Catalin Ivan - newsletter martie 2011

16

description

Catalin Ivan - newsletter martie 2011

Transcript of Catalin Ivan - newsletter martie 2011

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a declarat că adoptarea rezoluţiilor prin care Parlamentul European cere implementarea Taxei pe tranzacţiile financiare (TTF) este nu doar o victorie a socialiştilor europeni, dar mai ales o măsură care va face dreptate oamenilor de rând care, de câţiva ani, sunt singurii care trebuie să suporte politicile de austeritate promovate de guvernele conservatoare. „Politica austerităţii, promovată intens de guvernele conservatoare, este profund inechitabilă şi chiar demagogică, cu atât mai mult cu cât declanşarea Crizei Economice n-a fost provocată de oamenii de rând, ci de instituţiile financiar-bancare, care au avut o viziune mult prea liberală asupra sistemului financiar. Nu este corect ca relansarea economică să se facă tot pe spinarea cetăţeanului, iar adevăraţii vinovaţi să fie în continuare privilegiaţii sistemului! Tocmai de aceea, votul dat în favoarea Taxei pe tranzacţiile financiare vine să restabilească dreptatea şi să mute povara Crizei şi în curtea băncilor şi marilor instituţii financiare. A venit momentul ca cei vinovaţi să plătească sau, mai bines spus, să pună şi ei umărul la generarea unor politici de relansare economică!”, a declarat Cătălin Ivan. Social-democratul a ţinut să precizeze că votul favorabil din 8 martie, din Parlamentul European, este o dovadă incontestabilă a faptului că direcţiile economice strategice, trasate la conferinţa internaţională a liderilor socialişti europeni de la Atena sunt cele mai viabile alternative de relansare economică a Uniunii Europene, menite să contrabalnaseze politicile de austeritate promovate de guvernele conservatoare.

„Prioritatea noastră, şi a mea în particular, în calitate de europarlamentar român, este să demarăm cât mai curând posibil implementarea măsurilor legislative şi birocratice necesare introducerii acestei taxe la noi în ţară. Dintre toate statele membre, consider că România are cea mai urgentă nevoie de o instituţionalizare a solidarităţii şi de construirea unei arhitecturi europene care să ofere slujbe pentru cei tineri și protecție celor bătrâni”, a subliniat Ivan.

Delegația PSD din PE, condusă de liderul de grup, Cătălin Ivan, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu László Andor, comisarul european pentru Ocuparea forței de muncă pentru a prezenta poziția PSD față de neregulile formei Codului Muncii, impus de Guvern în Parlamentul României, dar și pentru a populariza soluțiile Opoziției privind modificările necesare care ar trebui aduse Codului. În urma discuțiilor purtate, László Andor a afirmat că UE este îngrijorată de modificarea Codului Muncii de către Executivul de la București, arătând că nu este exclusă declanșarea procedurii de infrigement pentru țara noastră. În acest context, europarlamentarii social-democrați au arătat comisarului că viziunea Guvernului privind flexibilizarea Codului Muncii este aberantă, în condițiile în care, pentru a flexibiliza piaţa muncii, trebuie mai întâi să fie nevoie de așa ceva. Eurodeputații PSD au mai subliniat că în loc să se modifice Codul Muncii, cu riscul declanșării unor proceduri periculoase pentru România, Guvernul ar fi trebuit să reducă impozitarea muncii și să îi stimuleze pe cei care angajează tineri. Deblocarea posturilor pentru tinerii absolvenți, reducerea graduală a CAS, cu 10%, încă din 2011, scutiri de taxe pentru noii angajați, plata datoriilor statului către firmele private, transformarea vârstei de pensionare din obligație în drept sau deblocarea absorbției de fonduri europene sunt soluțiile de care este nevoie în prezent. Comisarul european a transmis că CE face o anchetă cu privire la conținutul Codului Muncii propus de Guvernul Boc, pentru a verifica ce este și ce nu este conform cu legislația europeană. De asemenea, Comisarul Andor s-a declarat profund îngrijorat cu privire la problemele dialogului social din România (dialogul foarte dificil cu sindicatele și cu patronatele). În fine, comisarul a informat delegația PSD că se ia în calcul inițierea procedurii de infringement pentru România, pornindu-se de la această problemă a absenței dialogului social. Din delegația PSD au făcut parte: Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Viorica Dăncilă, Adriana Țicău, Ciprian Tănăsescu, Ioan Enciu, Sabin Cutaș și Cătălin Ivan.

Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, în calitate de raportor pe proiectul de aviz al Comisiei de Cultură și Educație a PE (CULT), privind viitorul Cadru Financiar Multianual, a subliniat necesitatea suplimentării resurselor dedicate programelor UE în materie de educație, tineret, mijloace de informare în masă și cultură, având în vedere că se bucură de un nivel ridicat de aplicare și că generează ”o valoare adăugată europeană evidentă”. De asemenea, subliniază importanța unei corelări mai strânse între alocarea resurselor și absorbția fondurilor UE.

Potrivit documentului elaborat de Cătălin Ivan, educația, formarea și mobilitatea tinerilor sunt esențiale pentru crearea și menținerea locurilor de muncă, precum și pentru reducerea sărăciei, fiind astfel cruciale atât pentru redresarea pe termen scurt a Europei, cât și pentru creșterea și productivitatea acesteia pe termen lung. De asemeni, documentul subliniază importanța sportului pentru sănătate, creștere economică, locuri de muncă, turism și incluziune socială.

Printre recomandările făcute în raportul lui Cătălin Ivan se regăsește necesitatea unei finanțări adecvate pentru un program ambițios în domeniul sportului, în virtutea avantajelor sociale prezentate, precum și a noilor responsabilități ale Uniunii în acest domeniu. De asemenea, subliniază importanța ”maximizării sinergiilor și a efectelor multiplicatoare între diferitele componente ale bugetului, în special între politicile structurale, pe de-o parte, și proiectele din domeniul culturii, al tineretului și al învățării de-a lungul vieții, pe de altă parte”.

La sfârșitul lunii martie, în cadrul Comisiei pentru control bugetar, s-a dezbătut și votat raportul privind descărcarea bugetară a Comisiei pentru anul 2009, ședință la care a luat parte și Cătălin Ivan, în calitate de raportor din partea grupului S&D pe acest dosar.

Raportul se concentrează pe politica de gestiune și management a CE asupra întregului Buget al Uniunii Europene. Astfel, o serie de ameliorări au fost cerute Comisiei pentru a îmbunătăți transparența și mai ales utilizarea fondurilor în gestiunea partajată.

Dintre aceste măsuri, cea mai importantă este cea privind declarațiile naționale de management semnate la nivel ministerial, un punct subliniat în repetate rânduri de Cătălin Ivan. Acestă măsură are menirea de a crește responsabilitatea statelor membre, la cel mai înalt nivel, în gestionarea fondurilor europene.

Alte îmbunătățiri aduse sistemului de gestiune a fondurilor sunt propunerile de suspendare sistematică a fondurilor când apar neregularități și o includere în raportul anual de activitate a unei mențiuni asupra informării comisarilor despre rezervele direcțiilor generale pentru care sunt responsabili. Raportul urmează a fi votat în luna mai a acestui an, în plenul PE de la Strasbourg.

Delegația Partidului Social Democrat din Parlamentul European a participat la o

întâlnire cu ambasadorul Chinei la Bruxelles, la invitația acestuia, unde s-a discutat

despre cooperarea dintre Uniunea Europeană și China, precum și despre relațiile

economice dintre România și statul asiatic.

Membrii delegației PSD din PE, formată din europarlamentarii Cătălin Ivan, Corina Crețu,

Rovana Plumb, Viorica Dăncilă, Daciana Sârbu, Victor Boștinaru, Ciprian Tănăsescu și

Sabin Cutaș, au discutat cu E.S. Zhang Yuanyuan, ambasadorul chinez la Bruxelles,

despre sprijinul pe care grupul PSD îl poate oferi Chinei în Parlamentul European, în

vederea unei cooperări cât mai eficiente dintre statul asiatic și Uniunea Europeană.

