Newsletter ed maramures noiembrie 2012

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Proiecte maramureșene premiate la Gala multiplicatorilor de informație europeană - Regiunea Nord-Vest Anul IV, Nr. 11 Noiembrie 2012 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprins: Proiecte maramureșene premiate 2013 - Anul cetățeanului european Situația spațiului Schengen Utile pentru tineri: - Concurs UNICEF de video- clipuri pentru tineri - Cluj-Napoca - Capitala Europeană a Tineretului în 2015 Dintre cele 42 de proiecte declarate câștigătoare la Gala multiplicatorilor de informație europeană, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, pe 27 noiembrie 2012, în organizarea Centrului Europe Direct Transilvania de Nord, în parte- neriat cu Centrele Europe Direct Bistrița și Maramureș, 8 proiecte sunt din județul Maramureș. FELICITĂRI câștigătorilor! Categoria EDUCAȚIE Locul 2: Club Sportiv „Supersport” Baia Mare – Proiectul “Move Week” Locul 1: Colegiul “Pintea Viteazul” Cavnic, Maramureş Proiectul “The Changing Face of Europe” Categoria CULTURĂ Locul 3: Asociaţia Heidenroslein, Baia Mare – Proiectul “Biodiversitatea şi schimbările climatice” Locul 3: Şcoala Gimnazială Valea Vişeului, Maramureş - Proiectul “Identitatea culturală a ucrainenilor din Nordul României” Categoria SOLIDARITATE MARELE TROFEU: Fundaţia Hope and Homes for Children România, Baia Mare – Proiectul “Împreună către bunăstare” Categoria INOVARE Locul 2: Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare Proiectul “Family Friendly School” Categoria MULTIPLICATORUL ANULUI Locul 2: Colegiul Naţional „Gh. Şincai”, Baia Mare Proiectul “Punţi între generaţii” Locul 1: Colegiul tehnic „Aurel Vlaicu” Baia Mare - Proiectul “U4energy”

Transcript of Newsletter ed maramures noiembrie 2012

Page 1: Newsletter ed maramures noiembrie 2012

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• ProiectemaramureșenepremiatelaGalamultiplicatorilordeinformațieeuropeană-RegiuneaNord-Vest

Anul IV, Nr. 11Noiembrie 2012 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprins:

• Proiectemaramureșenepremiate

• 2013-Anulcetățeanuluieuropean

• SituațiaspațiuluiSchengen

• Utilepentrutineri:--Concurs-UNICEF-de-video-clipuri-pentru-tineri--Cluj-Napoca---Capitala-Europeană-a-Tineretului-în-2015

Dintre cele 42 de proiecte declarate câștigătoare la Gala multiplicatorilor de informație europeană, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, pe 27 noiembrie 2012, în organizarea Centrului Europe Direct Transilvania de Nord, în parte-neriat cu Centrele Europe Direct Bistrița și Maramureș, 8 proiecte sunt din județul Maramureș.

FELICITĂRI câștigătorilor!

• CategoriaEDUCAȚIELocul2:Club Sportiv „Supersport” Baia Mare – Proiectul “Move Week”

Locul1:Colegiul “Pintea Viteazul” Cavnic, Maramureş – Proiectul “The Changing Face of Europe”

• CategoriaCULTURĂLocul3:Asociaţia Heidenroslein, Baia Mare – Proiectul “Biodiversitatea şi schimbările climatice”

Locul3:Şcoala Gimnazială Valea Vişeului, Maramureş - Proiectul “Identitatea culturală a ucrainenilor din Nordul României”

• CategoriaSOLIDARITATEMARELETROFEU:Fundaţia Hope and Homes for Children România, Baia Mare – Proiectul “Împreună către bunăstare”

• CategoriaINOVARELocul2:Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare – Proiectul “Family Friendly School”

• CategoriaMULTIPLICATORUL ANULUILocul2:Colegiul Naţional „Gh. Şincai”, Baia Mare – Proiectul “Punţi între generaţii”

Locul1:Colegiul tehnic „Aurel Vlaicu” Baia Mare - Proiectul “U4energy”

Page 2: Newsletter ed maramures noiembrie 2012

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar11/2012

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Anul european al cetățenilor coincide cu cea de a 20-a aniversare a in-stituirii cetățeniei Uniunii, cu ocazia intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht în 1993.

2013 va fi, de asemenea, anul în care Comisia va adopta următorul său raport privind cetățenia UE (a se vedea raportul din 2010: IP/10/1390), care va prezenta inițiative specifice suplimentare ale UE pentru eliminarea obstacolelor rămase care împiedică cetățenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor. Anul care precede alegerile europene din 2014 reprezintă, de asemenea, momentul potrivit pentru o dezbatere amplă privind viitorul.

