Newsletter Europe Direct Maramures-nov 2014

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Papa Francisc, în vizită la Parlamentul European: ”Aș vrea să ofer un mesaj de speranță și încurajare către toți cetățenii Europei” Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprinsul Newsletterului: Papa Francisc în vizită la Parlamentul European Premiul Saharov în 2014 Pachetul de măsuri în constatarea neîndeplinirii obligațiilor din luna noiem- brie Noul portal al petițiilor Utile pentru tineri: - Concursul InnoApps EU-Chi- na Hackathon - eTwinning - Parteneriate școlare în Europa Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro- peană găsiți pe Portalul ”Europa ta”: http://europa.eu/youreurope/ citizens/index_ro.htm Pentru întrebări pe teme euro- pene puteți suna gratuit la numărul unic european: 00.800.67.89.10.11 Papa Francisc a vizitat Parlamentul European marți, 25 noiem- brie, cerând menținerea vie a democrației pentru popoarele Euro- pei. Este a doua vizită a unui Suveran Pontif la PE: Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat Parlamentul în octombrie 1988. Asigurarea demnității umane a fost tema principală a discursu- lui susținut marți de Papa Francisc în plenul Parlamentului European. Emigrația, protecția mediului și promovarea drepturilor omului și a democrației au fost temele subliniate într-un discurs care a cerut Europei să redescopere cele mai bune părți ale sale”. Drepturile și demnitatea omului Aș vrea să ofer un mesaj de speranță și încurajare către toți cetățenii Europei”, a spus Papa Francisc deputaților. El a spus că demnitatea a fost conceptul cheie în procesul de reconstrucție a Europei după cel de-al doi- lea război mondial și a salutat faptul că ”promovarea drepturilor omului este o temă centrală în angajamentul UE de a susține demnitatea per- soanei” atât în Uniune, cât și în relațiile acesteia cu țări terțe. Parlamentul European are ”responsabilitatea de a ține democrația vie pentru popoarele Europei”: democrațiile nu trebuie ”să colapseze sub presiunea intereselor multinaționale care nu sunt universale”, a spus Papa Francisc, adăugând că ”a venit timpul să promovăm politici care să creeze locuri de muncă, dar mai presus există o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor condiții de muncă potrivite”. Continuare în pag. 2 Anul VI, Nr. 11 Noiembrie 2014

Transcript of Newsletter Europe Direct Maramures-nov 2014

Page 1: Newsletter Europe Direct Maramures-nov 2014

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• Papa Francisc, în vizită la Parlamentul European:”Aș vrea să ofer un mesaj de speranță și încurajare

către toți cetățenii Europei”

Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprinsul Newsletterului:

• PapaFranciscînvizitălaParlamentulEuropean

• PremiulSaharovîn2014

• Pachetuldemăsuriînconstatareaneîndepliniriiobligațiilordinlunanoiem-brie

• Noulportalalpetițiilor

• Utilepentrutineri:-- -Concursul-InnoApps-EU-Chi-na-Hackathon-- eTwinning---Parteneriate-școlare-în-Europa

Informații despre drepturile de care beneficiem în Uniunea Euro-peană găsiți pe Portalul ”Europa ta”:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_ro.htm

Pentru întrebări pe teme euro-pene puteți suna gratuit la numărul unic european:

00.800.67.89.10.11

Papa Francisc a vizitat Parlamentul European marți, 25 noiem-brie, cerând menținerea vie a democrației pentru popoarele Euro-pei. Este a doua vizită a unui Suveran Pontif la PE: Papa Ioan-Paul al II-lea a vizitat Parlamentul în octombrie 1988.

Asigurarea demnității umane a fost tema principală a discursu-lui susținut marți de Papa Francisc în plenul Parlamentului European. Emigrația, protecția mediului și promovarea drepturilor omului și a democrației au fost temele subliniate într-un discurs care a cerut Europei ”să redescopere cele mai bune părți ale sale”.

Drepturile și demnitatea omului”Aș vrea să ofer un mesaj de speranță și încurajare către toți cetățenii

Europei”, a spus Papa Francisc deputaților. El a spus că demnitatea a fost conceptul cheie în procesul de reconstrucție a Europei după cel de-al doi-lea război mondial și a salutat faptul că ”promovarea drepturilor omului este o temă centrală în angajamentul UE de a susține demnitatea per-soanei” atât în Uniune, cât și în relațiile acesteia cu țări terțe.

Parlamentul European are ”responsabilitatea de a ține democrația vie pentru popoarele Europei”: democrațiile nu trebuie ”să colapseze sub presiunea intereselor multinaționale care nu sunt universale”, a spus Papa Francisc, adăugând că ”a venit timpul să promovăm politici care să creeze locuri de muncă, dar mai presus există o nevoie de a reinstaura demnitatea muncii prin asigurarea unor condiții de muncă potrivite”.

