Revista ANAT interior+coperta_TIPO martie

of 40 /40
CORINA MARTIN:  „Au trecut 20 de ani. E nevoie de SCHIMBARE, e nevoie de O NOUA ATITUDINE”.  Alegeri ANAT Sud Muntenia  Programul „Vacan]a  în }ara Mea”  va beneficia de 1 MILION DE EURO pentru promovare  Hotelierii de pe litoral vor s\ deschid\ în etape  Un parteneriat util ANAT – OPTBR

Embed Size (px)

description

Revista de turism

Transcript of Revista ANAT interior+coperta_TIPO martie

 • CORINA MARTIN: Au trecut 20 de ani. E nevoie

  de SCHIMBARE, e nevoie de O NOUA ATITUDINE.

  Alegeri ANAT Sud Muntenia

  Programul Vacan]a n }ara Mea va beneficia de1 MILION DE EUROpentru promovare

  Hotelierii de pelitoral vor s\deschid\ n etape

  Un parteneriat util ANAT OPTBR

 • 3 Nr. 73 februarie martie 2011

  Dragi Colegi,Am srbtorit mpreun, anul trecut, primii

  20 de ani ai ANAT!Suntem mndri c suntem, fi ecare din noi,

  membri ai celei mai puternice organizaii din turismul romnesc! A fi membru ANAT este un privilegiu, dar trebuie s nelegem c asta ne oblig, deopotriv, la asumarea unei rspunderi.

  Am auzit deseori, n Caravana ANAT, mesaje de la membri care povesteau de ce sunt membri n ANAT, ce le ofer ANAT-ul, ce avantaje i ce benefi cii au n asociaie. n general, ne obinuim s cerem Asociaiei tot ceea ce avem nevoie s cerem, pretindem s primim, s ni se ofere, s ni se asigure ns eu cred cu trie c trebuie s nvm s i oferim, la rndul nostru. S nvm s druim din ceea ce tim i putem noi nine s facem, s nvm s respectm munca i dedicaia colegilor notri, eforturile pe care alii au rgazul i puterea i druirea s le fac, rbdarea i ambiia de a negocia pentru mai mult i mai bine, de a se lupta pentru drepturile noastre, ale tuturor, pentru ca, n tot acest timp, s ne fi e mai bine, s vindem mai mult, s ne dezvoltm mai mult afacerile. i, mai mult, trebuie s punem noi nine umrul, contribuia proprie, partea noastr de efort!

  Au trecut 20 de ani. E nevoie de SCHIMBARE, e nevoie de O NOU ATITUDINE.

  Astzi, cnd scriu aceste rnduri, ma gndesc cu nostalgie, dar i cu bucurie, totui, la cei aproape 2 ani din mandatul pe care l conduc. Nu tiu cnd au trecut 2 ani, nu tiu nici cum au trecut, ns tiu i mi amintesc oricnd fi ecare lupt, fi ecare izbnd, fi ecare mulumire dar i fi ecare suprare, fi ecare drum nainte, i cte un pas napoi, uneori, fi ecare mpotrivire, dar i fi ecare bucurie la cte un mesaj de apreciere, fi ecare moment de ndoial, nsa i toate momentele n care am mai ctigat un pas, am mai ctigat o lupt!

  Cu 2 ani n urm, cnd am preluat manda-tul, mi doream un ANAT mai aproape de membri!, aa cum spunea titlul pe care l-am

  pus Campaniei mele. Astzi, dup 2 ani, cred c am reuit s aducem ANAT mai aproape de Dumneavoastr, cei crora le datorm bu-curiile i reuitele acestui mandat. Am simit mereu c avem n spate o Echip care ne sus-ine, care crede n noi, care ne urmeaz, n tot ceea ce ne-am propus s facem! Am simit solidaritatea i unitatea n proiectele i cam-paniile pe care vi le-am propus, i am reuit numai pentru c ai fost alturi de noi! Am nvins mentaliti mai vechi, reguli scrise i nescrise, rnduieli de mult rnduite, percepii i idei ce preau de neschimbat... Astzi, dup 2 ani, v propun s trecem ntr-o nou etap O NOU ATITUDINE n ANAT! Avem nevoie de SCHIMBARE.

  Schimbare n percepia asupra asociaiei, asupra calitii de membru, asupra calitii de membru n Consiliul Director al ANAT, alt mentalitate, alt abordare colegi noi, idei noi, alt viziune. Totodat, 2011 poate fi Anul reconcilierii n ANAT, pentru c, nainte de a trece la o nou abordare, trebuie s ne desprim cu bine de cea pe care o lsm n urm...

  Ne apropiem de alegeri la ANAT. Se n-cheie o etap, ncepe o alta nou.

  V invit s credei n continuare n ANAT, v invit s venii alturi de cei care vom for-ma o nou ECHIP pentru drumul ce trebu-ie s continuie, v invit s rmnei aproape de misiunea i proiectele ANAT, n care eu nsmi cred cu putere! ANAT are nevoie de fi ecare din noi, i pentru c spuneam c tre-buie s nvm, cu toii, s oferim, acesta este momentul n care i ANAT are nevoie de Dumneavoastr! V atept la Adunarea Ge-neral din 7 aprilie, unde se decide un nou drum pentru ANAT i pentru fi ecare din noi! Sper s ne revedem n sal i s ne strngem mna privindu-ne n ochi, dup 2 ani n care am fost tovari de drum, ne-am bucurat sau ne-am ntristat mpreun, pentru un ANAT mai aproape de membri!. Bun venit n ANAT 2011, cu O NOU ATITUDINE!

  2011 Primul an de dup... 20 de ani ai ANAT

  EDITORIAL

  Corina Martin, Preedinte ANAT

  O NOU ATITUDINE!

  Consiliul coordonatordin partea ANAT

  PreedinteCorina MARTIN

  Coordonator editorialIoana DOBRESCU

  Membru de onoareMarcel BDESCU

  Manager de proiectDan DUMITRU

  RedacieAdriana CARANFIL

  ColaboratorTraian BDULESCU

  FotoArhiva ANAT Media

  DTPAdriana Nicoleta ZAMFIR

  Editorul nu i asum responsabilitatea exactitii

  informaiilor din revist. Aceasta revine, exclusiv, semnatarilor articolelor.

  Publicm reclame care intereseaz,direct, activitatea ageniilorde tu rism, dar nu rspundem

  de coninutul acestora.Ateptm informaii i opiniide interes general de la orice membru sau partener ANAT.

  Adresa redaciei:Adresa: Str. Horia Mcelariu nr. 59 et. 4 ap. 401, sector 1, cod 013934 Tel. 021 321 19 08 ; 021 323 08 55

  Fax 021 323 68 43e-mail: offi [email protected],

  www.anat.ro

  ISSN: 1584-0085Se distribuie GRATUIT!

  Tipografi a PRO EDITURA

 • FlashNews

  Nr. 73 februarie - martie 2011 4

  Elena Udrea reconfirm\:

  Lucrrile Forumului au fost deschi-se de ctre pre e dintele ANAT, Cori-na Martin, iar parte nerii programului Vacan n ara mea, OPTBR, AN-TREC, FPTR i FAPT, au transmis sa-lutul lor tuturor par ti cipanilor. Dup ce a mulumit organizatorilor pentru implicarea activ i constant pentru dez voltarea industriei de turism, Elena Udrea a fcut referiri la relaia cu pa-tronatele din turism, n mod special cu ANAT i cu Asociaia de Dezvoltare i Promovare a Turismului Litoral Delta Dunrii, relaie pe care a catalo-gat-o ca fi ind excelent, ca urmare a consultrilor permanente pe care le are cu preedintele acestora. Alocuiunea Elenei Udrea a fost punctat de nemul-umirile sale cu privire la relaionarea cu autoritile locale: Avem diferen-de de opinii cu autoritile locale, care trebuie s neleag faptul c litoralul nu este un produs turistic local, ci unul de interes naional, fapt ce impune ca acestea s ia decizii n concordan cu reglementrile i recomandrile minis-terului. Mamaia a ajuns o destinaie turistic de week-end, n care vin cei cu posibiliti materiale mai mari i nu se mai dovedete atractiv pentru cei ce vor s-i petreac aici un ntreg concediu, a spus ministrul.

  Elena Udrea a precizat ca exist, la nivel de minister, preocuparea de a se crea un cadru legislativ care s per-

  mit un proces de regenerare a stai-unilor turistice de pe litoral. n acest moment, a dat asigurri ministrul, se elaboreaz strategia de dezvoltare a sudului litoralului, urmnd ca pe data de 7 februarie s se avanseze prima prezentare profesionist a planului ur-banistic al plajelor, pentru a se ti cum trebuie s arate frontul de cldiri de pe litoral, apoi s se realizeze planul zo-nal de amenajare a teritoriului.

  Ministrul Turismului a urmrit cu atenie prezentarea Programului Va-cana n ara mea, susinut de Adrian Voican, coordonatorul acestei Campa-nii a ANAT i de Federaia FAPT i a

  reconfi rmat promisiunea fcut ANAT n septembrie 2010, n sensul de a alo-ca suma de 1 milion de euro pentru promovarea programelor desfurate sub egida Vacana n ara mea n mass-media.

  Cea mai mare victorie a ANAT n privin]a legisla]iei: introducerea Organi-za]iei Na]ionale pentru Promo varea Turismului La rndul su, preedintele ANAT,

  Corina Martin, a mulumit ministrului pentru colaborarea permanent pe te-mele de interes pentru ANAT i pentru

  PROGRAMUL VACAN}| ~N }ARA MEA VA BENEFICIA DE UN MILION

  DE EURO PENTRU PROMOVAREde ADRIANA CARANFIL, Consilier de Marketing & PR

  Ediia a III-a a Forumului Na ional de Turism Vacan n ara mea 2011 s-a des f urat la Mamaia, n 29 ia nuarie, la Centrul de Con ferine al Hotelului Iaki, n prezena doamnei Elena Udrea, ministrul Dezvoltrii Re gi onale i Turismului.

 • FlashNews

  5 Nr. 73 februarie - martie 2011

  asociaiile de promovare a turis-mului din Romnia, afi rmnd c cea mai mare victorie a ANAT n privinta legislaiei este, pro-babil, intro ducerea Organizaiei Nai onale pen tru Promovarea Turismului (ONPT) n versiu-nea fi nal a Legii Tu rismului care acum a intrat n Parlament. ONPT va fi o organizaie care va per mite accesul direct al re-prezentanilor patronatelor i me diu lui privat din turism la masa de cizional, astfel nct promovarea i dezvoltarea tu-ristic a Romniei s nu mai fi e decis de ctre funcionarii pu-blici ai ministerului fr consul tarea mediului patronal.

  Nucleul de interes al Forumului l-a constituit lansarea programului Vacan]a n ]ara mea-

  edi]ia 2011, program care a debutat anul trecut, la ini]iativa FAPT, [i care a fost transpus de ANAT

  ntr-un adev\rat program de marketing.

  Prezentarea acestui program a fost realizat de ctre Adrian Voican, pree-dintele ANAT Sud Muntenia, care dup ce a trecut n revist anul 2010, cu toate punctele lui sensibile (vnzri sczute,

  costuri crescute, lips de lichiditi, promovare insufi cient etc.) a ndreptat atenia celor prezeni spre strategia de ndeplinire a obiec tivelor pentru 2011. Dac anul 2010 a fost anul ofertelor speciale iniiate de ANAT i gndite astfel nct, de fi ecare dat cnd se ter-min o promoie o alta debuteaz, anul 2011 trebuie s benefi cieze de o mai bun promovare a coninutului aces-tor programe, coeren deplin ntre ageniile de turism i hotelieri, garanie a faptului c reducerile despre care se face vorbire nu sunt o pcleal i nu vor crea frustrare n rndul turitilor romni, a adugat preedintele ANAT Sud Muntenia, ca argument forte, re-feritor la nevoia unei strategii comune pentru atragerea turistului romn.

  Avem de nvat de la bul-gari care au ctigat piaa rom-neasc cu programe mo meal de Pate i 1 Mai! Trebuie s ne re-aducem turitii acas a adugat Adrian Voi can, iar Corina Martin a accentuat faptul c Trebuie s demolm mitul conform cruia la noi n ar e neaprat scump i prost.

