Catalin Ivan - newsletter mai 2011

14
Cătălin Ivan MAI 2011 [NEWSLETTER] Cătălin Ivan: ”Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc - o provocare şovină şi separatistă inacceptabilă” * Europarlamentarii S&D din România au lansat un site dedicat activităţii lor în PE * Cătălin Ivan i-a cerut lui Platini o mai mare implicare în combaterea pariurilor ilegale din sport * Cătălin Ivan (PSD): „Românii plătesc din propriul buzunar furtul PDL din bani europeni” * Cătălin Ivan l-a însoţit pe Victor Ponta într-o vizită de lucru efectuată în China

description

Catalin Ivan - newsletter mai 2011

Transcript of Catalin Ivan - newsletter mai 2011

Page 1: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

Cătălin Ivan

MAI 2011

[NEWSLETTER] Cătălin Ivan: ”Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc - o provocare şovină şi separatistă inacceptabilă” * Europarlamentarii S&D din România au lansat un site dedicat activităţii lor în PE * Cătălin Ivan i-a cerut lui Platini o mai mare implicare în combaterea pariurilor ilegale din sport * Cătălin Ivan (PSD): „Românii plătesc din propriul buzunar furtul PDL din bani europeni” * Cătălin Ivan l-a însoţit pe Victor Ponta într-o vizită de lucru efectuată în China

Page 2: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

SFIDARE LA ADRESA ROMÂNIEI

Cătălin Ivan: ”Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc - o provocare şovină şi separatistă inacceptabilă”

Liderul grupului europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a cerut instituţiilor europene şi Grupului PPE din Parlamentul European să condamne public iniţiativa lui Tokes Laszlo și a europarlamentarilor UDMR de a deschide la Bruxelles un Birou de Reprezentare a așa-numitului ”Ţinut Secuiesc”.

Grupul europarlamentarilor S&D din România a adresat o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedinţiei ungare a UE şi preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe tema deschiderii reprezentanţei la Bruxelles a Ţinutului Secuiesc, solicitând reacţii oficiale în spiritul respectării depline a legislaţiei UE, pentru a apăra interesele unui stat membru confruntat cu o provocare şovină şi separatistă inacceptabilă.

[BRUXELLES]

”Iniţiativa lui Laszlo Tokes

și a celor doi

europarlamentari UDMR

este una sfidătoare, anti-

europeană şi profund anti-

românească. ”

Page 3: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

Eurodeputaţii PSD au condam-nat și lipsa de reacţie a reprezentanţilor actualei put-eri faţă de această manifestare cu caracter evident anti-naţional, atrăgând atenţia asupra faptului că reprezen-tanţii statului român nu au reacţionat nici atunci când, la începutul acestui an, Ungaria, stat care exercita preşedinţia Uniunii Europene, a decis să se promoveze la Bruxelles prin etalarea unor simboluri ale gloriei sale trecute, pe un covor în centrul căruia se afla o hartă a Imperiului Habsburgic de la 1848. Ei au atras atenţia că Tokes a ajuns în Parlamentul European

cu sprijinul PDL şi al lui Traian Băsescu, iar ulterior a ajuns Vicepreşedinte al Parlamentu-

lui European tot cu sprijinul PDL şi a partidului de dreapta, Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria. Grupul PSD din Parlamentul European a cerut și un punct de vedere oficial din partea PPE, sub egida căruia s-a creat iniţiativa înfiinţării reprezen-tanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Răspunsul lui Joseph Daul, liderul PPE, nu a întârziat să apară. Acesta a declarat ferm că se dezice de acţiunea coordonată de Laszlo Tokes: ”Lansarea în Parlamentul European a Reprezentanţei Ţinutului Secuiesc nu are nicio legătură cu grupul popular (PPE)”.

