Abilitati Practice - Cls. I-II

download Abilitati Practice - Cls. I-II

of 74

description

Abilitati Practice - Cls. I-II

Transcript of Abilitati Practice - Cls. I-II

 • Prof. nv. primar TISMNAR DESANCA Prof. nv. primar TURCIN GEORGETA

  ABILITI PRACTICE

  Clasele I i a II-a

  ISBN 978-606-577-282-3

  Editura Sfntul Ierarh Nicolae

  2011

  Referent tiinific, nv. grad didactic I Stanoievici Mrioara

 • ARGUMENT

  Lucrarea de fa a aprut ca o necesitate pentru colegii mai tineri, dar nu numai.

  Ea pune la dispoziie un set de lucrri ilustrate, proiecte de lecii , modele cu etapele de realizare.

  Se dorete s fie o lucrare funcionala, care s satisfac cerinele imediate ale nvtorilor, fr a avea pretenia c rspunde tuturor exigenelor.

  Este un suport de idei, care, trecut prin filtrul propriei personaliti, poate realiza finalitile acestui obiect de nvmnt.

  nv. Stanoievici Mrioara

 • O privire retrospectiv asupra disciplinei abiliti practice O privire retrospectiv de-a lungul anilor ne permite s constatm

  evoluia n timp a disciplinei abiliti practice. Muli ani disciplina a fost cunoscut sub denumirea de ndeletniciri practice/lucru manuali constituia activitatea principal n cadrul creia elevii fac primii pai n direcia pregtirii lor pentru a participa mai trziu la munca productiv

  Analiz sumar a programelor de lucru manual din trecut duce la constatarea c lucrrile recomandate aveau un accentuat caracter utilitar, ceea ce a condus, de multe ori, la depirea posibilitile elevilor, mai ales n privina programei pentru fete. n anii urmtori, predarea lucrului manual dobndete noi dimensiuni, n sensul c aceast disciplin nu mai este considerat o dexteritate ci constituie un obiect de nvmnt de sine stttor (Ion erdean i Florian Diuleasa, Metodica predrii lucrului manual, 1967).

  Dar cerinele societii romneti, n continu schimbare, au determinat o nou abordare a obiectului, n sensul redefinirii disciplinei Lucru manual, n scopul formrii aptitudinilor i deprinderilor creativ-aplicative i estetice. De aceea, n Curriculum colar pentru clasele I-IV, (Programa analitic, 1995) Lucru manual este integrat n sfera educaiei artistice, alturi de educaia plastic i cea muzical.

  Noul curriculum plaseaz obiectul, pe care-l redenumete sugestivAbiliti practice, n aria Tehnologii, oferindu-i un numr mai mare de ore, tocmai pentru a dezvolta acele abiliti specifice obiectului, difereniat, de la individ la individ. Se poate aprecia, pe bun dreptate, c alegerea denumirii obiectului de nvmnt "Abiliti practice" este cea mai potrivit, deoarece, chiar prin denumire, acesta i definete obiectivul principal: dezvoltarea abilitilor practice, a deprinderilor de munc att de necesare tuturor oamenilor i pentru ntreaga via. Accentul se deplaseaz vizibil de la a cunoate diverse tehnici i materiale de lucru, spre a le utiliza n vederea formrii i exersrii unor abiliti practice.

  Programele colare i coninuturile curriculare sunt atractive, elevii putnd nva i exersa tehnici de lucru variate, iar prelucrarea cu rbdare i imaginaie a unor materiale diverse (naturale sau refolosibile) permite obinerea prin diferite tehnici (conturare, decupare, ndoire, asamblare, lipire, decorare) a unor obiecte decorative deosebite, rolul cadrului didactic fiind acela de a orienta elevul spre obinerea produsului finit.

  Avnd n vedere faptul c realizarea obiectului finit la acest obiect presupune consumarea unor materiale uneori costisitoare sau mai greu de folosit,

 • recomandm folosirea unor materiale naturale sau refolosibile, ca de exemplu: plante presate, semine uscate de forme i culori diferite, pietricele, melciori, scoici, resturi de hrtie, material textil, fire textile, hrtie de toate felurile, cutii de suc, lemn de creion, rumegu etc.

  Pentru a lucra cu aceste materiale este necesar cunoaterea celor mai importante nsuiri/proprieti ale acestora i a tehnicilor de lucru. Faptul c, n asemenea activiti, elevii vin n contact cu bogia de forme i culori a obiectelor pe care le execut contribuie la educare gustului pentru frumos i face ca ei s nu devin simpli admiratori pasivi ai acestuia, ci s aib o atitudine creatoare.

 • 1.Metode de nvmnt folosite la orele de abiliti practice Abilitile practice nu se ndeprteaz de metodele clasice de nvare, dat fiind c, prin acest obiect trebuie dezvoltate, n primul rnd, deprinderile utiliznd imaginaia i creativitatea ca instrumente de activizare i contientizare a procesului muncii, avnd n vedere caracterul practic-aplicativ al disciplinei. Astfel, pornind de la conversaie, baza oricrui dialog, urmat de explicaie i demonstraie, elevul reuete prin exerciiu (metoda principal de formare i dezvoltare a deprinderilor) s ating obiectivul propus. Demonstraia este metoda care influeneaz fr nici o ndoial realizarea unei lucrri sau a unui obiect. Ea se materializeaz n prezentarea etapelor de lucru care trebuie realizate de nvtor n faa elevilor. Acetia vd obinerea obiectului, n cteva minute, iar lucrul practic al nvtorului strnete interesul elevilor care vd abilitile dasclui ( ndemnarea,imaginaia i creativitatea ). Explicaia deine rolul important n transmiterea mesajului ctre elevi, a informaiilor fr de care demonstrarea nu i realizeaz obiectivele i nu este eficient. Cuvntulare rulul su n comunicarea cu semenii, n transmiterea mesajului ctre acetia , a informaiilor, a ezplicaiilor, a lmuririlor. n legtur cu aceast metod, trebuie avut n vedere c explicaia nu trebuie s fie lung, ci ct mai simpl, clar, pe nelesul micilor colari pentru ca acetia s neleag cu uurin etapele i modul de lucru.Aceast metod nu poate fi desprit la abiliti practice de demonstraie dect teoretic, privite ca metode de nvmnt. Conversaia, ca metod de nvmnt, completeaz cele dou metode mai sus prezentate. Ea se bazeaz pe dialog i ne ajut s ne dm seama dac explicaiile au fost nelese, dac etapele i tehnica de lucru au fost nsuite, iar elevii tiu ce, de ce i cum s lucreze. Exerciiul este metoda care, n cadrul orelor de "Abiliti practice", deine ponderea cea mai mare i antreneaz imaginaia i creativitatea. Aceast metod i etap n cadrul unei ore demonstreaz eficiena metodelor anterior prezentate, precum i calitile didactice ale nvtorului, care are sarcina de a supraveghea atent modul de lucru, de a ajuta elevii care au nevoie, de a ncuraja i aprecia lucrrile acestora. Dezvoltarea i nsuirea corect a abilitilor practice la colarul mic, a reprezentat i reprezint dintotdeauna o preocupare sistematic a nvtorului.

  Elevul, care este un adult n devenire, trebuie s-i formeze i dezvolte deprinderi practice de lucru, care, n timp, vor deveni abiliti.

  n cadrul leciei de abiliti practice, etapa feed-back-ului este de lung durat, timp n care se realizeaz obiectul (lucrarea) i se obine astfel performana.n aceast etap , elevii exerseaz, opereaz practic, folosesc instrumentele de lucru,decupeaz, motolesc hrtia, lipesc,modeleaz plastilina, mpletesc, cos,.a.n acest timp , dasclul i supravegheaz, i ajut pe cei care se descurc mai greu, i ncurajeaz i i apreciaz, apreciind lucrrile realizate.

 • 1. Activiti cu materiale din natur

  ncepem cu primul coninut din program.Aceasta se refer la lucrri din materiale colectate din natur.Cele mai des ntlnite sunt frunzele i seminele,materiale excelente pentru realizarea unor plane artistice , a unor colaje cu efect plastic i educativ deosebit.

