49316822 Proiect de Cercetare Sima

80
PROIECT DE CERCETARE : PROFESOR COORDONATOR: SIMA SEDENTARISMUL ŞI INFLUENŢA SA ASUPRA ORGANISMULUI RELIZAT DE ELEVII: -GODEANU FELICIA-CARMEN -LIŢOIU DORINA -POPA DIANA MARIA -URÎTU FLORINA -GRUIA GEORGETA

Transcript of 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Page 1: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

PROIECT DE CERCETARE :

PROFESOR COORDONATOR: SIMA

SEDENTARISMUL ŞI INFLUENŢA SA ASUPRA ORGANISMULUI

RELIZAT DE ELEVII:-GODEANU FELICIA-CARMEN-LIŢOIU DORINA-POPA DIANA MARIA-URÎTU FLORINA-GRUIA GEORGETA

Page 2: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Motto:

“Fixează-ţi în minte chiar de acum o regulă şi un ideal de purtare cărora să te conformezi atât în singurătate cât şi între oameni, căci înţelepciuna e a ta numai când o dai altuia, astfel ea este numai în tine.”

Nicolae Iorga

PLANUL PROIECTULUI :

INTRODUCERE :- SEDENTARISMUL – Boala erei tehnologizate- OBEZITATEA- BULIMIA

- Semne şi simptome. Complicaţii. Diagnostic de nursing

CUPRINS :

SEDENTARISMUL:- Definiţie- Generalităţi- Sedentarismul în România- Ce face România?- Sedentarismul- efecte asupra sănătăţii- Ce este stilul de viaţă sedentar?- Cum vă poate afecta viaţe sedentarismul?- Copiii sedentari- Sedentarismul, o boală naţională

OBEZITATEA- Definiţie

Page 3: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

- Cum puteţi şti dacă suferiţi de obezitate?- Cauzele obezităţii- Efecte adverse ale obezităţii- Sfaturi importante pentru a reduce obezitatea

BULIMIA- Bulimia şi obezitatea- tulburări de alimentaţie şi greutate- Bulimia- o obsesie letală (mărturii)- Bulimia nervoasă – hiperfagie- Generalităţi- Cauze- Simptome- Factori de risc- Profilaxie

- Cauzele obezităţii la români: alimentaţia nesănătoasă,sedentarismul- Sedentarismul ne fură sănătatea- Leneşi şi bolnavi- Duşmanul din farfurie- Gena anti-obezitate

STUDIU DE CAZ – obezitatea cu multiple semnificaţii psihologice.

- Plan de intervenţie. - Rezultate

ANALIZE STATISTICE ŞI STUDIU DE CAZ PRIVIND OBEZITATEACHESTIONAR PENTRU SEDENTARI – concluziile interviului

CONCLUZII - Date din literatura de specialitate

o Caz de obezitate infantilă extremă semnalat în Chinao Sedentarismul copiilor a atins un nivel epidemico Tabel indicând riscul asociat u obezitatea şi avantajele scăderii

ponderaleo Tabel cu limitele variaţiei normale ale greutăţii corporaleo Piramida alimentarăo consecinţele obezităţiio Statistici îngrijorătoare

ANEXA

BIBLIOGRAFIE

Page 4: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

SEDENTARISMUL

Sedentarismul: se admite ca lipsa activităţii fizice si a miscării contribuie la apariţiaaterosclerozei, avantajele si comoditătile vieţii moderne (autoturisme, televiziunea,automatizarea) au dus la o reducere marcată a efortului fizic; în prezenţa unor obiceiuricurente ale modului de viaţă contemporan, cum ar fi cafeaua, fumatul si alcoolul, lipsa demiscare si de efort fizic favorizează instalarea supraponderabilităţii si a aterosclerozei.

Generalitati

Daca, in trecut, aproape orice mama isi dorea copilul grasut si eventual cu gropite in obrajori,

astazi, mai mult ca oricand, suntem constienti de importanta nocivitatea excedentului ponderal

la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei.

Da, grasutii de azi sunt candidati seriosi la statutul de adult diabetic, dislipidemic sau

hipertensiv. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi

de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie

predominant rafinata de tip fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in

grasimi animale, cu un excedent caloric important. De obicei, acestea se asociaza in

adolescenta cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia, ce

conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a

multor temute afectiuni.

Sedentarismul în România

În România, peste 50% din populaţie are probleme de sănătate, din cauza supra-alimentării şi a lipsei de activitate fizică.Tehnologia a evoluat şi am fost constrânşi să ţinem pasul. Numărul maşinilor s-a înmulţit, telefoanele mobile şi internetul au redus drastic drumul până la oficiul poştal, iar televizorul cu telecomandă şi televiziunile PayPerView au eliminat până şi tentaţia de a merge la cinematograf.  Sănătatea noastră are de suferit şi odată cu ea se duce şi forma fizică.

Page 5: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Specialiştii în domeniu şi cercetătorii afirmă că trebuie să se conştientizeze că exerciţiile fizice, chiar dacă sunt practicate ocazional, reduc riscurile bolilor.

Cercetările arată că în ţările europene, cu excepţia celor nordice, unde există un adevărat cult pentru mişcarea în aer liber, în mediul urban, în jur de 85% din persoanele adulte sunt sedentare. Şi aproape jumatate din persoanele sedentare nu realizează faptul că au un mod de viaţă nesănătos.

Această lipsă continuă de mişcare duce la îngraşare excesivă, apatie, cauzează stări de anxietate, provoacă boli de inimă şi depresii greu recuperabile. Acesta este şi motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat sedentarismul inamicul numărul unu al umanităţii.

Ce face România?

Fără să ţină cont de recomandările Uniunii Europene (UE), guvernanţii români s-au gândit să reducă numărul orelor de educaţie fizică din scoli.

Într-un exces de zel, pentru a reduce numărul de ore din curricula şcolară, Ministerul Educaţiei a decis să taie orele de sport chiar dacă Parlamentul European  a declarat sportul unul dintre punctele sensibile în curriculă.  UE a cerut ţărilor membre să-i confere acestei discipline un caracter obligatoriu în şcoli şi licee, astfel încât elevii să beneficieze săptămânal de cel puţin trei ore de educaţie fizică.

Fie că este vorba de elevii din ciclul primar, gimnazial sau liceal, preferinţa pentru calculatoare este unanimă, copiii ajungând să petreacă ore în şir în faţa monitorului. Abandonarea activităţilor sportive în favoarea oricăror alte preocupări are cu siguranţă efecte negative pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor.

Primele efecte ale sedentarismului se fac simţite de la cele mai fragede vârste. Obezitatea şi anumite deformări ale coloanei vertebrale sunt doar cîteva exemple de anomalii apărute la copiii de vârstă şcolară.

Sănătatea elevilor, în strânsă legătură cu activitatea fizică, este în România o prioritate naţională. Cel puţin aşa reiese din textul Legii Educaţiei Fizice şi Sportului, unde se precizează că: "educaţia fizică şi sportul sunt activităţi de interes naţional sprijinite de stat".  Cu toate astea, numărul orelor de sport poate fi redus.

Sedentarismul - efecte asupra sanatatii

Stim ca toti ar trebui sa facem exercitii fizice si sa urmam o dieta adecvata pentru a ne mentine sanatosi. Cu toate acestea, rareori facem aceste lucruri. Preferam stilul de viata sedentar deoarece nu ne obliga sa facem prea multe lucruri. Este mai placut sa petrecem timpul in fata televizorului sau a computerului si, de parca nu era suficient, rontaim si servim fel si fel de gustari, care numai sanatoase nu sunt.

Page 6: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Tehnologia moderna ne-a usurat viata: nu trebuie sa ne deplasam prea mult ca sa discutam cu o persoana, trebuie doar sa o contactam, nu trebuie sa muncim prea mult, pentru ca utilajele sau computerele o fac in locul nostru. Nici macar nu trebuie sa obtinem mancarea prin modalitati naturale, pentru ca putem comanda sau putem consuma hrana deja procesata. Aceasta este o problema a societatii moderne, intalnita nu doar la adulti ci si la copii.

Ce este stilul de viata sedentar?Stilul de viata sedentar este un mod de viata in care o persoana nu se angajeaza in suficiente activitati fizice care ar face parte dintr-un stil de viata sanatos. Acesta este caracterizat de perioade prelungite de repaus, indiferent ca este vorba despre vizionarea unor emisiuni, tv, computer sau orice altceva. Oamenii care au un stil de viata sedentar, nu acorda aproape deloc importanta activitatii fizice. Potrivit unui studiu recent, stilul de viata sedentar este mult mai periculos pentru sanatate chiar decat fumatul.

Cum va poate afecta viata sedentarismul?

De-a lungul timpului s-au finalizat mai multe cercetari cu privire la stilul de viata sedentar al

unei persoane.

Concluziile acestor cercetari ar fi urmatoarele:

• obezitatea - este principalul efect al unui stil de viata sedentar. Pentru ca se consuma multe

calorii care nu se ard, acestea sunt depozitate in organism sub forma grasimii in exces. Iar

acesta este doar inceputul problemelor.

• risc crescut de boli de inima - inima dvs. trebuie sa fie irigata corespunzator de fazele

sanguine (arterele coronare), pentru ca aceasta sa functioneze normal. Un stil de viata

sedentar incetineste circulatia sangelui si vasele de sange devin rigide si se pot bloca. In

cazurile grave, acest lucru conduce la ateroscleroza si stop cardiac. Potrivit unui studiu, lipsa

de activitate fizica la varsta de mijloc creste riscul decesului de boli cardiovasculare cu 52% la

barbati si 28% la femei.

• risc crescut de diabet zaharat- exercitiile fizice regulate contribuie la reglarea nivelului de

glucoza din sange. Conform cercetarilor, exercitiile fizice intensive pot imbunatati semnificativ

capacitatea organismului de a controla cantitatea de zahar din sange. Lipsa activitatii fizice,

duce la cresterea volumului de glucoza, functia pancreasului (care secreta insulina) fiind

suprasolicitata. Aceste lucruri cresc sansele de instalare a diabetului de tip 2.

Page 7: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

• risc crescut de cancer - lipsa activitatii fizice creste riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer:

cancerul de san, cancerul de colon, dar si alte tumori maligne. Riscul de a deceda de cancer,

este in acest caz de 45% la barbati si 28% la femei.

• risc crescut de osteoporoza - inactivitatea prelungita poate duce la scaderea densitatii

osoase. Membrele vor avea dificultati in a sustine si sprijini structura corpului. Artrita si

osteoporoza, caracterizate prin fragilitatea oaselor sunt favorizate de un stil de viata sedentar.

• scaderea tonusului muscular - muschii dvs. sunt precum bateriile auto. Ei au nevoie de

actiune regulata pentru a functiona in mod normal. Daca aveti un mod de viata sedentar,

muschii dvs. nu vor fi prea dezvoltati. Greutatea va avea un efect negativ asupra posturii dvs.

si a coloanei vertebrale. Statul pe scaun rigidizeaza si slabeste muschii care sustin coloana

vertebrala si are efecte negative asupra soldurilor si genunchilor.

• tulburari de somn - stilul de viata sedentar nu tensioneaza in nici un fel organismul, iar acesta

nu va simti prea des nevoia de odihna. Astfel vor aparea insomniile, in cazurile grave.

• dureri de cap - cercetatorii au constatat ca persoanele care nu au facut exercitii fizice sunt

predispuse cu pana la 14% la dezvoltarea durerilor de cap, de tipul migrenei, fata de cele care

fac exercitii fizice in mod constant.

• accelerarea procesului de imbatranire - telomerii sunt secvente repetate de ADN, situate la

capetele cromozomilor, care au rol de a-i proteja de degradare. Pe masura ce imbatranim,

telomerii sunt mai scurti si deteriorarea lor este asociata cu semnele fizice care apar la varsta

mijlocie sau la cea inaintata. La persoanele inactive, telomerii se scurteaza mai repede decat

la persoanele active, in concluzie, procesul imbatranirii se accelereaza, iar rata mortalitatii

creste. Cercetatorii au descoperit ca stresul influenteaza lungimea telomerilor, iar activitatea

fizica reduce nivelul de stres.

