Proiectul Mod Antreprenorial de Gandire

download Proiectul Mod Antreprenorial de Gandire

of 37

 • date post

  03-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Proiectul Mod Antreprenorial de Gandire

Transcript of Proiectul Mod Antreprenorial de Gandire

 • 3.1 Consideraii asupra activitilor antreprenoriale

  Activitile desfurate ntr-o firm se pot mpri n dou mari categorii: operaionale i antreprenoriale.

  Activitile tip operaii sunt activiti profesionale curente, repetitive, rutiniere, supuse influienei unor factori interni, controlabili prin responsabili, la care factorii de decizie sunt interesati mai mult de optimizarea interdependenei dintere structura organizaional intern i mediul extern astfel nct s obin creterea randamentului de ansamblu al firmei.

  Activitile antreprenoriale tip proiect sunt nerepetitive, supuse influienei unor variabile exogene, iar factorii responsabili sunt greu de controlat n totalitate. Problema principal pentru managerul de proiect este de a gsi cele mai favorabile stri ale triadei: tehnologie/produs/piaa n cadrul unui cuplaj eficace al structurilor interne cu mediul extern. Cele dou moduri de aciune, dei sunt n contradicie evident din toate punctele de vedere, n practica intreprinderilor ele pot uneori coabita. Sunt frecvente i cazurile de transformare a proiectelor n activiti operaionale, rutiniere de pild; dup lansarea unui produs, sau montajul i punerea n funciune a unei instalaii se trece la exploatarea n flux continuu.

  Coabitarea celor dou tipuri de activiti n activitatea unei firme, creaz dificultati pentru manager, care pleac de regul de la spinoasa problem a armonizrii repartizrii resurselor i gsiri cilor de conciliere ntre universul rutinier al managementului operaional, bazat pe tehnici clasice de analiz i decizie, cu universul ambiguu, vag al gestiunii antreprenoriale, bazat pe capacitatea de sintez, intuiie i flexibilitate n gndire i aciune.

  Tabelul 3.1 Activiti de tip proiect Activiti de tip operaie - Activiti temporare, nerepetitive de tip

  on shot - Decizii ireversibile privind resursele i

  mijloacele - Incertitudine i risc sporite - Influien puternic a variabilelor

  exogen - Cash flow negativ - Formaii de lucru temporare

  - Activiti curente, repetitive, rutiniere - Decizii reversibile, - Incertitudine i risc slabe, - Procese stabilizate, controlabile statistic, - Cash flow pozitiv, - Foramii de lucru permanente

  Proiectul un mod antreprenorial de gndire i aciune

 • O activitate de tip proiect trebuie s fie bine definit i delimitat astfel nct s se poat spune iat acesta este proiectul. Este o posibilitate realizabil, dac se ine cont de ceea ce este specific oricrui proiect:

  un obiectiv specific, precis i coerent, un scop definit o nevoie / cerere manifest sau potenial, o durat limitat cu un moment specific de ncepere i un

  momentspecific de ncheiere, pe parcursul creia sunt mobilizate resurse, mijloace i competene heterogene,

  se poate evalua pe baza unei metodologii specifice folosind criteriide costuri i/sau de rentabilitate

  are o localizare geografic i temporal net, are o structur administartiv i gestionar proprie (eful de proiect

  iechipa sa) parial sau total autonom de activitatea general a agentului declanator.

  n acest context putem spune c, oricrui proiect i sunt caracteristice trei categorii de obiective:

  Obiective de performan n sensul c orice proiect trebuie realizat cu respectarea unor specificaii tehnice cu privire la execuia i funcionarea sa, produsele realizate ulterior trebuie s aib un nivel tehnic predeterminat exprimat prin fiabilitate, mentenabilitate, proprieti organoleptice,etc, sau o anumit capacitate de a rspunde la cerinele pieei.

  Obiective de timp termenele de implementare a proiectului constituind pentru actorii proiectului restricii tari ce trebuie riguros respectate.

  Obiective de cost este traducerea n termeni financiari a necesitii i eficienei proiectului pentru agentul declanator.i este o reflectare a modului cum sunt respectate celelalte dou categorii de obiective.

  Raportul de fore dintre cele trei categorii de obiective se poate modifica de la o faz la alta a ciclului de viaa a proiectului. Astfel, in etapa incipient de identificare a ideii de proiect obiectivele tehnice de performan sunt mai importante dect celelalte dou obiective, iar costul mai important dect durata. n fazele de preinvestiionale; formularea, evaluarea i decizia, se poate aprecia c, cele trei categorii de obiective au aceiai importan, proiectul trebuie astfel conceput nct s satisfac cerinele beneficiarului din toate punctele de vedere. In faza de implementare, durata este cea care primeaz, urmat de calittile tehnice de execuie, n limita bugetelor de costuri. Evalurile punctuale ale avansului execuiei, arat de regul abateri care solicit costuri suplimentare, i calea cea mai simpl de corecie nseamn reevaluarea bugetelor iniiale de costuri. Literatura de specialitate abund n ncercri de a se da cea mai pertinent definiie conceptului de proiect. n litertura englez este sesizabil intenia de a pune accentul pe aciune, mijloace i metode de atingere a scopurilor, pe cnd specialitii francezi insit pe aspectul intenional de alegere i definire a obiectivului urmrit.