Continuare în pag. 2

Anul VI, Nr. 11Noiembrie 2014

Page 2: Newsletter Europe Direct Maramures-nov 2014

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar11/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Denis Mukwege este laureatul Premiului Saharov pen-tru libertate de gândire în 2014, în urma deciziei luate de președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și liderii grupurilor politice pe 21 octombrie.

Ceremonia de premiere a avut loc la Strasbourg, pe 26 noiembrie, când Denis Mukwege a primit Premiul Saha-rov în valoare de 50.000 euro.

Despre Denis MukwegeDenis Mukwege este recunoscut la nivel internațional

ca expert în tratarea consecințelor patologice și psihoso-ciale ale violențelor sexuale. Ginecolog în vârstă de 59 de ani din Republica Democrată Congo (RDC), acesta a fondat Spitalul Panzi din Bukayu în 1998, în plină peri-oadă de război civil, unde tratează victimele violențelor sexuale, cu răni grave.

Finaliștii Premiului Saharov 2014: EuroMaidan, Denis Mukwege și Leyla YunusDistanța culturală sau fizică nu reduce gravita-

tea încălcărilor drepturilor omului. Mișcarea ucrai-neană EuroMaidan, un ginecolog din RD Congo și o activistă pentru drepturile omului din Azerbaidjan sunt finaliștii Premiului Saharov în 2014, aleși pe 7 octombrie de comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare.

Mișcarea ucraineană EuroMaidan a început în noiembrie 2013 un protest împotriva deciziei gu-vernului ucrainean de a amâna semnarea acordului de asociere cu UE. Este reprezentată de jurnalistul Mustafa Nayem, cântăreața (câștigătoare Eurovisi-on) Ruslana Lijiciko, activista Yelyzaveta Schepetylnykova și jurnalista Tetiana Cernovil.

În multe conflicte armate din lume, violul este folosit ca armă, femeile și fetele fiind deseori victime ale violenței sexuale. Denis Mukwege, medic ginecolog congolez de 59 de ani, este specializat în tratarea vic-timelor violurilor. A pus bazele spitalului Panzi din Bukavu, RD Congo.

Leyla Yunus, din Azerbaidjan, activistă pentru drepturile omului și director al Institutului pentru Pace și Democrație, este în momentul de față în închisoare. Pe 18 septembrie, Parlamentul European a condamnat într-o rezoluție arestarea și detenția mai multor activiști din Azerbaidjan, printre care și Leyla Yunus.

Continuare din pag. 1

Mediul și imigrația”Europa a fost mereu un pioner în eforturile de promovare a ecologiei”, a subliniat Papa Francisc. Respec-

tarea mediului înseamnă nu numai să nu fie distrus, ci și ”utilizarea lui în scopuri bune”, cum ar fi înlocuirea risipei de hrană cu oferirea ei pentru cei care au nevoie.

Papa Francisc s-a referit și la tema imigrației în UE, spunând: ”Nu putem permite ca Mediterana să devină un imens cimitir”, subliniind că oamenii care sosesc pe mare au nevoie de ”acceptare și asistență”. Europa va putea să se confrunte cu problemele legate de imigrație numai dacă este capabilă să își exprime clar propria identitate culturală”, a adăugat Suveranul Pontif.

• DenisMukwegeacâștigatPremiulSaharovîn2014

Page 3: Newsletter Europe Direct Maramures-nov 2014

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 11/2014

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

În pachetul lunar privind deciziile referitoare la constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană acționează în justiție statele membre care nu au respectat în mod corespunzător obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează numeroase sectoare, au sco-pul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

În luna noiembrie, Comisia a luat 205 decizii, printre care se numără 32 avize motivate și 6 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Rezumatul principalelor decizii referitoare la România:◊ Fiscalitate: Comisia solicită ROMÂNIEI să pună capăt tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat persoanelor fizice nerezidente care obțin venituri în România.

Comisia a solicitat României să își modifice normele privind impozitarea ve-niturilor provenite din activități independente desfășurate de persoane fizice nerezidente. Comisia Europeană consideră că ele constituie o restricție la libera prestare a serviciilor și la libera circulație a capitalurilor în cadrul pieței interne.

În prezent, persoanele fizice rezidente care obțin venituri comparabile își pot deduce cheltuielile profesionale legate de aceste venituri, ceea ce conduce la o impozitare limitată la venitul net. Cu toate acestea, persoanele fizice stabilite într-un alt stat din UE/SEE și care nu sunt stabilite permanent în România nu pot beneficia de o astfel de deducere și sunt impozitate pe baza veniturilor brute obținute în România.◊ Securitatea aprovizionării cu gaze naturale: ROMÂNIEI i se solicită să

se conformeze normelor UERegulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale are drept obiectiv garanta-

rea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre ar trebui să permită fluxul bidirecțional de gaze naturale la nivel transfrontalier și să pregătească în prealabil planuri de acțiune preventivă și planuri de urgență.

