Economia Militara a Rusiei

download Economia Militara a Rusiei

of 81

 • date post

  13-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  137
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Economia Militara a Rusiei

Economia militara a RusieiCUPRINS:1.Caracterizare geografica. 2.Economia aspecte generale. 3.Economia militara: A). Complexul militaro industrial rus B). Complexul militaro-industrial rus pe pia a militaromondial de armament i tehnic de lupt

1).Pozitia gografica.Federa ia Rus se ntinde de-a lungul a celei mai mari p r i nordice a Eurasiei , fiind cel mai ntins stat din lume ; de la vest la est m soar 10.000 km. Cea mai km. simpl descriere a Rusiei este aceea de mare ntindere continental , cu litoral vast i cu un num r de insule adiacente i o exclav (n col ul sud-estic al M rii Baltice). sud-

Frontierele i litoralul, ncepnd din nord-est, n sens trigonometric, sunt: nordfrontierele cu Norvegia i Finlanda; un litoral scurt la Marea Baltic , cu portul Sankt Petersburg, din Finlanda pn n Estonia; frontierele cu Estonia, Letonia, Belarus i Ucraina; litoralul M rii Negre, din Ucraina pn n Georgia; frontierele cu Georgia i Azerbaidjan; litoralul M rii Caspice, din Azerbaidjan pn n Kazahstan; frontierele cu Kazahstan, China, Mongolia, din nou cu China i Coreea de Nord.

Capital - Moscova (5545 N 3737 E) (55 37 Ora principal - Moscova 8.967.000 locuitori Limba oficial - Rusa Sistem politic - Republic federal semipreziden ial Pre edinte - Dmitri Medvedev PrimPrim-Ministru - Vladimir Putin Independen - 12 iunie 1990 Suprafa - Total 17.075.200 km (Locul 1) - Apa 0,5% Popula ie - 145.537.200 loc. (Locul 7) Densitate - 8,5/km loc./km PIB - Total $1.676 trilioane$ - Per capita $11.807$ Moned - Rubl Fus orar - UTC de la +2 la +12 Zi na ional - 12 iunie ( ziua suveranitatii -1991)

2).Economia aspecte generaleA doua putere economica a lumii, timp de cateva decenii dupa Al Doilea Razboi Mondial, sub forma Uniunii Sovietice, Federatia Rusa s-a vazut sconfruntata dupa dezmembrarea colosului sovietic,in 1991,cu mari dificultati economice,abia dupa anul 2000 reusind o redresare in domeniu.In ciuda potentialului economic urias, Rusia nu mai domina in prezent nici macar Europa (plasandu(plasandu-se pe locurile 5-7 ca PIB total). 5Are o economie diversificata,cu o puternica industrie miniera si o industrie prelucratoare variata. Regiuni economice ale Rusiei: Rusiei:Rusia este mp r it n dou sprezece regiuni economice(definite ca grupuri de unit i economice( administrative care au n comun anumite caracteristici) Aceste criterii sunt: caracteristici) - Obiective economice i sociale comune i participare la acelea i programe de dezvoltare; - Poten ial i condi ii economice foarte asem n toare; - Condi ii climaterice, ecologice i geologice asem n toare; - Metode similare de inspec ie tehnic a noilor construc ii; - Metode similare de urm rire a taxelor vamale; -Condi ii de via ale popula iei foarte asem n toare.

Regiunile Regiunile economice ale Rusiei: Rusiei:1. Central 2.Cernoziom Central 2.Cernoziom 3. Siberian de Est 4. Orientul ndep rtat 5. Nordic 6. Caucazul de Nord 7. Nord-Vestic Nord8. Volga 9. Urali 10.Volga10.Volga-Viatka 11.Siberian 11.Siberian de Vest 12.Kaliningrad 12.Kaliningrad

Resurse naturalePrincipalele resurse naturale sunt: - petrol (zona Volga-Ural, Campia Precaspica si Campia Siberiei Occidentale - gaze naturale - carbuni (bazinele Peciora, Lena si Enisei - minereuri de fier (Ural, Podisul Valdai) - minereuri neferoase (Ural si Siberia) - diamante ,aur si uraniu (Podisul Siberiei Centrale, Muntii Altari) Rusia este una dintre cele mai bogate tari din lume in resurse minerale,indeseobi: - carbune(potrivit anumitor surse, c.1/2 din rezervele mondiale). - hidrocarburi (mai mult de 1/3 din zacamintele de gaze naturale si c. 6% din cele de petrol) - minereu de fier ( circa 1/3 din rezervele mondiale) - minereuri neferoase (crom,nichel,cupru s.a) si auro - argentifere,diamante etc. Rusia se inscrie in continuare intre principali producatori mondiali de: - gaze naturale (locul 1 pe Glob) - diamante (1/4 din totalul mondial) - nichel (de asemenea un sfert din productia mondiala) - locul 2 la petrol. - locul 3 la carbune. - locul 4 la uraniu si fier - locul 5 la aur .

Harta resurselor minerale

Petrolul

Rusia este cel mai mare produc tor de petrol din afara rilor OPEC, i al doilea cel mai mare din lume, dup Arabia Saudit . n 2006, Rusia a contribuit cu 12,1% din produc ia global de petrol i 11,6% din exporturile de petrol la nivel mondial. n iunie 2006, produc ia de petrol rus brut si de condensat a atins varful post-sovietic de maxim 9.7 milioane de barili pe zi de produc ie fiind mai mare decat n anul 2000 cu 3.2 milioane b / z. Exporturile rusesti in domeniu constau in mai mult de 5 milioane de barili de petrol i aproape 2 milioane de produse rafinate, care merg n principal pe pia a european . Cererii interne, n 2005 i-au fost destinate 2.6 milioane b/ z, n medie. Rusia este, de asemenea, principala ar de tranzit pentru petrol din Kazahstan.

