Piata turistica a Rusiei

71
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR” Facultatea de management turistic si comercial Piata turistica a Rusiei Student Marian Oxana 2011-2012

description

proiect

Transcript of Piata turistica a Rusiei

Page 1: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Piata turistica a Rusiei

Student

Marian Oxana

An: II, grupa 10

2011-2012

Page 2: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

CUPRINS

CAPITOLUL I Elemente de cadru general

CAPITOLUL II Istoria

CAPITOLUL III Situatia economica

CAPITOLUL IV Populatia si demografia

CAPITOLUL V Mediul politic

CAPITOLUL VI Mediul cultural

CAPITOLUL VII Mediul natural

CAPITOLUL VIII Resurse turistice antropice

CAPITOLUL IX Baza tehnico-materiala

CAPITOLUL X Activitatea turistica

CAPITOLUL XI Organizarea activitatii de turism in Rusia

CAPITOLUL XII Relatii ale Rusiei cu Romania

2011-2012

Page 3: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

CAPITOLUL I Elemente de cadru general

Denumire oficiala:Federatia Rusa

Conducator:Presedintele Vladimir Putin

Asezare geografica: Federatia Rusa este cel mai mare stat din lume si ocupa 11,5% din teritoriul

modial, suprafata sa fiind de 17 milioane Kmp. Teritoriul Rusiei se intinde pe o lungime de 10

mii km de la Marea Baltica la Vest si Marea Japoniei la Est. In Rusia exista 11 fusuri orare.

Vecini: Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia,

Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia și Coreea de Nord

Forma de stat: Republica Federativa democrata cu guvernare prezidentiala si cu parlament

bicameral, alcatuit din Duma de Stat si Consiliul Federatiei. Presedintele statului se alege o data

la 4 ani. In anul 2004 Presedinte al Federatiei Ruse a fost ales Vladimir Putin. Guvernul este

condus de catre un prim-ministru. In prezent prim-ministru este Mihail Fradkov.

Capitala: Moscova

Suprafață

- Total-17,075,200 km² (locul 1)

- Apă (%)-0,5%

2011-2012

Page 4: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Populație

Estimare -145.537.200 (locul 7)

Densitate-8,5 loc/km²

Împărțirea administrativa Federația Rusă este compusă din mai multe entități federale – un total de 88 de componente constituente. Acestea sunt:

21 de republici federale, care se bucură de un mare grad de autonomie, în interiorul federației, în cele mai multe probleme ale politicii interne și care corespund în general minorităților etnice ale Rusiei;

48 de oblasturi (regiuni);

7 kraine (ținuturi);

9 okruguri (raioane) autonome ;

o oblast (regiune) autonomă.

În plus, mai există două orașe federale – Moscova și Sankt Petersburg. De curând au mai fost adăugate șapte districte federale extinse, patru în Europa și trei în Asia, între diviziunile de mai sus și nivelul național.

Rusia este formată din 88 de subiecte (în limba rusă: субъе́Lкт(ы) - subiekt(î)). Aceste subiecte au drepturi federale egale, în sensul că au reprezentare egală – câte doi delegați fiecare – în Sovietul Federației Ruse (camera superioară a parlamentului rus). Totuși, subiectele se bucură de grade diferite de autonomie. Okrugurile (districtele) autonome, deși sunt subiecte federale de drept, sunt, de asemenea, parte a altor subiecte federale. Okrugul Autonom Ciukotka este singura excepție a acestei reguli.

Sarbatoarea nationala

Ziua Rusiei,12 iunie(1990)

Limbă

Limba rusă este singura limbă oficială, dar, în fiecare republică federală, limbile nativilor au căpătat, de obicei, statut limbă co-oficială, alături de limba rusă. Alfabetul chirilic este singurul alfabet oficial, ceea ce înseamnă că toate limbile minorităților sunt scrise exclusiv folosind acest alfabet, (cel puțin în textele oficiale).

2011-2012

Page 5: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Religie

Biserica Ortodoxă Rusă este biserica creștină dominantă în Federația Rusă. Islamul este a doua religie importantă a țării. Mai există și alte culte: catolic, iudaic, budist și diferite biserici protestante. Inițierea religioasă se face, de obicei, pe linie etnică. Rușii sunt în cea mai mare parte ortodocși, în timp ce persoanele de origine turcică sau caucaziană sunt musulmani.

Drapelul Rusiei

Drapelul este o versiune pătrată a steagului național, care are plasată în centru stema Rusiei. Drapelul este împodobit cu ciucuri arurii pe margine. Copii ale drapelului prezidențial sunt plasate în biroul șefului statului din Kremlin, în diferitele birouri ale agențiilor statului și pe mașina oficială cu care se deplasează cel mai important funcționar al statului. O variantă a drapelului cu proporțiilr 2:3 este utilizată când președintele se deplasează pe mare. Drapelul este simbolul cel mai utilizat pentru a denota prezența președintelui în zonă .

CAPITOLUL II Istoria

Secolul IX a fost dominat de vikingi (varegi) care prin comerţ, piraterie au cam terorizat Europa. În anul 860 la Novgorod un conducător pe nume Rurik pune bazele unui stat nou. Urmaşii săi extind statul până la Kiev care devine noua capitală, ia naştere Rusia Kieviană.

Sub Vladimir cel Mare, în jurul anului 1000, se atinge perioada de înflorire, se trece la ortodoxism şi se scrie primul cod de legi.

Incursiunile triburilor de origine turcă (Pecenegi) duc la o mutare a populaţiei spre Nord în teritorii conduse de mongoli. Atacurile sunt continuate de tătarii din Hoarda de Aur. În timpul migraţiei, jumătate din populaţie moare. Partea de Sud a Rusiei intră sub stăpânirea tătarilor pentru trei secole. Întreaga regiune este adusă la ruine. Se mai păstrează o relativă autonomie în Republica de la Novgorod. Ideea de "Republică" a fost impusă de istoriografia sovietică în scopul legitimării ideei de republică ca formă de guvernământ iniţială a ruşilor. De fapt nu avea nimic în comun cu o republică.

După invazia mongolă din 1240, care lasă întreg teritoriul în ruine şi o perioadă de haos, Marele Ducat al Moscovei devine cea mai importantă formă de statalitate rusă. În 1453, după căderea Constantinopolelui, Moscova se proclamă succesoarea Imperiului Roman de Răsărit. În toată această perioadă se duc lupte cu tătarii sub a căror tutelă erau.

2011-2012

Page 6: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

În 1547 Ivan cel Groaznic se proclamă ţar (Cezar), acesta transformă Rusia într-un stat multietnic şi multiconfesional prin zdrobirea tătarilor şi incorporarea lor, introduce un cod de legi şi luptă cu statele de pe ţărmul Mării Baltice pentru accesul la aceasta şi deci la rutele comerciale nordice, pierde acest război. Rămâne celebru prin viciile şi cruzimea sa. Până în 1648 ruşii ajung la Strâmtoarea Bering.

Următorul personaj important al istoriei Rusiei este Petru cel Mare. Rusia devine un adevărat imperiu, învinge Sueedia şi îşi asigură accesul la Marea Baltică. Se începe modernizarea Rusiei, acţiune continuată de Ecaterina cea Mare. Rusia împreună cu Austria şi Prusia se opun lui Napoleon şi elimină Polonia printr-o serie de împărţiri ale acesteia între cele trei puteri.

Relaţiile Rusiei cu Imperiul Otoman sunt încordate încă din vremea lui Ivan cel Groaznic, între 1568 şi 1877 au loc 14 războaie. Rusia împinge Imperiul Otoman tot mai spre Sud. Unul din scopurile politice ale Rusiei ţariste este ieşirea la Marea Mediterană, accesul la strâmtorile care leagă Marea Neagră de Mediterana.

Ofiţerii ruşi ai Războaielor Napoleoniene aduc în Rusia idei liberale care sunt într-o totală condradicţie cu modul autocratic de conducere al ţarului. În 1825 are loc o revoltă nereuşită a acestora, Decembriştii. Este startul unui lung şir de revolte. Nicolae I precum şi şerbia blochează evoluţia Rusiei. Urmaşul acestuia Alexandru al II-lea aboleşte şerbia şi Rusia începe procesul de industrializare. Revoltele continuă culminând sub Nicolae al II-lea cu Revoluţia din 1905 motivată de lipsa reformelor şi pierderea Războilui Ruso-Japonez. În urma acesteia se ajunge la sistemul multipartid, înfiinţarea Parlamentului (Duma) şi o nouă Constituţie. Perioada care urmează este tulbure şi punctată de atentate teroriste ale grupurilor bolşevice. Foametea este o constantă a epocii.

Pe tot parcursul Rusiei Imperiale are loc un proces de rusificare, care reuşeşte mai mult sau mai puţin, aplicat tuturor popoarelor care intră în componenţa Imperiului. Acest proces duce la mişcări naţionale în rândul acestor popoare.

Rusia intră în Primul Război Mondial de partea Angliei şi Franţei. Deşi departe de a fi înfrântă pierderile cauzate de război conduc la o lipsă totală de încredere a populaţiei în regimul ţarist, corupt şi incapabil. Ţarul este obligat să abdice în urma revoltelor organizate de Soviete. Începe Revoluţia Rusă din 1917, în prima fază Rusia este condusă de o coaliţie de partide şi un Guvern Provizoriu. Mişcările naţionale iau avânt la periferia vechiului imperiu.

Sosirea, cu ajutor german, a lui Lenin conduce la Revoluţia din Octombrie şi la instaurarea regimului comunist. Urmează pacea cu Germania la Brest-Litovsk prin care Rusia pierde

2011-2012

Page 7: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Polonia, Ucraina, Ţările Baltice şi Finlanda. Urmează până în 1922 un război civil atroce pe care bolşevicii reuşesc să-l câştige în ciuda ajutorului dat de o duzină de ţări opozanţilor comuniştilor. Ca tabloul să fie complet are loc o foamete care în 1921 ucide cel puţin 5 milioane de oameni. În 1922 ia naştere URSS, aceasta înglobează o parte din teritoriile pierdute în 1917.

Sosirea lui Stalin la putere conduce la industrializare şi transformă economic URSS. Acesta trimite la moarte orice fel de opoziţie. Atacată în 1941 de Germania nazistă Rusia iese victorioasă din război şi îşi întinde influenţa atât asupra vechilor teritorii ruseşti cât şi a noilor sateliţi ca România, Cehoslovacia, etc.

Rusia devine un actor global şi luptă cu US pentru dominaţia mondială. Concurenţa între cele două state se duce de la domeniul spaţial până în junglele Vietnamului timp de 45 de ani. Intrarea în Afganistan din 1979, stagnarea economică conduc la deteriorarea situaţiei interne. Mihail Gorbaciov încearcă să restructureze sistemul comunist dar în 1989 acesta colapsează în afara URSS, în statele satelite. În 1991 URSS este oficial dizolvată. În urma ei râmăn 15 republici independente.

Boris Yeltsin este primul preşedinte ales al Federaţiei Ruse în 1991.

CAPITOLUL III Situatia economica

Economia Rusiei este cea mai mare economie nouă în lume prin valoarea nominală şi a şasea cea mai mare de paritatea puterii de cumpărare (PPP). [1], Rusia are o abundenta de gaze naturale, petrol, cărbune, şi metale preţioase. Rusia a suferit modificări semnificative de la colapsul Uniunii Sovietice , se deplasează de la o economie planificată centralizat la o mai bazată pe piaţă şi a economiei la nivel global integrate. Statistică

PIB-ul

1885 miliarde dolari (2011) (nominal )

2373 miliarde dolari (2011 est) (PPP; )

Creşterea PIB-ului 4,3% (2011)

PIB-ul pe cap de locuitor

13.236 dolari (2011) (nominal)

16.687 dolari (2011) (PPP)

2011-2012

Page 8: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Din noiembrie 2007, rata şomajului în Rusia a fost de la 5,9%, [39], în scădere de la 10,4% în anul 2000.

Rata de schimb sa stabilizat în 1999, după căderea de la 6,5 ruble / dolar, în august 1998 la aproximativ 25 de ruble / dolar în aprilie 1998, un an mai târziu a avut în continuare depreciat doar la aproximativ 28,5 ruble / dolar. Ca din iunie 2002, rata de schimb a fost de 31,4 ruble / dolar, in scadere de la 29,2 ruble / dolar cu un an înainte.