Autoritățile competente din statele membre trebuiau să adopte planurile de acțiune preventivă și planurile de urgență deja până la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirecționale de gaze naturale trebuiau să fie adoptate până la 3 septembrie 2012. România are la dispoziție două luni pentru a se conforma obligațiilor sale; în caz contrar, Comisia poate decide să înainteze cauza Curții de Justiție.

• Pachetuldemăsuriînconstatareaneîndepliniriiobligațiilordinlunanoiembrie

• Noulportalalpetițiilor:maitransparentșimaiaccesibil

Noul portal web pentru petiții al Parlamentului European este online. A fost refăcut în totalitate pentru a permite cetățenilor să semneze petiții online și să urmărească progresul acestora la Parlament. Obiectivul por-talului este de a facilita folosirea procedurii și de a o face pe aceasta mai transparentă pentru cetățeni.

Toți cetățenii europeni au dreptul de a-și comunica îngrijorările către Parlamentul European. Plângerile se pot referi la aplicarea dreptului euro-pean sau la o cerere către Parlament de adoptare a unei poziții asupra unei chestiuni specifice. Noul portal facilitează trimiterea unei petiții.

Noul site este mai interactiv. Este posibilă semnarea unei petiții care a fost deja trimisă, căutarea în baza de date cu petițiile deja existente îna-intea trimiterii unei noi petiții pentru evitarea duplicării eforturilor și urmărirea petiției în Parlamentul European.

http://www.petiport.europarl.europa.eu/petitions/ro/main

Page 4: Newsletter Europe Direct Maramures-nov 2014

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Concursul InnoApps EU-China Hackathon

Forumul tinerilor inovatori europeni (EYIF), în cooperare cu Huawei, AIESEC si Pinch, a lansat un Concursul ”InnoApps EU-China Hackathon Chal-lenge”. Tineri studenți și profesioniști din Europa și China, cu vârsta până în 28 de ani, sunt invitați să formeze echipe pentru a împărtăși idei și a lucra îm-preună la o noua aplicație Android legată de orașele „inteligente” din viitor.

Reguli de participare:Candidaturile se depun online și trebuie să de-

scrie ideea de aplicație într-un videoclip scurt (de max. 3 minute) și/sau o prezentare (15 slide-uri) care să răspundă la următoarele întrebări:

- Ce provocare/problemă/oportunitate de dez-voltare vezi în orașe?

- Cum poate un oraș să devină „inteligent”?- Cum poate o aplicație să contribuie la dezvolta-

re într-un mod interesant?- Ce experiență ai în dezvoltarea aplicațiilor?- Cum vei beneficia de lucrul într-o echipă cross-

culturală?Toate materialele trebuie să fie în limba engleză.PremiiDoar finaliștii selecați vor fi invitați (cu toate cos-

turile acoperite) la evenimentul din Bruxelles, Belgia, la mijlocul lunii februarie 2015, eveniment care va culmina cu ultima seară când va avea loc finala live.

Câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 vor primi premii în bani, telefoane mobile și promovare pe canalele InnoApps.

Candidaturile pot fi trimise online până la data limită: 7 decembrie 2014, 23:30 CETMaimultedetaliila: http://innoapps.eu/

• eTwinning - Parteneriate școlare în Europa Scopul concursului “Premiul European eTwinning”

este de a evidenția cele mai bune practici în proiec-tele școlare de colaborare bazate pe utilizarea teh-nologiilor informațiilor și comunicării (TIC). Pentru a putea intra în competiție, proiectele trebuie să fie în-registrate pe portalul eTwinning și să fi fost aprobate de Serviciul National de Asistență.

Concursul este structurat pe trei categorii de vârstă:1. elevi cu vârste între 4-11 ani2. elevi cu vârste între 12-15 ani3. elevi cu vârste între 16-19 ani.

EligibilitatePentru a putea participa la concurs, proiectele tre-

buie să fi fost premiate cu Certificatul European de Calitate în perioada cât au fost active. Se pot înscrie la Premiile europene și sunt eligibili pentru a le câș-tiga doar partenerii de proiect care au primit Certifi-catul European de Calitate. Toate proiectele trebuie să demonstreze că au fost active în anul școlar 2013-2014.

Orice proiect are dreptul de a participa doar o dată la Premiile eTwinning. Cu toate acestea, pro-iectele care au demonstrat un progres deosebit de-a lungul perioadei lor de desfășurare pot participa a doua oară, în funcție de decizia Birourilor Naționale de Asistență implicate.

Termenul limită de înscriere este 12 decem-brie 2014.

Maimulte informații: http://www.etwinning.net/en/pub/progress/awards/european_prizes.htm