Newsletter ed maramures-oct 2013

6
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html Evenimente de toamnă în Rețeaua Europe Direct Centrul Europe Direct Maramureș - activități de succes Anul V, Nr. 10 Octombrie 2013 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprins: Evenimente de toamnă Europe Direct Activități de succes Europe Direct Maramureș Știri europene: - Inițiative cetățenești euro- pene - Gala Voluntarilor 2013 - Servicii de bandă largă - Concursul de desene ”Ziua Europei” Utile pentru tineri: - Campania europeană ‘YouthRights.NOW’ - “Calculator de votare” Alegerile pentru Parlamentul European INSTRUIREA ”POLITICI EUROPENE” 31 de reprezentanți ai Centrelor Europe Direct din România ne-am în- tâlnit la Timișoara, la început de octombrie, în cadrul trainingului ”Politici europene - PAC, Politica socială și Politica energetică”, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Întâlnirea a fost coordonată de Ioana Marchiș, consilier în cadrul Reprezentanței CE și responsabil al Rețelei Centrelor de informare Europe Direct România. Ca de fiecare dată când participăm la cursurile organizate pentru Centrele Europe Direct România, temele instruirii de la Timișoara au fost stabilite așa încât să contribuie la formarea membrilor Europe Direct, pentru a fi capabili să transmitem la nivel local informații europene concrete și corecte. Lectori au fost jurnaliști de marcă, specialiști în comunicare și în domeniile prezentate: - Ovidiu Nahoi a abor- dat Politica Agricolă Comu- - Evoluție, Reformă și Influența asupra României; - Dan Suciu a prezentat Politica So- cială Europeană - Prezent și perspec- tive; Recomandările pentru România; - Ionel Dancă a abordat Politica Ener- getică Europeană - Strategie, Investiții, Piețe, dar și Provocă- rile la nivel mondial. Continuare în pagina 2 1. Instruire pentru Rețeaua Centrelor Europe Direct România - Timișoara, 30 septembrie - 5 octombrie 2013 2. Întâlnirea generală anuală a Rețelei Centrelor de informare Europe Direct - Sofia, 21-23 octombrie 2013

description

 

Transcript of Newsletter ed maramures-oct 2013

Page 1: Newsletter ed maramures-oct 2013

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• EvenimentedetoamnăînRețeauaEuropeDirect• CentrulEuropeDirectMaramureș-activitățidesucces

Anul V, Nr. 10Octombrie 2013 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprins:

• EvenimentedetoamnăEuropeDirect

• ActivitățidesuccesEuropeDirectMaramureș

• Știrieuropene:- Inițiativecetățeneștieuro-pene- GalaVoluntarilor2013- Serviciidebandălargă- Concursuldedesene”ZiuaEuropei”

• Utilepentrutineri:- Campaniaeuropeană‘YouthRights.NOW’-“Calculatordevotare”AlegerilepentruParlamentulEuropean

• INSTRUIREA”POLITICIEUROPENE”31 de reprezentanți ai Centrelor Europe Direct din România ne-am în-

tâlnit la Timișoara, la început de octombrie, în cadrul trainingului ”Politicieuropene-PAC,PoliticasocialășiPoliticaenergetică”, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Întâlnirea a fost coordonată de Ioana Marchiș, consilier în cadrulReprezentanțeiCEși responsabilalRețeleiCentrelorde informareEuropeDirectRomânia.

Ca de fiecare dată când participăm la cursurile organizate pentru Centrele Europe Direct România, temele instruirii de la Timișoara au fost stabilite așa încât să contribuie la formarea membrilor Europe Direct, pentru a fi capabili să transmitem la nivel local informații europene concrete și corecte.

Lectori au fost jurnaliști de marcă, specialiști în comunicare și în domeniile prezentate:

- Ovidiu Nahoi a abor-dat Politica Agricolă Comu-nă - Evoluție, Reformă șiInfluențaasupraRomâniei;

- DanSuciu a prezentat PoliticaSo-cialăEuropeană-Prezentșiperspec-tive;RecomandărilepentruRomânia;

- Ionel Dancă a abordatPoliticaEner-getică Europeană -Strategie, Investiții,Piețe,dar și Provocă-rilelanivelmondial.

Continuare în pagina 2

1.InstruirepentruRețeauaCentrelorEuropeDirectRomânia-Timișoara,30septembrie-5octombrie2013

2.ÎntâlnireageneralăanualăaRețeleiCentrelordeinformareEuropeDirect-Sofia,21-23octombrie2013

Page 2: Newsletter ed maramures-oct 2013

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar10/2013

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

În cadrul întâlnirii de la Timișoara am discutat și despre AlegerileEuroparlamentarecarevoravealocînmai2014, precum și despre implicarea Centrelor Europe Direct în campania de informare pe temele de dezbatere din perioada următoare.

