Moara Cu Noroc - schema Bacalaureat

of 30 /30
Moara cu noroc -nuvela psihologica de factura realista- 1) DEFINITIE nuvela psihologica de factura realista 2) DATE APARITIE SI CONSTRUCTIVE nuvela 3) TEMA SI TITLUL nuvela NARATOR/NARATIUNE nuvela MODURI DE EXPUNERE nuvela STRUCTURA nuvela CONFLICT nuvela REPERE SPATIO-TEMPORALE ACTIUNE: MOMENTELE SUBIECTULUI 4) PERSONAJ PRINCIPAL 5) RELATII PERSONAJE 6) STIL NARATIV 1

Embed Size (px)

description

schema BAC

Transcript of Moara Cu Noroc - schema Bacalaureat

Moara cu noroc-nuvela psihologica de factura realista-

1) DEFINITIE nuvela psihologica de factura realista

2) DATE APARITIE SI CONSTRUCTIVE nuvela

3) TEMA SI TITLUL nuvela

NARATOR/NARATIUNE nuvela

MODURI DE EXPUNERE nuvela

STRUCTURA nuvela

CONFLICT nuvela

REPERE SPATIO-TEMPORALE

ACTIUNE: MOMENTELE SUBIECTULUI

4) PERSONAJ PRINCIPAL

5) RELATII PERSONAJE

6) STIL NARATIV

7) OPINIE

Moara cu noroc-nuvela psihologica de factura realista-

-Ioan Slavici1) DEFINITIE

Nuvela = specia genului epic cu un singur fir narativ, un conflict puternic, numar mic de personaje avand caractere puternice

Nuvela psihologica

Tema Modalitati de caracterizare a personajuli si de investigare psihologica Natura conflictului ( interior)

2) DATE APARITIE SI CONSTRUCTIVE

este publicata in 1881, in volumul de debut Novele din popor, reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului

3) TEMA

Efectele nefaste ale dorintei de imbogatire

Problematica nuvelei se poate stabili din mai multe perspective:

SOCIALA

nuvela prezinta incercarea lui Ghita de a-si schimba statutul social

MORALIZATOARE

prezinta consecintele dramatice ale setei de inavutie

consecintele dramatice ale provocarii destinului de catre Ghita

PSIHOLOGICA

nuvela prezinta conflictul interior trait de Ghita care este sfasiat de doua tendinte contradictorii: una de a ramane om cinstit si cealalta de a se imbogati alaturi de Lica

TITLUL

este mai degraba ironic, Moara cu noroc insemnand de fapt moara cu ghinion

NARATIUNE/NARATOR

Tendinta de obiectivizare a perspectivei narative la persoana a III-a

Atitudinea detasata in descriere

MODURI DE EXPUNEREDescrierea initiala are pe langa rolul de descriere spatiala si functia de anticipare

Dialogul contribuie la caracterizarea indirecta a personajelor

Monologul interior, de factura traditionala

Monologul interior adresat,stilul indirect libersunt principalele mijloace de investigare psihologica a personajului principal

STRUCTURA

Nuvela are structura unei argumentari

Cap I PROLOG: Nuvela debuteaza cu un precept moral izvorat din intelepciunea batraneasca rostit de mama-soacra : omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca-i vorba, nu bogatia , ci linistea colibei tale te face fericit. Aici apare un conflict intre generatii dar si tema destinului.

Batrana este adepta pastrarii traditiei , in timp ce Ghita doreste schimbarea, bunastarea materiala. Cizmar sarac, dar onest, harnic si muncitor, Ghita ia in arenda carciuma de la Moara cu noroc pentru a castiga rapid niste bani.

Simetria incipitului cu finalulse realizeaza prin descrierea drumului. Simbolistica initiala a drumului se completeaza, in final, cu sugestia drumului vietii care continua si dupa tragedia de la Moara cu noroc: Apoi ea lua copiii si pleca mai departe

Cap XVII EPILOG: este reluata tema destinului de la inceput prin prezentarea batranei care ia copiii si pleaca mai departe

CONFLICT

Conflictul interior: trait de Ghita care este sfasiat de doua tendinte contradictorii: una de a ramane om cinstit si cealalta de a se imbogati alaturi de Lica

Relaia dintre Ghi, protagonistul nuvelei i Lic, personaj negativ, ntruchipare a maleficului, st la baza conflictului exterior al nuvelei.

