BIM Biomecanica 2012

6
BIOMECANICA 1. Tesutul osos are, din punct de vedere biomecanic, un comportament: a. Izotropic; b. Ortotropic; c. Newtonian; d. Anizotropic. 2. Osul trabecular are o rezistenta biomecanica: a. Foarte mare; b. Mai mare decat a osului cortical; c. Mai mica decat a osului cortical; d. Egala cu a osului cortical. 3. Modulul de elasticitate al cartilajului articular uman are valoarea: a. 1,79 ± 0,36 MPa b. 0,79 ± 0,36 MPa c. 5,64 ± 3,19 MPa d. 0,85 ± 0,21 MPa. 4. Cel mai mic unghi de flexie intalnit intre segmentele coloanei vertebrale se intalneste in regiunea: a. Sacrata; b. Lombara; c. Toracica; d. Cervicala. 5. Pe un ciclu de mers, cel mai solicitat ligament este: a. Încrucişat anterior; b. Încrucişat posterior; c. Colateral medial; d. Colateral lateral; 6. Transformarea unui debit de viteză ridicată în debit cu viteză redusă are loc datorită: a. Vâscozității sângelui; b. Presiunii transmurale; c. Diferenței dintre aria transversală totală a capilarelor și aria transversală a aortei; d. Complianței vaselor sanguine. 7. Osul cortical are o rezistenta biomecanica mare la solicitarea de: a. Forfecare; b. Intindere; c. Compresiune; d. Nu conteaza tipul de solicitare. 8. Fractura de incovoiere a unui os lung: a. Are planul perpendicular pe axul osului; b. Are planul inclinat la 45 o fata de axul osului; c. Are o forma spirala; d. Este de tip cominutiv. 9. Cartilajul articular este asemănător unui material: a. Impermeabil; b. Poros; c. Microporos; d. Cu o permebilitate foarte mare. 10. Cel mai mare unghi intalnit, la miscarea de flexie-extensie, intre vertebre se intalneste in regiunea: a. Sacrata; b. Lombara; c. Toracica; d. Cervicala. 11. In faza de adult cea mai mare rezistenta o are: a. Corpul ligamentului colateral mediu; b. Jonctiunea tibiala a ligamentului colateral mediu; c. Nu exista o rezistenta mai mare; d. Depinde varsta de adult. 12. Rezistența hidraulică:

description

medicina

Transcript of BIM Biomecanica 2012

Page 1: BIM Biomecanica 2012

BIOMECANICA

1. Tesutul osos are, din punct de vedere biomecanic, un comportament: a. Izotropic; b. Ortotropic; c. Newtonian; d. Anizotropic.

2. Osul trabecular are o rezistenta biomecanica: a. Foarte mare; b. Mai mare decat a osului cortical; c. Mai mica decat a osului cortical; d. Egala cu a osului cortical.

3. Modulul de elasticitate al cartilajului articular uman are valoarea: a. 1,79 ± 0,36 MPa b. 0,79 ± 0,36 MPa c. 5,64 ± 3,19 MPa d. 0,85 ± 0,21 MPa.

4. Cel mai mic unghi de flexie intalnit intre segmentele coloanei vertebrale se intalneste in regiunea: a. Sacrata; b. Lombara; c. Toracica; d. Cervicala.

5. Pe un ciclu de mers, cel mai solicitat ligament este: a. Încrucişat anterior; b. Încrucişat posterior; c. Colateral medial; d. Colateral lateral;

6. Transformarea unui debit de viteză ridicată în debit cu viteză redusă are loc datorită: a. Vâscozității sângelui; b. Presiunii transmurale; c. Diferenței dintre aria transversală totală a capilarelor și aria transversală a aortei; d. Complianței vaselor sanguine.

7. Osul cortical are o rezistenta biomecanica mare la solicitarea de: a. Forfecare; b. Intindere; c. Compresiune; d. Nu conteaza tipul de solicitare.

8. Fractura de incovoiere a unui os lung: a. Are planul perpendicular pe axul osului; b. Are planul inclinat la 45o fata de axul osului; c. Are o forma spirala; d. Este de tip cominutiv.

