Gandire Psihologie Pozitiva

of 22/22
1 Sa gindim pozitiv Scris de Razvan Bibire in sectiunea opinii , personale - 332 Views Un englez aflat in vacanta in Portugalia a aflat de la stiri ca locuinta sa a fost distrusa dupa ce au avion usor s-a prabusit peste ea. In loc sa se duca val-virtej sa vada ce i-a mai ramas din casa, omul, relaxat, a spus ca nu-si strica vacanta doar pentru atita lucru. Iata, deci, o atitudine pozitiva. Pentru ca avem atit de putin timp sa ne bucuram de viata noastra. In rest ne zbatem zi de zi sa rezolvam problemele noastre, ale sefilor, ale colegilor, ale societatii incit uitam de faptul ca mai trebuie sa si respiram. Iar cind prindem un moment de respiro ar fi pacat sa ne ne stresam iar pentru ceva ce, oricum, s- a intimplat si nu mai putem face nimic decit, cel mult, o nota de constatare. Casa se va reconstrui, mai mult ca sigur ca a fost asigurata din moment ce omul in cauza a lucrat in asigurari o viata intreaga. Singurul sau regret a fost ca in incident au fost distruse fotografiile de familie. La noi si daca da porcul peste cotet si-l darima tot e motiv de intristare pentru cel putin trei zile. Sa gindim pozitiv; avem o singura viata si nu ar trebui sa ne-o petrecem tristi. One Response to “Sa gindim pozitiv” 1. Cica imbinarea asta de cuvinte se poate egala cu: ELEXIRUL VIETZII! Adica modul de gindire pozitiv practic e factorul decisiv in longetivitatea vietzii (daca sa nu includem starea fizica si sanatatea) Amu cel mai interesant: CUM DESCIFRAM SI INTERPRETAM IMBINAREA ASTA "MAGICA" de cuvinte? Sau ce intelegem prin ea? Intr-un ziar p/u copkii(florile dalbe) am gasit ceva, gen: A gindi pozitiv te pot ajuta urmatoarele lucruri: 1.Scrie pe o foaie 10 lucruri pe care le faci cel mai bine si citestele in situatziile grele... 2.Punetsi pe peretzi postere cu lucrurile care iti plac si reprezinta scopurile tale(masini...) 3.Incepe diminetile cu dispozitie buna,asculta muzica preferata...s.a.m.d. Mie imi par cam copilaresti sfaturile...dar cam asta era si scopul... Daca e sa abordam tema mai "grav" as mai zice ca p/u o gindire pozitiva "po jizni" ar mai trebui ceva: 1.O imunitate puternica la stresurile si loviturile vietzii..... 2.O tactica buna in situatsiile conflictuale...sau un comportament ce nu te-ar aduce in nici un caz in conflicte cu altzii....( 3.O posesiune de sine perfecta (selfposesion).Adica controlarea cit a starii interne generale atit si a emotsiilor negative indeosebi...(poate e ceva asemanator cu 2) 4.O incredere buna in sine si propriile fortse,si o autocunoastere avansata....(poate se intersecteaza undeva cu 1.) 5.Capacitatea de a ierta ushor,sau apsenta urei si sentimentului de razbunare.....(caci astea nu aduc gindire pozitiva) 6.Prelucrarea si practicarea sistematica a unei scheme de eliminare sau redirectionare a
 • date post

  29-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  316
 • download

  15

Embed Size (px)

description

GANDIRE POZITIVA

Transcript of Gandire Psihologie Pozitiva

 • 1Sa gindim pozitivScris de Razvan Bibire in sectiunea opinii, personale - 332 Views

  Un englez aflat in vacanta in Portugalia a aflat de la stiri ca locuinta sa a fost distrusa dupa ce au avion usor s-a prabusit peste ea. In loc sa se duca val-virtej sa vada ce i-a mai ramas din casa, omul, relaxat, a spus ca nu-si strica vacanta doar pentru atita lucru.

  Iata, deci, o atitudine pozitiva. Pentru ca avem atit de putin timp sa ne bucuram de viata noastra. In rest ne zbatem zi de zi sa rezolvam problemele noastre, ale sefilor, ale colegilor, ale societatii incit uitam de faptul ca mai trebuie sa si respiram.

  Iar cind prindem un moment de respiro ar fi pacat sa ne ne stresam iar pentru ceva ce, oricum, s-a intimplat si nu mai putem face nimic decit, cel mult, o nota de constatare.

  Casa se va reconstrui, mai mult ca sigur ca a fost asigurata din moment ce omul in cauza a lucrat in asigurari o viata intreaga. Singurul sau regret a fost ca in incident au fost distruse fotografiile de familie.

  La noi si daca da porcul peste cotet si-l darima tot e motiv de intristare pentru cel putin trei zile.

  Sa gindim pozitiv; avem o singura viata si nu ar trebui sa ne-o petrecem tristi.

  One Response to Sa gindim pozitiv

  1. Cica imbinarea asta de cuvinte se poate egala cu: ELEXIRUL VIETZII! Adica modul de gindire pozitiv practic e factorul decisiv in longetivitatea vietzii (daca sa nu includem starea fizica si sanatatea)Amu cel mai interesant:CUM DESCIFRAM SI INTERPRETAM IMBINAREA ASTA "MAGICA" de cuvinte? Sau ce intelegem prin ea?Intr-un ziar p/u copkii(florile dalbe) am gasit ceva, gen: A gindi pozitiv te pot ajuta urmatoarele lucruri: 1.Scrie pe o foaie 10 lucruri pe care le faci cel mai bine si citestele in situatziile grele... 2.Punetsi pe peretzi postere cu lucrurile care iti plac si reprezinta scopurile tale(masini...) 3.Incepe diminetile cu dispozitie buna,asculta muzica preferata...s.a.m.d.Mie imi par cam copilaresti sfaturile...dar cam asta era si scopul...Daca e sa abordam tema mai "grav" as mai zice ca p/u o gindire pozitiva "po jizni" ar mai trebui ceva:1.O imunitate puternica la stresurile si loviturile vietzii..... 2.O tactica buna in situatsiile conflictuale...sau un comportament ce nu te-ar aduce in nici un caz in conflicte cu altzii....( 3.O posesiune de sine perfecta (selfposesion).Adica controlarea cit a starii interne generale atit si a emotsiilor negative indeosebi...(poate e ceva asemanator cu 2)4.O incredere buna in sine si propriile fortse,si o autocunoastere avansata....(poate se intersecteaza undeva cu 1.)5.Capacitatea de a ierta ushor,sau apsenta urei si sentimentului de razbunare.....(caci astea nu aduc gindire pozitiva)6.Prelucrarea si practicarea sistematica a unei scheme de eliminare sau redirectionare a

 • tensiunilor si energiilor interioare...(ex:turbarea la disco, sex, muzica, creatia...s.a.)7.Ocuparea cu lucrurile ca aduc satisfactie, autoapreciere si incredere in sine....(indiferent de genul acestor ocupatzii)1

  Radu Says: April 2nd, 2008 at 6:50 am

  Pe lng atitudinea pozitiv e i proverbialul calm britanic. i doar nu era s piard o parte din banii investii n vacan (sejur pre-pltit probabil).

  Fiecare din noi este o individualitate. De nenumarate ori aflindu-ne intr-o situatie mult nedorita cautam afirmari in ceea ce facem si justificari in ceea ce simtim,cautam la raspunsuri la intrebari prin diferite modalitati dar niciodata nu incercam sa ne calmam sa gindim pozitiv,sa facem o calatorie in interiorul nostru pentru a incerca sa ne cunoastem mai bine. Odata ce ai facu asa ceva sunt sigura ca iti va fi mai usor,iti vei da seama de multe lucruri,iar daca doresti sa te eliberezi total de senzatia unei presiuni interioare atunci scrie pe o foaie tot ce nu poti sa spui la nimeni. Ceea ce te raneste cind iti amintesti,ceea ce crezi ca nu poate fi realizat, ceea ce crezi ca nu va aprecia cineva,ceea ce inseamna mult pentru tine,doar la noi in suflet se afla cea mai mare comoara,iar reflectarea ei este ceea ce simtim cu adevarat.Acum nu mai credem in povesti insa eu cred ca daca speri din suflet si crezi cu adevarat orice va deveni real, orice, insa vei fi nevoit sa ai puterea si rabdarea de a astepta.Dar fii sigur odata ce crezi cu adevarat speranta nu moare iar tu ai un sens in viata pentru care merita sa incerci sa-l obtii si sa-i savurezi clipa victoriei .SUCCESConform teoriilor psihologice actuale singurul lucru pe care trebuie sa-l inveti in viata e sa gandesti pozitiv. Gandirea pozitiva nu este un lucru rau, daca nu consideri ca este un panaceu universal. O atitudine optimista, "pozitiva", nu o sa reduca inaltimea muntilor dar o sa ne ajute in efortul de a urca pe creasta lor. pesimista in teorie si optimista in practica.

  cat despre gandirea pozitiva, cred ca atitudinea cu care abordezi viata influenteaza mult felul in care ea va decurge...daca afisezi o atitudine negativa si energii neconstructive, vei atrage exact ace;asi gen de lucruri pe care te concentrezi, pentru ca astea sunt canalele pe care le ai deschise.

  e un fel de efect bumerang.

  cand trimiti in "necunoscut" un gand puternic pozitiv si incerci sa aplici asta si la nivel de constient, vei primi inapoi un altul ( sau acelasi imbogatiti) de o mie de ori mai puternic.

  e simplu: unui gand de Razboi sa i te opui cu unul mai puternic de Pace!!!

  asa incepe transformarea interioara. pentru ca intai trebuie sa fii tu insuti in armonie si apoi vei reflecta si in jurul tau ceea ce manifesti in interior si curand vei putea chiar influenta atat itele existentei proprii cat si viata altora.

  de la exemplul personal porneste totul. fiecare din noi are capacitatea si puterea de a schimba intreaga lume.incepand de la sine, familia, prietenii, cei din jur...daca in fiecare zi am incerca sa nu proiectam ganduri negative despre noi insine sau, la fel de rau, despre cei din jurul nostru si ne-am concentra (TOTI) asupra aspectelor pozitive si constructive ale existentei...si am manifesta dragoste (de sine pt inceput) si am fi impaciuitori in loc sa sarim repede la ciondaneala si ne-am controla egourile exacerbate si orgoliile nascute din inhibitii si indoieli de sine...si am

 • incerca in fiecare zi sa descoperim o calitate divina in interiorul fiintei noastra pe care sa o dezvoltam...ce bine ar fi.

