Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

17
newsletter | octombrie 2010 p. 1 C t lin Ivan ăă europarlamentar Octombrie 2010 | Newsletter Cătălin Ivan a vorbit la Strasbourg despre frauda de la Legea pensiilor

description

Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

Transcript of Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

Page 1: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 1

C t lin Ivan ă ăeuroparlamentar

Octombrie 2010 | Newsletter

Cătălin Ivan a vorbit la Strasbourg despre frauda

de la Legea pensiilor

Page 2: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 2

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a participat la Bucureşti, pe 27 octombrie, alături de preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, şi de alţi colegi din partid, la mitingul de protest organizat de cele 5 confederaţii sindicale, îndreptat împotriva Guvernului Boc. Cătălin Ivan şi Victor Ponta au ţinut să fie în mijlocul mulţimii, în semn de solidaritate cu protestatarii care au îndurat frigul şi ploaia pentru a-şi cere drepturile. La mitingul din Bucureşti au participat peste 50.000 de sindicalişti, veniţi din toată ţara pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de măsurile dure de austeritate impuse de actualul Guvern şi pentru a susţine moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie. "Am trăit sentimentul că facem ceea ce oamenii aşteaptă de la noi. Ca om politic am simţit că cele câteva zeci de mii de oameni de la miting, cei care ne salutau de la geamuri, cei care ne-au oprit în ultimul timp pe stradă să ne ureze succes cu moţiunea, cei care se uitau la televizor ţinându-ne pumnii, cei peste 90% dintre români care cred că ţara merge într-o direcţie greşită, toţi îşi puneau speranţe în acţiunea noastră", a declarat Ivan, adăugând că modul în care parlamentarii Puterii au ales să fenteze Constituţia şi să menţină Guvernul Boc în funcţie este un gest de laşitate şi iresponsabilitate politică.

La mitingul sindicatelor - 27 octombrie

Page 3: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 3

Cătălin Ivan a participat la seria de întâlniri organizate de PSD cu ocazia vizitei în România a lui Martin Schulz, liderul PES, venit să sprijine moţiunea de cenzură din 27 octombrie, iniţiată de Opoziţie. Liderul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Martin Schulz, s-a aflat în 26 şi 27 octombrie la Bucureşti, la invitaţia preşedintelui PSD, Victor Ponta, pentru a exprima susţinerea Socialiştilor Europeni faţă de moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului. Viitorul preşedinte al forului europarlamentar a prezentat un mesaj de solidaritate cu acţiunile de protest ale social-democraţilor români, precum şi strategia politică şi soluţiile economice ale Stângii Europene, în contextul efectelor dureroase în plan social ale recesiunii agravate de politicile de austeritate ale guvernelor de dreapta din UE. Cu ocazia reuniunii extraordinare a Grupurilor PSD din Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European la care a participat şi Martin Schulz, Cătălin Ivan a ţinut să precizeze că, având în vedere măsurile de austeritate aplicate cu forţa de Guvernul Boc, se impune ca şi în ţara noastră să se lanseze o dezbatere privind soluţiile PES pentru echilibrarea deficitului bugetar, soluţii care să nu mai implice sacrificii din partea populaţiei, dând ca exemplu introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare. Potrivit lui Ivan, o astfel de taxă ar aduce fonduri suplimentare la buget fără ca populaţia să fie afectată în vreun fel, deoarece se are în vedere lărgirea bazei de impozitare şi spre instituţiile financiar-bancare, un sector privilegiat până acum în vreme de criză.

Întâlnirea cu Martin Schulz, venit în România pentru a susţine moţiunea populară

Page 4: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 4

Cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, şi-a exprimat solidaritatea faţă de dascăli, puternic afectaţi de măsurile luate în ultimul an de Guvernul Boc şi a ţinut să sublinieze importanţa acestui domeniu pentru viitorul ţării noastre.

„Sunt solidar cu toate cadrele didactice care trec prin momente incredibil de dificile, ca urmare a deciziilor aberante impuse de Guvernul Boc. Profesorii şi elevii sunt sacrificaţi de puterea politică, fără milă, fără justificare, fără logică, fără a ţine cont de realitate. Educaţia este una din marile victime ale crizei şi, mai ales, ale incompetenţei unui guvern căruia nu-i pasă nici de prezentul şcolii, nici de viitorul ei.”, a declarat Ivan.

