Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

14
Cătălin Ivan APRILIE 2011 [NEWSLETTER] PE a votat rezoluţia lui Cătălin Ivan privind protecţia intereselor financiare ale UE * Guvernul Boc obstrucţionează Justiţia şi pune în pericol obiectivele Agendei Europa 2020 privind educația * Europarlamentarii au reuşit deblocarea Fondului de Solidaritate pentru românii afectaţi de inundaţii * Cătălin Ivan: România riscă o sanc țiune de 0,5% din PIB pentru falsificarea datelor privind deficitul

description

Activitatea europarlamentarului Catalin Ivan in aprilie 2011

Transcript of Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

Page 1: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

Cătălin Ivan

APRILIE 2011

[NEWSLETTER] PE a votat rezoluţia lui Cătălin Ivan privind protecţia intereselor financiare ale UE * Guvernul Boc obstrucţionează Justiţia şi pune în pericol obiectivele Agendei Europa 2020 privind educația * Europarlamentarii au reuşit deblocarea Fondului de Solidaritate pentru românii afectaţi de inundaţii * Cătălin Ivan: România riscă o sancțiune de 0,5% din PIB pentru falsificarea datelor privind deficitul

Page 2: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

PROTECŢIA INTERESELOR

FINANCIARE

Parlamentul European a adoptat rezoluţia lui Cătălin Ivan privind protecţia intereselor financiare ale UE

Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate largă de voturi, rezoluţia elaborată de eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, raportor pe protecţia intereselor financiare ale UE și lupta împotriva fraudei. În acest context, Ivan și-a exprimat îngrijorarea faţă de nivelul ridicat al fraudei cu bani europeni, înregistrat de ţara noastră. Cătălin Ivan a criticat în plenul PE lipsa de informații privind neregulile înregistrate în utilizarea fondurilor UE de către statele membre, una dintre concluziile raportului său referindu-se tocmai la faptul că statisticile Uniunii cu privire la erorile și cazurile de fraudă sunt bazate exclusiv pe comunicările făcute de către statele membre. În acest sens, eurodeputatul PSD a cerut Comisiei Europene modificarea actualului sistem de sancțiuni pentru garantarea respectării de către statele membre a obligațiilor privitoare la furnizarea unor date conforme cu realitatea.

[FONDURI UE]

”Prin acest raport am cerut

toleranţă zero faţă de

fraudarea fondurilor

europene, o mai mare

responsabilizare a factorului

politic în raportările anuale

către UE și, nu în ultimul rând,

o îmbunătăţire a legislaţiei

privind achiziţiile publice, în

așa fel încât banii europeni să

nu mai fie direcţionaţi către

clientela politică”

Page 3: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

Social-democratul s-a arătat extrem de îngrijorat cu privire la cuantumul fraudei în comparație cu neregulile din sectorul de resurse proprii pentru unele state membre, printre care şi România. Acesta a mai adăugat că, din cauza slabei absorţii, România pierde zilnic 15 milioane de euro din fonduri europene, ținând cont că, din 2007 până acum, țara noastră a reușit să atragă doar 5% din totalul de 30 miliarde de euro, iar până la termenul limită al actualei finanțări mai sunt doar 4 ani. ”Pur și simplu, ne învârtim într-un cerc vicios al pierderii banilor UE! Ca și cum n-ar fi de ajuns că Guvernul Boc nu este în stare să absoarbă integral acești bani, din puţinul atras

până în prezent, mai şi fură, fapt care riscă să pună România în situaţia dificilă de a plăti despăgubiri UE, în plină criză economică. Iar dacă se va constata că raportările trimise Uniunii de autorităţile din România, privind gestionarea banilor,

sunt false, şi există semnale în acest sens, ţara noastră va fi din nou pusă să plătească. Guvernul Boc a adus România în situaţia aberantă de a pierde mai mulţi bani decât câștigă în relaţia cu Uniunea Europeană!”, a arătat deputatul european.

