Solutii Si Sisteme de Fundare Intalnite La Monumente Istorice Si de Arta

Post on 07-Aug-2018

228 views 1 download

Transcript of Solutii Si Sisteme de Fundare Intalnite La Monumente Istorice Si de Arta

8/20/2019 Solutii Si Sisteme de Fundare Intalnite La Monumente Istorice Si de Arta

http://slidepdf.com/reader/full/solutii-si-sisteme-de-fundare-intalnite-la-monumente-istorice-si-de-arta 1/5

SOLUTII SI SISTEME DE FUNDARE INTALNITE LA MONUMENTEISTORICE SI DE ARTA

In cadrul reabilitarii structurale a monumentelor istorice si/sau de arhitectura,un rol important il are procesul de consolidare sau de sporire a capacitatii portante a

fundatiilor. Atât vechimea cât si functionalitatea si importanta acestor constructiiconstituie factori care fac dificila sau delicata interventia la fundatii, situatiile cele maicomune care ingreuneaza intreg procesul de reabilitare structurala a fundatiilor fiind:

- masivitatea suprastructurii – in general constructiile vechi au fostsupradimensionate, fiind realizate in special pe baza experientei mesterilor, fara uncalcul de dimensionare optima

- calitatea materialelor – pe lânga faptul ca materialele folosite aveau calitatinet inferioare celor din prezent !sau necontrolabile", acestea au suferit si o degradarede-a lungul timpului

- conditiile de executie – repararea fundatiilor presupune un volum de lucraride pamânt !sapaturi, compactari, drena#e etc" care poate necesita intrerupereafunctionarii obiectivului, lucru in general nedorit !daca nu imposibil" in unele cazuri:

mânastiri, muzee, poduri etc.- studiile de teren  – in afara faptului ca nu este recomandabila forarea in

proximitatea unei fundatii slabite, apar situatii in care trebuie investigat si terenul desub cladire, nu doar din exteriorul sau vecinatatea acesteia – lucru greu de realizatprin mi#loace traditionale

- urgenta  – nu de putine ori efectele generate de cedarea fundatiilor au oevolutie dinamica, necesitând o interventie urgenta, neexistând timpul necesar pentru desfasurarea intregului proces clasic de consolidare prin subzidire !spri#iniri,studii geotehnice, sapaturi, betonari".

$ alternativa la solutiile clasice de consolidare, alternativa care minimizeazasau chiar inlatura in totalitate toate situatiile mentionate mai sus, o constituie folosireasistemului de fundare %&I'I&.

 Aplicarea corecta a acestui sistem conduce in final la obtinerea nu doar a unui nivel inalt de calitate si productivitate, ci si la mentinerea permanenta subcontrol a duratei si costurilor de executie.

Piloti ELIPIL'ilotii %&I'I& sunt  piloti elicoidali , implementati in (omânia de catre firma

ELIPROM Systems S.R.L. pe baza informatiior puse la dispozitie incadrul parteneriatului exclusiv dezvoltat cu firma )'* !)elical 'iers *+stems"din anada – firma cu o experienta de mai bine de ani in calculul, cercetarea,productia si instalarea pilotilor elicoidali.

Ce sunt pilotii elicoidali?'ilotii elicoidali sunt elemente structurale pentru fundatii, din categoria pilotilor 

metalici prefabricati, alcatuiti din:. corpul pilotului - un element tubular metalic central !fig. ".. elice – placi inelare metalice sudate pe corpul pilotului !fig. ".0. prelungitoare – tuburi metalice de prelungire a pilotului de capat!fig. ".1. conectori – bulon !ti#a" de imbinare a extensiilor !fig. ".. element de spriin –subsistem mecanic, metalic, montat la capatulsuperior al unui pilot !fig. ".Corpul pilotului impreuna cu elicele a!erente constituie un "pilot de

capat# !fig. ".

8/20/2019 Solutii Si Sisteme de Fundare Intalnite La Monumente Istorice Si de Arta

http://slidepdf.com/reader/full/solutii-si-sisteme-de-fundare-intalnite-la-monumente-istorice-si-de-arta 2/5

Fig. 1: alcatuirea pilotilor elicoidalipilot de capat! Fig. ": pilot de capat #i e$te%#ie

'ilotii elicoidali se solidarizeaza cu suprastructura prin diverse metode sau

dispozitive specifice, in functie de configuratia si materialele utilizate pentrusuprastructura, sau in functie de destinatia structurii.

$nde se !olosesc pilotii elicoidali?'ilotii elicoidali au fost folositi de-a lungul timpului pentru o gama extrem de

larga de aplicatii, tinând cont de faptul ca acestia lucreaza la fel de bine si lacompresiune si la intindere: antene, turnuri de observatie si de comunicatie !ex: farurimaritime", stâlpi din lemn sau metal – electrici, de panota# stradal, silozuri, turnuri deapa, sonde, cladiri cu structura pe cadre sau panouri prefabricate din lemn saumetal, cladiri comerciale !hale, supermar2et, depozite", case !lemn, metal, beton",docuri, faleze, rampe de descarcare, gara#e etc.