Europarlamentarul PSD a mai subliniat că protestele miilor de profesori care au ieşit în stradă în luna octombrie au fost perfect întemeiate. „Acestor oameni li s-au promis multe şi nu au primit nimic din ceea ce li se cuvenea de drept. România este singurul stat din Uniunea Europeană care a decis, prin măsuri drastice, să abandoneze total educaţia şi, pe cale de consecinţă, să lase deoparte interesul public de a proteja viitorul acestei ţări. Viitorul României nu se poate crea decât prin Educaţie. Un învăţământ de calitate fără investiţii în domeniu şi fără cadre didactice plătite la valoarea muncii realizate nu este posibil”, a afirmat Cătălin Ivan. Eurodeputatul PSD a mai arătat că, în calitate de membru al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European, a atras de mai multe ori atenţia forurilor europene asupra subfinanţării sistemului de învăţământ în România, dar şi asupra riscului ca politicile de austeritate să lovească în sistemul de educaţie din toate statele membre. Dintre acestea, Ivan a ţinut să menţioneze declaraţia scrisă privind finanţarea

sistemelor educaţionale naţionale în vederea depăşirii crizei economice. „Susţinerea sistemului de învăţământ trebuie să fie o prioritate zero pentru toate statele Uniunii Europene, chiar şi în condiţii de austeritate. Nicăieri în Europa educaţia şi profesorii nu au de suferit precum în România”, a mai adăugat europarlamentarul.

"Nicăieri în Europa, educaţia şi profesorii nu suferă precum în România"

Page 5: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 5

Cătălin Ivan a solicitat demisia guvernului, afirmând că singurul act responsabil al executivului actual în situaţia creată este depunerea demisiei în bloc. Asumarea răspunderii pe legea educaţiei reprezintă o aberaţie, fiind sancţionată ca atare de Curtea Constituţională.

Cătălin Ivan a subliniat că, în contextul deciziei Executivului de a-şi angaja răspunderea pentru legea educaţiei şi a revoltelor angajaţilor din sistemul bugetar, singura dovadă de responsabilitate pe care Guvernul Boc ar putea-o arăta ar fi depunerea mandatului. Europarlamentarul PSD a salutat decizia Curţii privind neconstituţionalitatea asumării răspunderii pe Legea educaţiei, în varianta Guvernului.

„Curtea Constituţională a hotărât că nu se poate asuma o lege de importanţa Legii educaţiei prin ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere în comisiile şi camerele Parlamentului. Aşadar, asumarea este neconstituţională din start. Mai mult, anul şcolar a început deja, aşa că graba e nejustificată, fiindcă nu se pot aduce modificări pe moment sistemului educaţional. În tot acest context, ţara fierbe, tensiunea socială se acumulează, iar Emil Boc îşi asumă în Parlament iresponsabilitatea. Eu ştiu că preşedintele Băsescu şi Emil Boc doresc să rămână în istorie. La cât de dezastruoasă este guvernarea lor, au toate şansele să rămână drept cel mai hulit guvern din ultimii 100 de ani”, a declarat Cătălin Ivan.

Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei - eşecul care trebuie urmat de demisie

Page 6: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 6

Europarlamentarii PSD Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu au atras atenţia în Parlamentul European asupra fraudei comise de PDL în Parlamentul României, cu prilejul votării legii pensiilor. Cei doi europarlamentari au adus la cunoştinţa colegilor europeni faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a falsificat numărătoarea voturilor (declarând că au votat 170 de deputaţi când numărul celor din sală era de 80), fapt dovedit cu ajutorul camerelor de luat vederi şi recunoscut ulterior chiar de lideri ai PDL, iar de la acea dată Parlamentul este practic blocat. Cătălin Ivan s-a adresat în mod direct preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, deoarece acesta a fost în plenul Parlamentul României în urmă cu câteva luni pentru a susţine guvernul PDL şi măsurile de austeritate pe care acesta le promovează. “Îi spun domnului Buzek că de mai bine de o lună România nu mai are Parlament, de mai bine de o lună nu se mai ţin întrunirile, nu se mai iau decizii, deoarece a fost fraudată legea pensiilor”, a afirmat eurodeputatul PSD. Acesta s-a folosit de prilejul oferit de reuniunea în plen a Parlamentului European pentru a-l întreba pe preşedintele acestui for dacă mai susţine puterea din România, în lumina fraudei dovedite pe care au săvârşit-o reprezentanţii acesteia: “Preşedintele României Traian Băsescu nu ia atitudine, ba mai mult, nu se dezice de astfel de practici, pe care PDL le susţine automat, frauda devenind practică parlamentară a puterii din România. Sunt foarte interesat dacă dl Buzek mai susţine în continuare PDL şi puterea de la Bucureşti şi dacă ar mai veni astăzi în România să susţină guvernul Boc”, şi-a încheiat mesajul eurodeputatul PSD Cătălin Ivan.