În vederea pregătirii terenului pentru Anul european, Comisia a orga-nizat, în perioada 9 mai - 9 septembrie 2012, o amplă consultare publică în care cetățenii au fost întrebați despre problemele cu care s-au confrun-tat în exercitarea drepturilor lor în calitate de cetățeni ai UE. Contribuțiile acestora, care sunt în prezent analizate, se vor reflecta în Raportul privind cetățenia care urmează să fie publicat la 9 mai 2013.

În contextul activităților specifice Anului european, politicienii au început să organizeze dezbateri cu cetățenii în mod direct cu privire la viitorul Euro-pei. Astfel de dezbateri vor avea loc în întreaga Uniune, pe parcursul anului 2013. Participarea la dezbateri va fi deschisă tuturor. Primele dezbateri au fost deja organizate în Spania, Austria și Germania și multe altele vor urma.

Anul european al cetățenilor va fi lansat în mod oficial printr-o dezbatere cu cetățenii care va avea loc la Dublin pe 10 ianuarie 2013, moment care coincide cu începutul Președinției irlandeze a Consiliului.

• „EstevorbadespreEuropa.Estevorbadesprevoi.Participațiladezbatere.”2013ESTE„ANULEUROPEANALCETĂȚENILOR”

2013 a fost desemnat în mod oficial ca „Anul eu-ropean al cetățenilor”.

La 20 de ani de la intro-ducerea cetățeniei UE, anul 2013 se va con-centra atât pe ceea ce s-a realizat deja pentru cetățeni, cât și pe ofe-rirea unui răspuns la așteptările acestora în ceea ce privește viitorul.

Decizia Parlamentului European și a Consiliului referitoare la propunerea Comisiei Europene a fost publicată pe 23 noiem-brie în Jurnalul Oficial.

Evenimentele care vor avea loc pe parcursul Anului european vor explica modul în care oamenii pot beneficia în mod direct de drepturi-le lor în UE, precum și politicile și programele existente.

De asemenea, Anul european va stimula organizarea, la nivelul UE, a unei dezbateri cu cetățenii cu privire la modul în care ar trebui să arate Uniunea Euro-peană în viitor și la re-formele necesare pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi.

Site-ul internet al Anului european al cetățenilor:http://www.europa.eu/citizens-2013

Page 3: Newsletter ed maramures noiembrie 2012

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 11/2012

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Datorită spațiului Schengen de liberă circulație, peste 400 de milioane de cetățeni ai UE din 26 de țări europene și un număr tot mai mare de resortisanți ai țărilor terțe călătoresc fără a face obiectul unor controale la frontierele interne.

Pe 23 noiembrie, Comisia a adoptat cel de al doilea raport al său privind „bilanțul de sănătate” al spațiului Schengen, o prezentare generală semestrială privind funcționarea acestuia.

Raportul descrie cu claritate starea spațiului Schengen pentru a asigura, în rândul tuturor țărilor care participă la acesta, interpretări și puneri în aplicare coerente ale normelor comune.

26 de țări sunt membre ale spațiului Schengen (22 state UE + 4 țări terțe):- 22 dintrecele27state membre ale UE: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania,

Grecia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. DinspațiulSchengennufacparte5stateUE:RegatulUnit,Irlanda,România,BulgariașiCipru.

- 4 țări terțe: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

• AldoilearaportalComisieiprivindstareaspațiuluiSchengen

Situația la frontierele externe ale spațiului Schengen și în interiorul acestuia

Înperioadaaprilie-iunie2012aufostdetectateaprox-imativ23.000 de treceri neregulamentare ale fron-tierei,ceeacereprezintăoscăderede44%încomparațiecuaceeașiperioadăaanului2011,cândseaflaînplinădesfășurare„Primăvaraarabă”.

Cutoateacestea,s-araportato creștere cu 29% a ca-zurilor detectate la frontierele terestre dintre Grecia și Turcia.56%dinnumărultotaldecazuriaufostdetec-tatelaaceastăsecțiuneafrontierei,carerămâneprincipalulpunctdeintrarepentrumigrațianeregulamentarăînUE.

Delarealocarea,înaugust2011,aunorefectivedeaproximativ1.800depolițiștiidefrontieră(operațiunea„Shield”),controalelelaaceastăsecțiuneafrontiereis-auîmbunătățitconsiderabil,autoritățileeleneraportândoscădereaccentuatăacazurilordetrecerineregulamentarealefrontiereidetectateînregiuneaEvros.

Aplicarea normelor Schengen

Încele6lunicarefacobiectulrap-ortului,controalele la frontierele interne au fost reintroduse de două ori,șinumedeSpania,între28aprilieși4mai2012,cuocaziareuniuniiBănciiCentraleEuropenedelaBarcelona,din2-4 mai 2012(669.385depersoaneaufostverifi-catelafrontieraterestrăcuFranța,precumșiînaeroporturiledinBarce-lonașiGerona,refuzându-seintrareaunuinumărde68depersoane),șidePolonia,între 4 iunie și 1 iulie,cuocaziaCampionatuluidefotbalEURO2012(28.980depersoaneaufostverificatelafrontiereleinternealePoloniei,refuzându-seintrareaunuinumărde22depersoaneșifiindreținute15persoane).

