matricea de specificatii

download matricea de specificatii

of 19

Transcript of matricea de specificatii

este prezentat n literatura pedagogic n strns conexiune cu filosofia evalurii prin raportare la obiective, constituind o punte de legtur ntre obiective, coninuturi i obiective evaluare, n calitate de componente ale curriculumului

Matricea de specificaii const ntr-un tabel cu dou intrri care servete la proiectarea i organizarea itemilor dintr-un test docimologic, n care sunt precizate, pe de o parte, coninuturile care vor fi vizate, i, pe d alt i il i i de l parte, nivelele taxonomice la care se plaseaz obiectivele de evaluare. Liniile matricei de specificaii includ elementele de coninut vizate, iar coloanele se refer la nivelele taxonomice la care vor fi msurate performanele elevilor n raport cu aceste coninuturi.

Coninuturi/ Obiective Element de coninut 1 Element de coninut 2 Element de coninut 3 Element de coninut 4 Total

Achiziia informaiei 10 (2)

nelegere

Aplicare

Analiz

Total

-

-

-

10 (2)

10 (2)

10 (2)

5 (1)

-

25 (5)

-

10 (2)

25 (5)

-

35 (7)

10(2) 30 (6)

10 (2) 30 (6)

30 (6)

10 (2) 10 (2)

30 (6) 100 (20)

Matricea de specificaii general - util n proiectarea testelor sumative care vizeaz coninuturi largi i obiective cu nivele de complexitate ridicate. Ele specific uniti mari de coninut i nivele taxonomice generale. Matricea de specificaii detaliat - recomandat n cazul testelor sumative care vizeaz coninuturi mai restrnse (evaluare la finalul unei uniti de nvare, la finalul unui semestru etc.) i chiar n cazul testelor etc ) formative (care pot viza coninutul unei singure lecii i, n mod evident, nu pot inti dect anumite nivele taxonomice). Ea poate detalia fie coninuturile care ) p

vor fi acoperite prin test, fie nivelele taxonomice, fie pot include informaii amnunite despre ambele dimensiuni.

Obiectivitate Aplicabilitate Fidelitate Validitate

caracterul explicit i la claritatea itemilor, care s permit obinerea de scoruri comparabile n cazul unor evaluatori competeni

adecvarea itemilor la coninuturile vizate, la volumul de timp i resurse materiale necesare aplicrii, la claritatea modalitii de calculare a scorurilor scorurilor.

consistena sau stabilitatea unui test Modaliti de estimare a fidelitii:

Fidelitatea test-retest; Fidelitatea prin forme alternative; Fidelitatea estimat prin consistena intern sau omogenitatea unui test; Fidelitatea interevaluatori

presupune ca aplicarea instrumentului de evaluare acelorai subieci, n momente diferite, s conduc la obinerea unor rezultate comparabile comparabile. Puncte slabe: stabilitatea rezultatelor ar putea fi dat de memorarea ntrebrilor i a rspunsurilor, nu de calitile instrumentului. Recomandri: intervalul de timp ntre cele dou aplicri s fie suficient de lung pentru a evita acest tip de eroare.

rezultatele subiecilor n urma aplicrii unui test vor fi comparabile cu cele obinute de aceiai subieci n urma aplicrii unui test cu itemi similari. Recomandare: Estimarea acestui tip de fidelitate implic fie ca cercettorul s formuleze aceiai itemi n form diferit, fie s schimbe ordinea itemilor n cadrul aceluiai instrument. Atenie! Indicatorul statistic al coeficientului deconsider c un coeficient de corelaie egal sau mai mare de 0,70 este suficient pentru a asigura cele dou tipuri de fidelitate. Dup Anastasi i Evans, coeficientul de corelaie este ntre 0,80-0,90.

stabilitate i al coeficientului de echivalen este coeficientul de corelaie Pearson. Cele mai multe lucrri

se refer, pe de o parte, la msura n care toi itemii relaioneaz ntre ei i, pe de alt parte, la msura n care fiecare item relaioneaz cu rezultatul total obinut de subieci. subieci Metode de calcul: metoda njumtirii (split-half), (split half), metoda de calcul a coeficientului alpha Cronbach metoda Kuder-Richardson

concordana ntre evalurile realizate de doi sau mai muli cercettori care aplic acelai instrument acelorai subieci.

msura n care un test msoar ceea ce i-a propus s msoare; Tipuri de validitate:

reflect msura n care itemii unui test acoper problema de studiat

presupune o concordan ridicat ntre rezultatele subiecilor n urma aplicrii unui test i un criteriu. Forme:

Validitatea concurenial presupune compararea rezultatelor ntre instrumentul de evaluare i criteriu sau un alt instrument (al crui validitate a fost anterior determinat i este ridicat). n acest caz coeficientul de ridicat) caz, validitate exprim corelaia ntre instrument i criteriu. Validitatea predictiv surprinde relaia ntre valorile obinute prin aplicarea instrumentului i criteriu n criteriu, condiiile n care msurarea criteriului este realizat ulterior, deci puterea instrumentului de a anticipa comportamente, fenomene viitoare.

Pentru a aprecia validitatea global a unui test este necesar att specificarea mai multor coeficieni de fidelitate, ct i prezentarea unor consideraii legate de toate tipurile de validitate.

se refer la ct de bine este transpus ntr-un instrument un concept (o competen, o caracteristic etc.).

calculeaz ca procent de subieci care rezolv l l td bi i l corect un item. Itemii prea uor sau prea dificil de rezolvat nu ofer informaii relevante despre subieci i sunt eliminai n etapa de revizuire a testului. Din punct de vedere strict statistic itemul statistic, ideal ar fi cel care este rezolvat corect de 50% dintre subieci. n general, se accept un coeficient de dificultate cuprins ntre 25% i 75%.

Coeficientul de dificultate al unui item - se

n care un it item f face diferena ntre subiecii dif t bi ii cu performane nalte i cei cu performane sczute.

Coeficientul de discriminare - indic msura

Se poate calcula ca diferen ntre procentul de subieci care au rezolvat corect itemul analizat din cincimea superioar a clasamentului, realizat p p , pe baza scorurilor totale la test (primii 20% dintre subieci) i procentul de subieci care a rezolvat corect itemul analizat din cincimea inferioar a clasamentului (ultimii 20% dintre subieci). Valoarea minim acceptat a coeficientului de discriminare este de 25%.