Denunţul din PE a fraudei comise de Roberta Anastase

Page 7: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 7

În replică la comunicatul PPE (Partidul Popularilor Europeni), în care PSD era acuzat că ar fi lezat imaginea ţării noastre prin boicotul din Parlamentul României, declanşat în urma votului pe Legea pensiilor, europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, le-a atras atenţia celor din PPE că nu cunosc realitatea din România şi că, prin mesajul public pe care l-au transmis, s-au poziţionat împotriva majorităţii cetăţenilor români. În loc să îi fi acuzat pe socialiştii români, PPE ar fi trebuit să ia atitudine şi să îi apostrofeze pe cei din PDL pentru frauda din Parlamentul României. Cătălin Ivan a apreciat că PPE fie a fost dezinformat de PDL, fie refuză să înţeleagă, asemeni guvernului Boc, că, într-un stat democratic, puterea nu se poate exercita împotriva voinţei şi intereselor populaţiei. Totodată, Ivan a subliniat că, în prezent, conform tuturor sondajelor de opinie, 90% dintre români consideră că direcţia în care se îndreaptă ţara este greşită. "Există o mare prăpastie între guvern şi populaţie. Lucrurile nu mai pot continua aşa deoarece întreg fundamentul democraţiei este pus în pericol. Românii au nevoie de o guvernare pe care să o considere reprezentativă", a spus Cătălin Ivan. Conform eurodeputatului PSD, acţiunile grupului social-democraţilor români în PE nu au cum să afecteze imaginea României atât timp cât ele exprimă interesele cetăţenilor români. PPE ar fi trebuit să ia atitudine faţă de abuzurile evidente comise de PDL în Parlamentul României şi să solicite reprezentanţilor acestui partid să respecte principiile democraţiei şi ale statului de drept. Popularii europeni ar fi trebuit să se îngrijoreze că într-un stat membru al UE, populaţia este adusă în pragul sărăciei, sistemul de sănătate este muribund, iar educaţia este departe de standardele europene. "Mai grav este faptul că PPE susţine un guvern obtuz, care ia decizii împotriva populaţiei şi care se menţine la putere prin furt, trădare şi abuzuri. Soarta democraţiei şi a milioane de români ar trebui să fie mult mai importantă decât cea a unui guvern care întâmplător face parte din familia popularilor europeni. Reacţia PPE este una politică şi ea vine să susţină un partid care până nu demult se declara socialist" a completat Cătălin Ivan.

"Cum PDL a făcut scut în jurul Robertei Anastase, PPE sare în apărarea Guvernului Boc"

Page 8: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 8

Într-o intervenţie pe care a avut-o în cadrul Comisiei de Control Bugetar, din care face parte, eurodeputatul PSD Cătălin Ivan, s-a declarat un puternic susţinător al simplificării regulilor de eligibilitate din domeniul managementului fondurilor europene. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Cătălin Ivan, s-a declarat mulţumit de realizările CE în materie de gestiune pentru 2009, dar şi-a exprimat rezervele în ceea ce priveşte realizările din acelaşi domeniu făcute de către statele membre, menţionând că ar exista o oarecare epuizare sau o reticenţă din partea lor în a ameliora managementul fondurilor europene şi de a schimba metodele de lucru. Ivan a subliniat că susţine cu tărie o simplificare a regulilor de eligibilitate în domeniul fondurilor europene, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Uniunii, având în vedere că rata redusă de absorbţie a fondurilor se datorează şi caracterului extrem de complex al regulilor de eligibilitate, dar şi modificărilor continue din legislaţie. „Cred că cea mai importantă simplificare de care s-ar putea bucura cetăţenii UE ar fi stabilirea pe termen lung a unor reguli clare şi transparente. Dacă mă refer la ţara mea, România, aceasta a suferit, de nenumărate ori, modificări ale regulamentelor de eligibilitate, având ca efect o descurajare şi o incertitudine foarte mare din partea potenţialilor beneficiari”, a declarat Cătălin Ivan, care a mai adăugat că unele modificări au fost realizate de Guvernul Boc pentru a favoriza sau a defavoriza o serie sau alta de potenţiali beneficiari. În incheierea intervenţiei sale, europarlamentarul PSD s-a arătat interesat şi de informaţii privind evoluţiile referitoare la remedierea deficienţelor observate în cadrul IACS-urilor României şi Bulgariei şi dacă Comisia Europeană consideră posibilitatea unor sancţiuni.