Un alt punct important de pe agenda întâlnirii l-a reprezentat discuția privind relațiile

economice dintre România și China, fiind abordată în special tema referitoare la nivelul

investițiilor chineze din țara noastră. Delegația PSD și-a exprimat preocuparea față de

slăbirea cooperării dintre cele două state, constatată în ultimii ani, cu atât mai mult cu

cât Republica Chineză, actor economic extrem de important la nivel global, este un

partener tradițional al României. În acest sens, social-democrații au dat asigurări că una

dintre prioritățile viitorului guvern din care va face parte PSD este reluarea dialogului

româno-chinez și crearea unui mediu cât mai atractiv pentru investițiile chineze, în

special în domenii precum infrastructura. PSD consideră că atragerea acestor investiții

ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru economia României, slăbită puternic

atât de efectele crizei economice, cât și de

cele ale măsurilor de austeritate luate de

Guvernul Boc.

Întâlnirea de la Bruxelles se înscrie într-un

proiect mai larg derulat de PSD, ce are ca

scop consolidarea relațiilor internaționale

ale României cu țări importante de pe

scena economiei globale, relații care sunt

periclitate în prezent de incoerența politicii

diplomatice duse de actuala putere de la

București.

Eurodeputații grupului PSD din Parlamentul European s-au întâlnit, la Bruxelles, cu Marian Lupu, președinte al Parlamentului Republicii Moldova și președinte interimar al Republicii Moldova, pentru a discuta despre realizarea unei colaborări parlamentare între Partidul Social Democrat și Partidul Democrat din Moldova, membru al Internaționalei Socialiste.

La întâlnire au participat europarlamentarii Cătălin Ivan, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Adriana Țicău, Sabin Cutaș, Ioan Enciu, Viorica Dăncilă și Marian Lupu, alături de Igor Corman, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe și Integrare Europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

Principalul subiect al discuțiilor l-a constituit realizarea unei colaborări parlamentare între PSD și PDM. Delegația PSD s-a oferit să sprijine PDM în Parlamentul European, urmând ca, în viitor, să se stabilească în mod concret mecanismul de colaborare pe fiecare comisie în parte.

Un alt punct important al întâlnirii de la Bruxelles a fost înființarea, în cadrul

Parlamentului European, a unui grup de prietenie cu Republica Moldova. Delegația PSD

s-a angajat să atragă cât mai mulți

parlamentari din alte state în acest

proiect, pentru susținerea tuturor

programelor europene ale

Republicii Moldova. Întâlnirea de la

Bruxelles face parte dintr-un

program mai amplu derulat de PSD,

ce are ca scop întărirea relațiilor

dintre România și Republica

Moldova, precum și concretizarea

sprijinului pe care țara noastră îl

acordă în perspectiva integrării

europene a Republicii Moldova.

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a participat, la Bruxelles, la o întâlnire cu Garry

Kasparov, legenda vie a șahului mondial. La întrevedere au mai participat și

Președintele Uniunii Europene de Șah, Silvio Danailov, Vicepreședintele Comisiei CULT

din PE, Morten Lokegaard, precum și alți doi membri ai CULT, Santiago Fisas și Hannu

Takkula. Scopul întâlnirii l-a reprezentat oportunitatea introducerii Șahului ca

disciplină opțională în școlile de la nivelul UE.

”Impresia pe care mi-a lăsat-o Garry Kasparov este aceea a unui om foarte volubil, bun

comunicator, modest și foarte convingător în susținerea Șahului ca disciplină de studiu

în școli. Atât eu, cât și colegii mei, am rămas plăcut impresionați de proiect, dar și de

cel care îl promovează. Până în toamnă va fi pregatită o prezentare mai amplă pentru

Comisia de Cultură și vor fi făcuți primii pași pentru ca acest proiect să devină

realitate”, a declarat Cătălin Ivan.

Întalnirea s-a concentrat pe aspecte precum demararea unor studii oficiale la nivelul

UE, privind efectele studierii Șahului asupra rezultatelor la învățătură ale elevilor,

studii care s-ar putea desfășura în 4-5 centre din câteva țări UE, printre care și

municipiul Iași. De asemenea, s-a discutat despre oportunitatea adoptării unei rezoluții

în PE, prin care Șahul să devină materie opțională în cadrul disciplinei sport, element

care ar ajuta multe țări UE, unde Șahul nu este recunoscut ca sport.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a cerut Comisiei Europene clarificarea problemei

privind drepturile de difuzare a meciurilor sportive, având în vedere că, în acest

moment, există o divergență de opinii referitorare la legalitatea contractelor de

exclusivitate.