  oare de ce nu vor oamenii sa fie fericiti? de ce aleg mizeria sufleteasca si confuzia?eu una nu inteleg:(:(

  "To merit the madness of love, man must abound in sanity" -The Seven Valleys-

  Cineva mi-a spus odata (o persoana foarte religioasa) ca tot ceea ce dam, bun sau rau, se intoarce inapoi la noi inzecit. Daca incerci sa extinzi ideea asta la ceea ce asteptam, la ceea ce speram, o atitudine optimista ar trebui cel putin sa-ti mareasca sansele de succes, pentru ca de garantat nu poate nimeni sa-ti garanteze ca optimismul si increderea in sine sunt suficiente. Eu cred ca optimismul genereaza entuziasm - probabil ca unii "vad" acest entuziasm ca fiind naivitate - si ca acest entuziasm te pune in miscare, te duce in intampinarea lucrurilor, te face activ si "scoate" tot ceea ce e bun in tine. Nu mai spun ca entuziasmul e contagios si, chiar daca ne e greu sa recunoastem uneori, preferam sa vedem in jurul noastru oameni optimisti, energici, vesnic cu zambetul pe buze. Daca asociezi acest entuziasm cu increderea in sine combinatia devine o forta si deceptia sau pericolul sunt mult mai usor de infruntat. Intotdeauna exista optiuni, trebuie doar sa alegem. Eu am incredere in mine de cand ma stiu - cand am ales sa fiu si optimista viata mea s-a schimbat. Totul e o chestiunde de viziune: daca vrei sa vezi partea plina sau partea goala a paharului e alegerea ta. Realitatea e aceeasi, diferenta insa in a o percepe e enorma.

  Optimismul nu se refera doar la o atitudine mentala ,( a fi increzator in viitor) ci se traduce si prin atitudini mai active si prin comportamente concrete in fata dificultatilor.Mai pe scurt cred ca optimismul inseamna gindire si actiune si convingerea ca luciditatea si starea de bine sint perfect compatibile. Ma gindeam ca de fapt putem fi predispusi la optimism sau pesimism din nastere asa cum sintem predispusi la diferite boli si atunci ar interveni educatia,si mai gindeam ca modelele parentale optimiste sau pesimiste si maniera de a incuraja sau

 • critica eforturile copiilor conteaza la formarea optimismului unei persoaneOptimismulIrinel Bercea

  Rezultatele de ultim or ale cercetrilor n domeniul psihologiei, arat c omul i poate transforma destul de repede "nfiarea" mental n bine, ntr-un interval de timp ce este cuprins ntre 6 i 12 sptmni. Gndul perseverent i stabil formeaz n minte obiceiul iar acest obicei se va manifesta drept calitate. Gndind n mod nobil, fiina n cauz dobndete treptat un caracter nobil, un aspect fizic mai armonios i chiar un destin mai bun.

  Dr. Steven Greer, director al Royal Masden Hospital, este de prere c optimitii care nu accept fatalitatea i continu s-i pstreze un spirit benefic orientat, combativ, au mai multe anse de ameliorare sau chiar de vindecare pn i n lupta cu cancerul.

  Cercettori ai Universitii din Pennsylvania - S.U.A., au analizat cu atenie un grup de 120 brbai care suferiser un prim infarct. Opt ani mai trziu, un procent de 80 % din cei pesimiti decedaser n urma unui al doilea infarct, fa de numai 13% din cei optimiti.

  Vera Pfeiffer, psiholog, autoarea faimoasei lucrari "Strategies of Optimism", afirm c, dei este aproape evident pentru oricine c optimismul este benefic pentru sntate, fericire, putere de munc, succes i ncredere n sine, datorit nchistrii, egoismului i ineriei, oamenii "se tem ", n mod absurd, s fie optimiti. n multe cazuri, unii oameni au tendina s-i dezvolte o "filosofie" pesimist chiar i atunci cnd lucrurile le ies bine. Alii au oricum tendina de a fi impresionai considerabil mai mult de evenimentele neplcute, crendu-i astfel singuri tipare mentale negative care le vor produce, prin rezonan, i mai mult ru.

  nelepii afirm c, mai devreme sau mai trziu, ceea ce gndim, aceea devenim. Gndurile snt cele care ne formeaz viaa. Astzi sntem expresia gndurilor noastre trecute, iar mine vom fi expresia gndurilor pe care le manifestm astzi.

  Adoptnd o atitudine profund pozitiv a minii i o credin ferm, de nezdruncinat, c lucrurile evolueaz n bine, destinul nostru se transform radical, deoarece gndirea optimist determin n noi rezonane cu energii subtile benefice din macrocosmos, cu principiul Binelui universal.

  Optimismul reprezint o concepie conform creia realitatea este capabila sa ne orienteze ctre o continua perfecionare i fericire, lumea i omul progresnd continuu din punct de vedere spiritual i ndreptndu-se astfel spre un viitor mereu mai bun.

  Teoriile optimismului au fost promovate, de obicei, de fiinele umane pozitiv orientate care se aflau n ascensiune spiritual. Strns legate de teoriile progresului moral i spiritual, concepiile optimismului afirm c omul are posibilitatea de a se apropia de idealul binelui i dreptii, care, n cele din urm, vor nvinge rul i nedreptatea.

  Unele teorii idealiste recunosc, de asemenea, existena binelui i dreptii absolute, dar le consider numai de domeniul "lumii de apoi."

 • Filosofii cretini din Evul Mediu, dei aveau convingerea c n cele din urma rul este nlturat, considerau triumful binelui ca fiind posibil numai n "paradis", n viaa pmnteasc omul fiind destinat suferinelor pentru pcatele pe care le-a svrit. Un asemenea optimism este ns fals i echivalent pesimismului, ntruct se sprijin pe recunoaterea imposibilitii dezrdcinrii rului, a fatalitii nefericirii omului n viaa real.

  Continund tradiiile nelepilor Antichitii, care au promovat idei optimiste, aceste teorii au dobndit o mai larg recunoatere n concepiile gnditorilor Renaterii, precum i la unii dintre reprezentanii idealismului clasic german.

  n mod deosebit, optimismul a fost dezvoltat ca teorie filosofic n opera lui Leibniz, care considera lumea existent drept "cea mai bun dintre toate lumile posibile." Ipostaziind o stare de spirit, un postulat filosofic, optimismul ontologic concepe ntregul Univers ca pe o alctuire desvrit, sau ca o realitate ce tinde n mod natural spre desvrirea moral i spiritual.

  Optimismul reprezint o concepie despre via, bine, fericire, armonie, Dumnezeu care afirm posibilitatea desvririi spirituale a omului, atingerea fericirii, mbuntirea continu a condiiilor sale de via, progresul luntric psihic, mental i spiritual.

  Optimismul este i o trstura de caracter individual constnd n rezonana predominant cu energiile subtile, binefctoare, sublime din Macrocosmos i din predispoziia de a nelege lumea pe latura ei bun, de a prevedea i atepta numai binele, fericirea, iubirea, sntatea, armonia.

  Dei muli oameni posed un fel de "optimism pasiv", care i ajut s cread ntr-un happy-end pentru fiecare problem, adevraii optimiti snt destul de rari. Acetia snt, n general, oameni foarte puternici i de aciune, care privesc viaa ca pe o ntrecere ce trebuie ctigat. Deosebit de ncreztori n ei nii ct i n ceilali, ei privesc cel mai adesea fr fric viitorul i consider c merit ntotdeauna s fac toate eforturile care se impun pentru a-i atinge scopurile lor nobile.

  Omul cu adevrat optimist nu este un vistor pasiv, ci o fiinta angrenat activ att pentru idealul fericirii personale ct i a celor care aspira la aceasta. Consideraia pe care optimistul o are fa de fiina iubit i fa de realizrile acesteia este ntregit la el de atitudinea pozitiv fa de schimbri, care snt percepute empatic, cu o mare bucurie, ca nite minunate oportuniti pentru propria sa realizare.

  Principalul suport al oamenilor optimiti l reprezint "aspiraiile sau mentalizarile pozitive" pe care le au permanent fa de ei nii: acetia au tot timpul foarte clare n minte succesele repurtate anterior i toate punctele lor bune, n timp ce eecurile i gafele snt considerabil minimalizate i trecute cu vederea; n acest mod ei nu genereaz absolut deloc fenomene de rezonan cu energii subtile negative, care le-ar putea eventual genera insuccesul.

  Mai important este faptul ca ei snt dispusi s se lase influenai n bine de laudele meritate ce vin de la ceilali i pot recepta cu luciditate i detaare criticile ndreptite sau rutacioase ce li se aduc, deoarece buna prere ce o au despre propria persoan se dovedete destul de robust pentru a rezista la opiniile adverse ale altora.

  A tri alturi de un optimist, care este mai mereu plin de umor i voie bun, este deosebit de plcut din cel puin dou motive: optimistul nu este suspicios, brfitor, rutcios, sentenios sau gelos; pe de alt parte, optimistul este pentru majoritatea fiinelor umane "contagios", astfel nct putem prelua prin empatie o parte din energia sa benefic, pentru a traversa cu mai mult uurin momentele dificile ale existenei noastre.

 • Gndirea pozitiv, simul umorului, in de asemenea de o atitudine preponderent optimist

  Strduindu-ne s gndim pozitiv vom elimina tot ce este nefast n mintea noastr.

  O gndire optimist este aceea care se bazeaz foarte mult pe speran, ncredere sau credin. A avea permanent ncredere n reuita unei aciuni sau a alteia fr a pierde bunul sim, a gsi soluii acolo unde alii s-au resemnat, a avea curajul s strbai neprevzutul i s provoci la lupt misterul, nseamn c manifeti o gndire pozitiv. A vedea binele din orice lucru, a te opune rului din om, dar nu omului, a ti s transformi o nfrngere n victorie, a ti s pierzi atunci cnd eti nfrnt, toate acestea provin dintr-o gndire pozitiv.

  A nu te lamenta atunci cnd problemele devin mai dificile, a nu te resemna nicicnd, a cuta continuu s fii n slujba binelui universal, nseamn a folosi corect fora gndului tu. Atitudinea prin care omul evalueaz cam tot ceea ce exist n jurul su ca fiind pozitiv, avnd ntotdeauna o perspectiv de rezolvare eficient a oricrei situaii, exprim optimismul.

  Aceasta este una din preioasele chei ce ne deschid porile spre o via mai senin, mai fericit, iar experiena celor nelepi confirm faptul c optimismul poate fi " nvat".