  Pentru a lucra cu aceste materiale este necesar cunoaterea celor mai importante nsuiri/proprieti ale acestora i a tehnicilor de lucru. Plantele presate i seminele sunt la ndemna oricui i nu cost, de aceea ele pot fi utilizate pentru realizarea unor plane artistice, a unor colaje cu scop educativ deosebit. n colectarea frunzelor i petalelor, o importan deosebit o are pstrarea ct mai bun a formei i culorilor naturale, de aceea este bine s le presm astfel: frunzele i petalele se aaz la o anumit distan una de alta pe o sugativ (sau ziar) i se acoper cu o alt sugativ sau ziar, iar deasupra lor se pun greuti. Plantele se controleaz dup o zi, dou i se schimb ziarele umede. Dup ce s-au uscat, frunzele i petalele se aaz n cutii, dup mrime i form. Seminele de orice fel, trebuie mai nti alese, splate i uscate pentru a putea fi folosite n leciile de abiliti practice. Prin forma i simetria lor, seminele de dovleac, pepene pot deveni petale excelente pentru realizarea florilor care ulterior pot fi colorate. Cele mai frumoase plane cu frunze se fac toamna i primvara, cnd armiul,roul,galbenul verdele crud sau nchis dau nuane plcute compoziiilor. Pentru a putea fi utilizate , e bine ca frunzele s fie uscate ( presate), tehnica realizrii planelor fiind lipirea,combinat cu elemente de educaie plastic. Paiele de gru, orz, ovz,chiar i chibrituri, dac sunt folosite cu imaginaie pot deveni materiale pentru realizarea diferitelor lucrri : flori, animale, case.Ele se taie, apoi se lipesc cu aracet, pe modelul dinainte desenat.

 • Modele de lucrri din materiale din natur

 • Modele de lucrri din chibrituri

 • 2.Activiti cu materiale sintetice

  Hrtia este un material accesibil oricui. Ea poate fi refolosit (resturi de la decupare),constituind un material didactic puin costisitor. n cadrul lucrrilor se pot utiliza mai multe feluri de hrtie (de scris, de desen, glac, creponat, coal xerox colorat), iar prelucrarea ei presupune decupri, ndoiri, mototoliri sau rupere liber. Mototolirea nseamn realizarea, mai nti, a unor bilue de hrtie care vor fi aplicate pe plane desenate. Culorile i mrimile acestora, precum i combinarea lor pe plan depind de imaginaia i de personalitatea fiecrui copil. Prin ruperea hrtiei se obine colajul, procedeu care const n lipirea pe acelai suport a unor elemente n vederea relizrii unui efect de ansamblu, de natur estetic. Ruperea se face direct, spontan, fr a fi schiat cu creionul vreun desen sau alt imagine, dup care se lipesc pe plana suport. Prin ndoirea hrtiei, tehnica Origami, pot fi create figuri minunate. Cu puin rbdare i concentrare, se pot obine, din hrtie, prin plisare, figuri perfecte. Iat i cteva sfaturi pentru obinerea lucrrilor prin tehnica Origami: - se alege hrtia potrivit i se taie forma corect pentru figura dorit; - toate ndoiturile i pliurile trebuie s fie executate cu precizie pe o suprafa neted i tare; - toate etapele de lucru trebuie executate n ordinea indicat i nici una neglijat; - toate indicaiile trebuie urmate atent i exact Resturile de materiale textile pot fi utilizate cu succes n cadrul orelor de abiliti practice. Aplicate pe hrtie, cu ajutorul aracetului, ele pot fi decupate, apoi ordonate dup imaginaia fiecruia, n colaje deosebit de frumoase. Firele textile constituie i ele materiale necesare i uor de procurat deoarece, de cele mai multe ori, ele sunt materiale refolosibile sau resturi de materiale folosite n cas. Din fire textile se pot face diferite lucrri (ciucuri,fetia, biatul ,omul de zpad,etc.), acestea avnd o calitate comun:sunt uor de modelat, prin modelare nelegnd mpletire,lipire,coasere,rulare,tiere,aceste operaii ucnd la dezvoltarea abilitilor manuale, a deprinderilor de utilizare a unor instrumente, a imaginaiei i a creativitii elevilor. Textilele (pnz,resturi materiale) sunt resurse uor de utilizat pentru orele de abiliti practice.Ele pot fi decupate, apoi ordonate ,conform imaginaiei fiecrui elev ,prin lipirea pe hrtie , cu aracet, pentru a obine colaje deosebit e frumoase.

 • Modele de lucrri din hrtie

 • Coiful

  Etapele de lucru ( sunt prezentate practic n paginile urmtoare):

  1. Se ia o bucat de hrtie de form deptunghiular i se ndoie n dou , pe mijloc ;

  2. Se ndoie colurile spre mijloc ; 3. Se ntorc marginile de jos; 4. Se ntorc i lipesc colurile ntoarse de la marginile de jos.

  Paharul

  Etapele de lucru ( sunt prezentate practic n paginile urmtoare):

  1. Se ia o bucat de hrtie de form ptrat i se ndoie n dou , pe mijloc, unindu-se dou coluri opuse;

  2. Se pune cu colurile n sus i se ndoie un col; 3. Se ntoarce pe partea cealalt i se ndoaie i celalalt col; 4. Se ntorce colul de sus peste cel ndoit ; 5. Se ntoarce pe partea cealalt i se ndoaie i celalalt col.

  Brcua

  Etapele de lucru ( sunt prezentate practic n paginile urmtoare):

  1. Se ia o bucat de hrtie de form deptunghiular i se ndoie n dou , pe mijloc ;

  2. Se ndoie colurile spre mijloc ; 3. Se ntorc marginile de jos; 4. Se ntorc colurile ntoarse de la marginile de jos; 5. Se unesc colurile opuse; 6. Se ntorc n jos colurile de sus, pe ambele pri; 7. Se repet paii 5 i 6 8. Se trage de colurile din mijloc i se obine brcua.

 • Ghiocelul, fructele, florile sunt mai simplu de fcut; se decupeaz dup ablon i se lipesc. Se pot face multe astfel de lucrri.

 • COLAJ -Tablou de Pate.

  Pentru realizarea tabloului .avei nevoie de hrtie colorat, lipici, aa alb din bumbac i foarfec.

  mpachetai o coala alb de hrtie, desenai corpul iepuraului i decupai. Conturai cu creionul si urechile iepuraului. Din nou mpachetai hrtia n mai multe pri i decupai. Lipii din hrtie colorat verde pajitea, apoi montai iepuraii. Colorai cu roz n interior urechile iepurailor si desenai-le un botior. Ornai pajitea cum v face plcere cu floricele i ou de Pase din hrtie colorat. Dupa ce ai terminat cu toate lipiturile, tiai fire de bumbac alb, nfurai-le pe rnd pe deget i lipii-le pe corpul iepuraului. Ochiorii sunt realizai din firicele de aa neagr, rsucite ntre degete. Tabloul este gata!

  Sugestie: Aceast lucrare poate fi realizat n grup. Dac alegei aceast variant , optai pentru o plan de lucru mai mare. Rezultatul va fi remarcabil pentru c vei obine o imagine mai larg, cu mai muli iepurai, flori colorate, ou de Pate ornate din imaginaia copiilor sau oricare alte simboluri ale primverii sau Patelui dorii s expunei n tablou.

 • Mti lucrate manual

  Gsim o ofert variata de mti cu imagini ale animalelor, dar credem c mtile lucrate manual ne aduc mai mult satisfacie i, poate uneori, sunt mai reuite decat cele oferite . Aceste mti le putei folosi cu diferite ocazii. De multe ori avem nevoie de ele la serbri sau petreceri ale copiilor.

  Pentru realizarea lor avei nevoie de carton colorat, foi gumate, hrtie creponat pentru musti, lipici, foarfec.

  Mai jos aveti abloanele i alte imagini ale acelorai mti.

 • ablon masc iepure

 • ablon masc puior

 • ablon masc de iepura

  Ar fi foarte multe modele de prezentat , dar ne-am oprit doar la unele dintre ele pe care le-am realizat la clas i care am considerat c sunt uoare i la ndemna oricui de realizat. Acestea nu necesit materiale sau abiliti deosebite.