Pe de-o parte, Juliane Kokott, consilierul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a declarat

că exclusivitatea contractelor referitoare la difuzarea meciurilor sportive este contrară

legislaţiei europene, iar cetăţenii UE ar trebui să poată folosi echipamente străine prin

satelit, pentru a putea viziona meciurile de fotbal. Pe de altă parte, există cazuri în care

companiile care deţin drepturi de difuzare ale meciurilor sportive se confruntă cu

proprietarii unor localuri care utilizează decodoare pentru a transmite meciurile în

direct, la un preţ mult mai accesibil. Kokott este de părere că exploatarea economică a

drepturilor de televiziune nu este subminată de existenţa acestor decodoare, dacă

tarifele corespunzătoare acestora au fost plătite.

”Curtea de Justiţie a Uniunii

Europene a afirmat că

cetăţenii Uniunii Europene ar

trebui să poată folosi

echipamente străine prin

satelit, pentru a putea viziona

meciurile de fotbal. Unele voci

susţin, însă, că avizul

consilierului ECJ nu ar trebui

susţinut, pentru că acest lucru

ar avea efecte negative asupra

finanţării sportului, de vreme

ce banii din drepturile de difuzare ale meciurilor sunt canalizate înapoi spre

dezvoltarea sportului. Având în vedere aceste aspecte, în opinia Comisiei Europene,

cine ar trebui să deţină drepturile de difuzare a meciurilor sportive, astfel încât să nu

fie încălcate nici drepturile cetățenilor Uniunii, dar nici finanțarea sportului să nu aibă

de suferit?”, se arată în solicitarea adresată de Cătălin Ivan Comisiei Europene.

Cătălin Ivan a cerut Comisiei Europene o implicare mai mare în ceea ce privește combaterea traficului de țigări la granițele terestre ale Uniunii Europene, atrăgând atenția asupra faptului că România a devenit ținta desfășurării unei noi „afaceri de succes”, și anume traficul cu țigări de contrabandă.

”Pe fondul scumpirii țigărilor, contrabanda se află în continuă creștere, formându-se, astfel, rețele foarte bine organizate de contrabandiști, a căror descoperire și anihilare este dificilă, mai ales în contextul în care nu există o strategie clară de combatere a comerțului ilicit de țigarete și zilnic apar noi rețele de contrabandă”, a arătat Ivan.

Pe lângă firmele producătoare de țigări, cel mai mare prejudiciu este adus statului, întrucât numai în anul 2010 pagubele aduse bugetului de stat, din vânzarea ilegală a țigaretelor, se ridică la aproximativ 800-900 milioane de euro, ceea ce corespunde unei medii anuale a contrabandei de 27,4%. De asemenea, social-democratul a avertizat că, în urma abrogării de la 1 ianuarie 2011 a Ordinului 5300 al Autorității Naționale a Vămilor privind scanarea mijloacelor de transport, s-a anulat și obligativitatea controlului prin scanare a tuturor camioanelor la punctele de frontieră, fapt care facilitează contrabanda și îngreunează acțiunile de stopare a traficului ilicit de țigări.

În acest sens, Cătălin Ivan a cerut Comisiei Europene ”o strategie de combatere a comerțului ilicit de țigarete la granițele externe ale uniunii, precum și sporirea securității vamale, în special în punctele de frontiere terestre ale Uniunii”.

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, pe marginea raportului privind

orientările pentru procedura bugetară 2012, eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, membru

în Comisia pentru control bugetar din PE, s-a declarat un susținător al investițiilor, care

ar trebui să pondereze politica de consolidare pentru anul 2012.

Cătălin Ivan a explicat că, pe fondul situației economice, financiare și sociale actuale,

orientările pentru procedura bugetară pentru anul 2012 reprezintă o adevărată

provocare, în special pentru că instituțiile Uniunii sunt forțate să facă economii

substanțiale, dar în același timp, trebuie să dispună de resurse suficiente pentru a-și

putea continua activitatea la nivelul cel mai ridicat de profesionalism și eficacitate.

”Deși bugetul Parlamentului și al celorlalte

instituții pentru anul 2012 ar trebui să fie unul de

consolidare, menținând în același timp realizarea

de economii, pentru ca obiectivele Agendei

Europa 2020 să fie implementate cu succes,

acesta nu ar trebui să creeze piedici în ceea ce

privește investițiile, întrucât prin proiectele de

investiții se asigură buna funcționare a

economiilor europene”, a subliniat Ivan în cadrul

dezbaterilor.