Un alt element important scos la iveală de raportul lui Ivan se referă la problemele din legislația achizițiilor publice. Social-democratul consideră că această arie trebuie tratată cu prioritate, fiind cea mai vulnerabilă la deturnările de fonduri înspre clientela de partid. Eurodeputatul PSD a mai cerut CE să abordeze deficienţele care afectează eficienţa IACS (Sistemul integrat de administrare şi control).

„În România, frauda

constituie peste jumătate

din cuantumul total al

neregulilor constatate în

gestionarea fondurilor

europene. Este o pondere

alarmantă, care prezintă

adevărata dimensiune a

jafului comis de actuala

putere portocalie!”

Page 4: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

PROFESORII - SFIDAŢI DE

GUVERN

„Guvernul Boc obstrucţionează Justiţia şi pune în pericol obiectivele Agendei Europa 2020 privind educația”

În cadrul mai multor intervenţii susţinute în plenul Parlamentului European,

Cătălin Ivan a atras atenţia asupra faptului că, prin plafonarea salariilor

profesorilor, Guvernul Boc obstrucţionează Justiţia şi pune în pericol atingerea

obiectivelor prevăzute în Agenda Europa 2020.

[EDUCAŢIE]

Page 5: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

Social-democratul a tras un semnal de alarmă, atenţionând că învățământul se află într-un mare impas, datorat măsurilor de austeritate luate de guvernele conservatoare din Europa, printre care și cel din România, măsuri care nu vor remedia situația, ci din contră, vor reduce competitivitatea Uniunii Europene pe termen lung. Cătălin Ivan a arătat că profesorii din România se văd marginalizați și loviți de măsuri din ce în ce mai dure, iar șansele pentru redresarea educației și, implicit, a economiei, sunt reduse, ”chiar inexistente”. În aceste condiții, obiectivele Strategiei 2020, privind educația din UE, vor rămane simple obiective teoretice, fără nicio șansă de implementare, este de părere europarlamentarul PSD.

”Pentru a opri căderea liberă în care ne aflăm, e necesar să facem tot ce ne stă în putință pentru a atrage atenția asupra abuzurilor la care sunt supuși profesorii, dar și asupra tăierilor din bugetele pentru educație care, cu certitudine, nu aduc mari economii pentru bugetele globale, dar care pun în pericol însăși prosperitatea și competitivitatea Uniunii Europene”, a subliniat eurodeputatul. Cătălin Ivan a mai subliniat că, pentru o ieșire durabilă din criză, educația și formarea competențelor profesionale trebuie să joace un rol crucial. ”Pentru a avea o economie bazată pe cunoaştere şi cercetare, avem nevoie de tineri foarte bine pregătiţi, avem nevoie de profesori foarte bine plătiţi şi avem nevoie de învăţământ sănătos şi eficient.”, declarat Ivan, adăugând că în viziunea sa, dar și a socialiștilor europeni, ”finanțarea învățământului este indispensabilă pentru ieșirea durabilă din recesiune, pentru că doar prin Educație putem pregăti forța de muncă, bine pregătită și competitivă, de care avem atât de multă nevoie”.

”Readuc astăzi în discuţie acest subiect pentru că, în România, Guvernul a anunţat o lege prin care salariile profesorilor vor fi plafonate, deși din punct de vedere legal, era așteptată o majorare salarială. Prin această măsură, Guvernul va încălca decizii ale instanţelor judecătorești, date în favoarea profesorilor, prin urmare va obstrucţiona Justiţia. Aceasta este o practică abuzivă, care denotă lipsă de respect faţă de regulile statului de drept, dar și faţă de drepturile cetăţenilor!”, a declarat Ivan în discursul susținut în faţa plenului reunit la Strasbourg.