Este nevoie de simplificarea procedurilor în accesarea fondurilor europene

Page 9: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 9

Cătălin Ivan s-a arătat decepţionat de proiectul de buget general al Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2011, în formula modificată de Consiliul Europei, motivându-şi poziţia prin faptul că, pe de-o parte, se fac declaraţii ambiţioase, dar în realitate, proiectul prevede fonduri mult mai mici pentru proiecte importante, cum ar fi, de exemplu, strategia de dezvoltare Europa 2020. Cătălin Ivan susţine că procedura bugetară pentru anul 2011 a început cu o propunere decepţionantă din partea Comisiei Europene, precizând, totuşi, că raportoarea poloneză Sidonia Jedrzejewska a promis că se va lupta pentru a obţine un buget ce va proteja priorităţile politice ale Parlamentului European şi, în special, politicile ce vizează tineretul. Totodată, europarlamentarul PSD a acuzat Consiliul European de populism, deoarece, pe de-o parte, prezintă strategii ambiţioase cum ar fi proiectul Europa 2020, dar în acelaşi timp refuză să aloce fonduri suficiente pentru ca acesta să aibă vreo şansă de realizare. „E adevărat că suntem în criză, însa nu cu un proiect mediocru putem ieşi din ea, ci cu imaginaţie, curaj politic şi dându-ne mijloacele să provocăm o adevărată schimbare”, a mai adăugat Ivan.

UE are nevoie de un buget ambiţios

Page 10: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 10

Europarlamentarii PSD Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu au semnalat existenţa unor probleme în ceea ce priveşte implementarea directivei 2008/104/CE privind munca prin agent de muncă temporară în statele membre, cerând Comisiei o monitorizare mai atentă şi o mai bună reglementare a domeniului, mai ales în ceea ce priveşte munca sezonieră pe teritoriul unui alt stat membru. În ultima perioadă s-a înregistrat o creştere semnificativă a contractelor prin agent de muncă temporară, în special pentru că acestea oferă o mai mare flexibilitate pe piaţa muncii. Cu toate acestea, muncitorii temporari resortisanţi ai Uniunii Europene, în special din Europa Centrala şi de Est, care lucrează în alte state membre, se confruntă cu o serie de probleme: deşi prestează aceeaşi muncă, nu sunt plătiţi la fel cu cetăţenii statului membru în care lucrează; semnează contracte de origine care nu sunt respectate în ţara de destinaţie şi, de foarte multe ori, la destinaţie trebuie să semneze un alt contract cu clauze dezavantajoase, într-o limbă pe care majoritatea dintre ei nu o înţeleg. Cei doi europarlamentari PSD au mai semnalat faptul că s-au înregistrat cazuri în care condiţiile promise în contractul de origine nu sunt aceleaşi cu cele pe care le găsesc în ţara în care le-a fost oferit un loc de muncă temporar. Pe de alta parte, sindicatele au descoperit că o parte dintre muncitorii sezonieri nu au asigurări de sănătate şi nici asigurări sociale, iar dacă între statele membre nu există acorduri bilaterale, aceştia nu îşi pot transfera drepturile pentru pensie. Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu au atras atenţia asupra acestor probleme, cerând lămuriri Comisiei Europene privind instrumentele de control pe care aceasta le are la dispoziţie pentru a verifica conformitatea contractelor de origine cu contractele de destinaţie şi pentru a evalua în mod corect implementarea directivei 2008/104/CE în statele membre. În plus, cei doi eurodeputaţi ai PSD au întrebat Comisia dacă are în vedere, în viitorul apropiat, o reglementare a drepturilor muncitorilor sezonieri resortisanţi UE. Totodată, Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu au ţinut să-i asigure pe toţi cei care se confruntă cu problemele semnalate că vor continua demersurile necesare pentru o mai bună reglementare a pieţei forţei de muncă din UE.

