Raport nuca 2014

24
RAPORT DE ACTIVITATE 2014

description

 

Transcript of Raport nuca 2014

Page 1: Raport nuca 2014

RAPORT DE ACTIVITATE 2014

Page 2: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

PRIORITĂȚILE ANULUI 2014

Î

- Sterilizarea animalelor cu şi fără stăpân,

- Microciparea şi înregistrarea câinilor cu stăpân,

- Campanii informativ-educative,

- Proiecte legislative,

- Salvarea animalelor de companie abandonate.

n 2014 am continuat să punem accentul cu prioritate pe:

Scopul principal al asociației noastre este stoparea abandonului și îmbunătățirea calității vieții animalelor de companie din Cluj-Napoca și împrejurimi

Page 3: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

ACTIVITATEA NUCA 2014 ÎN CIFRE

1152 animale sterilizate

901 căței sterilizati, microcipați și

înregistrați (în proporție de 80% femele),

251 pisici sterilizate,

peste 300 animale ajutate cu

tratamente veterinare.

251 de animale preluate în

foster, din care:

180 caței

71 de pisici

175 animale date spre

adopție

Page 4: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

STERILIZARE ȘI MICROCIPARE ÎNREGISTRATĂ

Sterilizarea este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a preveni naşterea puilor nedoriţi şi implicit pentru a reduce rata abandonului.

Astfel, ne-am concentrat prioritar pe sterilizarea animalelor cu și fără stăpân din Cluj și împrejurimi.

Sterilizarea câinilor cu stăpân a fost secondată de microcipare și înregistrare în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân)

Sterilizarea împreună cu microciparea înregistrată sunt pași absolut necesari pentru stoparea abandonului și managementul eficient al populației canine.

Page 5: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

Datorită faptului că mai mult de 60% din câinii abandonați vin din comunele învecinate, iar populația rurală nu are mijloacele necesare pentru sterilizarea și microciparea câinilor din gospodării, am considerat necesar să acționăm în aceste zone.

18-20 iulie

și satele: Coasta , Răscruci și Tăuşeni.

Comuna Bonțida

în doar 3 zile, dintre care 291 câini și 24 pisici.

315 animale sterilizate, microcipate și înregistrate

MARATOANE DE STERILIZAREBonțida - 18-20 iulie

Page 6: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

Multe dintre problemele cu care ne-am confruntat pe teren sunt cele cunoscute din campaniile anterioare: - condiții de deținere improprii, câini ținuți în lanț prea scurt, fără posibilitate de mișcare, fără hrană sau cu hrană neadecvată, fără apă etc.;- neglijare și cruzime: neacordarea tratamentelor medicale din cauza lipsei fondurilor sau a medicilor veterinari care să facă tratamente, lanțuri încarnate etc.;- abandonarea puilor nedoriți sau a câinilor care nu corespundeau”.

Totodată am încercat să îmbunătățim viața cățeilor pe care i-am întâlnit, am schimbat sau am donat zgărzi pentru cățeii care stăteau pe lanț, am pus carabine și am lungit lanțurile sau am consiliat stăpânii în diverse probleme, inclusiv în ceea ce privește alimentația și condițiile legale sau normale de deținere. Mulți dintre căței au beneficiat de diferite tratamente medicale sau de tratamente speciale", unii au fost toaletați, li s-au îndepărtat căpușe, au fost dați cu soluție împotriva puricilor etc.

MARATOANE DE STERILIZAREBonțida - probleme întâmpinate pe teren

Abandonarea puilor nedoriți, a câinilor batrâni, bolnavi sau care nu mai sunt doriți e o practică curentă în România. Și după campania de sterilizare din Bonțida, asociația noastră a preluat 20 de câini abandonați.

Page 7: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

Orașul Huedin și satele alăturate

microcipate și înregistratedin care:278 de căței și 34 de pisici.

Sterilizările din Huedin au continuat pe parcursul întregului an, prin cabinetele cu care colaborăm.