  Partea a doua a Forumului a fost marcat de prezentarea, n premier n Romnia, a brand-ului de ar i a stra tegiei de promo-vare a acestuia, prezentare susi-nut de Daniela Prelipcean, noul

  director n cadrul MDRT. Au urmat dezbateri pe tema brandului iar toi par-ticipanii prezeni au primit materiale promoionale ce promoveaz Brandul, oferite de ctre MDRT. Forumul Nai-onal de Turism, afl at la a III-a ediie, a nregistrat peste 130 de participani touroperatori, ageni de turism, ho-telieri de pe Litoral i din ar, repre-zentani ai asociaiilor de promovare a turismului din Sibiu, Prahova i Bra-ov, parteneri media, i a nceput pe 28 ianuarie, cu Caravana ANAT i prezen-tri de destinaii romneti, dar i cu o cin festiv special, oferit membrilor ANAT, cu sprijinul Asociaiei Litoral Delta Dunrii i a Hotelurilor Victoria i Iaki din MAMAIA.

 • FlashNews

  Nr. 73 februarie - martie 2011 6

  Potrivit unei solicitri adresate MDRT de ctre Asociaia de Pro-movare i Dezvoltare Turistic Litoral Delta Dunrii, hoteluri-le de pe litoral ar trebui deschise n etape, n funcie de specifi cul fi e-crei staiuni, i nu obligatoriu la 1 mai, cum prevede legea n pre zent, care consider c situaia actual provoac prejudicii hoteli erilor.

  Ne-am dori cu toii ca hotelurile s fi e deschise chiar din aprilie i s nchid n octombrie sau, poate, deloc. Conside-rm, ns, c masura prin care s-a stabilit ca toate staiunile de pe litoral s fi e des-chise de la 1 mai creeaz mari prejudicii i pierderi deintorilor de structuri de primire turistic, a declarat Corina Mar-tin, preedintele Asociaiei Li toral-Delta Dunrii i al ANAT.

  Din acest motiv, reprezentanii turo-peratorilor de pe litoral cer anu larea pre-vederii legislative i propun, ca soluie, deschiderea ealonat a hotelurilor, pe sta-iuni. Turoperatorii dau ca exemplu Costi-

  netiul, o staiune pentru tineri care nu ar trebui deschis la 1 mai, pentru c elevii i studenii intr n vacan abia n iunie. n schimb, majoritatea hotelierilor din Mamaia sunt de acord cu deschiderea sta-iunii la 1 mai, acesta fi ind singurul caz n care turoperatorii sunt de acord cu preve-derile legii , ns nu la nivel de impunere.

  Potrivit HG 1267/2010 privind elibe-rarea certifi catelor de clasi fi ca re, a licen-elor i brevetelor de turism, publicat n Monitorul Ofi cial 866 din 23 decembrie 2010, operatorii economici proprietari i/sau administratori ai structurilor de pri-mire turistice de pe litoral sunt obligai s asigure funcionarea acestora n perioada 1 mai-30 septembrie a fi ecrui an.

  Cerem ca asociaiile patronale ho-teliere, mpreun cu consiliile locale i Asociaia Litoral Delta Dunrii, s poat stabili grafi cul de deschidere a unitilor de cazare, pe fi ecare staiune. Astfel, asi-gurm i implicarea autoritilor locale. De asemenea, con siderm c este necesa-r acordarea unor faciliti pentru cei care respect aceast reglementare, n special n extrasezon. Ne referim aici la reduceri de taxe, reducerea impozitului pe cldiri,

  a impozitului pe profi t sau prin acordarea unor subvenii, a adugat Corina Martin.

  Ca soluie pentru estetizarea staiu-nilor afectate, mai ales n sudul litoralului, de uniti de cazare care rmn nchise pe toat perioada se zonului, asociaia propu-ne impunerea obligativitii ntreinerii i amenajrii spaiilor adiacente structurilor de primire turistic, cu aplicarea de ctre consiliile locale a unor sanciuni cores-punztoare.

  Ca exemplu, putem meniona taxa de paragin introdus de Consiliul Local Mangalia, care oblig deintorii terenuri-lor i unitilor abandonate s ngrijeasc proprietile deinute pentru a evita redu-cerea atractivitii att a staiunii n ntre-gul su, ct i a unitilor funcionale din vecintate, ca rezultat al aspectului estetic creat. Altfel spus, statul nu trebuie s poat impune orarul de deschidere sau nchidere a unui business propriu, dar poate i trebu-ie s intervin pentru a obliga deintorii de uniti de cazare i alimentaie public s estetizeze i s amenajeze spaiul adia-cent unitii respective, a mai spus Cori-na Martin.

  i i i li i i d i l i i i i i l i fi i d

  Legea i oblig\, n prezent, pe 1 mai Legea i oblig\, n prezent, pe 1 mai

  HOTELIERII DE PE LITORAL HOTELIERII DE PE LITORAL VOR S| DESCHID| ~N ETAPEVOR S| DESCHID| ~N ETAPE

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 8

  InfoRegiuni

  Evenimentul a avut un du-blu scop: reunirea re pre-zentanilor celor ap te ju-dee care intr n aria de reprezentare a ANAT i alegerea noii conduceri a regiunii (preedinte i vicepree-dini). Prima parte a ntlnirii a oferit celor prezeni posibilitatea abor drii unor teme de interes actual, precum: nouti legislative/fi scalitate, legea turismului, cam paniile de promovare ale ANAT, campania de oferte spe-ciale nscrieri timpurii i Vacane n ara mea, problem eparilor i insolvenei, precum i diverse alte aspecte punctuale, la cererea delega-ilor. Prezena pre e dintelui ANAT la dezbateri a generat un dialog viu ntre conducerea ANAT i delegaii prezeni.

  Dezbaterile au devenit intense i au dus la formularea unor propuneri care vor fi prezentate Con siliului Director la proxima ntlnire, conform promisiunii pre edintelui ANAT. Ra portul de activi-

  tate prezentat de ctre actualul Preedin-te al Regiunii Sud Muntenia, n partea a doua a ntlnirii a trecut n revist cele mai importante activiti ale Regiunii de Sud Muntenia, una dintre cele mai active din ar, desfurate de la pre-luarea mandatului precedent i pn n prezent: ntrirea ncrederii, interesului i implicrii membrilor ANAT n Asoci-aie, organizarea cu punctualitate a ntl-nirilor bianuale, prezentarea prioritilor membrilor regiunii Sud-Muntenia n atenia Con siliului Director, participare con secvent la lucrrile Comisiei de Tu-rism Intern din cadrul ANAT, disemina-

  rea informaiilor n me dia local (radio, televiziune, ziare), fondarea Asociaiei pentru Promovarea Turismului Prahova, implicare n organizarea Galei ANAT 20 de ani, etc.

  Prezentarea raportului de activi tate a fost succedat de alegeri. Cvorumul ce-lor prezeni a desemnat noua conducere a Regiunii ANAT SUD Muntenia, care are aceeai confi guraie ca i cea din mandatul precedent: preedinte Adri-an Voi can, vicepreedini: Radu Gabri-el, Alen Georgescu, Darius Brebenescu.

  Adrian Voican este un om care a depus eforturi consistente pentru acti-

  ADRIAN VOICAN, RECONFIRMAT PRE{EDINTE AL ANAT SUD MUNTENIA

  de ADRIANA CARANFIL, Consilier de Marketing & PR

  Pe 17 februarie 2011, Caravana ANAT a ajuns n Regiunea Sud-Muntenia. Momentul cel mai im-portant al ntlnirii a fost marcat de alegerea noii conduceri a ANAT Sud Muntenia. La ntlnire au fost prezeni:preedintele Anat Corina Martin, Florin Pop membru al Consiliului Director repre-zentani ai ageniilor de turism din cele apte judee ale ANAT Sud Muntenia, membri ai exectivului ANAT: consilier juridic Oleg Pelivan, consilierul comisiei de turism intern i incoming Dan Dumitru, consilier Marketing & PR Adriana Caranfi l, invitai speciali din comunitatea turistic local, Consi-liul Judeean Prahova, Primria Ploieti, Camera de Comer i Industrie, instituii de nvmnt cu profi l de turism, hotelieri, fi rme de alimentaie public etc.

  Conducerea ANAT Sud Muntenia a decis ca urmtoarea ntlnire va avea loc joi 20 octombrie 2011 la Piteti la invitaia d-lui Gabriel Radu-Vicepreedinte AG, TR.

 • AnchetaInfoRegiuni

  9 Nr. 73 februarie - martie 2011

  vitatea i pentru proiectele actuale ale Anat a spus n mesajul su de felici-tare preedintele ANAT Corina Martin un coleg cu sprijinul cruia am putut construi proiecte, campanii, evenimente de succes. Are o excelent capacitate de a face s funcioneze o echip, lucru att de vizibil prin bogata prezen de astzi. Mulumesc de asemenea colegului nos-tru Radu Gabriel un coleg la fel de im-plicat, care reprezint un ctig enorm i realmente binevenit pentru echipa Consiliului Director al ANAT. i unul i cellalt, nu au pus niciodat priorit-ile propriei fi rme mai presus de cele ale ANAT, lucru pentru care le mulumesc. Urez succes echipei realese i sunt gata s le ofer, ca i pn acum, tot sprijinul de care este nevoie pentru c ANAT s aduc reale benefi cii membrilor Regiu-nii Sud Muntenia, a ncheiat preedin-tele ANAT, Corina Martin.

  Competi]ia pentru pre-[edin]ia ANAT Sud Mun-tenia o demonstra]ie

  de democra]ie asociativ\Domnul Gabriel Radu (Discovery

  Romania), care a candidat pentru func-ia de preedinte al regiunii, dar care a ntrunit doar voturile pentru Vicepree-

  dinte, la fel ca i n mandatul anterior, ne-a declarat:

  Mai puin a vrea s m refer la candidatura propriu-zis. Au fost doi competitori, iar modul n care s-au ex-primat voturile a fost o demonstraie de democraie asociativ. A fost un fel de olimpiad la nivel local, care a avut mo-mentele ei incitante i s-a desfurat de-mocratic. S nu uitm c Regiunea Sud-Muntenia, este cea mai ciudat zon din ANAT, de oarece judeele care o n-trupeaz sunt mprtiate, iar ntre ele se afl enclava Bucureti-Ilfov, nu suntem lipii aa cum se ntmpl la celelalte regiuni, dar asta avem, cu asta defi lm! A fost un lucru extraordinar c n ciuda vremii defavorabile, prezena a fost numeroas. Ar fi venit mai muli membri din teritoriu dac vre-mea n-ar fi constituit un mo-tiv. Ceea ce am apreciat n mod deosebit, a fost faptul c toat lumea a stat pn la sfrit, din ataament fa de valorile organizaiei i interes fa de re-zultatul votului. Mai trebuie s remarc spiri-tul bun cu care au participat oamenii la aceste alegeri, implicarea membrilor din Regiunea Sud, dorina de a face ceva concret n spri-jinul Asociaiei. Pot s spun c vom continua ce am nceput, i-mi doresc

  ca preedinii i vicepreedinii de regiuni s fi e investii cu mai mult suport i mai mult credit de la cen-tru, altfel eforturile i implicarea lor ar fi anulate. Poate c ar trebui pe viitor modifi cate reglementrile actuale pentru ca preedinii i vice-preedinii de regiune s ai b acest suport att de necesar. Acest lucru ar face posibil mai buna transmi-tere a nevoilor i pro blemelor din teritoriu ctre centru i conduce-rea ANAT. Trebuie pstrat i fora electronilor pentru ca atomul s fi e ntreg, nu-i aa?

  mi doresc s\ v\d mai multe femei n structu-

  rile de conducere Otilia Radu (Gerada)O alt candidatur, neacceptat ns

  din considerente statutare, la funcia de preedinte de regiune a fost cea repre-zentat de doamna Otilia Radu, care a rspuns cu amabilitate la ntrebrile noastre privind planurile i motivaiile de viitor.