  Iat n continuare apte modaliti simple de a deveni optimiti , de a ne transforma benefic atitudinea n faa vieii:

  1. S urmrim permanent s nu ne facem griji inutile i s ne gsim preocupri ct mai plcute i deconectante.

  Pesimitii irosesc o mare cantitate de energie emoional concentrndu-se aproape obsesiv doar asupra problemelor i procednd astfel, ignor soluiile. Acetia au o predilecie surprinztoare ctre asumarea grijilor abstracte, sursa principal a depresiilor nervoase care se instaleaz ncetul cu ncetul.

  2. S ncetm s ne autonvinuim atunci cnd, n realitate, o analiz realizat cu luciditate i bun sim arat c nu sntem deloc vinovai.

  Cu toii putem avea, n anumite situaii obiective, eecuri n via. Important este cum le interpretm, cci, dac o vom face n mod negativ sau prostesc, aceasta va declana ulterior n noi efecte nocive care se vor perpetua.

  Dac pesimitii snt cei care i asum n mod eronat ntreaga vin, optimitii caut s mpart n mod lucid i just responsabilitatea.

  3. Nu trebuie s minimalizm niciodat succesele, orict de mici ar fi acestea.

  Contientizarea lucid i obiectiv a propriilor caliti i merite ct i ctigarea abilitii de a le manifesta plenar, sau de a le comunica eficient altora, ajut n mod hotrtor la dobndirea i consolidarea unei autoevaluari pozitive, binefctoare, creatoare.

  4. Nicicnd s nu spunem: "niciodat", "imposibil".

  Tiparele profund negative de "gndire catastrofic" (mai ales n cazul unor aciuni n mod evident benefice) de genul: "niciodat nu voi fi capabil", "mi este imposibil", "aa ceva nu se poate", "niciodat nu reuesc", "eu nu am niciodat noroc", "nc nu snt pregtit", (toate acestea evident, n situaii banale, fireti ), snt un atribut al pesimismului. S le nlocuim deci, ncepnd prin a le

 • diminua: "este periculos, dar snt pregtit", "exist totui anse", "pe cei curajoi i ajuta norocul", "ce va fi o s vd eu dup aceea", "ncercarea moarte n-are", "nu am nimic de pierdut dac ncerc acum", etc.

  5. S fim consecveni i s nu renunm niciodat nainte de a fi atins obiectivul final

  Principala deosebire ntre pesimiti i optimiti este atitudinea cu totul diferit n calea dezamgirilor. Viaa nu ofer aproape niciodat garanii, ci doar posibiliti. Cel nzestrat cu nelepciune sau intuiie tie cum s foloseasc din plin, la momentul potrivit, posibilitile care apar. Muli se mpiedic de obstacole i renun la eforturile de a le depi pentru a-i atinge scopul.

  Un optimist va reui ntodeauna s ajung la mal, n timp ce pesimistul este tentat s nu mai acioneze deloc i s renune n mijlocul lacului.

  6. S folosim autosugestia

  Pentru a iei dintr-un circuit mental pesimist, se dovedete ntotdeauna extrem de util metoda Autosugestiei, care implic s mentalizm intens i s evocm adeseori anumite idei,

  aspiraii, gnduri, imagini creatore perfect adecvate, sau s repetm mental unele maxime sau comenzi dttoare de for, fraze ce au un sens benefic, pozitiv, de tipul : "Cu fiecare zi care trece devin tot mai bun n toate privinele". S urmrim s realizm aceasta cu perseveren i rezultatele nu vor nceta s apar.

  7. S ntreinem i s amplificm manifestrile imaginative creatore sntoase i profund binefctoare.

  Nu este recomandabil s ajungem a visa permanent cu ochii deschii, dar este util s tim c imaginaia creatoare perfect controlat, poate fi utilizat n mod pozitiv. Este foarte bine s concepem scenarii ct mai amnunite i precise ce vor fi reluate de mai multe ori i proiecte vizualizate mental ca fiind ndeplinite, n vederea realizrii unui proiect sau pentru nfptuirea unei aspiraii benefice. Chiar dac aceasta nu va deveni imediat realitate, demersul n sine este un tonifiant psihic, care ne permite s intrm cu anticipaie n rezonan cu o anumit realitate, chiar

  atunci cnd fizic, nc nu am trit-o. De exemplu, putem s ne imaginm drept campioni la not, chiar dac nc nu tim s notm, dar ne dorim aceasta. Dac vom medita asupra curajului, vom deveni plini de curaj . Dac ne vom imagina c sntem puternici i sntoi, vom deveni puternici i sntoi. n mod similar vom proceda cu toate dorinele noastre nobile: voina, rbdarea, puritatea, buntatea, frumuseea, dragostea, fericirea.

  Iat deci apte metode simple cu ajutorul crora putem depi cu uurin blocajele pesimismului, pentru a ne construi mental o imagine benefic , ce ne va ajuta considerabil n mbuntirea strii noastre psihice i implicit, a vieii de zi cu zi.

  A fi optimist este i poate s fie o opiune pozitiv: imaginile pozitive, gndurile pozitive, gndurile i aspiratiile divine, sublime, favorizeaz triri pozitive cel puin n aceeai msur n care imaginile negative, gndurile, orientrile i mentalizrile malefice induc triri negative. DEPINDE DOAR DE NOI CEEA CE VOM ALEGE

  Gindirea pozitiva si optimismul ne apara de boliAUTOR: TERAPEUT MEDICINA ORIENTALA DAN MICU, CANADA

 • DATA PUBLICARII: 28/02/2009Rata supravietuirii bolnavilor de inima este cu 30-50% mai mare pentru cei cu gindire pozitiva. Mai mult, cum optimismul poate preveni aparitia cancerului de san, cum gindirea pozitiva apara impotriva stresului, racelilor sau cum ajuta la pastrarea sarcinii.

  Un amic, fost ofiter in politia canadiana vreme de vreo 20 de ani imi spunea ca in timpul urmaririlor pe autostrada li se repeta aproape necontenit de la centru, "concentrati-va la spatii, nu la obstacole". Pentru reusita actiunii trebuia sa te concentrezi la spatiile libere dintre masinile din fata, cum sa treci mai usor prin acele spatii, si nu atat la a evita eventualele obstacole.

  Mi-am amintit atunci, cum majoritatea accidentelor de circulatie a caror rezultate le-am vazut, s-au petrecut prin "oprirea" autovehicului intr-un pom de la marginea drumului. Intotdeuna m-am mirat, cum Dumnezeu, din tot campul, soferul cu pricina a ales tocmai pomul acela buclucas?. Am inteles acum "cum devine chestia", vorba lui nenea Iancu, si cum proverbul nostru romanesc "De ce ne este teama nu scapam!" se aplica in viata de zi cu zi. Mai mult ca sigur, acei soferi ghinionisti s-au gandit in acea fractiune de secunda, la cum sa evite pomul, si nu la cum sa treaca prin spatiul de langa el. Deosebirea dintre cele doua solutii nu este mare, insa dupa cum vedeti, este determinanta.

  Pentru mine cel putin, intamplarea, o gaselnita nemaipomenita as zice, este o invitatie imperativa de a privi mai degraba oportunitatile care ne apar in cale in fiecare zi, decat la obstacolele, uneori inerente, pe care ni le pune in fata viata. Altfel spus "sa cautam solutii, nu probleme". E usor, e greu? Poate daca ar fi usor, asa ar face toata lumea, dar cred sincer ca merita deranjul.

  Specialistii in domeniu spun ca trebuie sa incepem prin a schimba putin cate putin mentalitatea de carcotas cu ganduri pozitive. Iata cateva exemple (negativ/pozitiv):- Dar n-am mai facut asta inainte. / Este o oportunitate de a invata ceva nou. - Este prea complicat. / Hai sa abordez din alt punct de vedere. - Nu dispun de resursele necesare. / Necesitatea este mama inventiei. - Nu e suficient de mult timp. / Sa reevaluam unele prioritati. - E imposibil sa functioneze. / Sa incerc sa-l fac si mearga. - Schimbarea este prea radicala. / Sa-i dam totusi o sansa. - Nimeni nu se deranjeaza sa comunice cu mine. / Sa vad daca pot deschide canale de comunicare cu ei. - Nu cred ca pot sa mai scot ceva bun din asta. / Sa mai incerc o data.

  Chiar daca cele de mai sus suna putin a lozinci, au un efect puternic. Cine vrea sa ramina pesimist ("nu se poate") sau chiar realist ("s-ar putea"), nu are decit, dar a fi pozitiv ("se poate") este ca un 10plus luat la ultima teza, care te transforma de cele mai multe ori din corijent/restantier in absolvent/integralist, uneori chiar premiant.

  Ideal ar fi sa practicam gindirea pozitiva in fiecare zi. Daca aveti tendinta de a fi pesimist/-a, nu va asteptati sa deveniti optimist/-a peste noapte. Dar cu practica si cu un sustinut dialog interior care, in primul rind, sa fie mai putin critic fata de propria persoana, vom deveni mai putin critici fata de lumea din jurul nostru.

  Daca sintem optimisti, sintem in stare sa luptam mai bine si in mod constructiv cu stresul zilnic (si cu criza, nu-i asa?!). De asemenea, cu siguranta, gindirea pozitiva ne va ajuta sa ne pastram si sa ne imbunatatim starea de sanatate.

  Obinuiete-i mintea s gndeasc zi de zi la bine!