În apărarea intereselor muncitorilor de pe piaţa europeană a muncii

Page 11: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 11

Europarlamentarii PSD Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu au semnalat existenţa unor probleme în ceea ce priveşte asigurarea unei alimentaţii sănătoase în şcolile din România, cerând Comisiei Europene o poziţie privind măsurile necesare pentru combaterea deficienţelor existente în sistem. Programul "Cornul şi laptele", co-finanţat de Guvernul României şi UE este menit să asigure o alimentaţie echilibrată şi controlată pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial. Deşi valoarea acestui program social, pentru creşterea sănătoasă a copiilor, este una extrem de importantă, implementarea sa este, însă, deficitară. Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu au arătat că, în 2008, România a ratat o parte din co-finanţarea UE din cauza faptului că nu toate produsele au fost conforme cu exigenţele europene. Mai multe cazuri de toxiinfecţie alimentară au fost semnalate în rândul elevilor, destinatarii acestui program. Deşi recurenţa acestor incidente demonstrează că gestionarea programului nu este una eficientă, încă nu a fost luată nicio poziţie oficială. Şi mai îngrijorătoare este lipsa de preocupare a autorităţilor naţionale şi locale, care nu acordă importanţa cuvenită unui program care are efecte asupra întregii populaţii şcolare de până la 14 ani.

Tocmai de aceea, eurodeputaţii PSD Cătălin Ivan şi Daciana Sârbu au cerut CE o poziţie privind măsurile ce pot fi luate la nivel european împotriva unor astfel de deficienţe, dată fiind preocuparea Comsiei pentru o alimentaţie sănătoasă în şcoli şi implicarea directă în acest program, prin co-finanţare.

Alimentaţia sănătoasă în şcoli este un obiectiv ce trebuie apărat

Page 12: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 12

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a semnalat CE cu privire la interesul scăzut al autorităţilor române pentru dezvoltarea educaţiei frecventării Internetului în România, cerând, totodată, sprijinul Comisiei pentru combaterea acestei deficienţe. Conform Agendei Digitale pentru Europa, accesul la Internet şi folosirea sa în mod inteligent sunt priorităţi fundamentale, ca părţi constituente ale vastului plan de dezvoltare a UE pentru următorii 10 ani. Dobândirea de cunoştinţe digitale ar trebui să ocupe un loc important în programele de învăţământ din statele membre. Din păcate, această prioritate nu se regăseşte în toate statele UE, având în vedere că există ţări în care investiţiile în cercetare şi interesul autorităţilor naţionale pentru dezvoltarea abilităţilor digitale nu sunt pe măsura ambiţiilor europene. În acest context, Cătălin Ivan a subliniat că Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România nu pune accentul pe educaţia frecventării Internetului. În primul rând, din cauza limitelor impuse de finanţarea precară a infrastructurii, dar şi de programa educaţională care oferă o abordare lipsită de consistenţă în ceea ce priveşte competenţele digitale. De aceea, europarlamentarul PSD a dorit să atragă atenţia asupra impasului în care se află ţara noastră în ceea ce priveşte educaţia digitală şi să solicite Comisiei să monitorizeze această situaţie. Suplimentar, Cătălin Ivan a întrebat Comisia ce contribuţie îşi va aduce aduce la îmbunătăţirea acestor condiţii in state precum Romania.