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 10

  InfoRegiuni

  Care au fost motivele care v-au ndemnat s candidai?

  mi doresc s vd mai multe femei n structurile de conducere pentru c femeile tiu s se implice n ceea ce fac mai mult dect brbaii. Nu vreau s se neleag c aduc o critic d-lui Voican, preedintele de regiune, dar femeile din aceast regiune sunt foar-te implicate. Consider c femeile au caliti care la brbai se regsesc mai puin: empatia, care acestora le lip-sete aproape complet, priceperea n relaiile cu oamenii i de ce nu, chiar i atenia distributiv este o calitate de vreme ce numai femeile reuesc s de-vin soacre

  Eu am candidat dei am numai un an vechime n asociaie, deoarece, n-am tiut c statutul s-a schimbat n

  martie anul trecut i a fost introdus prevederea conform creia, pentru a candida la conducerea regiunii trebuie s ai cel puin doi ani vechime n aso-ciaie. Am mai vrut s candidez pentru c ponderea femeilor n turism este mai mare dect a brbailor i acestea se simt nereprezentate. S ne gndim numai c exist foarte mult personal feminin care activeaz, n mod tra-diional, n industria turismului : re-cepionere, cameriste, chelnerie, etc. Lucrez n viaa asociativ de peste 10 ani, timp n care am acumulat mult experien. Sunt membru la Business Oprtunity for Women i preedinte la Zonta Club Ploieti. Pe baza experien-ei adunate, am ajuns la concluzia, c femeile sunt foarte muncitoare i con-duc cu mult succes diverse asociaii,

  poate i pentru c femeile sunt bune profesioniste, serioase i foarte impli-cate. Din pcate, dei sunt la fel de bine pregtite ca brbaii, sunt mai prost pl-tite dect acetia.

  V pstrai aceast opiune pen-tru mandatul viitor?

  nainte de a fi manager am fost ghid de turism i agent de turism. Am parcurs toate treptele profesionale pas cu pas i cred c acelai lucru a putea s-l fac i n ceea ce privete asuma-rea diverselor funcii n cadrul ANAT. Faptul c ANAT este condus de o femeie m ncurajeaz n a-mi dori s m implic la mai multe nivele ale conducerii Asociaiei, de ce nu pn la funcia de Preedinte!

  NN 73 f b i ti 2011 10

  Stimai membri, V reamintim c se apropie termenul de plat al cotizaiei de membru ANAT pentru anul 2011, respectiv data de 31.03.2011.Ca urmare a deciziei Adunrii Generale ANAT din data de 18.03.2010, cuantumul cotizaiei de membru valabil pe acest an este urmtorul:

  pentru membri non IATA nivelul cotizaiei este de 890 RON; pentru membri acreditati IATA nivelul cotizaiei este 1.230 RON; pentru membri asociai nivelul cotizaiei este de 890 RON; pentru membri care doresc aparitia (date de contact) pe site i n Catalogul ANAT a fi lialelor ageniilor de

  turism (dac aceste fi liale exist), taxa/fi lial este de 200 RON. De asemenea, v informm c facturile proform pentru plata cotizaiei pe anul n curs au fost deja emise, n perioada 25.11-15.12.2010, pentru fi ecare societate afi liat la ANAT, pe adresa de mail comunicat de Dvs. pen-tru transmiterea corespondenei ANAT, cu meniunea expres ca respectivele proforme s fi e remise departa-mentelor fi nanciar-contabile pentru luarea n eviden. n cazul n care nu ai ajuns nc n posesia respectivei proforme, v rugm s ne solicitai retransmiterea acesteia la adresa de mail: olimpia.fi [email protected]

  Coordonatele necesare ntocmirii ordinului de plat a cotizaiei sunt: Cod fi scal ANAT: 7221394

  IBAN: RO23 BACX 0000 0030 0159 7003Banca UniCredit iriac Sucursala Izvor Bucureti

  Plata se poate face i numerar la sediul ANAT din Strada Horia Mcelariu nr 59, etaj 4, ap. 401, lng Hotelul Phoenicia din Bneasa, zilnic, n intervalul orar 08.00-16.30,

  factura, chitana i certifi catul de membru ANAT, valabil pentru anul n curs fi ind emise pe loc.Pentru orice informaii suplimentare, v rugm s ne contactai i telefonic, la unul din numerele:

  021/323.08.550749.050.590

  Olimpia Filip, Director Economic ANAT

  ANUN} IMPORTANT

 • AnchetaInfoRegiuni

  11 Nr. 73 februarie - martie 2011

  PRIMA CARAVAN| ANATPE 2011, LA CONSTAN}A

  Pentru preedintele ANAT, Corina Martin, iniiator al proiectului Caravana ANAT, ntlnirea cu membrii Sud Est a fost o ntoarcere acas printre colegii care i-au susinut candidatura la alegerile ANAT de acum doi ani. ntlnirea a fost, de fapt, o adevrat edin de lucru cu membrii regiunii Sud Est, interactiv i foarte consistent, unde s-au dezbtut teme solicitate de membri, precum legea turismului i amenda-mentele susinute de ctre ANAT, dezbaterea contractului dintre tour-operator i detailist, liceniere i brevetare, trgurile marca ANAT, Campania Alege Agenia de Turism Cltorete cu agentiile membre ANAT , ofertele speciale din programul Vacan n ara mea, proiectul Travel Industry Card, teme de legislaie fi scal specifi ce ageniilor de turism. Au participat peste 25 de colegi din ageniile de turism din Constana, Galai, dar i din Bucureti.

  de ADRIANA CARANFIL, Consilier de Marketing & PR

  n debutul lucrrilor, Cris tian Br hlescu, pree dintele ANAT Regiunea Sud Est a fcut referire la im portana comunicrii per manente cu membrii ANAT, prin interme-diul Ca ravanei, prilej de a colecta un necesar feed-back, n legtur cu te mele importante afl ate n dezbaterea ANAT. Dorim s atragem mai multe agenii sub egida ANAT, deoarece numai mpreun ne putem rezolva problemele, a ar tat acesta, dup ce a rea mintit participanilor c prin intermediul muncii susinute a ntregului executiv, au ac-ces la consiliere i ndrumare avizat.

  Preedintele ANAT, Corina Martin, a mulumit tutu-ror participanilor pen tru implicarea i susinerea pe care o acord proiectelor ANAT, nu doar prin prezena la n-tlnirile organizate, ci i prin problemele specifi ce pe care le semnaleaz i prin recep tivitatea la consultrile i me-sajele pe care le primesc. Ciprian Popescu, vicepreedinte ANAT, a accentuat faptul c, n acest mandat, conceptul ANAT a fost schimbat pentru o mai bun i mai corect reprezentativitate. Aceast Caravan s-a nscut pentru a se crea jonciunea ntre conducere i membri, ale cror interese tre-buie i dorim s le reprezentm. Raiunea pentru care insistm s avem ntlniri sub egida ANAT este aceea de a contientiza fi ecare membru asupra rolului activ pe care l are.

  Ioana Dobrescu, secretar general ANAT, a fcut o trecere n revist a anului 2010, rememornd i faptul c acesta a nsemnat realizarea primului spot tv al unei campanii ANAT prin intermediul cruia au fost lansate i mesajele de for: consultan de specialita-te, siguran, preuri mai mici! Unul dintre succesele anului trecut a fost Trgul de Turism Holiday Market, care s-a situat pe locul trei ca numr de vizitatori, dintre toate trgurile de profi l din Romnia!

  La fel de important este i organizarea trgurilor regionale care reprezint o mo dalitate excelent de a pune n contact agenia cu turistul, fapt de natur s duc la creterea vnzrilor. Regiunea Sud Est a organizat primul sau Trg la Constana n 2010! O alt reuit a anului 2010, prezentat de ctre secretarul general Ioana Dobres-cu, o constituie Travel Industry Card sau mai simplu spus, Cardul ANAT, care datorit facilitilor pe care le confer este un produs din ce n ce mai atractiv i mai dorit.

  Un alt punct al ordinii de zi a fost dedicat problemelor de legis-laie specifi ce turismului, care s-a legat i cu tematica aprins a aa-ziselor agenii epare. De altfel, unul dintre grupurile de lucru ale ANAT poart chiar aceast de numire, inspirat de problemele

  puse de unele agenii care-i des foar activitatea n dis preul legii i al turitilor. Preedintele ANAT a adus la cunotina membrilor faptul c exe cu tivul ANAT, alturi de conducere, in ves tete foarte mult timp pentru a rezolva diversele re clamaii. Graie unei mo ni-torizri serioase i a vitezei noastre de reacie peste 90% din recla-maiile depuse se soluioneaz, dar numai schimbarea statutului n decursul anului trecut a permis un fi ltru mai riguros n a ndeprta ageniile de turism membre ANAT care manifest un comporta-ment ilegal sau lipsit de etic, a punctat Corina Martin.

  La propunerea lui Dra go Horhocea, preedinte al Comisiei Revnztori, a fost dezbtut draftul de contract ntre turope ratori i revnztori, iar seciunea a treia a lucrrilor a constituit un prilej binemeritat de a rememora, prin intermediul prezentrilor realizate de asociaiile de promovare FAPT, destinaiile turistice din Sibiu, Prahova, Braov. Pliantele, materialele de promovare i brourile care au nsoit prezentrile i-au determinat pe participani s con-chid c merit reunite eforturile tuturor celor care activeaz n in-dustria turismului pentru a ridica standardul de calitate la un nivel competitiv cu al rilor vecine. n acelai timp, s-a reiterat necesita-tea ca mediul privat prin organismele sale reprezentative s aib un rol activ n raport cu autoritile statului n ceea ce privete decizia de promovare a turismului romnesc.

  d l ii i d f i i di l l ii

  Caravana ANAT n regiunea Sud Est, ce a avut loc la Mamaia, Hotel IAKI, pe 28 ianu-arie 2011, a dechis Forumul de Turism de la Constana, organizat de ctre Asociaia Litoral Delta Dunrii n parteneriat cu ANAT i FAPT (Federaia Asociaiilor de Pro-movare a Turismului)

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 12

  InfoRegiuni

  Nr. 73 februarie martie 2011

 • 13 Nr. 73 februarie - martie 2011

  InfoParteneri

  Reprezentanii board-urilor OPTBR i ANAT, mpreun cu preedintii celor dou organizaii, Nicu Rdulescu i Cori-na Martin, s-au ntlnit ofi cial, n 20 ianu-arie, la Hotel Aro Palace (Braov) pentru a analiza modul n care a decurs parte-neriatul dintre cele dou organizaii i a identifi ca noi forme de colaborare pentru anul 2011. Delegatia ANAT a cuprins pe Corina Martin, preedinte ANAT, Sorin Dencescu, preedinte Re gi unea Centru, Radu Gabriel, Flo rin Pop i Violeta Con-stantinescu, membri al Consiliului Direc-tor, Adrian Voican, preedinte al regiunii Sud Muntenia, membri ai executivului Dan Dumitru, consilier turism intern i incoming i Adriana Caranfi l, consilier marketing / PR. Delegaia OPTBR a fost reprezentat de Nicu Rdulescu, Rodica Pencea - secretar general, Mihai Hando-

  lescu, deintori de structuri de cazare balneo.

  ntlnirea i-a propus i identifi carea de noi soluii pentru promovarea vnz-rilor n staiunile balneare din Romnia. Patronatul ANAT, dinamic, rebel i non-conformist, aa cum a fost caracterizat de preedintele OPTBR, genereaz deja un efect pozitiv pentru Organizaia Turis-mului Balnear din Romnia. Nicu Rdu-lescu a a vorbit despre ANAT ca fi ind un prieten drag i un partener apropiat.

  Dorina ambelor organizaii este aceea de a-i acorda susinere reciproc n proiectele care sunt de natur a aduce profi t membrilor, au declarat Nicu R-dulescu i Corina Martin. Preedintele ANAT a adugat faptul c ANAT este interesat s i defi neasc i consolideze parteneriatele, pentru a crea un consoriu solid care s acioneze pentru dezvoltarea ntregii industrii.

  n ceea ce privete colaborarea din tre OPTBR i ANAT, ne propunem promo-varea activ a turismului balnear n anul 2011, prin intermediul ageniilor de tu-rism i a programelor dedicate, din cadrul campaniei Vacan n ara mea. Scopul acestei campanii este acela de a veni n sprijinul celor care doresc s-i petreac vacana sau s efectueze un tratament la tarife accesibile. Pentru acetia, deintorii de spaii de cazare din zona balneo, prin OPTBR i ageniile de turism membre

  ANAT au lansat o serie de oferte specia-le n cadrul campaniei anuale Vacana n ara mea. n cadrul Campaniei Vacana n tara mea se regsesc i programele balneare lansate de OPTBR i susinute de ANAT, Decada balnear i O sp-tmn de refacere n staiunile balneare. Tarifele celor dou programe sunt:

  Pentru decada balnearHotel de 2 stele: 650 leiHotel de 3 stele 750 lei

  O sptmn de refacereHotel 2 stele: 270 leiHotel 3 stele 330 lei

  ANAT cere alocarea sumei de 1 milion de euro, de ctre ministerul de resort, pen-tru promovarea programelor i ofertelor speciale, i solicit ANTREC, OPTBR, FAPT - parteneri strategici ai ANAT sus-inerea comun a acestui demers Adrian Voican, preedintele ANAT Sud Munte-nia, a reamintit c n 2010 ANAT a inves-tit, pentru prima dat, suma de 50.000 de euro din bugetul propriu i din sponsoriz-rile membrilor si, pe spoturi, afi e, poste-re etc., n scopul de a da identitate vizual fi ecrui program.