REPERE SPATIO-TEMPORALE

Carciuma de la Moara cu noroc este asezata la rascruce de drumuri, izolata de restul lumii

Actiunea se desfasoara pe parcursul unui an, intre doua repere temporale cu valoare religioasa: de la Sf.Gheorghe pana la Paste

ACTIUNE: MOMENTELE SUBIECTULUI

EXPOZITIUNEA(Cap: II-XVI)

Descrierea drumului care merge la Moara cu noroc si a locului in care se afla aceasta

INTRIGA

Aparitia lui Lica Samadaul la Moara cu noroc, un personaj ciudat, carismatic, seful porcarilor si al turmelor de porci din imprejurimi, tulbura echilibrul familieiDESFASURAREA ACTIUNII

Cu toate ca Ghita isi da seama ca Lica reprezinta un pericol pentru el si familia lui, acesta nu se poate sustrage influentei malefice pe care o exercita asupra lui, si nici tentatiei imbogatirii.

Insa din momentul aparitiei lui Lica, incepe procesul iremediabil de instrainare a lui Ghita fata de familie.

Datorita generozitatii Samadaului, starea materiala a lui Ghita devine tot mai infloritoare, numai ca omul incepe sa-si piarda increderea in sine. Tocmai de aceea devine tot mai atent la imaginea pe care lumea o are despre el.

Prin faptul ca jura stramb la proces acoperindu-i nelegiuirile lui Lica, Ghita devine complice la crima.

Se hotaraste sa il dea in vileag cu ajutorul lui Pintea. Nu e sincer insa nici cu Pintea si acest lucru ii va aduce pieirea.

Ghita ajunge pe ultima treapta a degradarii morale in momentul in care, orbit de furie este dispus sa faca orice pentru a se razbuna pe Lica, isi arunca sotia , la sarbatorile Pastelui, drept momeala, in bratele Samadaului.

Spera pana in ultimul moment ca se va produce o minune si ca sotia va rezista influentei malefice a acestuia.

Dezgustata insa de lasitatea lui Ghita, care se instrainase de familie, intr-un gest de razbunare , Ana i se daruieste lui Lica, deoarece, in ciuda nelegiuirilor comise, Lica eom, pe cand Ghita nu e decat muiere imbracata in haine barbatesti.

PUNCTUL CULMINANT

Dandu-si seama ca sotia l-a inselat, Ghita o ucide pe Ana.

La randul lui Ghita este ucis de Raut, din ordinul lui Lica.

DEZNODAMANTUL

Incendiul, pus la cale de Lica si de oamenii lui mistuie carciuma de la Moara cu noroc in noaptea de Pasti si singurele personaje care supravietuiesc sunt batrana si copiii, fiintele cu adevarat morale si inocente din carte.

Lica scapa de Pintea izbindu-se cu capul de un stejar

Nuvela se incheie in mod simetric cu vorbele batranei: asa le-a fost data.

4) PERSONAJ PRINCIPAL

Ghita traieste o drama psihologica concretizata prin trei pierderi: increderea in sine, increderea celorlalti in el si increderea Anei, sotia lui, in el.

Ghita este capul familiei pe care incearca sa o conduca spre bunastare. Atata timp cat se dovedeste un om de actiune, mobil, cu initiativa, lucrurile merg bine. Carciuma aduce profit, iar familia traieste in armonie.

Bun meserias, om harnic, bland si cumsecade , Ghita doreste sa agoniseasca atatia bani cat sa-si angajeze vreo zece calfe carora sa le poata da de carpit cizmele oamenilor.

Aparitia lui Lica Samadaul la Moara cu noroc tulbura echilibrul familiei, dar si pe cel interior, al lui Ghita. Cu toate ca isi da seama ca Lica reprezinta un pericol pentru el si familia lui, nu se poate sustrage ispitei malefice pe care acesta o exercita asupra lui.

Din momentul aparitiei lui Lica, incepe procesul iremediabil de instrainare a lui Ghita fata de familie.