Desigur, daca pana acum ati urmat un stil de viata sedentar, poate parea destul de

descurajant sa incepeti brusc sa faceti activitati fizice. Totusi, prin repetarea gradata a

exercitiilor fizice de mica intensitate (ca spalatul rufelor, calcat, mers pe jos, etc.) iar apoi

continuati cu alergare, ciclism, etc. adaptarea va fi mult mai usoara si veti avea un stil de viata

sanatos.

Page 8: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

O treime din copiii din intreaga lume sunt sedentari

Copiii sunt, de obicei, extrem de activi. Se joaca, alearga, sar, danseaza si, de multe ori, ni se pare ca nu se opresc niciodata din miscare. Lucrurile nu stau insa chiar asa. Un studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca, la nivel global, copiii petrec mai mult de trei ore in fata televizorului sau calculatorului, relateaza Reuters. La cercetare au participat peste 70.000 de copii, din 34 de state ale lumii.

Coordonatorul studiului, Regina Guthold, a aratat ca, in general, copiii nu fac suficienta miscare, indiferent daca locuiesc in state dezvoltate sau nu. “In ceea ce priveste activitatea fizica, nu am gasit diferente semnificative intre statele bogate si cele sarace”, a declarat Regina Guthold. “Copilaria intr-o tara saraca nu inseamna neaparat ca micutii au mai multa activitate fizica”.La cercetare au participat 72.845 de copii din Europa, Asia, America de Nord, America de Sud si Orientul Mijlociu, monitorizati in perioada 2003–2007. Realizatorii studiului considera “adecvat” ca tinerii de aceasta varsta sa faca cel putin o ora de exercitii fizice pe zi, cinci zile pe saptamana. Copiii care petrec trei sau mai multe ore pe zi uitandu-se la televizor sau stand in fata calculatorului, in afara orelor de scoala sau a perioadei dedicate temelor, au fost considerati sedentari.

Daca ne iubim copiii, sa le formam un stil de viata rational, bazat pe o alimentatie echilibrata,

in care sa predomine consumul de cereale integrale, seminte, fructe si legume proaspete,

impreuna cu practicarea exercitiilor fizice in aer curat, pentru a preveni aceste boli aducatoare

de suferinta si chiar de moarte.

Atentie, parinti, si la consumul de grasimi, patiserii, bauturi carbogazoase si dulciuri rafinate in

perioada sarbatorilor de iarna!

Sedentarismul, o „boală“ naţională

Pe locul 3 în Europa

Conform unor studii, România este pe locul al treilea în Europa în privinţa obezităţii la femei şi pe locul al patrulea la bărbaţi.

Obezitatea este cauzată, în principal, de comportamentul alimentar. Tendinţa de a sări peste micul dejun şi sedentarismul sunt alţi doi dintre factorii favorizanţi pentru problemele de greutate.

Persoanele obeze sunt mai predispuse la riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială şi creşterea colesterolului în sânge. Iată câteva riscuri la care se expun persoanele sedentare:

Page 9: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

-    Sedentarismul accelerează îmbătrânireaSpecialiştii spun că, după o anumită vârstă, lipsa mişcării produce fracturi osoase care pot evolua rapid spre osteoporoză. Pentru prevenirea acestor boli, medicii ne recomandă ca măcar de două ori pe săptămână să mergem pe jos, într-un ritm alert, timp de 30 de minute.Cercetătorii sunt de părere că exerciţiile fizice uşoare, de cinci ori pe săptămâna, pot contribui la menţinerea sănătăţii organismului şi pot prevenii îmbătrânirea.

-    Sedentarismul face peste şapte milioane de victime anual Cercetătorii spun că o alimentaţie necorespunzătoare şi lipsa de mişcare au dus la creşterea cazurilor de boli de inimă: peste şapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza sedentarismului.

-    Sedentarismul tâmpeşteMedicii specialişti avertizează că persoanele sedentare îşi pot periclita activitatea creierului. Specialiştii au atenţionat, de-a lungul timpului, că lipsa activităţii fizice are efecte distructive majore asupra sănătăţii noastre, însă medicii sunt de părere că oamenii nu sunt conştienţi de acest lucru. Mai mult, spun ei, sedentarismul poate declanşa anumite boli şi le poate chiar agrava.

Stresul si sedentarismul ridica tensiunea romanilor

Potrivit unui studiu inceput in 2005 la nivel national, peste 40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala. Boala este una extrem de serioasa, avand in vedere faptul ca aceasta poate conduce la accidente vascular-cerebrale si la infarcturi.

Specialistii in cardiologie au semnalat ca patru din 10 romani sunt hipertensivi. Grav este insa faptul ca doar 51,6% dintre acestia stiu ca sufera de o asemenea maladie si numai 7% dintre ei isi urmeaza corect tratamentul. „Vinovati pentru incorectitudinea sau chiar intreruperea tratamentului se fac atat medicii de familie, cat si bolnavii. Circa 14% dintre doctori nu sunt convinsi de dezastrele pe care le produce hipertensiunea si ca tratamentul trebuie urmat toata viata, fara intrerupere. Totodata, tratamentul medical trebuie asociat cu renuntarea la sedentarism, la fumat, la excesul de sare din alimente, precum si la consumul de alcool“, a afirmat prof.dr. Eduard Apetrei. Medicii au avertizat asupra pericolului pe care il reprezinta aceasta boala, mai ales ca ea a inceput sa faca victime si printre tineri cu varste de peste 25 de ani si chiar si sub 25 de ani.

Parlamentarii traiesc bine„Vom avea o populatie din ce in ce mai bolnava, din cauza stresului, a greutatii corporale excesive, dar si a fumatului. O tensiune normala este cea de 140 cu 90 milimetri coloana de mercur, insa in cazul diabeticilor aceasta trebuie sa fie 130 cu 50. O mare greseala este practicarea automedicatiei. Bolnavii trebuie sa mearga la doctor pentru a li se prescrie un tratament adecvat“, a declarat prof.dr. Maria Dorobantu.

Page 10: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

OBEZITATEA

Obezitatea este definita ca o crestere a greutatii corporale cu peste 20% peste greutatea ideala.

La unii oameni, obezitatea este genetic determinata. Acesti indivizi, in mod tipic, devin progresiv supraponderali si ulterior obezi, chiar inainte de varsta adolescentei, si au o istorie familiala de obezitate extrema. Patofiziologia in cazul acestor pacienti si rolul factorilor genetici in formele comune si moderate de obezitate care se dezvolta mai tarziu in timpul vietii, sunt in continuare putin intelesi.

Atunci cand ambii parinti sunt obezi, sansa copilului de a fi supraponderal la randul lui este de 90%. In cazul in care unul dintre parinti este obez, sansa este de 40%. Exista cateva sindroame de hiperfagie (mancat excesiv) hipotalamica congenitala, cum ar fi de exemplu sindromul Prader Willi, in care copilul dezvolta obezitate severa, hipogonadism si anumite grade de retardare mentala.De cele mai multe ori, obezitatea usoasa pana la moderata apare tarziu in timpul vietii. In plus fata de predispozitia genetica, formele comune de obezitate se datoreaza in principal "traiului bun", excesului de calorii, asociate cu sedentarism si o proasta managerizare a stresului.

Obezitatea a cunoscut una dintre cele mai spectaculoase evolutii suprapunandu-se in buna

masura evolutiei civilizatiei moderne.

Pe langa aceste probleme, obezitatea afecteaza dramatic calitatea vietii. Persoanele obeze

sunt deseori stigmatizate si discriminate. Ele au in majoritate o perceptie negativa a propriei

imagini care este augmentata de persoanele din jur. Procuratul imbracamintei devine o

problema, locurile in mijloacele de transport sint prea mici, cabinele telefonice sint prea strimte

etc. Pe de alta parte productivitatea, randamentul psihosocial la locul de munca si mobilitatea

sunt in multe cazuri mai mici, ceea ce duce la probleme de adaptare, depresie si dezvoltarea

de complexe. In plus se creaza un cerc vicios, depresia ducind la hiperfagie care accentueaza

obezitatea ceea ce agraveaza depresia.

Page 11: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Obezitatea poate fi descrisă ca fiind cea mai întâlnită dereglare de nutriţie. Obezitatea este o condiţie în care se acumulează excesiv grăsime în organism, fie din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice, fie din cauza unor dereglări metabolice. Astfel, un exces de 50 de calorii zilnic poate creşte greutatea cu 25 Kg într-o perioadă de 10 ani. Obezitatea poate fi clasificată în trei tipuri în funcţie de surplusul în greutate:Obezitate uşoară                                      +10-15% Obezitate moderată                                  +10-20% Obezitate gravă                                        +20% şi mai mult.Obezitatea este în general cauzată de doi factori:

Exogenă              - alimentaţie în exces. Endogenă            - dereglări de metabolism:

Obezitatea hipofizară (boala lui Cushing) Obezitatea tiroidiană

Obezitatea Zondek (numită de apă şi sare).

Cum puteţi şti dacă suferiţi de obezitate?

Obezitatea nu ar trebui tratată cu uşurinţă. Obezitatea înseamnă că aveţi un exces de kilograme de 20% sau mai mult faţă de cea recomandată pentru vârsta, sexul, înălţimea şi constituţia D-voastră. O metodă simplă de calcul, diferenţiată numai în funcţie de sex, este metoda lui Lorentz:            Pentru bărbaţi:  greutatea ideală = (înălţimea - 100) - (înălţimea - 150)/4            Pentru femei:  greutatea ideală = (înălţimea - 100) - (înălţimea - 140)/4

Cauzele obezităţii:

Obezitatea poate fi întâlnită atât la bărbaţi cât şi la femei, la orice vârstă. În orice caz este mai frecvent întâlnită la femei. Unii dintre următorii factori pot contribui la dezvoltarea obezităţii:Este frecvent întâlnită la persoane care mănâncă în exces şi fac puţină muncă fizică sau puţine exerciţii fizice. Obiceiurile alimentare greşite sunt un alt factor. Obezitatea este rar întâlnită la persoanele active şi este frecvent întâlnită la persoanele cu obiceiuri sedentare.

Efectele adverse ale obezităţii:

Obezitatea reduce durata de viaţă. Obezitatea poate conduce la următoarele afecţiuni: Hernie abdominală. Varice. Picior plat. Bronşite. Osteoartrite ale genunchilor, şoldurilor şi coloanei lombare.

Poate duce la diminuarea reflexelor motorii, răspunzătoare fiind de căderile pe gheaţă sau pe suprafeţe alunecoase.

Page 12: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Hipertensiune arterială.Obezitatea conduce la o mare uzură şi distrugere a întregului sistem vascular şi în consecinţă dublează riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. De asemenea cauzează daune rinichilor.Produce boli metabolice, cum ar fi: Guta. Hipercolesterolemie (nivel crescut de colesterol în sânge) Litiază biliară (pietre la vezica biliară).Diabet. Este nevoie să spunem că obezitatea este în legătură cu un risc crescut de boli de inimă şi de aceea creşte şi mai mult riscul de moarte prematură la persoanele suferinde de diabet sau boli de inimă.

Sfaturi importante pentru a reduce obezitateaAlimente interzise celor care doresc să slăbească:

Şuncă, carne grasă, sosuri Bere, lichior, vin Unt, margarină Prăjituri, checuri, fursecuri, biscuiţi, gogoşi, plăcinte,produse de patiserie Bomboane, ciocolata, nuci Creme, budincă, brânză Cartofi prăjiţi, cipsuri Pizza, popcorn, snecsuri Deserturi cu gelatină, pudinguri Prăjeli, sosuri Miere, gem, jeleuri, zahăr, sirop Îngheţată, şerbet Lapte integral Măsline Sucuri îndulcite Iaurt cu arome fructate

Page 13: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori,

care includ:

- norme sociale care favorizeaza caractere delicate;

- personalitatea vulnerabila;

- distorisiuni ale perceptiei;

- supraevaluarea beneficiilor cresterii sau scaderii in greutate sau modificarii formei;

- regimul alimentar, in special la varste critice.

Acesti factori laolalta pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de

alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa.

Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma

treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie. Aceste

comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea

si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii

propriului organism.