  Reuniunea a stabilit c sunt necesare mai multe ntlniri de lucru pentru perioa-da imediat urmatoare, pentru a consolida parteneriatul ntre ageniile de turism i societile balneare din Romnia.

  13 NN 7373 ff bb ii titi 20201111

  UN PARTENERIAT UTIL: ANATOPTBRde ADRIANA CARANFIL, Consilier de Marketing & PR

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 14

  InfoParteneri

  Pe 23 februarie, ANAT i ANPCPPSR (Asoci-aia Naional pentru Protecia Consumatorilor i Promovarea Progra melor i Strategiilor din Ro m nia) au semnat un protocol de colaborare.

  Membr activ n organizaii, comisii consultative ale autoritlor i grupurilor de lucru pe legislaie european, dar i partener n programe naionale i internaionale, ANPCPPSR are ca obiectiv strategic educarea i informarea consumatorului.

  ncheierea protocolului marcheaz debu tul colaborrii n vederea realizrii unor campanii educative, de ale cror benefi cii s se bucure consumatorul fi nal, turistul.

  Protocolul i propune, ntre alte obiective: nfi inarea unor centre de informare a consumato-

  rului n ageniile turistice membre din toate regiu-nile ANAT;

  realizarea unui site comun prin intermediul cruia s se asigure informarea turitilor despre drepturile i obligaiile pe care le au, atunci cnd cltoresc spre o anumit destinaie;

  realizarea unor ghiduri n limba romn ce vor conine informaii utile pentru tu ritii romni care cltoresc n destinaii externe;

  elaborarea unor materiale de promovare des tinate creterii gradului de ncredere al turitilor strini n destinaiile turistice romneti;

  realizarea unor cercetri de pia teste compara-tive pe teme de interes pentru in dus trie (companii aeriene, produse turistice etc.);

  parteneriate pe proiecte cu fi nanare european; realizarea de emisiuni informative n parteneriat

  ANATANPCPPSR, care au ca scop creterea ncrederii turitilor n serviciile de consultan de cltorie oferite de ctre ageniile de turism membre ANAT.

  ANAT i ANPCPPSR i propun, ca mi si une comun, s impun o 9atitudine n scopul unei corecte informri i pentru protejarea consumatorului romn de servicii de turism, n relaie cu ageniile de turism membre ANAT.

  V invitm, stimai membri, s v implicai activ n campaniile girate de acest parteneriat. Transformarea ideilor n fapte devine realizabil doar prin susinerea dumneavoastr!

  PROTOCOL ~NTRE ANAT{I ANPCPPSR

 • 15 Nr. 73 februarie - martie 2011

  InfoParteneri

  n Romnia, n urm cu mai bine de doi ani, Asociaiei Naional pentru Protecia Consumatorului i Promovarea Programe-lor i Strategiilor din Romnia a lansat pe pia sub egida Campaniei Naionale o9a-titudine, revista InfoCons, singura revist independent din Romnia n domeniul proteciei consumatorilor i testelor com-parative. Principalul obiectiv care a stat la baza iniiativei de a publica aceast revist a fost necesitatea imperioas de informa-re specializat n domeniu, o informare independent din punct de vedere politic ori denaturat prin prism mesajelor publi-citare, declar Sorin Mierlea, Preedintele Asociaiei Naionale pentru Protecia Con-sumatorului i Promovarea Programelor i Strategiilor din Romnia.

  Astfel, InfoCons este o publicaie lu-nar, care NU conine publicitate i NU promoveaz interese polititice, etnice sau de alt natur, n afar de cele de educare i informare a consumatorilor, agenilor economici i a institu-iilor publice afl ate n slujba ce t eanului. Revista vine s spri-jine con sumatorul n pro cesul decizional de achiziie a unor bunuri sau servicii, consumatorul poate alege n cunotin de cauza, bazndu-se pe expertize avizate din diferite domenii. De asemenea, Info-Cons transmite ntr-un mod simplu i accesibil informaii general-utile consu-matorilor care clto-resc, care au nevoie

  de ajutor n interpretarea eti chetrii sau a caracteristicilor unor produse. n prezent, revista este distribuit lunar n reeaua de magazine Inmedio i Relay, ns poate fi accesat i online (www.infocons.ro). Avantajul formatului online l constituie actualizarea sptmnal a informaiilor i accesul la o gam variat de teste com-parative.

  Revenind la ntrebarea enunat n titlul articolului, un test comparativ este o eva-luare independent a unei clase de produ-se (ex.: telefoane mobile, imprimante etc.) realizat pe baza unui set comun de carac-teristici testate n cadrul unui laborator cer-tifi cat, n condiii stabile de testare. Pentru fi ecare produs se testeaz fi ecare caracte-ristic din set de mai multe ori i se evalu-eaz performanele acestuia comparativ cu specifi caiile productorilor i cu celelalte produse din clasa respective.

  La nivel mondial, rezultatele obinu-te sunt publicate n reeaua internaional I.C.R.T. (International Consumer Resear-ch & Testing) i puse la dispoziie organi-zaiilor de consumatori din ntreaga lume.

  Acestea sunt prelucrate, pentru a avea o relevan ct mai mare pentru utilizatorul fi nal (ex.: la un televizor LCD sunt urm-rite 1400 de caracteristici, iar din acestea se public 30-40 de valori medii ale claselor de caracteristici).

  International Consumer Research & Testing () este o organizaie care reunete pe de-o parte un consoriu de laboratoare independente i pe de alt parte o serie de organizaii care public lunar teste compa-rative (Belgia- Test Achats, n Frnt Que Choisir, Which n Marea Britanie, Stiftung Warentest n Germania, Consumer reports n Statele Unite ale Americii etc.). Pentru a avea acces la aceast baz de date, organi-zaiile doritoare trebuie s devin membrii activi i nu n ultimul rnd, s activeze n domeniul proteciei consumatorilor. n ul-timii ani, I.C.R.T. a desfurat peste 50 de teste comune pe an, testnd mai mult de 3.500 de produse de interes pentru consu-matori, cum ar fi : camere digitale, telefoane mobile, maini de splat, anvelope, creme antirid, alimente etc, afi rm Guido Adria-enssens, Chief Executive Offi cer I.C.R.T.

  n concluzie, testele com-parative pot fi privite ca un exerciiu de cunoatere a ca-racteristicilor eseniale a pro-duselor, o9atitudine in ceea ce priveste consumul de produse si servicii, astfel nct consu-matorii pot achiziiona n cu-notin de cauza, n timp ce agenii economici pot benefi -cia de un instrument de edu-care i informare a persona-lului din cadrul instituiei. La nivel mondial, publicaiile de tipul revistei InfoCons funci-oneaz ca un adevrat sistem de referin n ochii consuma-torilor, re zultatele publicate reprezint criterii de analiz n procesul decizional.

  pexraduprsimnagcicaluntipondtoren

  CE ESTE UN TEST COMPARATIV {I CT DE UTIL POATE FI?

  SORIN MIERLEA, Preedinte al Asociaiei Naionale pentru Protecia Consumatorilor i Promovarea Pro-gramelor i Strategiilor din Romnia

  n Belgia exist Test Achats, n Frana Que Choisir, Which n Marea Britanie, Stiftung Warentest n Germania i Consumer Reports n Statele Unite ale Americii.

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 16

  Focus

  Ministrul Dezvoltrii Regionale i Turismului, Elena Udrea, alturi de reprezentani ai industriei de tu-rism au dezbtut, pe 17 februarie, o serie de aspecte legate de dezvoltarea pro duselor turistice i promovarea acestora pn n anul 2015. Discu-iile au avut loc cu ocazia prezentrii Planului de marketing strategic i operaional al turismului romnesc pentru perioada 2011- 2015, pri-mul instrument de acest tip cu care se va opera n industria turismului din Romnia. Finalizarea pla nului de marketing strategic i operaio-nal marcheaz realizarea celei de-a doua etape importante n procesul de creare i promovare a brandului de turism al Romniei.

  Ministrul Elena Udrea a subliniat c acest document nu se rezum strict la prezentarea modalitilor de promova-re a turismului i a brandului naional de turism, ci propune instrumente n diverse domenii: de la tactici de co-municare la tactici de produs sau de vnzri, incluznd modaliti de a con-strui o infrastructur de marketing efi -cient. Planul de mar keting sta bilete obiectivele pe care le urmrim ca s ajungem o destinaie de turism com-petitiv. Este foarte important s ne-legem c planul va trebui im plementat nu doar de Minister, ci el se adreseaz i autoritilor publice locale, dar i in-dustriei de turism, pe care o dorim n continuare alturi de noi, ca partener activ al Ministerului, a declarat minis-trul dezvoltrii re gi onale i turismului. Planul de mar keting propune, pentru perioada ur mtoare, printre altele, spe-cializarea i diversifi carea produselor i serviciilor din turism, dezvoltarea celor ase produse cheie (fi ecare dintre ele bene fi ciind, n vi itor, de propriul

  TURISMUL ROMNESC ARE PLAN DE MARKETING PENTRU PERIOADA 2011 2015

 • 17 Nr. 73 februarie - martie 2011

  Focus

  plan operaional de marketing) i pre-lungirea sezonului turistic.

  n vederea raionalizrii efor turilor de marketing, ac iunile de promovare vor fi ndreptate, cu prioritate, pe ur-m toarele piee-surs: Germania, Ita-lia, Frana, Ma rea Britanie, Austria, Rusia, SUA i Ungaria. Alte aciuni vor fi derulate i pe piee cum ar fi Olan-da, Spania, Polonia, Belgia, Suedia, Bul ga ria, Ucra ina, Serbia, Mol dova, China sau Japonia, care sunt parte a portofoliului geografi c actual al vizita-torilor Romniei. Piaa intern vizeaz activiti predominant orientate ctre con struirea unui sistem de mar keting al turismului romnesc, ndeosebi pentru crearea unui portal web central al turis-mului romnesc, cu sistem adiacent de rezervare.

  Comunicarea, n perioada ur m-toare, se va concentra pe construcia notorietii prin campanii televizate de contientizare, printr-o stra tegie de inovare media prin canalele media non-tradiionale, i prin crearea unei platforme de comunicare a brand-ului pentru prile interesate. Din totalul bugetului de comunicare, 49% va fi alocat promovrii online, 32% spoturilor televizate i 19% reclamelor tipri-te.

  Ministrul Elena Udrea a afi rmat c aplicarea Planului de Marketing va dinamiza sectorul tu-ristic i va susine cre-terea nregistrat de acest domeniu n anul trecut. Conform datelor furniza-te de Institutul Naional de Statistic, n trimestrul IV al anului 2010, Sec-torul Servicii domeniul Hoteluri i restaurante a nregistrat o cretere de 16,3%, iar domeniul Ac-tiviti ale ageniilor tu-ristice, tur-operatorilor a nregistrat o cretere de 37,2% comparativ cu pe-rioada similar a anului 2009. Ministrul Dezvolt-

  rii Regionale i Turismului a mulumit reprezentanilor domeniului privat care l-au susinut pe Paul Mroiu care a susinut a doua parte a conferinei s candideze pentru funcia de director general al Direciei de Turism.

  Prezentarea strategiei de marketing va fi urmat n cel mai scurt timp de o convocare a reprezentanilor sectorului privat pentru a o defi nitiva i a o dez-bate precum i de o prezentare a rezul-tatelor comunicrii online, concentrat pe Facebook. n cadrul ntlnirii au fost dezbtute aspecte legate de USPul Ro-mniei, de pro movarea celor 6 produse turistice, profi lul publicului int i pro-blemele cu care se confrunt Romnia n acest moment: infrastructura, pro-movarea unor produse care pe alocuri nu sunt creionate ferm etc. Brandul i standurile MDRT de la trgurile inter-naionale au fost ludate de participani ns, concomitent, membrii ANAT pre-zeni i-au artat nemulumirea fa de cifrele de la care s-a pornit analiza (furnizate de Institutul Naional de Sta-tistic, de exemplu doar 7.900 de sosiri

  croaziere pe 2010, MICE o cot de 75% din total turism n 2010 etc.).

