Monumente - Casa Poynár, Oradea

3
Publicare: 2011-02-11 Ultima modificare: 2011-02-11 Autor: Pál Emese Lector: CASA POYNÁR, ORADEA Date despre monument Adresă: str. Nicolae Grigorescu nr. 6. Cod: BH-II-m-B-01049 Datare: 1907 Date istorice La intersecţia Pieţei Ferdinand cu strada Grigorescu, vizavi de hotelul Rimanóczy odinioară se afla mica casă cu parter a familiei Poynár, despre care în ziarul Nagyváradi Napló la data de 3 iulie 1904 se scria: “pe piaţa Bémer, în cel mai frumos loc al oraşului se situează oribila casă cu parter a descendenţilor familiei Poynár, a cărei achiziţie constituie de mult timp dorinţa comunităţii”. Conducerea oraşului tindea spre achiziţia imobilului, ce adăpostea mai multe spaţii comerciale, în vederea îndreptării străzii Grigorescu, iar în acelaşi timp achiziţia casei era râvnită şi de Kálmán Rimanóczy sr., proprietarul hotelului şi a băii de aburi din vecinătate, din dorinţa de a construi o terasă pentru restaurantul propriu, oferind oraşului pentru închirierea locului suma anuală de 2000 de coroane. Proprietarul casei, János Poynár, membru al consiliului orăşenesc şi şeful depozitului de tutun, a fost de acord cu îndreptarea străzii, prezentând în acelaşi timp şi planul lui de a ridica în locul vechii clădiri o casă de raport cu două etaje după anul 1906, după expirarea contractului de închiriere. Exproprierea a fost aprobată de către oraş la data ianuarie 1907, proiectele lui Poynár fiind depuse în aprilie. Noua casă de raport a fost proiectată de arhitectul orădean, Ferenc Sztarill, executarea lucrărilor fiind coordonată şi finalizată de către acelaşi arhitect, în noiembrie 1907.

description

casa poynar - Oradea

Transcript of Monumente - Casa Poynár, Oradea

 • 5/26/2015 Monumente - Casa Poynr, Oradea

  http://enciclopediavirtuala.ro/print.php?lang=ro&id=345 1/3

  Publicare: 201 1 -02-1 1Ultima modificare: 201 1 -02-1 1Autor: Pl EmeseLector:

  CASA POYNR, ORADEA

  Date despre monument

  Adres: str. Nicolae Grigorescu nr. 6.Cod: BH-II-m-B-01049

  Datare: 1907

  Date istorice

  La intersecia Pieei Ferdinand cu strada Grigorescu, vizavi de hotelul Rimanczy odinioar se aflamica cas cu parter a familiei Poynr, despre care n ziarul Nagyvradi Napl la data de 3 iulie1904 se scria: pe piaa Bmer, n cel mai frumos loc al oraului se situeaz oribila cas cu parter adescendenilor familiei Poynr, a crei achiziie constituie de mult timp dorina comunitii.Conducerea oraului tindea spre achiziia imobilului, ce adpostea mai multe spaii comerciale, nvederea ndreptrii strzii Grigorescu, iar n acelai timp achiziia casei era rvnit i de KlmnRimanczy sr., proprietarul hotelului i a bii de aburi din vecintate, din dorina de a construi oteras pentru restaurantul propriu, oferind oraului pentru nchirierea locului suma anual de 2000de coroane. Proprietarul casei, Jnos Poynr, membru al consiliului orenesc i eful depozituluide tutun, a fost de acord cu ndreptarea strzii, prezentnd n acelai timp i planul lui de a ridica nlocul vechii cldiri o cas de raport cu dou etaje dup anul 1906, dup expirarea contractului denchiriere. Exproprierea a fost aprobat de ctre ora la data ianuarie 1907, proiectele lui Poynrfiind depuse n aprilie. Noua cas de raport a fost proiectat de arhitectul ordean, FerencSztarill, executarea lucrrilor fiind coordonat i finalizat de ctre acelai arhitect, n noiembrie1907.

