comportamentul consumatorului

Click here to load reader

download comportamentul consumatorului

of 17

 • date post

  12-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  79
 • download

  1

Embed Size (px)

description

slide comportamentul consumatorului

Transcript of comportamentul consumatorului

Influenarea comportamentului consumatorului prin intermediul filmelor

ECTS, grupa 8201 Badoi Daria Bibicu Cosmin Chituc Stefania

Marketingul din filme sau product placementProduct placement sau plasarea de produse, este o form de publicitate n care bunurile de marc sau serviciile sunt plasate ntr-un context lipsit de anunuri, cum ar fi filme, n timpul emisiunilor de televiziune, sau a programelor de tiri. Plasarea de produse nu este de multe ori dezvluit n momentul n care bunul sau serviciul este recomandat. Poziionarea de produse a devenit comuna n anii 1980.

Un lucru e clar: oamenii consum din ce n ce mai putinpublicitate n forma sa pur.

Consumatorii au devenit selectivi n ceea ce priveste mediile, informatiile si mesajele comerciale, au dezvoltat sisteme de triere iar tot mai

multe mesaje publicitare fie se lovesc de un zid, fie sunt tratate cuindiferent, nemaireusind s fie relevante n ochii receptorului. Marketingul este un domeniu al inovatiei prin definitie, iar marketerii au gsit mereu alternative pentru a ajunge la publicul tint. Una dintre aceste alternative este product placement-ul. Product intermediul placement-ul creia este o form de publicitate prin

anumite

produse

purtnd

numele

unei mrci sunt plasate n contexte, lipsite de publicitate, cum ar fi filmele,show-urile de televiziune, stirile, videoclipurile muzicale, jocurile video sau online.

Product placement-ul sau plasarea de produse este o

tehnic publicitar care aduce venituri de miliarde de dolari pesteOcean, iar n ara noastr a luat amploare odat cu lansarea primelor seriale romneti. Publicitate!. La auzul acestui cuvnt, cei mai muli dintre noi apsm butonul telecomenzii i schimbm postul. Suntem asaltai de reclame fie c este vorba de televizor, radio, panouri publicitare, reviste, mijloace de transport n comun, ziare sau Internet. Toate acestea sunt canale tradiionale de publicitate.

Factorii care influenteaza comportamentul consumatorilorCulturaliSocialiPersonali

Grupurile de apartenen Cultura Familia

Vrsta i etapa din ciclul de via

Psihologici

MotivaiaOcupaia

PercepiaSituaia material Stilul de via

Cumprtor

nvarea

Culturasecundar

Rolul i statutul social

Personalitatea i prerea despre sine

Convingerile i aptitudinile

Dodge Charger a fost declarat produsul de marketing al anului 2012 prin intermediul filmului Fast Five

Prin calitatile sale uimitoare modelul firmei de automobile Dodge, modelul Charger a impresionat piata consumatorilor din America cunoscandu-se in urmatorul an cresteri

substantiale ale vanzarilor. Modelul se remarcafata de modelele competitorilor prin calitatile masinii, fiind capabila de performate uimitoare , prin putere si manevrabilitate.

Mini Cooper in The Paris Chase (2002) HD

Producatorii filmului The Paris Chase au promovat masinuta MINI punandu-i in valoare calitatile sale de a se strecura intr-un trafic aglomerat. Pe langa aceasta calitate, in ciuda criticilor, masina are o putere neasteptata marimii sale. Strategic in doua momente din film apare un cadru mare cu volanul surprinzand sigla masinii semnata de BMW. Desi este unul dintre modelele vechi producatorii de la BMW vor sa demonstreze ca inca se ridica la nivelul competitorilor contemporani.

http://www.youtube.com/watch?v=4uZRY O8BcL4Filmul Die another Day, din anul 2002, a adus productorilor si 120 de milioane de dolari numai din product placement. Astfel, companii precum Aston Martin, Samsonite, Omega, Phillips, Heineken, Sony i British Airways au pltit bani frumoi ca produsele i numele mrcii lor s apar n film.

Product placement dus la extremUn exemplu de product placement dus la extrem este, n opinia mea, Cloverfield (2008). n cazul acestui film, Paramount si Nokia au fcut un parteneriat strns legat de lansarea la momentul respectiv a noilor modele N-series. Dar, trebuie precizat faptul c n film au aprut 4 modele de telefoane Nokia, unul dintre personajele principale a intrat ntr-un magazin Nokia pentru a fura o baterie (Nokia) pentru telefonul su (Nokia, desigur) iar n statia de metro unde se adpostesc la un moment dat apare un mare si frumos banner cu mesajul Nokia - connecting people. Pe de alt parte, Nokia este un brand care a desfsurat mai multe astfel de actiuni si nu doar n ultimii ani.

Influenta filmelor in comportamentul copiilorIn cadrul dezbaterii asupra influentei filmelor in agresivitatea copiilor, acestia sunt, din pacate, cei mai expusi caci parintii se bazeaza uneori pe televizor pentru a le ocupa timpul. Astfel, televiziunea este considerata in mare responsabila in aparitia anumitor comportamente agresive la copii si adolescenti.

Combinata cu influenta de astazi a unor jocuri pe computer extrem de violente, rezulta un risc dublat. Copiii se obisnuiesc cu agresivitatea prezentata zilnic pe ecran, devenind astfel si in viata reala obisnuiti sa vada si chiar sa intreprinda acte violente.

http://www.youtube.com/watch?v=TSokOKAZu MQ

Va multumim pentru atentie!