  Miroslav Dragicevic de la Horwath dixit: Romnia a dormit n ultimii 15-17 ani

  Portalul e-turism nu este fi nalizat; intr n fi nanarea Ministerului Co-municaiilor. Se intenioneaz reali-zarea unui site de promovare care s nu fac ns concuren actorilor din domeniul turistic (nu se dorete rea-lizarea unui booking.com romnesc). Se in tenioneaz creterea contribuiei la PIB cu 4% pn n 2015 i o nou-tate o reprezint inserarea n categoria obiectivelor de cretere a numrului de turiti i pentru staiunile de la mare (ele nu fac ns parte din cele 6 produse cheie identifi cate de ctre studiile care au stat la baza brandului de ar). Ghe-orghe Fodoreanu, pree dintele Invitati-on Romania i fost preedinte ANAT, a subliniat c din cele 6 pro duse doar jumtate poart vo lum. Exist nemul-umiri n privina atribuirii de buget egal Germaniei i Poloniei, n privina

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 18

  Focus

  nchiderii biro u rilor de promovare i a colectrii datelor statistice. Noul di-rector al Direciei de Turism din cadrul MDRT, Paul Mroiu, a anunat inii-erea a trei proiecte n vederea obinerii cu acuratee a datelor statistice i sub-liniaz c birourile de promovare nu pot fi subordonate ambasadelor. Acesta a amintit de necesitatea unei colaborri mai strnse cu Ministerul de Externe precum i importana parteneriatului public privat chiar i nainte de a fi re-glementat din punct de vedere legislativ (Consiliul Consultativ al Turismului). S-a solicitat i o defalcare a bugetului pentru activitile de promovare.

  Ioana Dobrescu, secretar general ANAT, a ridicat problema Organizai-ei Romne de Turism (ORT), ntruct ntr-o prim prezentare a fi rmei de con-sultan Horwath au fost alocate cte-va slide-uri acestei teme i importana unei Organizaii Naionale pentru Tu-rism sub forma unui parteneriat public privat (element care lipsete acum din prezentare chiar dac se regsete n Masterplan i a fost introdus de ctre ANAT n repetate rnduri n proiectul

  de Lege a Turismului). Exist asociaii regioanle care pot funciona ca Orga-nizaii de management al destinaiilor, ns este nevoie i la nivel central de un organism asemntor care s funci-oneze dup aceleai principii. Paul M-roiu a explicat c suma alocat din fonduri UE pentru brand poate fi gesti-onat numai de ctre MDRT i nu de un alt organism. Parteneriatul public pri-vat trebuie susinut de ambele sectoare i subliniaz mpreun cu fi rma de con-sultan extern c n urmtorii cinci

  ani Romnia poate fi pregtit pentru un astfel de organism, nsa nici sectorul privat nu a fcut o propunere comun documentat pe aceast tem. Firma Horwath a susinut c MDRT trebuie s demareze centralizarea modelelor din occident n vederea realizrii NTO. Pe de alt parte, Horwath a creat liniile directoare, depinde ns de Minister i de reprezentanii sectorului privat dac vor fi respectai paii.

  Totui, Miroslav Dragicevic, re-pre zentantul companiei Horwath HTL a recunoscut c Romnia este abia la nceputul crerii unei imagini com-petitive: Romnia a dormit n ultimii 15-17 ani, n ceea ce privete promova-rea turismului. Nu s-au fcut eforturi n acest sens. Acesta a avertizat totodat c n ciuda unor eforturi bune de pro-movare a turismului nu se va putea face nimic fr investiii n infrastructur, fr venituri mai mari pentru industria turismului sau crearea unor condiii pentru fi rmele de profi l.

  Romnia a intrat ntr-un rzboi inegal n ceea ce privete promovarea turistic, i acest lucru s-a vzut nc din primii ani de dup 1990. Bugetele alocate promovrii turis-mului romnesc erau echivalente celor dintr-un comitat din Marea Britanie sau dintr-un arondisment parizian pe acelai capitol al promovrii. Nu poi face fa pe piaa extrem de competitiv a promovrii industriei turismului, dac nu aloci bani serioi pentru apa-riii pe televiziunile internaionale sau n presa cu greutate din strintate.

  S-a crezut mult timp c turismul se promoveaz singur sau c, oricum, e o anex a economiei. Aceste erori de calcul i de buget le pltim astzi, plus, desigur, lipsa infras-tructurii i a altor condiii necesare unui turism de succes.

  S nu uitm i de faptul c am fost scoi de pe piaa turistic mondial nainte de 1990 i avem de recuperat un handicap serios din acest punct de vedere, handicap care a continuat din cauza lipsei de viziune i a nencrederii n potenialul turistic al Romniei.

  Dan Matei AgathonVicepreedinte

  Purttor de cuvntAliana Confederaiilor Patronale din Romnia

  amadri

  etr

  1c

  ROMNIA A INTRAT ~NTR-UN R|ZBOI INEGAL...

  de Lege a Turismului) Exist asociaii

 • 19 Nr. 73 februarie - martie 2011

  Ancheta

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 20

  Eveniment

  n perioada 17-20 martie 2011, Aso ciaia Naional a Ageniilor de Turism din Romnia va orga-niza la Palatul Parlamentului din Bucureti cea de a 2-a ediie a Trgului Internaional de Turism Holiday Market.

  Evenimentul va da startul tr-gurilor ANAT din Calendarul Ex-poziional 2011 i va reuni pe o suprafa de peste 3500 m2 agen-ii de turism, parteneri hotelieri, companii aeriene, companii de asigurri medicale, asociaii regi-onale de promovare a turismului, birouri i reprezentane de turism ale mai multor state, parteneri internaionali i autoriti locale. Primul Trg Internaional Ho-liday Market s-a bucurat de un real succes, ceea ce i-a adus pozi-ia a doua n Topul celor mai vizi-tate Trguri din Bucureti n anul 2010. Astfel, ANAT i propune i pentru urmtoarea ediie, s ofere vizitatorilor cele mai bune condi-ii pentru alegerea vacanelor att pentru destinaii interne, ct i externe n sezonul de var 2011. ANAT dorete, de asemenea, s ofere membrilor i tuturor parte-

  nerilor expozani la trg, posibili-tatea de a ncheia noi contracte i de a vinde ct mai multe vacane, ntr-un cadru ct mai adecvat i profesionist.

  Prima ediie s-a bucurat de prezena a 18.000 de vizitatori o cifr sufi cient de mare nct s determine ANAT s continue, aa nct a urmat, fi resc, ediia de toamn, denumit Winter Ho-liday, unde au fost nregistrai peste 12.000 de vizitatori n con-diiile n care efectele crizei erau deja i mai puternice. Vor parti-cipa, ca de obicei, agenii de tu-rism, parteneri hotelieri, compa-nii aeriene, companii de asigurri medicale, asociaii regionale de promovare a turismului, birouri i reprezentane de turism ale mai multor ri, parteneri internaio-nali, autoriti naionale i locale, la un eveniment care va gzdui din nou prezentri de destinaii i seminarii de specialitate. De-talii privind contractarea spaiilor pentru participarea la acest eveni-ment sunt disponibile pe site-ul www.targuri-anat.ro

  HOLIDAY MARKET, LA A DOUA EDI}IE

  20

  i

  i

  e i t

  e

  i

  u---i e i i -

  i i -r -

  u

 • 21 Nr. 73 februarie martie 2011

  Profil

  Ne face plcere s amintim c n ca-drul uneia din ntlnirile ofi ciale ntre o delegaie a ANAT i ministrul Elena Udrea (Mamaia, 11 august 2010), ANAT a abordat inefi ciena organizrii i co-ordonrii activitii de turism n cadrul MDRT, pe unele segmente, iar concluzia pe acest subiect a vizat nfi inarea unei Direcii ce va coordona direct Turismul, separat de activitatea de Dezvoltare Regi-onal a acestui minister. Eforturile ANAT s-au concentrat pe ncercarea de a susi-ne, pe poziia de Director General al noii Direcii de Turism un specialist cu expe-rien practic, un tehnician cu care s se poat colabora direct i care s sprijine asociaiile de turism, astfel nct dialogul Patronat Minister s fi e ct mai tehnic i mai aproape de realitatea practic.

  Propunerea noastr pentru acest post a fost de la nceput domnul Paul Mro-iu, specialist redutabil n domeniul indus-triei ospitalitii, membru ANAT, propu-nere pe care am discutat-o ndeaproape n dezbaterile ulterioare cu MDRT, n vederea cooptrii n echipa acestui Mi-nister a unui specialist ce provine din mediul privat. n ceea ce ne privete, avem ncredere deplin c vom avea un interlocutor permanent, un specialist cu experien i expertiz incontestabile, un partizan al dezvoltrii i promovrii turismului romnesc, dar i al intereselor patronale i asociative n relaionarea cu MDRT. n numele membrilor ANAT i al conducerii ANAT, adresez domnului Paul Mroiu sincere felicitri pentru noua misiune i asigurarea c ANAT va continua s susin ndeaproape dialogul i dezbaterile iniiate cu MDRT, avnd n vedere c ne bazm, acum, i pe suportul pe care suntem convini c l vom primi din partea sa, a subliniat Corina Martin, preedinte ANAT. Paul George Mroiu

  desfoar activiti n industria ospitali-tii de 25 de ani, n prezent fi ind Pree-dinte & CEO al Peacock Hotels / Global Hotel Management Companie de con-sultan n proiecte de investiii hoteliere i asisten managerial n dezvoltarea afacerilor n industria ospitalitii pri-ma de acest tip nfi inat n Romnia, Director Regional de Franciz i Parte-ner Strategic pentru Romnia, Moldo-va & Bulgaria al Golden Tulip Hotels, Inns & Resorts, Preedinte al Romanian Convention Bureau (asociaie membr ANAT), Tutor la Royal Institute for Ho-spitality Management dezvoltat n Ro-mnia n parteneriat cu Ecole Hoteliere de Lausanne. Are 25 de ani de experien solid n management turistic, hotelier, de eveniment, din care 16 ani n poziii cheie de decizie.

  n timpul i dup terminarea studiilor la Academia de Studii Economice, Sec-ia Economia Serviciilor de Alimentaie Public i Turism, n anul 1987, lucreaz exclusiv n domeniul turismului, urcnd progresiv treptele competenelor profe-sionale. ntre anii 1982 i 1990 a ocupat funcii pornind de la curier, recepioner, picol, grafi cian, lucrtor comercial, eco-nomist pn la ef de departament n ca-drul I.T.H.R. Bucureti / Hotel Bucureti. ncepnd cu 1990 pn n 1991 a ocupat poziia de ef Departament Grupuri Mari i Evenimente n cadrul fi rmei Nouvelles Frontieres Simpaturism, prima fi rm de turism mixt din Romnia. n perioada 1991-1993 ocup poziia de CEO i Pre-edinte C.A. al Companiei de Hoteluri & Restaurante Ambasador, gestionnd cir-ca 900 de camere n trei hoteluri i cinci restaurante. Pentru o perioad de aproape un an, 1993-1994, a fost Director al Bi-roului Naional de Turism al Romniei la New York, poziie pe care o prsete

  prin demisie din cauza inefi cienei rela-iei cu Ministerul Turismului i a lipsei de interes a autoritilor privind promo-varea Romniei ca destinaie turistic. Rentors n ar, i reia pentru scurt timp poziia de CEO n cadrul Companiei de Hoteluri & Restaurante Ambasador. Din anul 1995 este Director de Marketing i Vnzri al Nouvelles Frontieres Simpa-turism i coordonator al Ageniei Ofi ci-ale a Camerei Deputailor. Urmeaz o perioad de peste doi ani, 1996-1998, n care ocup poziia de CEO n cadrul fi rmei Carpatours specializat n turism de afaceri i motivaional i organizare de conferine. ntre 1998 i 2001 este CEO i actionar al Elips Tour Romnia / Elips Events Companie de management al destinaiei i organizator profesionist de conferine. n octombrie 2001 i asum responsabilitatea deschiderii, defi nirii strategiei i poziionrii pe pia a primu-lui hotel de aeroport din Romnia, pn n martie 2003 ocupnd poziia de CEO al hotelului Sky Gate. n octombrie 2004 reia managementul hotelului introducn-du-l n lanul Golden Tulip, alturi de alte trei hoteluri n Bucureti, unul n Cluj i altul la Varna / Bulgaria. Din martie 2003, pentru o scurt perioad de cteva luni asigur managementul investiional i operaional pentru proprietile hote-liere ale grupului Ana Hotels, ncercnd implementarea unei strategii corect arti-culate i redefi nirea procedurilor operai-onale i a identitii de imagine. ntre anii 2002 i 2005 a activat ca profesor asociat n cadrul ASE Facultatea de Comer Catedra de Turism la programul de Masterat n Administrarea Afacerilor n Industria Ospitalitii

  Ne face plcere s amintim c n ca

  PAUL M|R|{OIU ESTE DIRECTORUL DIREC}IEI DE TURISM DIN MDRT

  14 februarie, chiar de Valentines Day, este data numirii n funcie a lui Paul Mroiu drept Director General al Direciei Turism din Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului (MDRT) departament nou creat, afl at direct n subordinea Ministrului.