Page 6: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

FONDUL DE SOLIDARITATE

Europarlamentarii au reuşit deblocarea Fondului de Solidaritate pentru românii afectaţi de inundaţii Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, a criticat la Strasbourg intenţiile Consiliului European de a bloca mobilizarea banilor europeni alocaţi celor 6 state membre afectate de inundaţii în 2010, printre care și România, acuzându-l de lipsă de solidaritate. În cele din urmă, prin votul din Parlamentul European, s-a reușit aprobarea mobilizării sumelor necesare, România urmând să primească circa 25 de milioane de Euro pentru reconstrucţia zonelor afectate de ape în anul 2010.

[FONDURI UE]

”Fondul de solidaritate este un

instrument extrem de important

pentru UE. Dincolo de impactul său

financiar, acesta este şi o expresie a

solidarităţii europene. Însă

Consiliul tocmai ne-a demonstrat că

această solidaritate începe să fie

din ce în ce mai şubredă. Consiliul

ne obligă ca, pentru a-i ajuta pe

cetăţenii ce au suferit atât de mult

deja de pe urma inundaţiilor de

anul trecut, să tăiem fonduri din

programe foarte importante.” a

arătat Ivan.

Page 7: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

În urma votului din 6 aprilie, europarlamentarii au reuşit să deblocheze banii europeni pentru statele membre afectate de calamităţi în anul 2010. „Mă bucur că am reuşit să impunem această decizie în Parlamentul European, cu atât mai mult cu cât altfel riscam să pierdem fondurile, deoarece Guvernul Român nu a fost în stare să-şi impună punctul de vedere la nivelul Consiliului de Miniştri. Noi facem de mult timp presiuni asupra Consiliului pentru deblocarea finanţării şi, personal, am atras constant atenţia asupra situaţiei grave în care ne aflam. Astăzi am reuşit să facem un pas înainte, iar delegaţia PSD din PE, alături de celelalte grupuri parlamentare, şi-a făcut datoria şi a votat pentru mobilizarea cât mai rapidă a acestor bani pentru oamenii afectaţi de inundaţiile anului 2010. De acum încolo, Guvernul Boc nu mai are nicio scuză să amâne atragerea banilor europeni pentru sinistraţi, situaţie care trenează din 2010!”, a explicat Cătălin Ivan, liderul grupului PSD din Parlamentul European.

Social-democratul a explicat că Guvernul Marii Britanii încerca să blocheze mecanismul de acordare a banilor, cerând ca fondurile să fie obţinute prin realocări în interiorul Bugetului UE pe 2011. „Din păcate, vocea Guvernului României nu prea este luată în seamă în aceste foruri, având în vedere politica externă deficitară dusă de ţara noastră în ultimii ani şi din cauza căreia riscam să pierdem cele 25 de milioane de euro alocate României pentru refacerea zonelor distruse de inundaţii. Votul de azi din Parlamentul European asigură România de disponibilitatea banilor ce i se cuvin. Fac un apel pe această cale şi cer Guvernului Boc să ia toate măsurile birocratice necesare pentru accesarea fondurilor, să se asigure că banii ajung de urgenţă în teritoriu, şi poate măcar de data asta să nu se piardă prin conturile clientelei portocalii!”, a mai declarat Ivan, adăugând că PSD va avea grijă să urmărească traseul fondurilor gestionate de autorităţile române, în aşa fel încât banii să ajungă la oamenii care-i aşteaptă de aproape un an pentru refacerea gospodăriilor şi a infrastructurii.

De acum încolo, Guvernul Boc nu mai are nicio scuză să amâne atragerea banilor europeni pentru sinistraţi, situaţie care trenează din 2010!

Fac un apel pe această cale şi cer Guvernului Boc să ia toate măsurile birocratice necesare pentru accesarea fondurilor, să se asigure că banii ajung de urgenţă în teritoriu, şi poate măcar de data asta să nu se piardă prin conturile clientelei portocalii!