Sectoare

Industrie Rusia este unul dintre cele mai industrializate din fostele republici sovietice. În 2000, industria Rusiei, din cauza cererii în creştere şi îmbunătăţirea finanţelor de stat, a apărut dintr-o criză profundă cauzată de dizolvare a Uniunii Sovietice . Cu toate acestea, de ani de investiţii reduse în continuare să lase amprenta pe capacităţile industriei şi o mulţime de echipamente de ei este nevoie de modernizare.

Pe langa resurse bazate pe industriile, Rusia şi-a dezvoltat capacităţi mari de producţie, în special în maşini. Industriile de apărare şi de aeronave sunt angajatori importanţi şi sunt capabili de a oferi produse competitive pe plan internaţional pentru export.

Industria de aparare Industria Rusiei de apărare are de 2,5 -. 3 milioane de oameni, reprezentând 20% din totalul locurilor de muncă de producţie . Rusia este lume doua cea mai mare de arme convenţionale exportatorului, după Statele Unite .Cele mai populare tipuri de armament au cumparat din Rusia sunt Sukhoi şi MiG luptatori, de apărare aeriană sisteme, elicoptere , tancuri de lupta , transportoare blindate de personal şi de vehicule de lupta a infanteriei . O organizaţie de cercetare Centrul de Analiza de Strategii şi Tehnologii clasat sistemul de aer de apărare de producători Almaz-Antey ca societate de industrie cele mai de succes din 2007, urmat de o aeronavă de-maker Sukhoi . Venituri Almaz-Antey în acel an a fost de 3.122 miliarde dolari, şi a avut o forta de munca a 81,857 de oameni.

Industria auto Piața auto a crescut până la 3 milioane de unități în anul 2008. Cea mai mare companie constructoare de automobile este AvtoVAZ, care produce modelul Lada, și care avea o cotă de piață de 26% tot în același an.În anul 2010, producția de mașini (automobile) a Rusiei s-a dublat, la 1,15 milioane unități, susținută de programul de casare a autoturismelor vechi, care a stimulat vânzările. Din acestea, 67.000 au fost camioane, 13.000 autobuze, și 105.000 vehicule comerciale ușoare.

2011-2012

Page 9: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Energie Rusia este cel mai mare exportator de energie din lume datorită rezervelor uriașe de petrol și gaze naturale de care dispune. Rusia este al doilea exportator de petrol (țiței) din lume.

Exporturile energetice rusești către China au crescut până la 6,7 miliarde dolari în 2007, față de 500 milioane dolari în 2001[8].

Agricultura În anul 2009, Rusia avut o recoltă de grâu de 62 de milioane de tone[9] și s-a aflat pe locul al doilea în topul marilor exportatori mondiali de grâu. Recolta de grâu a Rusiei acoperea 10% din producția mondială iar din producția sa, aproape 20% era destinată exportului.Recolta totală de cereale a fost de 97 de milioane de tone în anul 2009și 108 milioane de tone în 2008.În anul 2010, Rusia a fost victima celei mai grave secete din ultimii 100 de ani, care a devastat culturile din această țară și a scăzut producția totală de cereale la 61 milioane de tone

Transportul în Rusia

Rusia are o retea de transport pe masura dimensiunilor sale uriase: cai ferate (partial electrificate); cele mai multe in partea europeana. De o mare importanta este linia transiberiana (9.304 km) de la Sankt-Petesburg-Moscova-Ecaterinburg-Irkutsk-Habarovsk-Vladivostok. Soselele moderne cele mai multe sunt in partea europeana. Exista numeroase cai navigabile interioare: Volga,Ienisei,Obi etc. Flota maritima. Aeroporturi: Moscova, St. Petesburg ,Novosibirsk,Volgograd,Kazan.

Transport feroviar

Total: 87,157 km

Sisteme de transit rapid – metrourile:

Moscova - 12 linii, 172 statii, 278.8 km

Saint Petersburg - 5 linii, 63 statii, 105.6 km

Nizhny Novgorod - 1 linie 13 statii, 15.3 km

Novosibirsk - 2 linii, 12 statii, 14.3 km

Samara - 1 linie, 8 statii, 10.3 km

Yekaterinburg - 1 linie, 8 statii 8.5 km

2011-2012

Page 10: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Kazan - 1 linie, 6 statii, 8.3 km

De asemenea, există un sistem de Metrotram în Volgograd şi alte trei orase cu sisteme de metrou în construcţie:

Omsk; Chelyabinsk; Krasnoyarsk.

Legăturile feroviare cu ţările învecinate

Tensiunea sistemelor de electrificate nu sunt neapărat compatibile.

Belarus Ucraina Georgia Azerbaijan Kazakhstan - ecartament de 1,520 mm (4 ft 115⁄6 in)

China - pauză de ecartament 1,520 mm (4 ft 115⁄6 in)/1,435 mm (4 ft 81⁄2 in)

Mongolia - acelaşi ecartament 1,520 mm (4 ft 115⁄6 in)

North Korea - pauză de ecartament 1,520 mm (4 ft 115⁄6 in)/1,435 mm (4 ft 81⁄2 in)

Drumuri si autostrazi

Incepand din 2006, Rusia a avut 933,000 km de drumuri, din care 755000 au fost pavate. Unele dintre aceste alcătuiesc sistemul federal rus de autostradă.

Siguranţa rutieră în Rusia este slabă cu decese provocate de accidente rutiere pe milion de locuitori mai mare decât toate ţările din G8 şi ţările BRIC, deşi numărul absolut este, de fapt mai puţin decât China, India and USA. Cand evaluezi nivelului de risc atunci când călătoresti pe drumurile Rusiei (de exemplu, numărul de accidente pe unitate de călătorie) este de 60 de ori cea a Marii Britanii. Cu o suprafaţă mare densitatea drumurilor este cea mai mică dintre toate ţările G8 şi BRIC

Căile navigabile interioare

Total de rute navigabile pentru uz general: 101,000 km;

rute cu ghidaje de navigaţie care deservesc Râul rusesc Fleet 95,900 km;

rute ajutoare de navigaţie de noapte 60,400 km;

rute navigabile facute de om 16,900 km (ianuarie 1994 est)

2011-2012

Page 11: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Conform datelor Consiliului de Maritime (Morskaya Kollegiya) ale guvernului rus pentru anul 2004, 136.6 milioane de tone de marfă au fost transportate acel an pe căile navigabile interioare ale Rusiei , volumul total de transport de marfă fiind 87,556.5 de milioane de tone-km. În cursul aceluiaşi an, 53 companii au fost implicate în transportul de pasageri pe căile navigabile interioare ale Rusiei; au transportat 22.8 milioane de pasageri, volumul total al transportului de pasageri pe râu fiind 841.1 milioane călători-km

Porturile maritime

Porturile litoralului rusesc al Mării Baltice şi Mării Negre au acces mai restrâns la alte mări decât în cazul Oceanului Pacific şi Arctic, dar aceasta nu le scade importaţa. Marea Baltică asigură un acces imediat la porturile altor nouă ţări şi între Rusia continentală şi exclavaKaliningrad. Prin strâmtorile dintre Danemarca şi Suedia, Marea Baltică este legată de Marea Nordului şi oceanele din nordul şi vestul acesteia din urmă. Marea Neagră oferă posibilitatea accesului imediat la porturile altor cinci ţări şi, prin strâmtorile Dardanele şi Bosfor şi portul Istambul, asigură legătura cu Marea Mediterană, iar mai departe, prin Canalul Suez şi Strâmtoarea Gibraltar, către oceanele Indian şi Atlantic. Marea Caspică cel mai întins lac cu apă sărată, este o mare închisă, fără acces la Oceanul Planetar.

Aeroporturi

Total : 2,743 (2002)

Aeroporturi cu piste pavate

Total: 630

sub 914 m: 151 (1994 est)

Aeroporturi cu piste neasfaltate

Total: 1887

Conducte

Ţiţei 48,000 km; produse petroliere 15,000 km; de gaze naturale 140,000 km (iunie 1993)

Calea ferată transsiberiană

Este o reţea de cale ferată care leagă Moscova şi partea europeană a Rusiei cu Orientul Îndepărtat Rus, Mongolia, China şi Marea Japoniei.

2011-2012

Page 12: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

CAPITOLUL IV Populatia si demografia

Populaţie: 143030106 (estimare oficială - ianuarie 2012)

Rata de creştere: 0,15% (2011)

Rata de naştere: 12,6 / 1.000 născuţi populaţie (2011)

Rata de deces: 13.5 decese / 1000 locuitori (2011)

Speranţei de viaţă: 70,3 ani (2011)

-Barbat: 64.3 ani

-Femeie: 76,1 ani

Rata fertilităţii: 1.61 copii nascuti / femeie (2011)

Rata mortalităţii infantile: 7.2 decese / 1.000 născuţi vii (2011)

Rata netă de migraţie: 2.24 migrant (e) / 1000 locuitori (2011)

Structura de vârstă:

0-14 ani: 14,9%

15-64 ani: 71,8%

65-peste: 13,3% (2009)

Sex raport:

Total: 0.86 masculin (e) / feminin (2009)

La naştere: 1.05 masculin (e) / feminin

Sub 15 ani: 1.05 masculin (e) / femei (bărbaţi 10,806,895 / femei 10,285,532)

15-64 ani: 0.92 masculin (e) / femei (bărbaţi 48,864,763 / femei 53,048,315)

65-peste: 0.46 masculin (e) / feminin (masculin 5,969,976 / femei 12,928,498)

Densitatea populaţiei

2011-2012

Page 13: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

999.857 de oameni pe picior pătrat ( 2010 Recensamantul rus)

Distribuţia populaţiei

74% urban, 26% în mediul rural ( 2010 Recensamantul rus)

Vârsta medie

total: 38,8 ani

de sex masculin: 36.1 ani

femei: 41.1 ani (2009)

Etnii

Federaţia Rusă este acasa, la cat mai multe la 160 de diferite grupuri etnice şi a popoarelor indigene . Ca de recensământ în 2010, 80,9% din populaţia care divulgate etnia lor (111,016,896 de persoane) este de etnie rusă , urmată de (grupuri mai mari de un milion): 3,9% tătari (5310000)

1,41% ucraineni (1930000)

1,16% Bashkirs (1580000)

1,05% Chuvashs (1440000)

1,04% ceceni (1430000)

0,86% armeni (1180000)

Religie

Religia cea mai răspândită în Rusia este creştinismul ortodox de Est , reprezentată de către Biserica Ortodoxă Rusă . Un studiu realizat de ВЦИОМ în 2010 (cu o marjă de eroare de 3,4%) a constatat că 73% din populaţia rusă este ortodoxă şi 6% este musulmană. 1% a crezut în alte credinţe şi restul au fost non-religioase, sau de auto-identificate atei sau agnostici (auto de persoane identificate religioase şi non-religioase, oamenii pot fi atei sau agnostici). 16% din populaţia observată post în timpul Postului Mare .

Peste 80% dintre ruşi se identifica ca ortodox. Dintre acestea, aproximativ 2-4% din populaţia generală sunt integrate în viaţa de biserică (воце́рковле́нные́), în timp ce altele participa pe o

2011-2012

Page 14: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

bază mai puţin regulat sau nu la toate. Multi non-religios etnicilor rusi identifica cu credinţa ortodoxă din motive culturale. [56] Majoritatea de musulmani trăiesc în regiunea Volga-Ural şi Caucazul de Nord , deşi Moscova, Sankt Petersburg, şi părţi din Siberia au, de asemenea, considerabile populaţii musulmane. [57] [55] Alte ramuri ale prezinte creştinismul în Rusia, includ romano-catolicism (aprox. 1%), baptişti , penticostali , luterani şi a altor biserici protestante (în valoare totală de aproximativ împreună 0,5% din populaţie) şi credincioşii de rit vechi . Există o anumită prezenţă a iudaismului, budismului , şi Krishnaism , de asemenea. şamanism şi alte credinţe păgâne sunt prezente într-o anumită măsură, în zone îndepărtate, uneori syncretized cu una din religiile principale.

