Newsletter ed maramures noiembrie 2011

4
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a lansat pe 23 noiembrie 2011, „Portalul UE privind imigraţia”, un site internet cu informaţii practice pentru resortisanţii străini care sunt interesaţi să se mute în UE. Site-ul, ec.europa.eu/immigration, se adresează şi migranţilor care se află deja pe teritoriul UE şi care ar dori să se mute dintr-un stat membru în altul. Site-ul oferă informaţii specifice pentru fiecare categorie de migranţi cu privire la procedurile aplicate în materie de migraţie în toate cele 27 de state membre. Portalul UE privind imigraţia constituie un prim punct de acces la infor- maţii actualizate şi practice privind procedurile şi politicile în materie de imigraţie existente la nivelul UE şi la nivel naţional. Lucrătorii, cercetătorii, studenţii şi cei care doresc să se alăture familiei lor care se află deja în UE pot găsi aici informaţii adaptate nevoilor lor cu privire la statul membru în care ar fi interesaţi să se mute. Portalul cuprinde şi linkuri directe către site-urile autorităţilor naţionale în domeniul imigraţiei. Utilizatorii pot, de asemenea, găsi informaţii clare cu privire la drepturile lor şi să afle dacă au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul UE. Portalul UE privind imigraţia explică modalităţile legale de trecere a fron- tierei înspre UE şi descrie riscurile asociate migraţiei ilegale, de exemplu traficul şi contrabanda. Migranţii şi potenţialii migranţi vor găsi aici şi o listă cuprinzătoare de organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale pe care le pot contacta pentru a solicita asistenţă. În plus, organizaţiile de sprijinire a migranţilor, precum şi autorităţile din domeniul imigraţiei, servi- ciile de ocupare a forţei de muncă şi cadrele universitare pot, la rândul lor, beneficia de informaţiile detaliate accesibile prin intermediul acestui site. Portalul UE privind imigraţia este accesibil în limbile engleză şi franceză la adresa: http://ec.europa.eu/immigration/ Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Vreţi să vă mutaţi în UE? Acum, cu doar câteva clicuri, aveţi acces la sfaturi utile în acest sens Anul III, Nr. 11 Noiembrie 2011 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Din cuprins: Portalul UE privind imigrația Regulamente privind aditivii alimentari Întrebări și răspun- suri privind aditivii alimentari Informații pentru tineri: - Modelul Uniunii Europe- ne: simularea procesului decizional în UE - Voluntari pentru măsura- rea conexiunii broadband Cui trebuie să vă adresaţi pentru a obţine un permis de muncă în Ger- mania? Un cetăţean indian are nevoie de permis de şedere pentru a studia în Spania? Şi unde puteţi suna pentru a cere sprijin în cazul în care să simţiţi ex- ploataţi la locul de muncă?

description

 

Transcript of Newsletter ed maramures noiembrie 2011

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a lansat pe 23 noiembrie 2011, „Portalul UE privind imigraţia”, un site internet cu informaţii practice pentru resortisanţii străini care sunt interesaţi să se mute în UE.

Site-ul, ec.europa.eu/immigration, se adresează şi migranţilor care se află deja pe teritoriul UE şi care ar dori să se mute dintr-un stat membru în altul.

Site-ul oferă informaţii specifice pentru fiecare categorie de migranţi cu privire la procedurile aplicate în materie de migraţie în toate cele 27 de state membre.

Portalul UE privind imigraţia constituie un prim punct de acces la infor-maţii actualizate şi practice privind procedurile şi politicile în materie de imigraţie existente la nivelul UE şi la nivel naţional. Lucrătorii, cercetătorii, studenţii şi cei care doresc să se alăture familiei lor care se află deja în UE pot găsi aici informaţii adaptate nevoilor lor cu privire la statul membru în care ar fi interesaţi să se mute.

Portalul cuprinde şi linkuri directe către site-urile autorităţilor naţionale în domeniul imigraţiei. Utilizatorii pot, de asemenea, găsi informaţii clare cu privire la drepturile lor şi să afle dacă au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul UE.