 • Evaluarea la orele de abiliti practice

  Evaluarea este o component important a actului didactic, ea exprimnd , prin aprecieri verbale sau calificative , valoarea lucrrilor realizate de elevi , dar i gradul de nsuire a tehnicilor de lucru i a modului de operare cu acestea, precum i a abilitilor practice nsuite i dezvoltate de fiecare elev. Elevul este evaluat prin lcrarea practic, aceasta concretiznd capacitatea de a aplica cunotinele teoretice i tehnicile de lucru utilizate. Aceast evaluare se face frecvent la sfritul leciei , cnd nvtorul face aprecieri asupra lucrrilor, lsnd copii s motiveze aceste aprecieri,fcute i de ei.Acestea se fac pe baza unor criterii precum:respectarea temei, combinarea culorilor,aezarea pe plan, respectarea conturului, acurateea, .a. Aprecierile (calificativele) se consemneaz n caietul nvtorului, urmnd ca pe baza mai multor evaluri de acest tip, s se stabileasc calificativele consemnate n catalog. O alt metod de evaluare , foarte bun i foarte apreciat, sunt expoziiile. Acestea pot fii temporare ( care se mprospteaz periodic), permanente i chiar individuale ( cnd sunt copii cu abiliti deosebite). Ca i la celelalte materii, pentru o evaluare obiectiv, au fost elaborai descriptorii de performan de valoare naional. Trebuie menionat faptul c toate obiectele confecionate de eleviau o utilitate evident, fie c sunt utilizate ca simple jucrii, fie mijloace de nvmnt necesare n unele lecii, fie ca obiecte cu utilitate mai larg: mrioare, mti,felicitri,mpletituri, diferite figurine etc. Dnd o ntrebuinare lucrurilor realizate de copii, le trezim acestora interesul pentru aceste activiti.ndemnarea,perseverena, migala,gustul estetic,spiritual creator,bucuria de a mbina culori, de a finisa lucrri, disciplina i spiritual de echip ,ordinea sunt caliti pe care copii le ctig i dezvolt fcnd lucruri utile,i nvm s munceasc. i ncheiem cu frumoasele cuvinte ale lui Geoege Enescu: ,,Pentru mine,viaa fr munc nu-i are raiunea.Mulumirea mea cea mai mare, singura mulumire adevrat, este munca, lucrul.

 • PROGRAME COLARE REVIZUITE PENTRU CLASELE I A II-A

  ABILITI PRACTICE

  Aprobat prin Ordin al Ministrului Nr. 4686 / 05.08.2003

  Bucureti, 2003

 • I. OBIECTIVE CADRU

  1. Cunoaterea i utilizarea unor tehnici de lucru cu diverse materiale i ustensile

  2. Proiectarea, confecionarea i evaluarea unor produse simple 3. Dezvoltarea capacitii de cooperare n scopul realizrii unui produs 4. Dezvoltarea simului practic gospodresc i estetic

 • CLASA I A. OBIECTIVE DE REFERIN I EXEMPLE DE ACTIVITI DE NVARE 1. Cunoaterea i utilizarea unor tehnici de lucru cu diverse materiale i ustensile

  Obiective de referin Exemple de activiti de nvare La sfritul clasei I elevul

  va fi capabil: Pe parcursul clasei I se recomand urmtoarele activiti:

  1.1. s observe caracteristici ale unor materiale din natur i ale celor sintetice (forme, culori, dimensiuni)

  observaii dirijate n cadrul excursiilor organizate n apropierea colii, n parcuri, pduri; exerciii-joc de alegere a plastilinei, a hrtiei dintr-un grup de materiale date; demonstraii privind caracteristicile diferitelor sortimente de hrtie etc.; exerciii de grupare a materialelor dup caracteristicile dorite de elevi (form, mrime, culoare, duritate, grosime, maleabilitate) etc.

  1.2. s recunoasc i s utilizeze operaii simple de lucru cu materiale din natur i sintetice

  jocuri didactice organizate n natur sau n clas; exerciii-joc de modelare a plastilinei n forme simple; confecionare de obiecte din hrtie; joc de rol: activiti specifice dintr-o gospodrie (urban sau rural) etc.; exerciii de realizare a unor jucrii, machete care au la baz tehnici de asamblare a unor materiale etc.

  1.3. s recunoasc instrumente specifice prelucrrii materialelor din natur i a materialelor sintetice

  exerciii de recunoatere a instrumentelor i a obiectelor specifice interiorului unei locuine etc.

  2. Proiectarea, confecionarea i evaluarea unor produse simple Obiective de referin Exemple de activiti de nvare

  La sfritul clasei I elevul va fi capabil:

  Pe parcursul clasei I se recomand urmtoarele activiti:

  2.1. s observe caracteristici ale unor modele date

  observarea unor compoziii sau jucrii;

 • 2.2. s descopere etapele realizrii unor produse simple din diferite materiale

  jocuri de descoperire a etapelor de realizare a unor obiecte similare ca tehnic de execuie i mod de realizare; activiti practice de realizare a unor obiecte noi, care pornesc de la un obiect realizat anterior;

  *2.3.

  s aplice tehnicile de lucru nvate, n realizarea unor compoziii combinate

  activiti practice de realizare a unor compoziii combinate.

  3. Dezvoltarea capacitii de cooperare n scopul realizrii unui produs Obiective de referin Exemple de activiti de nvare

  La sfritul clasei I elevul va fi capabil:

  Pe parcursul clasei I se recomand urmtoarele activiti:

  3.1. s participe, n grupuri de lucru, la realizarea componentelor unui produs simplu

  activiti n grup de realizare a componentelor unui produs simplu;

  3.2. s verbalizeze aciunile desfurate n timpul jocului

  lucru n grup, jocuri didactice, dramatizri, teatru de ppui.

  4. Dezvoltarea simului practic gospodresc i estetic Obiective de referin Exemple de activiti de nvare

  La sfritul clasei I elevul va fi capabil:

  Pe parcursul clasei I se recomand urmtoarele activiti:

  4.1. s identifice modaliti de folosire a produselor executate

  conversaii despre posibile utilizri ale produselor realizate individual sau n grup;

  4.2 s dovedeasc achiziionarea unor competene i atitudini igienice corecte i a unor deprinderi practic-gospodreti

  activiti de realizare a unor produse gospodreti simple (sandviuri, salate etc.); exerciii de ngrijire a plantelor din preajm; observarea i discutarea unor comportamente de igien personal.

  B. CONINUTURILE NVRII 1. Activiti cu materiale din natur

  Observare, identificare, clasificare a materialelor. Achiziionare (colectare). Pregtire (presare, uscare, curare, splare). Sortare dup diferite criterii (form, mrime, culoare etc.).

 • Tehnici de lucru: lipire, asamblare i realizare a unor compoziii simple, asemntoare cu cele din natur i decorative.

  Subiecte orientative: buchet de ghiocei, co cu struguri, vaz cu flori (petale, frunze, semine); cmp cu flori (petale, frunze, semine); insecte (semine, coji de semine, petale, frunze); ornamente pentru pomul de iarn (conuri, crengue de brad); felinarul (pepene sau dovleac); lniorul (tulpini de ppdie).

  2. Activiti cu materiale sintetice 2.1. Plastilina

  nsuiri, tehnici de modelare: elemente simple (bastonae, sfere, cuburi).

  Subiecte orientative: bila i combinaii de bile (matematic - numeraie); iragul de mrgele; bastonaul; cercul (cifra 0 sau litera O); lanul obinuit (din mai multe cercuri); zarurile; litere, cifre; fructe i legume (mrul, para, ridichea, ciuperca), scara, soldei, sniua, covrigul (rsucit, mpletit).

  2.2. Hrtia ndoirea i plierea.

  Subiecte orientative: barca simpl; coiful; racheta; avionul; evantaiul; armonica, batista; paharul; solnia; corabia pescarului; vaporaul.

  ndoirea, plierea, tierea sau ruperea liber a hrtiei i lipirea ei.

  Subiecte orientative: peisaje-tablou - Anotimpurile; coperta de carte, caiet; plicul; cordonul simplu (pentru Pomul de iarn).

  Ruperea hrtiei pe contur i lipirea ei.

  Subiecte orientative: fa de mas (milieul) din figuri geometrice; floricica din erveele; batistua; frunze din hrtie.

  Colaje i jucrii simple.

  Subiecte orientative: invitaii; felicitri; tablouri pentru camera copiilor; porumbelul; semnul de carte; mobila ppuii (din cutii de chibrituri); figurine pentru Pomul de iarn.

  *Compoziii; machete simple.