%omeniile predilecte, unde eficienta folosirii pilotilor elicoidali esteimbatabila, sunt:

- consolidarea / sporirea capacitatii sistemelor de fundare existente- fundatiile pentru structuri parter- ancora#e pentru ziduri de spri#in- constructii pe terenuri slabe de fundareapacitatea portanta a pilotilor elicoidali variaza in functie de tipul de teren si

configuratia pilotului – a#ungând insa pâna la preluarea unor forte axiale de . ...3 tone.

Cum se montea&a pilotii elicoidali?'ilotii %&I'I& sunt 4insurubati5 in teren cu a#utorul unui motor hidraulic de

torsiune, montat pe un utila# de constructii acesta imprima in acelasi timp o miscarede rotatie pentru infiletarea pilotului, in faza initiala actionând si prin apasareapilotului !primele -0 rotatii" pentru a nu se produce o 4forare5 a terenului.

8/20/2019 Solutii Si Sisteme de Fundare Intalnite La Monumente Istorice Si de Arta

http://slidepdf.com/reader/full/solutii-si-sisteme-de-fundare-intalnite-la-monumente-istorice-si-de-arta 3/5

Fig.&:'o%ta( )% po*itie +erticala

'ilotii %&I'I& pot fi montati in pozitie verticala !fig. 0" sau inclinata, pentruancorarea zidurilor de spri#in sau pentru limitarea deplasarilor structurii datoritaactiunii seismice !fig. 1".

Fig. ,: 'o%ta( i% po*itie i%cli%ata

6atorita spatiului minimal necesar pentru instalare, monta#ul pilotilor desubzidire in imediata vecinatate a fundatiilor existente nu este o problema !fig. "mai mult, pilotii pot fi montati cu usurinta si din interiorul cladirilor, pentru sustinereafundatiilor centrale !fig. 7".

8/20/2019 Solutii Si Sisteme de Fundare Intalnite La Monumente Istorice Si de Arta

http://slidepdf.com/reader/full/solutii-si-sisteme-de-fundare-intalnite-la-monumente-istorice-si-de-arta 4/5

 Fig. -: 'o%ta( e$terior )% +eci%atatea co%#tructiei Fig. /: 'o%ta( la i%terior 

'entru sustinerea fundatiilor existente, elementele de spri#in ale pilotilor elicoidali pot fi a#ustate cu a#utorul unor cricuri hidraulice – realizându-serepozitionarea fundatiilor initiale !fig. 8":

 Fig. 0: litarea u%datiei la po*itia i%itiala Fig. 2: a#pectul #pri(i%irii i% a*a i%ala

Controlul calitatii 'robabil cel mai important si revolutionar aspect privind pilotii elicoidali este

 posi'ilitatea estimarii capacitatii portante a pilotului in timpul executiei  firmeleproducatoare de piloti elicoidali au corectat, prin metode experimentale, formuleleteoretice de corelare a torsiunii de instalare a pilotilor elicoidali cu capacitateaportanta !finala" a acestora. Importanta deosebita a acestei corelatii rezida inposibilitatea folosirii imediate in cazuri de urgenta !inainte studiul geotehnic" dar sipentru controlul final al capacitatii portante individuale !fig. 9".

onitorizarea torsiunii pilotilor %&I'I& se face cu un echipament electronic

specializat !fig. 3".

8/20/2019 Solutii Si Sisteme de Fundare Intalnite La Monumente Istorice Si de Arta

http://slidepdf.com/reader/full/solutii-si-sisteme-de-fundare-intalnite-la-monumente-istorice-si-de-arta 5/5

 Fig. 3: 'o%itori*area tor#iu%ii 'a%o'etre! Fig. 14: di#po*iti+ electro%ic  de 'o%itori*are a tor#iu%ii la i%#talare

Co%clu*ii;olosirea sistemului de fundare %&I'I& pentru interventia la fundatiile

monumentelor istorice este o alternativa revolutionara la modul de lucru traditional!prin efectuarea de subzidiri".

ultiplele avantae te(nice ale sistemului %&I'I& !minimizarea lucrarilor de pamânturi, spatiu de lucru redus, excluderea vibratiilor, controlulcapacitatii portante inca din fazade monta#, fundare pe terenurislabe, si multe altele" recomandaprin ele insele necesitatea sioportunitatea implementariisistemului la consolidari demonumente istorice siarhitecturale.

 %in punct de vedere

economic , Fig. 11: #c5e'6 de a%#a'7lu

raportul intre capacitatea portanta !<3 tone"si costul de fabricatie si instalare a unui pilot %&I'I& conduce la o eficientaeconomica greu de concurat mai mult, timpul extrem de scurt pentru o interventie!un singur utila# poate instala cca. 3 piloti intr-o zi" ofera posibilitatea de interventierapida in cazuri critice, precum si posibilitatea de monta# fara perturbarea activitatii in

cladirea consolidata.hiar si dezavanta#ele folosirii sistemului %&I'I& - in special in necesitatea

utilizarii unor echipamente de instalare si monitorizare de ultima generatie si personalcalificat – pot fi considerate cu usurinta avanta#e, pentru lucrarile de interventiela monumente istorice si arhitecturale, unde aceste elemente reprezintaconditii esentiale in selectarea constructorilor pentru executia lucrarilor.