312 animale sterilizate,

MARATOANE DE STERILIZAREHuedin - 26-28 septembrie

Page 8: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

MARATOANE DE STERILIZAREHuedin - probleme întâlnite pe teren

Pe lângă problemele cunoscute din campaniile anterioare, și anume: condiții de deținere improprii sau abandonarea puilor și/sau a câinilor nedoriți, la Huedin ne-am confruntat cu o situație relativ nouă: foarte mulți câini cu stăpân lăsați să circule liber pe stradă, astfel încât chiar și cățele cu stăpân ajungeau să fete pe străzi.

Haitele astfel formate constituie o neplăcere pentru ceilalți cetățeni, viaţa câinilor este mereu pusă în pericol: sunt loviţi de maşini, agresaţi de oameni sau alţi câini, otrăviţi etc.

Orice campanie de sterilizare are și o latură extrem de importantă de educare, informare şi sensibil izare a populaţiei înainte, în cursul și după încheierea acesteia.Cu această ocazie, consiliem populația în privința condițiilor de deținere a unui animal, dar și îmbunătățim practic viața acestora prin sfaturi sau donații de zgărzi, lese, carabine etc.

16 căței pe care nu îi putem reloca sau care au fost abandonați de către proprietari au fost preluați decătre NUCA după campania de sterilizare din Huedin.

Page 9: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

CAMPANII DE STERILIZARE

În cursul anului am realizat mai multe campanii de sterilizare de dimensiuni mai mici în satele și comunele din jur. Astfel, am fost prezenți în: - Dezmir,- Cojocna,- Bârlea,- și în orașul Huedin,în mai multe rânduri.

Am reușit să sterilizăm, microcipăm și înregistrăm 105 câini și să sterilizăm 20 de pisici. Multe dintre aceste animale au beneficiat de tratamente medicale, îmbunătățirea condițiilor de viață, iar peste 15 cazuri diferite a trebuit să le preluăm în foster.

Principala cauza a existenței câinilor și pisicilor fără stăpân o constituie înmulțirea necontrolată a animalelor cu stăpân!

Page 10: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

COLABOARE CONTINUĂ CU CABINETELE VETERINARE

Pentru a veni în întâmpinarea cerințelor noii legislații, acordăm sprijin populației și ajutăm cu sterilizarea animalelor cu și fără stăpân.

Pe tot parcursul anului, asociaţia Nuca Animal Welfare a colaborat cu cabinetele veterinare din Cluj-Napoca.

Acest lucru a făcut posibilă ajutarea a peste 300 de animale, căţei şi pisici, cu diverse tratamente și servicii veterinare pe care stăpânii acestora sau persoanele care aveau grijă de ele nu şi le puteau permite, datorită situației financiare precare .În plus. la cabinetele veterinare cu care colaborăm, s-au sterilizat, microcipat și înregistrat în timpul anului un număr de peste 400 de animale cu și fără stăpân.

Page 11: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

COLABOARE CU ALTE ASOCIAȚII ȘI AUTORITĂȚI

În 2013, asociaţia noastră a sterilizat, microcipat și înregistrat în comuna Apahida peste 400 de câini, muncă care a fost apoi continuată de Emfodo, astfel încât toți câinii rămași să fie sterilizați, microcipați și înregistrați. Sperăm ca Apahida să devină prima comună din România care să aiba toți câinii (aproximativ 2000) cu stăpân, înregistraţi şi sterilizaţi GRATUIT.În 2014, fundația Emfodo a început campanii de sterilizare gratuite în județul Cluj, după o cercetare pe teren de aproximativ 2 ani în toată țara. Acest lucru s-a datorat și muncii de convingere și numeroaselor întâlniri pe care le-a avut cu asociația noastră. Județul Cluj a putut fi identificat ca având o situație mult peste medie în România în ceea ce privește sterilizările și microcipările efectuate până la acel moment, graţie şi eforturilor susţinute depuse de Asociaţia Nuca.

În iarna 2013-2014, am donat 700 de m i c r o c i p u r i c i r c u m s c r i p ţ i e i veterinare din comuna Apahida, care au fost implantate câinilor cu stăpân de către medicul de circumscripție.

Page 12: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

“ANUL PISICILOR”

E cunoscut faptul că în zonele unde o populație de câini fără stâpăn este redusă prin mijloace eficiente - sterilizare și stoparea abandonului, poate să apară o problemă secundară prin explozia demografică a populaţiei de pisici fără stăpân.