Conform recensământului din 2002, 9,96% din populaţia rusă aparţine grupurilor etnice, care a practicat în mod tradiţional Islamul (cum ar fi tătari, Bashkirs, ceceni şi azeri). Cu toate acestea, numărul real de musulmani este de aşteptat să fie mult mai mici decât această sumă, din cauza existenţei unui număr mare de biserici creştine în rândul acestor grupuri ( Keräşens şi Nağaybäks între tătari, între creştini Mozdok Kabardians, etc Conform Vyacheslav Sanin, unul -al treilea Adzharians, 25% fiecare din tătari şi Adyghe şi mai mult de 10% din cazacii care trăiesc în Rusia practică creştinism, cu mai multe fiind ateu). Numărul de musulmani, printre alte grupuri etnice, este considerat a fi mult mai mic, în valoare de doar câteva mii] Cele mai multe dintre sursele ruse dau o cifră de aproximativ 6% din totalul populaţiei pe baza unor studii, , în timp ce de Vest surse dau o cifră de 10% la 15%. în funcţie de sursele populaţiei variază, de asemenea, populaţia musulmană a fost estimat la fel de mare ca 20 milioane de euro, ziarul Zori spune că această valoare este o estimare de obicei.

Populaţia din principalele oraşe

Populatia din cele mai mari oraşe din Rusia

1 Moscova 11800992 11 Ufa 1024842  

2 Sankt Petersburg 5100520 12 Volgograd 1021200

3 Novosibirsk 1397191 13 Permanent 1000679

4 Ekaterinburg 1332264 14 Krasnoyarsk 990601

5 Nizhny Novgorod 1272527 15 Voronej 843496

2011-2012

Page 15: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

6 Samara 1164900 16 Saratov 830953

7 Kazan 1143600 17 Tolyatti 720346

8 Omsk 1129120 18 Krasnodar 710686

9 Chelyabinsk 1093699 19 Izhevsk 611043

10 Rostov-pe-Don 1048991 20 Yaroslavl 606336

CAPITOLUL V Mediul politic

Forma de guvernamant: republica federală semi-prezidenţială

Impartirea puterii in stat

Potrivit Constituţiei Rusiei , preşedintele Rusiei este şef de stat , şi a unui sistem multi-partid , cu puterea executivă exercitată de guvern, condus de prim-ministru , care este numit de către preşedinte, cu aprobarea parlamentului. Puterea legislativă este investită în cele două camere ale Adunării Federale a Federaţiei Ruse , în timp ce preşedintele şi guvernul numeroase problema din punct de vedere juridic de către de legi.

Partidele politice

Principalul partid politic se numeşte Rusia Unită. Ea a fost fondată în aprilie 2001, ca urmare a unei fuziuni între mai multe partide politice. Se descrie ca fiind de centru, dar este în esenţă, o creaţie a lui Vladimir Putin şi-l sprijină în Duma şi Consiliul Federaţiei. În ultimele alegeri pentru Duma din decembrie 2011, chiar cu iregularities de vot pretinsele, cota Rusiei Unite a votului a scăzut cu 15%, la peste 49% şi numărul de deputaţi sale au scăzut cu 77 la 238.

Principalul partid de opoziţie este Partidul Comunist al Federaţiei Ruse, condus de Ghenadi Zyuganov. În ultimele alegeri, a câştigat 19% din voturi şi a luat 92 de locuri.

Singurele părţi alte locuri de reţinere, în Duma de Stat sunt partid de opoziţie Un fals Rusia Doar cu 64 de locuri şi Partidul ultra-naţionalist Liberal Democrat din Rusia, cu 56 de locuri.

Vest-orientate spre reforma partidului Iabloko - cea mai mare următor în clasamentul de voturi câştigate - a asigurat o doar 3,43% în ultimele alegeri.

2011-2012

Page 16: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse este format din 19 judecători, unul fiind preşedinte şi de alta fiind vicepreşedinte. Judecătorii sunt numiţi de către preşedinte, cu acordul Consiliului Federaţiei.

CAPITOLUL VI Mediul cultural

Festivaluri

Festivalul Maslenita

Rusii sarbatoresc intre 28 februarie- 6 martie Maslenita (Saptamana Branzei sau Lasata Secului) – saptamana de dinaintea intrarii in postul Pastelui.

“Maslenita” este sarbatoarea pagina a slavilor din antichitate.

Aceasta este petrecerea de adio a Iernii cu veselie si galagie si intampinarea mult-asteptatei Primaveri. Cu acest prilej se vor desfasura spectacole de voie buna in toata tara, inclusiv in capitala, in Piata Rosie vor fi mai multe spectacole si concursuri de preparare a clatitelor rusesti (blini). Intrucat Maslenita se desfasoara inainte de Postul Pastelui, ea este insotita de mancare pe saturate, serbari populare si voie buna. Felul de mancare principal al acestei saptamani sunt clatitele. Clatita este si simbolul Soarelui, si simbolul pomenirii mortilor.

Este o saptamana de voie buna, sarbatorita cu cantece vesele, care anunta intrarea in Postul Pastelui si care este recunoscuta de Biserica Ortodoxa Rusa.

“Maslenita” este insotita de un Carnaval, serbare populara, hohote de ras si procese de mascare. Confrom traditiei, sperietoarea din paie imbracata in haine de femeie si cu clatite (blinie) in maini, se arde sperietoarea din paie a Maslenitei, care simbolizeaza iarna, iar cenusa se imprastie pe camp pentru o recolta bogata. . Insasi denumirea sarbatorii provine de la numele personajului principal- clatita (blinia) cu unt. Insasi clatita (blinia) rotunda semnifica soare, lumina, bunatate si bogatie.

Ultima zi a Maslenitei este numita si Ziua Iertarii, pentru ca atunci, oamenii isi cer iertare unii de la altii pentru toate supararile provocate, astfel curatandu-se de pacate inainte de Post.

Sărbători naţionale: 23 februarie (Ziua apărătorului patriei), 8 martie (Ziua internaţională a femeii), 1-2 mai (Ziua muncii şi a primăverii), 9 mai (Ziua Victoriei), 4 noiembrie (Ziua uniunii naţionale), Crăciunul (7 ianuarie), Anul Nou(1 ianuarie)-Crăciunul (7 ianuarie);

Pictori

2011-2012

Page 17: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Pavel Igorevici Ryzhenko (11 iulie 1970, Kaluga, Federația Rusă)- renumit pictor rus. Adept al "realismului clasic". Abordează în tematicile lucrărilor sale o viziune ortodoxă a Rusiei, reușind astfel să se evidențieze ca unul din cei mai importanți pictori ortodocși din întreaga lume. Considerat de criticii9 de artă drept unul dintre cei mai talentați tineri absolvenți ai Academiei Ruse de Pictură

Ivan Aivazovski a fost un pictor rus de origine armeană și membru al Academiei de Arte din Sankt Petersburg, care a trăit și lucrat în Crimeea.

Este renumit pentru peisajele cu întinderi de apă, acestea constituind mai mult de jumătate din picturile sale. Astfel, a introdus figuri de marinari și de pescari în luptă cu furtuna. De asemenea, a reprezentat scene de bătălie din Războiul Crimeei. Se remarcă forța și veridicitatea eroismului marinarilor și al comandanților flotei ruse.

Trei peisaje marine ale sale sunt expuse în Muzeul de Artă al României.

Al nouălea val

Silvestr Feodosievici Șcedrin; n. 13 februarie 1791, Sankt Petersburg - d. 8 noiembrie 1830, Sorrento) a fost un pictor peisagist rus

2011-2012

Page 18: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Noua Romă. Castelul Sant'Angelo

Scriitori rusi

.

Serghei Alexandrovici Esenin, (în rusă: Се́рге́й Але́ксандрович Есе́нин) (n. 3 octombrie 1895, d. 27 decembrie 1925) a fost un poet liric rus celebru.

Feodor Mihailovici Dostoievski (Фёдор МихаLйлович Достое́Lвский, Dostoevsky ascultă, n. 30 octombrie 1821 (S.N. 11 noiembrie) – d. 28 ianuarie 1881 (S.N. 9 februarie), St. Petersburg, Rusia) a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, ale cărui opere au avut un efect profund și de durată asupra ficțiunii din secolul al XX-lea. Adesea prezentând personaje aflate în stări de conștiință extreme sau fracturate, operele sale demonstrează un talent extraordinar pentru pătrunderea psihologiei umane și analiza politicii sociale și spirituale a societății din Rusia epocii sale. Multe dintre operele sale au fost profetice și el a fost un precursor al unor idei moderne. Se spune despre el că este părintele existențialismului, în special în Însemnări din subterană, volum descris de Walter Kaufmann drept „cea mai bună uvertură pentru existențialism scrisă vreodată”.

Lev Tolstoi sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi (rusă Ле́в НиколаLе́вич ТолстоLй) (n. 28 august(sv) / 9 septembrie(sn) 1828, Iasnaia Poliana - d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo) a fost un scriitor rus considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.

Nikolai Vasilievici Gogol a fost un prozator și dramaturg rus, născut în Ucraina.

2011-2012

Page 19: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Gogol s-a afirmat ca un scriitor care urmărește să redea adevărul vieții, smulgând fără cruțare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său. Bielinski a menționat, drept calitate principală a creației lui Gogol, „fidelitatea sa extraordinară față de realitate" , realismul său încă în 1835, Bielinski scria, în legătură cu nuvelele publicate în Arabescuri (Nevski Prospekt și Însemnările unui nebun), că "scena pe care se desfășoară acțiunea se lărgește și, fără ca autorul să părăsească iubita și minunata lui Ucraina, el caută de astă dată poezia în moravurile clasei mijlocii din Rusia.

Intr-un top realizat de „4international Colleges & Universities” referitor la cele mai bune institutii de invatamant superior din Rusia, primele 10 pozitii au fost ocupate de urmatoarele universitati:

1. Universitatea de Stat Lomonosov

2. Universitatea de Stat din Sankt. Petersburg

3. Universitatea de Stat – Scoala Superioara de Economie

4. Institutul de Fizica si Tehnologie din Moscova

5. Universitatea de Stat din Sankt Petersburg de Tehnologia Informatiei, Mecanica si Optica

6. Universitatea de Stat din Nizhni Novgorod

7. Institutul de Stat de Relatii Internationale din Moscova

8. Academia Medicala din Moscova

9. Universitatea Populara din Rusia

10. Universitatea de Stat din Petrozavodsk

Cea mai buna institutie de invatamant superior din Rusia, Universitatea de Stat Lomonosov, a fost infiintata in 1755 si cuprinde facultati ca Studii Globale, Mecanica si Matematica, Fizica,

2011-2012

Page 20: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Chimie, Biologie, Geologie, Geografie, Filosofie, Jurnalism, Medicina, Educatie, Drept, Administratie Publica, etc.

Universitatea de Stat din Sankt Petersburg a fost infiintata in 1724 si cuprinde facultati ca Biologie si Stiinta Mediului, Geologie, Jurnalism, Istorie, Matematica, Relatii Internationale, Matematici Aplicate, Psihologie, Sociologie, Fizica, Filologie, etc.

In ceea ce priveste Scoala Superioara de Economie din cadrul Universitatii de Stat, aceasta a fost infiintata in 1992. Printre facultatile care se regasesc in cadrul acesteia se numara Facultatea de Economie, Administratie Publica, Istorie, Matematica, Management, Psihologie, Drept, Stiinte Politice Aplicate, Sociologie sau Filosofie.

Bucataria Ruseasca

Primele date despre bucataria ruseasca apar in letopisete – scrieri vechi din secolele X- XV. Tot in letopisete sunt descrise conditiile naturale si asezarea geografica a Rusiei care au contribuit la dezvoltarea culturii gastronimice rusesti .Raurile si lacurile bogate in peste, padurile intinse pe suprafete imense sunt o dovada a aparitie in bucataria ruseasca a multor preparate pe baza de peste, vanat, ciuperci si fructe de padure. Din cele mai vechi timpuri, ocupatia principala a rusilor a fost agricultura. Pe pamanturile lor, taranii cultivau grau, hrisca, orz, ovaz, orez, secara si altele. Din aceste cereale rusii fiebeau “kаша” ( kasha). Cele mai populare sunt pe baza de ovaz, hrisca, orz...Kasha a fost si ramane mancarea traditionala a rusilor. In popor, kasha este numita „strabunica” painii. Un vechi proverb rusesc spune: „ Kasha este mama noastra, iar painea de secara – tatal nostru”. Acest fel de mancare insoteste poporul rus pe parcursul intregii vieti: copiii mici mananca gris cu lapte, maturii prefera kasha din hrisca sau din fulgi de ovaz.