  Subiecte orientative: furnicuele (plastilin sau coc, semine, beioare); Modelino (coc+fire); piese de ah (plastilin, bee); Urechil; Csua; Barza (hrtie, nuc, bee de chibrituri, paie, plastilin); Greieraul (hrtie, ghind, srm, crengu, plastilin); Melcul (cochilie de melc, crengu, plastilin, hrtie); porumbelul, purceluul, puiorul, pisicua, arpele; rute pe lac (nuci, hrtie, plastilin); n ograd (hrtie, boabe de fasole, ghind, dopuri, crengu, plastilin); n pdure (ghind, srm, hrtie, crengue, coji de nuc, plastilin); scene din poveti: Ursul pclit de vulpe; Pungua cu doi

 • bani (plastilin, hrtie, crengue, paie, dopuri, srm); Strada mea (carton, plastilin, dopuri); csua din bee de chibrituri i hrtie colorat; colaj - scene din poveti; iepuraul, pisicua, lebedele (coaj de ou, hrtie, carton, a); vas pentru flori (coji de ou, hrtie, carton); ppuile (carton, material textil, coji de ou); ornamente pentru pomul de iarn: clopoelul naripat, iragul de clopoei, couleul (carton, hrtie colorat, alte materiale).

  3. Tehnici specifice gospodriei Pregtirea micului dejun: *prepararea sandviului. Igiena corporal; igiena locuinei. Utilizarea cheilor de la apartament (cas), a ntreruptoarelor electrice, a

  telefonului. *ngrijirea animalelor de cas sau de curte.

 • CLASA A II-A Abiliti practice

  A. OBIECTIVE DE REFERIN I EXEMPLE DE ACTIVITI DE NVARE 1. Cunoaterea i utilizarea unor tehnici de lucru cu diverse materiale i ustensile Obiective de referin Exemple de activiti de nvare

  La sfritul clasei a II-a elevul va fi capabil:

  Pe parcursul clasei a II-a se recomand urmtoarele activiti:

  1.1. s identifice i s clasifice materiale din natur i materiale sintetice n funcie de caracteristicile lor

  observaii privind caracteristicile materialelor identificate; exerciii de alegere a mostrelor de fire (ln, P.N.A., bumbac, mtase, sfoar) dintr-un grup de materiale date;

  1.2. s aplice tehnici de prelucrare a materialelor

  exerciii de aranjare a compoziiilor decorative: a) simetric, b) asimetric; exerciii de decupare dup contur, lipire, rupere; activiti practice de realizare a unor compoziii i jucrii simple din fire;

  1.3. s utilizeze ustensile i instrumente adecvate prelucrrii unor materiale

  utilizarea abloanelor; activiti de decupare;

  *1.4.

  s aplice modaliti de ngrijire a animalelor de cas sau de curte

  discuii despre moduri de ngrijire a animalelor domestice.

  2. Proiectarea, confecionarea i evaluarea unor produse simple Obiective de referin Exemple de activiti de nvare

  2.1. s sesizeze diferenele dintre diverse tipuri de compoziii decorative

  observare dirijat i explicaii pe mar-ginea unor compoziii decorative simetrice;

  2.2. s mbine n mod adecvat tehnicile de realizare a unor produse simple

  activiti practice de realizare a unor produse simple;

 • 2.3. s aprecieze intuitiv calitatea unor mate-riale folosite sau a unui produs finit

  exprimarea oral, n cuvinte simple, a unor opinii relative la produsele proprii sau ale altora;

  *2.4.

  s combine materialele i tehnicile nvate pentru obinerea unor produse complexe

  activiti practice de realizare, a unor compoziii i jucrii, combinnd materia-lele i tehnicile nvate.

  3. Dezvoltarea capacitii de cooperare n scopul realizrii unui produs Obiective de referin Exemple de activiti de nvare

  3.1. s-i exprime prerile despre modul n care se poate realiza un produs dat sau o compoziie

  conversaii, explicaii viznd aplicarea ideilor personale n realizarea unor compoziii n grup;

  3.2. s coopereze cu colegii dintr-o echip la realizarea unor produse

  realizarea unor produse n cadrul unei echipe; conversaii referitoare la produsele realizate.

  4. Dezvoltarea simului practic Obiective de referin Exemple de activiti de nvare 4.1. s descopere posibiliti de

  utilizare a diverselor materiale activiti practice de realizare a produselor, combinnd materialele i tehnicile n funcie de caracteristicile lor;

  *4.2.

  s gseasc variante de realizare a aceluiai produs, cu tehnici i materiale diferite

  analiza mai multor posibiliti de realizare a aceluiai produs, comparnd avantajele i dezavantajele diferitelor opiuni.

  B. CONINUTURILE NVRII 1. Activiti cu materiale din natur

  Grupare dup diferite criterii (form, mrime, culoare) Tehnici de lucru: decupare, lipire, vopsire, asamblare

  Subiecte orientative: picturi de soare (petale de glbenele, frunze); garoafe; buchet din grdin (petale de flori, frunze, semine); covor de flori (petale de flori, frunze, semine); iepuraul; pisica; mrul etc. (exerciii de umplere a unor contururi date cu semine, puf de plopi sau papur); fluierul (trestie sau soc); coronia de flori (flori, tulpini subiri i rezistente); coliba de lemn

 • (crengue subiri i groase); coliba de pietre (pietre de diferite mrimi i culori).

  2. Activiti cu materiale sintetice 2.1. Fire

  nsuiri, tehnici de lucru: rsucire, mpletire n 3, 4 sau 8, tiere, lipire, nnodare, nuruire

  Subiecte orientative: mriorul (a alb i roie); tabloul (fire de diverse culori); ciucuri; noduri; cordoane pentru ppui; brara (fire mpletite); bentia pentru gt (nur n 8); coarda; biciul; frnghia; plasa pentru minge.

  2.2. Hrtia Trasarea dup ablon, decuparea dup conturul trasat i lipirea

  Subiecte orientative: cercul i combinaii de cercuri; chenare din figuri geometrice; figuri simetrice; pomii; petiorul din carton; cadranul de ceas; colaje - scene din poveti; ochelarii din carton cu stelue, fluturi i flori; copacul "Palm"; palma cu figuri de animale sau de oameni triti i veseli; semaforul.

  Ruperea i mototolirea hrtiei creponate

  Subiecte orientative: mrgele din hrtie (colierul ppuii); flori; ornamente pentru pomul de iarn.

  eserea cu benzi de hrtie

  Subiecte orientative: mpletituri n dou, trei sau patru benzi; plasa sau sacoa; esturi din hrtie cu ajutorul trusei speciale; covoraul.

  Confecionarea unor jucrii

  Subiecte orientative: acordeonul; balaurul; clovnul; medalionul; plria; tichia; cutia; ambalarea unui cadou; clasoare; csua din poveste; moara de vnt; sorcova.

  *Realizarea unor compoziii combinate (din diverse materiale)

  Subiecte orientative: colaje cu scene simple din povestiri, poveti, poezii etc., din frunze, flori, semine; jucrii din ghinde, castane, coji de nuci, tala, frunze, flori presate, crengi, hrtie: trenul cu vagoane, nave cosmice, lampioane, acvariul etc.; podoabe pentru Crciun (semine, fire de rafie, carton); machete: Livada nflorit (plastilin, crengue uscate, floricele de

 • porumb, srm); masca de carnaval (suport pnz groas, resturi de fire, piele, lipici); clovnul pe sticl (sticl plastic, fire pentru pr, musti, barb, hrtie colorat, acuarele); sticla mbrcat (sticl, nur mpletit n 4 sau 8, ac, a); clama de pr ornat cu ppui din fire; paiaa (hrtie, carton, a, srm); gondola; motive populare i ornamente pentru diverse obiecte; Lebda fermecat (carton, staniol, a); Dansul micilor indieni (carton, pene, piele, materiale textile); tablouri lucrate n mozaic din coji de ou; rame pentru tablouri (carton ondulat); Piticul Barb-Cot (ou, pnz, hrtie).

  3. Gospodrie Pregtirea micului dejun: prepararea unor sucuri naturale; Igiena mbrcmintei i a nclmintei; *ngrijirea animalelor de cas i curte.

 • Planificare clasa I

  PLANIFICARE CALENDARISTIC Nr. crt.

  Unitatea de nvare

  Ob. de

  ref.

  Coninuturi

  Nr. ore

  Spt.

  1.

  Activiti cu materiale din natur

  1.1 1.2 1.3 2.1 3.1 3.2

  -colectarea materialelor din natur -observare, identificare, clasificare -pregtirea materialelor: curare, splare, uscare, presare -sortarea pe diferite criterii: Form, mrime, culoare -tehnici de lucru: lipire, asamblare, realizare de compoziii simple

  6

  2.

  Activiti cu materiale sintetice : hrtia

  1.1 1.2 2.1 2.2

  -observarea caracteristicilor hrtiei -nvarea tehnicilor de lucru : ndoire, tiere, pliere, rupere liber a hrtiei i lipire -realizarea de produse simple

  7

  3.