Apel la sprijin pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie digitală în noile state membre

Page 13: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 13

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a adresat o serie de întrebări Comisiei Europene cu privire la posibilitatea unei abordări diferenţiate în ceea ce priveşte implementarea Internetului de bandă largă la nivelul UE şi dacă se au în vedere măsuri de susţinere pentru statele care nu dispun de resursele necesare atingerii obiectivelor prevăzute în Agenda Digitală pentru Europa până în 2020. Unul dintre obiectivele Agendei Digitale este de a asigura accesul tuturor europenilor la Internet cu viteză de 30Mbps până în 2020 şi de a face posibil ca, până la acea dată, cel puţin 50% dintre gospodăriile europene să se poată abona la conexiuni Internet cu viteze de peste 100 Mbps. Un studiu al Autorităţii de Reglementare în Telecomunicaţii din România, efectuat la sfârşitul anului trecut, relevă faptul că decalajul dintre România şi media europeană de acces la Internet de bandă largă este unul semnificativ, în special din cauza discrepanţelor dintre mediul rural si mediul urban. Astfel, în ceea ce priveşte accesul la Internet în bandă largă prin tehnologii la puncte fixe, la sfârşitul anului trecut, penetrarea acestor servicii în România, calculate la suta de locuitori, era de 11,7%, în mediul urban fiind de 18,6%, iar in mediul rural de doar 3,1%, în timp ce media europeană se plasează în jurul valorii de 22%.

Date fiind aceste constatări, Cătălin Ivan a întrebat Comisia dacă are în vedere diferenţele existente între statele membre şi dacă ia în considerare o abordare diferenţiată. Ivan a mai întrebat dacă, pentru state precum România, în care atingerea obiectivului mai sus menţionat este aproape imposibilă până în 2020, sunt prevăzute măsuri de susţinere sau, cel puţin, un calendar diferit.

Accesul la Internet de bandă largă - nevoia unei abordări diferenţiate

Page 14: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 14

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a făcut parte din delegaţia română condusă de Victor Ponta, care s-a întâlnit pe 21 octombrie 2010, la Barcelona, cu preşedintele regiunii Catalunia, membru marcant al Partidului Socialist Catalan, Jose Montilla. Întâlnirea se înscrie în strategia PSD de a colabora cu partidele politice cu aceeaşi ideologie din Europa, pentru o mai bună reprezentare a intereselor românilor care locuiesc în străinătate. Victor Ponta şi Jose Montilla au discutat despre situaţia românilor din Spania şi au identificat modalităţi de colaborare în vederea dezvoltării de politici şi proiecte comune care să vizeze sprijinirea comunităţii româneşti în procesul integrării în societatea spaniolă, precum şi programe pentru păstrarea identităţii naţionale. Preşedintele Cataluniei a dat asigurări că guvernul local şi Partidul Socialist Catalan au dezvoltat programe complexe de incluziune socială a minorităţilor, iar comunitatea românească se bucură de o atenţie deosebită în Barcelona.

Cătălin Ivan s-a declarat foarte mulţumit de rezultatul discuţiilor avute la Barcelona şi a subliniat faptul că astfel de întâlniri sunt absolut necesare şi în alte state ale UE în care trăiesc şi muncesc români. Reprezentanţii PSD şi PSC au luat în calcul inclusiv varianta reprezentării comunităţii de români la nivel local, prin includerea pe listele PSC a reprezentanţilor românilor. Astfel, românii vor putea avea dreptul de a vota la alegerile locale din Catalunia, dar şi posibilitatea de a candida pentru consiliul local în regiunea Catalunia.