Portalul UE privind imigraţia explică modalităţile legale de trecere a fron-tierei înspre UE şi descrie riscurile asociate migraţiei ilegale, de exemplu traficul şi contrabanda. Migranţii şi potenţialii migranţi vor găsi aici şi o listă cuprinzătoare de organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale pe care le pot contacta pentru a solicita asistenţă. În plus, organizaţiile de sprijinire a migranţilor, precum şi autorităţile din domeniul imigraţiei, servi-ciile de ocupare a forţei de muncă şi cadrele universitare pot, la rândul lor, beneficia de informaţiile detaliate accesibile prin intermediul acestui site.

Portalul UE privind imigraţia este accesibil în limbile engleză şi franceză la adresa: http://ec.europa.eu/immigration/

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

Vreţi să vă mutaţi în UE? Acum, cu doar câteva clicuri, aveţi acces la sfaturi utile în acest sens

Anul III, Nr. 11Noiembrie 2011 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Din cuprins:

• PortalulUEprivindimigrația

• Regulamenteprivindaditiviialimentari

• Întrebărișirăspun-suriprivindaditiviialimentari

• Informațiipentrutineri:-- -Modelul-Uniunii-Europe-ne:-simularea-procesului-decizional-în-UE--- -Voluntari-pentru-măsura-rea-conexiunii-broadband

Cui trebuie să vă adresaţi pentru a obţine un permis de muncă în Ger-mania?

Un cetăţean indian are nevoie de permis de şedere pentru a studia în Spania?

Şi unde puteţi suna pentru a cere sprijin în cazul în care să simţiţi ex-ploataţi la locul de muncă?

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar11/2011

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

• Alimentele: o nouă legislaţie pentru a face ca utilizarea aditivilor în UE să fie mai sigură şi mai transparentă

Primul act legisla-tiv se referă la aditi-vii din produsele ali-mentare şi va intra în vigoare în iunie 2013 (această peri-

oadă de graţie pentru aplicare a fost considerată necesară pentru a permite industriei alimentare a Uniunii să se adapteze la noile norme).

Această listă, care este, de asemenea, disponibilă într-o bază de date online: https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD, va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi auto-rităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.

Cea de-a doua listă priveşte aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Instituirea celor două liste reprezintă un pas important în punerea în aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, adoptat în decembrie 2008.

TransparenţăTransparenţa reprezintă un beneficiu important al noii legislaţii. Utili-

zările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în func-ţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite.

Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi. Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe.

În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare – precum, de exemplu, dulciurile, snackurile, sosu-rile şi băuturile aromatizate – se autorizează un număr mare de aditivi.

În plus, lista de aditivi care pot fi adăugaţi la alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi:http://ec.europa.eu/food/food/fAEF/index_en.htm

Aditivii alimentari

sunt substante care se adauga la alimente dintr-o varietate de motive tehnice -

precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea.

„Adoptarea a două regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetăţenilor şi, deopotrivă, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesaţi să le fie mai uşor să ştie exact care sunt aditivii autorizaţi în produsele alimentare” a declarat John Dalli, comisarul pentru sănătate şi consumatori.

Ce alte schimbări apar ca urmare a noilor dispozi-ţii legislative

Pe lângă instituirea ce-lor două liste, noua legislaţie prevede, de asemenea:

• condiţii bine determi-nate în care se pot adă-uga aditivi la alimente;

• o împărţire a alimente-lor în categorii cu adi-tivii enumeraţi într-o manieră clară, în func-ţie de categoriile de alimente la care pot fi adăugaţi;

• un program pentru de-plina reevaluare a sigu-ranţei tuturor aditivilor autorizaţi;

• orientări şi instrucţiuni clare pentru solicitanţii de noi utilizări de adi-tivi alimentari.

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 11/2011

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Întrebări și răspunsuri privind aditivii alimentari

• La ce folosesc aditivii?Aditivii pot fi utilizaţi în diverse scopuri. Legislaţia UE defineşte 26 de „scopuri tehnologice”. Aditivii sunt utilizaţi, printre altele, drept:- Coloranţi – sunt utilizaţi pentru a adăuga sau pentru a reda culoarea unui produs alimentar;- Conservanţi – aceştia se adaugă pentru a prelungi viaţa la raft a produselor alimentare prin prote-

jarea acestora împotriva microorganismelor;- Antioxidanţi – acestea sunt substanţe care prelungesc viaţa la raft a produselor alimentare prin pro-

tejarea acestora împotriva oxidării (respectiv râncezirea grăsimii şi schimbarea culorii);- Agenţi de tratare a făinii – aceştia se adaugă făinii sau aluatului pentru a îi îmbunătăţi calităţile

panificabile.

