Lucrare Seminar.doc 12,10,2015

download Lucrare Seminar.doc 12,10,2015

of 6

Transcript of Lucrare Seminar.doc 12,10,2015

SECOLUL AL XX-LEA. MODERNITATEA NTRE VIOLEN I PROGRES.

Gndirea iluminist de la sfritul secolului al XIX-lea anuna o perioad de explozie a modernitii civilizaionale, ns demersul acesteia a fost, n repetate rnduri, perturbat, mai ales n prima jumtate a secolului al XX-lea, de o serie de evenimente politice i sociale, evenimente care i-au pus amprenta asupra omenirii.

Secol al marilor revoluii politice, sociale, economice, tiinifice i culturale, secolul al XX-lea este un secol al extremelor care a cunoscut antiteza ntre o civilizaie dus pn la culmile speranelor i a visurilor umane, pe de o parte, i, pe lng, cele dou mari Rzboaie Mondiale, numeroase conflicte sngeroase materializate n alte rzboaie sau revoluii, pe de alt parte. n acest secol, progresul civilizaiei i violena au avut traiectorii paralele i, deopotriv egale. Cele mai violente conflicte n aceast er sunt considerate a fi:

Cele dou Rzboaie Balcanice din 1912-1913 dintre statele balcanice i Imperiul Otoman, n urma crora Romnia a ctigat Cadrilaterul, dar i poziia de garant al stabilitii i al pcii n regiunea Balcanic (prin semnarea tratatului de Pace la Bucureti), precedate, la scurt timp de Primul Rzboi Mondial (1914-1918), n care au pierit 8,5 milioane de oameni, un rzboi lung, de uzur, care a schimbat n mod ireversibil lumea, disprnd de pe harta lumii marile imperii i conturnd pe aceasta graniele noilor state independente. Pe fondul acestui mare conflict mondial, n Imperiul Rus izbucnete Revoluia Bolevic (1917) al crei lider a fost Vladimir Ilici Lenin. Aceast revoluie a desfiinat arismul i a instaurat pentru aproape apte decenii comunismul ca form de conducere. Perioada interbelic, de reconstrucie, ce a urmat acestei mari conflagraii nu a fost ns lipsit de conflicte. Astfel putem aminti Rzboiul maghiaro-ceho-romn (1919), Rzboiul civil din Rusia (1919 -1921), Rzboiul ruso-polonez din 1921 i ruso-finlandez din 1939, precum i Rzboiul civil Spaniol (1936 1939). Al Doilea Rzboi Mondial a nceput la 1 septembrie 1939, atunci cnd Germania invadeaz Polonia i ocup partea rsritean a acesteia, parte controlat de Uniunea Sovietic. A fost cel mai mare conflict armat generalizat care a zdruncinat cea mai mare parte a globului i care, n urma marilor descoperiri tiinifice (inclusiv bomba atomic), a ucis peste 50 de milioane de oameni de pe ntreaga planet. Dup acest mare rzboi au urmat o serie de alte rzboaie precum Rzboiul dintre Coreea de Nord (susinut de URSS) i Coreea de Sud (susinut de SUA) (1950 1953), Rzboiul din Vietnam (1965 1975) dintre SUA i trupele comuniste din Nordul Vietnamului, care apoi au preluat integral controlul rii, Rzboiul civil din Liban (1975 1990), Rzboiul din Irak Iran (1980 1988), Rzboiul civil din Afganistan (1979 -1989), Rzboiul din Golf (1991), Rzboiul din Bosnia (1992 1995), Rzboiul ruso cecen din 1994, Conflictul din Kosovo (1998 1999). De asemenea, spre sfritul secolului al XX-lea, n rile cu un regim de guvernare totalitarist, au avut loc o serie de revoluii care au avut ca rezultat cderea comunismului i instaurarea democraiei capitaliste. Cea mai semnificativ n acest sens este Revoluia din Decembrie 1989 din ara noastr, conflict ce s-a soldat cu un numr mare de mori i rnii.n plan politic, n secolul al XX lea, pe lng ideologiile semnificative ale secolului al XIX-lea liberalismul, conservatorismul i socialismul -, apar ideologiile nazist, fascist i comunist. n acest veac are loc o confruntare ntre regimurile democratice si cele totalitare.