Ghita depaseste limita normala a unui om care aspira spre o fireasca satisfactie materiala si sociala. Patima pentru bani si fascinatia diabolica a personalitatii Samadaului il determina sa ajunga pe ultima treapta a degradarii morale. Sfarsitul lui si al celor care il inconjoara este in mod inevitabil tragic.

a) CARACTERIZARE DIRECTA

de catre alte personaje

Lica isi da seama ca Ghita e un om de nadejde si chiar ii spune acest lucru: tu esti om, Ghita.

Totusi Samadaului nu-i convine un om pe care sa nu-l tina de frica si de aceea treptat distruge imaginea celorlalti despre carciumar ca om onest si cinstit. Astfel Ghita se trezeste implicat fara voie in jefuirea arendasului si in uciderea unei femei.

Ana i se daruieste lui Lica , deoarece in ciuda nelegiuirilor comise, Lica e om, pe cand Ghita nu e decat muiere imbracata in haine barbatesti.

b)CARACTERIZARE INDIRECTA

Gesturile, gandurile , faptele personajului

tradeaza conflictul interior si se constituie intr-o magistrala caracterizare indirecta.

La un moment dat, Ghita ajunge sa regrete faptul ca are familie si copii.

5) RELATIE PERSONAJE Ghi Lic

Acetia se afl n opoziie deoarece provin din dou lumi complet diferite.

Ghi provine dintr-o lume condus de legile buneicuviine, ale onoarei, n care oamenii triesc cu frica lui Dumnezeu;

Lic Smdul triete ntr-o lume guvernat de legi proprii, nescrise, altele dect cele ale statului, o lume a hoilor protejai, fiind un simbol al degradrii morale.

ntlnirea dintre cei doi la Moara cu noroc nsemn declanarea inevitabil a conflictului exterior.

Ptrunderea lui Lic n viaa lui Ghideclaneaz o dram psihologic ce va duce ncet, dar sigur la degradarea moral a celui din urm.

Ghi ar dori s rmn la moar trei ani (ma pun pe picioare, ncat s pot s lucrez cu zece calfe i s ledau altora de carpit), dar uneori parc presimte pericol, mai ales atunci cnd Lic ncearc s-l subordoneze.

Totui,el crede c poate gasi o soluie (aceti trei ani atrnau de Lic. Dac se punea bine cu dnsul, putea s-i mearga de minune, cci oameni ca Lic sunt darnici).

Om al frdelegilor, criminal nrit (faptele fiind mrturisite lui Ghi),Lic Smduli d seama c Ghi are un caracter puternic, dar fiind un bun cunosctor de oameni, i simte n acelai timp slbiciunea: patima catigului de bani.

Dorindu-l subordonat, oricnd la ordinele sale, Lic l implic pe crciumar n frdelegile sale (jefuirea arendaului, uciderea femeii i a copilului), oferindu-i bani i ncercnd s distrug legtura sufleteasc dintre el i soia sa.

De altfel,Ghise nstrineaz de familie i de Ana, de team ca ea s nu i descopere implicarea n afacerile murdare i astfel linitea colibei se distruge, banuielile afectnd relaiile celor doi soi.

Smdul se apropie de Ana, nfisndu-se ntr-o lumin favorabil, grijuliu cu copiii ei. Ana,ns, i iubete soul, chiar dac acesta i spune la un moment dat c i st n cale.

Licare n el o inteligen malefic; jocul dublu al lui Ghi (de a trata cu Lic i de a face marturisiri lui Pintea) eueaz.

Ghie distrus nu doar de patima navuirii,ci i de lipsa de sinceritate. El este nesincer la procesul lui Lic de la Oradea, nesincer cu Pintea i cu Ana. ncercarea de a-l inela pe Lic, reinnd o parte din banii schimbai i este fatal.

Om lipsit de scrupule, Lica distruge i frm de umanitate din Ghi, dragostea pentru Ana, determinnd-o pe aceasta s i se druiasc, atunci cnd e lsat de Pati la discreia poftelor sale.

Aceast dram final e declanat tocmai de dragostea Anei, care nu dorise s l lase pe soul ei singur de Pati.

n cele din urm, Lic l aduce pe Ghi n situaia de a-i ucide soia, iar acesta va muri ucis de Ru tot din ordinul Smdului.