 • "Crede i nu cerceta este poate una dintre cele mai profunde taine pe care ni le-a dezvluit Iisus. Departe de a fi o invitaie la ignoran, aa cum a fost adesea intepretat celebra afirmaie, ea ascunde o informaie extraordinar despre creaie i despre puterea ascuns n noi, capabil s creeze ceea ce crede. Observatorul modific obiectul observat, spune una dintre cele mai mree descoperiri ale tiinei moderne, aa nct a cerceta nseamn a observa, iar a observa nseamn a crea. A crea ceea ce crezi c este real. A atrage n realitatea fizic ceea ce observi. Lumea subtil se mic spontan i misterios dup inteniile observatorilor. Premisele se confirma atita vreme cit cercetatorul crede in ele. Ca urmare, daca cercetam un subiect cu intentia de a dovedi ca el este "rau", vom ajunge la concluzia aceasta, caci Universul ne va aduce argumente, va atrage catre noi tot ce este nevoie pentru ca "credinta" sa ni se autoimplineasca. Ne vor iesi in cale argumentele, vor veni de la sine, vor pasi linistite in fata noastra, parca pentru a ne spune. "Tu esti un creator puternic, iti dai seama de asta? Lumea care te inconjoara este ceea ce vezi, crezi si observi ca este"! Si, daca avem puterea si rabdarea de a ne autoinvestiga credintele, vom gasii in noi fara dubii gindurile si trairile prin care descriem lumea, asa cum ea ne apare in experienta de azi. Ne vom regasi in viata confuziile mentale pe care le-am gindit, intrupate in mintile confuze care cred in ele. Ne vom regasi gindurile prin care ne-am spus ca dragostea si frumusetea le lipseste oamenilor, prin oamenii care intrupeaza sentimentul lor propriu de a nu iubi si a nu cunoaste frumusetea. Toata experienta noastra devine un soi de autoprofetie. Avem intodeauna dreptate, chiar si atunci cind ne gindim insistent ca nu avem dreptate. Universul fizic ne prezinta intr-o zi un Om "care ne demonstreaza intr-un mod uluitor ca nu avem dreptate" Si, daca ne cuprinde febra cercetarilor, a cautarilor, a nevoii exprese de a ne explica un lucru anume, chiar in clipa in care cercetam, noi cream. Cercetarile complica Universul. Mintea creeaza ceea ce observa si, cum observa atit de multe erori, probleme, atita suferinta, atita prabusire, dizgratie si oroare, doar observindu-le pe acestea le creeaza. Iata de ce atentia noastra trebuie continuu indreptata catre "pozitiv". Dr Escudero in cartea sa "Vindecarea prin gindire", spunea : "la rau nu trebuie sa te gindesti nici macar pentru a-l nega"! Si a spus-o pentru ca doar gindindu-ne la rau, credem in existenta lui si el nu are incotro: trebuie sa ne confirme ca avem dreptate. Astfel spus, avem nevoie sa le dam atentie tuturor lucrurilor bune si placute care ne apar in cale. Mintea noastra este ca un cal naravas, ce poate fi imblinzit si educat in fiecare zi. Nu-i indeajuns sa gindim pozitiv o zi sau de trei ori pe zi: observatia pozitiva, iubirea, dorinta de bine, intentiile creeatoare de bine trebuie sa devina un fel de a fi, un mod de viata. Pina ce dragostea si binele nu devin obisnuinte, la fel cum este mincarea sau spalatul corpului, vom calatori perpetuu, ca un personaj a lui Borges (Borges a fost (si este) un scriitor fascinant, care a cunoscut celebritatea tarziu, pe cand trecuse de 60 de ani, dar curand dupa aceea a ajuns cel mai influent autor de limba spaniola din timpurile moderne. Borges, spune profesorul britanic, a exercitat o influenta deciziva asupra literaturii latino-americane a secolului al XX-lea, a carei bogatie si vitalitate erau celebrate in toata lumea la vremea cand numele lui incepea sa se impuna. Borges a avut un impact extraordinar si asupra unei noi generatii de scriitori din Marea Britanie, Statele Unite, Italia si Franta, dat fiind ca opera lui depasea limitele literaturii serioase in modalitati surprinzatoare, incurajandu-i pe scriitori sa se desparta de realismul social sau psihologic, centrat pe personaj, al romanului postbelic si sa imbratiseze fictiunea ca pe un artefact retoric, constient de sine, fantasticul nedisimulat si chiar problemele de ordin intelectual si filosofic care-i preocupa." Inutil sa mai spunem ca nenumaratele inventii si subtilitati ale literaturii nu pot fi reduse la o simpla biografie, dar viata unui scriitor constituie izvorul operei lui si din acest studiu biografic as afirma ca apare un Borges mai complet, mai uman, mai complex decat sugereaza anemicul bibliofil al legendelor. Borges a fost un om sfasiat de conflicte interioare, un om care nu s-a tinut departe de marile controverse ale timpului sau, ci, dimpotriva, a trait istoria din plin." ) pentru a descoperi - daca sintem norocosi - ca ceea ce cautam (comoara) se afla in curtea casei noastre. Nu avem nevoie sa asimilam informatii, CIT SA IUBIM. Nu avem nevoie pentru viata sa ne transformam in bibloteci, al caror continut vibrational poate deveni indoelnic si ratacitor, cit sa asimilam PUTEREA de a vedea calitatile, frumusetea, dragostea, armonia si perfectiunea existentei, caci asa le facem mai puternice si le

 • aducem in manifestare."..

  LEGEA DOBNDIRII SUCCESULUI

  Ce nseamn aceast lege? Mai nti, s avei un el, nu un el vag, confuz, ci un obiectiv clar conturat. Trebuie s tii ce vrei i unde vrei s ajungei, ce vrei s fii sau ce vrei s avei. i nu s nu mai avei nici o ndoial n aceast privin. Urmtorul pas - i este unul realmente practic - s analizai acest scop, astfel nct s fii sigur c este un obiectiv corect, pentru c dac nu este corect este greit, i niciodat ceva greit nu s-a dovedit a fi corect (mare harababur de cuvinte, dar una adevrat, n esen).Pstrai apoi acest el cu tenacitate n contient pn cnd, printr-un proces de osmoz intelectual va ptrunde n subcontient, iar cnd devine fixat ferm n subcontient l avei pentru c i el v are, cu totul - toate speranele, toate gndurile, toate eforturile dvs. Sprijinii-v apoi elul cu gnduri, dar Atenie: nu negative, ci pozitive. Gnditorul negativist eman fore distructive, care pot avea un efect direct asupra lui. Emind gnduri negative, activeaz universul nconjurtor ntr-un mod negativ. Exist o lege a atraciei, care funcioneaz i aici. Simpatia atrage simpatie. Psrile de acelai fel se strng n crduri. Gndurile de acelai fel au o afinitate natural. Gnditorul negativist tinde s-i atrag rezultate negative.Cel care gndete pozitiv, n schimb, prin emanarea gndurilor optimiste i pozitive, i activeaz ntr-un mod pozitiv universul nconjurtor. Pe baza aceleiai legi a atraciei, atrage ctre sine rezultate pozitive. Lucreaz i tot lucreaz. Gndete i tot gndete. Nu se las, nu cedeaz niciodat. i trateaz n ntregime eforul cu ncredere pozitiv i aciune. Rezultatul? El poate pentru c i spune c poate. Visurile lui devin realitate...i atinge elurile...i se ntmpl miracole.Firete, cnd este folosit o asemenea ilustrare a principiului miracolelor, unii vor obiecta, inevitabil: Sigur, e grozav. Unora li se ntmpl, dar eu nu snt unul dintre ei. Nu snt vreun geniu, snt un tip obinuit. Doar n-o s crezi c am s atept minuni i chiar o s mi se ntmple miracole, nu-i aa? Rspunsul este: Ba da. Fiindc, vedei, dac spunei POT, vei putea!Miracolele pot fi de dimensiune diferit: exist miracole mari, medii i mici. i dac ncepei s credei n miracole mici, putei nainta n timp spre cele mari. Gndii i credei, muncii i tratai oamenii cum se cuvine, dai din dvs. tot ce avei mai bun. Vei vedea c nfptuii lucruri incredibil de constructive.Dar cel ce se minimalizeaz, nu va face niciodat minuni, nu va nfptui miracole. Cum ar putea? Odat ce i evalueaz posibilitile i pe el nsui la un nivel sczut, se condamn, jalnic, la acest nivel. Dar dac o astfel de persoan i schimb modul de gndire - referitor la munc, posibilitile, aptitudinile sale, la oameni i la sine, va dobndi psihologia miracolului, iar miracolele vor ncepe s se produc.Cei ce au gnduri ncreztoare, pline de sperane, vor obine, inevitabil, de la via tot ce-i mai bun. Odat ce gndurile tind s se reproduc n realitate, cel ce gndete mohort va avea rezultate mohorte, n timp ce acela care are gnduri ncreztoare va avea toate ansele s atrag rezultate constructive.O remarcabil femeie de afaceri demonstreaz puterea uimitoare a gndirii optimiste. Ea dovedete c acest gen de gndire pstreaz mintea clar, fcnd-o s funcioneze cu eficien maxim. La o edin a companiei, pe care o conduce mpreun cu ali cinci brbai apruse o situaie dificil, o problem realmente grav. Directorii au cercetat chestiunea din toate punctele de vedere. Cei cinci brbai prezeni au ajuns n final la concluzia sumbr c nu exist nici o soluie. Putem s ne lum gndul de la asta, au fost cu toii de acord.Dar femeia a spus: Ce este o problem? Doar un set de circumstane pentru care se pare c nu exist soluie. Nu trebuie, de fapt, dect s-o gsim. Atunci nu va mai fi nici o problem. Brbaii au zmbit strmb la ceea ce considerau, evident, o remarc destul de naiv.Acum, a continuat ea, primul pas este s ncepem s gndim ncreztor. Haidei s alungm gndurile negre pentru c acestea produc rezultate negative. Haidei s afirmm c exist o soluie i c sntem destul de detepi s o gsim. Acest raionament pozitiv a limpezit atmosfera i toi cei din jurul mesei de edine au nceput cu adevrat s gndeasc, de ast dat, fr ncruntare i negativism. Au revizuit chestiunea pas cu pas, au gsit eroarea care le scpase pn atunci i au corectat-o. i asta datorit faptului c o persoan pozitiv a gndit cu speran. I-a nvat de asociaii ei c poi reui dac eti convins de acest lucru.Nu calificai niciodat nimic drept imposibil sau drept eec. Nu uitai c avei capacitatea mental de a rezolva orice problem dac v concentrai ntreaga atenie asupra ei. Gndii cu ncredere, punei-v puterile mentale la treab i lucrurile se pot dovedi mai bune dect par. Cel ncreztor proiecteaz sperana i credina - cele dou elemente ale miracolului - asupra celei mai ntunecate situaii i o lumineaz.Att timp ct inei la distan ideea de nfrngere, nfrngerea nu v poate nvinge.Starea de spirit si gindirea pozitivaDATA PUBLICARII: 29/02/2008

  Gindirea pozitiva este o atitudine mentala cu ajutorul careia reusesti sa depasesti obstacolele si sa iti indeplinesti visele. Este o atitudine mentala datorita careia obtii rezultate bune si excelente. O gindire pozitiva anticipeaza fericirea, bucuria, sanatatea si rezultate satisfacatoare pentru fiecare situatie si actiune. Tot ce iti pui in minte reusesti sa duci la bun sfirsit.

  Gindurile, cuvintele si atitudinile negative cauzeaza stari si actiuni negative. Cind gindim negativ, in singe sint eliberate o serie de substante daunatoare, care provoaca si mai multa nefericire si negativitate. Sentimentele negative si fricile sint exacerbate consumindu-ne toata energia, starile de rau genereaza in lant reactii si decizii de o calitate indoielnica, persoana emana labilitate, si asta e calea cea mai sigura catre frustrare, dezamagire, esec, boala.