 • Fiecare proiect marca ANAT are ca misiune promovarea i prote-jarea intereselor i imaginii ageniilor membre. n acest sens, ANAT are plcerea de a v anuna c Programul nscrieri Timpurii a fost nregistrat ofi cial la Ofi ciul de Stat pentru Invenii i Mrci (OSIM). Dispunem astfel de protejarea mrcii ce poate fi folosit de ctre membrii ANAT n conformitate cu regulamentul, care poate fi gsit pe siteul ANAT la seciunea Informaii ofi ciale, rubrica: nscrieri Timpurii Marc nregistrat.

  Invitm pe aceast cale ageniile membre s se nscrie n acest program pentru a benefi cia de promovare susinut n cadrul cam-paniei.

  ~NSCRIERI TIMPURII, ~NREGISTRAT OFICIAL

  LA OSIM

  CALENDARUL TRGURILOR ANAT 2011

  1. 17-20 MARTIE 2011, Trgul Internaional de Turism HOLIDAY MARKET, Palatul Par la-mentului Bucureti 2. 25-27 MARTIE 2011, TOURISTICA Cluj Na-poca, Polus Center Cluj 3. 01-03 APRILIE 2011, SALONUL DE VACANE Timioara 4. 15 17 APRILIE, TRGUL VACANELOR CONSTANA, Pavilionul Expoziional Mamaia 5. 13 15 MAI 2011, TRANSYLVANIA TOURISM FAIR Braov, Braov Business Park 6. 12 14 MAI 2011, EXPOVACANA PLOIETI, Casa de Cultur a Sindicatelor 7. 29 SEPTEMBRIE 2 OCTOMBRIE 2011, Trgul Internaional de Turism WINTER HOLIDAY, Palatul Parlamentului Bucureti

  Trgurile de turism marca ANAT se adreseaz au-to ritilor i asociaiilor profesionale din turism, agen-iilor de turism i touroperatorilor, staiunilor turistice, complexelor balneare, hotelurilor i companiilor ho te-liere, pensiunilor, cabanelor, campingurilor, editurilor i publicaiilor din turism.

  Pentru mai multe informaii, contactai pe dna Mihaela Vidovici, consilier ANAT,

  la adresa de e-mail [email protected]

  Nr. 73 februarie martie 2011 22

  AnatNews

 • 23 Nr. 73 februarie martie 2011

  Ancheta

  Consecvent principiilor statutare, privind protejarea membrilor si de aciunile iresponsabile ale celor care nal turitii i aduc imense prejudicii celor care neleg sa respecte aceast profesiune, ANAT a depus eforturi susinute pentru identifi carea i stoparea activitii Alinei Oana Manea Gheorghiu, care prin agenia Brianna World Holiday continua seria neltoriilor ncepute n anul 2008, cu numele Clasic Travel.

  Dei agenia Brianna World Holiday nu este membr ANAT, Asociaia a monitorizat i a anunat autoritile nc din 2008 fa de activitatea acestei persoane, care a creat, prin fi rmele de turism pe care le administra (noi am identifi cat nu mai puin de 5 astfel de fi rme) o veritabil reea, n care au czut deopotriv turiti dar i agenii de turism membre ANAT.

  Implicarea ANATCazul Brianna World Holiday a ex-

  plodat n mass-media chiar n seara zi-lei de 25 Decembrie 2010. Din fericire, pentru ntreaga comunitate a ageniilor de turism membre, modul n care s-a implicat Asociaia n gestionarea pu-blic a acestui subiect, a fost, fr fals modestie, o lecie de PR.

  Piaa ageniilor de turism, deja serios afectat de ntregul context economic asupra cruia nu insistm acum, a fost scutit de valul fi resc de nencredere al turitilor, care se pregteau s plece, n cltoriile contractate prin agenii, cu ocazia srbtorilor de iarn.

  Un alt factor care a determinat mo-bilizarea autoritilor a fost posibil datorit notorietii ctigate de ANAT n contiina publicului.

  Mai precis, totul a nceput de la reclamaia transmis mass-mediei i ANAT (doamnei Preedinte Corina Martin), de ctre doamna A. Farkas, prin care a fost notifi cat despre faptul c aceast turist, care a cumprat bi-lete de avion prin intermediul ageniei Brianna World Holiday, a fost debarca-t de la decolare de ctre reprezentanii companiei aeriene, pe motiv c biletele achiziionate au fost anulate de ctre agenia emitent. Preedintele ANAT a rspuns turistei n aceeai sear, i a na-intat reclamaia ctre ANPC i MDRT Departamentul de Control, pe care i-a contactat pentru soluionarea imediat a cazului.

  Reacia Departamentului de Con-trol al MDRT, condus de Dl Dorin Gherghina a fost prompt i imediat dup Craciun, n data de 29.12.2010, a fost efectuat un control la sediul agen-iei Brianna World Holiday, soldat cu retragerea licenei.

  Dup ce turista pgubit a sesizat cazul pe diverse bloguri, pe care a invitat i ali pgubii s se adreseze ANAT, pe adresele de e-mail ale Patronatului s-au primit multe alte plngeri asemntoare, care au fost direcionate de asemenea, ctre MDRT i ANPC.

  Din comentariile de pe blogurile i website-urile pe care s-a discutat acest caz, a reieit c agenia de turism o are n spate pe dna Alina Oana Manea Gheorghiu, cu-noscut n breasl prin pagubele produse de ageniile administrate de dnsa anteri-or: Clasic Travel/General Izoconstruct/General Travel Izoconstruct/Geo Travel.

  Autorit\]ile, ANAT [i turi[tii p\gubi]i, la masa

  discu]iilorPornind de la acest indiciu, ANAT

  a hotrt organizarea n data de 24 ianuarie 2011, a unei ntlniri, n cadrul creia, persoanele pgubite s aib posibilitatea s se ntlneasc direct i nemijlocit cu reprezentanii MDRT, IGPR, ANPC, crora s le adreseze direct ntrebrile care se impuneau.

  Componen]a Grupuluide lucru:

  ANAT: Dna C. Martin, Preedinte ANAT Dl M. Cojocrescu, Vicepreedin-

  te ANAT Dl O. Pelivan, Consilier Juridic

  ANAT Dl A. Tiron, Adeona Tour Dna A. Tlvr, Tal Aviation Dna M. Drgu, Paradise Travel

  Agency Dna C. Nicolescu, Activ

  Tours&Travels Dna A. Musceleanu, Travel Art Dna M. Botez, Be Free Travel Dl L. Cirstea, Alltour

  MDRT: Dl D. Gherghina Dna D. Canda I.G.P.R. D.I.F. Dl M. Moise

  Secia 8 Poliie Bucureti: Dl M. Cristian

  Reprezentani pgubiilor ageniei Brianna World Holiday:

  Dl I. Morogan ; Dl N. Mihalcea; Dna L. Georgescu; Dna I. Blceanu

  Cazul ageniei de turism Brianna World Holiday i al doamnei Alina Oana Manea Gheorghiu, binecunoscut n brana oamenilor de turism, pentru un lung lant de nelciuni i fraude comise de-a lun-gul anilor, se apropie n cele din urm de soluionare. Verdictul autoritilor:nceperea urmrii penale i privarea de libertate pe perioada cercetrilor.

  ANAT SPUNE STOP FRAUDELOR DIN DOMENIUL TURISMULUI

 • n acest context, au fost aduse la cu-notina celor prezeni i alte cazuri si-milare (New Travel&Tour, Pro Tra vel & Tour), respectiv demersurile ntreprinse de ANAT n aceast privin.

  De asemenea, au fost explicate par-ticipanilor demersurile ntreprinse de ANAT pe lng MDRT de a accepta, la procesul de liceniere i de breveta-re, respectiv la efectuarea aciunilor de control ale MDRT, implicarea ANAT, pentru a fi ltra i stopa asemenea cazuri n pia.

  Vicii legislativeDl Dorin Gherghina (MDRT) a men-

  ionat c instituia ministerului a ntre-prins toate msurile legale att n cazul Brianna World Holiday, ct i n toate celelalte cazuri sau sesizri care au fost transmise de ctre ANAT, cu aplicarea sanciunilor prevzute de legislaia n vigoare (amend, suspendarea licenei, retragerea licenei).

  n ceea ce privete retragerea bre-vetului de turism persoanelor care au comis asemenea fraude, exist un im-pediment legal n aceast privin i anume este necesar s se fi pronunat o hotrre judectoreasc defi nitiv prin care persoana s fi e condamnat pen-tru svrirea unor asemenea fapte, cu nscrierea acestora n cazierul judiciar.

  Aceeai situaie se regsete i n pri vina eliberrii licenei MDRT nu poate refuza acordarea licenei so-licitantului, dac acesta ndeplinete toate condiiile prevzute de legislaia n vigoare. Astfel c, unicul lucru pe care l poate face MDRT n asemenea situ-aii este s acioneze n limita cadrului legal, respectiv s apeleze la celelalte in-stituii ale statului care sunt abilitate s ntreprind msurile legale i s aplice sanciunile corespunztoare n funcie de gradul de vinovie stabilit.

  Poli]ia la raportReprezentanii IGPR au relatat celor

  prezeni despre cazurile Brianna World Holiday i Clasic Travel, despre care, deocamdat, autoritile prezuma impli-carea aceleai persoane n aciuni ilegale.

  Astfel, dosarul penal privind-o pe dna Alina Oana Manea Gheorghiu, afl at n instrumentare la Direcia de Investi-gare a Fraudelor a fost deschis la sesiza-rea fcut de administratorul societii Brianna World Holiday, dl Decu Vladi-mir, care a depus o plngere mpotriva acesteia pentru nelciune i delapidare. Dup depunerea plngerii, reprezentan-ii IGPR au fost la sediul societii, unde au constatat c licena de turism a fost deja ridicat de ctre MDRT, respectiv s-au luat do cu mentele societii, s-au citat per soanele p gubite i s-a efectuat audierea acestora.

  n ceea ce privete dosarul Clasic Travel, i acesta se afl n stadiul de ur-mrire penal la Parchetul de pe lng Tribunalul Bucureti.

  ANAT vrea implementa-rea unor m\suri [i norme care s\ previn\ repetarea

  unor astfel de cazurin urma discuiilor avute cu aceast

  ocazie, reprezentanii ANAT au evocat din nou importana campaniei Ale-ge agenia de Turism Cltorete cu ANAT, campanie care trebuie sus-i nut permanent pentru a crete no-to rietatea i credibilitatea ageniilor membre n rndul turitilor, care se pun astfel la adpost de situaii care creeaz pe lng pierderile materiale i un real disconfort.

  M\surile concretepropuse de ANAT pentru

  stoparea fraudelor de acest tip sunt:

  - implicarea direct i participarea nemijlocit a ANAT ( a asociaii-lor profesionale de profi l) n pro-cedura de brevetare i liceniere, prin acordarea avizului obligatoriu din partea acestora, aspect foarte important pentru prevenirea i eli-minarea unor asemenea cazuri.

  - adoptarea unor msuri/sanciuni m potriva persoanelor care n-

  chiriaz brevetul unei agenii de tu-rism, n scopul funcionrii acesteia.

  - constituirea unei baze de date cu persoanele fi zice care au fost aso-ciai, acionari, administratori sau ageni de turism n cadrul unor agenii precum Brianna/Clasic Travel sau brevetul crora a stat la baza deschiderii ageniei de tu-rism. Importana unei asemenea baze de date este major, deoarece astfel se poate restriciona i li mita accesul pentru persoane cu antece-dente n exercitarea unei activiti economice n turism.

  - modifi carea legislaiei privind li-cenierea i brevetarea, prin in tro-ducerea unor prevederi restrictive privind exercitarea unei profesii sau activiti economice n turism (s-au propus includerea urmtoarelor cri-terii: lipsa de antecedente pe nale; s nu fi e cercetat penal pentru comite-rea infraciunilor mpotriva patrimo-niului; aplicarea procedurii similare eliberrii licenei pentru jocurile de noroc; suspendarea bre vetului per-soanelor cercetate penal, pentru in-fraciuni mpotriva patrimoniului, pe toat durata cercetrii).

