Rez Financiare Nestle

6
Capital protejat 97,5% - Nestle - produs nou- Activ suport: Nestle SA Data emisiunii: 12 februarie 2015 Emitent: SSIF Broker Prima zi de calcul: 12 februarie 2015 Capital protejat: 97,5% Ultima zi de calcul: 15 decembrie 2016 Participaţie: 90% Data maturităţii: 22 decembrie 2016 Nivel activ suport: 70,1 CHF Moneda produsului: RON Nivel de exercitare: 68 CHF Moneda activului suport: CHF Descrierea produsului: Viziune asupra pieţei: creştere pe termen lung, cu fluctuaţii importante; Profilul investitorului: produsul se adresează investitorilor care doresc să participe la creşterea activului suport, protejându-şi capitalul împotriva deprecierilor, în acelaşi timp; Caracteristici: Produsul garantează protejarea capitalului în proporţie de 97,5%. Rata de participare la creşterea activului suport este de 90%. Procentul protejat şi rata de protecţie sunt valabile numai la maturitatea produsului. Riscuri: Creşterea dobânzilor poate avea un impact negativ asupra preţului de-a lungul vieţii produsului. - Preţul produsului poate scădea sub nivelul protejat de-a lungul duratei de viaţă; - Preţul produsului poate fi afectat de fluctuaţiile cursului de schimb CHF/RON; Scenarii privind randamentul produsului în funcţie de rentabilitatea activului suport Evoluţia activului suport -30.00% -10.00% -5.00% 0.00% 5.00% 10.00% 15.00% 30.00% Randamentul produsului -2,50% -2,50% -2,50% 0,20% 4,70% 9,20% 13,70% 27,20% Evoluţia istorică a activului suport

description

rezultate financiare 2014

Transcript of Rez Financiare Nestle

 • Capital protejat 97,5% - Nestle - produs nou-

  Activ suport: Nestle SA Data emisiunii: 12 februarie 2015

  Emitent: SSIF Broker Prima zi de calcul: 12 februarie 2015

  Capital protejat: 97,5% Ultima zi de calcul: 15 decembrie 2016 Participaie: 90% Data maturitii: 22 decembrie 2016

  Nivel activ suport: 70,1 CHF Moneda produsului: RON Nivel de exercitare: 68 CHF Moneda activului suport: CHF

  Descrierea produsului:

  Viziune asupra pieei: cretere pe termen lung, cu fluctuaii importante;

  Profilul investitorului: produsul se adreseaz investitorilor care doresc s participe la creterea activului suport, protejndu-i capitalul mpotriva deprecierilor, n acelai timp;

  Caracteristici: Produsul garanteaz protejarea capitalului n proporie de 97,5%. Rata de participare la creterea activului suport este de 90%. Procentul protejat i rata de protecie sunt valabile numai la maturitatea produsului.

  Riscuri: Creterea dobnzilor poate avea un impact negativ asupra preului de-a lungul vieii produsului.

  - Preul produsului poate scdea sub nivelul protejat de-a lungul duratei de via;

  - Preul produsului poate fi afectat de fluctuaiile cursului de schimb CHF/RON;

  Scenarii privind randamentul produsului n funcie de rentabilitatea activului suport

  Evoluia activului suport

  -30.00% -10.00% -5.00% 0.00% 5.00% 10.00% 15.00% 30.00%

  Randamentul produsului

  -2,50% -2,50% -2,50% 0,20% 4,70% 9,20% 13,70% 27,20%

  Evoluia istoric a activului suport

 • 1Nestl SA (SIX Swiss Exchange: NESN) este cel mai mare producator mondial de alimente si bauturi ambalate dupa volumul vanzarilor, avand o istorie de peste 140 de ani si cca 333.000 de angajati in intreaga lume. Nestl detine un portofoliu bogat de produse care include: produse lactate, bauturi racoritoare, apa imbuteliata, cereale pentru micul dejun, alimente pentru sugari, cafea si ceai, produse de cofetarie, alimente congelate si alimente pentru animale de companie.