La iniţiativa lui Cătălin Ivan, cei din PSD au adresat și un apel către toţi europarlamentarii români, indiferent de grupul politic din care fac parte, să se alăture acestui demers de condamnare a atitudinii anti-românești și să semneze în număr cât mai mare scrisoarea adresată lui Jerzy Buzek. Singurii eurodeputaţi români care nu au semnat scrisoarea au fost cei din delegaţia PDL. ”Noi am vrut ca apelul nostru pentru nerecunoașterea unei iniţiative sfidătoare, cu un puternic caracter șovin, anti-european și profund anti-românesc, să fie unul cât mai ferm și pe o singură voce. Cei de la PDL au sabotat acest demers prin care să dăm un semnal puternic în Parlamentul European. Iată, deci, cum înţeleg cei din partidul lui Băsescu, Boc și Udrea să-i apere pe români”, a arătat Ivan, subliniind că refuzul celor din PDL se explică prin faptul că aceștia l-au sprijinit pe Tokes să ocupe această înaltă funcţie în PE.

„Prin atitudinea sa,

actuala putere

portocalie girează o

acţiune iresponsabilă,

care nu urmăreşte

decât terfelirea

Constituţiei României

şi subminarea unităţii

statului român”,

consideră eurodeputaţii

PSD.

Page 4: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

O NOUĂ SURSĂ DE INFORMARE

Europarlamentarii S&D din România au lansat un site dedicat activităţii lor în PE

Începând cu luna mai 2011, toţi cei interesaţi de activitatea europarlamentarilor S&D din România au la dispoziţie noul site-ul www.europarlamentariisd.ro. Platforma online este menită să ofere în timp real toate informaţiile relevante legate de activitatea aleșilor PSD în Parlamentul European.

[BRUXELLES]

Page 5: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

Concret, site-ul va găzdui cele mai actuale știri apărute în presă despre fiecare membru al delegaţiei PSD, cele mai noi articole publicate pe blogurile personale ale europarla-mentarilor, precum și câte o pagină personală a acestora, unde sunt centralizate informaţiile despre activitatea fiecăruia (declaraţii scrise, rapoarte, intervenţii în plen etc.). Site-ul mai cuprinde, bineînţeles, galerii foto și video actualizate cu conţinut relevant pentru activitatea aleșilor europeni.

”Sper ca noul site să aducă un plus de transparenţă și informare pentru toţi cei care consideră că europarlamentarii nu fac nimic la Bruxelles sau Strasbourg, că au fost trimiși degeaba acolo, cât și pentru cei care își doresc sincer să afle mai multe despre munca noastră. Eu cred în utilitatea acestui site și cred, de asemenea, în buna credinţă a celor care critică activitatea europarlamentarilor. Sunt convins că o mai bună informare va reduce neînţelegerile și va aduce activitatea noastră zilnică mai aproape de oamenii pe care îi reprezentăm în Parlamentul European.”, a declarat Cătălin Ivan, iniţiatorul acestui proiect și lider al grupului PSD din PE.

Page 6: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

LUPTA ÎMPOTRIVA PARIURILOR

SPORTIVE ILEGALE

Cătălin Ivan i-a cerut lui Platini o mai mare implicare în combaterea pariurilor ilegale din sport

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Michel Platini, preşedintele UEFA, şi lui Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a solicitat implicarea celor două instituţii în lupta pentru combaterea pariurilor sportive ilegale, propunând înființarea unei instituții la nivel european care să supervizeze această luptă.

Cătălin Ivan s-a arătat extrem de îngrijorat de amplificarea fenomenului pariurilor ilegale din sportul european și a solicitat celor doi lideri internaționali o implicare mai activă în soluționarea acestei probleme.

[SPORT]

Page 7: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

„Atâta vreme cât dopajul şi pariurile ilegale produc aceleaşi efecte nefaste asupra sportului şi asupra societăţii, consider că este absolut normal şi chiar necesar ca ele să fie tratate cu aceeaşi unitate de măsură!”