 • 5/26/2015 Monumente - Casa Poynr, Oradea

  http://enciclopediavirtuala.ro/print.php?lang=ro&id=345 2/3

  ncperile de la parter ale noului imobil au fost destinate diferitelor magazine, ntre care se afla iprvlia de haine brbteti ale frailor Koch, pe mezanin era un magazin de mobil de fabricaielocal i cabinetul stomatologic al lui Gyula Kovcs.

 • 5/26/2015 Monumente - Casa Poynr, Oradea

  http://enciclopediavirtuala.ro/print.php?lang=ro&id=345 3/3

  Descrierea edificiului

  Cldirea de plan dreptunghiular aflat la col de strad este dominat de o structur i decor tipicstilului secession. La nivelul etajelor faada iese fa de planul parterului, zonele respective fiindsrpijinite de un ir de console curbe, cu excepia axelor din flancuri, care se racordeaz planurilorieite prin intermediul unor balcoane. Faada simetric are o articulare preponderent vertical,unicul element orizontal fiind brul median proeminent, de pe care pornesc consolele etajelor. Celmai caractertistic element al cldirii este turnul de col acoperit cu coif bulbat, al crui ultim niveleste articulat cu un ir de semicolonete cu capiteluri decorate cu frunze i croete. Faadele lateralei primul etaj al turnului sunt strpunse de ferestre dreptunghiulare, etajul al doilea fiind dominat deferestre cu nchidere semicircular. Pervazul ferestrelor este sprinijit de console simple, chenarulfiind decorat cu un ir de butoane de forma unor rozete stilizate. Sub brul median se afl un ir debutoane decorative, ns acest tip de decor se afla iniial pe suprafee mult mai ntinse. Cele douaxe principale sunt ncoronate de un fronton triunghiular cu contur curbat, strpuns de o fereastrcircular, suprafaa aflat deasupra golului fiind decorat cu relieful unui vas cu flori. Motivelezoomorfe specifice stilului secession pot fi zrite pe alocuri i pe faada casei Poynr, mai exact pebalustradele balcoanelor, n forma unor fluturi. n axa central a faadei dinspre Piaa Ferdinand,ntre ferestrele de la etajul al doilea se afl relieful unui corb cu un inel ntre ciocuri i anul 1894,ncadrat de o cunun barocizant. Deocamdat nu a fost elucidat semnificaia acestui relief,deoarece conform datelor istorice imobilul a fost construit mai trziu cu un deceniu. Unica intrare acldirii se deschide dinspre strada Grigorescu, iar interiorul nu mai pstreaz azi detalii din decoruloriginal.

  Dei imobilul prezint numeroase elemente specifice stilului secession, precum consolele ifrontoanele curbe, decorul vegetal i zoomorf, butoanele decorative, aspectul cldirii nu estedominat de specificele linii sinuoase, ondulate ale stilului. Dei consolele curbe i turnul decorat cusemicolonete seamn cu detaliile palatului Sztarill (mai trziu palatul Astoria), proiectat i executatn anul 1902 de ctre acelai Ferenc Sztarill, casa Poynr prezint un aspect mai unitar, mai clarfa de palatul Sztarill, n cazul celei din urm predominnd elementele eclectice.

  Bibliografie selectiv

  Constantin, Paul, Arta 1900 n Romnia, Bucureti, 1972, p. 123124.Gerle, JnosKovcs, AttilaMakovecz, Imre, A szzadfordul magyar ptszete, Budapest, 1990,p. 187, 261.Hrca, Rodica, Oradea. Decoraii Art Nouveau, Oradea, 2007, p. 106107.Pter, I. Zoltn, Nagyvrad 900 ves mltja s ptett rksge, Nagyvrad, 2005, p. 239.Pter, I. Zoltn, Mesl kpeslapok. Nagyvrad 18851915, Nagyvrad, 2002, p. 99101.tefnu, Ada, Arta 1900 n Romnia, Bucureti, 2008, p. 54.