  Nestl este unul dintre principalii actionari ai companiei francize LOreal, cea mai mare companie de cosmetice din lume.

  In Romania, Nestl este cel mai mare jucator pe segmentul cafelei solubile, cu marca Nescafe. Nesquik, Nestea, Maggi, Joe, Lion, Kit Kat, cerealele pentru mic dejun Nestl si gama hrana pentru animale Purina sunt alte produse foarte cunoscute si apreciate de consumatorii din Romania.

  In ceea ce priveste organizarea operationala a companiei si modul de prezentare a performantelor financiare, putem delimita 6 segmente mari: Europa, America (de Nord si de Sud), Asia/Oceania&Africa, segmentul apa imbuteliata, segmentul produselor nutritive si segmentul altor operatiuni ale Grupului. De asemenea, un alt format de prezentare al performantelor operationale este gruparea lor pe categorii de produse unde regasim: bauturi racoritoare lichide si solide, apa, produse lactate si inghetata, produse de cofetarie, mancare preparata si condimente alimentare, produse nutritive si produse de ingrijire pentru animale de companie.

  PROFILUL COMPANIEI

  (+) gama extrem de bogata de produse (peste 8.000 de produse) si reteaua extinsa de distributie in intreaga lume.(+) capacitati avansate de cercetare si proiectare de noi produse care sunt lansate in fiecare an (+) consolidarea pozitiei de lider mondial prin numeroase tranzactii de preluare(+) Nestl este un brand de renume si este bine-cunoscut aproape peste tot, produsele sale fiind folosite de milioane de oameni in fiecare zi.(+) introducerea de produse alimentare sanatoase ca raspuns la tendinta de crestere a cererii pentru produsele alimentare sanatoase (+) parteneriate incheiate cu o serie de companii importante, cum ar fi Coca-Cola, si multe altele, care deschid usa unor noi oportunitati pentru companie.

  (-) incapacitatea de a oferi consistenta in privinta calitatii produselor alimentare, Nestl fiind adesea nevoita sa retraga multe produse de pe piata datorita vanzarilor slabe sau contaminarilor, acestea afectand imaginea companiei (-) Nestl a fost adesea criticata datorita mai multor dispute, cum ar fi scandalul legat de folosirea carnii de cal sau cazul copiilor supusi la munca, situatii care nu au putut fi evitate (-) Nestl este lider in furnizarea de produse pe baza de ciocolata si cacao iar orientarea consumatorilor spre o alimentatie sanatoasa va determina scaderi importante ale cererii pentru acest gen de produse(-) pe fondul cresterii populatiei globului cererea pentru alimente primare va creste iar Nestl va trebui sa se confrunte cu costuri mai ridicate si marje de profit mai reduse.

  Evaluare cantitativ

  Multiplii evaluare Curent Medie 5 ani Medie Sector Medie ar

  P/E ttm 24.2 17.4 20.5 20.4

  Forward P/E 17.4 17.2 14.7

  Price/Cash Flow 5.6 14.7 12.3 13.7

  Price/Free Cash Flow 24.7 21.2 22.1

  Dividend Yield 3.1% 2.0% 1.9% 1.8%

  Price/Book 3.9 3.2 1.9 2

  Price/Sales 2.6 2.1 0.9 1.7

  Puncte tari/Oportuniti

  Puncte slabe/Ameninri

  Sursa: portal Reuters

  NESTL

  In anul 2014 Nestl a inregistrat venituri totale de peste 91.6 mld CHF, aproximativ 98% din vanzari fiind realizate inafara Elvetiei, iar dintre acestea 45% pe continentul american (America de Nord si America Latina). La nivelul segmentelor operationale, cele mai bune rate de crestere a vanzarilor s-au inregistrat la categoria apa imbuteliata, ritmul de crestere pe pietele emergente fiind cu doua cifre procentuale.