Page 8: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

VIZITĂ DE LUCRU IN

COLUMBIA

Cătălin Ivan a efectuat o vizită de lucru în Columbia, în cadrul Delegaţiei UE – Comunitatea Andină Cătălin Ivan, prim-vicepreşedintele delegaţiei UE - Comunitatea Andină a efectuat o vizită de lucru în Columbia, între 25 şi 28 aprilie. Subiectul cel mai important a fost Acordul de liber schimb Columbia - Uniunea Europeană, delegaţia având misiunea de a lămuri câteva aspecte esenţiale înainte ca Acordul să fie supus votului europarlamentarilor. În data de 25 aprilie a avut loc prima întâlnire oficială cu ambasadorii ţărilor Uniunii Europene şi reprezentanţii delegaţiei permanente a UE în Columbia. În data de 26 aprilie, Cătălin Ivan, împreună cu delegaţia Parlamentului European, a avut o întrevedere în Bogota cu preşedintele Republicii Juan Manuel Santos, unde au discutat despre reformele întreprinse de guvern, despre teritoriile ocupate de grupările para-militare precum şi de importanţa acordului de liber schimb.

Tot în cadrul vizitei oficiale, Cătălin Ivan s-a mai întâlnit cu Ministrul Comerţului Sergio Diaz Granados, cu Înaltul consilier prezidenţial pentru reintegrare Maria Isabel Cheron, cu Ministrul Afacerilor Externe Maria Angela Holguin Cuellar, cu viceministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Ricardo Andres Echeverri, întâlnire cu preşedintele EuroCamaras Francesc Sole şi cu alţi preşedinti ai companiilor europene din Columbia. De asemenea au avut loc şi întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile. Temele discutate au fost lupta împotriva bandelor criminale, progresul înregistrat în lupta cu traficanţii de droguri, lupta împotriva corupţiei, mai ales împotriva corupţiei din administraţia publică şi probleme ce ţin de mediul înconjurător. Delegaţia a înţeles că lupta împotriva corupţiei este o prioritate şi a remarcat progesele făcute în acest sens.

[DIPLOMAŢIE]

”Cum nu poate prospera dacă încurajează sau protejează un sistem general corupt, Columbia este o ţară care îşi propune să deschidă economia către investitorii străini. În ciuda dificultăţilor de ordin intern, Columbia a realizat numeroase progese în ultimul timp, devenind una din ţările din America Latină cu un potenţial real de dezvoltare”, a declarat Cătălin Ivan.

Page 9: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

STRATEGIA UE PENTRU

RROMI

Cătălin Ivan a criticat lipsa de soluţii a CE privind incluziunea rromilor

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, privind noua strategie europeană pentru incluziunea rromilor, Cătălin Ivan, membru în Comisia CULT, a criticat lipsa de soluţii a Comisiei Europene pentru gestionarea acestei probleme, cu atât mai mult cu cât, în unele state membre, se constată o creștere a violenţelor manifestate împotriva rromilor de către diverse organizaţii extremiste.

”Noua strategie europeană pentru incluziunea rromilor nu face decât să reitereze vechi obiective, care de-a lungul timpului s-au dovedit imposibil de atins. Acestea puteau fi credibile în momentul lansării Decadei pentru incluziunea rromilor, în 2005, dar în momentul de faţă, când extremismul şi violenţa împotriva rromilor sunt în creştere în UE, am fi avut nevoie de o strategie cu elemente mult mai concrete. Tensiunile din Ungaria escaladează, acţiunile miliţiilor devin din ce în ce mai virulente şi fără luări de poziţie ferme, situaţia se va înrăutăţi”, a arătat Ivan.

În acest context, social-democratul a subliniat nevoia

urgentă pentru luarea unor măsuri ancorate în realitate. ”Este inexplicabil de ce Comisia Europeană nu a încercat să aducă soluţii reale, care să se

refere la probleme concrete, cu atât mai mult cu cât avea la dispoziţie şi rezoluţia adoptată în PE”, a încheiat Ivan.