Bulimia - O obsesie letalăAjung să-şi piardă smalţul dinţilor, să le cadă părul, să nu mai aibă nici un pic de stimă de sine şi chiar să se sinucidă. Cel mai adesea, puterea de a spune ce au pe suflet şi-o găsesc doar in faţa unui calculator.Se ascund in spatele bolii, fără să dea nici cel mai mic semn că viaţa lor a devenit un chin. Doar cănd se ştiu in siguranţă, nevăzuţi şi neştiuţi de nimeni, işi vără degetele pe găt şi lasă să se vadă faţa hidoasă a viciului care a pus stăpănire pe viaţa lor: bulimia. Puţine sunt cazurile in care bolnavii se hotărăsc să dea ochii cu un specialist. Unii dintre ei mor, măcinaţi de boli provocate de vărsături."Voiam să fiu perfectă, să fiu uşoară, să scap de griji, să fiu iubită. Şi aveam micul meu secret, al cărui nume nu l-am aflat decăt cănd era prea tărziu. De fiecare dată cănd aveam vreo dezamăgire, măncam. Umpleam golul acela imens cu măncare. Şi cănd simţeam că plesnesc, mă aplecam asupra scaunului de la wc. Mi se intămpla să vomit de cinci-şase ori pe zi şi nimeni nu bănuia nimic. Cănd nu eram bulimică, o dădeam in anorexie. Am incercat toate pastilele de slăbit posibile şi am ajuns să fiu dependentă de amfetamine. Am incercat şi laxative şi diuretice. Nu măncam uneori cu zilele şi apoi reveneam la obiceiurile de bulimică. Nu mai ştiu ce inseamnă să mănănci normal." Semnat: Ema. Un nume care tăinuieşte de ani de zile, un om care a incercat să se elibereze de povara pe care o poartă povestind pe un forum. Singurul loc, poate, unde a reuşit să-şi spună durerea.

TRAI HAOTIC. Conform Asociaţiei Medicale Europene (MEA), in Europa, 6 din 10.000 de femei au anorexie, 8,5 din 10.000 au bulimie şi aproape 50% dintre persoanele cu anorexie nervoasă au episoade de bulimie. Aceastea sunt mai frecvent intălnite la tinerele cu vărste cuprinse intre 12 şi 20 de ani. Conform spuselor psihologului Stăncescu Raluca, "una din 10 persoane care suferă de bulimie este un bărbat, iar trei din 100 sunt femei. Bulimia este o tulburare emoţională. Iar primul pas in terapie este identificarea problemelor afective pe care

pacientul le are, după care normalizarea măncatului. Persoana cu bulimie oscilează intre crize in care simte că nu mai deţine controlul asupra cantităţii de alimente consumate şi

Page 14: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

comportamente de compensare, precum vărsături autoprovocate, diete drastice, folosirea laxativelor, a diureticelor, sau practicarea in exces a sportului".

DISTRUGEREA ORGANISMULUI. In mintea tinerei de 21 de ani, un gănd insuportabil incolţise: "Dacă o să fac cancer esofagian sau cancer de plămăni, cum citise ea pe internet? Antonescu-Botezat Ileana, medic primar psihiatru la Spitalul Titan Gordos, spune că bulimia netratată poate duce la moarte prin "apariţia unor tulburări hidro-electrolitice, deshidratare care provoacă disfuncţionalităţi, in special la nivel cardiac - aritmii severe, schimbări de PH, dureri abdominale, osteoporoză. De asemenea, in urma deshidratării pot apărea insuficienţe hepatice, renale". Se consideră că 10% din persoanele care suferă de bulimie vor deceda din diverse cauze corelate acestei afecţiuni: inaniţie, atac de cord sau alte complicaţii medicale, suicid. MĂRTURISIRE TIMORATĂ. Pe Ioana trebuia să o intălnesc in faţa Teatrului Naţional. Nu a venit. Mi-a trimis insă un mail prin care işi povestea temerile: "Ştiu că am fost laşă că nu am venit. Insă, chiar nu sunt şi nu voi fi niciodată pregătită să vorbesc cu cineva despre asta. Totul se datorează depresiei continue pe care o am de şase ani aproape. De vină sunt problemele din familie şi stresul permanent pe care il am la găndul că nu voi ajunge să-mi ating ţelurile in carieră. Măncarea este singurul lucru in care mă refugiez cănd sunt sătulă de mizeria umană din ţara asta. Dacă măcar s-ar fi intrevăzut o speranţă in reabilitarea situaţiei mele, poate că aş fi venit. Nu voi avea niciodată tăria de caracter de a mă arăta lumii aşa cum sunt."FRICA DE EŞEC. Irina, Ema, Ioana. Tinere care şi-au petrecut unii dintre cei mai frumoşi ani făcănd drumuri disperate intre frigider şi toaletă. Cum ar putea să-şi arate chipul sau să spună lumii, deschis, prin ce trec? Ruşine, teamă, vinovăţie, toate se adună in sufletul lor şi le impidică să apeleze la ajutor specializat, iar la final spun, aşa cum mi-a mărturisit Irina: "Nu-i aşa că este atăt de degradant ce am făcut?". Nu le putem identifica pe stradă. Au greutate normală, iar pe dinafară par sănătoase tun. In realitate, suferinţa le face să se interiorizeze şi să cadă in depresii. Din cănd in cănd se eliberează, scriind anonimilor pe forumuri, aşa cum a făcut şi Ema: "Imi doream să fiu frumoasă, dar m-am urăţit. Am tenul palid, sunt deshidratată. Cel mai grav este că mi-am pierdut stima de sine. Nu pot avea o relaţie de iubire, pentru că de fiecare dată am impresia că nu merit să fiu iubită. Imi e dor de mine. Ştiu că imi fac rău. Vreau să mă schimb, dar imi este teamă. Imi este groază de eşec şi tremur de fiecare dată cănd am şansa de a demonstra ceva. Visez să fiu perfectă, dar ştiu că nu voi fi niciodată. Mă inchid in mine, mă ascund intr-un univers al meu, unde nu trebuie să demonstrez nimic nimănui, nici măcar mie".

"Doar o reducere a tensiunilor..."Cercetătorii consideră că bulimia se asociază cu sentimente de insatisfacţie legate de propria persoană, corelate cu o preocupare exagerată pentru greutatea corporală. "In spatele acestor tulburări stau emoţii foarte puternice. Bulimia nu este o tulburare care se vindecă prin voinţă. Este lupta zilnică cu emoţii precum teamă, vinovăţie, ruşine, tristeţe, sentimentul de a fi «inadecvată», emoţii a căror intensitate pare de nesuportat. Îndopăndu-se cu măncare, persoana respectivă işi distrage atenţia de la adevăratele probleme din viaţa socială", este de părere psihologul Stăncescu Raluca.În timpul unei "şedinţe de infulecat" se pot consuma intre 1.000 şi 20.000 de calorii, ceea ce va crea o senzaţie de disconfort. De-ndată ce plăcerea de a mănca a fost satisfăcută, apare un puternic sentiment de vinovăţie. Elimină prin vărsături tot ce au in stomac, crezănd că in acest fel slăbesc. Psihologul Stăncescu este de părere că "vărsăturile nu duc la scăderi in greutate, ci la reducerea intensităţii emoţiilor". Terapia cognitiv-comportamentală realizată in cabinete de specialitate este de scurtă durată. De-ndată ce aceasta se incheie, terapeutul are sarcina de a urmări evoluţia ulterioară a pecientului prin intălniri o dată la trei sau şase luni.

Page 15: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Bulimia nervoasa - hiperfagie

Generalitati

Bulimia este tulburare de alimentatie, caracterizata de un consum alimentar excesiv. O

persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp,

pentru ca apoi sa-si provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa

consume laxative, diuretice sau alte medicamente in scopul unei eliminari fortate a alimentelor.

Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic si nu au respect de sine.

Persoana afectata de bulimie pierde controlul alimentar in timpul unui astfel de episod de

infulecare; apoi este cuprins de rusine, vinovatie si frica intensa de ingrasare si reia

comportamentul excesiv, realizand un cerc vicios. Nediagnosticata si netratata, boala conduce

la probleme serioase de sanatate.

Etiologia bulimiei este neclara, dar se pare ca apare ca rezultat al asocierii unui istoric familial

(genetic) cu anumite influentele sociale precum admirarea unei siluete longiline, dar si a unui

tip de personalitate care tinde la perfectionism. Evenimentele stresante ale vietii de zi cu zi pot

declansa bulimia in cazul persoanele predispuse sa dezvolte boala.

Bulimia debuteaza cel mai frecvent in adolescenta tarzie sau la adultul tanar, in special

la femei de rasa alba, baieti adolescenti, insa poate aparea chiar si la adulti. Deoarece

este o boala cronica, aceasta persista si pe parcursul vietii adulte. La fiecare 10 femei cu

bulimie, un barbat dezvolta aceasta boala.

Sportivii, in general sau persoane cu anumite profesii care necesita o constitutie fizica cu

greutate mica, precum balerine, manechine, gimnasti, au un risc crescut de a dezvolta bulimie.

Anumite tipuri de personalitate cu control inadecvat al impulsivitatii sau acceselor maniacale

(comportament obsesiv compulsiv) au de asemenea, un risc crescut de a dezvolta boala.

Majoritatea persoanelor cu bulimie apartin unui statut socio-economic mediu sau superior, cu

toate ca boala nu are legatura cu statutul socio economic, rasa sau originea etnica.

Cauze

Etiologia bulimiei nu este cunoscuta dar pare sa aiba legatura cu istoricul familial, influentele

sociale (idealul unei siluete perfecte), precum si cu anumite tipuri de personalitate (care tind la

Page 16: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

perfectionism).

Un risc crescut de aparitie a bolii o constituie existenta unui parinte, sora sau frate care are

bulimie, insa, aceasta poate fi doar una din cauze.

Evenimente stresante precum divortul, schimbarea domiciliului, decesul unei persoane

apropiate, pot declansa boala la persoanele predispuse.

Simptome

- episoade recurente de apetit exagerat si consumul unor cantitati mari de alimente intr-o

perioada scurta de timp (mai putin de 2 ore);

- pierderea controlului alimentar si a cantitatii de alimente consumata;

- sentimentul de vinovatie dupa episodul de infulecare si frica intensa de ingrasare;

- autoinducerea varsaturilor, efort fizic excesiv, folosirea de laxative, diuretice, sirop de

Ipeca (provoaca varsatura dupa ingestia orala) sau a emeticelor. Folosirea inadecvata a

acestor medicamente poate duce la complicatii severe, chiar la deces.

- episoade recurente de mancat in exces, urmate de eliminarea alimentelor consumate

care apar cel putin de 2 ori pe saptamana, timp de cel putin 3 luni

- autoevaluarea bazata pe greutatea proprie si aspectul fizic general.

Bulimia poate fi greu de diagnosticat datorita secretismului fata de episoadele de

infulecare si eliminare, precum si a negarii simptomatologiei. De multe ori anturajul

remarca primul semnele bolii.

Simptome care se asociaza frecvent cu bulimia nervoasa, precum depresia, abuzul de

substante sau tulburarile de personalitate, pot face mai dificil tratametul bolii.

Recuperarea poate dura un timp indelungat si recaderile sunt comune. Daca pacientul

se simte foarte descurajat sau are tendinte de suicid, are nevoie imediata de ajutor de

specialitate (este important ca familia sa observe aceste probleme si sa apeleze la

ajutor specializat).

Bulimia este diferita de anorexia nervoasa. Persoanele cu anorexie cantaresc

aproximativ 85% sau chiar mai putin decat greutatea lor ideala. Majoritatea persoanelor

cu bulimie au o greutate normala. O parte din cei care sufera de anorexie nervoasa isi

provoaca varsaturi, totusi aceasta boala este o entitate clinica aparte.

Factori de risc

Riscul aparitiei bulimiei nervoase este crescut in randul persoanelor care prezinta:

- parinti, frati, surori, cu o tulburare de alimentatie sau care sunt supraponderali sau obezi;

- istoric familial de tulburari psihice precum depresia;

- istoric familial caracterizat prin abuz de substante medicamentoase;

Page 17: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

- exces ponderal dupa inceperea unei diete alimentare restrictive;

- un anumit gen de caracter/personalitate cu tendinta la perfectionism;

- un ideal al conformatiei fizice cu greutate mica, gasindu-se intr-o lupta continua cu valorile

socio-culturale.