 • Pentru a avea o gindire pozitiva este necesar un antrenament intern sustinut. Atitudinea si gindurile nu se modifica peste noapte. Puterea gindului este imensa si ea ne conduce practic viata. Acest lucru se intimpla adesea la nivel subconstient, dar noi putem transforma acest proces intr-unul constient. Ignorati ce ar putea spune sau gindi altii despre dumneavoastra cind isi vor da seama ca v-ati schimbat modul de gindire.

  Vizualizati intotdeauna doar situatii favorabile si benefice. Folositi cuvinte pozitive in dialogurile dumneavoastra interioare sau atunci cind vorbiti cu altii. Zimbiti mai mult, pentru ca acest lucru va va ajuta sa ginditi pozitiv. Alungati lenea sau dorinta de a va da batuti. Daca refuzati sa va transformati intr-o victima si sinteti optimisti si increzatori, veti reusi sa va modificati treptat modul de gindire si mai departe intregul univers interior si exterior, reusind sa gasiti solutiile cele mai bune si sa obtineti rezultate cu adevarat remarcabile.

  Incearcati sa vedeti paharul pe jumatate plin si, in curind, el se va umple pina la refuz. Faceti acest lucru in mod constient si, odata ce ati reusit, incercati sa va concentrati in permanenta doar pe gindurile benefice, frumoase si vesele. Circumstantele nu au nici o importanta. Ginditi pozitiv in mod autentic, asteptati-va doar la rezultate pozitive, iar circumstantele se vor modifica in consecinta. Va fi nevoie de o perioada de timp pentru ca modificarile sa se produca, dar, in cele din urma, vor aparea cu prisosinta.

  In prezent exista multe persoane care se pot considera implinite pe foarte multe planuri, care stapinesc arta gindirii pozitive si, drept rezultat, traiesc o viata de calitate in adevaratul sens. Si tu poti. Ai incredere in tine, in mintea si inima ta. Nu exista nici un fel de limite in afara celor in care alegem noi sa credem.

  Macar sa te prefaci ca razi!

  Daca iti doresti sa ai mai mult succes in viata ta fie intr-o relatie cu sexul opus, fie in familie, fie in activitatea de zi cu zi sau in cistigarea banilor dar te gindesti ca nu ai succes, ca nu esti apreciat de sexul opus, ca nu poti castiga mai mult, or ca imprejurarile sint nefavorabile, atragi ceea ce gindesti constant. Gindurile constante sint si acelea asupra carora te concentrezi. Iar concentrarea inseamna energie. Investesti energie in gindul: Nu am, nu pot, nu fac, nu este posibil, lumea nu-mi da voie, altii sint vinovati etc, asa incit energia neputiintei creaza o realitate in care te simti neputiincios. Fii atent; concentrarea inseamna sa simti si sa stii ca ceea ce vrei exista si vine la tine, indiferent de felul in care se prezinta realitatea acum, in acest moment. Stiind ca acest lucru va veni, ca are nevoie de un timp pentru a aparea in viata ta, practica gindurile care-ti sprijina concentrarea pozitiva si nu pe acelea care-ti confirma ca nu ai , nu poti, nu este posibil. Implica-te in orice lucru iti este la indemina chiar acum, in acela pe care stii si il poti face, in orice te ajuta sa te simti mai bine. Cind traiesti intr-un cimp in care te simti bine, mai mult bine va fi atras in experienta ta de viata. Cind stii ca ceea ce doresti, va veni negresit, vei avea asteptari pozitive si ginduri care-ti sprijina aceste asteptari. Daca nu esti convins ca ceea ce-ti doresti este posibil, vei simti indoiala, teama, vei avea ginduri prin care vei spune:nu-i bine, nu-i posibil, nu mi se da, nu ma simt bine, lucrurile merg anapoda etc. Acestea sint semne ca te indrepti fix catre ceea ce nu-ti doresti sa ti se intimple. Sunt semnele care-ti spun din interior ca esti pe drumul de care ti-e frica; spre esec. Desprinde-te de obiceiul de a trai in esec si concentreaza-te asupra felului in care astepti sa fie viata ta. Gindeste-te ca esti deja asa cum vrei sa fii, prefa-te ca esti bogat sau fericit sI, incetul cu incetul, vei fi. Important este sa iesi din cimpul esecului. Prefa-te in fiecare dimineata ca te bucuri si bucuria chiar va veni. Razi macar sa-ti misti muschii fetei si apoi va veni si risul. Chiar daca ti se pare ca toate sint la pamint, prefa-te ca te simti bine, repeta mental ca te simti bine, exerseaza continuu capacitatea de a te muta rapid de la gindurile de tip: "nu am , nu se poate, este greu, este imposibil la inversul lor. Asa cum este organizat universul, totul este posibil. Dar va sti, va cunoaste, va trai si va intelege aceasta realitate acela care va putea sa faca un real sI constient exercitiu de credinta. Daca nu-l facem constient, il vom face inconstient si vom crede la nimereala ca nu se poate sa ne simtim mai bine, ca nu meritam mai mult de la viata, ca nu putem strabate drumul de la lipsuri la abundenta. Dar, cum se face oare ca, in aceleasi conditii sociale, unii ajung bogati, iar altii saraci, o afacere prosera, iar alta se duce in jos, un om straluceste, iar altul se intuneca? Daca ne vom gindi la noroc sau la destin, trebuie sa stim ca norocul ii urmeaza pe cei cred in el. Pe ce ce se gindesc la el. Pe cei ce ii afirma existenta. Prefa-te ca esti un norocos, daca n-ai fost astfel pana acum si, gindeste-te mi-e bine, eu sint norocos, pina cind vei constata ca realitatea incepe sa devina ceea ce spui..Aceasta-i magia si jocul vietii. Trebuie doar sa ai curajul de a alege macar sa te prefaci, pana ce devine totul adevarat.

  Cand oamenii incep sa se concentreze asupra a ceea ce isi doresc,reusita este doar la un pas numai ca trebuie sa o observe.

  Pe masura ce o parte castiga teren, cealalta parte care mai are inca suspiciuni dispare.

  Vrem ca tu sa ajungi in locul in care sa-ti deschizi mintea si unde sa-ti ghidezi gandurile catre un scop,unde sa fii creatorul

 • propriei tale experiente,deoarece tu esti managerul propriilor tale ganduri.

  Partea frumoasa a legii atractiei este ca poti incepe sa o aplici oricand pentru ca mintea ta gindeste continu

  Iar atunci cind incepe sa gandesti cu adevarat poti incepe sa generezi in propria ta fiinta atractia care te va duce la un sentiment de armonie si fericire si la realizari nesperate.INCEARCA www.elenaoprescu.ws sau www.website.ws/44axadaca ai nevoie de ajutor contacteaza-ma

  Vindecarea gandirii

  Vindecarea gandirii

  Oricare dintre noi stie: pentru a fi fericit, trebuie sa gindeasca pozitiv. Stie, dar continua sa sufere, sa cada in depresie, sa se concentreze exclusiv asupra problemelor si dificultatilor. O cauza este si faptul ca multe dintre ele s-au constituit inca din copilarie si nu este defel simplu sa fie eliminate instantaneu.

  Totusi, ar trebui, caci orice medic poate confirma astazi ca, prin emotiile negative, ne stricam dispozitia, atit noua, cit si celorlalti si, totodata, ne subminam serios sanatatea. Apoi apelam la pastile, injectii, ceaiuri si multe altele. Si, nu se stie de ce, uitam ca trebuie sa tratam nu doar rinichii, stomacul, splina etc., ci in primul rind gindurile, opiniile, convingerile.

  Dar cum putem inlocui formularile negative prin altele pozitive? Cum sa ne vindecam gindirea?

  Metoda cea mai eficienta este vizualizarea creatoare - priceperea de a crea mental o imagine si de a o mentine in constiinta noastra.

  Sa invatam sa vizualizam. Vizualizarea se invata usor. Ne imaginam o portocala si incercam sa-i vedem cu claritate marimea, forma, culoarea. Ne amintim senzatia pe care o simtim cind apasam portocala cu degetele, apoi cind incepem sa o curatam de coaja. Ne gindim intens si-i simtim gustul si aroma: mincam in gind o feliuta, apoi inca una... Daca am reusit, tocmai am vizualizat! Am vrut si am reusit sa vedem si sa simtim portocala, cu aroma, gustul si culoarea ei.

  Etapa urmatoare: ne imaginam o floare oarecare, ii simtim parfumul, ii atingem petalele catifelate. Acum inlocuim floarea cu un splendid trandafir rosu, il admiram si il mirosim. Acum inlocuim trandafirul rosu cu unul alb. Acesta are un parfum mai putin amarui, mai slab, mai subtil. Simtim diferenta? Putem sa ne felicitam, caci am reusit din nou sa vizualizam.

  Etapa a treia: inchidem ochii si ne imaginam incaperea in care ne aflam. O examinam cu ochii mintii in cele mai mici detalii: mobila, covorul, tapetul de pe pereti, tablourile. Acum privim camera de sus, de pe tavan, iar apoi incercam sa schimbam interiorul, sa asezam alta mobila, sa o rotim, schimbind aranjamentul camerei.

  La fel vom proceda si cu problemele reale. Spre exemplu, daca ne supara anumite afectiuni, nu trebuie sa ne imaginam altele.

  Dimpotriva, ne vom imagina ca sintem perfect sanatosi, iar in timp ce ne insanatosim, facem in imaginatie tot soiul de activitati pe care nu ni le-am putut permite pe timpul bolii.Cind copilul intirzie, noi ne imaginam, de cele mai multe ori, ca se petrec tot soiul de accidente sau cel putin lucruri neplacute; de ce sa nu ne imaginam ca, in compania prietenilor, copilul se simte foarte bine si nu-si mai da seama de trecerea timpului? Sa fim constienti ca prin gindurile si spaimele noastre nu facem decit sa atragem evenimentele nedorite, de care ne temem.

 • Vizualizarea este un proces constructiv. Vizualizarea este un proces constructiv, pozitiv, de mare atractie. De fapt, este o forma mai reala si mai concreta de a visa. Cine poate visa ceva rau pentru sine si ai sai? Iata de ce procesul vizualizarii ne ajuta sa realizam tot ceea ce ne dorim.