Acest fenomen devine tot mai vizibil în Cluj, iar pentru a îl preveni și stopa, asociația NUCA a derulat pe parcursul anului programe de sterilizare pentru pisici cu și fără stăpân.

Page 13: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

“ANUL PISICILOR”

Peste 250 pisici cu și fără stăpân au fost sterilizate de NUCA în 2014.

În decursul anului am preluat în sistemul de foster un număr de peste 70 de pisici aflate în pericol sau care nu au putut fi relocate, iar peste 50 de pisici au fost date spre adopție.

Cu ajutorul asociației s-au acordat tratamente medicale pentru aproximativ 100 de pisici, cu și fără stăpân.

NUCA împrumută o cușcă capcană celor care doresc să prindă o pisică pentru sterilizare.

Page 14: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

Dorința noastră este să ridicam nivelul de conștiință a societății, astfel încât să respecte animalele și drepturile lor.

În toate activitățile pe care le-am desfășurat de-a lungul anului, am pus un accent deosebit pe informarea şi sensibilizarii populaţiei cu privire la problema animalelor de companie din România.

Pe lângă latura practică, campaniile de sterilizare și microcipare înregistrată din jurul Clujului ating și aspectul responsabilizării deținătorilor și creșterea bunăstării animalelor.

Zilnic răspundem la solicitări pe mail, telefon sau pe internet și consiliem populația în privința deținerii responsabile, cazuri de cruzime sau abandon, probleme juridice, reclamații,sesizări către autorități,adopții,pierderi - găsiri etc.

RESPONSABILIZARE PRIN EDUCAREA ȘI INFORMAREA POPULAȚIEI

Page 15: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

CAMPANII DE EDUCAȚIE ÎN ȘCOLI

Considerăm că o educație adecvată se face încă din copilărie, astfel încât ne-am concentrat și în acest an pe campanii de educație în școli.

În funcție de vârsta copiilor, am abordat diferite teme, de la interacțiunea cu animalele, importanța microcipării și a sterilizării, metode de stopare a abandonului și deținere responsabilă. Foarte mulți copii au deja acasă un animal de companie și sperăm ca, după aceste cursuri”, copiii să înțeleagă mai bine comportamentul și nevoile animalului lor.

Page 16: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

Pentru a face cunoscut Centrul de Câini fără Stăpân al Primăriei Cluj, Asociația NUCA a organizat în colaborare cu acesta un eveniment de promovare a adopțiilor pentru cățeii aflați aici. Astfel, 17 căței și-au găsit o căsuță și au fost adoptați, iar alții 9 au fost preluați temporar în foster.

EVENIMENTE Adoptă un câine abandonat de la Ecarisaj

Page 17: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

Din program: „Ce ți-ar spune câinele tău dacă ar putea vorbi”, workshop: „Noțiuni de prim ajutor pentru cățelul tău”, activități cu și pentru copii, concerte de muzică live.

Un eveniment de informare și educare cu un program variat, pentru toți cei cărora le plac animăluțele, indiferent de vârstă, doresc să le ajute într-un fel sau altul și doresc să afle mai multe despre activitatea Asociaţiei Nuca Animal Welfare sau despre cum se pot implica în domeniul protecției animalelor.

EVENIMENTE Zilele NUCA - 11-13 iulie

Page 18: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

În 2014 am tipărit și distribuit peste 10.000 de flyere informative privind importanța microcipării și peste 2000 de flyere cu reguli de adopție responsabilă.

EVENIMENTE ȘI CAMPANII DE INFORMARE

Asociația NUCA a organizat sau participat de-a lungul anului la diferite acțiuni și evenimente care au avut ca scop principal responsabilizarea, informarea și educarea populației sau creșterea bunăstării animalelor de companie și stoparea abandonului.

Dintre acestea enumerăm:Concurs de microcipare, workshop-uri la diferite evenimente, participare la festivalul FânFest, festivalul alternativ al câinelui, participare la edițiile ZIOA, emisiuni televizate, emisiuni radio etc.