n timpul primului rzboi mondial principiile democraiei liberale au avut de suferit datorit interveniei puternice a statului pentru obinerea victoriei. Mai mult, dup ncheierea acestuia statul caut s menin controlul pentru soluionarea marilor probleme cu caracter economic sau social.

n cele mai importante state democratice - Marea Britanie, Franta, S.U.A. - pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntau dup rzboi, electoratul a adus la putere partidele de dreapta: Partidul Conservator n Anglia, Blocul National n Franta, Partidul Republican n S.U.A. Acestea au promovat o politica economica de redresare dar cu efecte antisociale, ceea ce a dus la nmulirea aciunilor revendicative. Mai mult, in S.U.A. republicanii promoveaz o politica izolaionist n plan extern, protecionist (pe plan economic) i puritan (cu accente xenofobe pe plan intern). Aceste partide au dominat scena politic pn la marea criz economic din 1929-1933.

n Europa central i rsritean prbuirea marilor imperii: german, austro-ungar i rus a fost urmat de apariia unor state cu regimuri politice liberal democratice. Consolidarea sistemului democratic depindea n aceste state de rezolvarea a dou probleme cheie: cea agrara si cea constituional. Noile state introduc, intre 1919-1921, legi care, cu mici diferene, prevd desfiinarea marii proprieti n schimbul despgubirilor i redistribuirea pmntului ctre rani. n acelai timp guvernele elaboreaz constituii democratice.Marea criz din 1929-1933 pune in dificultate democraiile liberale, care se confrunt cu grave probleme economice si sociale. n timp ce n state precum Marea Britanie, Frana, Olanda, Belgia, Elveia, Danemarca, Norvegia, Suedia sau n Cehoslovacia, unde regimurile democratice supravieuiesc, n altele - Germania, Italia, Spania, Portugalia, Grecia - se instaleaz regimuri autoritare.Scderea nivelului de trai, instabilitatea din primii ani ai perioadei interbelice, reaciile fa de modul cum s-au pus bazele pcii au condus la apariia unor micri extremiste i la instaurarea, n multe state europene a unor regimuri dictatoriale. n context i fac apariia ideologiile extremiste:fascist, nazist i comunist.Fascismula aparut n Italia, fiind instaurat de Benito Mussolini i a mbrcat forma corporatist. Acesta preconiza o societate organizat n grupuri profesionale, numite corporaii. Pe plan politic corporatismul urmrea nlocuirea Parlamentului cu o Adunare a delegaiilor corporaiilor, noua organizare urmnd, s asigure prosperitatea tuturor categoriilor sociale. Fascitii au pus mare accent pe naionalism si pe promisiunile de restaurare a "onoarei naionale". Ei considerau ca statul naiune avea viaa sa proprie, diferit de vieile fiinelor umane care-1 compuneau. Fascitii organizeaz marul asupra Romei, determinndu-1 pe regele Victor Emanuel al III-lea, care se temea de tulburri sociale, s demita guvernul si sa accepte numirea lui Mussolini ca prim-ministru la 29 octombrie 1922. O lun mai trziu Parlamentul i acord puteri depline, iar n urma alegerilor din 6 aprilie 1924 Camera Deputatilor devine majoritar fascist, asigurndu-i lui Mussolini toate prghiile puterii.Pentru atragerea maselor Mussolini a impus adoptarea unor masuri si programe care s-au bucurat de sustinere popular: a ncercat sa controleze marele capital, sa stavileasc abuzurile si corupia, a luat masuri mpotriva Mafiei. Activitatea sindicatelor a fost redusa la tcere, libertarea presei a fost suprimat, activitatea partidelor politice a fost interzis.