Social-democratul s-a arătat, de asemenea, un susținător al unei mai bune cooperări

interinstituționale, în vederea unui schimb de practici care să conducă spre o strategie

de consolidare a legăturii dintre Europa și cetățenii săi.

”Nu în ultimul rând, sprijin ideea raportorului, conform căreia indisponibilitatea

serviciilor de interpretare în comisiile din cadrul Parlamentului European este

inacceptabilă, deoarece deputaților trebuie să li se permită exprimarea în limba

maternă, la rândul meu fiind pus în situația de a nu putea beneficia de serviciul de

interpretare, chiar în momentul în care prezentam un raport”, a încheiat

europarlamentarul.

În intervenția sa din cadrul dezbaterilor referitoare la pregătirea reuniunii Consiliului

European din 24-25 martie 2011, Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, a subliniat

necesitatea ca toate statele membre să susțină investițiile din domeniul educației,

cercetării şi inovării, precum și creșterea accentului pus pe ocuparea forței de muncă.

”Consider că este imperios necesar ca investiţiile în domeniile educaţiei, cercetării şi

inovării să se realizeze cu sprijinul tuturor statelor membre, în mod imediat, pentru ca

obiectivele Strategiei Europa 2020 să se împlinească şi, astfel, redresarea economică

să devină o realitate”, a arătat Cătălin Ivan.

Totodată, europarlamentarul s-a declarat ferm convins că o altă mare prioritate a UE

este legată de creșterea numărului de locuri de muncă. ”Pentru a avea o economie

puternică, un obiectiv de bază ar trebui să fie cel legat de ocuparea forţei de muncă.

Uniunea Europeană are nevoie de personal calificat în toate domeniile, de persoane

competente şi de o mai mare productivitate în toate sectoarele sale”, a declarat social-

democratul.

Cătălin Ivan și-a arătat nemulțumirea față de actualele abordări existente la nivelul

Uniunii Europene privind eforturile de incluziune a rromilor, cerând Comisiei Europene

o viziune mai ancorată în realitate. Poziția exprimată de europarlamentar a avut loc în

cadrul dezbaterilor privind Strategia UE pentru rromi.

”Abordarea europeană față de problema rromilor a fost și rămâne una deficitară. Am

convingerea că suntem cu toții dornici să aducem o reală schimbare pentru

comunitatea rromilor, să le oferim toate premisele necesare pentru incluziunea

socială. De aceea, trebuie să ne concentrăm pe instrumentele politice și financiare pe

care le avem la dispoziție și să acționăm în mod direct în domeniile cheie, precum

educația și sănătatea”, este de părere europarlamentarul PSD.

Acesta a mai subliniat că o colaborare la

toate nivelurile, de la cel european, la cel

local, este de asemenea fundamentală,

pentru că în absența unei acțiuni

concertate, toate resursele sunt pierdute.

”Implicarea rromilor în formularea de

politici este o necesitate și de aceea

trebuie găsite soluții pentru a ni-i apropia

pe cei care fac legătura între nivelul

decizional și nivelul de implementare”, a

arătat Ivan.

Social-democratul consideră că raportul Liviei Joroka, prezentat în Comisia pentru

libertăți civile, justiție și afaceri interne a PE, cu contribuțiile celorlalte comisii asociate,

ar trebui să fie ”un nou imbold înspre o adevărată strategie pentru integrarea

romilor”.

”În cele din urmă, trebuie să recunoaștem importanța mesajului pe care îl transmitem

prin acest raport, dar să nu uităm că mesajele au fost numeroase și că a sosit timpul

pentru acțiuni concrete”, a conchis eurodeputatul PSD.

Europarlamentarul social-democrat, Cătălin Ivan, a cerut Guvernului deblocarea de

urgență a situației privind plata salariilor profesorilor din județele Suceava și Botoșani,

asta după ce autoritățile au declarat că nu mai au bani decât pentru acoperirea a 30%

din remunerații. Nu mai puțin de 13 mii de dascăli din judeţele amintite au avertizat că

își vor întrerupe activitatea.

