Stilistica An1 Sem2 Sinteza

download Stilistica An1 Sem2 Sinteza

of 47

  • date post

    13-Apr-2016
  • Category

    Documents

  • view

    255
  • download

    4

Embed Size (px)

Transcript of Stilistica An1 Sem2 Sinteza

  • STILISTICA I RETORICA

    Curs opional Anul I, semestrul al II-lea Prof. univ. dr. Elena Silvestru

    Obiective Cursul i propune s i pregteasc pe tinerii studeni n vederea dobndirii unor

    abiliti de comunicare orale i scrise, abiliti care nu se pot dobndi dect prin cunoaterea mecanismului intim de funcionare a limbii romne la diferite niveluri i mai ales prin nsuirea deprinderilor necesare elaborrii i interpretrii n mod corespunztor a diverselor tipuri stilistice i compoziionale de texte i documente, de analiz a unui discurs.

    Mod de evaluare: test-gril susinut computerizat. Manualul recomandat: Mioria Got, Stilistica limbii romne, Editura Fundaiei

    Romnia de Mine, 2007; Ion Toma, Elena Silvestru, Lucian Chiu, Compendiu de limba romn, (p. 226-263),

    Editura Fundaiei Romnia de Mine, 2007; Note de curs i sinteze - Elena Silvestru

    Not: Testele-gril se vor ntocmi, cu precdere, pe baza materialului din cursul tiprit, din notele de curs i sinteze.

    Tematica cursului: Stilistica Definiii i scurt istoric. Raporturile stilisticii cu celelalte discipline lingvistice. Stilistica lingvistic i stilistica literar Text, context i strategia receptrii textului Opera literar i comunicarea artistic Funciile comunicrii: funcia poetic/stilistic/estetic, funcia emotiv/

    expresiv/reflexiv, funcia referenial/denotativ/cognitiv, funcia metalingvis-tic, funcia conativ/persuasiv/retoric, funcia fatic

    Stilul Definiie. Particulariti. Tipuri de stil Calitile generale ale stilului Calitile particulare ale stilului Abilitatea i performana stilistic Stilurile funcionale Clasificarea stilurilor funcionale: stilul tehnico-tiinific, stilul oficial-adminis-

    trativ, stilul publicistic / jurnalistic, stilul beletristic / artistic, stilul conversaiei curente / colocvial

    Caracterizarea stilurilor funcionale Stratificare stilistic Niveluri i registre stilistice: generale i particulare Stilistica textului liric, a textului narativ i a textului dramatic Elemente de versificaie Figuri de stil i procedee stilistice

  • 2

    Modele de analiz stilistic Elemente de structur i de compoziie n textele narative Concepte specifice naratologiei Modele de analiz stilistic Particulariti stilistice ale operei dramatice Concepte specifice dramaturgiei Model de analiz stilistic Retorica Definiii i scurt istoric Retorica n Antichitate nvmntul retoric n Romnia Oratori celebri din Antichitate i din epoca modern Discursul Categorii de discursuri Etapele ntocmirii unui discurs Structura discursului Tehnici folosite n arta oratoriei Relaia orator-auditor

    Bibliografie:

    1. Ion Coteanu, Stilistica funcional a limbii romne, I, II, EA, Bucureti, 1985. 2. Ion Coteanu, Gramatic, stilistic, compoziie, Editura tiinific, Bucureti,

    1990; Editura Fundaiei Romnia de Mine, 1997. 3. Gh. N. Dragomirescu, Mic enciclopedie a figurilor de stil, Editura tiinific

    i Enciclopedic, Bucureti, 1975. 4. Iorgu Iordan, Stilistica limbii romne, Editura tiinific, Bucureti, 1975. 5. Tudor Vianu, Studii de stilistic, EDP, Bucureti, 1968. 6. Dumitru Irimia, Structura stilistic a limbii romne, Editura tiinific i

    Enciclopedic, Bucureti, 1986. 7. Rodica Zafiu, Diversitatea stilistic n romna actual, Editura Universitii din Bucureti, 2001. 8. Ion Toma, Elena Silvestru, Sinteze de limba romn: actualizri teoretice i aplicaii, Editura Niculescu, Bucureti, 2007. 9. Ion Toma, Elena Silvestru, Lucian Chiu, Compendiu de limba romn, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2005. 10. Mioria Got, Stilistica limbii romne, Ed. Fundaiei Romnia de Mine, 2007. 11. Peter Ebeling, Manual de retoric, Editura Deutscher Sparkassenverlag, Stuttgart, 1994. 12. Cristi Negoescu, Retoric i stilistic, Bucureti,1996. 13. Andra Serbnescu, Cum se scrie un text, Editura Polirom, Bucureti, 2005. 14. tefan Zavalas, Introducere n retoric, Editura Unex, Bucureti, 1991. 15. Antuaneta Tnsescu; Laura Mesina, Breviar de retoric, Editura Cartea Studeneasc, 2006.