Nazismulca ideologie a fost fundamentat de Adolf Hitler in lucrarea Mein Kampf. La baza acestei ideologii au stat naionalismul exacerbat, rasismul si antisemitismul.Nazismul a aparut intr-o perioada dificila pentru natiunea germana. Germania care fusese nvins in primul razboi mondial s-a considerat umilit prin prevederile Tratatului de Pace de la Versailles. Germanii considerau ca li s-a impus un "dictat". Nazistii au pus un mare accent pe nationalism si pe promisiunile de restaurare a onoarei naionale. Hitler considera vinovat pentru problemele economice si sociale ale Germaniei, sistemul democraiei parlamentare. Singura soluie pe care o susinea Hitler era dictatura unui singur partid condus de un lider providenial care s supun naiunea n numele binelui general. El urmrea crearea unui imperiu (reich) care sa-i cuprinda pe toi germanii. Justifica expansiunea germana prin nevoia de "spaiu vital" pentru rasa arian, considerat superioar. Spre deosebire de Mussolini, Hitler a fcut din rasism si in special din antisemitism, o component esenial a programului su. Evreii erau gsii vinovai de toate relele societii germane si de aceea nazitii susineau eliminarea lor prin exterminare.n ianuarie 1933, Adolf Hitler, conductorul Partidului National Socialist al Muncitorilor din Germania a fost numit, n urma alegerilor parlamentare, cancelar al Germaniei. Avnd majoritatea in Parlament, Hitler a obinut puteri dictatoriale, si a instaurarat dictatura nazist n Germania. Primele msuri luate de Hitler i-a vizat pe adversarii politici: toate partidele au fost scoase in afara legii cu exceptia Partidului National Socialist, micarea sindical a fost distrus, au fost eliminai advesrarii din propriul partid. In anul 1934, dup moartea preedintelui Germaniei, a preluat si atribuiile acestuia proclamndu-se "Fuhrer".De la inceput evreii au fost inta predilect a persecuiilor naziste. Pn la sfrsitul anului 1934 cei mai multi avocati, medici, profesori si functionari evrei si-au pierdut slujbele sau dreptul de a-si practica meseriile. Prin Legile de la Nurenberg, din 1935 evreilor le-au fost retrase toate drepturile civile in cadrul statului german.Cultura a fost subordonata scopurilor regimului. Tineretul era educat n spiritul unui devotament fanatic fa de regim si nregimentat n organizaii precum "tineretul hitlerist".Controlul regimului a fost instituit si asupra bisericii. Aceasta a fost supus persecuiilor din cauza valorilor promovate de cretinism - iubire i respect fa de aproapele tau - care constituiau contrariul valorilor promovate de naional-socialiti.