9. Cartilajul articular este asemănător unui material: a. Impermeabil; b. Poros; c. Microporos; d. Cu o permebilitate foarte mare.

10. Cel mai mare unghi intalnit, la miscarea de flexie-extensie, intre vertebre se intalneste in regiunea: a. Sacrata; b. Lombara; c. Toracica; d. Cervicala.

11. In faza de adult cea mai mare rezistenta o are: a. Corpul ligamentului colateral mediu; b. Jonctiunea tibiala a ligamentului colateral mediu; c. Nu exista o rezistenta mai mare; d. Depinde varsta de adult.

12. Rezistența hidraulică:

Page 2: BIM Biomecanica 2012

a. Se poate calcula în funcție de debitul de ieșire și presiunea vasculară; b. Este dată de ramificațiile din rețeaua arterială; c. Este dată de curburile din rețeaua arterială; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

13. Legea lui Wolf se refera la: a. Osul se poate densifica acolo unde este necesară o rezistenţă mica; b. Osul se poate densifica acolo unde este necesară o rigiditate mica; c. Osul se rarefiaza acolo unde nu este necesară o rezistenţă şi o rigiditate însemnată; d. Toate raspunsurile sunt corecte.

14. Configuratia trabeculara din interiorul osului: a. Ramane neschimbata pe tot parcursul vietii; b. Se schimba in functie de tipul de activitate preponderent; c. Are ca efect ruperea ligamentelor; d. Este influentata de tendoane.

15. La solicitări dinamice cartilajului articular: a. Îi crește, în timp, modulul de elasticitate longitudinal; b. Îi crește, în timp, modulul de elasticitate transversal; c. Îi scade, în timp, modulul de elasticitate transversal; d. Modulele de elasticitate rămân neschimbate.

16. In faza de pubertate cea mai mică rezistenta o are: a. Corpul ligamentului colateral mediu; b. Jonctiunea tibiala a ligamentului colateral mediu; c. Nu exista o rezistenta mai mare; d. Rezistenta depinde varsta de pubertate.

17. Presiunea transmurală: a. Este diferența dintre presiunea înternă și cea externă a unui vas sanguin; b. Se folosește în calculul tensiunilor de la nivelul unui perete vascular; c. Se poate detemina cu ajutorul modelului winkessel; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

18. La miscarea de torsiune inaltimea discului intervertebral: a. Creste cu unghiul de rotatie axiala; b. Scade cu unghiul de rotatie axiala; c. Nu depinde de unghiul de rotatie axiala; d. Creste cu cativa micrometri.

19. Un eşantion de os cortical supus la o viteză de încărcare mare: a. Se rigidizează; b. Își mărește modulul de elasticitate; c. Își mărește temsiunea de rupere; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

20. Mecanotransducția se întâlnește la remodelarea: a. Cartilajului articular; b. Osului; c. Tendoanelor și ligamentelor; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

21. Cartilajul articular este asemănător unui material: a. Pur elastic; b. Plastic; c. Rigid nedeformabil; d. Vâscoelastic.

22. Presiunea discala are valorile cele mai mari: a. In decubit ventral cu sprijin pe coate; b. In decubit ventral; c. In decubit lateral; d. In decubit dorsal.

23. Ligamentele sunt: a. Structuri pasive ; b. Contribuie la stabilitatea articulară; c. Au rol în restricționarea mișcării articulare; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

Page 3: BIM Biomecanica 2012

24. Sangele are un comportament nenewtonian: a. In vasele de sange cu un diametru mult mai mare decat cel al hematiilor; b. In vasele de sange cu un diametru comparabil cu cel al hematiilor; c. In vasele de sange cu un diametru mult mai mic decat cel al hematiilor; d. Cand are foarte multa apa.

25. Fractura de torsiune a unui os lung: a. Are planul perpendicular pe axul osului; b. Are planul inclinat la 45o fata de axul osului; c. Are o forma spirala; d. Este de tip cominutiv.