  Apreciem c, cea mai pertinent definiie generic a proiectului este dat de Association Francaise du Management de Projet conform creia; proiectul

 • este un demers specific care permite o structurare metodic i progresiv a unei realiti viitoare13).

  Se preteaz la o organizare de tip proiect dou categorii de activiti: Activiti cu un pronunat caracter nerepetitiv demarate pentru obiective

  strict determinate, care mobilizeaz pe o perioad mai mare de timp resurse i energii specifice, ceea ce presupune o pregtire, o coordonare i o urmrire specific. n acest cadru se inscriu proiectele din activitatea de cercetare tiinific dezvoltare tehnologic, gama foarte divers de proiecte de investiii, proiectele specifice de marketing etc. Tot n aceast categorie putem include i acele activiti tip proiect desfurate n cadrul unor programe de ajutorare i asisten declanate de unele organisme internaionale (FAO, UNICEF, Banca Mondial, etc), sau naionale cum ar fi organizaiile nonguvernamentale.

  Proiecte declanate n cadrul activitii profesionale a intreprinderilor - cele mai reprezentative exemple sunt activitile unitilor cu producie de serie unitar: construcia de nave, de ci rutiere, poduri, viaducte,etc. Caracteristica activitti de producie acestor firme const n mobilizarea tuturor resurselor, pe o perioada mai lung de timp, pentru realizarea unui proiect de producie specific. Este o problem de management i mai complex, dac pe acelai interval de timp, coexist mai multe proiecte aflate n stadii diferite de execuie. O categorie aparte o formeaza firmele create pe proiecte specifice (de ex. firma Eurotunel care a realizat tunelul pe sub Marea Mnecii, intreprinderea Canal pentru canalul Dunre - Marea Neagr etc) i care, se ocup numai cu administrarea proiectului respectiv.

  O viziune intersant asupra cmpului de aplicaie al proiectelor este dat de sociologul francez J.P. Boutinet14)care abordeaz problema n contextul unei duble opoziii:

  opoziia ntre polul individual de intenii (identitate) i polul colectiv (participare),

  opoziia ntre polul tehnic al inovrii i polul existenial al cutrii de sens.

  13) AFITEP AFNOR Vocabulaire de gestion de projets. Ediia a 2 a, ed. AFNOR, Paris, 1992,

  pag 218 (cf. norme AFNOR, NF X 50 105) 14) Boutinet J.P. Psychologie des conduites a projet. Collection Que sais-je ?,nr.2770, 1993,

  pag 126.

 • Din aceast perspectiv rezult Roza vnturilor proiectelor imaginat de specialistul francez (fig.3.1) Adncind analiza el propune o scar a proiectelor, pe axa opoziiei; individual colectiv, ierarhizate pe cinci nivele, de la cele mai individualiste la cele de mare sapiraie colectiv, astfel:

  Proiecte tehnice Proiecte Proiecte individuale colective

  Proiecte existeniale

  Figura 3.1 Roza vnturilor proiectelor

  1. Proiecte individuale care au obiective personalizate, existeniale sau circumstaniale, cu privire la individ. Ele sunt centrate de obicei n jurul cutrilor de sens i legate de aspiraiile vrstei: pentru tineri proiecte de orientare profesional, de integrare social, pentru aduli proiecte legate de profesie, pentru vrsta a treia proiecte legate de pensionare. Ele se numesc individuale deoarece se refer la individ dar, n realizarea lor sunt angrenai mai muli actori.

  2. Proiecte de intenii sunt orientate spre scopuri de natur tehnic pentru a le materializa sub un sistem de constrngeri de cost, de termen, de specificaii tehnice. Astfel de proiecte sunt cele de cercetare, de construcii, de arhitectur, de realizare de maini echipamente.

  3. Proiecte de aciune au n vedere realizarea mijloacelor necesare pentru conducerea proceselor de aciune sau interaciune cum ar fi: proiecte de amenajare, de sntate, educaionale etc. Se mai numesc i interminabile deoarece au cicluri lungi de viat, dar n mod obligatoriu ele respect aceleai caracteristici de durat enunate mai sus. 4. Proiecte organizaionale de intreprindere / instituie prin care se caut a se combina strategia cu cultura i spiritul intreprinderii.

  Proiecte Proiecte centrate pe centrate pe Creativitate Inovare Individuala Tehnic Proiecte de Proiecte orien- Motivaie i tate spre intenionalitate Participare i (cutare de sens) schimbare sens) social

 • 5. Proiecte de societate sunt reglementate prin valori de referin: pro