Comunismuli are originea n operele lui Marx care a fundamental teoria "luptei de clas". El susinea c societatea comunist se va edifica mai nti n rile dezvoltate n care proletariatul va prelua pe cale revoluionar puterea de la burghezie. Lenin a dezvoltat teoria marxist, susinnd c revoluia proletar poate s ias victorioas i tr-un stat mai puin dezvoltat cum era Rusia.In concepia lui Lenin comunitii reprezentau "avangarda" proletariatului. Ideologia comunista promitea oamenilor o schimbare totala a modului de viata prin realizarea unei societati fara clase, in care sa fie instaurate egalitatea si dreptatea. Teoria marxista sustinea ca in prima etapa, cea a construirii socialismului, era necesara mentinerea statului, ca instrument al dictaturi proletariatului, necesar reprimarii oricarei forme de rezistenta a dusmanilor clasei muncitoare.Primul regim comunist s-a instalat in Rusia, in octombrie 1917, sub conducerea lui Lenin. Reformele adoptate de bolevici au fost: naionalizarea fabricilor si bancilor, naionalizarea pmntului, proclamarea dreptului la autodeterminare a naiunilor. Intre anii 1918-1921 s-a desfurat un rzboi civil ntre partizanii vechiului regim (albii) si susintorii bolevicilor (roii). Mai multe state europene au intervenit militar mpotriva Rusiei Sovietice. Bolevicii au dezlnuit teroarea: au nfiinat poliia secret (CEKA) cu misiunea de a-i lichida pe toti cei care se opuneau noului regim, a fost suprimata libertatea presei, ranilor le-a fost rechiziionat recolta, a fost decretat munca obligatorie, a fost nfiinat Armata Roie. Cu ajutorul acesteia s-a asigurat ordinea interna si a fost respinsa interventia straina. In 1922 s-a format Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS).Totalitarismul si teroarea s-au consolidat n timpul conducerii lui Stalin. Economia URSS a inregistrat unele progrese mai ales in domeniile: energetic, metalurgic, constructiilor de masini. S-a lichidat analfabetismul, au fost adoptate unele masuri de protectie social.Activitatea culturala a fost insa treptat subordonata slvirii lui Stalin, intr-un cult al personalitii de proporii nemaintlnite.Dupa al doilea razboi mondial, comunismul s-a aflat in ascensiune devenind mondial, prin impunerea ideologiei marxist-leniniste n rile din estul Europei n care URSS i exercita sfera de putere, dar in ultimul deceniu al secolului al XX-lea el s-a prabusit, iar statele respective au optat pentru democratie.n plan economic, secolul al XX-lea ncepe cu Criza sistemului bancar din SUA din octombrie 1907 i februarie 1908. Acestei perioade i-a urmat o cretere economic fr precedent timp de dou decenii, psihoza consumului n SUA fiind una de proporii - americanii cumprau aproape orice. Cea mai mare criz economic a fost ns Marea Depresiune interbelic (1929 - 1933) din Statele Unite ale Americii. Consumerismul, promovat chiar i la nivel oficial a generat o supraproducie care a dus la prbuirea bursei i, odat cu aceasta, la creterea ratei omajului, scderea nivelului de trai, dar i la falimentul a numeroase bnci. Ceea ce se credea c este o criz strict a Statelor Unite s-a dovedit a fi o criz care a avut o mare influen asupra celorlalte economii dezvoltate ale lumii.O alt criz economic este cea nregistrat dup Primul Rzboi Mondial, ntre anii 1918 1924, n Germania care se confrunt n aceast perioad cu o hiperinflaie provenit, n principal, din despgubirile de rzboi, datorie ce a fost suspendat de Hitler, odat cu venirea acestuia la putere i reluat dup ncheierea celui de-al doilea Rzboi Mondial. Ctre sfritul secolului al XX-lea s-au mai nregistrat nc apte crize a cror intensitate a fost relativ sczut i care s-au soluionat oarecum mai rapid i fr s influeneze economiile altor state, economiile statelor afectate fiind revitalizate prin diferite soluii viabile: Criza petrolului din 1973, Criza bursei din Kuwait din 1982, Criza bursei americane 1987, Criza economiei mexicane, 1994, Criza asiatic din 1997-1999, Criza financiar din Rusia 1998, Criza economic din Argentina din 1999.Dei n secolul al XX-lea economiile statelor au nregistrat diferite probleme, acest secol este cel al apariiei marilor tehnologii, i a modernizrii economice Cele mai importante progrese care au revoluionat economiile statelor au fost nregistrate n domeniul industrial prin realizarea noilor tehnologii robotizate i n cel al comunicaiilor prin satelit - transmiterea informaiilor ntr-un timp real realizndu-se prin intermediul mijloacelor de comunicare din ce n ce mai moderne: telefon, internet. n dezvoltarea economic din secolului al XX-lea, cel mai important element al procesului de producie s-a dovedit a fi informaia prin crearea, stocarea i prelucrarea ei cu ajutorul noilor tehnologii, a calculatorului.Dup cel de- al Doilea Rzboi Mondial statele democratice din Europa au militat pentru unificarea economic, lucru concretizat prin Planul Schuman n 1950 care a continuat prin realizarea Uniunii Europene la care, treptat au aderat i fostele state comuniste, printre care i Romnia.Pe fondul dezvoltrii industriale nceput n secolul al XIX-lea, i continuat intensiv n secolul al XX-lea, numeroase state capitaliste care capt o stabilitate economic i care pot asigura condiii de via mai bune, se confrunt cu valuri succesive de imigrani din rile subdezvoltate. Cele mai importante fluxuri migratorii s-au nregistrat ntre anii 1945-1975 ctre SUA i Canada, ctre Europa de Vest, i ctre statele petroliere din Orientul Mijlociu.O alt cauz a fenomenului migraional o constituie prbuirea regimurilor comuniste din Europa de Est, care, la sfritul secolului al XX-lea a atins cote maxime. Populaia care migreaz din rile fostului bloc comunist au ca destinaie rile din vestul Europei (Italia, Spania, Frana, Germania) datorit numrului mare de locuri de munc, a nivelului de trai ridicat i a climatului economic, politic i social stabil.

