Newsletter Catalin Ivan - septembrie 2009

of 6 /6
newsletter | septembrie 2009 pag 1 C t lin Ivan ăă europarlamentar Septembrie 2009 | Newsletter

Embed Size (px)

description

Activitatea europarlamentarului Catalin Ivan in septembrie 2009

Transcript of Newsletter Catalin Ivan - septembrie 2009

 • newsletter | septembrie 2009 pag 1

  C t lin Ivan europarlamentar

  Septembrie 2009 | Newsletter

 • newsletter | septembrie 2009 pag 2

  Marti, 15 septembrie, europarlamentarul socialist Ctlin Ivan a adresat, o ntrebare scris Comisiei Europene, pentru a afla poziia acesteia privind cenzurarea, n Italia, a filmului romnesc FRANCESCA. Executivul comunitar a fost interpelat i asupra msurilor pe care le are n vedere pentru a mpiedica repetarea unor astfel de incidente. Ctlin Ivan a atras atenia asupra unui eveniment grav pentru cultura european: cenzura filmului "Francesca" al lui Bobby Punescu, prezentat la Festivalul Internaional de Film de la Veneia. Pelicula regizorului romn, aclamat de criticii de specialitate n cadrul festivalului, a fost interzis pentru difuzare la cererea deputatei italiane Alessandrei Mussolini i a primarului Veronei, Falvio Tosi, care s-au simit jignii de replicile dure la adresa lor.

  "Administraia Berlusconi nu

  a schiat nici un ge st fa de

  acest act, un lucru

  inacceptabil din partea

  guvernului unui stat membru

  al Uniunii Europene, care se

  afl in postura de a influena

  deciziile si politicile

  comunitare. Semnalul

  transmis de aceast lips de

  reacie este deosebit de grav.

  Acest episod nu reprezint o reactivare a

  problemelor italo-romne, ci o limitare dur

  a libertii de expresie i o cenzur a artei", a declarat deputatul european.

  n opinia lui Ivan, "subiectul filmului nu este Italia, sau oamenii politici italieni care s-au

  simit lezai, ci nsi experiena romnilor

  care triesc i muncesc azi n Italia. Decizia

  n cazul acestui film este doar un exemplu

  de 'contra-valori' i practici de care

  democraia ar fi trebuit s se ndeprteze.

  Un model pozitiv n acest sens l reprezint

  Suedia - care a eliminat instituiile de

  cenzur cinematografic n acest an - dar i

  alte state democratice, care au fcut acest

  pas n trecut".

  1 octombrie 2009 Lungmetrajul Francesca va avea premiera oficial n Romnia, pe data de 1 octombrie la Cinema Pro n Bucureti, iar din 2 octombrie pelicula intr n cinematografele din Bucureti i din ar. n Iai (filmul va fi proiectat n nchiderea Iai International Film Festival, pe 2 octombrie, la cinema Victoria, dup Gala de premiere), Timioara (3 octombrie, Iulius Mall), Cluj (4 octombrie Iulius Mall), Constana (17 oct - Cityplex Tomis Mall), Craiova (23 octombrie Cinema Patria) i Oradea (24 octombrie- Hollywood Multiplex Lotus) vor avea loc evenimente speciale, n care o parte din echipa de filmare va fi prezent i se va ntalni cu spectatorii i cu fanii.

  "Interzicerea acestui film nu va schimba

  realitatea prezentat de el, la fel cum

  interzicerea filmului 'The Great Dictator'

  din Italia nu a schimbat realitatea celui

  de-al doilea rzboi mondial", a conchis europarlamentarul social-democrat.

 • newsletter | septembrie 2009 pag 3

  Din pres

  Miercuri, 21 septembrie

  Ctlin Ivan, membru al Comisiei Parlamentului European pentru cultur i educaie (CULT), a cerut printr-o scrisoare, Comisiei Europene s ia atitudine mpotriva mesajelor i gesturilor agresive fa de ziariti ale unor lideri europeni. El a citat n acest sens comportamentul repetat al preedintelui romn Traian Bsescu, precum i aciuni ale premierului italian Silvio Berlusconi, considernd c aceste comportamente transmit un mesaj greit europenilor, care vd n reprezentanii lor inclusiv modele morale. Jurnalitii se simt intimidai de lipsa de protecie mpotriva acestui gen de abuz i se tem de eventualele riscuri suplimentare la care se expun, se arat n scrisoarea adresat comisarilor europeni Margot Wallstrom1 i Jacques Barrot2, document care citeaz apelativul de ticloi folosit recent de Bsescu la adresa unor critici din pres, precum i ncercrile de timorare a presei la care a recurs Berlusconi. Europarlamentarul consider c executivul comunitar ar trebui s condamne asemenea atitudini, de fiecare dat cnd libertatea presei este