Ideala pentru micul dejun este kasha din fulgi de ovaz si fructe confiate ( musli). Aceasta contine ingredientele de baza necesare functionarii organismului: cereale si lapte bogat in calciu. Cerealele mai contin fibre alimentare, proteine, vitamine, minerale si oligoelemente, acestea asigurand un sfert din aportul energetic necesar in fiecare zi.

Bucataria Ruseasca

2011-2012

Page 21: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Primele date despre bucataria ruseasca apar in letopisete – scrieri vechi din secolele X- XV. Tot in letopisete sunt descrise conditiile naturale si asezarea geografica a Rusiei care au contribuit la dezvoltarea culturii gastronimice rusesti .Raurile si lacurile bogate in peste, padurile intinse pe suprafete imense sunt o dovada a aparitie in bucataria ruseasca a multor preparate pe baza de peste, vanat, ciuperci si fructe de padure.

Din cele mai vechi timpuri, ocupatia principala a rusilor a fost agricultura. Pe pamanturile lor, taranii cultivau grau, hrisca, orz, ovaz, orez, secara si altele. Din aceste cereale rusii fiebeau “kаша” ( kasha).

Cele mai populare sunt pe baza de ovaz, hrisca, orz...Kasha a fost si ramane mancarea traditionala a rusilor. In popor, kasha este numita „strabunica” painii. Un vechi proverb rusesc spune: „ Kasha este mama noastra, iar painea de secara – tatal nostru”. Acest fel de mancare insoteste poporul rus pe parcursul intregii vieti: copiii mici mananca gris cu lapte, maturii prefera kasha din hrisca sau din fulgi de ovaz. Ideala pentru micul dejun este kasha din fulgi de ovaz si fructe confiate ( musli). Aceasta contine ingredientele de baza necesare functionarii organismului: cereale si lapte bogat in calciu. Cerealele mai contin fibre alimentare, proteine, vitamine, minerale si oligoelemente, acestea asigurand un sfert din aportul energetic necesar in fiecare zi. Incepand cu secolul X, in bucataira ruseasca incep sa fie folosite tot mai des varza, sfecla, ridichea, mazarea, castravetii. Aceastea erau servite crude, fierte sau murate. Cartoful s-a raspandit, in Rusia, abia in secolul XVIII, iar rosiile in secolul XIX. Pana la inceputul secolului XIX in bucataria ruseasca nu existau salate. Primele salate erau pregatite dintr-un singur fel de leguma, astfel incat ele au primit denumirea de: salata de varza, salata de castraveti sau salata de cartofi. Mai tarziu, retetele de salate s-au diversificat: contineau mai multe feluri de legume, carne si chiar peste. Au aparut si primele denumiri: „ Primavara”, „Sanatate”, „ Perla marina” si altele. Astazi, este foarte raspandita salata „shuba” (vezi reteta „blanita”). Ea este nelipsita de la masa de Revelion a rusilor. In bucataria ruseasca intalnim si supe reci. Printre acestea, o popularitate deosebita a cunoscut-o „ acroshka”.Este o supa delicioasa, perfecta pentru zilele insorite de vara.

Desert

In categoria deserturilor traditionale, primul loc il ocupa clatitele ( blini, blincichi si oladii), checurile, placintele ( cu cartofi, cu branza si carne), turtele dulci aromate (preaniki). Exista nenumarate feluri de „blini”, care difera dupa forma si compozitie. De obicei, se servesc cu dulciata, fructe de padure si smantana

2011-2012

Page 22: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Bauturile traditionale

Kisel ( bautura din fructe), mors, mied ( o bautura din miere) sau kvas sunt cateva dintre bauturile cele mai renumite din gastronomia ruseasca.

Vodka (bautura alcoolica) a fost adusa, pentru prima data in Rusia, in secolul XV, dar fusese interzisa. Ea apare, din nou, pe timpul lui Ivan Groznii, la mijlocul secolului XVI.

CAPITOLUL VII Mediul natural

Relieful

Cea mai mare parte a ţării este formată din câmpii vaste, atât în partea europeană

cât şi în cea asiatică, aceasta din urmă fiind cunoscută cu numele generic de Siberia. Aceste câmpii sunt în mod predominant stepe în sud, iar în nord sunt câmpii acoperite cu păduri, cu tundră pe coasta nordică. Permafrostul (zone din Siberia şi Orientul Îndepărtat) ocupă mai mult de jumătate din teritoriul Rusiei. Lanţurile muntoase sunt întâlnite de-a lungul frontierelor de sud, aşa cum sunt Munţii Caucaz (cu Muntele Elbrus, 5.633m, cel mai înalt vârf din Rusia şi Europa), Munţii Altai, Munţii Verhoiansk şi vulcanii din Peninsule Kamceatka. În zona centrală se află Munţii Ural, un lanţ muntos care se întinde de la nord la sud şi care împarte în mod convenţional Eurasia în două continente, cel european şi asiatic.

Rusia are un litoral foarte extins, de peste 37.000 km de-a lungul Oceanului Arctic şi a celui Pacific, ca şi de-a lungul unor mări închise sau seminînchise, precum Marea Baltică, Marea Neagră sau Marea Caspică. Cele mai importante insule ruseşti sunt Novaia Zemlia şi Teritoriul Franz Jozef, Insulele Novosibirsk, Insula Wrangel, Insulele Kurile şi Sahalin.

Printre cele mai importante lacuri din Rusia se numără Lacul Baikal (lacul cel mai adânc, cu cel mai mare volum de apă dulce din lume), Lacul Ladoga şi Lacul Onega.

Clima

Federaţia Rusă se întinde de-a lungul a celei mai mari părţi nordice a supercontinentului Euroasiatic. Deşi în acest teritoriu se află o bună parte a zonelor artice şi subarctice, aici este mai puţină populaţie, activitate economică şi varietate fizică decât în alte ţări. Marile întinderi de mai

2011-2012

Page 23: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

la sudul acestor regiuni cuprind o mare varietate de privelişti şi climate. Cea mai mare parte a pământurilor ruseşti din această zonă are climat continental şi arctic. Rusia este cea mai rece ţară din lume. Temperatura medie anuală este de −5,5°C (22°F). Pentru comparaţie, temperatura medie anuală din Islanda este de 1,2°C (34°F), iar cea corspunzătoare din Suedia este de 4°C (39°F), deşi mai trebuie spus că marea varietate a climatelor din Rusia face aceste comparaţii mai puţin edificatoare.

. Vegetatia, fauna si solurile

Clima determina succesiunea zonelor de vegetatie, fauna si soluri, de la sud spre nord sub forma unor fasii paralele, asemanatoare zonelor climatice :

- in jurul Marii Caspice exista o zona de semidesert cu vegetatie saracacioasa, adaptata la uscaciune, o fauna in care intalnim difrerite specii de serpii si soluri nisipoase.

- clima temperat continentala moderata a favorizat extinderea stepei,cu vegetatie ierboasa si animale caracteristice (rozatoare,pasari),precum ;si solurile de tip cernozim

- spre nord,dupa o vegetatie de amestec (foioase si conifere) urmeaza padurea de conifere, denumita taiga, care se intinde de la Marea Baltica la Oceanul Pacific; este cea mai intinsa padure din lume, cuprinzand specii de brad, molid, zada, plop siberian, animale caracteristice (ursul brun, rasul, lupul, hermelina) si soluri podzolice .

- in regiunile subpolare si polare exista o vegetatie de trunda (muschi si licheni) si animale adaptate la frig (ren si vulpe polara).

Raurile si fluvile sunt populate de o mare varietate de pesti, iar lacul Baikal pastreaza numeroase specii rare si o varietate de foci de apa dulce unice pe glob.

Specii endemice

Lacul Baikal este situat în sudul Siberiei (Rusia). Este un lac cu apă dulce (reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume 23000 km³) și este cel mai adânc lac de pe glob (1637 m).

Apele lacului surprind prin transparența lor neobișnuită, și prin puritatea lor. Lacul se distinge printr-o mare varietate a florei și faunei. Speciile care trăiesc în adâncurile sale sunt în majoritatea lor endemice, cu alte cuvinte pot fi întâlnite numai în acestă zonă a globului pământesc, precum foca de Baikal sau dintre pești, babetele de Baikal și omulul. Primul cercetător care a apreciat acest exemplar biologic deosebit a fost polonezul Benedykt Dybowski.

2011-2012

Page 24: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Focile de Baikal, iubitoare de apă dulce, rămân una dintre cele mai importante particularități ale lacului. În timpul uneia dintre glaciațiuni, o parte dintre focile de mare au migrat în aval. Când Baikal a devenit un lac fără cale de comunicare cu marea, ca urmare a deplasării plăcilor litosferei, focile au fost separate de mediul lor natural. În prezent, aproximativ 70.000 dintre aceste mamifere înoată în Lacul Baikal, situat la aproape 1.700 kilometri distanță de Oceanul Arctic.

Arii protejate

Rusia are 35 de zone naturale protejate in regiunea Oceanului Arctic si are in vedere marirea numarului acestora, informeaza agentia Ria Novosti. Cele 35 de rezervatii ocupa 321,8 mii de kilometri patrati, ceea ce reprezinta cinci la suta din suprafata teritoriilor arctice ale Rusiei.

Cea mai ampla rezervatie din Rusia si din intreaga zona euro-asiatica este “Great Arctic Nature Reserve”, cu o suprafata de aproape 42 de mii de kilometri patrati.

In regiunea arctica a Rusiei traiesc circa 5000 – 7000 de ursi albi, adica un sfert din efectivul mondial al speciei.

CAPITOLUL VIII Resurse turistice antropice

Principalele Orase – Atractii Turistice

Moscova

Este un port, capitala şi cel mai mare oraş din Rusia. A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice până în 1991 şi este situată pe râul Moscova. Moscova este centrul economic, politic şi cultural al Rusiei.

Moscova are o suprafaţă de aproximativ 800 kmp, fiind un oraş de tip radial concentric.

Obiective turistice: in centrul Moscovei se află Kremlin-ul, care este sediul guvernului, iar în apropiere se găseşte Piaţa Roşie.

Mai mult de 75 de instituţii importante de învăţământ, printre care faimoasa Universitate de Stat, se află în Moscova. Aproximativ 700 de instituţii ştiinţifice îşi au reprezentanţele principale în Moscova. Un număr impresionant de muzee se găsesc în această capitală, printre care galeria de Artă Tretyakov, Muzeul de Artă A. S. Pushkin, Muzeul Central V. I. Lenin, Muzeul Oriental al Culturii. Expoziţia Realizărilor Economice include 72 de pavilioane care se ocupa cu industria,

2011-2012

Page 25: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

agricultura, ştiinţa şi cultura. O altă importantă instituţie din Moscova este Gradina Botanică a Academiei Ştiinţei Ruseşti.

Sankt Petersburg

Cunoscut în perioada sovietică ca Leningrad şi ca Petrograd, este localizat în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Marii Baltice.

A fost fondat de ţarul Petru cel Mare în 1703 ca o "fereastră către Europa", fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori este în ziua de azi cel de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, al patrulea oraş ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important şi cel mai important port rusesc la Marea Baltică.

Imaginea maiestuoasă a oraşului este datorată detaliilor arhitecturale variate: bulevarde lungi şi drepte, spaţii vaste, grădini şi parcuri, garduri decorative din fier forjat, monumente şi sculpturi decorative. Râul Neva, cu multele lui canale, poduri şi cheiuri din granit, dă oraşului o notă aparte, de neconfundat. Numeroasele canale au făcut ca oraşului să i se dea supranumele de "Veneţia Nordului".

Sankt Petersburg este cunoscut şi pentru cele 300 de poduri.

Amplasarea Sankt Petersburgului lângă Cercul Polar de Nord, la aceiaşi latitudine cu oraşele Helsinki, Stockholm şi Oslo (60° N), fac ca amurgul să dureze toată noaptea în mai, iunie şi iulie. Acest fenomen este cunoscut ca nopţile albe. Altă atracţie o constituie cele nouă poduri basculante care se deschid deasupra Nevei. Turiştii se înghesuie ca să vadă podurile coborâte şi ridicate pentru a permite navelor să traverseze oraşul.

Centrul istoric al Sankt Petersburgului, numit uneori şi muzeul în aer liber al neoclasicismului, a fost primul loc din patrimoniul rusesc înscris pe lista UNESCO a Locurilor din patrimoniul mondial.