  O femeie care locuia intr-o garsoniera dorea sa se mute intr-o locuinta mai mare. A inceput sa viseze, imaginind cum va arata noul ei apartament, cum va aseza mobila in el, cum va decora noua locuinta si va folosi spatiul, acum suficient... Rezultatul s-a dovedit uimitor: femeia a reusit un schimb si, in locul garsonierei, s-a mutat intr-un apartament cu trei camere! Iar diferenta de pret a fost aproape simbolica!

  Este in puterea noastra sa cream imaginile dorite, extrem de placute. Chiar daca ele nu sint inca o realitate, aceasta se va realiza, cu siguranta, caci imaginind, realizam ceea ce ne dorim in planul subtil. Continuind acest procedeu, daruim imaginilor create energie, consolidindu-le astfel. Treptat, nu le ramine decit sa se materializeze, devenind perfect reale.

  Cum de are efect metoda.

  Tot ce ne inconjoara, ca si noi insine, este energia. Chiar si materia este energie, doar ca este mai densa decit energia gindurilor. Toate formele de energie formeaza un cimp energetic, in care aceste forme sint interconectate si se influenteaza reciproc.

  Energia are proprietati magnetice. Formele asemanatoare se atrag intre ele, spune o lege a Universului. Ceea ce emana din noi sufera atractia spre noi insine. Prin urmare, un om care emana calm si armonie si traieste inconjurat de acestea isi atrage iubire, sanatate si noroc. Reusita este atrasa spre astfel de oameni, devine apanajul lor. Dimpotriva, cei ce nutresc neliniste, teama, panica vor avea parte doar de ele.

  De ce nu se implinesc visele uneori.

  Nu putem crede ca orice ne dorim se va implini. Dar exista o alta lege universala: dorintele ne sint date doar impreuna cu fortele de a le transpune in realitate. De aceea se implinesc doar dorintele cele mai adevarate, izvorite din adincul sufletului.

  Iar forma urmeaza ideea, spune o alta lege universala! Inainte de a realiza ceva, noi gindim, proiectam, apoi realizam. Nefericirea, saracia si boala sint create de gindirea noastra negativa si sentimentele ostile, ce formeaza un program negativ. Cu totii visam, avem aspiratii si dorinte. De ce nu se implinesc toate?

  O cauza este neincrederea: totul se realizeaza prin credinta in lume. Pentru inceput, trebuie sa credem ca Dumnezeu, Universul intreg, sint gata sa raspunda rugamintilor noastre, sa ne indeplineasca aceste rugi.

  Nu trebuie sa avem in minte ginduri negative, cum ca nu am merita ceea ce ne dorim sau altele de acest fel. Trebuie sa adresam rugaciunea catre Dumnezeu, iar Ratiunea Suprema stie cind si cum sa ne-o indeplineasca! Nu noi sintem cei ce fixeaza conditiile, ci Dumnezeu hotaraste, El decide ce anume, cind si in ce conditii vom primi, ca raspuns la rugaciunile prin care ne formulam dorintele.

  Ordinea este necesara pretutindeni. Pina si cind visam, cind ne dorim ceva, trebuie sa respectam niste reguli simple: nu putem sa dorim astazi o vila, miine un Opel, poimiine un apartament, iar

 • apoi - o Dacie sau niste bani in banca! Daca nu punem ordine in gindurile si visele noastre, acestea nu se pot implini.

  Daca ne gindim la ceva, iar apoi, in citeva minute, ne schimbam dorinta, nu facem decit sa distrugem imaginea pozitiva, pe care de abia o creasem in minte. Sa nu uitam: dorinta trebuie sa fie una singura: ori sanatate, ori bani, ori persoana iubita. Daca ne dorim, spre exemplu, o masina, trebuie sa ne gindim la ea cu ardoare, sa ne-o imaginam pina in cele mai mici detalii - culoare, marca, ornamente, sa o aratam in imaginatie prietenilor, sa ne imaginam cum ne plimbam cu ea.

  Daca ne-am formulat acea unica dorinta a momentului, la final trebuie sa repetam de trei ori o formulare pozitiva, de pilda: Acum ma insanatosesc, sau Sint perfect sanatos, sau Am locuinta etc.

  Imaginea dorintei implinite trebuie mentinuta in minte si insotita de credinta nestramutata ca asa va fi, ca asa este.

  Mai mult, trebuie sa lasm EU-lui nostru superior (Ingerului pazitor) posibilitatea de a oferi tot ce este mai bun, de aceea vom formula rugamintea astfel: Imi doresc lucrul acesta sau chiar ceva mai bun; iar apoi, la formula de incheiere, vom spune: Acesta este modul cel mai bun, mai armonios in care se manifesta Binele Suprem, pentru bine tuturor. Trebuie sa stim ca vizualizarea nu ne va reusi, nu va avea efectul dorit, daca noi nu ne vom gindi la binele tuturor, iar apoi la binele nostru.Cei ce vor sa-si asigure succesul calcind peste cadavre nu vor face decit sa-si atraga tot raul comis asupra propriei lor persoane.

  Spre exemplu, daca cineva vrea sa devina seful unui departament, el nu are voie sa-si imagineze ca cel ce conduce departamentul in prezent este dat afara, s-a imbolnavit sau a murit.

  Candidatul la functie trebuie sa-si imagineze ca si actualul sef va avansa pe scara ierarhica, iar functia pe care o viseaza va deveni astfel vacanta.

  Totodata, nu trebuie sa facem fel de fel de calcule, cum sa ne atingem scopul, ci trebuie sa lasam in grija Ratiunii Supreme toate amanuntele.

  Vizualizarea trebuie repetata zilnic, de cel putin doua-trei ori pe zi. Totodata, cind ne gindim la cele ce ne intereseaza, vom avea grija ca toate gindurile noastre sa fie pozitive.

  Cind putem inregistra un esec. Vizualizarea poate sa nu ne reuseasca daca dorinta nu este sincera sau ceea ce ne dorim nu ne este necesar, fie nu ni se potriveste. De exemplu, un barbat vrea sa aiba o masina, dar nu reuseste sa-si ia nici la a treia mina. De ce? Pentru ca nu se pricepe deloc la tehnica si nu face diferenta nici intre un surub si o piulita, iar la volan este crispat si foarte speriat.

  Scepticii vor spune ca doar cu vise si convingeri nu putem realiza ceea ce ne dorim.

  Vizualizarea constructiva ii poate ajuta doar pe cei ce aspira cu convingere catre ceea ce-si doresc si, pe linga vise, fac tot ce le sta in puteri pentru a le realiza cit mai curind.

 • PSIHOLOGII SPUN CA FELUL IN CARE GANDIM NE DETERMINA VIATA...

  SA FIE OARE ADEVARATA AFIRMATIA: ,,ESTI CEEA CE GANDESTI?"

  Gndul - arhitect al destinului

  Dac mintea se oprete continuu asupra unui anumit lan de gnduri, ea formeaz treptat un culoar prin care fora -gnd va trece automat, crend o anumit obinuin mental

  ce va supravieui morii i, ntruct aparine egoului, va fi purtat cu sine n urmtoarea ncarnare, ca tendin mental sau capacitate.

  S ne amintim c fiecare gnd i are propria imagine mental. Esena diferitelor imagini mentale formate ntr-o anumit via fizic se structureaz n planul mental i va

  constitui baza (chintesena) urmtoarei ncarnri. La natere, sufletul este nzestrat nu numai cu un nou corp fizic, dar i cu o nou minte i un nou intelect (BUDDHI).

  Este dificil s explici detaliat activitatea gndului i modul n care determin el destinul omului. Orice KARMA (aciune) produce dou categorii de efecte, una asupra minii

  individuale, iar cealalt asupra lumii. Omul i structureaz coordonatele vieii sale viitoare prin efectele aciunilor sale asupra celorlali.

  Orice aciune are un trecut (o cauz) ce conduce la ea, i un viitor ce deriv din ea. Aciunea presupune o dorin care a generat -o i un gnd care a modelat-o. Fiecare gnd

  este o verig ntr-un lan nesfrit de cauze i efecte, fiecare efect devenind la rndul su o cauz i fiecare cauz fiind efectul unei cauze anterioare; iar fiecare verig a acestui

  lan nentrerupt este structurat din trei componente - dorin, gnd i aciune. Dorina stimuleaz gndul; gndul se manifest printr-o aciune. Aciunea constituie chiar urzeala

  destinului.

  Spre exemplu, cel ce privete cu invidie egoist posesiunea altora, chiar dac nu se transform ntr -un ho activ n prezent, are toate ansele s devin unul ntr-o via viitoare,

  n timp ce ura i rzbunarea mentalizate prea mult sunt seminele din care se va nate un viitor uciga.

  Dimpotriv, iubirea altruist va transforma fiina mai nti ntr-un filantrop, apoi ntr-un sfnt; i fiecare gnd de compasiune va modela caracterul tandru i milostiv al unui

  adevrat prieten al universului.

  Nu trebuie sa cdei n greeala fatalismului, cci aceasta nu produce dect lene i inerie. Trebuie doar s recunoatei i s nelegei marile puteri ale gndului i, prin trud,

  s ajungei la o gndire corect, ce v va furi apoi un mare destin.

  Cel care cultiv o aciune, culege un obicei; cel care cultiv un obicei, culege un caracter; iar cel care cultiv un caracter, culege un destin. Omul este stpnul propriului destin.

  El i poate controla destinul prin puterea gndului. La fel, destinul actual poate fi schimbat. Nu depinde dect de om, cci toate faculile, energiile i puterile zac latent n el; ele

  trebuie doar manifestate plenar, i omul va deveni liber i mare.

  Dezechilibrele psiho-fizice

  Gandul i exercit influena asupra ntregului corp. Durerea mental slbete organismul fizic, dar nu mai puin adevrat c i corpul influeneaz mintea; un corp sntos este

  barometrul unei mini sntoase. Cnd corpul e bolnav, mintea se mbolnvete i ea.

  Pornirile violente ale unui caracter prea aprins produc serioase daune celulelor creierului, genernd produi chimici otrvitori n snge, dau natere unui oc general i

  depresiunii, i suprim secreia sucurilor gastrice, a bilei i celorlalte sucuri digesive din tubul alimentar, sectuiesc energia, vitalitatea, induc mbtrnirea prematur i

  scurteaz viaa. Cnd suntem furioi, mintea devine perturbat, fapt care creeaz apoi disfuncionaliti la nivelul corpului, datorit intrrii n agitaie a ntregului sistem nervos.

 • Aceasta este explicaia nervilor pe care i avem, sau a strii de enervare. De aceea este preferabil s ne controlm mnia prin iubire. Mnia este o energie att de puternic,

  nct ea nu poate fi controlat prin intelectul obinuit (VYAVAHARA BUDDHI), ci numai prin intelectul pur (SATTVA BUDDHI) sau discernmnt (VIVEKA -VICHARA).