n secolul al XX-lea tiina cunoate apogeul progresului n toate domeniile sale. Pornind de la premisa c tiina reprezint sperana pentru un viitor mai bun al omenirii, oamenii de tiin i-au pus realizrile tiinifice n slujba crerii unei societi apropiate de perfeciune. Descoperirile n fizic, chimie, biologie, astronomie au fost utilizate n industrie, construcii, medicin pentru mbuntirea nivelului de trai, a calitii vieii i a creterii speranei de via. Stpnirea universului i a legilor lui, precum i cunoaterea omului i a felului n care funcioneaz organismul uman, sunt mizele pentru care se acord fonduri importante laboratoarelor de cercetare. Aceasta este epoca n care fizica atomic este fundamentat ca tiin, apar idei revoluionare asupra relativitii, se descoper noi galaxii i noi medicamente, se construiete microprocesorul, iar genetica ia amploare.Cele mai relevante realizri tiinifice din acest veac sunt: - n domeniul fizicii i al chimiei, n 1917, Albert Einstein elaboreaz teoria relativitii generale; n 1913, H.D.Bohr vorbete despre primul atom cuantic; n 1938 este descoperit fisiunea nuclear de ctre O. Hahn i F. Strassmann, lund o mare amploare n timpul celui de-al doilea Rzboi Mondial, n 1944 cnd, odat cu proiectul Manhattan, este construit bomba atomic, arma cu care s-a pus capt rzboiului. Energia produs de materialul radioactiv (uraniu) a fost apoi utilizat n producerea energiei electrice, construindu-se astfel un numr mare de centrale atomo-electrice n lume. O alt mare realizare care a revoluionat lumea modern a fost descoperirea tranzistorului, n 1947. - n domeniul biologiei medicale, al fiziologiei s-a nregistrat ns cel mai mare progres. Astfel cercetrile din acest domeniu de la sfritul secolului al XIX-lea prin care s-au pus bazele imunologiei bolilor bacteriale au continuat i n secolul al XX-lea rezultatele fiind spectaculoase: s-a descoperit vaccinul contra tetanosului i al malariei. n 1921, profesorul Nicolae Paulescu descoper insulina, substana ce avea s in sub control diabetul. Invenia sa a fost publicat n aprilie 1922 n revista de fiziologie belgian. Spre dezamgirea sa, meritele acestei descoperiri le-au fost atribuit la doi cercettori canadieni care au publicat acelai articol n august 1922. Jumtatea secolului XX este marcat de descoperirea antibioticelor utilizate n tratarea numeroaselor infecii. n 1972 este teoretizat structura anticorpilor i organizarea celulelor, pentru ca, ncepnd cu 1990 medicina s poat realiza primul transplant de celule. - n medicina aplicat realizrile medicale ntrec orice ateptare. Cea mai important, dup prerea mea este transplantul vaselor sanguine i transplantul de organe n 1912. Acestea sunt doar cteva dintre realizrile importante din acest domeniu, numrul lor fiind infinit mai mare, materializat de altfel n tratarea sau eradicarea multor boli considerate, pn la nceputul acestui secol, incurabile. Definitoriu este ns faptul c n acest secol, a crescut natalitatea i a sczut mortalitatea inclusiv mortalitatea infantil, sperana de via a oamenilor, cu precdere al celor din statele dezvoltate, a crescut considerabil.