Palate

Sankt Petersburg a fost cunoscut ca un oraş al palatelor. Unul dintre cele mai vechi este Palatul de Vară, o casă modestă construită de Petru cel Mare în Grădina de Vară (1710–1714). Mult mai

2011-2012

Page 26: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

impozante sunt palatele baroce ale companionilor săi, aşa precum este Palatul Menşikov. O anexă a acestui palat găzduieşte acum Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Probabil cel mai cunoscut dintre palatele imperiale este Palatul de iarnă (1754–1762), o clădire uriaşă, cu interioare de un lux orbitor, care este în acest moment sediul Muzeului Ermitaj. Arhitectul Bartolomeo Rastrelli a mai proiectat trei reşedinţe nobiliare pe Nevsky Prospekt: Palatul Stroganov (1752–1754, azi Muzeul Figurilor de Ceară), Palatul Voronţov (1749–1757, azi şcoală militară) şi palatul Anicikov. Alte palate baroce includ casa Şeremetiev de pe splaiul Fontanka şi palatul Beloselski-Belozerski.

Dintre palatele neoclasice, cel mai cunoscut este Castelul Sfântul Mihail (sau al Inginerilor. Chiar la stânga palatului Ermitaj se află Palatul de Marmură, Palatul Mihael (1819–1825), faimos pentru interioarele lui opulente, numit astfel după primul lui ocupant, Marele Duce Mihail Pavlovici, acum sediu al Muzeului Rus. Construite de asemenea în stil neoclasic sunt Palatul Iusupov, (sfârşitul ultimului deceniu al secolului al XVIII-lea), palatul Razumovski (1762–1766), palatul Şuvalov (1830–1838), locul în care a fost ucis Rasputin şi Palatul Elaghin (1818–1822).

Biserici

Cea mai mare biserică este Catedrala Sfântul Isaac (1818–1858), care are una dintre cele mai mari cupole din lume. O altă biserică magnifică este Catedrala Kazan (1801–1811), situată pe Nevsky Prospekt, care este copiată după Basilica Sfântul Petru din Vatican. Nici un turist nu pierde ocazia sa viziteze Biserica Mântuitorului Însângerat (1883–1907), un monument grandios în stil vechi rusesc care marchează locul în care a fost asasinat Alexandru al II-lea, ţar al Rusiei. Cum Petru cel Mare a interzis construirea turlelor în formă de ceapă, această biserică este singura în oraş cu acest tip unic de cupolă.

Catedrala Petru şi Pavel, (1712–1732), simbolul oraşului de foarte multă vreme, adăposteşte cavoul lui Petru cel Mare şi ale altor împăraţi ai Rusiei. În afară de aceste patru catedrale principale, care sunt parţial şi muzee, se află alte biserici. Dintre construcţiile baroce, cea mai grandioasă este Catedrala Smolnîi.

Mânăstirea Alexandr Nesvski, care era menită la început să fie loc de odihnă a rămăşiţelor lui Alexandr Nevski, are între zidurile sale două catedrale şi câteva biserici mai mici în diferite stiluri. Este remarcabilă şi pentru Cimitirul Tihvin, unde sunt înmormântaţi mulţi ruşi celebri.

2011-2012

Page 27: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Moscheea din Sankt Petresburg, (1909–1920), cea mai mare din Europa, este construită folosind ca model moscheile Timuride din Samarkand.

Fortareata Sfintii Petru si Pavel, care a fost o vreme şi închisoare destinată deţinuţilor politici, ocupă o poziţie dominantă în centrul oraşului. A fost construită o pasarelă de-a lungul unei porţiuni a zidului fortăreţei, care dă vizitatorilor o privelişte largă asupra râului, către sud. Pe celălalt mal al Nevei, pe limba de pământ a insulei Vasilievski, se află clădirea fostei Burse, (1805–1810), amintind de un templu grecesc antic antic.

Muzee

Fără îndoială, cel mai faimos muzeu este Ermitajul. Muzeul are una dintre cele mai bogate colecţii de artă vest-europeană. Vastele lui colecţii au fost pentru prima oară prezentate publicului în aripa construită în stil Renaştere greacă de Leo von Kenze, (1838–1852), aripă numită acum Noul Hermitaj. Primul muzeu din oraş a fost fondat de Petru cel Mare în Kunstkammer, ridicat în 1718–1734 pe malul opus al râului Neva, şi care a adăpostit într-o vreme şi Academia de Ştiinţe a Rusiei. Alte atracţii turistice includ Muzeul de Arte Aplicate, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie Militară Suvorov, şi Muzeul de Istorie Politică.

Muzeul Ermitaj

Institutii de Invatamant

Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, Academia de Artă din Sankt Petersburg, Institutul Smolîi (1806–1808), la origini prima şcoală pentru femei din Rusia, Institutul Caterina, Şcoala de Călărie pentru Caii Gărzii Imperiale (1804–1807), ea fiind de curând desemnată ca sediu al Centrului Expoziţional Central.

2011-2012

Page 28: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Magazine

Unele dintre magazine sunt, pe bună dreptate, locuri demne de vizitat. De exemplu, monumentalul Arcul Noua Olandă şi zidurile adiacente ale Ostrovului Noua Olanda sunt ocupate de întreprinderi comerciale. Palatul Comercianţilor de pe Nevsky Prospekt găzduieşte un vast supermarket, mai multe cafenele şi o staţie de metrou. Alte magazine universale, construite în maiestuosul stil Art Nouveau, mărginesc Nevsky Prospekt şi includ Bazarul Eliseev emporium, Casa Cărţilor şi magazinul Pasaj.

Teatre

Teatrul Alexandrinskii, Teatrul Mariinski, (cunoscut şi sub vechiul nume Teatrul de Operă şi Balet Kirov), care a transformat oraşul în capitala mondială a baletului, Conservatorul din Sankt Petresburg, primul din Rusia, a fost deschis în 1862 şi poartă numele numele lui Nikolai Rimski-Korsakov.

Monumente Publice

Poate că cel mai cunoscut simbol al oraşului Sankt Petersburg este statuia ecvestră a lui Petru cel Mare, statuia ocupă un loc de frunte în literatura rusă sub numele de Călăreţul de aramă (Mednii Vsadnik).

Piaţa Palatului este dominată de un monument unic, Coloana Alexandru, (1830–1834), dintr-o singura bucata de granit rosu de Finlanda, cea mai înaltă coloană de acest fel din lume, atât de bine montată, încât nu are nevoie de nici un adaos la baza sa pentru a-i asigura stabilitatea. Monumentul deosebit al Generalisimului Alexandr Suvorov, reprezentat ca un zeu tânăr al războiului, a fost ridicat în 1801 pe Câmpul lui Marte, care fusese folosit până la acea dată pentru paradele militare şi sărbători populare. Piaţa Sfântul Isaac este împodobită de monumentul ţarului Nicolae I, care este singura statuie ecvestră cu două puncte de sprijin (picioarele din spate ale calului).

Printre monumentele publice ale oraşului se află şi statuia circulară a împărătesei Ecaterina cea Mare de pe Nevsky Prospekt, statuile unor cai din bronz de pe podul Anicikov, o statuie ecvestră

2011-2012

Page 29: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

în stilul lui Rodin a ţarului Alexandru al II-lea şi Monumentul tricentenarului dăruit de poporul Franţei şi instalat în Piaţa Sennaia.

Câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria oraşului sunt reprezentate de monumente speciale. Victoria rusească asupra lui Napoleon este comemorată de două arcuri de triumf, unul fiind la Narva, altul la Poarta Moscova. În aceeaşi tradiţie, Cimitirul Piskarevskoie a fost deschis în 1960 ca monument al victimelor asediului de 900 de zile ale Leningradului.

Orasele Satelit

Sankt Petersburg este înconjurat de reşedinţe imperiale, unele dintre ele fiind descrise în lista patrimoniului universal. Printre aceste reşedinţe se află Peterhof, cu marele Palat de la Peterhof şi faimoasele fântâni în cascadă, Ţarskoe Selo, cu palatul baroc Ecaterina şi cu Palatul Neoclasic Alexandru, şi Pavlovsk, care conţine palatul împăratului Paul I (1782–1786) şi una dintre cele mai vaste parcuri în stil englezesc din Europa.

Cea mai mare parte a Peterhof-ului şi a Ţarskoe Selo-ului au fost amplu restaurate după ce au fost dinamitate de trupele germane aflate în retragere. Alte reşedinţe imperiale mai trebuie restaurate pentru a li se reda strălucirea de odinioară. Gatchina, aflată la 45 de km sud-vest de Sankt Petersburg, are un palat imperial cu 600 de camere şi un parc foarte frumos. Oranienbaum, fondat de Prinţul Menşikov, are un palat baroc şi unul decorat în stil chinezesc. La Strelna se află o vilă de vânătoare a lui Petru cel Mare şi un palat folosit de preşedinţii ruşi pentru întâlnirile cu oaspeţi străini.

Alte puncte de atracţie sunt Shlisselburg, cu fortăreaţa sa medievală şi Kronstadt, cu fortificaţiile din secolul al XIX-lea şi monumentele sale navale.

Nijni Novgorod

Cunoscut şi cu numele prescurtat Nijni, este al patrulea oraş al Federaţiei Ruse, după Moscova, Sankt Petresburg şi Novosibirsk. Are o populaţie de 1.311.252 locuitori. Oraşul este centrul economic şi cultural al vastei regiuni economice Volga-Viatka şi, de asemenea, centrul administrativ al regiunii Nijni Novgorod şi al Districtului federal Volga.

Între 1932 şi 1990, oraşul s-a numit Gorki, botezat astfel în cinstea scriitorului Maxim Gorki.

2011-2012

Page 30: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Cea mai mare parte a centrului istoric al oraşului este format din clădiri în stilurile Renaşterea rusă şi Empire stalinist. Cea mai reprezentativă imagine a oraşului este cea a zidurilor Kremlinului (1500 – 1511), cu turnuri construite din cărămidă roşie. După perioada demolărilor bolşevice, singura construcţie originală rămasă în interiorul zidurilor fortificaţiilor a fost Catedrala Arhanghelului (1624-1631), construcţie ridicată peste un lăcaş de cult mai vechi, din secolul al XIII-lea.

Alte puncte de interes turistic sunt cele două mânăstiri medievale: Mânăstirea Peşterilor, (cu o catedrală austeră cu cinci turle (1632) şi cu două biserici cu acoperişul în formă de cort, din 1640), şi Mânăstirea Bunei Vestiri, (înconjurată de ziduri puternice de cetate, cu o catedrală cu cinci turnuri (1649) şi cu biserica Bunei Vestiri (1678)). Singura casă particulară care s-a păstrat din timpurile vechi este casa negustorului Puşnikov.

Cele mai originale şi frumoase biserici ale oraşului au fost construite de familia de negustori Stroganov în stilul baroc. Printre ele se numără Biserica Naşterii Sfintei Fecioare din centru, sau Biserica Sfintei Fecioare din Smolensk (1694-1697) din suburbia Gordeevka, lângă care, în vechime, se afla palatul Stroganovilor.

Alte biserici demne de văzut sunt:

Catedrala Mântuitorului; aşa-numita Catedrala Noii Expoziţii; proaspăt reconstruita Biserică a Naşterii lui Ioan Botezătorul (1676-83), aflată lângă zidurile Kremlinului, folosită în perioada sovietică pe post de bloc de locuinţe; Biserica Bunei Vestiri de pe dealul Sfântului Iliel; locul de închinăciune al credincioşilor de rit vechi din Cimitirul Bugrovskoe, (1910); Biserica din lemn a Sfintei Intervenţii (1660), adusă în Nijni Novgorod de la ţară.

Nijni Novgorod are mai multe oraşe industriale satelit – Kstovo, Dzerjinsk şi Bor. Oraşul Semionov, la la nord de Nijni Novgorod, este un centru al producătorilor vestitelor obiecte pictate pe lemn Hohloma. Un alt oraş satelit, Balahna, este vestit pentru arhitectura sa medievală.

.În oraş funcţionează mai multe muzee – de artă, istorie şi cultură. Ceea ce dă însă o notă aparte acestei galerii este uimitoarea colecţie a avantgardei ruse – Cazimir Malevici, Wassily Kandinsky, Natalia Gonciarova, Mihail Larionov şi alţii. Există şi o importantă colecţie de artă orientală.