  Activiti cu materiale sintetice : hrtia

  1.1 1.2 2.1 2.2 3.1

  -nvarea tehnicii ruperii hrtiei dup contur i a lipirii ei -realizarea de produse simple, aplicnd tehnica ruperii hrtiei dup contur -realizare de colaje i jucrii simple

  8

  4.

  Activiti cu materiale diverse

  1.1 2.1 3.1 3.2 4.1

  -folosirea unor tehnici combinate i a diferitelor materiale pentru realizarea unor colaje i jucrii simple

  5

  5.

  Activiti cu materiale plastice : plastilina

  1.1 1.2 2.1 2.2 3.1

  -observarea caracteristicilor plastilinei -nvarea unor tehnici de modelare : elemente simple, asamblarea lor

  5

 • 3.2 4.1

  -realizarea unor produse simple din plastilin -realizarea unor produse din plastilin n combinaie cu alte materiale

  6.

  Tehnici specifice gospodriei Expoziie

  2.2 3.3 3.1 3.2 4.1

  -aranjarea mesei pentru micul dejun -igiena corporal i a locuinei (discuii) -igiena alimentaiei : importana consumului de legume, fructe, produse lactate, etc

  2

 • PROIECTAREA UNITILOR DE NVARE

  Nr. ore : 6 ore

  Detalieri de coninut

  Nr ore

  Data Activiti de nvare

  Evaluare

  Obs

  Prezentarea materialelor i ustensilelor -cunoaterea modului de folosire a uneltelor i obiectelor necesare orei de abiliti -norme de protecie a muncii

  1 -identificarea materialelor naturale i sintetice, sugestii de refolosire a lor exemple-lucrri executate cu alte generaii de elevi -recunoaterea instrumentelor folosite pentru prelucrarea diverselor materiale ; enumerarea pericolelor ce se pot ivi ; norme de protecie a muncii

  Colectarea materialelor din natur i stabilirea caracteristicilor acestora. Tehnici de consevare i depozitare a materialelor

  1 -organizarea unei drumeii n scopul strngerii de materiale -demonstrarea unor tehnici de presare a florilor i frunzelor (ntre ziare, sub greuti, ntre coli de hrtie, cu fierul de clcat) -amenajarea unui col special pentru depozitarea materialelor colectate

  Activitate practic Aprecieri verbale Autoevaluare

  nvarea unor tehnici de lucru-pregtire, lipire, vopsire, asamblare

  1 1 1

  -observarea unor lucrri executate de ali copii -exerciiu-joc de asamblri de compoziii decorative -activiti practice de realizare a

  Activitate practic

  Unitatea I: Activiti cu materiale din natur

 • unor compoziii simple -exerciii de redare n cuvinte a aciunilor desfurate i a modului de folosire a obiectelor obinute Chenar de frunze Vaza cu flori Felinarul

  Aprecieri verbale Autoevaluare

  Evaluare 1 Cmp cu flori -folosirea unor tehnici de lucru nvate n vederea crerii unui nou produs

  Nr. ore : 7 ore

  Detalieri de coninut

  Nr ore

  Data Activiti de nvare

  Evaluare

  Obs

  Observarea caracteristicilor diferitelor sortimente de hrtie Folosirea tehnicilor de ndoire, pliere, lipire, tiere sau rupere liber a hrtiei

  1 1 1

  -exerciii de observare a caracteristicilor hrtiei -explicarea i demonstrarea tehnicii de ndoire, pliere, tiere sau rupere -observarea dirijat a unor obiecte obinute prin aceast tehnic -explicarea etapelor de realizare a unor produse simple din hrtie -descrierea etapelor de lucru -exprimarea oral a opiniilor privind

  Activiti practice Aprecieri verbale autoevaluare

  Unitatea II: Activiti cu materiale sintetice - Hrtia

 • 1 1 1

  modul de realizare a lucrrilor efectuate personal sau de colegi -subiecte propuse : 1. Coiful i barca simpl 2. Evantaiul, floarea cu 4 petale 3. Coperta de carte sau de caiet 4. Baloane colorate 5. Ornamente pentru pomul de iarn -lniorul simplu -clopoeii

  Evaluare 1 -exerciii practice de aplicare a tehnicilor de lucru nvate n realizarea unor compoziii combinate- Pe lac -lacul-hrtie albastr decupat cu forme la alegere -barca-ndoire -copilul-ndoire -pomii din jurul lacului-decupaj -soarele, norii-decupaj -ploaia-rupere liber a hrtiei

  Activitate practic

 • Nr. ore: 8 ore

  Detalieri de coninut

  Nr ore

  Data Activiti de nvare

  Evaluare

  Obs

  Tehnica ruperii hrtiei pe contur i lipirea ei

  1 1 1 1

  -explicarea tehnicii ruperii pe contur a hrtiei i utilizarea ei -observarea dirijat a unor compoziii model -enumerarea etapelor de lucru de nvtor i exersarea ei de elevi -activiti n grup pentru realizarea unor produse simple prin aceast tehnic -verbalizarea aciunilor desfurate n timpul activitii -Subiecte propuse: 1. Mozaic simplu (cu ptrate) 2. Om de zpad 3. Frunze din hrtie 4. Plou peste ora

  Activitate practic

  Colaje i jucrii simple -realizarea unor jucrii specifice zilelor de 1 i 8 Martie

  -utilizarea instrumentelor specifice prelucrrii hrtiei -activiti practice de utilizare a hrtiei n combinaie cu alte produse -activiti n grupe pentru realizarea unor produse simple

  Activitate practic

  Unitatea III: Activiti cu materiale sintetice - Hrtia

 • 1 1 1

  -subiecte propuse : 1. semnul de carte (Ornamente din figuri geometrice decupate) 2. mobila ppuii (csua ppuii din cutii de chibrituri 3. felicitare pentru 8Martie

  Evaluare

  1

  -crearea unui produs prin folosirea unor tehnici de lucru nvate n combinaie cu materiale diverse -activitate practic, n grupuri, pentru realizarea unui produs -subiect propus : Buchetul de ghiocei Tehnici de lucru : hrtia n combinaie cu alte materiale, srmuli, melan colorat n galben, pnz apretat

  Activitate practic

 • Nr. ore : 5ore

  Detalieri de coninut

  Nr ore

  Data Activiti de nvare

  Evaluare

  Obs

  Colaje i jucrii simple 1 1 1 1

  -utilizarea unor operaii simple de lucru cu hrtie -recunoartie -recunoaea i folosirea instrumentelor specifice pentru realizarea unor obiecte cu materiale din natur -observare dirijat a caracteristicilor unor modele date -stabilirea etapelor de realizare a unor colaje i jucrii -aplicarea tehnicilor de lucru nvate pentru realizarea unor compoziii combinate -actiovitate individual i n grup pentru realizarea lucrrilor propuse -explicarea cu cuvinte proprii a etapelor de lucru i aciunilor desfurate 1. ncondeierea oulor pentru Pati (pe ou fierte-model cu za de cafea i gri lipite cu aracet)

  Activitate practic Aprecieri verbale autoevaluare

  Unitatea IV: Activiti cu materiale diverse

 • 2. Felicitare pentru Pate 3. Couleul ( decupare, asamblare, lipire, aplicare de imagini, iret, etc ) 4. Zmeul. Morica (n combinaie : hrtie, ipci, a, imagini decupate, cuie subiri, clei lipici)

  Evaluare 1 Cuib de pasrele

  Nr. ore : 5 ore

  Detalieri de coninut

  Nr ore

  data

  Activiti de nvare

  Evaluare

  Obs

  nsuirile plastilinei Tehnici de modelare Elemente simple : bastonae, sfere, sniua

  -exerciiu-joc de alegere a plastilinei dintr-un grup de materiale date -demonstraii privind caracteristcile plastilinei (se modeleaz uor, are culori diferite, se poate combina cu

  Activitate practic Aprecieri

  Unitatea V: Activiti cu materiale plastice - Plastilina

 • 1

  1 1 1

  materiale diferite) -observarea dirijat a tehnicilor de prelucrare a plastilinei i aplicarea lor -observarea dirijat a caracteristicilor unor modele prezentate -realizarea n grup a unui produs simplu -aplicarea tehnicilor de lucru nvate n realizarea componentelor unui produs simplu -verbalizarea aciunilor desfaurate n timpul activitii -realizarea unor produse prin utilizarea plastilinei n combinaie cu alte materiale 1. irag de mrgele, bastonaul, cercul, lanul 2. Fructe, legume, ciupercue 3. Compoziii cu tema n livada (combinare de crengue, a) 4. Pe strada -mijloace de transport, modelaj, cutii de chibrituri, csue

  verbale Autoeva-luare

  Evaluare 1 Compoziie- Copacul cu ciree suport din plastilin, crengue uscate, ciree din plastilin legate cu a

  Activitate practic

 • Nr. ore : 2 ore

  Detalieri de coninut

  Nr ore

  Data Activiti de nvare

  Evaluare

  Obs

  Pregtirea micului dejun Importana alimentaiei raionale

  1 -recunoaterea i denumirea corecft a tacmurilor i a altor obiecte i aparate folosite n gospodrie -activiti practice de aranjare a mesei pentru micul dejun -conversaii privind igiena alimentar, importana consumului de fructe i legume, produse lactate

  Activitate practic Apreciere verbal

  Evaluare final 1 Expoziie

  Unitatea VI: Tehnici specifice gospodriei

 • CLASA A II-A PLANIFICARE CALENDARISTIC

  Nr. crt.