Profilaxie

Nu exista nici o metoda cunoscuta de a preveni bulimia nervoasa. Tratamentul precoce este

considerat metoda cea mai buna de a incetini si de a stopa evolutia bolii. Recunoscand

semnele bolii si apelarea la ajutor specializat pot preveni complicatiile bolii.

Cauzele obezitatii la romani: alimentatia nesanatoasa, sedentarismul

Conform unui studiu recent, in Romania exista 4 milioane de persoane care sufera de obezitate. Rezultatul studiului este cu atat mai ingrijorator cu cat se pare ca acesta cifra este in continua crestere. Cauzele obezitatii ? Obiceiurile alimentare nesanatoase, consumul excesiv de produse de tip fast-food, sedentarismul. Exista numerosi alti factori - genetici, de mediu, psihologici si comportamentali implicati in aparitia acestui dezechilibru intre caloriile consumate si cele utilizate.

Sedentarismul ne fură sănătatea

Lipsa activităţii fizice ne dereglează organismul, avertizează medicii, şi poate pune în dificultate chiar şi activitatea creierului. La persoanele care nu obişnuiesc să facă mişcare se pot realiza doar anumite conexiuni în creier, şi nu toate, aşa cum este normal, iar cauza este dată de lipsă de oxigenare pe care doar o activitate fizică o poate asigura.

Lipsa mişcării predispune la boli de inimă şi hipertensiune arterială, ateroscleroză, accident vascular cerebral şi chiar infarct. Sedentarismul este şi elementul principal în apariţia obezităţii, maladie care poate predispune la numeroase afecţiuni tulburări vasculare periferice şi insuficienţă venoasă sau varice ori coxartroză.

Leneşi şi bolnavi

În ciuda semnalelor potrivit cărora lipsa activităţii fizice are efecte negative asupra sănătăţii, oamenii par a nu fi convinşi de acest lucru, chiar dacă statisticile de la autorităţile de sănătate publică arată că numărul afecţiunilor, de diferită natură, este în creştere.

Page 18: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

În evidenţele Autorităţii de Sănătate Publică Vaslui sînt 1.200 de persoane obeze. Numărul lor a crescut de la an la an şi cuprinde chiar şi copii. Medicii specialişti spun că vinovaţi sînt pacienţii, care nu au luat din timp măsuri şi au ajuns la greutăţi impresionante. "Abia mă mişc de ici pînă colo. Inima îmi pluteşte în grăsime. Mi-a zis medicul să slăbesc cel puţin 20 de kg şi nu reuşesc. Cred că şi dacă beau o cană de apă mă îngraş. Îi invidiez pe cei supli, mai ales că ştiu că şi eu am fost odată aşa.Din păcate, nu există tratamente minune pentru noi", ne-a spus un vasluian cu 110 kg, căruia îi recomandăm noi un tratament: voinţă, dietă şi sport.

Lipsa de mişcare este unul dintre motivele pentru care evidenţele hipertensivilor adună 32.260 de vasluieni.    

Duşmanul din farfurie

Nutriţioniştii spun că sîntem singurii vinovaţi pentru kilogramele acumulate: nu ne hrănim sănătos şi nu facem mişcare. "Nu e mare lucru să mănînci sănătos, trebuie doar să ai voinţă şi să respecţi anumite reguli. Apoi, e foarte important e să faci mişcare. Multe doamne cred că dacă iau nişte pastile la care fac ăştia reclamă, slăbeşti rapid. Greşit!", ne-a spus Ioan Iacob, nutriţionist.

La Botoşani, numai anul trecut 200 de persoane s-au prezentat la medic pentru a primi ajutor în privinţa kilogramelor în plus. Majoritatea au declarat că stau mai mult pe acasă şi nu fac suficientă mişcare. Pe lîngă ei, o statistică întocmită separat arată că 35 de copii au fost îndrumaţi să respecte o dietă hipocalorică. În acest caz se evidenţiază băiatul de 7 ani de la Tudora, care cîntărea 100 de kilograme. Copilul ştia un singur fel de mîncare, jumări cu mămăligă, iar de fotbal sau alte jocuri care implică mişcare nici nu venea vorba. "Mişcarea este salvarea. Cum să nu te faci de 200 de kilograme, dacă stai şi te mai şi îndopi cu prostii?", a spus dr Corneliu Saradan, de la ASP Botoşani.

Asupra sedentarismului atrag atenţia şi specialiştii în medicină sportivă. "Sedentarismul este un pericol permanent în ziua de astăzi, deoarece provoacă afecţiuni cardio-vasculare, şi nu doar persoanelor în vîrstă, ci şi copiilor şi adolescenţilor. Înmulţirea posesorilor de maşini a redus considerabil numărul celor care merg pe jos, eliminînd plimbările în aer liber, de fapt cea mai la îndemînă practică pentru eliminarea acestei boli. Sigur, nu ne referim la plimbări de doar 10 minute pe zi, ci cam de o oră, însumînd patru-cinci kilometri. Persoanelor cardiace le recomandăm în anotimpul rece să practice ciclismul, să meargă la săniuş ori la patinaj, iar vara să meargă la sălile de forţă, care, comparativ cu anii ‘90, sînt mult mai multe şi care sînt destinate unei categorii mult mai largi", ne-a declarat dna dr Georgeta Deac, medic primar la Policlinica Sportivă din Iaşi

Page 19: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

STUDIU DE CAZ

Obezitatea cu multiple semnificaţii psihologice

1.Date personale Nume,prenume- B.N. Vârsta- 12 Ocupaţia- elev

2.Prezentarea problematicii prezente

Pacientul este adus la psihoterapeut de mama sa deoarece avea o greutate corporală prea mare pentru vârsta de 12 ani şi după opinia mamei nu avea destulă perseverenţă în a ţine un regim alimentar prescris de medic. Mama pacientului este medic, divorţată de trei ani şi în prezent nu are nici o altă relaţie cu un bărbat. Copilul a început să ia în greutate după divorţul părinţilor săi şi continuă să se îngraşe. Pacientul nu crede că ar avea o problemă care să necesite psihoterapie, exprimând acest lucru încă din primele momente ale întâlnirii. Mama sa însă este îngrijorată din cauza greutăţii prea mari a copilului.

3.Dignostic psihiatric

Nu putem să emitem un diagnostic psihiatric, obezitatea copilului nefiind însoţită de alte manifestări.

4.Descrierea problemei biopsihosocial

Există multe teorii cu privire la obezitate şi cauzele sale psihologice. Dacă am trece în revistă aceste cauze psihologice observăm că în cazul pacientului acestea se regăsesc şi explică situaţia copilului. Una din explicaţiile psihologice ale obezităţii se referă la înlocuirea unei nevoi, a unei plăceri cu plăcerea mâncatului. Îndeosebi cauze de ordin afectiv, fac persoana să înlocuiască dragostea cu un substitut care poate fi a mânca. Pacientul începe să se îngraşe după divorţul părinţilor săi, când pierde relaţia cu tatăl său şi tot contextul de siguranţă al familiei se destramă. Mama copilului nu doreşte să menţină nici o relaţie cu fostul soţ şi limitează întâlnirile copilului

cu tatăl său pe motiv că băiatul este prea ocupat cu temele de la şcoală pentru a avea timp de întălniri cu tatăl său şi pentru că acesta ar avea o influenţă negativă asupra băiatului. Acest lucru ne poate duce la simbolistica de înglobare a tatălului prin creşterea în greutate a copilului. Un alt motiv al obezităţii care se poate regăsi şi în cazul prezent este cel al creşterii în greutate datorită rolurilor la care copilul simte că nu face faţă. Greutatea crescută este o manieră de a

Page 20: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

se simţi mai mare şi mai puternic. După divorţ mama băiatului i-a acordat acestuia un rol parental sau de partener, astfel încât copilul a putut simţi nevoia de a fi mai puternic pentru a face faţă noilor roluri. Totodată este posibil ca băiatul să se protejeze împotriva unei apropieri prea mari de mamă, mărind simbolic distanţa. O altă cauză este loialitatea faţă de familie. Mama băiatului, dar şi bunica sa au o greutate corporală mai mare, fără însă a fi obezitate, iar copilul putea să simtă nevoia de a fi loial familiei mamei şi a arăta în acest mod apartenenţa. De asemenea, mâncatul era un comportament valorizat în familia mamei şi de către aceasta, modelul de persoană corpolentă fiind unul pozitiv. Totodată acest comportament al copilului putea să aibă şi beneficiul de a petrece cât mai mult timp cu mama. Fiind respins de colegii de joacă, copilul era nevoit să aleagă acţiuni de timp liber împreună cu mama sa confirmând poziţia de partener al mamei, poziţie inconştient cerută de mamă. Observăm că situaţia copilului este complexă şi că doar implicarea mamei în terapie poate modifica lucrurile. Din acest motiv mama a fost invitată împreună cu băiatul la psihoterapeut.

5. Obiectivele terapiei

Terapia a avut mai multe obiective: a. Să restabilească rolurile copilului în raport cu mama sa; b.Să restabilească relaţia firească a băiatului cu tatăl său; c.Să determine un comportament de control alimentar şi de greutate a corpului din partea copilului.

6.Planul de intervenţie

Psihoterapia a vizat atât coplilul cât şi mama copilului, uneori împreună, dar şi separate, pe parcursul a peste 30 de ședinţe sintetizate astfel:

Ş1. Anamneză.Stabilirea obiectivelor ( şedinţă împreună)

Ş2.Identificarea cauzelor. ( şedinţă împreună)

Ş3. Realizarea unei genograme pentru a conştientiza mama rolurile din familia sa. Schimbarea rolului copilului. (şedinţă cu mama).

Ş4. Schimbarea rolului copilului. Continuarea obiectivelor şedinţei anterioare. (şedinţă cu mama).

Ş5. Stabilirea unui sistem de recompense pentru respectarea regimului alimentar. ( şedinţă împreună)

Ş6.Exerciţii de sugestibilitate. ( şedinţă cu băiatul și mama)

Ş7. Transă hipnotică. Metaforă terapeutică. ( şedinţă cu băiatul)

Ş8. Transă hipnotică. Control corporal. ( şedinţe cu băiatul)

Ş9.Transă hipnotică. Liniștirea copilului din interior ( şedinţă cu băiatul)

Page 21: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Ş10. Ședinţă cu mama băiatului pentru conştientizarea importanţei tatălui pentru copil. Tehnica scaunul gol pentru separare și iertare. Travaliu de separare de mama proprie, Travaliu de separare emoţională de tatăl său și Travaliu de separare de fostul soţ. (şedinţe cu mama). Ş11. Discutarea rolurilor de soţ şi tată şi delimitarea lor. (şedinţă cu mama).