  Bauturi racori toare,

  22.2%

  Apa , 7.5%

  Produse lactate si

  inghetata, 18.3%

  Produse nutri tive,

  14.2%

  Mancare preparata si condimente,

  14.8%

  Produse de cofetarie,

  10.7%

  Produse de ingri jire pt animale,

  12.4%

  Structura vanzarilor pe categorii de produse

  Europa, 16.6%

  Continentul american, 29.8%

  As ia, Oceania & Africa , 19.9%

  Apa imbuteliata, 8.1%

  Produse nutri tionale,

  10.5%

  Altele, 15.2%

  Structura vanzarilor pe segmente operationale

 • 2Cu 447 de fabrici care opereaza in mai multe tari din intreaga lume, Nestl este unul dintre cei mai importanti jucatori pe mai multe segmente de piata: bauturi racoritoare, apa imbuteliata, produse lactate, produse de cofetarie, si produse de ingrijire pentru animalele de companie. Gama foarte bogata si diversificata de produse alimentare confera companiei Nestl statutul de furnizor de prim rang pentru magazinele alimentare si supermarketurile din intreaga lume in conditiile in care beneficiaza si de o retea de distributie foarte extinsa la nivel global.

  De la infiintare, Nestl a facut o serie de achizitii corporative majore prin care si-a consolidat pozitia pe piata si a devenit una dintre cele mai profitabile companii din intreaga lume. Nestl are in portofoliu sau nu mai putin de 29 de produse care genereaza vanzari anuale de peste 1 miliard de franci elvetieni si este lider mondial pe segmentul apei imbuteliate, reusind sa se impuna in fata celor 2 giganti americani Coca-Cola si PepsiCo.

  Cu toate ca domina piata globala in mod autoritar, Nestl este in continuare interesata de fructificarea unor noi oportunitati de achizitie pentru a-si consolida pozitia pe segmentele concurentiale cu profitabilitate ridicata. Spre exemplu, in anul 2012, Nestl a achizitionat de la Pfizer divizia de afaceri cu produse alimentare pentru copii, care in prezent genereaza peste 80% din vanzarile sale pe pietele emergente in expansiune si care opereaza cu o marja EBITDA de 24-25%, pentru o suma echivalenta cu de 5 ori vanzarile companiei din anul fiscal 2012 si de aproape 20 de ori EBITDA-ul obtinut in 2012. In ciuda pretului foarte ridicat, putem presupune ca Nestl era constienta de atractivitatea acestui activ si vrut sa se asigure ca nu va pierde aceasta oportunitate in fata principalilor sai concurenti, in speta Danone si Mead Johnson. Este de asteptat ca Nestl sa ramana un jucator activ in industria globala a bunurilor de larg consum, in special datorita pozitiei financiare robuste si a rezervelor impresionante de lichiditati.

  Managementul companiei si-a fixat o rata de crestere organica a vanzarilor pe termen lung de 5-6% si o expansiune a marjelor de profitabilitate. Tinta de crestere organica se bazeaza pe atragerea unui numar tot mai mare de clienti in tarile in curs de dezvoltare care solicita produse de calitate si care sunt capabili si dispusi sa plateasca o un pret mai mare pentru aceste produse de calitate superioara. Un exemplu este diviza de produse lactate detinuta de Nestle in China, unde datorita diverselor controverse din jurul laptelui praf consumatorii au ajuns sa evite produsele locale mai ieftine si cumpara in schimb produse din Occident. Datorita brandurilor sale foarte cunoscute Nestle poate beneficia de astfel de tendinte si sa-si extinda vanzarile in aceste zone. In ultimii zece ani, compania a raportat rate de crestere organica

  peste cele anticipate la inceputul anului.

  In prezent, Nestl este in mijlocul unui proces de revizuire a portofoliului pe plan global si deja a vandut cateva branduri neperformante, cum ar fi producatorul de suplimente nutritive PowerBar si afacerea Jenny Craig. In ianuarie 2015, grupul elvetian a semnat un acord privind vanzarea companiei sale La Cocinera catre Findus Spania.