Înmaimultestateparticipantes-auefectuatverificări la fața loculuimenitesăcontrolezeapli-careacorectăanormelorînceeacepriveștefrontierele maritime(înEstonia,Letonia,Lituania,Malta,PoloniașiSlovenia),cooperarea polițienească(înUngaria,Slovacia,RepublicaCehășiPolonia),frontiereleaeriene(înEstonia,LetoniașiLitu-ania),protecția datelor(înEstonia,Letonia,Lituania,MaltașiSlovenia),SIS/Sirene(înDanemarca,IslandașiNorvegia)șivizele(înLetoniașiLituania).

Procedurile de eliberare a vizelor

La10 mai 2012, Sistemul de Informații privind vi-zele (VIS) a fost lansat cu succes îna doua regiune de utilizare,șianumeOrientulApropiat(Israel, Iorda-nia, Liban și Siria). La 2 octombrie 2012 au începutoperațiunileVISînatreia regiune,șianumeceaaGolfului(Afganistan, Bahrain, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qa-tar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Yemen).VIS funcționeazăbine și, până la4noiembrie2012, a

prelucrataproximativ1.800000decererideviză,aelibe-rataproximativ1.500.000devizeșiarespinsaproximativ220.000decereridevize.

Page 4: Newsletter ed maramures noiembrie 2012

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de seminarii pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.orgConsultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Pentru informatii pe teme europene, va asteptam la Centrul Europe Direct Maramures

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Este vorba despre dizabilitate!: Concurs UNICEF de videoclipuri pentru tineri

Înfiecarean,UNICEFpublicăunraport intitulat„Stareacopiiilorlumii”.Anulviitor,raportulvatratatemacopiilorcudizabilitățiși,deaceea,UNICEFin-vitătinerii,pânăîn25deani,dinlumeaîntreagă,săparticipelaconcursulUNICEFdevideoclipuripentrutineri„Estevorbadespredizabilitate!”.

Candidațiitrebuiesăcreezeunvideoclippetemacopiilorcudizabilități,fievăzutăcaoexperiențăper-sonală,fieprivităîngeneral.Filmulețultrebuiesăai-băduratade1minutșipoateabordaoriceformă,deladramălacomedie,ficțiune,documentar,animațiesaufilmdeacțiune.

Unjuriu,formatdinspecialiștișitineridinlumeaîntreagă,vaselectavideoclipulcâștigătorcarevafiproiectatîncadrulcampaniei„Stareacopiilorlumii”.

Data limită: 15 decembrie 2012

Mai multe informații:http://www.unicef.org/videoaudio/video_video-

contest.html

• Cluj-Napoca - Capitala Europeană a Tineretului în 2015

Orașul Cluj-Napoca a fost desemnat zileletrecute, laMaribor, înSlovenia,CapitalaEuro-peanăaTineretuluipentruanul2015!

Cluj-Napoca a prezentat SHARE, un pro-gramputernic,clar,solid,diversificatșiintere-sant,carearecascopsăpromovezeîmpărțireaspațiului,aculturii,aputerii,amuncii,abucu-riei,aviziunii siavaloriloreuropenecomune,prinintermediulunortemecaadvocacy,mobili-tate,dialogstructuratșiinformațiipentrutineri.

Cluj-Napoca a depus în lunamartie candi-daturapentrutitluldeCapitalaEuropeanăaTi-neretului,documentațiasusținândinvestireaîntineretpentruodezvoltareurbanăsustenabilășiresponsabilă.

Înultimafazaacompetițieipentrutitlulde„Capitala Europeană a Tineretului” au rămas,anterior anunțului câștigătorului, patru orașe:Cluj-Napoca(România),Ivanovo(Rusia),Varna(Bulgaria)șiVilnius(Lituania).Toatecelepatruorașe candidate de pe lista scurtă au dezvol-tatprogrameșioviziunedinamică înceeacepriveșteșomajulînrândultinerilor,incluziuneasocialășiactivitățileadresatetinerilor.

ProiectulCapitalaEuropeanăaTineretuluiafostinauguratdeForumulEuropeanalTinere-tului,primulorașcareapurtatacesttitlufiinddesemnatîn2009.CapitaleleEuropenealeTineretuluinomina-

lizatepânăînprezentsunt:Rotterdam(2009),Torino(2010),Antwerp(2011),Braga(2012),Maribor(2013),Salonic(2014)siCluj-Napoca(2015).

Mai multe informații:http://youthforum.org/index.php