  1 Vicepreedinte pentru relaii instituionale i strategia de comunicare. 2 Vicepreedinte pentru justiie, libertate i securitate.

  afectat, i s avertizeze liderii politici s se abin de la asemenea abuzuri. n mesaj se adaug faptul c aceast problem nu poate fi tratat drept una naional, a Romniei sau a Italiei, ci una care privete valorile fundamentale ale comunitii noastre, fa de care nu putem admite niciun compromis. Europarlamentarul PSD a semnat, de asemenea, apelul public lansat de un grup de juriti italieni, mpotriva tentativelor de intimidare a presei de ctre premierul italian Silvio Berlusconi, alturndu-se celorlali 400.000 de semnatari, printre care se numr personaliti precum Andr Glucksmann, Gunter Grass, Luis Sepulveda, Umberto Eco.

 • newsletter | septembrie 2009 pag 4

  In premiera pentru un eurodeputat din Romania, Catalin Ivan a reusit alocarea unui fond special catre dezvoltarea regiunii Marii Negre si introducerea sa pe agenda de prioritati a UE. La initiativa sa, Comisia de Buget a Parlamentului European a adoptat marti, 30 septembrie 2009, amendamentul eurodeputatului social-democrat privind crearea Actiunii Pregatitoare - Monitorizarea ecologica a bazinului Marii Negre si pregatirea unui Program-cadru european comun pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre. Propunerea eurodeputatului roman a fost puternic sustinuta de grupul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, acestia inscriind-o chiar pe lista lor de prioritati. Bugetul alocat va fi de 2 milioane de euro pentru 2010, care poate fi reinnoit in urmatorii trei ani. Acesta Actiune Pregatitoare are o importanta deosebit de mare, deoarece reprezinta primul pas concret al UE spre o politica integrata si proactiva fata de

  regiunea Marii Negre, corectand astfel dezechilibrul intre importanta acordata Marii Baltice si Marii Negre.

  Acesta a subliniat ca dezvoltarea bazinului Marii Negre trebuie facuta cu o atentie sporita fata de problemele de mediu, deoarece geografia acesteia, de mare aproape inchisa, o fac sa fie foarte sensibila la poluare. De aceea, pregatirea acestui program cadru trebuie sa fie insotita de o monitorizare atenta a poluarii mediului marin si de coasta. Aceste obiective vin in completarea celor stabilite in cadrul Conventiei de la Bucuresti privind Marea Neagra si se vor derula in cooperare cu Comisia Marii Negre.

  Catalin Ivan aduce doua milioane de euro regiunii Marii Negre

  "Dezvoltarea Marii Negre trebuie sa constituie o prioritate pentru Uniunea

  Europeana, aceasta ocupa o pozitie

  strategica cel putin la fel de

  semnificativa ca si Marea Baltica in cea

  ce priveste politica de vecinatate a UE si

  in special in politica sa energetica" a declarat Catalin Ivan.

 • newsletter | septembrie 2009 pag 5

  Prezena la aciunile Parlamentului European 100% prezene la comisie i 100% prezene la edinele plenare. ntrebri adresate Comisiei Europene masurile ce pot fi luate la nivel european pentru a se evita repetararea unor cazuri similare cenzurii filmului romanesc "Francesca" in Italia. Scrisori ctre comisari - scrisoare catre comisarul Margot Wallstrom si catre comisarul Jacques Barrot privind cazurile de incalcare a libertatii presei in tari membre ale Uniunii Europene(Romania, Italia). Cei care sunt incriminati sunt chiar liderii politici, Traian Basescu si Silvio Berlusconi. Declaratie scrisa - pe tema eliminarii vizelor in Serbia, Macedonia si Muntenegru. Pozitia luata a fost una de sprijin al acestui demers, completat de incurajarea extinderii acestui proces si catre celelalte state din Balcanii de Vest. Agenda - Evenimente speciale 9 septembrie Catalin Ivan a participat la o intalnire cu ziaristii romani acreditati la Bruxelles 29 septembrie - Intalnire cu Simona Popa, EU affairs Adviser al ACT (Asociatia Televiziunilor Comerciale) si participare la Intalnirea cu Reprezentantii Forumului Platformei Europene pentru Sport

  Bilant SEPTEMBRIE 2009

 • newsletter | septembrie 2009 pag 6

  C t lin Ivan europarlamentar

  Scrie-i lui Catalin Ivan la

  [email protected]

  Il poti gasi la

  Parlamentul European

  Rue Wiertz ASP 13G217 B-1047 Bruxelles

  Citeste alte informatii pe blog

  http://blog.catalinivan.ro/

  Tel. : +32 (0)2 28 45456Fax : +32 (0)2 28 49456

  sau, prin posta, la