  Politica de dividend

  Neste este o companie cu un istoric bogat si o politica stabila de distribuire a dividendelor, dividendul brut pe actiune fiind majorat in fiecare din ultimii 5 ani, cu cel putin 5% fata de anul anterior. Cu ocazia publicarii rezultatelor anuale pentru 2014 presedintele companiei a anuntat majorarea dividendului brut pe actiune cu 2% la 2.2 CHF, ceea ce confera un randament brut anual din dividende de cca 3%.

  Factori de risc

  Avand in vedere ca aproximativ 98% din vanzari sunt realizate in afara tarii de origine (Elvetia), Nestl este foarte expusa la riscul valutar. O intarire a francului elvetian in fata principalelor valute internationale, cel mai recent caz fiind inregistrat la mijlocul lunii ianuarie 2015 cand Banca Centrala din Elvetia a luat decizia de a renunta la plafonul minim de 1.2 pentru perechea EUR/CHF, are un impact semnificativ asupra volumul vanzarilor companiei, si influenteaza intr-o masura ceva mai moderata si rentabilitatea, insa intr-o masura ceva mai moderata. Cel mai mare risc la nivel operational il constituie volatilitatea costurilor materiilor prime, care ii poate eroda marjele operationale. Cu toate ca presiunile inflationiste s-au mai disipat in ultimele luni, preturile pentru o serie de materii prime (inclusiv produse lactate, cacao, si rasina) raman ridicate si nu prezinta semne de aplatizare. Pe unele segmente de piata pe care opereaza, Nestl se confrunta cu o concurenta acerba din partea unor companii precum Coca-Cola si Pepsi pe segmentul apei imbuteliata, Kellogg pe segmentul cerealelor pentru micul dejun, si Mondelez pe segmentul produselor de cofetarie. In plus, calitatea produselor ieftine s-a imbunatatit in ultimii ani, iar acest lucru ar putea reduce prima pe care consumatorii sunt dispusi sa o plateasca pentru achizitia produselor alimentare de marca. De asemenea, contextul macroeconomic nefavorabil, nivelul inalt al ratei somajului si masurile de austeritate, ii determina pe consumatori sa manifeste o sensibilitate ridicata la preturile afisate in magazinele alimentare. Trecerea consumatorilor la produsele de tip private label din supermarketuri in detrimentul marcilor de top ar putea determina o incetinire a ritmulului de crestere al vanzarilor Nestl in viitor.

  CONSIDERAII PRIVIND OPORTUNITATEA INVESTIIONALSSIF BROKER SA

  Rata profitabilitate Curent Medie 5 ani Medie sector Medie ar

  Rentabilitatea financiara (ROE) 15.8% 13.8% 11.4% 12.8%

  Rentabilitatea activelor (ROA) 7.2% 6.5% 5.7% 5.7%Venituri/Angajat (mii USD) 0.27 - 0.51 0.32

  Sursa: portal Reuters

 • 3Conform datelor financiare preliminare publicate saptamana trecuta, Nestl a inregistrat in anul 2014 cel mai lent ritm de crestere a vanzarilor din ultimii cinci ani, pe fondul stagnarii vanzarilor in China. In timp ce veniturile au stagnat in 2014 (-0.6%) la 93.6 mld CHF, profitul net al companiei a urcat cu 45% sustinut de reevaluarea participatiei la compania Galderma si de vanzarea partiala a participatiei detinuta la compania LOreal. Excluzand aceste elemente cu caracter nerecurent, profitul net ajustat al Nestl a scazut cu 1.7% la 3.44 CHF/actiune. Managementului companiei mizeaza pe o crestere organica de 5% a veniturilor in 2015, excluzand achizitiile, vanzarile de active si fluctuatiile de curs valutar.