Page 19: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

LEGISLAȚIE

În anul 2014 am reușit să conturăm o nouă legislație la nivel local, pentru care facem demersuri încă din 2011. Este vorba despre o hotărâre de consiliu local care să reglementeze și, totodată, să încurajeze deținerea responsabilă a câinilor în municipiul Cluj-Napoca. În acest scop, am participat de două ori pe săptămână, împreună cu un grup de lucru, la ședințele organizate de Primărie pentru întocmirea unui regulament civilizat și democratic pentru deținătorii de câini din oraș. Acest nou regulament a fost deja propus spre consultare și aprobare departamentelor de specialitate din Primăria Cluj-Napoca și urmează să fie adoptat de către consiliu, sperăm, în cel mai scurt timp posibil.

La sugestia asociației NUCA, termenul de foster”, a fost pentru prima dată introdus ca și definiție într-un text legislativ.

Page 20: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

PET RESCUE

Deși Asociația NUCA Animal Welfare are ca scop principal stoparea abandonului și acționează prioritar asupra cauzei problemei, activitatea noastră zilnică constă în mare parte în salvarea animalelor de companie abandonate în Cluj sau împrejurimi, în limita posibilităților logistice și financiare.

Aproximativ 180 de căţei şi peste 70 de pisici au intrat în grija asociaţiei noastre , fiind preluați în sistemul de foster.

Dintre acestea, peste 175 au fost date spre adopție în țară și străinătate. Ne bucură să spunem că numărul adopțiilor reușite în România a crescut cu 150% față de 2013.

anul acesta

Page 21: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

CAZURI FERICITE

Page 22: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

ANIMALE „SPECIALE”

De-a lungul timpului am luat în foster căței sau pisici care au rămas cu unul sau mai multe handicapuri. Ei nu sunt conștienți de handicapul lor, sunt fericiți si au luptat din greu pentru viata lor.În 2014 am reușit să dăm spre adopție, nu doar în străinătate ci și în țară, mai multe animaluțe

incomplete”.„

AdoptațiHope, Dorian, Leia, Kallos, Bugsy, Max - cu 3 picioare;

Neil - orb;

Pamfil, Jackie - lipsă un ochi;

Tasha - handicap mental sever, paralizie.

Page 23: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

MULȚUMIRI

Mulțumim frumossprijinul lor:NUCA in Deutschland și Grenzenlose Notfelle (Germania)Zwerfhonden Roemenie (Olanda).

Mulțumiri pentru donații și implicare:Dlor E. Adloff, J. Grigutsch, R. Lepp, N. Grossbach, Ch. Goeb-Kümmel și M. Freerk.Asociațiilor: Esperanza Hoop voor Honden, Tierhilfe Sauerland, RAR Romania, Deutschland sagt Nein zum Tiermorden e.V, Fellchen in Not, Dinas Ark.

Colaboratorilor nostri din Cluj: Joker K9, Ray’s Pet Salon.

asociațiilor partenere pentru buna colaborare și

Mulțumim frumosne-au sprijnit în decursul anului și care ne-au ajutat să ne desfășurăm activitatea:

Membrilor cotizanți NUCA,Celor care ne-au direcționat 2%,Tuturor celor care au donat.

- Celor care au sponsorizat campaniile sau evenimentele noastre cu bani sau produse.

- Cabinetelor veterinare din Cluj și medicilor cu care am colaborat.

- Partenerilor media de la diferite evenimente.

tuturor celor care

Mulțumim acestor oameni minunați: voluntarii și fosterii NUCA.

Mulțumiri speciale:Jean Kiss și Maria Costea - fosterii cu cele mai multe animale.Miriam Paschke - fosterul cu cele mai speciale animale”.„

Page 24: Raport nuca 2014

RAPORT ACTIVITATE 2014

Asociaţia Nuca Animal Welfare Cluj, România

Cod fiscal : 29 265 286

Cont în Lei, IBAN: RO18 RNCB 0112 1384 7950 0001 Cont în Euro, IBAN: RO88 RNCB 0112 1384 7950 0002Banca Comercială Româna (BCR)

Cont în Lei, IBAN : RO77 WBAN 2511 0000 6250 0273, Cont în Euro, IBAN: RO57 WBAN 2511 0220 6250 0273, San Paolo Intessa Bank

Paypal: [email protected]