În ultima zi a întâlnirii de la Timișoara, s-a derulat Concursuldecomunicare2013,lanivelulCen-trelorEuropeDirectRomânia, structurat pe 10categorii:

1. Cel mai bun site internet2. Cel mai activ profil de Facebook3. Cel mai bun material promoţional (ecologic)4. Cea mai bună campanie de informare/ comunicare dedicată Anului European5. Cel mai bun eveniment dedicat alegerilor parlamentare europene6. Cel mai interactiv eveniment dedicat „Europa 2020”7. Cel mai bun eveniment dedicat unui grup ţintă specific8. Cel mai bun eveniment dedicat publicului larg, în aer liber 9. Cea mai bună campanie de promovare a Centrului Europe Direct10. Cea mai creativă publicaţie pe subiecte europene

Fiecare centru a s-a putut înscrie la maxim 3 categorii, cu activitățile și/sau produsele de comunicare rea-lizate în anul 2013. Noi, Centrul Europe Direct Maramureș ne-am înscris la Categoriile 3, 4, 7.

...ȘiAMCÂȘTIGATlaCategoria”AnulEuropeanalCetățenilor2013”,pentruConferințaorga-nizatădeZiuaEuropei”ÎmpreunăînEuropa,drepturișioportunitățipentrutoți”.

VăprezentămcâștigătoriiConcursuluideComunicare2013-RețeauaCentrelorEuropeDirectRomânia - 2 categorii au fost comasate: 1.Celmaibunwebsite:EDArgeș2.CelmaibunprofilFacebook:EDSlatina3.Celmaibunmaterialpromoțional:EDCraiova4.Ceamaibunăcampaniepetemaanuluieuropean2013:EDMaramureșși EDVaslui5.Celmaibunevenimentadresatunuigrupspecific:EDNord-Est6.CeamaibunăactivitatedepromovareaCentrului:EDVâlcea7.Ceamaibunăactivitatepetemaalegeriloreuroparlamentare:EDTransilvaniadeNord8.Celmaibuneveniment/activitateînaerliber:EDHarghita9.Ceamaibunăpublicație:EDGalați

Continuare din pagina 1

Page 3: Newsletter ed maramures-oct 2013

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar10/2013

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

• ÎNTÂLNIREAGENERALĂANUALĂAREȚELEICENTRELORDE INFORMAREEUROPEDIRECTSOFIA,21-23OCTOMBRIE2013

500 de reprezentanți ai Centrelor Europe Direct din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Sofia pentru a discuta teme de actualitate pentru cetățenii europeni, precum și pentru a împărtăși experiențe și bune practici privind activitățile pe care le desfășurăm la nivel local.

Întâlnirea a fost organizată de Direcția Generală Comunicare din cadrul Comisiei Europene. Invitați speciali și experți au prezentat informații utile privind cadrul financiar multianual 2014-2020, alegerile europarlamen-tare din 2014 și au avut loc dezbateri pe tema actualei situații sociale din Uniunea Europeană, mai ales în ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor.

De asemenea, au fost organizate 15 workshopuri în cadrul cărora au fost prezentate activități, programe sau servicii asigurate de mai multe instituții europene: Politica Agricolă Comună, Politica Regională, Protecția consumatorilor, Programul Erasmus +, Portalul ”Europa ta”, Mediu, Statistici europene, Ajutor umanitar, Piața internă, Justiție, EU Bookshop, Cercetare.

3

Page 4: Newsletter ed maramures-oct 2013

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar10/2013

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

4

În cadrul întâlnirii anuale de la Sofia au fost lansate Raportul anual 2012 al Rețelei Europe Direct și două Ghi-duri de bune practici: Managementul Centrelor de informare Europe Direct și Cooperarea între Centrele Europe Direct și alte Rețele ale Comisiei Europene.

CentrulEuropeDirectMaramureșestesingurulcentrudinRețeauaEuropeDirectRomâniacareapareînRaportulanual2012alRețeleiEuropeDirect,cuoactivitatedesuccespecareaderulat-odeZiuaEuropei2012:Conferința”Proiecteleeuropene-DezvoltareșiparteneriatpentruMaramureș”-”Bringingthecommunitytogether”.

O altă recunoaștere a eforturilor noastre o repre-zintă faptul că, activitățile noastre și ale altor 3 Centre Europe Direct din România: Brașov, Galați, Argeș și Maramureș, au apărut în Ghidul de bune practici ”Co-operarea între Centrele Europe Direct și alte Rețele ale Comisiei Europene”.

Pentru CentrulEuropeDirectMaramureșa fost selectată activitatea desfășurată în 2011, în partene-riat cu CentruldeDocumentareEuropeană”Nor-dica”dincadrulBiblioteciiCentruluiUniversitarNordBaiaMareși cu ServiciulEURES,dincadrulAJOFMMaramureș:Concursul și Seminarul “Europa noas-

tră–Tineriviitori jurnaliști îndialog”,dedicatstudențilordelaFacultateadeJurnalismaCen-truluiUniversitarNordBaiaMare.