”Având în vedere apropierea Jocurilor Olimpice de la Londra şi a Campionatului European de Fotbal din 2012, consider că gestionarea acestui domeniu nu trebuie să sufere amânare, iar instituţiile pe care le reprezentăm trebuie să se pună de acord cât mai curând în privinţa unui corp de legi, precum şi a creării unei instituţii dedicate special acestui fenomen. Insuficient reglementată, activitatea de pariere - în special prin pariurile ilegale, poate deveni o ameninţare la fel de gravă precum dopajul la adresa sportului mondial, şi este momentul ca acest lucru să fie recunoscut ca atare.”, se arată în scrisoarea trimisă de Ivan, care este membru în Comisia de Cultură şi Sport din Parlamentul European.

Europarlamentarul PSD a subliniat necesitatea creării unei instituții unice europene, care să se ocupe de combaterea pariurilor ilegale înre-gistrate din ce în ce mai des în lumea sportivă: ”Consider necesară cre-area unui organism care că promo-veze, să coordoneze şi să monito-rizeze lupta împotriva pariurilor ilegale, după modelul Agenţiei Mondiale Anti-doping. Este foarte important ca acestui demers să i se alăture toate entităţile spor-tive de reglementare, în special cele din fotbal, precum FIFA şi UEFA, având în vedere că acesta este sportul cel mai puternic afectat de fenomenul pariurilor ilegale”.

Social-democratul s-a angajat că se va implica în Parlamentul European în acţiuni necesare pentru combaterea acestui flagel, conside-rând că este nevoie de o ”armonizare a legislaţiilor naţionale cu cele europene, în sensul unei reglementări mai eficiente”. Totodată, deputatul european a subliniat că înființarea unui corp legislativ dedicat controlării fenomenului va fi una din priorităţile sale în perioada care urmează.

„Ameninţarea este mai reală decât

oricând. De aceea, eforturile noastre

trebuie acum să se îndrepte spre

construirea unor instituţii solide, cu

putere de decizie şi fundamentare

legislativă, prin care să putem

combate eficient fenomenul meciurilor

aranjate şi al pariurilor ilegale”, a

subliniat Cătălin Ivan

Page 8: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

DESCĂRCAREA BUGETARĂ 2009

Cătălin Ivan (PSD): Românii plătesc din propriul buzunar furtul PDL din bani europeni

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a pledat la Strasbourg pentru o mai mare responsabilizare a autorităţilor naţionale care gestionează fondurile europene și a atras atenţia asupra faptului că, în prezent, cetăţenii sunt păgubiţi de trei ori de autorităţile care comit erori și fraude cu acești bani. Interventia a avut loc în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului European, privind descărcarea bugetară a Comisiei Europene pentru anul 2009.

[FONDURI UE]

”În cazul unei plăţi

efectuate incorect de

către autorităţi,

cetăţeanul și în același

timp contribuabilul unei

mici entităţi locale, de

exemplu, va plăti de trei

ori acestă eroare sau

fraudă, fără să

beneficieze niciodată de

serviciul presupus.”

Page 9: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

„Consider că, atâta timp cât nu vom avea

declaraţii naţionale de gestiune obligatorii

pentru toate statele membre și semnate la

nivel ministerial, nu vom avea nici o

responsabilitate suficientă din partea

guvernelor naţionale, care să garanteze o

bună gestiune a fondurilor.”

”În cazul unei plăţi efectuate incorect de către

autorităţi, cetăţeanul și în același timp

contribuabilul unei mici entităţi locale, de

exemplu, va plăti de trei ori acestă eroare sau

fraudă, fără să beneficieze niciodată de serviciul

presupus. Prima dată prin contribuţia sa

bugetară, a doua oară, în mod negativ,

nebeneficiind de fondurile sau serviciul presupus,

iar a treia oară când statul va returna banii la UE

în cadrul corecţiilor financiare din bugetul de

stat, deci tot din contribuţiile lui. Este aberant! Nu

contribuabilul trebuie să plătească, ci cel ce a

beneficiat în mod ilegal sau eronat de acești

bani!”, a susţinut Ivan în plenul Parlamentului European, arătând că este nevoie de îmbunătăţirea acestui

mecanism, în așa fel încât să fie sancţionaţi adevăraţii vinovaţi - autorităţile responsabile - și nu cetăţenii.