  Situatia bilantiera robusta, randamentul inalt din dividende, pozitia dominanta la nivel global, capacitatile avansate de cercetare si proiectare de noi produse care sunt lansate in fiecare an, finalizarea procesului de revizuire a portofoliului pe plan global si vanzarea unor branduri neperformante sunt cateva argumente pentru care actiunile Nestl ar trebui sa ramana in atentia investitorilor in anul urmator.

  In plus, pentru investitorii care isi doresc sa dobandeasca o expunere globala pe industria bunurilor de larg consum, actiunile Nestl pot reprezenta o alternativa adecvata pentru o astfel de investitie.

  REZULTATE FINANCIARESSIF BROKER SA

  Rate de cretere 1-An 3-Ani 5-Ani 10-AniVenituri 2.7% 1.7% -3.4% 0.5%Profit operaional -2.4% 2.5% -3.6% 3.9%Profit net -2.2% 6.4% -8.4% 7.4%Dividende 5.1% 8.6% 10.9% 11.3Valoare contabil 3.5% 1.9% 7.4% 8.2%Rentabilitatea total a aciunii 1.3% 9.8% 8.0% 9.6

  Sursa: portal Reuters

  Pentru o imagine mai buna asupra performantelor financiare si nivelul evaluarii companiei Nestl SA, am prezentat o serie de date cu privire la alte companii cu profil similar care activeaza in aceeasi industrie, fiind vorba de compania franceza Danone BN si compania americana General Mills.

  ANALIZ COMPARATIV

  Companie (Simbol)Capitalizare (mld USD)

  Vanzari(mld USD)

  EBITDA(mld USD)

  Profit net (mld USD)

  Nestl (SIX Swiss Exchange: NESN) 217.0 76.3 14.0 12.4Danone BN (Paris: DANO) 38.1 21.1 3.0 1.1General Mills (Nyse:GIS) 28.3 15.5 2.9 1.3

  OPINIE

  Date pentru ultimele 12 luni Sursa: portal Reuters

  Multipli de evaluare P/E ttm Fwd P/E P/S P/B Divid. YieldNestl (SIX Swiss Exchange: NESN) 24.2 17.4 2.58 3.9 3.1%Danone BN (Paris: DANO) 34.0 20.7 1.84 3.1 2.5%General Mills (Nyse:GIS) 22.4 17.8 1.83 5.7 3.1%

  Sursa: www.finviz.com

 • 4SSIF BROKER SA

  Abrevieri utilizate

  P/E - Pre/Profit net pe aciune n ultimele 12 luni;Capitalizare - Pre*Nr total aciuni;Price/Cash Flow - Pre/Fluxuri de numerar nete;Dividend Yield - Randament brut din dividende; Price/Book - Pre/Valoare contabil Price/Sales - Capitalizare/Vnzri; ROE - Profit net/Capitaluri proprii; ROA - Profit impozabil/Total active;ROI - Profit net/Capital investit;Marja EBITD - Profit nainte de taxe, impozite i amortizri/Vnzri; EPS - Profit/aciune;

  Evoluie 1-lun 3-luni 6-luni 12-luni YTDNestl (SIX Swiss Exchange: NESN) 8.6% 0.4% 2.4% 9.5% -1.3%Danone BN (Paris: DANO) 2.5% 8.0% 10.8% 16.1% 8.6%General Mills (Nyse:GIS) -2.4% 3.5% 0.4% 8.5% 0.2%

  Rata de profitabilitate ROE ROA Marja EBITDA Marja bruta Marja netaNestl (SIX Swiss Exchange: NESN) 15.8% 7.2% 18.4% 13.2% 15.8%Danone BN (Paris: DANO) 9.6% 3.6% 14.3% 8.2% 5.5%General Mills (Nyse:GIS) 24.4% 6.1% 18.7% 12.2% 8.2%