  Puterile creatoare ale gndului

  Gndul creeaz lumea. El determin devenirea lucrurilor ntru existen. Gndurile dezvolt dorinele i excit pasiunile. n mod analog, gndurile contrare ce urmresc

  anihilarea dorinelor i pasiunilor vor contrabalansa efectele primelor gnduri. Acesta este un lucru foarte important: cnd suntei asaltat de o anumit dorin sau pasiune,

  gndul contrar v va ajuta s o distrugei. Dac gndii despre cineva c el este prietenul vostru, acest lucru se va transforma n realitate. Dac n schimb l vizualizai ca

  duman, mintea va actualiza deopotriv i acest gnd. De aceea, cel care tie cum s lucreze cu mintea, controlnd-o printr-o practic constant, poate atinge fericirea.

  Gndurile atrag gnduri similare

  n lumea gndurilor, ca i pretutindeni n univers, funcioneaz legea atraciei prin rezonan. Oamenii care au gnduri similare se simt atrai n mod natural unul ctre cellalt.

  Sau cum spune nelepciunea popular: Cine se aseamn, se-adun, ori Spune-mi cu cine te ntovreti ca s-i spun cine eti.

  Doctorul va fi atras de ali doctori, sau de cercurile medicale; poetul de alt poet (sau de un suflet poetic); cntareul de ali cntarei; filosoful de filosofi; vagabondul de

  vagabonzi, etc. Mintea are putere de atracie. Omul i atrage continuu spre sine din universul vizibil i din cel invizibil (ce conine forele vieii) gndurile, influenele i condiiile

  cel mai apropiate de cele ale propriilor idei. Ducnd cu voi anumite gnduri i reinndu-le o durat mai lung de timp, vei atrage fr ncetare, contient sau incontient, tot

  ceea ce corespunde calitaii voastre dominante de gndire. Gndurile sunt proprietatea voastr privat i le putei folosi ntr-un mod creator, mplindu-v dorinele, prin

  cunoaterea puterii lor i utilizarea lor contient, prin focalizare i concentrare.

  Secretul este Legea Atraciei care spune cam aa: lucrurile, persoanele, ntmplrile din viaa ta exist

  pentru c tu le-ai atras prin gndirea ta. Cum ar veni, gndul tu are putere creatoare. Hmm, unde am

  mai auzit asta ? (este un concept New Age pe care nsui Buda l-a afirmat: tot ce sntem este rezultatul

  gndirii noastre.)

  Altfel spus, gndurile sunt lucruri. Secretul ne nva c gndurile pe care le nutrim se materializeaz

  ntr-un chip nspimnttor de real. Aa c atenie la ce gndii, ar fi o prim sugestie a secretului !

  Teorie promovat dup toate legile economiei de pia i mpachetat atrgtor n forme scrise i video,

  Secretul n primul i-n primul rnd aduce un ban celor ce-l dezvluie n mod generos, poate din defectul

  c nu pot ine un secret Adic este n primul i-n primul rnd un produs de marketing. Dar teoria

  gndirii pozitive nu este deloc un secret, i mai puin unul necunoscut. Despre ea s-a mai auzit i s-a tot

  vorbit.

  The Secret este un film/documentar care nu aduce nimic nou. Puterea (magic a) gndului, gndirea

  pozitiv i vizualizarea nu sunt lucruri noi. Ele se regsesc n crile, seminariile i trainingurile experilor

 • n dezvoltare personal de zeci de ani. Iar Legea atraciei supranumit aici i secretul, nu este

  nicidecum o lege propriu-zis potrivit unor standarde legale sau tiinifice. Este doar o idee care

  susine c gndurile noastre ne determin destinul, idee creia i-a fost aplicat o etichet pseudo-

  tiinific.

  Aproape c periodic trebuie s apar pe standuri un bestseller care s promit de la iluminare i puteri

  supranaturale, la prosperitate personal i pace mondial. Secretul este s ajung s fie promovat cu

  zelul i apetitul unui revoluionar regim dietar. Aa s-a ntmplat secretului cu acelai nume. Dac ajungi

  s cunoti i s nelegi secretul, poi deveni sau poi avea tot ce-i doreti n via. Legea atraciei

  spune c n funcie de gndurile noastre i de reprezentrile pe care acestea le genereaz n mintea

  noastr, atragem lucruri bune sau rele n viaa noastr.

  Filmul este alctuit dintr-o serie de interviuri i scurte secvene dramatice. Se gsete i sub form de

  video descrcabil pe Internet (uite aici) pentru un cost minim (ct cost s-l vezi?). n primul rnd, el

  reuete s captiveze prin nonalan. ns mai reuete i s discrediteze munca serioas i

  realizrile excepionale ale unor indivizi ca Einstein (elocvent este i citatul de pe blogul cuiva,

  imaginaia este mai important dect cunoaterea, cui i este atribuit? Lui Einstein!!!), Shakespeare, sau

  Da Vinci (de ce auzim din nou de el?) pe care-i nfieaz la introducerea dvd-ului, chipurile succesul lor

  datorndu-se descoperirii secretului !? Dac sntem i mai ateni, observm c avem de-a face cu o

  feroce filozofie a narcisismului gata s-i blameze victimele pentru circumstanele dezavantajoase ale

  vieilor lor.

  Dar, hai s nu fim negativi, aa cum ne ndeamn filmul ! S nu ne concentrm asupra aspectelor

  negative fiindc acesta-i marele secret: gndete pozitiv ! Astfel dac-i nsueti secretul poi s te

  mbogeti, s te nsntoeti, s ai succes, s devii popular i celebru, i ce-am uitat, aa, bogat ! (pe

  site-ul filmului trebuie pltii 3,95 de dolari vizionarea! Cineva sigur face un ban grmad dezvluind

  secretul, nu ?). Sigur, vor gsi o justificare onorabil i pentru asta. Dar, aici e vorba de un secret ! Aa-i

  de ieftin ?

  Ce este secretul ? Se ia noiunea gndirii pozitive, se nvetmnteaz iscusit n terminologie filozofic, i

  se gsesc nite prezentatori pasionai i apoi se aplic insistent dorinelor personale i ego-ului

  personal. La urm i se d denumirea de lege, mai exact aceea a atraciei ca s miroas atrgtor a

  tiin. Mai mult, se va pretinde c reeta e strveche, mii de ani de nelepciune fiind n spatele ei i

  desigur, foarte muli au beneficiat de pe urma ei !

  Pentru ca secretul s funcioneze este ns nevoie de mult credulitate, factor fr de care s-ar vedea

  de la pot ct de eronat este din punct de vedere istoric, filozofic, tiinific, religios i mai ales practic.

 • Dar, ce conteaz ! Important este c secretul i se mprtete i c devii unul dintre binecuvntaii iniiai

  !

  Dar exist o ton de literatur cunoscut bazat pe ideea c gndurile noastre pot influena, chiar

  modifica realitatea nconjurtoare a vieilor noastre. C ele pot aduce n existen, sau realmente pot crea

  lucruri. Fie c ne place sau nu, conceptul respectiv are rdcini oculte i orientale, aa cum indic

  urmtorul articol al binecunoscutei enciclopedii gratis (ce pcat c-i doar n englez!).

  Deci, secretul este gndire pozitiv promovat prin metodele agresive ale marketingului modern.

  Prezentat n culori i imagini derivate din alt recent nscocire popular aductoare de mari dividende,

  Codul lui Da Vinci. n aceeai manier ca a naintaului Brown, autorul ficiunii presupusului cod al lui Da

  Vinci, i pentru secret se invoc misterioase societi secrete. Astfel, meniunea lor este menit s

  strneasc un mare interes din partea publicului larg i s urce n topuri crile i filmele unde apare.

  Dar, iat n ce const secretul, versiunea gratuit (ca orice produs de succes, el este oferit i-n ar, dar

  contra cost: uite aici) (cel mai mult mi place denumirea societii care-l comercializeaz la noi: adevr

  divin s.r.l. unde s.r.l. nseamn societate cu rspundere limitat, parc?!). Pentru a obine ceea ce

  doreti n via, ne nva filmul, tot ce trebuie s faci este s te gndeti la ce vrei i s evii s te

  gndeti la ce nu vrei. Fr a depune ns un mare efort de monitorizare a propriilor tale gnduri. Potrivit

  unui videoclip de pe Youtube, asta se petrece automat odat ce ai prins secretul care apropo, nici nu

  mai este secret odat ce l-ai crezut (m repet!), ns ei tot aa i-l vor prezenta. Ca i exemplu de produs

  instant, unul din gama trebuie doar s adugai ap, Secretul este remarcabil. De fapt, nici nu snt

  sigur c necesit ap, fiindc sigur nu are nevoie de munc ! i aici e mecheria !

  Cred c secretul este c nc-i destul de uor s-i lai pe fraieri fr bani dac-i poi convinge

  c pot face bani fr munc !

  n cazul nostru, al romnilor care am urmrit versiunea piratat a Secretului, mecheria const nu att

  de mult din a ne lsa fr bani, oricum nu avem muli, ci a rmne fr gndirea critic. i aici e buba !

  N-avem bani, dar nici minte prea mult !

  Reuita, succesul n orice, necesit mult munc. Parc aa percepeam lumea pn la apariia secretului,

  nu ? Gndirea pozitiv poate reprezenta o mic parte din acel efort, dar nici mcar nu este un ingredient

  obligatoriu. n plus, ce mai tim este c nici chiar munca mult, indiferent ct de pozitivi sntem, nu rezult

  neaprat ntr-un mare succes. Acesta necesit ca o mulime de factori s se combine la momentul

  potrivit, muli dintre ei aflai n afara controlului nostru de vreun fel. Printre acetia, Dumnezeu. Dar,

 • Dumnezeu nu intr n discuie n Secret, acesta devenind util doar atunci cnd omul se ajut singur

  printr-o gndire pozitiv.