Ivan a susţinut şi nevoia unei mai mari

responsabilizări a factorilor politici care

gestionează banii europeni, în special la cele

de la nivel guvernamental. ”Astăzi, aproape

80% din bugetul UE este executat de

autorităţile naţionale, însă responsa-

bilitatea politică se află aproape exclusiv la

nivelul comunitar. Consider că, atâta timp

cât nu vom avea declaraţii naţionale de

gestiune obligatorii pentru toate statele

membre și semnate la nivel ministerial, nu

vom avea nici o responsabilitate suficientă

din partea guvernelor naţionale, care să

garanteze o bună gestiune a fondurilor. La

ora actuală, doar Danemarca, Olanda, Regatul Unit și Suedia au completat, pe bază voluntară

aceste declaraţii. Le felicit și sper să servească drept exemplu celorlalte state membre, însă fără

caracterul obligatoriu, nu cred că multe ţări vor urma exemplul”, a declarat europarlamentarul PSD.

Totodată, social-democratul a cerut un mecanism cu reguli clare și aplicabile tuturor statelor membre,

neinfluenţat politic, privind controlul modului de utilizare a banilor europeni. ”Când dovezile sugerează o

deficienţă semnificativă în funcţionarea sistemelor de gestiune și control ale unui stat membru, reacţia

trebuie să fie imediată și sistematică pentru orice stat şi orice sumă!”, a afirmat Cătălin Ivan.

Page 10: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

VIZITĂ DE LUCRU ÎN CHINA

Cătălin Ivan l-a însoţit pe Victor Ponta într-o vizită de lucru efectuată în China

Cătalin Ivan l-a însoţit pe preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, într-o vizită desfăşurată în China, fiind invitat la cea de-a doua ediţie a Forumului China – Europa, care a avut loc în luna mai, la Beijing.

Tema reuniunii a fost cooperarea între Uniunea Europeană şi China, cu discutarea oportunităţilor concrete de colaborare şi parteneriat derivate din proiecţiile de dezvoltare pe termen scurt şi mediu ale celor două părţi. Participanţii au dezbătut principalele direcţii de dezvoltare economică şi socială cuprinse în programele de dezvoltare ale UE (Strategia Europa 2020) şi, respectiv, China, explorând similitudini şi strategii comune de reacţie la provocările curente.

[POLITICĂ EXTERNĂ]

Page 11: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

La cea de a doua ediţie a Forumului China – Europa a participat şi Martin Schulz, preşedintele Grupului S&D din Parlamentul European, alături de oficiali şi lideri politici din Germania, Austria, Grecia, Italia, Ungaria, Cehia. Forumul China – Europa urmăreşte să faciliteze schimbul de idei şi viziuni asupra dezvoltării, obiectivelor şi politicilor concrete ale celor două părţi, prin prezentări detaliate şi dialoguri tematice. În acest fel,

organizatorii au dorit să identifice modalităţi prac-tice de consolidare a parteneriatului strategic China – Europa. În urma acestei vizite, Cătălin Ivan a arătat că vrea înfiinţarea unui centru cultural - economic chinezesc la Iaşi. El a susținut că astfel s-ar crea o ”punte de legătură” între

România şi China, fapt care ar putea atrage investiţii socio-economice semnificative la Iași.

"Am vorbit cu cei din China, le-am spus de Iaşi şi le-am propus să înfiinţăm un centru cultural chinez în acest oraş, un centru care să nu se limiteze doar la cursuri de limba chineză sau de istorie a culturii chineze, ci să fie şi un mini centru de afaceri, să vină şi oameni de afaceri din China care să identifice oportunităţi de investiţii. Am un gust amar pentru că actualul Guvern nu își face absolut deloc treaba. O putere economică globală, precum China, este neglijată total de România. Suntem probabil singura ţară din lume care nu are ambasador în China. Cea mai mare putere economică a lumii este tratată de noi cu superficialitate şi cu totală indolenţă. E clar că nu e doar incompetenţă, cred că este şi rea voinţă”, a spus Cătălin Ivan. În prezent, la Iaşi, funcţionează Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural Britanic (The British Council), American Corner, Centrul Cultural al Americii Latine şi Caraibelor.