Page 5: Newsletter ed maramures-oct 2013

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 10/2013

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Dintre cele opt inițiative cetățenești europene (ICE) lansate pentru co-lectarea declarațiilor de susținere, trei grupuri afirmă că au atins obiectivul de colectare a unui milion de semnături. Acest lucru presupune obținerea unui nu-măr minim de semnături din cel puțin șapte state membre, astfel cum prevede legislația privind inițiativele cetățenești europene. Printre inițiative se numără:

- Right2Water - mesaj: „apa este un bun public și nu un bun comercial”, - OneofUs - obiectiv: oprirea finanțării de către UE a activităților care

presupun distrugerea embrionilor umani, - Stop Vivisection: urmărește încetarea experimentelor pe animale vii.http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=ro

• Pe1noiembrie2013,aexpirattermenuldecaredispuneaususținătoriipri-melorinițiativecetățeneștieuropene

Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile.

Există 148 de sateliți care oferă servicii cetățenilor europeni. Pachetele de bază pornesc de la 10 EUR pe lună, pachetele cu viteză de 20 Mbps de la 25 EUR pe lună, prețurile medii pentru antenele parabolice fiind de 350 EUR (mai ieftin dacă se contractează un abo-nament de tip premium).

ȘTIRIEUROPENEPESCURT

• Acoperirede100%aserviciilorînbandălargădebazăînîntreagaEuropă

• AuînceputînscrierilelaGalaNaționalăaVoluntarilor,ediția2013Competiția Gala Națională a Voluntarilor, ediția 2013 este realizată cu sprijinul Ministe-

rului Tineretului și Sportului, Complexului Național Sportiv ”Lia Manoliu”, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Reprezentanței Comisiei Europene la București.

Timp de trei săptămâni (17 octombrie-12 noiembrie 2013), organizațiile neguvernamen-tale și instituțiile publice care lucrează cu voluntari, precum și companiile care își implică angajații în proiecte de voluntariat sunt invitate să își nominalizeze favoriții, accesând:

http://www.galavoluntarilor.ro/

• Câștigătoriiconcursuluidedesene„ZiuaEu-ropei”,ediția2013,vorfipremiațivineri,15noiembrie2013,laSpațiulPublicEuropean

Finaliștii concursului vor fi contactați în scurt timp de organizatori pentru stabilirea detaliilor legate de transport, precum și despre programul festivității de premiere.

Mai multe informații: http://ec.europa.eu/romania/news/16102013_premiere_castigatori_concurs_ziua_euro-pei_ro.htm

Page 6: Newsletter ed maramures-oct 2013

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Pentru informatii pe teme europene, va asteptam la Centrul Europe Direct Maramures

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI

• Campaniaeuropeană‘YouthRights.NOW’

AEGEE Europe - European Students Forum, împreună cu alte organizații de tineret din Eu-ropa, au lansat campania “YouthRights.NOW”.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare a drepturilor tinerilor, menționate în documentul de poziție al Forumului European al Tineretului (YFJ), în rândul tinerilor din toată Europa și introducerea din nou a subiectului cre-ării unui cadru legal pentru drepturile tinerilor pe ordinea de zi a Consiliului Europei.

Drepturile tinerilor includ educația și formarea, ocuparea unui loc de muncă, locuințe, sănătate și dreptul la un mediu sănătos, participare, sănă-tatea sexualității și reproducerii, cultură și spor, nediscriminare, precum și informații adecvate cu privire la politicile de tineret și implementarea lor.

Mai multe informații despre campanie și

cum vă puteți implica găsiți pe site-ul dedi-cat campaniei: http://www.youthrights.eu

• “Calculatordevotare”pentruale-gerileParlamentuluiEuropean

În luna mai 2014, alegătorii din Europa vor merge la urne pentru a alege un nou Parlament European. După aceea, va fi numiță și confirmată o nouă Comisie Europeană. O prezență la vot mai mare la alegerile din 2014, ar legitima compoziția și deciziile atât ale Parlamentului European, cât și ale Comisiei. Dar, începând cu 1979, în loc să crească, prezența la vot a scăzut, la fiecare scru-tin de alegeri pentru Parlamentul European, în special în rândul tinerilor alegători.MyVote2014.eu are scopul de a ajuta la in-

versarea acestei tendințe prin informarea alegă-torilor tineri și a celor care votează pentru prima dată cu privire la deciziile cheie luate de Parla-mentul European și arată ceea ce este în joc în domenii politice cheie, demonstrând că politica UE poate fi interesantă și distractivă. MyVote2014este disponibil în engleză, fran-

ceză, germană, italiană, poloneză si spaniolă. Este o inițiativă a VoteWatch Europe, o organiza-ție independentă care monitorizează înregistrări-le de vot ale Parlamentului European și ale Consi-liului de miniștri al UE, în parteneriat cu European Youth Forum / League of Young Voters.

Mai multe informații: http://www.myvote2014.eu