  • 3

    Model de teste-gril pentru examen: 1. Stilistica literara apeleaza la metoda:

    a. inductiva b. deductiva c. inductiv-deductiva

    ANS: C 2. Dimensiunea stilistica se refera la faptul ca:

    a. orice text lingvistic are o identitate specifica, purtand amprenta emitatorului si a coordonatelor principale ale situatiei de comunicare (timp, spatiu, cultura)

    b. orice text lingvistic este un ansamblu organizat de semne-unitati lexicale, unitati sintactice - in baza unor relatii sintactice

    c. orice text lingvistic are finalitate cognitiva si comunicativa, are un sens prin actualizarea unui referent

    ANS: A 3. Tropii sunt mutarea iscusit a unui cuvnt sau a unei expresii din nelesul su propriu ntr-

    un alt nteles a spus a. Quintilian b. Cicero c. Pierre Fontanier

    ANS: A 4. Stilurile individuale mai sunt numite: a. sociostiluri b. idiostiluri c. limbaje sectoriale

    ANS: B 5. Textele care abunda in formulele, clisee, tipare sintactice oficializate prin uz apartin:

    a. stilului tehnico-stiintific b. stilului publicistic c. stilului oficial-administrativ (corespondentei oficiale)

    ANS: C 6. Funcia fatic intervine frecvent, alturi de alte funcii lingvistice, n stilul: a. oficial-administrativ b. publicistic c. colocvial ANS: C 7. Crui stil funcional aparine urmtorul fragment: Noaptea se nla din ascunziuri, sugrumnd cele din urm zvrcoliri de lumin. Peste sat albstreau valuri de fum, iar hotarul respira greu, nvluit ntr-o boare uoar. Zgomotele se deslueau din ce n ce mai limpede. Se auzeau cinii cum i rspundeau ltrnd, chemrile scurte pe arin sau din casele ndeprtate, oaptele oamenilor ce soseau de la lucru pe oseaua alb, rscolind colbul cu paii lor grei i ostenii, scritul carelor goale ntovrite de rani sleii de munc (L. Rebreanu, Ion): a. jurnalistic b. beletristic

  • 4

    c. colocvial ANS: B 8. n versurile: Dndu-i trestia-ntr-o parte, / St copila lin plecat,/ Trandafiri arunc roii / Peste unda fermecat (M. Eminescu), figura de stil prezent este: a. asindetul b. hiperbatul c. inversiunea ANS: B

    9. Definiia Retorica este fora de a descoperi tot ceea ce ntr-un discurs este n stare s conving aparine lui:

    a. Aristotel b. Protagoras c. Socrate

    ANS: A 10. Printre cei mai vestiti oratori romani se numara:

    a. Cicero b. Socrate c. Demostene

    ANS: A 11. Indicai ce fel de relaie semantic i stilistic se stabilete ntre termenii subliniai

    din versurile urmtoare: La acelai ir de patimi deopotriv fiind robi / Fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi(M. Eminescu, Scrisoarea I) a. antonimie contextual b. superlativ stilistic c. antitez ANS: A

  • 5

    I. STILISTICA

    1. Noiuni generale Ca disciplin autonom, stilistica i definete domeniul de aplicaie i instrumen-

    tele de lucru odat cu primul deceniu al secolului al XX-lea i studiaz aspectele generale i particulare ale stilului. Este definit adesea i teorie a stilului, care i revendic unele concepte din manualele de retoric ale stilisticii clasice a Antichitii. Se consider c ntemeietorul stilisticii este Charles Bally, cel care a fundamentat-o tiinific n studiul Prcis de stylistique, Geneva, 1905, urmat de altele, la fel de importante (v. Trait de stylistique franaise, Heidelberg, 1909, Le language et la vie, Geneva-Heidelberg, 1913). n concepia lui Charles Bally, stilistica se ocup cu studiul mijloacelor de expresie ale vorbirii unei comuniti lingvistice din punctul de vedere al coninutului lor afectiv, adic exprimarea faptelor de sensibilitate prin limbaj i aciunea faptelor de limb asupra sensibilitii.

    Preocupri de stilistic au aprut nc din Antichitate (v. Poetica lui Aristotel, Tratatul despre sublim al lui Longinus, Tratatul despre stil al lui Demetrios etc.). Obiectul stilisticii clasice l-a reprezentat studiul tropilor sau al figurilor de stil.

    Termenul trop provine din fr. trope, lat. tropus, gr. tropos ,,ntorstur, rsucire i desemneaz diferite modificri semantice pe care le sufer cuvintele. Tropii sunt transferuri analogice de sens ale cuvintelor care le confera semnificatii care nu le sunt proprii. Sunt mutarea iscusita a unui cuvnt sau a unei expresii din nelesul su propriu ntr-un alt neles spunea Quintilian.

    n epoca modern, cnd evoluia metodelor de investigare i nivelul cunotinelor acumulate n cercetarea limbajului au creat un moment propice relaionrilor tot mai diversificate cu privire la fenomenul limbajului, stilistica devine o tiin modern care va recurge, pe lng retoric i prozodie, la studierea stilurilor din punctul de vedere al calitilor i normelor acestora. Privit din aceast perspectiv, i nu numai, stilistica va fi o preocupare constant pentru foarte muli specialiti n arta cuvntului (v. Ch. Bally, W. von Humboldt, Pierre Fontanier, Boris Tomaevski, Leo Spitzer, Karl Vssler, reprezentanii colii Lingvistice de la Praga; la noi: Tudor Vianu, Iorgu Iordan, Ion Coteanu, D. Caracostea, Boris Cazacu, Dumitru Irimia, Gh. Bulgr etc.).

    Stilistica se manifest n domeniul limbii i vorbim de stilistica lingvistic, i n cel al creaiei literare i, n acest caz, vorbim de stilistica literar sau estetic.

    Numit i stilistica expresiei, stilistica lingvistic studiaz resursele expresive ale limbii vorbite la nivel fonetic, gramatical i lexical, reprezentnd totodat abateri n raport cu limbajul standard, caracterizat prin gradul zero al expresivitii. Ea se ocup cu domeniul afectivitii din limbaj, cercetnd limba vie, purttoare de mrci stilistice datorit participrii psihice a vorbitorului n actul comunicrii. Accentul asupra faptelor stilistice este pus aici pe feluritele abateri de la normele existente (abatere nsemnnd voina vorbitorului dictat de afecte). Stilistica lingvistic opereaz i n domeniul artei cuvntului, pentru c n cele mai multe dintre operele lit