Lic incendiaz crciuma de la Moara cu noroc, dup care i zdrobete capul ntr-un copac pentru a nu cdea viu n minile jandarmului Pintea.

Moartea lui Ghi este corecia pe care destinul i-o aplic pentru nerespectarea principiului cumptrii enunat n debutul nuvelei prin cuvintele btrnei, iar cea a lui Lic o pedeaps pe msura faptelor sale.

Aadar, ca urmare a viziunii moralizatoare a naratorului, cele dou personaje ale nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici, ntre care se stabilete o relaie complex i un puternic conflict, au un sfrit tragic.

6) STIL NARATIV Stilul nuvelei este sobru, concis , fara podoabe

Ghita- caracterizarea personaj principal-

1) DATE APARITIE SI CONSTRUCTIE nuvela

2) INCADRARE PERSONAJ

3) CONFLICT nuvela

REPERE SPATIO-TEMPORARE

ACTIUNE nuvela

4) CARACTERIZARE: a) DIRECTAb) INDIRECTA

5) RELATIE PERSONAJE

6) OPINIE

Ghita- caracterizarea personaj principal-

1) DATE APARITIE SI CONSTRUCTIVE

este publicata in 1881, in volumul de debut Novele din popor, reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului

2) INCADRARE PERSONAJ

Ghita este cel mai complex personaj din nuvelistica lui Slavici, al carui destin ilustreaza consecintele nefaste ale setei de inavutire. Personaj principal, mobil,

3) CONFLICT

conflictul interior: trait de Ghita care este sfasiat de doua tendinte contradictorii: una de a ramane om cinstit si cealalta de a se imbogati alaturi de Lica

Relaia dintre Ghi, protagonistul nuvelei i Lic, personaj negativ, ntruchipare a maleficului, st la baza conflictului exterior al nuvelei.

REPERE SPATIO TEMPORALE

Carciuma de la Moara cu noroc este asezata la rascruce de drumuri, izolata de restul lumii

Actiunea se desfasoara pe parcursul unui an, intre doua repere temporale cu valoare religioasa: de la Sf.Gheorghe pana la Paste

ACTIUNE: MOMENTELE SUBIECTULUI

EXPOZITIUNEA(Cap: II-XVI)

Descrierea drumului care merge la Moara cu noroc si a locului in care se afla aceasta

INTRIGA

Aparitia lui Lica Samadaul la Moara cu noroc,un personaj ciudat, carismatic, seful porcarilor si al turmelor de porci din imprejurimi, tulbura echilibrul familiei

DESFASURAREA ACTIUNII

Cu toate ca Ghita isi da seama ca Lica reprezinta un pericol pentru el si familia lui, acesta nu se poate sustrage influentei malefice pe care o exercita asupra lui, si nici tentatiei imbogatirii.

Insa din momentul aparitiei lui Lica, incepe procesul iremediabil de instrainare a lui Ghita fata de familie.

Datorita generozitatii Samadaului, starea materiala a lui Ghita devine tot mai infloritoare, numai ca omul incepe sa-si piarda increderea in sine. Tocmai de aceea devine tot mai atent la imaginea pe care lumea o are despre el.

Prin faptul ca jura stramb la proces acoperindu-i nelegiuirile lui Lica, Ghita devine complice la crima.

Se hotaraste sa il dea in vileag cu ajutorul lui Pintea. Nu e sincer insa nici cu Pintea si acest lucru ii va aduce pieirea.

Ghita ajunge pe ultima treapta a degradarii morale in momentul in care, orbit de furie este dispus sa faca orice pentru a se razbuna pe Lica, isi arunca sotia , la sarbatorile Pastelui, drept momeala, in bratele Samadaului.

Spera pana in ultimul moment ca se va produce o minune si ca sotia va rezista influentei malefice a acestuia.

Dezgustata insa de lasitatea lui Ghita, care se instrainase de familie, intr-un gest de razbunare , Ana i se daruieste lui Lica, deoarece, in ciuda nelegiuirilor comise, Lica eom, pe cand Ghita nu e decat muiere imbracata in haine barbatesti.

PUNCTUL CULMINANT

Dandu-si seama ca sotia l-a inselat, Ghita o ucide pe Ana.

La randul lui Ghita este ucis de Raut, din ordinul lui Lica.