  Unitatea de

  nvare

  Ob. de ref.

  Coninuturi Nr. ore

  Perioada Obs.

  1.

  Activiti cu materiale

  din natur

  1.1 2.2 2.3 3.1 3.2 4.1 4.3

  Colectarea materialelor din natur,grupare dup diferite criterii (form, mrime, culoare) Tehnici de lucru: decupare, lipire, vopsire, asamblare

  7

  I-VII

  2.

  Activiti cu materiale

  sintetice: hrtia

  1.1 1.2 2.1 2.2 2.3 3.1 3.2 4.3

  Stabilirea caracteristicilor hrtiei (intuitiv) Trasarea dup ablon, decuparea dup conturul trasat i lipirea

  5

  VIII-XII

  3.

  Activiti cu materiale

  sintetice: fire

  1.1 2.2 2.3 3.1 3.2 4.1 4.3

  Stabilirea caracteristicilor firelor (intuitiv) nsuiri, tehnici de lucru: rsucire, mpletire n 3, 4 sau 8, tiere, lipire, nnodare, nuruire

  3

  XIII-XV

 • 4.4. 4. Gospodari i gospodine Pregtirea micului dejun

  2 XVI-

  XVII

  Semestrul II

  1.

  Activiti cu materiale

  sintetice: hrtia

  1.1 1.2 2.1 2.2 2.3 3.1 3.2 4.1 4.3 4.4

  Teserea cu benzi de hrtie Ruperea i mototolirea hrtiei creponate Confecionarea unor jucrii

  15

  I-XV

  2.

  Micii gospodari

  1.2 1.3 3.2;4.1 4.3 4.4

  Igiena mbrcmintei i a nclmintei

  2

  XVI-XVII

 • PLANIFICAREA UNITILOR DE NVARE

  UNITATEA DE NVARE: ACTIVITI CU MATERIALE DIN NATURA NR. ORE:7 ore

  Nr. crt.

  Detalieri de

  continut

  Ob. ref.

  Activitati de invatare Evaluare Nr. ore

  Data

  1.

  Colectarea materialelor din natur, grupare dup diferite criterii (form, mrime, culoare)

  1.1; 2.2; 2.3; 3.1; 3.2; 4.1; 4.3.

  observatii dirijate n cadrul drumeiei organizate n apropierea colii; colectarea materialelor (drumeie); observaii privind caracteristicile materialelor identificate:flori, petale, semine, frunze, conuri, crengue, pietre, etc.); exercii de sortare i grupare a materialelor dup anumite caracteristici (form, mrime, culoare, etc.)

  observare sistematic;

  prob

  practic;

  evaluare reciproc

  1

  2.

  Tehnici de lucru: decupare, lipire, vopsire, asamblare

  observarea dirijat a unor lucrri; exerciiul joc de descoperire a etapelor de lucru; exerciii de ordonare a operaiilor necesare obinerii unor lucrri; exerciii de decupare, lipire, vopsire i asamblare a materialelor din natur; activiti practice de realizare a unor

  6

 • produse simple; exerciii de umplere a unor contururi trasate cu semine, boabe, puf, rumegu; realizarea unor produse n cadrul unei echipe; exprimarea oral a unor opinii relative la produsele proprii sau ale altora; activiti practice de realizare a produselor, combinnd materialele i tehnicile n funcie de caracteristicile lor; conversaii despre posibilele utilizri ale obiectelor confecionate; realizarea unor expoziii cu lucrrile proprii; conversaii, explicaii privind respectarea normelor igienico - sanitare

 • UNITATEA DE INVATARE: ACTIVITATI CU MATERIALE SINTETICE:HARTIA NR. ORE:5 ore

  Nr. crt.

  Detalieri de

  continut

  Ob. ref.

  Activitati de invatare Evaluare Nr. ore

  Data

  1.

  Stabilirea caracteristicilor hrtiei (intuitiv)

  1

  1.1; 1.2; 2.1; 2.2; 2.3; 3.1; 3.2; 4.3

  observaii privind caracteristicile materialelor identificate; exerciii de decupare dup contur, lipire, rupere; discuii prin care se urmrete educaia ecologic (reciclarea hrtiei); observare dirijat i explicaii pe marginea unor compoziii decorative simetrice; activiti practice de realizare a unor produse simple; exprimarea oral, n cuvinte simple, a unor opinii relative la produsele proprii sau ale altora; realizarea unor produse n cadrul unei echipe;

  observare sistematic prob practic; autoevaluare evaluare reciproc

 • 2.

  Trasarea dup ablon, decuparea dup conturul trasat i lipirea

  exerciii de decupare dup contur, lipire; observare dirijat i explicaii pe marginea unor compoziii decorative simetrice; activiti practice de realizare a unor produse simple; exprimarea oral, n cuvinte simple, a unor opinii relative la produsele proprii sau ale altora; activiti de mbogire a mediului nconjurtor apropiat (clasa, camera personal) cu lucrrile proprii;

  4

 • UNITATEA DE NVARE: ACTIVITATI CU MATERIALE SINTETICE:FIRE NR. ORE:3 ore

  Nr. crt.

  Detalieri de

  continut

  Ob. ref.

  Activitati de invatare Evaluare Nr. ore

  Data

  1.

  Stabilirea caracteristicilor firelor (intuitiv)

  exercitii-joc de alegere a firelor; observaii privind caracteristicile materialelor identificate; exerciii de alegere a mostrelor de fire dintr-un grup de materiale date; activiti practice de realizare a unor compoziii i jucrii simple din fire; exprimarea oral, n cuvinte simple, a unor opinii relative la produsele proprii sau ale altora; activiti de mbogire a mediului nconjurtor apropiat (clasa, camera personal) cu lucrrile proprii;

  1

  2.

  nsuiri, tehnici de lucru: rsucire, mpletire n 3, 4 sau 8, tiere, lipire, nnodare, nuruire

  1.1; 2.2; 2.3; 3.1; 3.2; 4.1; 4.3; 4.4.

  identificarea firelor dintr-un grup de materiale; gruparea firelor dup diferite criterii date: culoare, grosime, materialul din care sunt obinute; exercitii de tiere a firelor;

  observare sistematic; prob practic; autoevaluare; evaluare reciproc

  2

 • exercitii de nnodare a firelor; exercitii de mpletire a firelor n dou, trei sau patru; activiti practice de realizare a unor produse simple; exprimarea oral, n cuvinte simple, a unor opinii relative la produsele proprii sau ale altora; activiti de mbogire a mediului nconjurtor apropiat (clasa, camera personal) cu lucrrile proprii; exercitii de analizare a lucrrilor

  UNITATEA DE INVATARE: GOSPODARI SI GOSPODINE NR. ORE:2 ore

  Nr. crt.

  Detalieri de

  continut

  Ob. ref.

  Activitati de invatare Evaluare Nr. ore

  Data

  1.