Ş12. Transă hipnotică. Ancorarea în resurse. ( şedinţă cu băiatul)

Ş13. Transă hipnotică. Control corporal. Recadrarea în 6 pași ( şedinţe cu băiatul)

Ş14. Transă hipnotică. Progresie de timp. ( şedinţă cu băiatul)

Ş15. Finalizarea terapiei. ( şedinţă împreună)

7. Momente semnificative în timpul psihoterapiei

Pe parcursul psihoterapiei atât copilul cât şi mama au fost receptivi şi dispuşi să colaboreze autentic. Copilul a înţeles repede legătura dintre terapie şi problemele lui, reacţionând foarte bine la exerciţiile de sugestibilitate. De altfel, vârsta pe care o are este foarte potrivită pentru o astfel de abordare terapeutică, fiind o vârstă în care sugestibilitatea este încă mai mare decât la adult, dar şi posibilitatea de a înţelege este suficientă. În ce priveşte şedinţele cu băiatul acesta a luat terapia ca pe un joc, dorindu-şi de fiecare dată să experimenteze noi lucruri. Pacientul are o imaginaţie crescută şi lucrul cu propriul corp a fost foarte bine primită. Copilul şi-a imaginat un obiect de pe altă planetă, nedescoperit în realitate, care arde grasimea. Cu acest obiect a lucrat în toate şedinţele care aveau acest scop. În scenariul de ancorare în resurse, a indentificat ca resursă puterea. A descoperit când a avut această calitate şi ancore pentru ea. Puterea a simţit-o cel mai intens când se juca pe computer şi a învins. Progresia de timp l-a determinat pe pacient să identifice ca moment când va avea o greutate normală, începutul unui nou an şcolar. S-a văzut uimind colegii cu noua greutate şi aspect fizic. Mama pacientului a integrat repede un nou sistem stabilit de recompense şi şi-a lucrat propriile temeri şi relaţii nefinalizate afectiv. A acceptat că băiatul are nevoie de relaţia cu tatăl său. A diferenţiat rolul de tată de cel de soţ. I-a acordat băiatului rolul de copil în familie şi nu de partener. Un aspect semnificativ al anamnezei a fost pus în evidenţă prin genogramă. Străbunica băiatului a murit după război când hrana se găsea greu şi a mâncat făină cu praf de sticlă. Acest lucru este extrem de important în semnificaţia pe care familia o acordă hranei. Hrana

reprezintă pentru familie siguranţa existenţei. Şi totodată bunăstare. De altfel, accesul la hrană este nelimitat pentru copil şi valorizat mult de către bunică. Este un aspect al unei familii înstărite. Mama a înţeles acestă semnificaţie a hranei pentru familie şi a reuşit în acest fel să privescă altfel comportamentul de a mânca şi să acorde altor activităţi semnificaţia de bunăstare şi siguranţă afectivă. Considerăm că a fost cheia reuşitei acestui caz. De o mare importanţă este relaţia de dependenţă a mamei băiatului cu propria mamă( de unde și diabetul doamnei) și relaţia neterminată cu tatăl ei.

8. Rezultate

Page 22: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

La sfârşitul psihoterapiei pacientul îşi respecta regimul alimentar şi începea să scadă în greutate conform aşteptărilor medicului dietetician.( aproximativ 6 kg) Rolurile copilului s-au restabilit, ocupând acum locul de copil în raport cu părinţii săi. Relaţia cu tatăl a fost reluată, băiatul petrecând cu tatăl său cât timp dorea. Mama a înţeles cauzele obezităţii copilului şi a reuşit să facă schimbările necesare.

CONCLUZIIPentru a evita instalarea obezitatii, nu este nevoie numai de modificarea dietei si de exercitii fizice regulate, este nevoie de o modificare a mentalitatii si a stilului de viata.Sa avem deci mai multa grija la ceea ce mancam, sa ne impunem un mod de viata sanatos, cu mai multa miscare si mai putine calorii !

După cum s-a văzut, lipsa de mişcare ne reduce şi din activitatea cerebrală, ce poate avea grave urmări în carieră. Sportul este recomandat inclusiv de psihologi, care atrag atenţia că depresia are una dintre cauze şi lipsa de mişcare. "De ce este bine să facem mişcare? Pentru a obţine o stare de bine şi tonusul necesar continuării oricărei activităţi. Prin mişcare, sîngele oxigenează creierul, iar endorfinele, hormonul fericirii după cum mai este cunoscut, se excretă în cantitate mai mare, ceea ce ne aduce starea de bine, foarte importantă în obţinerea unei atitudini pozitive. Trebuie să avem mereu încredere în sport, că ne ajută să avem o siluetă de invidiat. Dacă nu ai încredere, nu obţii nimic. Să ştiţi că eu recomand măcar un sfert de oră de plimbări în aer liber persoanelor cu depresii, copiilor cu comportamente deviante şi cu agresivitate crescută. Este bine să ne formăm o obişnuinţă din a face mişcare", ne-a sfătuit psihologul Mihaela Gheran.

ANALIZE STATISTICE ŞI

STUDIU DE CERCETARE PRIVIND OBEZITATEA

1. IPOTEZA DE LUCRU

2. MATERIAL SI METODA

Page 23: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

3. REZULTATELE STUDIULUI

4. DISCUTIA REZULTATULUI

2.  Material si metoda

In cadrul studiului au fost evaluati 220 de pacienti cu supaponderabiliatete de gradul I si II aflati in evidenta Spiatalului „Institutul de nutritie si boli metabolice” N. Paulescu in cursul anului 2007(ianuarie-noiembrie) cu varsta cuprinsa intre 40 si 79. Doar 50 dintre acestia sufereau de obezitate.

2.1 Scopul lucrarii:

Scopul lucrarii a fost acela de a urmarii influenta factorilor psihologigici asupra comportamentului alimentar pe un lot de pacienti supraponderali si obezi.

Avand in vedere ca obezitatea a devenit o pandemie si ca riscul complicatiilor a crescut simtitor ar trebui insistat pe cauzele care au dus la constituirea excesului ponderal , pe instituirea unei alimentatii sanatoase inca din copilarie si a unui program de exercitii fizice regulat cat si pe determinarea cauzelor care duc la esecul dietelor si revenirea pacientilor obezi la obiceiurile anterioare.

Dieta ar trebui implementata ca facand parte din viata de zi cu zi si nu vazuta ca un regim de slabit pe termen limitat,iar rolul psihologului in echipa medic-pacient ar trebui sa fie bine definit.Ar trebui incercat sa se identifice si sa se elimine factorii predispozanti care au dus la excesele alimentare.

2.2 Caracterizarea grupului

Grupul pacientului luat in studiu este alcatuit din 220 de persoane aflate in evidenta IBNSBM”N.Paulescu”pe perioada ianuarie –noiembrie 2007. Pentru caracterizarea starii de nutritie a grupului sau folosit urmatorii indicatori: greutatea ideala(GI) si abatere de la greutatea ideala. Pentru fiecare persoana in parte s-a calculat greutatea ideala cu ajutorul formulei:

GI=50+0.75(I-150)+(V-20)/4 -formula Asigurarilor Metropolitane din New York

Unde GI=greutate ideala

I= inaltime in centrimetri

V= varsta in ani

Formula este preferata intrucat ia in calcul varsta si sexul.

In lucrarea de fata mi-am propus sa investighez asocierea obiceiurilor alimentare cu supraponderalitatea si obeziatatea unui grup de 220 de persoane aflat in evidenta Institutului Nicolae Paulescu.

Motivele pentru care m-am orientat spre acest grup populational sunt urmatoarele:

1. Prevalenta crescuta a suprapoderalitatii si obezitatii in populatia adulta in Romania

Page 24: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

2. Etoregenitatea grupului, alcatuit din persoane ce provin din diverse medii sociale si profesionale

3. Reprezinta un grup populational ce doresc sa scada in greuate si au probleme datorita surplusului in greutate

4. In marea lor majoritate problemele cu greutatea sun cauzate de catre aportul alimentar crescut si inadecvat nutritional

5. Grupul este format din persoane supraponderala grad I si II si obezitate grad I, II si III

Metodele trebuie sa fie simplu de aplicat, sa aiba costuri reduse si sa determine obtinerea de rezultate reproductibile.

La baza stau obiceiurile alimentare care pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

-        Pentru estimari la nivel familial: metoda listei de alimente, metoda inventarului, si cercetare venitului familial

-        Pentru estimari la nivel individual avem evaluare dietei pe 24 de ore, istoricul dietetic, chestionarele de frecventa alimentara si metoda prin cantarire.

Studiul realizat pentru aceasta lucrare incearca sa arate ca obiceiurle alimentare au o importanta crescuta in aparitia excesului ponderal si a obezitatii, chiar daca aceste nu sunt singurele responsabile de constituirea obezitatii. Factorii principali raman insa cei socio-economici, psihologici, culturali si religiosi. Dintre factorii alimentari prediospozanti: cresterea semnificativa a consumului de grasimi si zahar fata de nivelurile normale, cresterea consumului de produse rafinate cu o inalta densiatate calorica, crestera consumului de alimente cu grad ridicat de prelucrare tehnologica ceea ce provoaca pierderi in nutrienti esentiali, reducrea consumului de glucide complexe si a cerealelor integrale, glbalizarea culturii fast-food.

Indiferent de metoda aplicata, se uramreste evaluare consumului mediu zilnic al unui individ pe grupe de alimente si pe grupe de nutrienti. In prima parte a anchetei se evalueaza consumul pe grupe alimentare, consum care este ulterior transformat in nutrienti cu ajutorul tabelelor de compozitie a alimentelor.

Rezultatele obtinute se compara cu recomandarile pentru o buna nutritie.

Gradul de precizie al anchetelor alimentare este extrem de diferit, datele sunt de regula orientative si au o doza variabila de subiectivitate.

In cazul studiului nostru am folosit ca metoda chestionarul cu raspunsuri libere si preformate pentru cercetarea frecventei obiceiurilor alimentare. Persoanele incluse in acest studiu au fost rugate sa raspiunda la intrebarile acestui chestionar, care investigheaza obiceiurile alimentare ale persoanei, existenta obezitatii in familia nativa si in familia proprie. Completarea chestionarului s-a facut individual, fara a se mentiona numele sau adresa ceea ce ne facem sa credem ca raspunsurile, desi subiective, oglindesc destul de veridic aspectele investigate. Analiza si prelucrarea staistica a datelor cu ajutorul unei baze de date( date adunate cu ajutorul chestionarelor), realizate in programul Microsoft XL.

Page 25: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Anexa chestionar

Pacientilor li s-a aplicat urmatorul chestionar:

1. Nume si prenume

2. Vasta a) 19-40 ani

b) 45-50 ani

c) 50-60 ani

d) 60-70 ani

e) >70 de ani

3. Sex F / B

4 .Greutate actuala :

5. Variatii ale greutatii in ultimul an :

6 .Inaltime: IMC=

7. Ocupatie:

8. Mediu de provenienta Urban / Rural

9. Nivel de educatie a) scoala generala

b) Liceu

c) Studii superioare

12. Consumati alcool Da / Nu

13.Fumati Da / Nu / Fost fumator

14. Cand ati constatat ca ati inceput sa cresteti in greutate?

15. Sotia/sotul, copii au greutate normala? Da / NU

16. Considerati ca mancati mai mult decat restul comesenilor? Da / NU

17. De cate ori luati masa pe zi?

- 2-3 mese/zi

- 3-5 mese/zi

Page 26: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

- mai mult de 5 mese pe zi

18. Sunteti continuu preocupati de gasirea si achizitionarea alimentolor? Da/ Nu

19. Daca timpul va permite, pregatiti cu placere gustari sau mancaruri gatite pentru dumneavoastra/ restul familiei? Da / Nu

20. Sunteti permanent preocupati de mancare, ati manca tot timpul? Da/ Nu

21. Ati practicat in mod regulat un sport( chiar sport de performanta)? Da/ Nu

22. Frecventati Sali de sport? De cate ori pe saptamana?

-         Niciodata

-         1-2 ori/saptamana

-         3-5 ori/saptaman

-         Mai mult de 5 ori

23. Sarbatoriti cu placere evenimente in familie in jurul unei mese bogate? Da / Nu

24. Nu plecati in concediu decat daca stiti ca veti avea in locul de vacanta alimente suficiente, masa asigurata, etc.? Da / Nu

25. La masa cereti frecvent portii in plus? Da/ Nu

26. Va sculati de la masa numai cand va simtiti satui? Da / Nu

27. Va plac dulciurile, produsele de patiserie, nu refuzati chai cand sunteti satui? Da / Nu

28. Va place carnea mai grasa, maionezele, prajelile? Da / Nu

29. Ce ati alege: cartofi prajiti sau cartofi fierti?

30. Cand mancati cu alte perasoane terminati primii chiar daca ati servit o portie mai mare? Da / Nu

31. Ati apelat la vreun consult de specialitate? Da / Nu

32. La consulturi medicale de rutina vi s-a spus ca aveti o greutate prea mare care poate fi un risc pentru sanatatea dumneavoastra? Da / Nu

33. Vi s-a spus ca ati fi prea grasi din cauza unor tulburari endocrine? Da / Nu

34. Ati tinut cure de slabire? Da/ Nu

35. Va supara sporul de greuatate? Da/ Nu

36. Serviti micul dejun in fiecare zi? Da / Nu

37. Consumati produse de fast-food? Cat de des?

- zilnic

Page 27: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

- saptamânal

- ocazional

38. Consumati bauturi racoritaoare? Da / Nu

39. Numar de mese pe zi :

40. Mancati regulat Da/ Nu

41. Consum preponderant: a) preparate de casa

b) preparate comert

42. Consumati carne si preparate din carne(mezeluri) : A. zilnic

B. de 2-3 ori/sapt

C. o data pe sapt

D. ocazional

E. nu consum

43. Numar de portii in ziua in care consumati carne:

-o portie reprezinta (exemple) :50-80 g carne macra gatita,pasare sau peste;80 g reprezinta aproximativ o jumate de piept de pui de marime medie

44. Consum preponderent a) carne rosie (porc,vita,oaie)

b) carne alba (peste,pui,curcan)

45. Consum preponderent a) carne afumata

b) carne neafumata

46. Modul frecvent de preparare a carnii A. prajire

B. fierbere

C. la cuptor

D. gratar

47. Consumati grasimi de origine animala (unt,untura,slanina) A. zilnic

B. de 2-3 ori/sapt

C. o data pe sapt

D. ocazional

E. nu consum

Page 28: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Figura nr. 1 – Distributia pe sexe a pacientilor

Sexul pacientilor Feminin MasculinNumarul pacientilor 154 66

Procentaj 70% 30%

Tabel nr. 1 - Distributia pe sexe a pacientilor

Grupul nostru este alcatuit din 30 % subiecti de sex masculin, iar marea majoritate de 70% fiind reprezentata se subiecti apatinand sexului feminin.