  - stabilirea unor relaii de colaborare ntre MDRT, IGPR, ANPC i aso-ciaiile de profi l, n baza unor protocoale, prin care s se efectueze schimbul efectiv de informaii necesare prevenirii i combaterii efi ciente a unor asemenea practici.

  - ntocmirea unei liste negre care s cuprind att ageniile de turism, ct i agenii de turism, administra-torii, managerii care au produs pa-gube prin fraudarea turitilor sau a altor agenii de turism.

  - modifi carea sistemului de asi gu-rare a turitilor prin preluarea sis-temului folosit de IATA la acredi-tarea ageniilor de turism.

  - notifi carea GDS-urilor privind ageniile de tip Brianna, cu soli-citarea de a ntreprinde msurile necesare pentru limitarea accesu-lui acestora n sistem.

  - notifi carea ROTLD cu solicitarea suspendrii site-urilor prin care se comit fraude.

  de DAN DUMITRU

  Nr. 73 februarie martie 2011 24

  hi i b t l i ii d t

  Ancheta

 • Conform unui sondaj realizat n perioada 10-24 ianuarie 2011 de ctre portalul infoturism.ro n parteneriat cu iVox, majoritatea turitilor romni i achiziioneaz vacana direct la sediul ageniei de turism i nu online. Din cei 4120 de respondeni, 69,22% prefer s fac plata serviciilor la sediul ageniei. Un procent mic, dar n cretere, prefer s fac plata online, 21,04% i 9,73% aleg banca pentru a realiza tranzacia.

  n cadrul sondajului participanii au fost rugai s realizeze un clasament al regiunilor preferate pentru o vacan n ar. n top s-a clasifi cat Litoralul Mrii Negre 49,39% dintre respondeni susinnd c l prefer de fi ecare dat cnd merg n vacan. Acesta este urmat de regiunea Transilvaniei i Maramures, pe locul 4 situndu-se zona Bucovinei.

  Cele mai cutate destinaii turistice n anul 2010 au fost, conform statisticilor de rezervri realizate pe portalul infoturism.ro, Romnia, Bulgaria, Grecia, Turcia i Austria. Pentru Romnia, cele mai multe rezervri de vacan au fost realizate pe destinaia Mamaia i Eforie Nord (33%).

  Pentru Bulgaria, destinaiile cele mai cu-tate, care au strns cele mai multe rezervri n 2010, au fost Nisipurile de Aur i Sunny Beach (45%). Clasat pe locul 3, Grecia a avut ca destinaii preferate Insula Corfu i Insula Thassos (33%).

  Pentru 2011, destinaiile afl ate n topul cutrilor au rmas n mare parte aceleai, evideniindu-se o preferin mai ridicat pentru destinaiile montane din Romnia, cu precdere Transilvania i Maramure, precum i spre Spania (Barcelona), se mai arat n comunicatul de pres. n cazul mijloacelor de transport utilizate, maina personal este una dintre cele mai populare soluii pentru vacan pentru romni. Autocarul i avionul rmn ca opiuni, 34.94% dintre respondeni declarnd c nu folosesc niciodat autocarul, n timp ce 48% susin c nu folosesc niciodat avionul.

  La ntrebarea n ce msur te intereseaz recomandrile de vacan ale ageniilor? procentul majoritar (45,66%) al rspunsurilor a fost n favoarea recomandrilor ageniilor, respondenii declarnd c acestea conteaz n mare msur n alegerea vacanei.

  n topul serviciilor achiziionate de c-tre participanii la sondaj se afl sejururi-le 19% dintre respondeni declarnd c rezerv des acest tip de vacan. Acestea sunt urmate, ca frecven n achiziionare, de cazri i city break-uri, pe ultimul loc si-tundu-se croazierele. n cazul croazierelor un procent de 4,17% dintre participani au declarat c le achiziioneaz des.

  La sondaj au participat 4120 de persoane, dintre care 60.27% femei i 39.73% brbai. Cea mai mare parte a respondenilor au provenit din municipiul Bucureti (22,82%), judeul Cluj (6,29%), judeul Iai (4,76%) i Constana (4,32%).

  Concluzia sondajului, se arat n comunicatul de pres, este faptul c majoritatea romnilor i ia vacan o singur dat pe an, aceasta fi ind n marea parte a cazurilor un sejur n Romnia, Bulgaria sau Grecia, unde acetia au n topul activitilor preferate statul la plaj, relaxarea la munte sau vizitarea obiectivelor culturale. Majoritatea turitilor romni i achiziioneaz vacana direct de la sediul ageniei i prefer ca metod de transport maina personal.

  25 Nr. 73 februarie martie 2011

  Sondaj

  ROMNII ALEG AGEN}IILE DE TURISM ~N DEFAVOAREA ONLINE-ULUI

  5

 • Recent, n Romnia i-a nceput emisia o televiziune de turism, care se va distribui GRATUIT, prin satelit, n sistemele DTH, Ip-tv i n reelele de cablu TV la nivel naional.

  Travel Mix Channel este un nou for-mat de televiziune n peisajul media. Canalul se adreseaz unui public larg intersat de un coninut de relaxare, re-prezentnd mai mult dect o surs de in-spiraie pentru alegerea unei destinaii de vacan. Este o televiziune adresat tutu-ror telespectatorilor care iubesc na tura i cltoriile, dar i celor care activeaz n industria de turism din Romnia. Mix-ul de programe propus de Travel Mix Chan-nel este profi lat pe specifi cul jurnalismu-lui de cltorie, cu un bogat coninut de fi lme documentare din lume, dar i des-tinaii romneti. n cadrul programelor vor fi prezentate pe larg evenimentele

  din industria turismului (trguri expo-ziii), proiectele i activitatea instituiilor din domeniu (Ministerul Dezvoltrii Re-gionale i Turismului, ANAT, ANTREC etc.), dar i emisiuni cu un bogat caracter didactic.

  Travel Mix Channel i propune s promoveze turismul n toate formele lui (cltorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism etc.) i s ofere posibilitatea tuturor s descopere noi destinaii turistice. Travel Mix Channel promite s devin un prieten de sufl et, o televiziune cu tematic foarte diversifi cat: de la oraele lumii, capitale europene, ghid de cltorie, destinaii de lux, croaziere, destinaii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar & pub, parcuri de distracie, travel shopping, business travel, plaje de vis, prtii de ski, trasee turistice, agenii de

  turism, last minute, sporturi de vacan, locuri i oameni, jurnalist de ocazie, pescar n Romnia, descoper Romnia, balneoturism, agroturism, muzee sub lup, istorie i tradiii, lcauri de cult, rezervaii naturale, comorile din adncuri, secretele naturii i pn la o serie de emisiuni gastronomice care prezint reete, secrete i arome din ntreaga lume. Travel Mix Channel aparine companiei de media MIXMONTAN SRL, fi rm care are n portofoliu Televiziunea Valea Prahovei TV, Ziarul Valea Prahovei i postul de Radio Best FM, deinute de omul de afaceri Laurentiu Megelea, acionar i n cadrul companiei imobiliare Mervani din Valea Prahovei.

  ANAT este partener al acestei televiziuni, creia i ureaz mult succes i la ct mai multe tiri i emisiuni de calitate!

  UN POST TV DE TURISM:ANAT este partener al acestei televiziuni

  Nr. 73 februarie martie 2011 26

  Media

 • 27 Nr. 73 februarie martie 2011

  Tendin]e

  Turismul internaional a revenit pu-ternic n 2010, n conformitate cu un raport al Organizaiei Mondiale a Tu-rismului (OMT). Numrul sosirilor in-ternaionale ale turitilor strini a cres-cut cu aproape 7%, ajungnd la 935 de milioane, i ca urmare a scderii cu 4% n 2009 cel mai afectat an de ctre criza economic global. Marea majo-ritate a destinaiilor din ntreaga lume au comunicat acum cifre pozitive, su-fi ciente pentru a compensa pierderile recente sau s le aduc mai aproape de acest obiectiv. Cu toate acestea, re-cuperarea a venit la viteze diferite i a fost determinat n principal de econo-miile emergente. Favorizat de mbun-tirea condiiilor economice la nivel mondial, turismul international a re-cuperat mai repede dect se atepta de la impactul crizei fi nanciare mondiale i recesiunea economic de la sfri-tul lui 2008 i 2009. Numrul sosirilor internaionale ale turitilor strini a crescut cu 6,7% comparativ cu 2009, cu o cretere pozitiv raportat n toate regiunile lumii. La nivel mondial, nu-mrul de sosiri turistice internaionale a ajuns la 935 de milioane, o cretere de 58 de milioane fa de 2009 i cu 22 milioane mai mult dect nivelul de vrf pre-criz din 2008 (913 milioane). n timp ce toate regiunile au nregistrat o cretere a sosirilor turistice interna-ionale, economiile emergente rmn principalii factori ai acestei recuperri. Aceast recuperare multi-vitez, mai mic n economiile avansate (+5%), mai rapid n cele emergente (+8%),

  este o refl ectare a situaiei economice generale la nivel mondial i este setat s domine 2011 i viitorul apropiat.

  Recuperarea n turismul internai-onal constituie o veste bun, n special pentru rile n curs de dezvoltare care se bazeaz pe sectorul de venituri att de necesare i pe crearea de locuri de munc, a declarat secretarul general OMT, Taleb Rifai. Acum provocarea va fi de a consolida aceast cretere n urmtorii ani, pe fondul unui mediu economic global nc nesigur,a adu-gat acesta.

  Asia (13%) a fost prima regiune care a recuperat i una dintre cele mai puternice regiune n cretere n 2010. Sosirile turistice internaionale n Asia au atins un nou record, ajungnd la 204 milioane anul trecut, pn la 181 de milioane n 2009. Africa (+6%, 49 milioane), este singura regiune care a indicat cifre pozitive n 2009, situaie meninut i pe parcursul anului 2010. Continentul negru benefi ciaz de cre-terea dinamicii economice i de gzdu-irea de evenimente, cum ar fi Campio-natul Mondial de Fotbal din Africa de Sud. De asemenea, Orientul Mijlociu a avut un plus de 14%, de 60 de milioane de turiti.

  n Europa (+3% la 471 de milioa-ne), recuperarea a fost mai lent dect n alte regiuni din cauza ntreruperii trafi cului aerian cauzat de erupia vul-canului Eyjafjallajokull i a incertitu-dinii economice care afecteaz zona euro. Cu toate acestea, sectorul a luat amploare din a doua jumtate a anului

  i unele ri individuale au realizat cu mult peste media regional, dar acest lucru nu a fost sufi cient pentru a deter-mina rezultatele globale de mai sus s acopere pierderile din 2009.

  Cele dou Americi (+8% la 151 de milioane) au revenit din declin n 2009. Alturi de difi cultile economice sufe-rite n America de Nord, un factor ne-gativ a fost i impactul gripei H1N1. Revenirea la cretere economic n economia SUA a ajutat la mbunti-rea rezultatelor regiunii n ansamblul su. Creterea a fost puternic i n America de Sud (+10%).

  Rezultatele subregionale refl ect n mod clar acest recuperare multi-vitez. Cteva subregiuni, cum ar fi de Nord i Africa Sub-Saharian, dar i Asia de Sud-Est nu au fost afectate de criza global i au raportat o cretere conti-nu pe parcursul anilor 2009 i 2010. Caraibe i America Central doar au revenit la nivelul din 2008, n timp ce n Europa Central i de Est, precum i Europa de Sud i zona mediteraneean revenirea a fost insufi cient pentru a compensa fl uxurile de turiti pierdute n 2009. n schimb, Europa de Nord nu a revenit la o cretere pozitiv n 2010.

  Creterea ncasrilor n turismul internaional a continuat s rmn oarecum n urm raportat la sosirile din cursul anului 2010, aa cum este tendina n timpul perioadelor de re-cuperare. Printre pieele de top n ceea ce privete cheltuielile n strintate, economiile emergente au continuat s conduc: China (17%), Federaia Rus

  OMT TURISMULINTERNA}IONAL ~{I

  REVINE ~N FOR}|

  rile emergente au o vitez de recuperare mai mare; Sosirile turitilor internaionali vor crete

  ntre 4% i 5% n 2011; Rifai: statele nu trebuie s impoziteze mpo-

  vrtor turismul.