• Sunt aditivii alimentari siguri?Siguranţa tuturor aditivilor alimentari autorizaţi în prezent a fost evaluată de Comitetul ştiinţific pentru

alimentaţie (SCF) şi/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Numai aditivii pentru care utilizările propuse au fost considerate sigure sunt incluşi în lista UE.

Ținând cont că cele mai multe dintre evaluări datează din anii 80 şi 90, unele chiar din anii 70, este per-fect adecvat ca EFSA să reevalueze toţi aditivii autorizaţi. Reevaluarea se va încheia până în 2020. Pe baza avizului EFSA, Comisia poate să propună o revizuire a actualelor condiţii de utilizare a aditivilor şi, dacă este necesar, să îndepărteze un aditiv din listă.

Ca rezultat programului de reevaluare, până în prezent s-a revizuit utilizarea a trei coloranţi alimentari deoarece EFSA a redus doza zilnică acceptabilă (DZA) şi a considerat că expunerea umană la aceşti coloranţi este posibil să fie prea ridicată.

Prin urmare, nivelurile maxime ale acestor coloranţi care pot fi utilizate în produsele alimentare vor fi reduse la începutul anului 2012. Această trimitere se referă la E 104 Galben de chinolină, E 110 Sunset Yellow şi E 124 Ponceau 4R.

Pentru alte întrebări găsiţi răspunsuri la: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/783&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

În martie 2011, Comisia a adoptat o măsură prin care se precizează datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizări pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evalua-rea riscurilor şi informaţii care să demonstreze că utilizarea aditivului este justificată din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator şi nu va induce în eroare.

Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanţi, Comisia a elaborat un ghid practic, disponibil pe inter-net (http://ec.europa.eu/food/food/fAEF/authorisation_application_en.htm).

Acesta va permite solicitanţilor să prezinte dosare complete care pot fi gestionate eficient. Comisia este convinsă că astfel se poate stimula inovarea responsabilă în industria alimentară.

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de seminarii pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.orgConsultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Pentru informatii pe teme europene, va asteptam la Centrul Europe Direct Maramures

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

informatii-utile/publicatii

• Se caută voluntari în toată Europa

Cât de rapidă este conexiunea ta broadband?

Este nevoie de acces mai bun şi mai eficient pentru ca fiecare european să trecă pe digital.

Dar pentru început, Comisia Europeană trebuie să ştie mai multe despre starea actuală a pie-ţei - motivul pentru care, împreu-nă cu SamKnows, caută voluntari din toată Europa!

Voluntarii vor primi un dispo-zitiv de măsurare a conexiunii broadband care poate fi conectat la modemul/routerul existent. Acesta se numeşte SamKnows Whitebox.

Dacă sunteţi interesaţi să găzduiţi un dispozitiv SamK-nows Whitebox şi să participaţi la schimbarea la faţă a industriei broadband europene, vă puteţi înregistra pe acest site:

http://www.samknows.eu/

INFORMAȚII utile pentru TINERI

• Aplică şi tu la Modelul Uniunii EuropeneModelul Uniunii Europene

este un eveniment anual ce si-mulează procesul decizional al instituţiilor europene.

La acest eveniment participă tineri europeni talentaţi şi mo-tivaţi care au şansa de a vedea cum funcţionează instituţiile europene, chiar la sediul Parla-mentului European.

Această simulare le permite participanţilor să înţeleagă mai bine problemele europene, să afle mai multe despre relaţiile statelor cu Uniunea şi să expe-rimenteze o adevărată atmo-sfera europeană.

În cadrul acestui eveniment, tinerii participanţi dezbat două propuneri legislative ale Comisiei Europene şi simulează procesul decizional, în calita-te de membri ai Parlamentului European sau membri ai Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, ei pot participa la această dezbatere şi în calitate de reprezentanţi ai unor grupuri de interese, jurnalişti sau interpreţi.

Procesul de înscriere la programul Modelul Uniunii Europene 2012 se deschide oficial la data de 28 noiembrie 2011.

Mai multe informaţii: www.meu-strasbourg.org

Modelul Uniunii Europene este unul dintre cele mai de succes proiecte europene pentru tineri si una dintre cele mai importante simulari ale institutiilor europene. Acest proiect este recunoscut la nivel European datorita abilitatii sale de a implica activ tinerii în activi-tatile europene.