2011-2012

Page 31: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Folclorul rus

Personaje ale folclorului rus

Baba Yaga sau Baba Roga (de asemenea, cunoscut sub numele de diverse alte) este un rău sau witchlike caracter din folclorul slav . Ea zboară în jurul valorii de pe un gigant mortar , răpeşte (şi, probabil, mănâncă), copii mici, şi trăieşte într-o colibă, care stă pe picioare de pui. În cele mai multe povestiri populare slave, ea este portretizat ca un antagonist , cu toate acestea, unele personaje din alte mitologice poveşti populare, au fost cunoscute la o caute pentru ei înţelepciune , şi ea a fost cunoscută în rare ocazii de a oferi îndrumare pentru sufletele pierdute. Potrivit Propp , ea îndeplineşte funcţia de multe ori de donator , care este, rolul ei este în furnizarea de erou (uneori involuntar) cu ceva necesar pentru a promova căutarea lui.

O domovoi sau domovoy ( rusă : домовой, literal, "el a casei") este o casa de spirit în folclorul slav . Forma de plural în limba rusă poate fi transliterat domoviye sau domovye (cu accent pe vocală după ce v).

Domovye sunt masculine, de obicei mici, cu barbă, şi, uneori acoperite cu par peste tot. Potrivit unor tradiţii, domovye ia pe aspectul de actualii proprietari sau a fost de casa si au o barba gri, uneori cu cozi sau coarne mici. Există poveşti de vecini să vadă stăpânul casei în curte în timp ce, de fapt, adevărat maestru doarme în pat. Acesta a fost, de asemenea spus că domovye poate lua pe aspectul de pisici sau câini , dar rapoartele de acest lucru sunt mai puţin de menţionat faptul că, înainte.] Alte povesti, fie să le dea aspectul complet monstruos, sau deloc.

Acţiunile efectuate de către un domovoi semene vag (dar nu sunt limitate la) cele de fenomene poltergeist şi nu sunt neapărat dăunătoare.

În cursul secolului 20, au fost raportate aparitii notabile de domovye din Rusia , dintre care multe s-au pretins "capturate pe bandă".

Imaginea creată de Ivan IV din Rusia tot folclorul rus este un contrast direct la ceea ce este de obicei pictat de el şi a statului său de către istorici. Ca folclorist Jack V. Haney cererilor de despăgubire, în poveşti "despre Ivan IV, cunoscut sub numele de Groaznic, sunt deosebit de interesante, în care se înfăţişează prima ortodox ţarul a Întregii Rusii, în destul de o lumină diferită de istoricii fac ".

Prin studierea o varietate de poveştile despre Ivan cel Groaznic, putem vedea că, în general, imaginea de ansamblu a acestei tarului este una pozitivă. Maureen Perrie afirmă că "în măsura în care el este prieten al poporului comune, şi duşman al de boieri , el (Ivan IV) este văzut ca un

2011-2012

Page 32: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

"ţar bun". Prin crearea de ţar să fie un prieten de popor sau de un duşman de boier , o imagine pozitivă a lui Ivan IV, este reprezentat prin special folktale.

Se crede că spune cuvântul "maestru" in fata unui domovoy care se prezinta la persoana este un semn de laudă la creatura şi un mod corect de a se adreseze, chiar şi pentru cap de familie.

Cuvântul barabashka rus ( rusă : барабашка, "şarpe cu clopoţei") este un termen peiorativ folosit uneori pentru a descrie domovye, deşi în acest caz, conotaţia ei pur corespunde cu activitatea poltergeist.

CAPITOLUL IX Baza tehnico-materiala

Cazare in orasele de top ale Rusiei

Moscova-247 hoteluri

Saint Petersburg-402 hoteluri

Ekaterinburg-52 hoteluri

Khimki-5 hoteluri

Kaliningrad-27 hoteluri

Soci-45 hoteluri

Kazan-32 hoteluri

Samara-27 hoteluri

Rostov On Don-22 hoteluri

Vladivostok-3 hoteluri

Alimentatie publica

Toată lumea mănâncă în Moscova, şi cel mai bun lucru este că cele mai multe locuri sunt deschise 24 de ore. Ceea ce inseamna ca pot veni la un restaurant ucrainean la 5 am şi au încă un complet de 3 feluri de mâncare în cazul în care este ceea ce doriti. Unele locuri sunt recomandate Mayak, Kvartira 44, Solyanka Club - acestea sunt mai puţin cunoscute de către turişti, dar locuri

2011-2012

Page 33: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

de super-calitate, care sunt frecventate de localnici care iubesc mancarea buna şi conversaţie (Mayak este de preferat hangout Kommersant lui redactor-şef, avocaţi de renume, scriitori, oameni şi în "scena"). Apoi, pe cealaltă opus ai locuri de Cantine servesc mâncăruri tradiţionale de calitate, rapide, cum ar fi Mu-Mu sau lanţuri Elki Palki, în cazul în care vă îndeplinesc ruşii obişnuit. Dacă sunteţi după ceva în între, am recomandăm FAQ cafenea, PR Ogi (produse alimentare + băutură peste librării mari), şi alte restaurante mai mici, În general, se aşteaptă să plătească cel puţin $ 30 pentru o masa de calitate, dar, cum ar fi locuri de FAQ sau Mu-Mu va primi foamea departe de $ 10, de asemenea.

Agrement

Tradiţional sovietic "Parcul de agrement şi cultură" (a se vedea noastre de timp liber şi parcuri Memorial pct.) au avut în mod invariabil o destul de sumbru pentru parcuri de distracţii ataşat la acesta, iar unele dintre acestea au fost actualizate în ultimii ani, cu adaos de plimbari mai rapide, mai sigure si mai infricosator. În timp ce Moscova este încă pentru a obţine un parc de distracţii pe scară largă, există încă un număr de locuri în apropierea centrului, care poate oferi o oră sau două de divertisment pentru copii obosiţi de vizitare a obiectivelor turistice.

Gorky Park

Mai vechi de parcuri de distracţii Moscova este, de asemenea, cel mai bine echipat şi cel mai popular, cu o gamă largă de atracţii pentru tineri şi bătrâni.

Poklonnaya Gora

Această jocuri de interior Victory Park este extrem de popular cu moscoviţii tineri.

Sokolniki

Această jocuri de îmbătrânire, dar foarte centrală, este un loc excelent pentru a aduce copii mici.

VVTs

Exista o multime de a distra copiii, printre atracţiile diferite la cele VVTs.

Tratamentul în Rusia

Climat favorabil şi natura minunată combina aici cu un spectru unic de izvoare salubru. Rusia poate fi numit fara exagerare un lider de statiuni sanatorii şi de sănătate.

2011-2012

Page 34: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Apele minerale din Caucaz - este o regiune frumoasa. Aici soarele straluceste timp de 9 luni pe an: atat vara cat si iarna. De aer de munte şi salubru apă minerală prezent de sănătate şi de forţele de returnare a tuturor celor care vin aici. Locuitorii folosit proprietăţile salubru de apă - în munţii de la băile calde de primavara antice, care au fost tăiate chiar în roci, s-au păstrat în condiţii de siguranţă. Cantitatea de găuri de apă minerală creşte constant.

Pyatigorsk modern este cel mai mare oras al doilea zona Stavropol - este considerat cel mai mare centru de balneoterapie şi vindecare noroi. Şi nu e de mirare! Aici aproape toate tipurile de ape celebre salubru sunt extrase din 50 de izvoare. Pyatigorsk este un oraş de artă.

Kislovodsk nu este pur şi simplu o statiune. Şi dacă oamenii vin aici în primul rând din cauza narzans unice, aerul este cel mai bun medicament de toate bolile, morale şi fizice. Din Kabardian narzan este tradus ca "bogatyr-apă" Râuri de flux narzan în Kislovodsk non-stop.. De apă este folosită pentru a lua o baie. Preponderent Narzan este livrat din adâncimea de 65 m, mineralizarea şi conţin de acid carbonic este de două ori mai mare. Narzan sulfat este considerat cel mai saturat. Acesta este pompat de la adâncimea de 170 m.

Zona cea mai populară a oraşului, printre factorii de decizie de vacanta este un parc statiune colosal, cu trasee de mers pe jos medicamente. Unul dintre obiectivele turistice ale parcului este de veverite. Animalele puf coboare la oameni fără teamă şi să ia de bună voie alimentare - nuci, seminte.

Este dovedit faptul că mici confortabil Zheleznovodsk este în umbra de faima de vecinii săi şi Kislovodsk Pyatigorsk. Cu toate acestea, această staţiune are ceva care să arate şi să fie mândri. Apele Smirnovskaya şi Slavyanskaya sunt renumite în întreaga Rusia. Un parc medicament, cu o scara de piatră minunată şi cascade de cascade este minunat tot timpul anului. Căi de parc fuziona treptat cu căi de Beshtaugorsky pădure, astfel parcul pare a fi fără sfârşit.

Statiunile de la Marea Neagră nu-şi piardă popularitatea şi acum, atunci când restul în ţări străine, de exemplu, în Turcia a devenit atât de disponibile. Iubiţilor Soci, Gelendzhik, Anapa atrage cu o varietate de posibilităţi de odihnă, sport şi divertisment. Numărul mare de sanatorii şi hoteluri, de la ieftin la şic şi la modă, se întind de-a lungul coastei tot a Mării Negre.

Gelendzhik statiune este plasat pe golf frumos de Gelendzhik, mărginită de munţi pitoreşti caucaziene. Secundare de pe străzile oraşului, pe care o îmbrăcaţi în haine de pini, coboara de la marginea pantele foarte de surf ca în cazul în repetarea modul de munte pâraie şi râuri. Gelendzhik este tradus de la turci ca "logodnica alb". În orice sezon se pare ca o floare, care a înflorit pe malul golfului în rândul verde proaspătă. Gelendzhik este o statiune climatica. Aici

2011-2012

Page 35: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

umede influenţe occidentale şi orientale uscat lupta pentru conducere. Având în vedere primordial disputa salubru munte-marin climat de tip mediteranean. Adăugaţi la acest briza proaspătă a mării şi lipsa de metode de mare, depasit cu masini, si veti intelege de ce este uşor de respiraţie în Gelendzhik. Doresc nu doar să respire, dar, de asemenea, să se bucure de aer, saturat cu arome de mare şi de pini, apar.

Oraşului Soci, o staţiune balneoclimaterică de coastă din All-rus semnificaţie, cu o infrastructură dezvoltată a economiei şi de servicii sociale, cu lifturi si funiculare, cu clima sa subtropicală umedă, apele calde, mangaie mare, sulfuroase şi minerale şi atrage sute de mii de peloid turisti in fiecare an . Resort Soci este a doua multi-populata oraş pe coasta Mării Negre, după Odesa. Aerul de munte minunat, plin cu phytoncids de arbori şi ierburi cresc aici. Înot în mare bai, aer şi soare (talasoterapie) sunt foarte utile. Regiunea Soci este foarte bogată în izvoare de lucru de mirare de băut. Legende despre forţa medicamentos puternic de celebru hidrogen-sulphidous Matsestinsky izvoare, care nu au analog în lume au fost compus din vechime.

Primăvară fierbinte este celebru, chiar departe de zona din cauza Krasnodar la izvoarele sale termale. Psekupskie ape minerale, în total - 17 izvoare. Primăvară fierbinte este singurul loc în Rusia, unde calitatile medicinale ale apelor minerale Essentuky şi hidrogen-sulphidous băi de Soci-Modesta de tip. Apele minerale din izvoarele termale şi minerale ape alcaline sunt utilizate pentru băi. Varietate de ape minerale din staţiunea permite de a trata mai multe grupuri de boli. Primăvară fierbinte este o statiune de sanatate balneoclimateric în Federaţia Rusă, oraşul este situat la 65 km la sud de la Krasnodar. Acesta este situat la poalele dealului din Caucaz Bolshoi, pe malul drept al râului Psekups. Clima este temperat continentală. Vara este cald, temperatura medie a lunii iulie este de 22 C.

Numărul mare de sanatorii, care sunt situate de-a lungul întreaga lungime a colier de aur de plaje si medicina de înaltă calitate în toate anotimpurile - atât în iarnă şi de vară - să ofere, cu tratament complet şi schimbările climatice fascinant.