26. Forma fracturii osului este în funcție de: a. Tipul de solicitare ; b. Direcția de aplicare a forțelor; c. Modul de acțiune a momentelor de torsiune sau încovoietoare; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

27. Fibrele de colagen din interiorul cartilajului articular au rezistenta la: a. Torsiune ; b. Compresiune ; c. Tractiune ; d. Toate raspunsurile sunt corecte.

28. La miscarea de torsiune presiunea din interiorul discului intervertebral: a. Crește cu creșterea unghiul de rotatie axiala; b. Scade cu creșterea unghiul de rotatie axiala; c. Nu depinde de unghiul de rotatie axiala; d. Nici un răspuns nu este corect.

29. Tendoanele: a. Sunt structuri active; b. Sunt structuri pasive; c. Au aceeași funcție ca și a ligamentelor; d. Au în componenți, preponderent, proteoglicani.

30. Sangele are un comportament newtonian: a. In vasele de sange cu un diametru mult mai mare decat cel al hematiilor; b. In vasele de sange cu un diametru comparabil cu cel al hematiilor; c. In vasele de sange cu un diametru mult mai mic decat cel al hematiilor; d. Cand are foarte multa apa.

31. Osul trabecular are o rezistenta biomecanica: a. Dependentă de densitatea osului; b. Dependentă de vârstă; c. Mai mica decat a osului cortical; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

32. Tensiunea de la nivelul suprafeţei anteromediale a tibiei în timpul fazei de călcâi, la mersul normal, este:

a. De compresiune; b. De întindere; c. De forfecare; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

33. In cartilajul articular forțele de respingere între glucozaminoglicani: a. Sunt mari când există sarcini electrice intramoleculare negative; b. Scad la descreșterea pH-ului; c. Scad la creșterea concentrației de ioni pozitivi; d. Toate raspunsurile sunt corecte.

34. Cel mai mare unghi de inclinare laterala intre segmentele coloanei vertebrale se intalneste in regiunea:

a. Sacrata; b. Lombara; c. Toracica; d. Cervicala.

35. Cea mai mare rezistență mecanică o are:

Page 4: BIM Biomecanica 2012

a. Tendonul mușchiului tibial anterior; b. Tendonul mușchiului gastrocnemius; c. Cele două tendoane au rezistențe egale; d. Cele două tendoane au rigidități egale;

36. Sangele are un comportament bifazic: a. In vasele de sange cu un diametru mult mai mare decat cel al hematiilor; b. In vasele de sange cu un diametru comparabil cu cel al hematiilor; c. In vasele de sange cu un diametru mult mai mic decat cel al hematiilor; d. Cand are foarte multa apa.

37. In timpul eforturilor fiziologice, muschii au urmatorul efect asupra osului: a. Suprasolicita osul si il fractureaza; b. Nu au nici un efect; c. Mareste eforturile de compresiune si astfel protejeaza osul; d. Efectul este neglijabil.

38. Tensiunea de la nivelul suprafeţei anteromediale a tibiei în timpul fazei de vârf, la mersul normal, este:

a. De torsiune; b. De întindere; c. De forfecare; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

39. In cartilajul articular, domeniul agregatelor de proteoglicani: a. Este mic atunci când apar presiuni externe; b. Este mic atunci când scade pH-ul; c. Este mic atunci când crește concentrația de săruri; d. Toate raspunsurile sunt corecte.

40. La miscarea de flexie presiunea din interiorul discului intervertebral: a. Creste cu unghiul de flexie; b. Scade cu unghiul de flexie; c. Ramane constanta; d. Creste numai daca pacientul ridică o greutate.

41. Ligamentele colaterale de la articulatia femuro-tibială au rol in: a. Stabilitate sagitala; b. Stabilitate frontala; c. Stabilitate rotatorie în extensie; d. Toate raspunsurile sunt corecte.

42. Elasticitatea peretelui arterial este data de: a. Fibrele de elastină; b. Fibrele de colagen ; c. Muşchii netezi; d. Celulele endoteliale.

43. Tensiunea de rupere a osului cortical depinde de: a. Porozitate; b. Densitate; c. Vârstă; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

44. Energia utilizată de os este: a. Egală cu energia stocată de os; b. Mai mică decât energia stocată de os; c. Mai mare decât energia stocată de os; d. Osul nu utilizează energie.