70-79 ani

60-69ani

Page 29: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

 

Grafic nr. 2 – Distributia pacientilor in functie de varsta

Varsta (ani) 40-49 50-59 60-69 70-79Numarul

pacientilor17 100 83 20

Procentajul 8% 45% 38% 9%

Tabel nr. 2 - Distributia pacientilor in functie de varsta

Cea mai mare pondere o gasim la grupa de varsta 50-59 de ani , care reprezinta 45% din grupul de studiu . Destul de reprezentativi sunt cei care fac parte din grupa de varsta 60-69 de ani,ei reprezentand 38% din total.Sunt apoi urmati de cei din categoria de varsta 70-79 ani,acestia reprezentand 9%.Restul de 8% apartin grupei de varsta cuprinse intre 40-49 de ani.

Grafic nr. 3 – Distributia pacientilor in functie de activitatea fizica desfasurata

Page 30: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Activitatea fizica desfasurata

Minima Medie Maxima

Numarul pacientilor

100 105 15

Procantaj 45% 48% 7%

Tabel nr. 3 - Distributia pacientilor in functie de activitatea fizica desfasurata

Procentaj

 

Figura nr. 4 - Circumstante de aparitie a cresterii in greutate

Circumstante Copilarie Stres Casatorie Nu stiuProcent 32% 26% 38% 4%

Tabel nr. 4 - Circumstante de aparitie a cresterii in greutate

Page 31: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Figura nr. 5 – Familii de obezi in grupul de lucru

Tipul de familie Obeza NormalaProcent 57% 43%

Tabel nr. 5 - Familii de obezi in grupul de lucru

Istoria familiala din punct de vedere al problemelor cu greutatea a reprezentat un punct de interes al acestei lucrari ,astfel antecedentele de obezitate la rudele de gradul I evidentiate la 57% dintre pacienti ar putea sugera o componenta genetica .

Genetica obezitatii recunoaste interactiunea a multiple gene( gene de susceptibilitate ) care interactionand cu alte gene si diversi factori de mediu se pot exprima clinic.

Page 32: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Numar de persoane din lotul de lucru

 

Tipuri de crestere

ingreutate

 

Grafic nr. 6 – Tipuri de crestere in greutate in lotul de lucru

Tipuri de crestere in greutate

Supraponderali grad I

Supraponderali grad II

Obezitate

Numarul pacientilor

14 18 50

Procentaj 6% 8% 22%

Tabel nr. 6 - Tipuri de crestere in greutate in lotul de lucru

Page 33: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Procent pacienti

Numar de mese pe zi

 

Figura nr. 7 – Grafic cu distributia nr de mese pe zi

Nr mese Lot martor Lot lucru2 mese 13 % 61 %3 mese 76 % 25 %

Mai multe mese 14 % 15 %

Tabel nr .7 – Tabel cu distributia nr de mese pe zi

Frecventa saptamanala a consumului diferitelor grupe de alimente ,structura ratiei alimentare ,analiza aportului nutritional ca si diferitele obiceiuri asociate cu maqsa reprezinta puncte de interes al acestei lucrari.

76%ditre subiectii din lotul martor afirma consumul a 3-5 mese pe zi ,13% consuma 2-3 mese /zi si doar 14%consuma intre 5-7 mese /zi.

Desi predomina numarul celor care consuma mai putin in decursul unei zile ,s-a constatat ca un numar crescut dintre acestia obisnuiesc sa manance mai multe portii la o masa.Se stie ca un numar mic de mese pe zi , dar la care se consuma o cantitate mai mare de alimente reprezinta un factor de risc in constituirea sporului ponderal.

Page 34: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Grad de saţietate

Procentul pacienţiilor

 Grafic nr. 8 – Distributia in functie de momentul in care pacientii celor 2 loturi opresc

ingestia de alimente Gradul satietatii Lot de lucru Lot martorSatietate mare 212 pacienti 215 pacienti

Satietate relativa 8 pacienti 5 pacienti

Tabel nr. 8 - Distributia in functie de momentul in care pacientii celor 2 loturi opresc ingestia de alimente

Lot martor 

Grafic nr. 9 – Distributia in functie de consumul de dulciuri si produse de patiserie

Page 35: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Consumul de dulciuri si produse de patiserie

Lot de lucru Lot martor

Crescut 91% 40%Moderat sau scazut 9% 60%

Tabel nr. 9 – Distributia in functie de consumul de dulciuri si produse de patiserie 

Lot de lucru

 

Grafic nr. 10 – Distributia pacientilor in functie de consumul de alimente grase

Consum de alimente grase

Lot de lucru Lot martor

Crescut 87% 55%Moderat sau scazut 13% 45%

Tabel nr. 10 – Distributia pacientilor in functie de consumul de alimente grase

Page 36: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Procent de pacienti care prezinta tahifagie

 

1 – Lot de lucru

2 – Lot martor

 

Grafic nr. 11 – Distributia pacientilor in functie de prezenta tahifagiei la cele doua loturi de studiu

Un vechi obicei al alimentatiei romanesti indeamna ridicarea de la masa cu burta plina. Medicina moderna este contrara ideii de satietate absoluta la sfarsitul mesei. Din grupul nostru de studiu doar un numar mic de persoane nu se ridica de la masa decat in momentul in care se simt foarte satuli(le plezneste burta), lucru care le ofera si o satisfactie deosebita. Acest lucru considera ei ca este un aspect poztitv.

Nici la intrebarea din chestionar, cu privire la faptul daca subiectii obisnuiesc sa se trezeasca noapte din somn pentru a manca nu s-a raspuns afirmativ decat intrun procent foarte redus.

Tahifagie Lot de lucru Lot martorPrezenta 98% 48%Absenta 2% 52%

Tabel nr. 11 – Distributia pacientilor in functie de prezenta tahifagiei la cele doua loturi de studiu

Page 37: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Grafic nr. 12 – Distributia persoanelor in functie de cura de slabire urmata

Persoane care au urmat cura de slabire

Da Nu

Numar de persoane 171 49Procent persoane 78% 22%

Tabel nr. 12 – Distributia persoanelor in functie de cura de slabire urmata

Grafic nr. 13 – Disributia pacientilor in functie de impactul psihic al supraponderabilitatii in cadrul membrilor grupului de lucru

Impactul psihic asupra persoanelor

supraponderale

Impact negativ Absenta impactului negativ

Procent de persoane 81% 19%

Tabel nr. 13 – Disributia pacientilor in functie de impactul psihic al supraponderabilitatii in cadrul membrilor grupului de lucru

Page 38: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Grafic nr 14-Distributia pacientilor in functie de frecventarea fast-food-urilor

In grupa alimentelor intens calorigene , care se pare ca sunt o cauza majora a supraponderalitatii si obezitatii persoanelor incluse in acest grup populational intra si produsele de patiserie , mancarurile grase,sosuri , maioneze , prec um si produse care pot fi achizitionate din fast –food-uri.

Astfel,91 %dintre subiecti afirma consumul produselor de patiserie cu o frecventa de 3 -5 ori pe saptamana .Mancarurile grase , sosurile , maionezele sunt preferate de 87% dintre acestia iar restul de 13 % nu recunosc vreo preferinta pentru aceste sortimente alimentare. La fel de important este de remarcat ca 80 % prefera carnea rosie spre deosebire de restul de 20% care prefera carnea slaba.

O atentie deosebita acordam celor care frecventeaza fast- food-urile si care reprezinta un procent destul de ridicat 40%.

Activitate profesionala Sedentara Usor active Moderat activa Activa

Nr 121 77 11 11% 55 35 5 5

Tabel nr 15 - – Distributia subiectilor in functie de cheltuiala energetica in activitatea profesionala

Page 39: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Grafic nr 15 – Distributia subiectilor in functie de cheltuiala energetica in activitatea profesionala

Se observa ca 55 % din pacienti au o activitate sedentara la locul de munca , ceea ce ne demonstreaza rolul sau in aparitia excesului ponderal , avand in vedere ca activitatea profesionala ocupa o mare parte din timpul unei zile. 35 % din subiecti afirma ca au o activitate usor activa in timp ce doar 5 % sunt activi la locul de munca.

Frecventa in sala de sport Nr. %1-2 ori/saptamana 154 703-5 ori/saptamana 22 105-7 ori/saptamana 11 5

niciodata 33 15

Tabel nr 16- Distributia subiectilor in functie de frecventa in sala de sportt

grafic

1. Grafic nr 16- Distributia subiectilor in functie de frecventa in sala de sportt 2.3.

Marea majoritate a persoanelor incluse in acest grup de studiu frecventeaza sala de sport pentru a pierde in greutate si numai un procent mic – vin pentru mentinerea greutatii actuale.Indreptarea acestor persoane catre o locatie specializata in efectuarea exercitiilor fizice ne demonstreaza constientizarea problemelor individuale legate de surplusul de greutate.Totusi prezenta in cadrul unei saptamani in sala de sport este foarte scazuta,astfel cei mai multi indivizi -70% au o frecventa de doar 1-2 ori pe saptamana.Se constata procente foarte scazute ale persoanelor care au o frecventa crescuta:10% vin de 3-5 ori / saptamana si doar 5 % / 5-7 ori pe saptamana. sport

Consult medical de specialitate Da NUNr. 77 143% 35% 65%

Page 40: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Tabel nr 17- Distributia subiectilor in functie de apelarea la un consult de specialitate

1. Grafic nr 17- Distributia subiectilor in functie de apelarea la un consult de specialitate

Procentul scazut al frecventei in sala de sport precum si procentul crescut al celor care au o activitate profesionala sedentara ar putea explica intr-o oarecare masura problemele pacientilor cu surplus de greutate.

Foarte important de studiat ni s-a parut si adresabilitatea persoanelor catre un medic specializat in ceea ce priveste surplusul de greutate ,astfel la intrebarea respectiva din chestionar doar 35% dintre subiecti au apelat la un consult de specialitate,restul de 65 % nu.Totusi ,la consultatiile medicale efectuate pentru alte cauze ,li s-a spus ca nu au suferinte endocrine.

Grafic nr 18- Distributia subiectilor in functie de aparitia complicatiilor

datorita obezitatii

Page 41: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Obezitatea se asociaza cu numeroase complicatii, multe serioase din punct de vedere medical ,care altereaza calitatea vietii si conduc la imbolnaviri si moarte prematura.Principalele complicatii sunt metabolice (diabet zaharat , dislipidemie) ;cardio-vascculare(hipertensiune arteriala,boala coronariana,accident vasvular cerebal,tromboflebite), respiratorii (hipoventilatie , apnee in somn) , osteoarticulare(guta,leziuni articulare- in special ale celor care sustin greutatea :sold ,coloana lombara).