  Sursa: www.finviz.com

  Sursa: www.finviz.com, preuri de referin la 20 februarie 2015

 • 5SSIF BROKER SA

  Denegarea responsabilitii legale

  Acest raport nu este destinat pentru a fi distribuit sau utilizat de catre orice persoana sau entitate care este cetatean sau rezident, situat in Romania sau in orice alta jurisdictie, in cazul in care o astfel de distributie, publicare sau utilizare ar fi contrara unei legi sau regulament, sau care ar putea face obiectul unui litigiu cu SSIF Broker SA. Toate materialele prezentate in acest raport, cu exceptia cazurilor indicate distinct, sunt in conformitate cu drepturile de autor ale SSIF Broker SA. Niciunul dintre materialele, sau continutul acestora, sau orice copie a acestora, nu pot fi modificate, transmise, copiate sau distribuite pentru orice alta parte, fara permisiunea scrisa a SSIF Broker SA. Toate marcile comerciale, marcile de servicii, si logo-urile utilizate in acest raport sunt marci comerciale sau marci de servicii sau marci comerciale inregistrate ale SSIF Broker SA.

  Materialele ce contin recomandari de investitii realizate de catre SSIF Broker SA au un scop informativ, SSIF Broker SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. SSIF Broker SA nu isi asuma nici un fel de obligatie pentru eventualele pierderi suferite in urma folosirii acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de incredere, corectitudinea si completitudinea lor neputand fi totusi garantata. Materialul poate include informatii publicate de societatea emitenta prin diferite mijloace (rapoarte ale companiei, comunicate de presa, hotarari AGA) si date obtinute de pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti. SSIF BROKER SA si angajatii sai, pot detine instrumente financiare prezentate in acest raport si/sau pot avea relatii contractuale cu emitentii prezentati sau SSIF Broker SA ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.

  Informatiile cuprinse in acest raport exprima anumite opinii legate de o clasa de valori mobiliare. Decizia finala de cumparare sau vanzare a acestora trebuie luata in mod independent de fiecare investitor in parte, pe baza unui numar cat mai mare de opinii si analize. SSIF Broker SA si realizatorii acestui raport nu isi asuma niciun fel de obligatie pentru eventuale pierderi suferite in urma folosirii acestor informatii. De asemenea nu sunt raspunzatori pentru veridicitatea si calitatea informatiilor obtinute din surse publice sau direct de la emitenti. Daca prezentul raport include recomandari, acestea se refera la investitii in actiuni pe termen mediu si lung. SSIF Broker SA avertizeaza clientul ca performantele anterioare nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare. Istoricul rapoartelor publicate si a recomandarilor formulate de SSIF Broker SA se gaseste pe site-ul www.ssifbroker.ro., sectiunea analize. Rapoartele de analiza se pot actualiza sau modifica pe parcurs, la momentul la care SSIF Broker SA considera necesar. Data la care se publica sau se modifica un raport este identificata in continutul acestuia si/sau in canalul de distributie folosit.

  SSIF Broker SA aplica masuri de ordin administrativ si organizatoric pentru prevenirea si evitarea conflictelor de interese in ceea ce priveste recomandarile, inclusiv modalitati de protectie a informatiilor, prin separarea activitatilor de analiza si research de alte activitati ale companiei, prezentarea tuturor informatiilor relevante despre potentiale conflicte de interese in cadrul rapoartelor, pastrarea unei obiectivitati permanente in rapoartele si recomandarile prezentate. Investitorii sunt avertizati ca orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degraba forme de estimare si nu pot garanta un profit cert. Investitia in valori mobiliare este caracterizata prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

  Autoritatea cu atributii de supraveghere a SSIF Broker SA este Autoritatea de Supraveghere Financiara, sectorul instrumentelor si investitiilor financiare, www.asfromania.ro. Aceste informatii sunt prezentate in conformitate cu Regulamentul CNVM 15/2006 privind recomandarile pentru investitii in instrumente financiare.

  Preluarea materialelor oferite de ctre SSIF Broker SA, fara mentionarea sursei este interzisa si se pedepseste conform legilor in vigoare. Pentru informatii suplimentare despre piata de capital si investitiile in instrumente financiare, va invitam sa vizitati pagina de internet: www.ssifbroker.ro.