Întâlnire cu socialiştii catalani

Page 15: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 15

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, le-a atras atenţia preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, dar şi ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, că revoluţiile au dus întotdeauna la schimbarea puterii, în nici un caz la conservarea ei, iar prioritatea amândurora ar trebui să fie situaţia dezastruoasă a şcolilor din mediul rural şi, implicit, din judeţul Suceava. Europarlamentarul PSD consideră că revoluţia portocalie anunţată cu surle şi trâmbiţe la Suceava de către Gheorghe Flutur şi-a dovedit falimentul în toate statele unde a fost implementată, inclusiv în România şi în judeţul Suceava. Singura revoluţie care se va petrece în viitorul apropiat în România va însemna alungarea PDL de la guvernare de către moţiunea de cenzură a PSD. „Ministrul Daniel Funeriu ar trebui să îşi înveţe colegii de partid nu doar formula chimică a minciunii guvernamentale, ci şi lecţia istorică a revoluţiilor. O lecţie care spune foarte clar că orice revoluţie reprezintă o schimbare bruscă a structurilor sociale, economice şi politice asupritoare ale unui stat. Având în vedere că PDL este în acest moment la cârma României, partidul lui Băsescu va fi şi prima victimă a scrutinului, fie că vorbim de alegeri anticipate sau de alegerile la termen din 2012”, a declarat Cătălin Ivan. Europarlamentarul PSD a atras atenţia asupra lipsei de interes a lui Gheorghe Flutur şi a lui Daniel Funeriu faţă de condiţiile în care învaţă copiii din judeţul Suceava şi a subliniat că educaţia este o prioritate la nivel european, toate celelalte 26 state membre ale Uniunii investind sume importante în infrastructura şcolară. „Am văzut cum Gheorghe Flutur, paharnicul Cotrocenilor, îşi invită colegii să tragă foloasele faptului că se află la guvernare, chiar dacă România se confruntă cu o criză profundă. Eu cred că oamenii aceştia s-au rupt total şi definitiv de realitate. PDL retrăieşte la infinit perioada campaniilor electorale. Vreau să îl informez pe Gheorghe Flutur că într-o Românie în criză singurii care au prosperat sunt membrii PDL şi firmele care au finanţat campania electorală a lui Traian Băsescu. Prosperitatea clientelei PDL este făcută în dauna elevilor şi a sistemului de educaţie din ţara noastră”, a încheiat Ivan.

"Elevii nu trebuie să fie martirii revoluţiilor portocalii ale PDL"

Page 16: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 16

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, i-a solicitat primului-ministru Emil Boc demiterea în cel mai scurt timp a prefectului de Iaşi după ce un ziar local a făcut public un plan mafiot, bine pus la punct, al prefectului Dragomir Tomaşeschi de a identifica, verifica şi amenda, prin controale ale instituţiei conduse de el, toate firmele deţinute de membri sau simpatizanţi PSD şi PNL la nivelul judeţului Iaşi. Europarlamentarul PSD i-a cerut premierului Emil Boc să se autosesizeze cu privire la situaţia ilegală, cu iz mafiot, instituită de trimisul său în teritoriu. Conform informaţiilor prezentate în ziarul 7Est, prefectul Dragomir Tomaşeschi le-a solicitat, în cadrul unei întâlniri cu şefii organizaţiilor comunale PD-L din judet, să redacteze liste cu firmele deţinute de membri şi simpatizanţi PSD şi PNL, pentru a le trimite echipele de control. La şedinţă au participat toţi parlamentarii PDL de Iaşi în frunte cu senatorul Mihaela Popa. Ulteruior, în cadrul reacţiilor oferite presei ieşene, Tomaşeschi a recunoscut participarea la întâlnirea cu aleşii locali ai PDL Iaşi „Este o situaţie deosebit de gravă, semn că Dragomir Tomaşeschi nu doar şi-a depăşit atribuţiile sale apolitice de prefect, ci joacă rolul de armă politică a PDL, în proiectul sistematic al acestui partid de epurare a oricărei forme de opoziţie din România. Îi solicit lui Emil Boc să se autosesizeze cu privire la planurile lui Dragomir Tomaşeschi şi să îl demită în cel mai scurt timp. În caz contrar, dacă premierul refuză să ţină cont de evidenţă şi acceptă ordinele şi acţiunile trimisului său în teritoriu, rezultă că această comandă politică vine de mai sus. Am înţeles din ultimele declaraţii ale liderilor pedelişti că au rezolvat problema crizei din România, salariile şi pensiile au crescut la loc şi acum sunt preocupaţi doar de alegerile din 2012. Dragomir Tomaşeschi a reusit să scape de statutul de sluga a lui Traian Băsescu şi şi-a asumat rolul de instrument politienesc de nimicire a adversarilor politici. Tomaşeschi demonstrează o dată în plus că este un brav membru de partid, prin urmare trebuie să elibereze postul de prefect şi să reintre în PDL.”, a declarat Cătălin Ivan.

Emil Boc trebuie să-l demită pe prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi!

Page 17: Catalin Ivan - newsletter octombrie 2010

newsletter | octombrie 2010 p. 17

Scrie-i lui Catalin Ivan, prin posta, la Cabinet parlamentar, Iasi, Bd. Alexandru cel Bun 17, Bl A5, Sc1, Ap2 Il poti gasi la tel 0332.882.421 Sau la adresa de mail [email protected] www.catalinivan.ro blog.catalinivan.ro