[INTEGRARE]

Page 10: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

MINCIUNA

GUVERNAMENTALA

Cătălin Ivan: România riscă o sancțiune de 0,5% din PIB pentru falsificarea datelor privind deficitul

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a atras atenţia asupra faptului că România riscă sancţiuni dure din partea UE, dacă se confirmă suspiciunile Eurostat despre raportările false făcute de Guvernul Boc în în privinţa deficitului bugetar al ţării noastre pe anul 2010. În această perioadă are loc o intensă dezbatere la nivelul Uniunii Europene pe marginea legislației referitoare la guvernanţa economică a Uniunii. Cătălin Ivan subliniază că săptămâna trecută, la nivelul Comisiei de Afaceri Economice a Parlamentului European, s-a votat un pachet de legi care prevede o

[GUVERNARE]

“O amendă de 0,5% din PIB este

imensă pentru România. Lucrul

cel mai grav, însă, este că nu cei

care comit neregulile vor scoate

banii din buzunar, ci tot

populaţia, având în vedere că

sancţiunile se plătesc din bani

publici. Altfel spus, dacă

propunerile făcute în Comisia de

Afaceri Economice vor trece în

forma actuală, românii vor fi

puși în pericolul de a plăti sume

exorbitante pentru incompetenţa

și fraudele comise de actualul

guvern în ceea ce privește

alcătuirea bugetului”, a avertizat

Ivan

Page 11: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

înăsprire a sancțiunilor impuse statelor membre în cazul în care se constată nereguli în datele financiare raportate. Astfel, țările care prezintă date falsificate riscă o penalizare de 0,5% din PIB. Eurodeputatul PSD, membru în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European, a mai arătat că problema lipsei de transparență față de UE a devenit un obicei al actualului Guvern, riscând să afecteze în viitorul apropiat și alocările de bani europeni pentru țara noastră. ”Am subliniat în repetate rânduri că raportările false ne vor costa scump, dar actuala putere se încăpățânează să calce în picioare legea ori de câte ori are ocazia. Foarte recent, Parlamentul European a adoptat rezoluția elaborată de mine, privind protecția intereselor financiare ale Uniunii, în care arătam nevoia unei transparentizări mai mari a gestionării banilor europeni de către statele membre. La doar o

săptămână după acest vot, Elena Udrea refuza să se prezinte în fața Comisiei REGI a

Parlamentului European pentru a da socoteală față de cheltuirea banilor UE de către ministerul pe care îl reprezintă.

Următoarea săptămână, ministrul Botiș era prins cu mâna în borcanul cu fonduri europene. Cu asemenea practici, nu doar că ni se vor tăia din fondurile europene, dar va trebui să mai și scoatem bani din buzunar pentru a achita amenzile impuse de UE”, a declarat Cătălin Ivan. În acest context, social-democratul pune falsificarea datelor transmise către autoritățile europene pe seama fraudelor comise de Guvern.

”Actuala putere nu face altceva decât să încerce ascunderea mizeriei sub preș, furnizând date false care să acopere hoţiile comise din bani publici și fondurile deturnate către clientela portocalie. Problema este că, mai devreme sau mai târziu, autorităţile europene vor descoperi aceste fraude, iar atunci vom fi obligaţi să plătim cu vârf și îndesat!”, subliniază Ivan.

Page 12: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

ELENA UDREA A SFIDAT PE

Europarlamentarii PSD au condamnat atitudinea inacceptabilă a ministrului

Delegaţia PSD din Parlamentul European a condamnat gestul “inacceptabil şi sfidător” al ministrului Elena Udrea de a lipsi de la şedinţa Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) din PE, unde trebuia să dea explicaţii privind situaţia fondurilor europene gestionate de MDRT. Europarlamentarii PSD au cerut ministrului să vină de urgenţă în faţa Parlamentului European, să prezinte în mod transparent şi obiectiv situaţia ministerului pe care îl conduce. Totodată, delegaţia PSD arătat că, prin absenţa de la şedinţa Comisiei pentru Dezoltare Regională din Parlamentul European a ministrului, aceasta îşi recunoaşte propriul eşec în privinţa gestionării fondurilor europene. Europarlamentarii PSD au atras atenţia că, prin această “atitudine arogantă şi intolerabilă”, Elena Udrea a adus mari deservicii de imagine ţării noastre în Europa, într-un moment în care România se confruntă deja cu probleme de credibilitate pe tema Schengen. Gestul Elenei Udrea a venit la scurt timp după ce, pe 8 aprilie, Parlamentul European adopta cu majoritate de voturi rezoluţia elaborată de europarlamentarul social-democrat, Cătălin Ivan, prin care se critica lipsa de informaţii privind neregulile înregistrate în utilizarea fondurilor UE de către statele membre. În acest sens, eurodeputatul PSD a cerut Comisiei Europene modificarea actualului sistem de sancţiuni pentru garantarea respectării de către statele membre a obligaţiilor privitoare la furnizarea unor date conforme cu realitatea.