DEZNODAMANTUL

Incendiul, pus la cale de Lica si de oamenii lui mistuie carciuma de la Moara cu noroc in noaptea de Pasti si singurele personaje care supravietuiesc sunt batrana si copiii, fiintele cu adevarat morale si inocente din carte.

Lica scapa de Pintea izbindu-se cu capul de un stejar

Nuvela se incheie in mod simetric cu vorbele batranei: asa le-a fost data.

4) CARACTERIZARE

Ghita traieste o drama psihologica concretizata prin trei pierderi: increderea in sine, increderea celorlalti in el si increderea Anei, sotia lui, in el.

Ghita este capul familiei pe care incearca sa o conduca spre bunastare. Atata timp cat se dovedeste un om de actiune, mobil, cu initiativa, lucrurile merg bine. Carciuma aduce profit, iar familia traieste in armonie.

Bun meserias, om harnic, bland si cumsecade , Ghita doreste sa agoniseasca atatia bani cat sa-si angajeze vreo zece calfe carora sa le poata da de carpit cizmele oamenilor.

Aparitia lui Lica Samadaul la Moara cu noroc tulbura echilibrul familiei, dar si pe cel interior, al lui Ghita. Cu toate ca isi da seama ca Lica reprezinta un pericol pentru el si familia lui, nu se poate sustrage ispitei malefice pe care acesta o exercita asupra lui.

Din momentul aparitiei lui Lica, incepe procesul iremediabil de instrainare a lui Ghita fata de familie.

Ghita depaseste limita normala a unui om care aspira spre o fireasca satisfactie materiala si sociala. Patima pentru bani si fascinatia diabolica a personalitatii Samadaului il determina sa ajunga pe ultima treapta a degradarii morale. Sfarsitul lui si al celor care il inconjoara este in mod inevitabil tragic.

a) CARACTERIZARE DIRECTA

de catre alte personaje

Lica isi da seama ca Ghita e un om de nadejde si chiar ii spune acest lucru: tu esti om, Ghita.

Totusi Samadaului nu-i convine un om pe care sa nu-l tina de frica si de aceea treptat distruge imaginea celorlalti despre carciumar ca om onest si cinstit. Astfel Ghita se trezeste implicat fara voie in jefuirea arendasului si in uciderea unei femei.

Ana i se daruieste lui Lica , deoarece in ciuda nelegiuirilor comise, Lica e om, pe cand Ghita nu e decat muiere imbracata in haine barbatesti.

b)CARACTERIZARE INDIRECTA Gesturile, gandurile , faptele personajului

tradeaza conflictul interior si se constituie intr-o magistrala caracterizare indirecta. La un moment dat, Ghita ajunge sa regrete faptul ca are familie si copii.

5) RELATIE PERSONAJE

Ghi Lic

Acetia se afl n opoziie deoarece provin din dou lumi complet diferite.

Ghi provine dintr-o lume condus de legile buneicuviine, ale onoarei, n care oamenii triesc cu frica lui Dumnezeu;

Lic Smdul triete ntr-o lume guvernat de legi proprii, nescrise, altele dect cele ale statului, o lume a hoilor protejai, fiind un simbol al degradrii morale.

ntlnirea dintre cei doi la Moara cu noroc nsemn declanarea inevitabil a conflictului exterior.

Ptrunderea lui Lic n viaa lui Ghideclaneaz o dram psihologic ce va duce ncet, dar sigur la degradarea moral a celui din urm.

Ghi ar dori s rmn la moar trei ani (ma pun pe picioare, ncat s pot s lucrez cu zece calfe i s ledau altora de carpit), dar uneori parc presimte pericol, mai ales atunci cnd Lic ncearc s-l subordoneze .

Totui,el crede c poate gasi o soluie (aceti trei ani atrnau de Lic. Dac se punea bine cu dnsul, putea s-i mearga de minune, cci oameni ca Lic sunt darnici).

Om al frdelegilor, criminal nrit (faptele fiind mrturisite lui Ghi),Lic Smduli d seama c Ghi are un caracter puternic, dar fiind un bun cunosctor de oameni, i simte n acelai timp slbiciunea: patima catigului de bani.

