Regnul Fungi Ciuperci

of 10 /10

description

regnul fungi

Transcript of Regnul Fungi Ciuperci

 • Filogenia regnului fungi Ciupercile se ramific aproximativ n acelai timp cu separarea plantelor din algele verzi, mai precis, cu circa 450 milioane de ani n urm. Filogenia lor este redat n figura, ncrengturile (filumurile) lor fiind Chitridiomycota, Zygomicota, Ascomicota i Basidiomycota. Printre ele gsim att organisme unicelulare, ct i multicelulare.

 • O trstur important a organismelor regnului fungi este c nu sunt capabile de fotosintez, iar hrana i substanele necesare pentru existen i reproducere i le asigur prin absorbie din mediu sau din plantele pe care le paraziteaz sau cu care triesc n simbioz. Pentru a descompune macromoleculele alimentelor, fungi excret enzime n mediu sau n planta parazitat, capabile de a hidroliza (digera) macromoleculele, moleculele mici (de aminoacizi, zaharuri, etc.) fiind apoi absorbite prin pereii celulari. Deoarece multe specii din regnul fungi i extrag hrana din organisme moarte, ele au un rol principal n calitate de descompuntoare. Fungi pot ocupa diverse habitaturi i se asociaz simbiotic cu numeroase

  organisme, att marine i de ap dulce, ct i terestre. Astfel lichenii sunt rezultatul simbiozei fungilor cu alge, i se ntlnesc n biotopuri cu condiii extreme, cum ar fi deerturile reci i uscate ale Antarcticei i tundrele alpine i arctice, altele triesc n simbioz cu cu insecte (termite sau furnici), fiind consumatoare de celuloz.

 • Caracteristicile unor hife de fungus. a) cu celule mici contactate ntre ele prin septum i

  pori. b) cu celule gigant cu muli nuclei. c) Ptrunderea haustoriilor crescute din celula

  fungal n celulele gazd, prin peretele celular. Se vede c haustoriul strpunge numai peretele celular, nu i membrana cito-plamatic a celulei gazd.

 • Lichenii sunt un grup aparte de organisme, rezultate n urma convieuirii permanente dintre o ciuperc (ascomicet sau mai rar o bazidiomicet) i o alga verde sau o alg albastr. Corpul vegetativ rezultat (talul) este total diferit morfologic, structural i fiziologic fa de cei doi parteneri care particip la simbioz. Triesc n unele din cele mai dificile condiii de pe Terra n tundra arctic, deerturi, coaste stncoase, la nlimi mari sau n anumite zone toxice(deeuri de mine). Lichenii sunt un grup specific de organisme inferioare. Corpul lor e de dimensiuni mici i poate avea diferite forme. Deosebim licheni crustacei, strns lipii de substrat, frunzoi sau foliacei i arboresceni, fixai de

  substrat cu baza. Se cunosc peste 20000 de specii de licheni, care cresc pe scoara copacilor, pe pmnt, pe stnci golae. La exterior lichenii par a fi un singur organism, n realitate ns prezint o convieuire a dou organisme - alga verde sau albastr unicelular i ciuperca pluricelular.