  Pregtirea micului dejun

  1.2 1.4

  exerciii de folosire i identificare a ustensilelor folosite n buctrie; exerciiu-joc de aranjare a mesei pentru micul dejun; conversaii, explicaii privind respectarea normelor igienico-sanitare n situaiile impuse de activitile rutinei zilnice;

  observare sistematic

  2

 • Proiect didactic

  Data: Clasa: a I-a Aria curricular: Educaie tehnologic Disciplina:Abiliti practice Subiectul: Colaje cu flori i fluturi Tipul leciei: de formare de priceperi i deprinderi. Obiective de referin:

  1.2.-s aplice tehnici de prelucrare a materialelor utiliznd instrumente i ustensile adecvate; 2.2-s mbine n mod adecvat tehnicile de realizare a unor produse simple i / sau complexe;

  Obiective operaionale:

  O.1-s traseze cu ajutorul abloanelor forma florilor i fluturilor; O.2-s decupeze corect formele desenate; O.3-s obin flori folisind mai multe forme decupate; O.4-s respecte etapele de lucru pentru realizarea unor produse simple; O.5-s finiseze lucrrile realizate folosind diferite tehnici (rsucire, mototolire) O.6-s analizeze respectnd planul dat, lucrrile colegilor. Strategii didactice:

  Metode i procedee: conversaia, observarea dirijat, ciorchinele, explicaia, demonstratia, exerciiul, turul galeriei;

 • Mijloace de nvmnt: casetofonul, retroproiectorul; Material didactic: plane model, CD-melodii pentru copii

  Materiale de lucru: carton colorat hrtie glase de culori diferite , foarfece, lipici, creioane colorate, carioci Forme de activitate: frontal, individual, pe grupe Bibliografie:

  1.* * * * * - Curriculum Naional. Programe colare pentru nvmntul primar, clasele I II, Bucureti, 1. Joachim, Schonheer Jucrii din hrtie,Ed.Ion Creang, Bucureti, 1979, p.23. 2. Neagu, Draga Fantezii i ndemnare,Ed.Tineretului, Bucureti, 1979, p.30 3. Zlal Aytre-Scheele Hobby ORIGAMI Construcii din hrtie pentru cei mici i cei mari, Ed.M.A.S.T.

  Romnia, 2001, p.49 4. Cirea, Victor Cltorie n lumea plantelor,Ed.Casa Editorial Regina, Iai, 2001, p.76.

 • 64

  Desfurarea leciei Strategii didactice Momentele leciei

  Obiective operaiona

  le Activitatea nvtorului Activitatea elevilor Metode i procedee didactice

  Mijloace /resurse

  materiale

  Evaluare

  1.Moment organizatoric

  Voi pregti abloanele necesare pentru obinerea formelor de flori i fluturi, planele model. Mobilierul este din timp aranjat pentru lucrul n grupe de cte patru elevi.

  Elevii i pregtesc cele necesare desfurrii orei de abiliti practice: coli de hrtie colorat, foarfece, lipici, creioane colorate, carioca..

  Cei aisprezece elevi ai clasei se grupeaz n funcie de anotimpurile n care s-au nscut. Astfel se formeaz 4 grupe de cte 4 elevi.

  conversaia activitate frontal

  2. Reactualizarea cunotinelor

  ,,Ce am realizat ultima dat la abiliti practice? ,,Ce tehnic de lucru am folosit? ,,Vreau s vd lucrrile finisate acas i ce ai mai lucrat n aceast tehnic.

  peisaj de primvar. ruperea liber a hrtiei. Prezint lucrrile doar elevii care nu au terminat lucrarea n clas i cei care au dorit s-i evidenieze calitile creative.

  conversaia aprecieri verbale formativ

  3.Captarea ateniei

  Anun elevii c au de completat ,

  pe grupe, un ciorchine ct mai bogat, pornind de la cuvntul ,,natura. Timpul de lucru e de 3 minute. Notez la tabl, ntr-un ciorchine, o variant ct mai complet, obinut din rspunsurile elevilor.

  Copiii propun mai multe cuvinte

  sau expresii pe aceast tem. Se scriu doar cele care sunt acceptate de majoritatea membrilor din grup. Completeaz (responsabilul desemnat de grup) ciorchinele pe fiele primite. La expirarea timpului, responsabilul prezint ideile descoperite.

  activitate frontal ciorchinele

  chestionare oral

 • 65

  Realizez un dialog pe baza rspunsurilor date de elevi, ncercnd o direcionare spre tema propus. Le prezint mai multe imagini cu flori.

  Ctig echipa cu cele mai multe notaii.

  Rspund ntrebrilor. Vizualizeaz imaginile de pe

  panou.

  conversaia

  retroproiectorul, calculatorul, CD

  4.Anunarea temei i a obiectivelor

  Astzi vom realiza mpreun diferite colaje cu flori i fluturi.Pentru a realiza lucrri frumoase trebuie s decupai corect forma florilor i fluturilor, apoi s folosii aceste forme n diferite lucrri alturi de alte elemente pe care le vei considera necesare.

  Ascult cu atenie. conversaia activitate frontal

  5. Prezentarea coninutului i demonstraia

  Le voi arta elevilor planele pregtite ca model.

  Explic i demonstrez etapele de lucru:

  I.Trasarea formelor cu ajutorul abloanelor; Decuparea formelor desenate;Se insist asupra faptului c trebuie s fie foarte ateni la trasarea formelor i s decupeze pe marginea desenat. II.Realizarea florilor din mai multe pri decupate pentru a sugera dimensiunea spaial a acestora Se arat c vor lipi dou forme, una peste alta astfel nct petalele florilor s se intercaleze. Apoi vor lipi un bnu decupat din hrtie colorat pentru a marca centrul florii. III.Montarea elementelor decupate pe suportul de

  Acetia vor observa c elementele decupate au fost montate pe suportul de hrtie n diferite situaii nfind:

  1.Grdina de flori 2.Vaza cu flori 3.Imprimeu pentru rochia

  ppuii

  conversaia, observarea dirijat, explicaia, demonstraia activitate frontal

  plane model hrtie glase foarfece carton colorat

  Observare comportamental

 • 66

  hrtie;Se va specifica faptul c vor lipi doar zona central a figurilor decupate, petalele i aripile fluturaului s rmn libere. IV.Finisarea lucrrilor: confecionarea codielor, frunzelor, antenelor, alte elemente. Se va sugera ca frunzele , codiele florilor, antenele fluturilor i alte elemente s fie realizate prin diferite tehnici i materiale (fire de ln, hrtie creponat). Numesc un elev s repete, pe scurt, paii de lucru.

  i voi ateniona n legtur cu regulile de folosire a foarfecii.

  Pentru o mai mare eficien n ceea ce fac, sarcinile de lucru se regsesc scrise pe masa fiecrei grupe.

  Se va discuta cu elevii n

  legtur cu modalitile de finisare : cu ajutorul hrtiei mototolite sau rsucite, cu ajutorul creioanelor colorate sau carioca.

  Ascult i, eventual,

  completeaz cu alte informaii, dac e nevoie.

  Imprirea sarcinilor n grup: Un elev contureaz i decupeaz

  florile. Al doilea elev contureaz i

  decupeaz fluturii. Al treilea elev realizeaz partea

  din mijloc a florilor, rsucete petalele florilor, aripile fluturilor.

  Al patrulea elev lipete elementele pe plan.

  conversaia

  lipici culori

  5.Obinerea performanelor

  O.1 O.2 O.3 O.4 O.5

  Activitatea de realizare a lucrrilor se va desfura pe fond muzical: cntece de primvar pentru copii i din folclorul copiilor.

  Li se comunic faptul c pot

  realiza lucrri cu alte teme, diferite de cele sugerate de mine; doar elmentele (fluturi i flori) s se regseasc pe plane.

  Voi urmri activitatea independent a elevilor i, dac va fi necesar, voi interveni cu indicaii i explicaii suplimentare, voi corecta unele greeli de lucru depistate.

  Le sugerez elevilor s realizeze lucrri originale.

  Incep lucrul i ascult sau fredoneaz cntecele de pe CD-ul muzical.

  Folosind materialele distribuite

  i instrumentele de lucru, elevii vor realiza , la alegere una din lucrrile propuse.

  explicaia demonstraia exerciiul

  casetofon CD muzical hrtie glase foarfece carton colorat lipici culori

  obsrevare sistematic comportamental

  6.Analiza lucrrilor i aprecierea acestora

  O.6

  Voi expune lucrrile pe pereii clasei. ,,Care sunt criteriile dup care vom analiza lucrrile?

  1.decuparea corect dup

  contur; 2.realizarea formelor florilor i

  fluturilor ct mai original; 3.respectarea etapelor de lucru; 4.elemente de originalitate; 5.aspectul ngrijit al lucrrii.

