Regnul Reptile

of 4 /4
Regnul Reptile Reptilele sunt o clasă de vertebrate ovipare, poichiloterme, cu corpul acoperit de o piele groasă, solzoasă, fără picioare sau cu picioare scurte, dispuse lateral, și cu inima tricamerală. Doar câteva duc un mod de viață acvatic sau semiacvatic. Se cunosc aproximativ 7000 de specii de reptile. Reptilele au o musculatură dezvoltată, în special a membrelor Corpul reptilelor poate fi alungit (șopârlă, șarpe, crocodil) sau rotundă (broască țestoasă). Pielea lor solzoasă micșorează evaporarea apei din corp și le dă posibilitatea să trăiască în zone aride. Ochii sunt destul de dezvoltați. Ei au un cristalin foarte elastic, ce le permite să vadă la distanțe mari. Coloana vertebrală are 10 vertebre (șopârla) sau mai multe. Cutia craniană este unită cu prima vertebră. Din această cauză mobilitatea capului este mare.La șerpi, coastele nu sunt unite între ele prin intermediul sternului, putând să înghită hrana mai bine. Sistemul digestiv este împărțit în mai multe părți: cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros. Cavitatea bucală este bine delimitată. Mandibula se articulează de craniu prin intermediul osului pătrat. Acest mod de articulare permite deschiderea extrem de largă a cavității bucale. Spre deosebire de pești și amfibieni, dinții prezintă o relativă specializare. Intestinul gros se deschide în cloacă.

Embed Size (px)

description

biologie

Transcript of Regnul Reptile

Regnul Reptile

Regnul Reptile

Reptilelesunt o clas devertebrateovipare, poichiloterme, cu corpul acoperit de o piele groas, solzoas, fr picioare sau cu picioare scurte, dispuse lateral, i cu inima tricameral. Doar cteva duc un mod de via acvatic sau semiacvatic. Se cunosc aproximativ 7000 de specii de reptile. Reptilele au o musculatur dezvoltat, n special a membrelorCorpul reptilelor poate fi alungit (oprl,arpe,crocodil) sau rotund (broasc estoas). Pielea lor solzoas micoreaz evaporarea apei din corp i le d posibilitatea s triasc n zone aride. Ochii sunt destul de dezvoltai. Ei au un cristalin foarte elastic, ce le permite s vad la distane mari.Coloana vertebral are 10 vertebre (oprla) sau mai multe. Cutia cranian este unit cu prima vertebr. Din aceast cauz mobilitatea capului este mare.La erpi, coastele nu sunt unite ntre ele prin intermediul sternului, putnd s nghit hrana mai bine.Sistemul digestiv este mprit n mai multe pri: cavitate bucal, faringe, esofag, stomac, intestin subire, intestin gros. Cavitatea bucal este bine delimitat. Mandibula se articuleaz de craniu prin intermediul osului ptrat. Acest mod de articulare permite deschiderea extrem de larg a cavitii bucale. Spre deosebire de peti i amfibieni, dinii prezint o relativ specializare. Intestinul gros se deschide n cloac.

Reptilele sunt primele vertebrate, a cror respiraie este exclusiv pulmonar. Plmnii sunt alungii.Inspirarea se face datorit lucrului muchilor intercostali.Expirarea se face pasiv.La aproape toate reptilele, inima este tricameral, numai la crocodili este din 4 camere.Inimaprezint 3 camere: dou atrii i un ventricul.Sngelearterial este separat de cel venos mai bine dect laamfibienidatorit unui nceput de perete despritor n ventricul i amplasrii principalelor vase arteriale. Sngele realizeaz dou circuite: mare i mic.Sistemul nervos este mai dezvoltat ca la amfibieni i peti. Cerebelul, care controleaz echilibrul, este foarte dezvoltat. Emisferele cerebrale sunt mari i au scoar cerebral. Este un sistem nervos centralizat.Reptilele triesc pe aproape toate continentele (n afar de Antarctica). Marea majoritate a reptilelor triesc n rile cu clim foarte cald , fiind majoritatea nocturne.n zonele acestea pot fi ntlnite unele specii de oprle i erpi diurne. Iarna ele hibeneaza, din cauza micorrii temperaturii externe i interne.nmulirea se face prin ou depuse de femel n locuri nsorite. Ele sunt clocite cu ajutorul cldurii solare. Dezvoltarea embrionului se face fr metamorfoza. Ele pot fi carnivore sau insectivore

Crocodilii sunt osubfamiliedereptilemari acvative, care triesc latropicenAfrica,Asia,America de Nord,America de SudiAustralia. Corpul crocodilului este acoperit cu plci osoase, iar sistemul de circulaie a pstrat unele caractere comune cu psrile. Animalele de azi triesc pe malurile apelor curgtoare sau ale lacurilor din regiunile calde tropicale sau subtropicale. Unele specii de crocodili mai pot fi ntlnite n apa srat a mrilor din jurul unor insule. Crocodilii sunt buni nottoari, iar cnd vneaz stau ascuni sub ap pn la nivelul ochilor i nrilor. Atunci cnd prada se apropie destul de mult, crocodilul o atac fulgertor, intuind-o sub ap pn cnd aceasta se neac, apoi devornd-o.Cel mai mare crocodil inut vreodat n captivite este un hibrid. Nascut la ferma de crocodili din Tailanda. Acest animal msura 6 m n lungime i avea o greutate de 1114,27 kg.Cel mai lung crocodil capturat vreodat viu esteLolong, care msura 6,17 m n lungime i cntrea 1075 kg. Acest crocodil a fost capturat de o echip de laNational Geographicn Provincia Agusan del Sur,Filipine.Femelele depun ou, protejate de o membran, n nisip sau n gropi spate n pmntul afnat, pzindu-le pn la eclozare. Cnd puii ies din ou, femela vine i i car n gur pn la ap, unde sunt mai n siguran. Ea rmne cu ei pn cnd i pot purta siguri de grij, dnd dovad de un instinct matern puternic.

erpiisunt unsubordindereptilefr membre Cteva specii de erpi suntveninoasei toi erpii suntcarnivori