Astfel, din grupul nostru de studiu 40% au fost diagnosticati ci dislipidemie ,20%cu diabet zaharat,15 % cu hipertensiune arteriala, iar 25% prezinta boli asociate(boli cauzate de excesul ponderal).

Page 42: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Grafic nr 20-Distributia pacientilor in functie ponderea afectiunilor asociate celor doua sexe in lotul studiat

Tip dietaDieta recomandata de

medic Dieta din diverse surse% 22% 77%

Tabel nr 21 – Distributia subiectilor in functie de tipul dietei abordate

Grafic nr 21 – Distributia subiectilor in functie de tipul dietei abordate

Page 43: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Mai multe portii la o masa DA NUNr. 141 79% 64.09 35.81

Tabel nr 22 – Distributia subiectilor in functie de numarul mese pe zi

Grafic nr 23– Distributia subiectilor in functie de numarul de portii la o masa

La aceasta intrebare privind marimea portiilor de mancare:64,09%afirma ca aleg portii de marime mare si doar 35,81% pe cele de marime mica.Marimea portiilor alimentare este o problema comuna majoritatii persoanelor supraponderale si obeze.82% dintre ei obisnuiesc sa manance seara tarziu iar restul de 18% afirma ca nu au acest obicei.Mancatul foarte tarziu seara este tot un factor predispozant.

Page 44: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Consumul de alimente seara tarziu DA NU

Nr. 181 39% 82 18

Tabel nr 24 –Distributia subiectilor in functie de consumul de alimente seara tarziu

Grafic nr 24 - Distributia subiectilor in functie de consumul de alimente seara tarziu

Portiile consumate Mici Medii Mari

% 20% 30% 50%

Tabel nr 25 – Distributia subiectilor in functie de marimea portiilor consumate

Grafic nr 25 – Distributia subiectilor in functie de marimea portiilor consumate

Tabel nr 26 –Repartitie in functie de sex si IMC

Sex IMC<25 IMC=25-29,9 IMC>30

Page 45: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

F 8 101 45B 33 33 33

Grafic nr 26 –Repartitie in functie de sex si IMC

Grafic nr 27 –Distributia subiectilor in functie de servirea micului dejun in fiecare zi

Mic dejun DA NUNr. 176 44% 81% 19%

Page 46: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Tabel nr 27 –Distributia subiectilor in functie de servirea micului dejun

Grafic nr 28 –Distributia pacientilor in functie de consumul desertului dupa masa

Grafic nr 29 – Repartitia pacientilor in functie de consumul de bauturi racoritoare

Se observa tendinta crescuta a subiectilor de a consuma bauturi racoritoare.Studiile din ultimea vreme le include si pe acestea ca facand parte dintre elementele cauzatoare ale supraponderabilitatii si obezitatii. Un studiu amplu despre efectele bauturilor racoritoare (chiar si dietetice) asupra greutatii corporale indica cresterea riscului de ingrasare in 41% la personale care consuma cel putin o doza de bautua racoritoare pe zi. Asadar din grupul studiat de noi in aceasta lucrare 76% dintre persoane afirma consuul frecvent al bauturilor racoritoare(fie ele dietetice sau nu) si doar 24% neaga consumul frecvent.

Categorie Lot martor Lot studiu

Emotional-eaters 120 40Non Emotionla-eaters 50 10

Tabel nr 30-Distributia pacientilor analizati in functie de comportamentul alimentar

Comportamentul alimentar analizat cu ajutorul chestionarului permite incadrarea pacientilor in doua mari categorii:

-fara predispozitie la mancatul emotional

-cei care mananca din cauze emotionale

A fost urmarit comportamentul alimentar la pacientii obezi versus non-obezi din cele doua loturi ale acestui studiu.

Majoritatea persoanelor obeze fac parte din categoria emotional-eaters indiferent de prezenta sau nu a diabetului zaharat care pare sa nu influenteze atitudinea pacientului fata de

Page 47: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

alimentatie.Predispozitie pentru „mancatul emotional”au avut si pacientii supraponderali din lotul de studiu ,dar mai ales pacientii obezi din lotul martor.

Grafic nr 30-Distributia pacientilor analizati in functie de comportamentul alimentar

Categorie Emotional-eaters Non Emotional-eaters

Femei 120 34Barbati 40 26

Tabel nr 31 – Repartitia pacientilor in functie de sex si de comportamentul alimentar

Grafic nr 31 – Repartitia pacientilor in functie de sex si de comportamentul alimentar

CHESTIONAR PENTRU SEDENTARI

Page 48: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

1. Nume şi prenume, vârsta, ocupaţia, înălţimea, greutatea :

2. Practicaţi vreun sport sau faceţi plimbari zilnice? Ce sport, sau ce distanţă apreciaţi că parcurgeţi zilnic în aer liber?

3. Câte mese alimentare utilizaţi pe zi şi în ce cantitate(puţin, mult, exagerat de mult)? Ce tipuri de alimente preferaţi să consumaţi(legume şi fructe, carne, mezeluri, fast-food etc.)?

4. Greutatea vă afecteaza viaţa cotidiană?

5. Aţi discutat cu un medic vis-à-vis de kilogramele în plus? Ce recomandări aţi primit?

CONCLUZII :Din studiul răspunsurilor date de persoanele intervievate rezultă că :

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Page 49: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Caz de obezitate infantilă extremă semnalat în China (FOTO)

Xiao Hao are numai trei ani si totusi cantareste de 5 ori mai mult decat un copil de varsta lui. Daca, in medie, un copil de aceeasi varsta are nu mai mult de 12 -13 kilograme, Hiao cantareste peste 60 de kilograme si deja a fost exclus de la mai multe gradinite pentru a nu deveni un exemplu negativ pentru ceilalti copii. Medicii cae l-au investigat sustin ca este vorba de o dereglare hormonala care duce la obezitate. Scepticii sustin, insa, ca este vorba doar de sindromului „micului imparat”, un sindrom social tot mai des intalnit la parintii chinezi care isi rasfata copilul fara rezerve, si asta dupa ce prin lege li s-a interzis familiilor sa aiba mai mult de un copil.Sursa: Izismile

Sedentarismul copiilor a atins un nivel epidemic4 iun 2007.

Sedentarismul în rândul copiilor a atins un nivel epidemic, e concluzia unui studiu ştiinţific. Copiii albi şi cei asiatici sunt inactivi, cu toate că în familiile lor există cazuri de diabet şi boli cardiace. Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au ajuns la aceste concluzii după ce au efectuat un studiu pe 3.500 de elevi din clasele 5-8. Numai jumătate dintre copii merg pe jos la şcoală. De asemenea, jumătate dintre elevi petrec mai multe ore pe zi jucându-se la computer sau uitându-se la televizor. Cercetătorul Kamlesh Khunti spune că acest studiu arată nevoia „de a implementa o strategie de prevenţie a obezităţii pediatrice”. ( ziarul GANDUL)

Page 50: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

BMI - Indexul masei corporale

SUBPONDERAL

[<18,5]NORMAL [<25]

SUPRAPONDERAL

[<30]OBEZ [>30]

Clasificarea obezităţii de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii :

 STATUTUL

PONDERALBMI KG/M 2

Subponderal   < 25

Ideal   25 - 26

Supraponderal   27 - 29,9

Obezitate gr. I 30 - 34,9

Obezitate gr. II 35 - 39,9

Obezitate gr. III > 40

O prezentare mai detaliata a tipurilor de obezitate apare in urmatorul tabel:

TIP DE OBEZITATE BMIPROCENT DIN GREUTATEA

CORPORALA IDEALA

Blanda = 20 < 30 = 120% < 140%

Moderata = 30 < 35 = 140% < 160%

Severa = 35 < 40 = 160% < 200%

Morbida = 40 < 50 = 200% < 225%

Super sau maligna = 50+ = 225%+

Page 51: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Limitele variatiei normale ale greutatii corporale

Inaltime masurata fara incaltaminte (cm)

Greutate masurata fara haineBarbati Femei

Dorita (kg) Obezitate (kg)

Dorita (kg) Obezitate (kg)

147

150

152

155

157

160

162

165

167

170

172

175

178

180

183

185

188

190

48-61

49-62

50-64

52-66

53-68

55-70

57-72

59-74

60-76

62-78

64-80

66-83

68-85

70-87

71-90

65

67

69

71

73

76

78

80

82

84

86

90

92

94

97

42-55

43-56

45-58

46-59

47-61

49-63

50-65

52-66

54-68

55-70

57-72

59-75

61-77

59

60

63

64

66

68

69

71

73

76

78

81

83

Page 52: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Tabel indicând riscul asociat cu obezitateaRisc mare(>> 3)

Moderatrisc (2-3)

Mic(1-2)

DiabetHipertensiuneaTulburari respiratoriiTulburari ale somnului

Boli CoronarieneOsteoartritaHiperuricamia

CancerAnomalii hrmonaleOvar Polichistic

(Organizatia Mondiala a Sanatatii 1997)

Avantajele scaderii ponderale

Avantajele ale scaderii ponderale (10 % fata de greutatea initiala)

Mortalitate

20 – 25% scadere in mortalitate

30 – 40% scadere a cazurilor de deces provocat de diabet40 – 50% scadere a cazurilor de deces in urma cancerului

(obezitatea fiind un factor de risc)Presinea Arteriala

scadere cu 10mm Hg a presiunii sistolicescadere cu  20mm Hg a presiunii diastolice

Anginasimptome reduse cu 90%

33% crestere a tolerantei la efort

Diabetulreducrea riscului de diabet cu mai mult de 50%

scadere cu 30 – 50% a glicemiei a'jeunscadere cu 15% a HBAI

Page 53: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Piramida alimentara

Consecinţele obezităţii

Page 54: 49316822 Proiect de Cercetare Sima
Page 55: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Statistici îngrijorătoare: România are din ce în ce mai mulţi

copii obezi   

Statisticile privind obezitatea la romani sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii(OMS), un roman din patru este obez, iar fiecare al doilea roman are probleme cu greutatea.

O contributie majora la aceasta situatie o au stilul de viata sedentar si alimentatia defectuoasa: tot mai multi romani consuma alimente de tip fast-food si nu fac deloc miscare. Potrivit statisticilor, 25% dintre romani sunt de-a dreptul obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele in plus.

Unul dintre cele mai ingrijoratoare aspecte este insa obezitatea la copii, Romania clasandu-se pe locul al treilea in Europa din punct de vedere al numarului de copii obezi.

Sedentarismul, alimentatia deficitara, bazata pe mancarea fast-food, dar si statul mult in fata televizorului sau calculatorului sunt principalele cauze ale obezitatii infantile.

Printre bolile provocate de obezitate se numara hipertensiunea arteriala, diabetul. De asemenea, exista un risc crescut de infarct si pot aparea probleme ale aparatului locomotor sau dureri de spate.

Page 56: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Două treimi dintre pământeni sunt sedentari 

 

Jacques Rogge spune ca populatia lumii este subjugata de placerile "statice" oferite de

televizor si de calculator.

Aflat la Havana la reuniunea internationala "Sportul pentru Toti", in prezenta a peste

1.000 de participanti, presedintele Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge, a tras un

semnal de alarma in ceea ce priveste viitorul sportului si al impactului acestuia asupra

persoanelor. Alarmat de concluziile studiului publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii,

conform caruia doar o treime din populatia globului desfasoara o activitate sportiva in mod

constant, Rogge a cerut cu insistenta gasirea unor metode prin care tinerii sa regaseasca

drumul spre sport, dupa ce au parasit terenurile si stadioanele subjugati de inovatiile

tehnologice.

 "Tinerii au devenit sclavii "tiraniei ecranului", cu video, DVD, Internet, televiziune si telefoane

mobile, care duce aproape in toate cazurile la obezitate", a declarat seful CIO, dupa o intilnire

de o ora cu presedintele cubanez Fidel Castro.

