Teste Neuro (1)

download Teste Neuro (1)

of 162

 • date post

  08-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  119
 • download

  27

Embed Size (px)

Transcript of Teste Neuro (1)

1. PRINCIPII FUNCTIONALE DE ORGANIZARE A SISTEMULUI NERVOS

I. COMPLEMENTUL SIMPLU

1. Sunt numite aferente semnalele ce:A. Pornesc de la SNC catre periferie.B. Sosesc catre SNC.C. Efectueaza miscarea.D. Realizeaza secretia glandulara.E. Nici unul din raspunsuri nu este corect.

2. Toate celulele corpului uman sunt capabile de reproducere, cu exceptia:A. Eritrocitelor.B. Limfocitelor.C. Celulelor nervoase.D. Hepatocitelor.E. Trombocitelor.

3. Teaca de mielina a axonului contribuie la:A. Cresterea vitezei de conducere a impulsurilor de-a lungul axonului.B. Mentinerea integritatii axonului.C. Mentinerea transportului axonal anterograd.D. Eliberarea neurotransmitatorilor.E. Mentinerea transportului axonal retrograd.

4. Fibrele nervoase care au toate invelisurile, adica teaca de mielina, teaca Schwann se gasesc in:A. Substanta cenusie.B. Sistemul nervos vegetativ simpatic.C. Substanta alba din sistemul nervos central.D. Nervul optic.E. Structura nervilor periferici.

5. Mielina este:A. O masa semifluida, care este in continua scurgere de la celula spre periferie.B. Un fascicul de neurofibrile.C. Un complex axonal proteic ce contine tubulina.D. Un fosfoaminolipoid.E. O membrana care are o compozitie trilamelara cu doua straturi monomoleculare de proteina si un strat bimolecular cu lipide situat intre ele.

6. Neuroblastul este:A. Celula care realizeaza legaturile dintre neuroni.B. Unitatea genetica din care deriveaza neuronul.C. O unitate functionala avind capacitatea de propagare a influxului nervos.D. O unitate trofica, care in caz de lezare axonala induce o serie de modificari biologice in corpul neuronului si prelungirea lui axonala.E. O unitate patologica, independenta de celelalte celule nervoase.

7. Indicati definitia corecta a sinapsei:A. Este jonctiunea dintre terminatiile axonale cu alti neuroni, celule musculare, celule glandulare.B. Este locul unde teaca Schwann vine in contact direct cu neuritul.C. Este un fascicul de fibre nervoase, separate intre ele prin tesut conjunctiv interstitial.D. Este o teaca conjunctiva care inconjoara nervul periferic.E. Nici unul din raspunsuri nu este corect.

8. Elementul-cheie al structurii moleculare care participa la decodarea mesajului sinaptic este constituit din:A. Endonerv.B. Epinerv.C. Axolema.D. Receptori.E. Unitate neurala.

9. O caracteristica fiziologica importanta a sinapsei este polarizarea, ceea ce inseamna, ca:A. Are capacitatea functionala de propagare a impulsului electric.B. Fenomenele bioelectrice se produc numai in sinapsa respectiva si nu se transmit altor sinapse.C. Primind impulsul electric membrana postsinaptica isi schimba potentialul electric.D. Participa la traducerea spre fata interna a membranei celulare a informatiilor primite.E. Impulsul este intotdeauna directionat de la axon catre urmatorul neuron din circuit sau catre muschii si glandele deservite de catre axon.

10. Cele mai numeroase celule la nivelul sistemului nervos central sunt:A. Oligodendrocitele.B. Astrocitele.C. Neuronii.D. Celulele Schwann.E. Celulele alfa.

11. Cel mai important dintre factorii neurotrofi este:A. Factorul postsinaptic excitator.B. Factorul postsinaptic inhibitor.C. Factorul de crestere nervoasa.D. Factorul de regenerare axonala.E. Factorul de transport axonal.

12. Alegeti descrierea corecta a celulelor capsulare:A. Constituie elemente gliale ce inconjoara corpii neuronali la nivelul ganglionilor senzoriali si autonomi.B. Reprezinta corespondentul oligodendrocitelor la nivelul sistemului nervos periferic (SNP).C. Sunt celule gliale mici cu un numar mic de procese.D. Reprezinta unitatea functionala de baza a sistemului nervos.E. Sunt fagocite, ce iau nastere din macrofagi si inglobeaza resturile rezultate din lezarea, infectiile sau bolile SNC.

II. COMPLEMENTUL MULTIPLU

1. Indicati structurile care formeaza sistemul nervos central:A. Creierul.B. Maduva spinarii.C. Nervii cranieni.D. Nervii spinali.E. Nervii autonomi si ganglionii acestora.

2. Repartizarea spatiala a neuronilor sistemului nervos formeaza urmatoarele tipuri de circuite:A. Functional.B. Muscular.C. Reflex.D. De releu.E. Conductiv.

3. Functia de receptie senzitivo-senzoriala a sistemului nervos este compusa din urmatoarele structuri:A. Un receptor specific dispus periferic.B. Un neuron senzitiv asezat in afara sistemului nervos central.C. Analizator cortical.D. Postura (tonus).E. Miscare.

4. Indicati proprietatile si functiile neuronului:A. Reprezinta unitatea functionala secundara a sistemului nervos.B. Exercita receptia, prelucrarea primara si transmiterea informatiei in sistemul nervos.C. Indeplineste functia de conexiune dintre periferie (receptori sau sinapse) si creier.D. Indeplineste functia de conexiune dintre creier si muschi.E. Indeplineste functia de conexiune dintre creier si glandele secretoare.