Dorindu-l subordonat, oricnd la ordinele sale, Lic l implic pe crciumar n frdelegile sale (jefuirea arendaului, uciderea femeii i a copilului), oferindu-i bani i ncercnd s distrug legtura sufleteasc dintre el i soia sa.

De altfel,Ghise nstrineaz de familie i de Ana, de team ca ea s nu i descopere implicarea n afacerile murdare i astfel linitea colibei se distruge, banuielile afectnd relaiile celor doi soi.

Smdul se apropie de Ana, nfisndu-se ntr-o lumin favorabil, grijuliu cu copiii ei. Ana,ns, i iubete soul, chiar dac acesta i spune la un moment dat c i st n cale.

Licare n el o inteligen malefic; jocul dublu al lui Ghi (de a trata cu Lic i de a face marturisiri lui Pintea) eueaz.

Ghie distrus nu doar de patima navuirii,ci i de lipsa de sinceritate. El este nesincer la procesul lui Lic de la Oradea, nesincer cu Pintea i cu Ana. ncercarea de a-l inela pe Lic, reinnd o parte din banii schimbai i este fatal. Reactiile sale sunt guvernate de frica.

Om lipsit de scrupule, Lica distruge i frm de umanitate din Ghi, dragostea pentru Ana, determinnd-o pe aceasta s i se druiasc, atunci cnd e lsat de Pati la discreia poftelor sale.

Aceast dram final e declanat tocmai de dragostea Anei, care nu dorise s l lase pe soul ei singur de Pati.

n cele din urm, Lic l aduce pe Ghi n situaia de a-i ucide soia, iar acesta va muri ucis de Ru tot din ordinul Smdului.

Lic incendiaz crciuma de la Moara cu noroc, dup care i zdrobete capul ntr-un copac pentru a nu cdea viu n minile jandarmului Pintea.

Moartea lui Ghi este corecia pe care destinul i-o aplic pentru nerespectarea principiului cumptrii enunat n debutul nuvelei prin cuvintele btrnei, iar cea a lui Lic o pedeaps pe msura faptelor sale.

Aadar, ca urmare a viziunii moralizatoare a naratorului, cele dou personaje ale nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici, ntre care se stabilete o relaie complex i un puternic conflict, au un sfrit tragic.

Ana- caracterizarea personaj principal-

1) DATE APARITIE SI CONSTRUCTIE nuvela

2) INCADRARE PERSONAJ

3) CONFLICT nuvela

REPERE SPATIO-TEMPORARE

ACTIUNE nuvela

4) CARACTERIZARE: a) DIRECTAb) INDIRECTA

5) RELATIE PERSONAJE

6) OPINIE

Ana- caracterizarea personaj principal-1) DATE APARITIE SI CONSTRUCTIVE

este publicata in 1881, in volumul de debut Novele din popor, reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului

2) INCADRARE PERSONAJ

Personaj secundar

3) CONFLICT

conflictul interior: trait de Ghita care este sfasiat de doua tendinte contradictorii: una de a ramane om cinstit si cealalta de a se imbogati alaturi de Lica

Relaia dintre Ghi, protagonistul nuvelei i Lic, personaj negativ, ntruchipare a maleficului, st la baza conflictului exterior al nuvelei.

REPERE SPATIO TEMPORALE

Carciuma de la Moara cu noroc este asezata la rascruce de drumuri, izolata de restul lumii

Actiunea se desfasoara pe parcursul unui an, intre doua repere temporale cu valoare religioasa: de la Sf.Gheorghe pana la Paste

ACTIUNE: MOMENTELE SUBIECTULUI

EXPOZITIUNEA(Cap: II-XVI)

Descrierea drumului care merge la Moara cu noroc si a locului in care se afla aceasta

INTRIGA

Aparitia lui Lica Samadaul la Moara cu noroc,un personaj ciudat, carismatic, seful porcarilor si al turmelor de porci din imprejurimi, tulbura echilibrul familiei

DESFASURAREA ACTIUNII

Cu toate ca Ghita isi da seama ca Lica reprezinta un pericol pentru el si familia lui, acesta nu se poate sustrage influentei malefice pe care o exercita asupra lui, si nici tentatiei imbogatirii.

Insa din momentul aparitiei lui Lica, incepe procesul iremediabil de instrainare a lui Ghita fata de familie.