Oamenii sedentari au animale asemenea Potrivit lui Gunnar Peterson, o alta antrenoare care crede in exercitiile facute de stapani si patrupede impreuna, ea antrenandu-le si pe Jennifer Lopez sau Cameron Diaz, "oamenii sedentari au animale sedentare". "Si asta pentru ca animalele adopta comportamentul alimentar al stapanilor", dupa cum explica Dr. Robert Kushner, expert in obezitate si profesor la Northwestern University Feinberg School of Medicine, dar si autor al unei culegeri de exercitii fizice pentru stapan si animalul de companie.

Animale supraalimentate din vina stapanilor"Daca proprietarul unui animal sta si se uita la TV, cu siguranta nu are cand sa-si scoata cainele afara. Daca mananca snacks-uri toata ziua, isi va hrani cainele in mod similar, intreaga zi", a mai spus el. Potrivit lui Kushner, oamenii isi hranesc animalele peste masura deoarece se simt vinovati fata de acestea. "Oamenii care nu petrec indeajuns de mult timp cu animalele lor de suflet tind sa le dea acestora prea multa hrana, pentru a compensa lipsa de atentie", a mai spus el. In plus, a exersa in compania cainelui sau a pisicii este motivant. Nici nu simti cand trece timpul. Fie ca ii arunci o jucarie, fie ca alergi cu el prin parc sau faci abdomene cu pisica pe tine e amuzant si benefic atat pentru tine, cat si pentru el.

Page 57: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

SFATURI PENTRU COMBATEREA SEDENTARISMULUI

Majoritatea oamenilor sunt sedentari. La birou stau toata ziua pe scaun, ridicandu-se foarte rar, iar dupa ce vin acasa se aseaza, din nou, dar de data aceasta in fata televizorului. Aceasta indeletnicire este periculoasa, si duce cu timpul la tulburari ale circulatiei sangelui, dureri de coloana, constipatie, tinuta incorecta.

Puteti sa inlaturati aceste inconveniente sau sa le preveniti daca apelati la cateva miscari usoare, menite sa combata sedentarismul :

Nu stati niciodata incaltati in casa sau pentru o perioada de timp in care nu va miscati foarte mult. Scoateti-va pantofii si ciorapii care sunt prea stramti pe picior. Este preferabil sa-i inlocuiti cu sosete din lana si papuci.

Incercati, pe cat posibil, sa nu stati ore in sir cu picioarele indoite deoarece apoi veti avea o senzatie de disconfort. Este foarte bine sa le tineti intinse, pe ceva mai inalt decat canapeaua pe care stati (sau fotoliu): scaun, masuta. Aceasta este denumit si stilul american.

Pentru a va relaxa coloana vertebrala, ridicati genunchii la piept si sprijiniti-va cu talpile de canapeaua sau fotoliul pe care stati.

Cel putin din ora in ora, ridicati-va si faceti 2-3 genuflexiuni, apoi aplecati-va in fata, cu mainile intinse catre podea.

Page 58: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Motivarea tinerilor sedentari

Sedentarismul in randul tinerilor este o problema indelung dezbatuta, iar doctorii precizeaza ca femeile cu peste 25-30% de grasime in corp si barbatii cu mai mult de 20-25% sunt obezi.

Obezitatea apare cand aportul de calorii depaseste consumul acestora, iar doua din aspectele cele mai importante pentru prevenirea obezitatii in randul copiilor sunt alimentatia si activitatea fizica.

Pentru a introduce treptat un stil de viata sanatos in viata copilului dvs., iata cateva sfaturi:

- descoperiti-i pasiunile si incurajati-l sa se implice in mai multe

activitati fizice

- implicati-l in gatirea cinei; astfel, il veti educa asupra alimentelor si

beneficiile acestora

- daca merge la o scoala in apropiere, incurajati-l sa mearga la scoala

pe jos sau cu bicicleta

- inscrieti-l intr-un program after-school, pentru a evita sedentarismul

in orele de dupa scoala

- pentru copiii pasionati de jocurile pe calculator, luati in considerare

jocurile Wii, care implica miscare fizica

Page 59: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Jocurile pe computer pot preveni obezitatea

Cu toate ca din cauza prejudecatilor computerele sunt privite ca un inamic virtual pentru sanatatea copiilor, studii recente arata ca acestea pot deveni un aliat in lupta contra obezitatii.

Astfel, tinerii sunt incurajati sa folosesca jocuri pe calculator active precum Nintendo Wii in care se mimeaza manevrele sportive.

Cercetatorii arata ca efortul fizic pe care il implica Nintendo Wii si alte sporturi virtuale similare consuma de patru ori mai multe calorii decat versiunile pe care le joci stand pe scaun.

Ultima generatie de jocuri au dispozitive care detecteaza miscarile rachetelor, croselor si altor instrumente pe care le folosesti.

Fanii Wii pot dansa si alerga. Din acest motiv, cercetatorii japonezi, care au realizat un studiu pe un grup de copii cu varste intre 6 si 12 ani, sustin ca pasiunea pentru jocurilr electronice poate fi exploatata astfel incat sa fie redusa obezitatea.

O runda de joc de 35 de minute zilnic arde 150 de calorii, si astfel nu mai au loc depuneri.

"Inlocuirea divertismentului sedentar cu jocuri electronice active este o varianta atractiva", sustine Russell Pate, specialist in exercitii pentru copii.

Page 60: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Slujba anului: se cauta sedentari, care sa se indoape cu junk food

Pentru unii, pare slujba de vis: sa stai toata ziua degeaba, sa mananci dulciuri, pizza si prajeli pe saturate si sa fii platit pentru asta.

Slujba- care va fi remunerata cu un salariu de aproximativ 26.000 euro pe an - este oferita de compania britanica Proactol Ltd., care vrea sa testeze efectele unui produs destinat slabirii.Candidatul ideal trebuie sa fie dispus sa ingurgiteze 400 de calorii in plus, pe zi, sub forma de alimente bogate in grasime, precum pizza sau chipsuri si apoi sa adauge in dieta zilnica si Proactol, anunta telegraph.co.uk.

Cercetatorii care au creat produsul sustin ca acesta e capabil sa absoarba pana la 30% din grasimea consumata.

Desi britanicii sustin ca produsul a fost deja testat in laborator, isi doresc sa-i verifice eficacitatea si printr-un test "pe viu". Starea de sanatate a "angajatului" va fi supravegheata de medici pe toata durata job-ului.

Page 61: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Ai intrat la facultate? Ai grija sa nu devii sedentar!

Kilogramele in plus apar cel mai des dupa intrarea in facultate, arata un studiu recent. Se pare ca, imediat dupa admitere, studentii incep sa devina sedentari si sa nu manance cum trebuie.

Orele lungi petrecute invatand sau, din contra, petrecand in oras, inseamna mai putin timp alocat activitatilor fizice. Daca in liceu avem cel putin doua ore de sport pe saptamana, in facultate studentii renunta de cele mai multe ori de tot la activitatea fizica.

Un studiul realizat la universitatea din Indiana de fiziologul Jeanne Johnston arata ca indicele de masa corporala creste semnificativ odata cu admiterea in facultate, arata Physorg. Asta pentru ca, dupa ce intra la facultate, studentii nu mai fac sport aproape deloc. Iau autobuzul pentru a ajunge la cursuri, nu mai participa la sporturi de echipa si nici macar nu se mai plimba.

Autorii subliniaza faptul ca, odata intrati la facultate, studentii au rezsponsabilitatea de a mentine un stil de viata sanatosi si de a evita sedentarismul, insa acest lucru se intampla rar, avand in vedere ca incurajarea din partea universitatilor pentru activitatile sportive este de asemenea slaba.

Page 62: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

RADU ANTON ROMAN- GURMAND SEDENTAR

Profesiejurnalist

Data si locul nasterii19 August 1948 - Fagaras Data decesului: 29 Aug 2005(la varsta de 57 de ani) Radu Anton Roman a fost un jurnalist, scriitor si realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.In varsta de 57 de ani, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic.

In 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrari ale gastronomiei romanesti “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” (Editura Paideia).Intre 2001 si 2005 a realizat pentru Pro TV emisiunea cu profil culinar “Bucataria lui Radu”, extrem de apreciata de public.In 1991 a fost ghidul lui Jacques Yves Cousteau in Delta Dunarii, in 2001 publica jurnalul "In Delta cu Jacques-Yves Cousteau" (Editura Paideia).Romanul "Zile de pescuit" (reeditat in 2002 de Editura Paideia), pentru care i-a fost decernat Premiul Luceafarul in 1985, a fost publicat in Franta cu titlul "Des poissons sur le sable" (editura Noir sur Blanc). In 2004, datorita lui Radu Anton Roman si a lucrarii sale “Savoureuse Roumanie", ce include 358 de retete culinare si istoria lor, Franta a fost cucerita de bucataria romaneasca.In afara de aceasta, Radu Anton Roman a fost un cunoscut si competent cronicar teatral, prezent in publicatii ca Romania literara si Luceafarul, prin anii '70-'80Este inmormantat in cimitirul Bellu catolic.Opere:-Ohaba, Tara asta, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1972 (poeme). -Tarile de sus ale merilor, Editura Eminescu, Bucuresti, 1974. -Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti, Editura Paideia, 1998. -In Delta cu Jacques-Yves Cousteau, Editura Paideia, 2001. -Zile de pescuit, 1984?, (ed. a II-a, Editura Paideia, 2002) (roman). -Des poissons sur le sable, Éditions Noir sur Blanc, 2002? (traducerea in franceza a romanului Zile de pescuit). -Savoureuse Roumanie, 2004.

Page 63: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

Obezitatea l-a doborât pe poetul Adrian Păunescu

Grăsimea în exces este unul dintre motivele care l-au îmbolnăvit pe Adrian Păunescu de diabet, curmându-i viaţa la doar 67 de ani. Odată declanşat, diabetul a afectat toate organele - inima, ficatul rinichii - şi vasele de sânge. Boala s-a agravat în ultima perioadă, când poetul nu se mai putea mişca.

Poetul Adrian Păunescu a murit la vârsta de 67 de ani / Foto: timpulmd.ro Obezitatea poate fi cauza iniţială a diabetului pe care l-a avut, crede prof. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie C. I. Parhon. "Diabetul e ca o furtună: ia în colimator toate organele, de la inimă se duce la ficat, apoi la rinichi, apoi la artere, se pare că el a făcut tot ce se putea întâmpla într-un diabet", a spus prof. Dumitrache.

Specialistul spune că, în cazul diabetului, bolnavii trebuie să dubleze tratamentul cu o dietă strictă, care să menţină glicemia în parametrii normali. „Sunt interzise glucidele şi lipidele, trebuie stat departe de grăsimi şi de sertarul cu dulciuri şi cu făinoase", a spus prof. Dumitrache. Medicul Şerban Brădişteanu a declarat pentru "Adevărul" că poetul a murit din cauză că i-a cedat inima.

Diagnosticul final a fost insuficienţă cardiacă. Specialistul care a stat în ultimele zile lângă poet susţine că diabetul de care suferea Adrian Păunescu de aprox. 12 ani i-a îmbolnăvit treptat inima, iar poetul a ajuns să aibă cardiomiopatie dilatată.

„Cardiomiopatia şi inima au îmbolnăvit apoi rinichii, iar pacientul a ajuns să reţină toată apa în organism. Avea peste 50 de litri de lichid. După afirmaţiile lui şi ale soţiei, boala s-a agravat în ultima perioadă, când Adrian Păunescu nu se mai putea mişca. Stătea tot timpul într-un fotoliu, unde şi dormea", a spus doctorul Brădişteanu.

Page 64: 49316822 Proiect de Cercetare Sima

BIBLIOGRAFIA

1. Dragan Ioan - ,,Pledoarie pentru sanatate'' Editura Albatros , Bucuresti 1983

2. Dumitru Mircea -,, Batranete activa '' Editura medicala , Bucuresti 1984

3. Ionescu Adrian - ,, Cultura fizica pentru cei varstnici ‘’

4. I.M.Sarchizov - Serazini - ,, Pastrati-va sanatatea '' Editura Uniunii de cultura Fizica si sport.5. Elena Barnea -Sedentarismul în viaţa femeii

Editura Sport- Turism

6. Studii personale

7. Date statistice ale Institutului de statistică şi documentaţii personale8. Internet 9. Reviste de specialitate