În Anapa, există 175 de sanatoriu şi-spa unităţi, inclusiv: sanatorii şi pensiuni confortabile şi multe alte complexe sanitare pentru copiii de vârstă şcolară. Mândria de Anapa este peloid - estuar şi pseudovolcanic. Eficienţa lor nu este mai mică decât similară în Marea Moartă. În plus, aici există, de asemenea, mai multe tipuri de ape minerale foarte valoroase, utilizate pe scară largă în tratamentul balnear. Stimulator imunitar, produs de midii locale, elimină zgurei şi izotopii radioactivi.

Alte tipuri de tratament exotice sunt practicate în sanatorii: înţepăturilor de albine, lipitori de medicina, acupunctura, etc tratamentul vinului se efectuează, de asemenea, că vinurile pure

2011-2012

Page 36: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Anapa sunt un izvor valoros de vitamine şi microelemente. Anapa este o regiune unică şi, practic, singurul non protejată vinicole în Rusia. În zonă există 7 fabrici de vin. Până la 50 de sortimente de vinuri - minunate în gust şi ieftin.

Regiunea Moscova este o zonă de păduri. Ei ocupă o treime din teritoriul său. Elks, mistreti, cerbi, vulpi, ermines, rasi, jderi se găsesc în ele. În pădurile din regiunea Moscova, există multe păsări diferite. Regiunea Moscova este bogată în rezervoare: de la lacuri liniştite, clare forestiere rezervate la SEAS-rezervoare, făcute de mâini, cum ar fi Istrinskoe, Mozhaiskoe, Utchinskoe, Ruzskoe şi Klyazminskoe şi de la râurile mici, aceste capilare albastru de pământ, de colectare de umiditate din jur câmpuri şi păduri, la astfel de bazine de apă de mari dimensiuni, cum ar fi Moscova-râu.

Natura pitoresc al regiunii, masivele forestiere de mari dimensiuni, abundenţa în rezervoare, toate acestea sunt favorabile pentru realizarea climatotherapy şi tratament. Medicamentoase de izvoare minerale, livezile de mesteacan, verde padure de stejar, peisaje foarte frumoase. Nu întâmplător mulţi oameni preferă odihnă şi tratament în aceste sanatorii pentru călătorii departe. Pe teritoriul regiunii Moscova, există peste 300 de statii de asanare, pensiuni, case de odihnă, parc de hoteluri, geografia de locaţie de care este foarte diverse. În cotloanele cele mai pitoreşti din regiunea Moscova sunt vile individuale, uriaşe parc de hoteluri, sanatorii şi pensiuni.

Clima, împreună cu ape minerale potabile constituie baza de resurse de resort din regiunea Moscova. Pickle apa este folosit pentru bai, sulfat de - pentru băi şi de tratare a apei potabile. În zona Moscova, există mai multe depozite de turba peloid care este efectiv utilizate pentru tratament în sanatorii.

Tinaki este o cura statiune noroi în Federaţia Rusă. Acesta este situat la 12 km de la Astrakhan. Vara este foarte cald (temperatura medie a lunii iulie este de 25 C), iarna este temperat moale (temperatura medie din ianuarie este de -7 C), precipitaţii este de 200 mm pe an. Agenti terapeutici sunt noroi şi aluviuni saramură a lacului Tinaki. Noroi este o masă albastru-negru, cu miros de hidrogen sulfurat. Acesta este numit "Tina", numele lacului provine de la acest lucru. Tratament de boli ale organelor aparatului locomotor, boli ale sistemului nervos, afecţiuni ginecologice se desfăşoară aici. Tinaki este un sanatoriu şi o baie de noroi. Apă subterană Tinakskaya este apa minerală murat şi este utilizat în scopuri de medicină. Apa de amestec (dizolvarea de apă proaspătă 1:9) este redus-mineralizat potabilă tabel medicamentos, analog la apele pe scară largă celebre ale Mirgorod şi tipul Minsk.

Apă minerală Tinakskaya este recompensat cu bronz în 1996 şi 1997 şi medalii de argint în 1999 la Concursul International de urs şi de băuturi din Soci. Noroi sulfurat nămol a lacului este

2011-2012

Page 37: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

medicamentos şi este folosit pe formularul de aplicare şi tampoane. În ultimii ani de existentă a sanatoriului-diagnostic medical de bază extins. Toate metodele moderne de electroterapie este utilizat pe scară largă în complexul de tratament. Sistemul de recuperare a pacientilor postinfarction pe apă Sprint, care este elaborat de Institutul de rehabilitology a Centrului de reabilitare a centrului medical de RF Administraţia preşedintelui, este introdus în piscină.

Natura a climatului moderat, care a fost canonizat de către artişti, poeţi, scriitori, este capabil de a trata nu numai trupul, ci şi sufletul. Restul umple aici un om cu pace a mintii, ochii deschişi la frumuseţea minunată a plaiul natal. Odihnă şi tratament în aceste locuri este bine combinat cu programe de excursii interesante. Sanatorii, care au mijloace naturale, medicamentele şi condiţiile necesare pentru utilizarea acestora în scopuri terapeutice, sunt situate în zonele pitoreşti din regiunea Volga, de multe ori aproape de parcurile naţionale şi conserve.

Ape minerale, belneotherapy, tratament fizic, masaj, ionoforeza, aerophytotherapy, formare medicament fizice şi alte forme de tratament sunt utilizate pentru scăldat în bazine de medicamente, consumul de tratament, prin inhalare, clătiri, dusuri diferite în sanatorii de personal cu înaltă calificare medical lucrează în ele. . Toate sanatorii lucra tot timpul anului. Cele sanatorii sunt specializate în tratarea multor boli, inclusiv bolile de organe, metabolismul digestiv, sistemul nervos, tulburări ginecologice, boli ale sistemului de organe de circulatie, sistem locomotor. Sanatorii Multe sunt adaptate pentru tratamentul copiilor. Reducerile sunt oferite pentru copii, în unele sanatorii.

Cardio-pulmonological (pulmono - plamani) sanatoriu "Volga" este situat pe malul abrupt al fluviului Volga, la locul de curgere a două râuri - Kuban şi Kachalka - în ea. În jurul valorii de - mixte de conifere-frunze păduri, astfel încât natura însăşi serveşte ca factor de medicament pentru pacienţii cu boli ale organelor respiratorii cu caracter nontuberculous şi patologie cardiovasculară. Dar, cu siguranţă, acesta nu este singurul factor. Pe teritoriul sanatoriului există două izvoare de apă minerală cu conţinut crescut de brom. Diverse bai si dusuri cu folosirea acestui apă sunt oferite aici. În plus, există o clădire medical-diagnostic, clinico-biochimice de laborator, dulapuri electrocardiografice şi stomatologice, inhalatorium, solar. Halocamera, care dă efect benefic în tratamentul bronho-pneumologie, este echipat pe baza de cristale de mare antică, extras din mină în zona de Ekaterinburg.

Astăzi, nu toate se poate permite să-şi petreacă 21 de zile în sanatorii: fie nu sunt bani, sau de timp. Cursuri, scurtat, dar cu procedurile optim îngrijite, sunt elaborate special pentru astfel de pacienti. Există chiar şi de 3 zile de programe.

2011-2012

Page 38: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Celebru termică Paratunka izvoare sunt situate în peninsula Kamceatka în cazul în care "cazane" cu algas albastre, care pot trăi doar în această apă, care este similar cu acid clorhidric fierbinte de conţinut, se fierbe la fel ca cu apă clocotită în apropiere de vulcani. Aici, în bazinele cu arcuri, care de bine din teren, se poate deenergize după schi. Împrejurimile pitoreşti, acoperite cu movile, au particularităţile sale climatice. Clima aici este mai bună decât în alte microrayons de Kamchatka. Iarna moale, zapada adânc în spaţiul windless ca plapumă albă magnifică acoperă pământul. Panorama de iarnă rămâne în memorie pentru mult timp.

Arcuri mici Paratunka de natura chimică aparţin grupului de izvoare cele mai populare, nu numai în Kamceatka, dar, de asemenea, în Orientul Îndepărtat. Acestea sunt tipice mici de azot mineralizat termele alcalin silicios. Centrul de Medicină din sanatoriul este format din baia de noroi şi de trei bazine cu apă minerală. Râu Paratunka poarta apele din apropierea oraşului. Ea are caracterul său aparte. În timpul verii, se comporta paşnic cu toate acestea în timp ce-l de nerecunoscut de inundaţii. Inundaţii apă luncile unesc apele lacului Utiniy, creând imaginea impunerea de nemărginire. Arcuri aeriene a ales un teren care este presat între râu şi un strat mic, ceea ce duce la drumul principal. Parcela de teren, ca un burete, este străpuns cu jeturi fierbinti, astfel, una trebuie doar să sape o groapă destul de superficial, se va umple cu apă. Şi care au atins de palmier la pietricele, se poate simţi "pulsaţie" de apă fierbinte. Apa întotdeauna pulseaza in grifoni mici prin sonde în pavaj sub presiune subteran.

Karelia este situat în partea de nord-vest de partea europeană a Federaţiei Ruse. De bază a resurselor staţiunii Karelia este de ape minerale şi peloid. Feruginos izvoare, care au fost descoperite lângă Petrozavodsk în 18-lea, a servit ca bază pentru formarea de prima statiune de Rusia - Waters Marcial. Recurge, de asemenea, funcţii de Sortavala în Karelia, există o Medvezhjegorsk zona staţiunii.

Acestea sunt situate la 54 km de la Petrozavodsk, în loc pitoresc, unde ţarului Petru I a deschis prima statiune din Rusia în 1719. Principala valoare a apelor Marcial constă în concentraţia mare de fier feros, cantitate care este mult mai mult decât în alte depozite de acest tip. Apa din izvoare Marcial conţine sodiu, magneziu, calciu, mangan. Apele minerale Marcial exercita o influenţă semnificativă şi multilaterală asupra organismului, mareste rezistenta organismului, influenţa secreţia de organe digestive, imbunatateste pofta de mancare, spune pozitiv pe conţinut sânge, creşterea hemoglobinei, favorizează stimularea generală a organismului. Aceste ape sunt recomandate pentru a bea aproape de primăvară foarte. De apă, colectate de la izvoare, îşi păstrează proprietăţile sale naturale pe perioada de mai multe ore.

2011-2012

Page 39: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Cladiri moderne de cea mai veche întind sanatoriu siberian în valea unui râu de munte, la poalele munţilor Altai. Factorii săi naturali medicament sunt microclimat (moale iarna, vara rece şi vremea caldă windless de lunile de primăvară şi de toamnă, pe termen scurt inghet, constanta de presiune barometrică), peisaj de munte, izvoare de apă minerală nitric-silicic Belokurikhinskaya-Est, peloids de Altai regiune. Toate aceste locuri sanatorii Altai între staţiunile de la nivel european, cu înaltă calitate şi servicii de tratament. Baza de tratament complex este o abordare complexă, cu o utilizare de factori de resort terapeutice, dieta, pregătire fizică specială şi, de asemenea, servicii în organizarea de odihnă, turism şi sport.

În Baikal este o plajă de nisip, un golf pitoresc, cu aer ozonat maritim, flora bogata, cu ierni calde înzăpezite. Factorii naturali de bază medicamente sunt low-mineralizate cu apa termala, care este folosit pentru bai, dusuri medicale şi, de asemenea, de băut tratamentul pacienţilor cu patologie a tractului digestiv, cura de noroi, slab sapropels medicina sulfurat, care sunt extrase din lac Bormashevoe supravietuire. Complexul sanatoriu-şi-de tratament include: balneoterapie, cura cu namol, fizioterapie, masaj, inhalare, fito-psiho-acupunctura, cabinetul de speleoterapie, fito-aromaterapie. Secţiunea de reducere a tratamentului dieta (dieta de infometare), în cazul în care eficacitatea tratamentului pacienţilor, care suferă de astm bronşic, boli de piele, este cea mai mare, este popular.

Caracterul unic al Primorie sud, clima, mai moale decât în alte zone din Orientul Indepartat, marea caldă, paturi de noroi unic nămol mare, izvoarele minerale sunt o bază de factori naturali medicale, care sunt utilizate în sanatoriu-şi- instituţiile de spa în Primorski Krai. Toate sanatorii sunt situate în centura de parc minunat între autostrada Vladivostok, Khabarovsk şi o linie de coasta a golfului Amur. Una dintre cele mai frumoase locuri ale Krai este situat în pinteni de Sikhote Alin pe malul râului Ussuri frumos, care face aici numeroase lacuri, canale cu băncile pitoreşti, plaje pentru înot şi picnicuri în aer liber.