  Elevii se rotesc prin clas pentru a examina i discuta fiecare produs. Ii iau notie i pot face comentarii pe o hrtie alturat lucrrii expuse. Dup turul galeriei, grupurile i reexamineaz

  turul galeriei conversaia

  analiza produselor realizate observare sistematic comportamental

 • 67

  Se evideniaz elevii care au

  respectat criteriile date, au lucrat ngrijit i se recomand celor care au avut unele ezitri s fie mai ateni. Ca activitate transdisciplinar vom cnta ,,Luna mai-anotimpul florilor.

  propriile lucrri prin comparaie cu celelalte i citesc comentariile scrise alturi.

  Cnt n cor ,,Luna mai.

  explicaia observarea dirijat

  7.Evaluarea activitii

  Acord calificative elevilor care s-au evideniat prin lucrri deosebite.

  Voi aprecia activitatea ntregului colectiv de elevi, voi face unele precizri i observaii unor elevi.

  Le voi recomanda ca urmtoarele lucrri s fie realizate cu mai mult grija i i voi anuna c n curnd va avea loc un concurs naional unde dorim s participm. Tema concursului este Universul florilor. i rog s se gndeasc i s propun diferite modaliti de realizarea a unor lucrri pentru concurs.

  Ascult cu atenie.

  conversaia

 • 68

  PROIECT DIDACTIC

  Data Clasa: a II-a Aria curricular : Tehnologii Obiectul : Abiliti practice Subiectul : Figuri surpriz Mijlocul de realizare : Confecionarea unor jucrii din materiale sintetice Tipul leciei : formarea de priceperi i deprinderi Obiectivul fundamental : exersarea priceperilor i deprinderilor pentru realizarea corect a figurinelor Obiectivele operaionale: La sfritul orei elevul va fi capabil:

  A. Cognitive: O1- s cunoasc tipurile de materiale sintetice;

  O2- s combine deeurile rmase de la confecionarea altor produse n vederea realizrii de noi obiecte O3- s dea via produsului realizat prin exprimarea nsuirilor sale (tratare interdisciplinar)

  B. Psihomotorii : O4- s decupeze corect prile componente ale figurinei;

  O5- s asambleze corect, proporional prile componente; O6- s-i exercite percepia spaial, rbdarea, voina;

  C. Afective: O7- s orneze cu plcere i interes figurina aleas;

  O8- s se bucure de faptul c se poate folosi de un produs confecionat de el; Resursele:

  a) Materiale : figurine model, dopuri, deeuri (fire, material textil, srm, hrtie), substane pentru lipit, o ppu ursule,

  b) Umane : 21 elevi c) Temporale : 45 minute

  Strategiile didactice : explicaia, conversaia demonstraia, jocul de rol, munca independent

 • 69

  Bibliografie : 1.M. E. C. , Programe colare pentru nvmntul primar (aria curricular Tehnologii), Ed. Corint, Bucureti, 1998 2. Bearff, Ursula, Carte de construit pentru copii, Ed. Vox, Bucureti, 1997 3.erdean, Ion, Diuleasa, Florian, Metodica activitilor practice n ciclul primar, Ed. Didactic i Pedagogic, 1977

 • 70

  Desfurarea leciei :

  Nr. crt.

  Momente pedagogice

  Ob.

  Activitatea nvtorului Activitatea elevilor Metode Forme de activitate

  Modaliti de evaluare

  1.

  Moment organizatoric

  Asigur ordinea i disciplina necesare leciei. Verific materialele elevilor calitativ i cantitativ..

  Se pregtesc pentru lecie.

  2.

  Captarea ateniei

  Martinel (o ppu animat) le spune elevilor povestea lui: a fugit de acas, deoarece stpnul lui se purta urt cu toate jucriile. Mainile nu mai aveau roi, roboeii erau fr picioare, iar Banani, maimuica,rmsese fr ochi. Era singur i trist. Dorea s stea cu noi prieteni.

  Recepioneaz mesajul. Ascult povestea lui Martinel.

  Conversaia Activitate frontal

  3.

  Anunarea temei i a obiectivelor

  -n aceast or vom realiza mici ppui, care l vor nveseli pe Martinel. Obiectivele urmrite n lecie sunt scrise pe tabl, iar elevii iau cunotin de ele.

  Elevii vor repeta tema propus i vor citi obiectivele ce trebuie realizate.

  Explicaia Activitate frontal

  4 Prezentarea Iniiez un dialog despre personajele Elevii enumer Conversaia

  Aprecieri

 • 71

  . i intuirea modelului

  O1

  fantastice ntlnite n lecturile citite. Le prezint cteva modele de figurine realizate ce ntruchipeaz diferite personaje. Discut despre materialele necesare i modul de lucru. -Ce materiale recunoatei c s-au folosit pentru figurine? -Precizati ce caracteristici au aceste materiale. -Ce putei spune despre modul n care au fost confecionate acestea? -De unde provin materialele pe care le vei folosi?

  personajele cunoscute i le caracterizeaz succint. Observ modelele prezentate. -S-au folosit fire, hrtia, pnz, srm, pene. - Mai nti au fost decupate formele necesare i apoi lipite pe un suport. - Sunt deeuri rmase de la alte lucrri pe care le-am realizat.

  Observaia Conversaia

  Activitate frontal

  verbale

  5.

  Explicarea tehnicii de lucru

  Explic i demonstrez: -Vom trasa conturul formelor pe care le vom folosi n redarea expresivitii chipurilor. Avem nevoie de hrtie colorat i de abloane. Decupm apoi fiecare form pe linia de contur. Pentru a fi

  Elevii urmresc cu atenie i interes explicaiile, observ etapele pe care le vor respecta n realizarea figurinei.

  Explicaia Demonstraia

  Activitate frontal

 • 72

  identice unele forme le pliem nti i apoi le decupm (creasta cocoului, ochii, urechile ursuleului).n funcie de modelul ales vom confeciona prul din fire (tiem firele de aceeai lungime i le nnodm la un capt), coada (alegem penele, le pictm n culori vii i le lipim ntre ele). n final toate acestea le vom lipi de suport cu atenie, simetric, pentru ca ppua s fie ct mai deosebit.

  6 .

  Realizarea (execuia) lucrrii

  O2 O4 O5 O7 O6

  Pe tabl sunt scrise etapele de lucru. Dup ce elevii i aleg un anumit model se grupeaz pe centre de interes pentru a confeciona figurile surpriz. Pe parcursul activitii reiau unele explicaii, corectez unele greeli pentru a evita formarea greit a depriderilor, urmresc respectarea etapelor de lucru i supraveghez cum decupeaz, cum lipesc, cum asambleaz prile componente.

  Fiind mai multe modele, elevii i aleg unul dintre ele, pentru ca apoi s-i selecteze materialele pe care le vor folosi. Pe parcursul activitii lor vor primi ndrumri. Elevii i desfoar activitatea propriu-zis realiznd corect figurinele.

  Explicaia Demonstraia

  Munca independent n centre de interes

  7.

  Evaluarea lucrrii

  Evaluarea acestui tip de lucrare este o evaluare minimal, deoarece

 • 73

  O3 O8

  trebuie respectate etapele i modelul. Gradul de creativitate poate fi diferit numai la modul de decorare n finisarea lucrrii. Lucrarea fiecrui elev va fi apreciat dup: -corectitudinea tierii formelor -asamblarea corect -aspectul ngrijit al lucrrii -completarea dup imaginaie, cu alte elemente -ordinea i curenia la locul de munc. Figurinele realizate corect, estetic, care reprezint un anumit personaj, trebuie s prind via cu ajutorul celor care le-au fcut, iniiindu-se un dialog ntre ele, pe tema Care ar fi cel mai potrivit prieten pentru Martinel? Voi aprecia n general activitatea. Se vor expune cteva lucrri la expoziie.

  Elevii i vor aprecia lucrrile. Elevii din fiecare centru de interes i vor desemna un reprezentant care va participa la dialogul dintre figurine. Acas elevii pot completa figurinele sau pot confeciona alte modele create de ei.

  Observaia Analiza Conversaia Joc de rol

  Activitate frontal

 • BIBLIOGRAFIE

  1.Lucian Stan,Ileana Stan,Gabriela Dorobanu,Ecaterina Ghi Abiliti practice-ghid metodologic privind proiectarea i desfurarea activitilor de predare- nvare-evaluare clasele I-IV,Editura Aramis ,Bucureti,2002

  2.Mihai Diaconu ndrumtor pentru leciile de abiliti practice clasele I-IV, Editura Petrion,Bucureti

  3.nvmnt primar Nr.1-2001 Revist dedicat cadrelor didactice- Editura Discipol, Bucureti