 • Nr. 73 februarie martie 2011 28

  Tendin]e

  (26%), Arabia Saudit (28%) i Bra-zilia (52%). Economiile pieelor surs tradiionale Australia (9%), Canada (+8%), Japonia (7%) i Frana (4%) i-au revenit, n timp ce o cretere mai modest de 2% a venit din SUA, Ger-mania i Italia. Cererea pentru turismul internaional a depit cu succes criza n 2010, n pofi da incertitudinii econo-mice persistente n unele piee majore, a unor dezastre naturale suferite n une-le ri, a unor tulburri politice i socia-le n altele, perturbri grave de cltorii aeriene n urma unei erupii vulcanice n Islanda aprilie anul trecut i condii-ile meteorologice din anumite pri ale Europei i SUA, n decembrie.

  Turismul s-a dovedit nc o dat a fi un sector extrem de rezistent. Cu toate acestea, avem nevoie de o conlu-crare mai bun n direcia integrrii i a cooperrii ntre toi actorii implicai n lanul valorii de turism n vederea cre-terii competitivitii noastre i pentru a rspunde mai efi cient la provocri, cum ar fi cele care au aprut de la n-chiderea spaiului aerian european n

  aprilie anul trecut, a declarat liderul OMT. 2010 a fost marcat, de aseme-nea, de creterea n importan a me-ga-evenimentelor sport, cultur i ex-poziii n ceea ce privete capacitatea lor extraordinar de a atrage vizitatori i transforma rile gazd n destinaii turistice atractive. Exemple notabile includ Jocurile Olimpice de Iarn din Canada, Expo Shanghai din China, FIFA World Cup din Africa de Sud i Jocurile Commonwealth-ului n In-dia. Confi rmnd aceste tendine, peste 300 de experi din ntreaga lume, care constituie panelul de experi al OMT, a evaluat performana anului 2010 de ansamblu ca fi ind foarte pozitiv i cu mult peste ateptrile lor de la ncepu-tul anului. Aceast perspectiv pozitiv este meninut i pentru anul 2011.

  Dup un an de recuperare la nivel mondial n 2010, creterea este de a-teptat s continue pentru sectorul turis-tic n 2011, dar ntr-un ritm mai lent. Previziunile OMT indic faptul c so-sirile turitilor internaionali vor cre-te ntre 4% i 5% n 2011, o rat uor

  peste media pe termen lung. Pe de alt parta, rata ridicat a omajului persis-tent rmne o preocupare major, fi ind ateptat o redresare treptat n ocupa-rea forei de munc pentru anul 2011, dar nc prea slab pentru a compensa locurile de munc pierdute n timpul crizei economice.

  Tendina recent fa de introduce-rea i creterea impozitrii pe cltorie ca un mijloc de echilibrare a conturi-lor publice, reprezint o alt provocare pentru sectorul turistic. n timp ce noi nelegem pe deplin necesitatea unei consolidri fi scale, Organizaia Mondi-al a Turismului va continua s alerte-ze guvernele asupra faptului c aceste taxe afecteaz n mod grav industria turistic n vederea stimulrii crerii de locuri de munc i a creterii economi-ce. Taxele au un impact negativ asupra economiilor i cu privire la posibilit-ile de dezvoltare a economiilor emer-gente, a mai adugat Rifai.

 • 29 Nr. 73 februarie - martie 2011

  Ancheta

  De asemenea, turitii romni au pri-mit cu interes campaniile derulate de ANAT, n parteneriat cu celelalte or-ganizaii profesionale de turism, dintre care menionm: miniPreuri de va-can - pentru capetele de sezon (care include programele Litoralul pentru toi, Decada balnear, O sptmn la munte); Zile gratuite de vacan pentru sezonul intermediar i Supli-ment la mas, Hai la Bi pentru vrful de sezon.

  n ceea ce privete segmentul ex-tern, ageniile de turism au promovat nc din iarn campanii de early book-ing pentru o serie de destinaii turistice atractive. O alt caracteristic a anului 2010 s-a constatat n ceea ce privete media sejurului, care a sczut de la 6-7 nopi, aa cum era n anii trecui, la 5 nopi. Campaniile de educare i conti-entizare promovate de ANAT au avut efecte asupra comportamentului turi-tilor, care au preferat rezervrile din timp aa cum recomand i ANAT prin intermediul ageniilor membre. Menionm i existena unor rezervri realizate pe ultima sut de metri - last minute -, care au speculat anumite re-duceri conjuncturale.

  a. Incoming Anul 2010, fa de 2009, a nregis-

  trat, n pofi da crizei, o uoar cretere a numrului de turiti strini sosii n Ro-mnia prin touroperatorii specializai

  pe incoming. Chiar dac numrul total al turitilor de pe Litoral a nregistrat o uoar scdere, nregistrm o crete-re de 30% a turitilor strini care i-au petrecut vacana pe Litoral prin inter-mediul ageniilor de turism (cifr totui insufi cient pentru a acoperi scderea turismului intern). Unul dintre motivele principale al creterii este introducerea pe litoral a unei curse a companiei Air Berlin, aceast aciune fi ind implemen-tat prin intermediul Asociaiei Litoral Delta Dunrii, care a redeschis astfel Litoralul, ca destinaie romneasc pe piaa german. Totodat reamintim i cursele TO, Ryanair (Italia) i Constan-a-Bruxelles (Maxitour).

  Ca tipuri de turism, preferinele tu-ritilor strini venii prin ageniile de turism s-au ndreptat ctre:

  1. CIRCUITELE CULTURALE(aterizare n Bucureti, Transilvania, Maramure, Bucovina). Majoritatea turitilor provin din Germania, Aus-tria, Frana, Spania, Marea Britanie, Italia. n 2010 se remarc o cretere a numrului de turiti de pe pieele estice: Polonia, Cehia, Republica Moldova, Rusia, Ucraina. 2. TURISMUL BALNEOCLIMA-TERIC.Majoritatea turitilor provin din Germania, Frana, Israel. 3. DELTA DUNRII 4. CROAZIERELE DUNRENE

  Majoritatea turitilor provin din Germania, Austria i SUA 5. TURISMUL TIP CITY BREAK 6. CROAZIERE PE MAREA NEAGR(debarcare n portul Constana, tu-ruri i programe de excursii locale 21.000 turiti strini sosii pe navele de croazier, n cretere cu 18% fa de 2009. 7. LITORAL. Majoritatea turitilor provin din Germania, Frana i rile ex-sovie-tice (Ucraina, Rusia, Belarus, Repu-blica Moldova)

  b. Turism internLitoralul a nregistrat o scdere de

  circa 10% ca numr de turiti i de 18% la ncasri, din cauza situaiei economi-ce a Romniei, generat de criza eco-nomic i de msurile de austeritate adoptate de Guvern. Totui, datorit programelor speciale, MiniPreuri de vacan (care a nglobat cele dou ediii Litoralul pentru toi) i a celei de-a doua ediii a programului nscri-eri timpurii, riviera romneasc nu a nregistrat o situaie dramatic, fi ind salvat de ofertele speciale.

  Dei n weekend-urile din vrful de sezon (20 iulie 20 august) staiunile au fost pline, gradul de ocupare nu a trecut de 50% n timpul sptmnii. Pe ntregul sezon, hotelurile de la Marea

  CIRCULA}IA TURISTIC| PRINAGEN}IILE DE TURISM ~N 2010

  2010 a fost un an caracterizat de oferte speciale, att n cazul turismului intern, ct i pentru outgoing (turism extern). S-a bucurat de un succes remarcabil progra-mul nscrieri timpurii ediia de var, care a reuit s atrag un numr de 50.000 de turiti, cu 40% mai mult dect prima ediie, lansat n 2009. Ediia de iarn a fost o noutate a programului de marketing al ANAT i a fost bine primit de turiti i de ctre hotelierii din staiunile montane.

 • Nr. 73 februarie - martie 2011 30

  Ancheta

  Neagr au fost ocupate n proporie de peste 60%.

  Din cauza restriciilor bugetare, sta-tul nu a promovat nicio ofert special lansat de agenii, ANAT lund inii-ativa de a demara, cu resurse proprii, o campanie de informare a turitilor romni, derulat pe mai multe canale mass-media. n acest context, ANAT a solicitat Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului ca anul viitor s sprijine toate aceste oferte, pentru a susine turismul intern romnesc, prin

  promovarea unor asemenea campanii desfurate ns la scar naional. O alt problem constatat a fost repre-zentat de accesul la staiunile de pe litoral att pe osea, ct i pe calea ferat, n continuare ngreunat datori-t problemelor de infrastructur ce nu s-au soluionat.

  Previziunea ANAT pentru 2011 arat c tarifele vor stagna i chiar vor scdea cu circa 10% n sezonul inter-mediar (15 iunie - 15 iulie i 15 august - 1 septembrie).

  c. Outgoing Pe outgoing, numrul turitilor a r-

  mas constant, ns ncasrile au sczut din cauza limitrii bugetelor de cltorie.

  Cele mai solicitate destinaii au fost Bulgaria, Turcia i Grecia. n funcie de numrul de turiti, Bulgaria (n sezonul de var) i Austria (n special n sezonul de iarn) sunt primele destinaii ale ro-mnilor, cu peste 250.000 de turiti fi e-care. Prima destinaie pe zboruri charter i ca volum al ncasrilor a fost Turcia, cu peste 150.000 de turiti, din care ma-joritatea au ales regiunea Antalya.

  Numrul de turiti care au plecat n Antalya s-a dublat i au fost nregistra-te creteri i pentru Grecia, pe segmen-tul curselor charter pe Rhodos i Creta. A sczut, n schimb, cu 50% numrul turitilor pe destinaii ieftine din Gre-cia, cum ar fi Paralia - destinaie pentru care au optat cei cu venituri fi nanciare limitate. Litoralul bulgresc i regiunea Halkidiki (Grecia) au nregistrat un nu-mr de turiti similar anului precedent. De un mare interes se bucur progra-mele tip Senior, promovate n acest an pentru Spania, Cipru i Grecia. Aces-te programe se adreseaz turitilor cu vrsta de peste 55 de ani i se deruleaz n perioada de extrasezon, mai precis octombrie aprilie. Facem meniunea c nsoitorii seniorilor benefi ciaz de acelai tarif redus.

  j

  AttAt

  m

  mptv

 • 31 Nr. 73 februarie martie 2011

  Interviu

  Procesul de mediere faciliteaz n-cheierea, ntr-un termen ct mai scurt, a unei nelegeri care s refl ecte inte-resele ambelor pri. Astfel, nelegerea ntre pri poate include orice soluii de realizare sau compensare a intereselor fi ecrei pri, ntr-un cadru mai larg de-ct litigiul pentru care prile apeleaz la mediere, potrivit dorinelor acestora, fr a contraveni, ns, cadrului legal.

  Serviciile de mediere stabilite n baza contractului ncheiat ntre un mediator autorizat de A.M.B. i pri, vor fi asigurate la un tarif negociat de mediator cu prile, n concordan cu complexitatea i difi cultatea fi ecrui caz.

  Fr ndoial c medierea i pro-fesia de mediator, aa cum au fost re-glementate prin Legea 192/2006, re-

  prezint o iniiativ ludabil pentru un sistem judiciar ntr-o oarecare stare de normalitate. Totui, foarte puine persoane juridice sau fi zice, cunosc be-nefi ciile acestei soluii de rezolvare a divergenelor (litigiilor).

  Doamna Corina Dragotescu, pree-dintele A.M.B., a avut amabilitatea de a oferi revistei ANAT un interviu prin care s oferim membrilor notri o ima-gine de ansamblu asupra meseriei i a procedurilor de mediere.

  Cred c ar trebui s ncepem cu o ntrebare de bun-sim: De ce ajung prile la judecat? Ce i mn pe oameni n aceast lupt, de mul-te ori, oarb?

  C.D.: Cred c de cele mai multe ori ce-i mn pe oameni este incapacitatea lor de a gsi ci de comunicare i o so-luie de mijloc. Evident nu m refer la cauzele penale grave. Ia gndii-v, de unde a pornit reglementarea n dome-niul legislativ, al dreptului? De la ne-voia de a pune n civa parametri nite situaii de via, ntlnite la o ntreag comunitate. Dar, fi ecare are particula-ritatea ei. De aici i faptul c motivele care-i mn pe oameni stau dincolo de reglementarea general. Iar la instane nu poi obine dect soluii care decurg din reglementarea general.

  De ce credei c sunt attea pro-cese pe rolul instanelor?

  C. D.: Pentru c, din 1990, exist un exces de reglementare n Romnia. Din cauza schimbrii de sistem s-a mers pe schimbarea, n totalitate, a legislaiei. Neavnd instituiile care s transfere i

  ctre pri r