Shakovsky izvoare minerale aparţin la rece emisii reduse de carbon, apă mineralizată şi sunt unite într-un depozit cu o solutie chimica similara a reuniunii apelor cere făcute pentru apele interioare de utilizare şi extern. Narzan este un agent terapeutic de bază din sanatoriile din staţiune (în special bai Narzan). Climatice extrem de continental, caldă de vară, flora subtropicale, iarna windless soare şi zăpadă şi factorul de bază - apă minerală cu spectre largi de microelemente, de a crea aici condiţii ideale pentru odihnă, tratament şi profilaxie.

CAPITOLUL X Activitatea turistica

A.Turismul interior

2011-2012

Page 40: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Principalele destinatii

Piaţa Roşie - (Krasnaya Ploshchad "), Moscova

Kremlin - Moscova

Mamayev Kurgan - , Volgograd

Sf. Isaac Catedrala - St Petersburg

Palatul de Vara a lui Petru cel Mare - (Peterhof), St Petersburg

Biserica Mântuitorului pe sangele varsat - St Petersburg

Muzeul Rus - (Mikhailovski Palatul), St Petersburg

De Stat Hermitage Museum - (Palatul de Iarnă), St Petersburg

Galeria Tretyakov - Moscova

Teatrul Balsoi - Moscova

Indicatori ai circulatiei turistice

Sosirile de turisti straini in Federatia Rusa, au inregistrat o scadere in anul 2004, in timp ce a crescut numarul ce cetateni straini care au vizitat Moscova (+18% fata de anul 2003) – cca 2,919 mil. persoane.

Cel mai mare interes fata de Rusia, ca destinatie turistica, il manifesta cetatenii polonezi, desi fata de anul 2003 numarul lor a scazut de aproape 3 ori – ajungand la cca. 354 mii persoane. Pe locul doi se afla Germania – 351 mii vizitatori, comparativ cu 288,5 mii in anul 2003. Locul trei il ocupa China – aproape 284 mii turisti.

De mentionat este si faptul ca, a scazut aproape de 3 ori numarul turistilor din Ukraina. In anul 2003 numarul turistilor a fost de 236 mii, iar in 2004 doar 84,3 mii vizitatori. In schimb, a crescut numarul de vizitatori din SUA, Estonia, Letonia, Austria, Australia.

Sosiri turisti straini in Federatia Rusa

2011-2012

Page 41: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

-mi sosiri-

Indicatori de baza 2003 2004

Sosiri turisti straini

1.1 Vizitatori 22 521 22 064

Sosiri turisti straini pe destinatii

2.1 Africa 30 30

2.2 America 421 477

2.3 Europa 20 239 19 622

2.4 Asia de Est si

Oceania

1 107 1 314

2.5 Asia de Sud 59 63

2.6 Asia Mijlocie 32 33

Sosiri turisti straini pe tipuri de transport

3.1 Avion 3 475 4 090

3.2 Cale ferata 7 676 7 277

3.3 Auto 10 447 9 545

3.4 Maritim 923 1 153

Sosiri turisti straini dupa scopul calatoriei

4.1 Turism 3 152 2 861

4.2 Interes de serviciu 2 568 2 723

4.3 Alte 16 309 15 921

Plecari turisti rusi

5.1 Total 20 468 20 187

2011-2012

Page 42: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Sosiri turisti straini pe trimestre 2003 2004

TOTAL 22 514 187 22 051 222

Trimestrul I 4 286 639 4 352 104

Ianuarie – Martie 4 286 639 4 352 104

Trimestrul II 5 449 546 5 700 105

Aprilie – Iunie 5 449 546 5 700 105

Trimestrul III 7 677 167 7 388 566

Iulie – Septembrie 7 677 167 7 388 566

Trimestrul IV 5 100 835 4 610 447

Octombrie – Decembrie 5 100 835 4 610 447

Turism emitator

Plecari turisti rusi in strainatate

In anul 2004 fluxul turistic din Rusia a crescut cu 15,4% comparativ cu anul 2003. Numarul total

de plecari cu scopul turism a fost de 6.557 milioane turisti rusi. Aceste cifre au fost publicate de

catre Asociatia Industriei Turistice din Fderatia Rusa (date furnizate de Comisia Nationala pentru

Statistica). Comparativ cu anul 2002, fluxul turistic din Rusia a crescut cu cca 29,8%.

Evolutia celor mai populare destinatii nu a suferit mari schimbari. Primele trei locuri le ocupa

Turcia, China si Egipt, iar lider in cresterea fluxului de turisti in 2004 sunt insulele Maldive: din

Rusia in aceasta tara au plecat 12,9 mii turisti – de 5 ori mai mult in comparatie cu anul 2003.

Conform declaratiilor expertilor, din cauza tunami-ului din decembrie 2004, interesul turistilor

fata de aceasta tara a scazut cu 40-50%, dar dupa situatia vanzarilor actuale, pana la mijlocul

sezonului de vara 2005, fluxul se va redresa si va reveni la normal. De asemenea, a crescut

interesul turistilor fata de India – 28,3 mii de turisti rusi au vizitat aceasta tara, de cca 2 ori mai

multi fata de anul 2003.

Fluxul turistic catre Cehia, de asemenea, a crescut de 2 ori (cca 104,7 mii turisti). In comparatie

cu alte tari europene produsul turistic al Cehiei ramane unul dintre cele mai ieftine. 43,8 mii rusi

2011-2012

Page 43: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

au vizitat Austria in anul 2004 (crestere de 51%). Dupa parerea analistilor, acest succes isi

gaseste explicatia, in primul rand, in popularitatea statiunilor montane din aceasta tara.

Cca. 138,4 mii turisti rusi au ales ca destinatie de odihna Franta in anul 2004 (+23,6% fata de

anul 2003). Dupa cum subliniaza specialistii, Franta castiga popularitate datorita tururilor in

Paris si programelor individuale, iar in ceea ce priveste statiunile montane se simte o scadere.

Cu 15,2% si 13,5% respectiv a crescut fluxul spre Finlanda si Spania. In acelasi timp in 2004 s-a

inregistrat o scadere a popularitatii Germaniei – tara a fost vizitata de 255,9 mii turisti din

Federatia Rusa, cu 11% mai putin fata de anul 2003. Aceasta scadere de datoreaza, in general,

necesitatii interviului pentru obtinerea vizei.

Dupa parerea specialistilor, al doilea an la rand “uimeste” Estonia, care in anul 2003 a avut o

crestere brusca de 400%. Dar in anul 2004 numarul a scazut de cca 2 ori – 16 mii persoane.

Printre problemele de baza a scaderii fluxului tur operatorii mentioneaza legaturile de transport

slabe intre aceste doua tari, precum si durata obtinerii vizei, dupa anularea vizei urgente. In total

in 2004, dupa datele statistice, din Federatia Rusa au plecat 24,5 mil. persoane (inclusiv pentru

afaceri etc.), cu 19,1% mai mult fata de anul 2003.

Numarul cetatenilor rusi, plecati in strainatate in anul 2004 cu scopul turism

Destinatia 2004 2003 2002

1 Turcia 1445815 1038593 690098

2 China 941032 687521 617130

3 Egipt 586375 368405 239712

4 Finlanda 377067 327246 406236

2011-2012

Page 44: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

5 Polonia 322030 422003 635451

6 Germania 255954 278094 208977

7 Spania 190891 168360 227870

8 Emiratele Arabe 175187 145796 172558

9 Italia 156093 118981 149710

10 Franta 138459 112149 87363

11 Cehia 104783 51420 46484

12 Cipru 104559 107290 139251

13 Grecia 100309 91404 89713

14 Bulgaria 90949 73133 55485

15 Tunisia 87777 60130 22298

16 Tailanda 80489 54803 40341

17 Marea Britanie 66892 51551 38996

18 Croatia 50861 33493 44310

19 Austria 43829 28811 24170

20 Elvetia 42352 44608 65684

Total plecari turisti 2004 6557116 5678447 5051305

Total plecari cetateni rusi 24506946 20571903 20428365

CAPITOLUL XI Organizarea activitatii de turism in Rusia

In analizele de piata care apar in presa, specialistii analizeaza activitatea si dinamica dezvoltarii companiilor locale dupa criterii ca: volumul publicitatii, numar de filiale si angajati, retea de agenti, numarul de chartere ridicate sau volumul blocurilor de locuri achizitionate pe curse regulate. In acest sens, exista anumite specializari sau exclusivitati, si deasemenea ierarhii neoficiale. Pe baza criteriilor de mai sus se delimiteaza un grup de 50-60 de firme (publicitate de la 100 – 500 de mii dolari pe an, 30-200 de angajati, 5-15 filiale, 500-1500 de agentii partenere revanzatoare, 50-300 de chartere/an). Pot numi in acest sens firmele EAST LINE, NEVA, SODIS, NATALI TOUR, INNA TOUR, DEEP TOUR, INTOURIST, SPUTNIC, TEZ TOUR,

2011-2012

Page 45: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

PEGAS TURISTIC, VKO TRAVEL, DETUR, PEGAS. Oricum aceste date au un carecter foarte aproximativ. Concurenta este acerba. De remarcat este atat consolidarea pozitiei firmelor turistice care au fost deschise initial ca reprezentante ale unor firme turistice straine (grecesti, turcesti, egiptene, austriece, cehesti, etc), cat si diversificarea ofertei de destinatii (initial se oferea o singura destinatie, cea de origine). Pe Romania in acest moment sunt in permanenta active un grup de firme touroperatoare (5-10 angajati, 10-25.000 USD/an publicitate, retea de agentii 10 - 30), care s-au grupat si au organizat “Clubul turistic romanesc: JIVIE KLIUCI, STROP, GEO TOUR, CONTINENT TUR, PAKS, BALKAN EXPRESS GREEN TOUR PLUS. Exista, deasemenea, un grup de firme mici si mijlocii, din Moscova si mai ales regionale (aproximativ 80-100), ca numar si componenta permanent in schimbare, care lucreaza pe Romania sezonier sau conjunctural.

CAPITOLUL XII Relatii ale Rusiei cu Romania

Anatoly Lebedev:”Între România şi Rusia a existat întotdeauna un schimb de turişti, uneori mai mare, uneori mai mic… Acum este, într-adevăr, o criză economică şi turistică, aceasta influenţând toate sferele de existenţă ale oamenilor. Numărul turiştilor a scăzut cam pe toate destinaţiile, ceea ce nu se întâmplă în cazul relaţiei reciproce Rusia – România, ceea ce ne bucură. Întotdeauna au existat parteneriate între operatorii turistici din Rusia şi România, fie ei de stat, cum era cândva, fie privaţi. În ceea ce priveşte agenţiile de turism, în Rusia sunt cu sutele, dar puţine dintre ele lucrează cu destinaţia România. Dintr-un punct de vedere, România este pentru noi o ţară cunoscută de către cetăţenii ruşi, deoarece este europeană, însă din punct de vedere turistic este mai puţin cunoscută decât ţările vecine, precum Bulgaria. Aceste dificultăţi ar trebui rezolvate de către profesioniştii din turism. În Federaţia Rusă, firmele turistice sunt organizate în Uniunea Rusă a Industriei Turistice (RUTI), înfiinţată în 2001. Înainte, această organizaţie se numea Asociaţia Agenţiilor de Turism din Federaţia Rusă. Preşedintele acestei organizaţii este domnul Sergei Shpilko, un profesionist cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul turismului. Acesta a avut, în luna iunie a acestui an, o întâlnire cu ministrul român al turismului, doamna Elena Udrea, care a fost la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său, Vitali Mutko, ministrul Sportului, Turismului şi Politicii de Tineret al Federaţiei Ruse. Acolo, doamna Udrea a spus că direcţia cooperării turistice cu Federaţia Rusă este importantă pentru România, care doreşte creşterea numărului de turişti de ambele părţi. Asociaţia de care v-am pomenit mai sus este organizată central, dar reuneşte asociaţii regionale, care grupează, la rândul lor, touroperatori şi agenţii de turism. Uneori, apar dificultăţi pentru turiştii români – pelerini – care doresc să viziteze locurile sfinte. Există cel puţin un centru specializat, din cadrul Patriarhiei

2011-2012

Page 46: Piata turistica a Rusiei

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

Facultatea de management turistic si comercial

Moscovite, care poate asigura toate actele legale. Recomandăm touroperatorilor români interesaţi de pelerinaje să contacteze acest centru.”

2011-2012