[FONDURI UE]

“Delegaţia PSD din Parlamentul European consideră că refuzul Elenei Udrea de a răspunde la întrebările legitime ale Comisiei REGI reprezintă nu doar o sfidare a instituţiilor europene, dar mai ales o sfidare a cetăţenilor români, care sunt minţiţi zilnic în ţară că Guvernul îşi face treaba când vine vorba despre absorbţia banilor europeni, deşi realitatea obiectivă este cu totul alta. Comportându-se astfel, Udrea arată că nu mai dă socoteală nimănui, nici măcar autorităţilor de la Bruxelles.”, au arătat eurodeputaţii PSD.

Page 13: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

LIICEANU A JIGNIT IAŞUL

„Atacul pervers al lui Liiceanu nu afectează şansele Iaşului de a deveni Capitală Culturală Europeană” Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, a condamnat declaraţiile ofensatoare făcute de Gabriel Liiceanu la adresa Iașului, acuzându-l pe acesta că nu are poziţia morală să lanseze astfel de atacuri de vreme ce, ani de-a rândul, a girat politica anti-culturală promovată de actuala putere politică. Deputatul european a calificat drept inacceptabile declarațiile lui Gabriel Liiceanu. ”Nu știm când să-l mai credem, atunci când îl ridica în slăvi pe omul care spunea cu maximă convingere că <<școala românească scoate tâmpiţi>> sau acum când ne spune, cu superioritate, că Iașul nu are nici șanse și nici argumente să spere la titlul de Capitală Culturală Europeană? Ani de zile, s-au politizat atât de mult banii alocaţi către autorităţile din teritoriu, încât orașele fără primari PDL sunt condamnate la sub-finanţare. După PDL, doar orașe precum Cluj sau Arad ar trebui să candideze la astfel de titluri. Iar domnul Liiceanu nu este altul decât cel care a legitimat ideologic această practică, care a dus azi la polarizare, sărăcie și disperare în România. Domnia sa este ultimul om care să vină și să deplângă soarta dezastroasă a culturii românești, care în prezent are un buget de trei ori mai mic decât în perioada de guvernare PSD”, a declarat Cătălin Ivan. Europarlamentarul, un puternic susţinător al Iaşului la titlul de Capitală Culturală Europeană, a transmis ieșenilor să nu se lase descumpăniți de asemenea declarații. ”Putem deveni Capitală Culturală Europeană, pentru că niște vorbe aruncate în vânt nu vor putea anula niciodată determinarea unui oraș populat de oameni dedicaţi și muncitori. Deși azi Iașul este marginalizat de deciziile luate la Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni, va fi pregatit să cucerească acest titlu, mai ales că, din 2012, vom scăpa cu toţii de acest blestem portocaliu care încearcă să distrugă tot ceea ce noi vrem să construim”, a mai arătat Ivan.

[IAŞI]

Page 14: Newsletter Catalin Ivan - aprilie 2011

APRILIE 2011 | Newsletter

Scrie-i lui Cătălin Ivan, prin

poştă, la Cabinet parlamentar,

Iaşi, Bd. Alexandru cel Bun 17,

Bl A5, Sc1, Ap2

Il poți găsi la tel 0332.882.421

sau la adresa de mail

[email protected]

www.catalinivan.ro

blog.catalinivan.ro