  Dar, lucrurile bune nu se ntmpl doar fiindc noi ne concentrm asupra lor, iar lucrurile rele nu se petrec

  doar fiindc cineva s-a temut de ele, sau vai! s-a gndit la ele. Dac ai observat, acestea adeseori se

  ntmpl indiferent de ce anume noi am gndit deoarece lumea gndurilor noastre este doar o mic, cam

  prea mic parte am fi tentai s zicem, a ceea ce noi numim drept universul nostru personal.

  n filmule snt vzui mai muli indivizi care mrturisesc c secretul este totui valabil, c el d

  rezultatele scontate. ntr-adevr cei care triesc n societi afluente beneficiaz de condiiile n care att

  succesul ct i eecul s se manifeste mai frecvent. Adic, n astfel de condiii (n bogie), omul are mai

  multe anse s-i schimbe viaa dect cetenii unor ri lovite de soart, s zicem de pild cei din

  Myanmar, zilele astea. tii ce li s-a ntmplat, nu ? E vorba de ciclonul devastator care le-a mturat

  (literalmente!) ara. Numrtoarea victimelor din Myanmar (fost Burma, Birmania) continu i la aceast

  or iar cifrele urc la rndul sutelor de mii. Ei bine, efectul pe care poate s-l aib atitudinea pozitiv a

  unui om asupra unor astfel de mprejurri din viaa lui este extrem de limitat. Dac nu cumva, cu totul

  inexistent. Poate cel mult s-i ofere o mngiere interioar (ns ct de real, sau durabil?) n mijlocul

  dezastrului, dar improbabil s-i schimbe viaa foarte curnd. Poate deloc, sun prea negativ ? Oare le-ar

  folosi ca n loc de cargouri de alimente, haine i alte ajutoare materiale, s li se parauteze video-uri cu

  Secretul care le poate schimba vieile ? Voi ce zicei ?

  Este narcisism (potrivit DEX-ului nseamn dragoste exagerat, patologic, pentru propria persoan)

  dus n extremis s credem c gndurile noastre personale reprezint unicul factor important al existenei

  noastre, idee care ns este reluat i repetat fi n Secret. Mai mult, cineva observa urmtoarea

  afirmaie: nu este treaba noastr s facem lumea mai bun.

  Vai ! acest concept este moralmente eronat, dar cui n pas ntr-o societate de consum unde tot ce-i

  cumperi este al tu i secretul acesta (c-i vezi de ale tale i nu-i treaba ta s faci lumea un loc mai

  bun, sic) rmne doar al tu.

  Dar dac ar exista o frm mcar de adevr n ideea c ceea ce gndim se concretizeaz n realitate,

  atunci ar fi de datoria i obligaia noastr s urmrim binele, da, al nostru, dar i al altora. Puterea uria

  pe care Secretul ne-o sugereaz c mintea noastr ar deine-o, implic o gigantic responsabilitate fa

  de alii. ns responsabilitatea fa de binele altora nu este un produs foarte vandabil ntr-o societate

  egoist, obsedat de confort personal.

 • nchei cu aceste maxime gsite printre paginile de Internet unde Secretul este discutat, adulat, criticat,

  sau promovat:

  Avei mintea deschis, dar nici chiar ntr-att nct s v ieii din mini.

  Open your mind, but not so far that your brains fall out.

  Nu vei ara niciodat ogorul brzdndu-l n mintea ta.

  Youll never plough a field by turning it over in your mind.

  Linkuri de unde m-am informat pentru ce-am compilat mai sus i un scurt comentariu pentru caracterul

  fiecrei pagini de acolo:

  http://liastelea.wordpress.com/2008/01/16/secretul-eu-ce-pot-face-sa-ajut/

  (proprietara pare impresionat de el i-i propune s-l pun n practic n protejarea mediului?!)

  http://summeronmymind.blogspot.com/

  (persoan indecis asupra secretului, doar i notez apariia i c ar fi controversat)

  http://www.ionut-ciurea.com/blog/2007/04/04/the-secret-legea-atractiei-si-ceea-ce-nu-se-spune/

  (autorul paginii este implicat n dezvoltarea personal dar, zice el, i profesional)

  http://www.skeptic.com/eskeptic/07-03-07.html

  (ideea secretului este spulberat aici n cel mai pur stil sceptic i cinic cu putin; a se avea n vedere c

  nu se respinge din start ci se judec i analizeaz atent ce el propune)

  http://www.mindtweaks.com/wordpress/?p=167

  (de aici, m-am inspirat cel mai mult n ce-am scris)

  http://www.beliefnet.com/story/213/story_21359_1.html

  (o femeie bolnav de cancer descrie contradiciile pe care Secretul le cauzeaz)

  http://www.gsm1888.ro/articole/observator/secretul.htm

  (articol critic de provenien adventist, unul care deplnge acceptarea ideii Secretului, unul dintre

  puinele articole critice scrise n l. romn prezente pe Internet!)

  Alt persoan de naionalitate romn, entuziasmat de secret: Donald Trump: Gindeste in stil mare dar numai pe orizontala

  Brandul Tramp, perfectiunea calitatii, atrage astazi pe glob milioane de clienti. Tinerii la inceput de drum sunt fascinati de numele Trump. El ne duce cu gindul la o lume perfecta realizata

  exculsiv prin vointa omului.

  In spatele acestui brand se afla un om, o pesonalitate puternica, care impune lumii intregi un anumit stil de viata. Donald Trump a devenit cunoscut in Romania, in special prin serialul de

 • televiziune Ucenicul si cartile lui se vand in milioane de exemplare. Invataturile lui sunt considerate garantia sucesului in viata si afaceri.

  Doland Trump ca scriitor se incadreaza in randul autorilor motivationali si de dezvoltare personala, iar stiul de viata propus de acestia se observa imediat din titlul cartilor lor:

  Gindeste bine si in stil mare Donald TrumpDescopera forta din tine Anthony RobbinsSpune pot si vei putea-Norman V. Peale

  Puterea de convingere Napoleon HillSpiritualitatea succesului Vincent M. Roazzi

  Succesul si atitudinea Napolein HillSecretele succesului Dale Carnegie

  De la idee la bani Napoleon HillCalea magului Deepak Chopra

  Forta gindirii pozitive in afaceri W VentrellRealizeaza-te pe deplin J.C. Maxwell

  Dincolo de varf Zig Ziglar, etc.

  In arta motivationala exista mai multe directii de dezvoltare personala in functie de gandirea autorului. Aceasta gandire este reflexul unei anumita conceptii, despre viata si fericire.

  Aceste conceptii sunt de trei feluri: filosofice (materialiste si idealiste), panteiste (influente orientale) si religioase (de sorginte neoprotestante). Autorii se incadreaza in una din aceste

  directii si de aici porneste si manifestarea lor in viata.

  De exemplu:Donald Trump materialist

  Anthony Robbins materialistNapoleon Hill materialist

  Zig Ziglar religios protestantJ.C. Maxwell religios protestantDale Carnegie religios protestant

  Deppak Copra panteist, etc.

  Curentul de motivatie si dezvoltare personala isi are originea in America,de acolo provine, ramnificatiile lui facandu-se simtite si in Europa. Cursurile de afaceri, MBA, cursurile de psihologie aplicata, vanzari, promoveaza aceste idei, iar tinerii care lucreaza in diferite

  societati comerciale sau institutii de stat sunt influentati direct de aceste conceptii prin cursuri de perfectionare.

  Oare gindurile unui crestin ortodox sunt compatibile cu gindurile propuse de autorii motivationali ?

  In literature motivationala fara o imagine buna de sine, omul nu este nici motivat in bine si nici nu are o atitudine corespunzatoare in viata. Se merge pe intarirea increderii in sine, in judecata proprie,omul avand in sine toate capacitatile de a reusi in viata Noi ne programam viitorul,

  suntem profetii propriei noastre vieti. Ceea ce am semanat aceea si culegem, totul fiind matematic in viata. Trebuie sa ne stapanim emotiile si sa adoptam o atitudine de entuziasm in viata. Important este sa avem o imaginatie creatoare, autonomie in alegerile noastre, sa gindim

  pozitiv. Omul isi stabileste singur directia in viata, avand in sine toate calitatile de a reusi.

 • Acest stil de viata este propus si de Donald Trump in scrierile sale. Aceasta conceptie de viata ne arata supraomul zilelor noastre. Daca omul se poate descurca si singur, atunci Dumnezeu nu isi

  mai are rostul. Aceasta gindire, cauza-efect, este specifica antichitatii lui Platon si Aristotel si din ea rezulta ca noi ne putem dezvolta personal independent de Divinitate sau chiar o putem ignora.

  Cum ramane atunci cu cuvantul Fara de Mine nu puteti face nimic, sau Cine nu aduna cu Mine risipeste? Noua, romanilor, ne trebuie o aprofundare a vietii Bisericii, pentru a avea un filtru de discernere in aceasta privinta. Ce alegem? O dezvoltare personala alaturi de Hristos si sfintii lui sau o dezvoltare personala fara Dumnezeu. Vrei sa stai alaturi de Trump intr-o lume

  fara Dumnezeu (In cartea Gindeste bine si in stil mare nu este scris nici macar un singur cuvant despre Dumnezeu, deci El lipseste din gindurile lui Trump) sau alaturi de Hristos cu

  promisiunea unei vieti fericite acum si in vesnicie?Ucenicul cui vrei sa fii?

  La sfarsit va pun in atentie urmatoarea problema:Cum influenteaza religia fiecaruia, dezvoltarea si motivatia lui personala? Putem acorda practica

  ortodoxa cu stilul american de viata?

  Radu Rotaru

  Destinul- ap ispitor al slbiciunilor omeneti.Postat de Animator, Marti 10 Februarie, 14:58 in Prima categorie

  Destinul nu este o chestiune de ans, este o chestiune de alegere, nu este un lucru care trebuie ateptat, este un lucru

  care trebuie realizat. William Jennings Bryan

  Ce este destinul? Alegere sau Continuitate?..Iar daca intr-adevar traim ce ne-a fost scris in destin atunci ce vina avem pentru pacatele comise,

  sau destinul e doar o scuza a comiterii acestora [a pacatelor] ?

  Abraham Lincoln spunea: "Majoritatea oamenilor sunt fericii dac i propun ei nii s fie fericii"

  Sa gindim pozitivOne Response to Sa gindim pozitiv

  Optimismul nu se refera doar la o atitudine mentala ,( a fi increzator in viitor) ci se traduce si prin atitudini mai active si prin comportamente concrete in fata dificultatilor.Mai pe scurt cred ca optimismul inseamna gindire si actiune si convingerea ca luciditatea si starea de bine sint perfect compatibile. Ma gindeam ca de fapt putem fi predispusi la optimism sau pesimism din nastere asa cum sintem predispusi la diferite boli si atunci ar interveni educatia,si mai gindeam ca modelele parentale optimiste sau pesimiste si maniera de a incuraja sau critica eforturile copiilor conteaza la formarea optimismului unei persoaneOptimismulIrinel Bercea Macar sa te prefaci ca razi!

  Vindecarea gandirii