Page 12: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

DEZBATEREA „TINERETUL ÎN

MIŞCARE”

Cătălin Ivan a cerut Comisiei Europene mai multe locuri de muncă pentru tineri

Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, a cerut Comisiei Europene o mai mare focalizare a strategiilor europene pe crearea de noi locuri de muncă pentru tineri, și o preocupare mai mare pentru facilitarea accesului tinerilor la locurile de muncă existente în prezent. Intervenția lui Ivan a fost făcută în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European legate de programul ”Tineretul în mișcare” înaintat de Comisia Europeană.

”Dacă vorbim de construcţia europeană, dacă vorbim de viitorul acestor programe şi proiecte pe care le gândim aici, atunci toţi aceşti tineri trebuie să se simtă europeni. Toţi aceşti tineri trebuie să-şi găsească viitorul între graniţele Uniunii Eurpene. De aceea, mie mi se pare că ar trebui să vorbim mult mai mult despre accesul

tinerilor la locurile de muncă, despre viitorul pe care aceşti tineri îl au în Uniunea Europeană, atunci când vorbim de programul <<Tineri în mişcare>>”, a declarat Ivan. Eurodeputatul consideră că Uniunea Europeană nu răspunde încă suficient de bine acestor întrebări şi crede că ar trebui acordată mult mai multă atenție la felul în care statele membre implementează proiectele şi programele gândite la Bruxelles. ”Cred că rolul Comisiei Europene este acela de a impulsiona mai mult statele membre în a implementa corect aceste programe şi a veni în întâmpinarea nevoilor tinerilor!”, a subliniat europarlamentarul PSD. El a mai explicat că, în Uniunea Europeană, sunt ţări în care şomajul este de 20%, dar şomajul în rândul tinerilor este de 40%, şi nu este o singură ţară, sunt foarte multe state în care media în rândul tinerilor este de două ori mai mare decât media la nivel naţional.

[LOCURI DE MUNCĂ]

Page 13: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter

ORAŞ EUROPEAN AL

SPORTULUI

Cu un pas mai aproape de câştigarea titlului ”Iași - Oraș European al Sportului 2012”

Cătălin Ivan a participat, la sfârșitul lunii mai, la o nouă întâlnire a ACES (Asociația Capitalelor Europene ale Sportului), unde a discutat despre proiectele asociației, despre noua comunicare a Comisiei Europene privind stategia pentru sport și despre orașele care vor primi titlurile de capitale și orașe europene ale sportului. Tot în acea perioadă, Ivan a avut mai multe întâlniri cu oameni din sport, implicați în structuri reprezentative la nivel european, pentru a-și definitiva poziția ca raportor din partea Grupului S&D pentru strategia Comisiei Europene privind sportul. Europarlamentarul PSD s-a declarat ex-

trem de optimist cu privire la candidatura

Iașului pentru titlul de ”Oraș European al

Sportului”.

”Dosarul este aproape gata și arată

chiar foarte bine. Sunt mult mai

optimist. La începutul lunii iulie vor veni

reprezentanții ACES, probabil în frunte

cu președintele asociației, Lupatelli, ca

să evalueze capacitatea logistică a

Iașului de a organiza toate competițiile

pe care le trece în dosarul de candi-

datură. După momentul obținerii

acestui titlu, în speranța că vom reuși,

rolul cel mai mare îl va avea Primăria

Iași. Nu pot decât să sper că ieșenii vor

rămâne cu ceva concret după 2012, că

sportul ieșean va cunoaște o revigorare și că vom reuși să stimulăm economia și turismul în plan

local.”, a declarat Cătălin Ivan, care a ținut să adauge faptul că, pe Facebook, cauza de susținere a

proiectului ”Iași – Oraș European al Sportului” a depășit cifra de 8000 de susținători.

[IAŞI]

Page 14: Catalin Ivan - newsletter mai 2011

MAI 2011 | Newsletter