5. Din punct de vedere morfologic, neuronii se clasifica in:A. Dendritici.B. Axonali.C. Unipolari.D. Bipolari.E. Multipolari.

6. Ramon Y Cajal arata ca structura microscopica care alcatuieste sistemul nervos are urmatoarele proprietati fundamentale (teoria neuronala):A. Fiecare celula constituie o unitate independenta din punct de vedere morfologic, legaturile dintre neuroni se realizeaza prin contact sinapsa.B. Fiecare neuron este o unitate genetica derivata dintr-o singura celula neuroblastul.C. Neuronul este o unitate functionala avind capacitatea de propagare a influxului nervos.D. Neuronul nu poate fi o unitate trofica.E. Neuronul este o unitate patologica.

7. Legatura creata de catre complexul receptor cu molecula activa este:A. Saturabila.B. Stereospecifica.C. Ireversibila.D. Reversibila.E. Ionica.

8. Neuromediatorii pot cuprinde:A. Electrodul celular propriu-zis (de obicei o enzima).B. Kinazele membranare, cu fosforilarea proteinelor.C. Canalele ionice.D. Filamentul axial.E. Microtubulii.

9. Glia exercita urmatoarele functii:A. De izolare a fibrei nervoase fata de stimulii condusi de fibrele vecine.B. De sustinere.C. Metabolica.D. Trofica.E. De multiplicare neuronala.

10. Exista urmatoarele tipuri de celule de sustinere:A. Ranvier.B. Remack.C. Ependimale.D. Microgliale.E. Macrogliale.

11. Macroglia este compusa din:A. Astrocite.B. Oligodendrocite.C. Celule Schwann.D. Celule Purkinje.E. Celule capsulare.

12. Astrocitele joaca un rol major in:A. Formarea si mentinerea mielinei la nivelul sistemului nervos central.B. Regenerarea axonilor distrusi prin ischemie, traumatism, iradiere.C. Producerea factorilor neurotrofi necesari supravietuirii neuronale.D. Mentinerea balantei electrolitice in sistemul nervos central.E. Mentinerea balantei neurotransmitatorilor din fanta sinaptica.

2. SENSIBILITATEA

I. COMPLEMENTUL SIMPLU

1. Indicati unde se afla corpii neuronilor primari ai sensibilitatii:A. La baza cornului posterior al maduvei spinarii.B. Ganglionii spinali.C. Nerv spinal.D. Plex regionar.E. Trunchi de nerv periferic.

2. Dermatomul reprezinta:A. Un reflex segmentar al maduvei spinarii.B. Zona inervatiei cutanate a unui ganglion intervertebral.C. Zona inervatiei unui sector de muschi corespunzatoare unui ganglion intervertebral.D. Senzatiile, care provin de la excitarea receptorilor externi.E. O coloana de celule nervoase de-a lungul maduvei spinarii.

3. Indicati destinatia finala a tractului spino-talamic:A. Nucleii ventro-laterali ai talamusului.B. Puntea lui Varolio.C. Lemniscul medial.D. Bratul posterior al capsulei interne.E. Corona radiata.

4. Tractul talamo-cortical ajunge la:A. Circumvolutiunea precentrala a lobului cerebral frontal.B. Complexul limbico-reticular.C. Circumvolutiunea postcentrala a lobului parietal.D. Fata orbito-bazala a lobului frontal.E. Lobul lingual al lobului cerebral occipital.

5. Paresteziile sunt:A. O senzatie, ce se defineste prin ea insasi si apare spontan, atunci cind exista un factor iritativ pe zonele de receptie sau pe teritoriul caii sensibile la durere.B. O senzatie descrisa de pacienti ca arsura, intepatura, junghi, senzatie de presiune, torsiune etc.C. Senzatii subiective anormale, pe care bolnavul le descrie drept furnicaturi, amorteli, intepaturi, senzatii de circel, de constrictie, de caldura sau raceala etc.D. Dureri penibile spontane, siciitoare, aparitia lor fiind provocata de initierea miscarilor propriu-zise ori de palparile executate de medic in timpul examenului clinic.E. O senzatie subiectiva care are caractere foarte diferite ca durata, intensitate, topografie, iradiere, timp de aparitie etc.

6. Alegeti definitia corecta a hiperesteziei:A. Bolnavul simte iritarea mult mai intens decit ea este intr-adevar.B. Bolnavul prezinta lipsa sensibilitatii.C. Are loc denaturarea perceptiei, modificarea pragului de receptie.D. Are loc perceperea senzatiilor de caldura de catre bolnav printr-o senzatie de rece si invers.E. La bolnav are loc micsorarea pragului de receptie, diminuarea sensibilitatii.

7. Selectati descrierea corecta a poliesteziei:A. O singura excitatie algica inglobeaza mai multe senzatii-excitatii.B. Senzatii anormale percepute de bolnav sub forma de amorteli, intepaturi, furnicaturi etc.C. Durere cu un caracter special, spontan, insotita de hiperpatie; ea se mareste la orice excitatie in jumatatea corpului opusa leziunii.D. Dureri in mina sau in piciorul amputat, ce apar in legatura cu excitatia talamusului optic.E. Dureri difuze vegetative fara a le cunoaste cauza.

8. Cind apare cel mai des cauzalgia?A. In polinevrita.B. In consecinta unui proces patologic cunoscut.C. In leziunea nervului periferic cauzata de factori necunoscuti.D. In leziunile traumatice ale nervilor periferici.E. In leziunile scoartei parietale.

9. Indicati procesul patologic care cel mai frecvent produce sindromul senzitiv de hemisectiune medulara (sindromul Brown-Sequard):