Harta depozitelor de petrol

Gazele naturale

n ultimii ani, Rusia a identificat sectorul gazelor naturale ca fiind de importan strategic fundamental . Procentul de gaze naturale ca surs de energie primar este deosebit de mare n compara ie cu restul lumii.. Rusia are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, n principal de inute i operate de c tre monopolul Gazprom Rusia, care produce 94% din produc ia de gaze naturale a Rusiei. La nivel mondial "Gazprom" de ine 25% din rezervele mondiale cunoscute de gaze i produce de 16% din produc ia mondial . n 2006, Rusia a fost cel mai mare produc tor mondial de gaze naturale, cu 22,0% din produc ia mondial de gaze naturale i, de asemenea, cel mai mare exportator cu 22,9% din exporturile globale de gaze naturale. Gazprom detine monopolul pentru conductele de gaze naturale i are dreptul exclusiv de a exporta gaze naturale., De asemenea, "Gazprom" are control asupra tuturor conductelor de gaz de conducere din Asia Central , i astfel, controleaz accesul acestora la pia a european . Rusia a folosit gaz din Asia Central , din Turkmenistan, n cazul n care aceasta nu a reusit s ndeplineasc toate obliga iile de livrare din produc ia proprie. Alti principali produc torii de gaze naturale din Rusia sunt societ ile de gaze Novatec, Itera, Northgas i Rospan, ct i companii integrate din industria petroliera Surgutneftegaz, TNK-BP, Rosneft i LUKOIL.

Principalele pie e de export de gaze naturale rusesti sunt Uniunea European i CIS. Rusia asigura livr rile a un sfert din consumul de gaz al UE, n principal prin Ucraina de (Soyuz, Fraternitate) i Belarus (conducta Yamal-Europa). Principalii importatori sunt Germania i, de asemenea, Ucraina, Belarus, Italia, Turcia, Fran a i Ungaria.

Carbunele

Rusia se situeaza pe locul 2 din lume ca rezerve de c rbune, cu 157 miliarde de tone de carbune. Rezervele de c rbune rusesti sunt dispersate pe zone vaste Principalele depozite de c rbune greu sunt situate n Pechora i a bazinelor Kuznetsk. Bazinul Kansk Acinsk con ine depozite uria e de c rbune brun. Bazinele raurilor Tunguska si Lena constituie resurse n mare m sur neexplorate,insa a caror exploatarea comercial ar fi probabil dificila.

Industria

Industria, dezvoltata prioritar in ultimi anii puterii sovietice,este dominata de urmatoarele subramuri: - industria grea - siderurgia (locul 1 in Europa ca volum al productiei) este prezenta in Ural Magnitogorsk ,Niznij Tagil s.a), in regiunea Moscovei (Tula, Lipeck), in bazinul carbonifer Kurzneck (Sudul siberiei), dar si in centre izolate (ex. Kostomuksa si Cerepovec in NV partii europene). - industria energetica - industria constructoare de masini si utilaje - industria chimica

Metalurgia feroasaIn anul 1994, industria metalurgica feroasa a reprezentat circa 16% din productia industriala.In anul 1996 mai mult de 80% din productia de otel. Printre cele mai importante produse ale industriei sunt : conducte, fonta, laminate finite din metal. Cele mai importante interprinderi de otel sunt ( Novolipetsk Cherepovets, situate in N si S-E de Moscova,. SIn prima jumatate a anilor 1990 industria siderurgica din Rusia sufera un declin., care a provocat consumul intern sa scada brusc; in 1996 doar la 50, 60 % din capacitatea de uz total. Intre 1991 si 1994 productia de laminate de otel a scazut de la 55,1 mil de tone la 34,8 mil de tone ;in 1995, exporturile ruse cresc cu 30%,facand Rusia cel de-al doilea demare exportator de metale feroase din lume.

Metalurgia neferoasaCele mai mari societati din industria metalurgiei neferoase sunt Noril`sk Nivhel, Bratsk (aluminiu), Krasnoyarsk (aluminiu) in nordul Siberiei si Sayan (aluminiu) din partea celntral sudica a Siberiei. Mai mult de 90% din aluminiudin Rusia provine de la sase societati unele au fost privatizate si exportau produse semifinite.In anul 1990 consumul de aluminiu a devenit mai scump iar veniturile din export au scazut.

Harta industriei metalurgice

Industria constructoare de masini si utilaje

De i cererea de automobile de pasageri a crescut substan ial n Rusia n ultimii dou zeci i cinci de ani, produc ia nu a r spuns, chiar i n perioada post-sovietice. n post1994, doar 84 masini au fost nregistrate la 1000 de persoane. La mijlocul anilor 1990, toate interprinderile de automobile au p strat stilul sovietic de organizare, care era n incapacitate de auto-finan are sau eficient de marketing. Lipsa de autosubventii de la guvern a pus cele mai multe ntreprinderi n pericol de dispari ie .n acela i timp, importurile suplimentare str ine pun n pericol industria constructoare de automobile : n 1994, doar 65000 automobile au fost importate legal, dar un alt numar de la 250,000 la 500,000 au intrat n Rusia in mod ilegal. Prin urmare, cea mai mare parte dintre autoturismele noi n Rusia sunt str ine. (n 1996, guvernul de vehicule au fost exclusiv Audi, Mercedes-Benz, Saab,Volvo). Mercedes-

Harta intreprinderilor constructoare de masini si utilaje

Industria energeticaSubramuri: 1.Hidroenergetica 2.Energie