„Din nefericire, toată această situație mă duce cu gândul la celebra carte a lui

Marquez: Cronica unei morți anunțate. Cu toții am anunțat că noua Lege a Educației

va îngropa învățământul românesc, dar actuala putere s-a încăpățânat să meargă mai

departe, ignorând voința populației. Acum nu facem decât să constatăm deteriorarea

sistemului. Fac un apel către ministerele de resort să nu mai continue cu această

umilire a dascălilor și să rezolve cât mai rapid situația! Vă asigur că nici eu, și nici PSD,

nu vom trece cu vederea aceste abuzuri comise de actualii guvernanți!”, a declarat

Cătălin Ivan.

Eurodeputatul PSD, care este şi membru în Comisia de Educaţie a Parlamentului

European, a precizat că nu este prima oară când județele din această zonă cad victime

ale ignoranței și incompetenței manifestate de actuala putere. La sfârșitul anului trecut,

Ivan a atras atenţia Comisiei Europene asupra situaţiei îngrijorătoare a infrastructurii

şcolare româneşti, cerând măsuri de sprijinire pentru ca această stare de fapt să nu se

perpetueze. ”În contextul în care Educaţia este o prioritate pentru Uniunea Europeană,

în cadrul strategiei Europa 2020, doresc să subliniez faptul că la nivelul unora dintre

statele membre, bugetele alocate atât Educației, cât și infrastructurii educaționale

sunt în continuă scădere. Situația școlilor din mediul rural din nord-estul României

este aproape dramatică, existând locuri în care nu sunt asigurate nici măcar condițiile

minime pentru desfășurarea cursurilor”, a arătat atunci Ivan.

Răspunzând solicitărilor adresate de europarlamentarul PSD, Comisarul European,

Johannes Hahn, a atras atenţia asupra faptului că Guvernul de la Bucureşti, prin

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, responsabil direct cu managementul

programelor operaționale regionale, are la dispoziţie bani europeni şi nu trebuie să facă

decât să ia măsuri pentru eficientizarea absorbţiei fondurilor special destinate Educaţiei.

anunţate

Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan s-a împotrivit ideii referitoare la

includerea în Constituţie a unei prevederi potrivit căreia deficitul bugetar să nu poată

depăşi 3% din PIB, enunţată de Traian Băsescu, calificând-o drept o ”aberație

incredibilă, care demonstrează că nici până în ziua de azi, președintele țării nu a

înțeles cum ar trebui să funcționeze Constituția României”.

Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, s-a exprimat în mod categoric împotriva propunerii lui

Traian Băsescu. ”După 7 ani de mandat, Băsescu ne arată că n-a înțeles absolut nimic

despre Constituție. Nu ai cum să introduci în Constituție o cifră care ține de execuția

bugetară! Politica monetară pe un anumit interval de timp este una, iar principiile de

funcţionare ale statului sunt altceva. Este ca și cum ai încerca să amesteci apa cu

uleiul! Realitatea ne-a demonstrat că economia este extrem de dinamică, iar modificări

fundamentale pot apărea de la un an la altul. Ce-ar însemna asta, să ne apucăm să

modificăm Constituția de la un an la altul? Dacă mai punem că aproape în fiecare lună

guvernanții ne anunță că ieșim din recesiune, pentru ca luna viitoare să constate că

am intrat la loc, ar însemna să schimbăm Constituția de la o lună la alta? Este pur și

simplu o aberație!”, a declarat Cătălin Ivan.

Parlamentarul european a ținut să precizeze că, în prezent, oricum există sancțiuni la

nivelul legislației Europene în cazul depășirii limitei de 3% deficit din PIB. Este vorba

despre declanșarea procedurii de infrigement pentru deficit excesiv. Ivan a mai precizat

că ideea introducerii limitei de 3% pentru deficit a apărut la începutul anilor 1990, în

cadrul negocierilor pentru tratatul de la Maastricht. Dar atunci economia era foarte

stabilă și o astfel de măsură își avea sensul.

„Nici nu mă mai surprinde faptul că Traian Băsescu habar nu are că, de cel puțin 5 ani

de zile, la nivelul Uniunii se discută despre renunțarea la prevederea privind limita

maximă de 3%, având în vedere dinamica economică, care alternează între perioade

de creștere și perioade de recesiune. Dacă se decide peste doi ani modificarea pragului

de la 3% la 2%? Schimbăm iar Legea Fundamentală?”, a arătat Ivan, adăugând că, în

opinia sa, o astfel de prevedere se justifică doar încadrată în legea bugetului.