45. La solicitarea de relaxare: a. Tensiunea internă din interiorul cartilajului articular crește; b. Tensiunea internă din interiorul cartilajului articular scade până la limita de echilibru; c. Tensiunea internă din interiorul cartilajului articular rămâne constantă; d. Tensiunea internă din interiorul cartilajului articular scade până la valoarea 0.

46. Cel mai mic unghi de înclinare laterală dintre segmentele coloanei vertebrale se intalneste in regiunea:

a. Sacrata;

Page 5: BIM Biomecanica 2012

b. Lombara; c. Toracica; d. Cervicala.

47. Pe un ciclu de mers, cel mai solicitat ligament este: a. Încrucişat anterior; b. Încrucişat posterior; c. Colateral medial; d. Colateral lateral;

48. Vena cavă inferioară își mărește diametrul în: a. Inspiratie fortata; b. Expiratie fortata; c. Tinerea respiratiei; d. Timpul somnului.

49. Modulul de elasticitate al osului: a. Scade odată cu înaintarea în vârstă; b. Depinde de densitatea osului; c. Crește în zona în care osul este solicitat intens un timp îndelungat; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

50. Rezistența cea mai mare a unui os lung la o solicitare de tracțiune este: a. Atunci când direcția solicitării are un unghi de 0o cu axa osului; b. Atunci când direcția solicitării are un unghi de 30o cu axa osului c. Atunci când direcția solicitării are un unghi de 60o cu axa osului d. Atunci când direcția solicitării are un unghi de 90o cu axa osului

51. Creșterea forțelor de respingere dintre glucozaminoglicanii din agregatele de proteoglicani are loc: a. Atunci când la aplicarea unei presiuni externe, crește densitatea de sarcini electrice; b. Atunci când crește pH-ul; c. Atunci când crește densitatea sărurilor; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

52. Presiunea discala: a. Crește odată cu creșterea unghiului de flexie dintre două vertebre; b. Scade odată cu creșterea unghiului de rotație dintre două vertebre; c. Are valoare scăzută în decubit dorsal; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

53. Restricționarea mișcării de flexie de la nivelul coloanei vertebrale este dată de ligamentul: a. Intraspinos; b. Supraspinos; c. Capsular; d. Toate răspunsurile sunt corecte;

54. Pe un perete arterial se întâlnesc: a. Tensiune radială; b. Tensiune circumferențială; c. Tensiune longitudinală; d. Toate răspunsurile sunt corecte.

55. Osul trabecular are o rezistenta biomecanica: a. Mai mare la compresiune decât la întindere și forfecare; b. Dependentă de pătratul densității osului; c. Mai mica decat a osului cortical; d. Toate raspunsurile sunt corecte.

56. Rigiditatea osului crește atunci când: a. Asupra osului se aplică o viteză de încărcare mare; b. Crește densitatea osului; c. Asupra osului acționează frecvent o încărcare mare (în limite fiziologice); d. Toate răspunsurile sunt corecte.

57. Permeabilitatea cartilajului articular se calculează în funcție de: a. Debitul ce trece prin volumul de cartilaj; b. Grosimea eșantionului de catilaj; c. Aria eșantionului de catilaj; d. Toate raspunsurile sunt corecte.

58. Degenerarea discului intervertebral are ca efect:

Page 6: BIM Biomecanica 2012

a. Evoluția deformației discului intervertebral este mai lentă; b. Evoluția deformației discului intervertebral este mai rapidă; c. La gradul 2 de degenerare, deformația discului este mai mare decât a unuia normal; d. Micșorarea deformării discului intervertebral.

59. Comportamentul biomecanic al ligamentelor este: a. Elastic liniar; b. Elastic neliniar; c. Hiperelastic; d. Pseudoplastic;

60. Vena cava inferioara se colabeaza la: a. Inspiratie fortata; b. Expiratie fortata; c. Tinerea respiratiei; d. Este prea mare ca sa se colabeze.