Datorita generozitatii Samadaului, starea materiala a lui Ghita devine tot mai infloritoare, numai ca omul incepe sa-si piarda increderea in sine. Tocmai de aceea devine tot mai atent la imaginea pe care lumea o are despre el.

Prin faptul ca jura stramb la proces acoperindu-i nelegiuirile lui Lica, Ghita devine complice la crima.

Se hotaraste sa il dea in vileag cu ajutorul lui Pintea. Nu e sincer insa nici cu Pintea si acest lucru ii va aduce pieirea.

Ghita ajunge pe ultima treapta a degradarii morale in momentul in care, orbit de furie este dispus sa faca orice pentru a se razbuna pe Lica, isi arunca sotia , la sarbatorile Pastelui, drept momeala, in bratele Samadaului.

Spera pana in ultimul moment ca se va produce o minune si ca sotia va rezista influentei malefice a acestuia.

Dezgustata insa de lasitatea lui Ghita, care se instrainase de familie, intr-un gest de razbunare , Ana i se daruieste lui Lica, deoarece, in ciuda nelegiuirilor comise, Lica eom, pe cand Ghita nu e decat muiere imbracata in haine barbatesti.

PUNCTUL CULMINANT

Dandu-si seama ca sotia l-a inselat, Ghita o ucide pe Ana.

La randul lui Ghita este ucis de Raut, din ordinul lui Lica.

DEZNODAMANTUL

IncendiuL, pus la cale de Lica si de oamenii lui mistuie carciuma de la Moara cu noroc in noaptea de Pasti si singurele personaje care supravietuiesc sunt batrana si copiii, fiintele cu adevarat morale si inocente din carte.

Lica scapa de Pintea izbindu-se cu capul de un stejar

Nuvela se incheie in mod simetric cu vorbele batranei: asa le-a fost data.

4) CARACTERIZARE

Ana sufera transformari interioare , care ii ofera scriitorului posibilitatea unei fine analize a psihologiei feminine.

Ana are un destin tragic, cu toate ca ea intruchipeaza in familie duiosia, inocenta.

Protejata de mama si apoi de sot, Ana traieste ca intr-un clopot de sticla, de aceea la aparitia lui Lica ea se cutremura.

Totusi da dovada de inteligenta si de intuitie , atunci cand incearca sa-l apere pe Ghita de influenta lui Lica.

a)CARACTERIZARE DIRECTA

de catre narator

Portretul ei fizic este realizat in mod direct de catre narator prin intermediul unor adjective cu valoare de epitet: Ana era frageda si subtirica.

b)CARACTERIZARE INDIRECTA

Gesturile, gandurile, faptele personajului

Ana se simte tot ma parasita de Ghita, incearca sa-l ajute, sa-i patrunda in ganduri, dar acesta se instraineaza de ea si o arunca treptat in bratele lui Lica, indemnand-o mai intai sa se joace cu el, ca doar n-o sa-i ia ceva din frumusete.

Este adanc jignita de lipsa de incredere pe care i-o arata Ghita si sperand ca ii va starni gelozia, incepe sa-i acorde din ce in ce mai multa atentie lui Lica.

Dezgustata de lasitatea sotului care o lasa singura cu Lica si pleaca la Ineu, Ana i se daruieste lui Lica intr-un gest de razbunare disperata.

Dispretul profund pe care-l simte pentru Ghita reiese din declaratia care i-o face lui Lica: tu esti om, Lica, iar Ghita nu e ecat muiere in haine barbatesti.

In mod inevitabil , Ana sfarseste tragic injunghiata de Ghita, caruia ii striga cu disperare ca nu vrea sa moara.

5) RELATIE PERSONAJE

Ana-Ghita

Aceasta relatie, la inceput, se bazeaza pe o mare iubire si grija, dar sfarseste tragic din cauza instrainarii lui Ghita fata de familie, manipulate fiind de Lica si aflandu-se sub imperiul fricii

Lica ramane egal cu sine un om rau si primejdios.

Personajul secundar , jandarmul Pintea urmareste pedepsirea lui Lica pe cai legale, motiv pentru care se asociaza cu Ghita.

Batrana si copiii , personaje episodice, supravietuiesc incendiului de la Moara cu noroc pentru ca sunt singurile fiinte morale si inocente.

22