Realitile i problemele secolului al XX-lea, evenimentele istorice majore i transformrile petrecute n istoria omenirii au generat noi forme de gndire intelectual i de atitudine cultural. n perioada interbelic apar protestele fa de rzboi i fa de uniformizare i tehnicizare. Totodat apare cultura de mas care a dus la decderea culturii tradiionale i, prin intermediul publicitii, la ncurajarea consumului de mas, dar i la standardizarea gusturilor publicului, la impunerea unor modele comportamentale noi. n rile cu regimuri politice totalitare, cultura de mas a reprezentat un instrument de propagand n slujba puterii politice.

O nou micare cultural, modernismul (incluznd domeniile artei arhitectura, muzica i literatura), a aprut nainte de 1914, odat cu revolta artitilor mpotriva tradiiilor academice i istorice, cu refuzul ideii de frumos, de perfeciune. Temele abordate i, mai ales, formele noi de expresie artistic sunt n strns legtur cu ideile i starea de spirit generate de realitile istorice.

Filosofia european interbelic a fost reprezentat de gnditori i scriitori ca Jean Sartre, Simone de Beauvier, Albert Camus.

Cultura european a secolului al XX-lea, care a urmrit continuu strngerea legturilor dintre state, a continuat s fie perceput, n mare parte datorit diplomaiei culturale, ca un model pentru restul lumii.

Evoluia regimurilor politice, ca i formarea noilor state europene dup Primul Rzboi Mondial, au determinat guvernele s acorde o atenie sporit educaiei. Legislaia colar din perioada interbelic a pus accentul pe rspndirea cunotinelor, pe construirea de coli noi i pe dezvoltarea nvmntului secundar i universitar. n acelai timp, s-au nmulit i colile tehnice i de meserii, nvmntul satisfcnd nevoile crescute ale industriei n privina minii de lucru calificate.

Politica educaional a fost abordat diferit n statele cu regimuri democratice fa de cele cu regimuri totalitare n care se urmrea manipularea tinerilor i transformarea lor n supui devotai ai regimului politic. Odat cu revenirea fostelor state comuniste la democraie, pregtirea tinerilor pentru societate are la baz cunoaterea.

Cultura, neleas ca factor care exprim gradul de dezvoltare al unei societi a devenit, prin realizarea Uniunii Europene elementul de echilibru ntre valorile culturale comune i cele naionale specifice fiecrei ri, o bogie a patrimoniului european i nu o surs de divizare i conflicte.

Pe tot parcursul secolului al XX-lea n Europa, n afar de cele dou mari rzboaie au loc numeroase frmntri sociale ncepnd cu diferitele proteste mpotriva rzboaielor, omajului, distrugerii mediului, cu micri sindicale ori de eradicare a diferenelor de gen (micrile feministe) i de recunoatere a relaiilor ntre persoane de acelai sex, culminnd cu revoluiile de schimbare a regimului comunist din statele Europei de Est. Toate aceste frmntri sociale au condus, n mare parte, la relaxarea politicilor sociale privind cererile cetenilor, dar i la cderea dictaturilor totalitariste i la instaurarea democraiilor n fostele state comuniste. Despre democraie, Alexis de Tocqueville afirm c, pe termen lung, democraia este superioar oricrei forme de organizare a statului deoarece la baza acesteia se afl principiul suveranitii poporului i pentru c asigur prosperitatea ntregii societi nu numai a anumitor grupuri sociale, protecia drepturilor i libertilor omului i nu n ultimul rnd, o lung perioad de pace. Democraia se caracterizeaz prin capacitatea de rennoire manifestat prin alternana la putere a oamenilor i a ideilor, prin capacitatea de adaptare la schimbrile sociale i la provocrile permanente la care este supus societatea.n concluzie, toate aceste frmntri sociale, politice, economice, tiinifice i culturale, care i-au pus adnc amprenta asupra evoluiei civilizaiei au condus, ntr-un ritm accelerat la fenomenul de globalizare. 6