Ghidul de Utilizare a Caietului de Abilitati Practice 2015

download Ghidul de Utilizare a Caietului de Abilitati Practice 2015

of 3

description

mf

Transcript of Ghidul de Utilizare a Caietului de Abilitati Practice 2015

  • 1

    GHID DE UTILIZARE A CAIETULUI DE ABILITI PRACTICE

    Ce este caietul de abiliti practice?

    Caietul de abiliti practice este un ghid de studiu i un registru al activitilor din spital i din laborator.

    Ghidurile turistice sunt populare i extrem de utile pentru cei care intenioneaz s viziteze pe cont propriu ri sau regiuni necunoscute. De obicei, timpul cltoriei este limitat, iar ghidul ofer informaii preioase asupra celor mai captivante atracii turistice astfel nct, calatoria s fie ct mai interesant, util i placut. n plus, n ghid sunt oferite date referitoare la pregtirile care trebuie fcute pentru cltorie, la mijloacele de transport, la cazare, costuri, etc

    Prin analogie, caietul de abiliti practice este un ghid al activitii din spital i din laborator, prin care v facem recomandri referitoare la activitile pe care trebuie s le desfurai pentru a avea o formaie profesional solid.

    Care este utilitatea caietului de abiliti practice?

    Prin ghidul de studiu profesorul ndrum activitatea studenilor, lsndu-le ns acestora un grad important de libertate n luarea deciziilor cu privire la modalitile concrete n care vor asimila cunotinele.

    Caietul de abiliti practice v ofer suportul i structura pe care vei cldi nvaarea individual pe parcursul celor ase ani de facultate, ntr-un mod activ i independent. Astfel, responsabilitatea pregtirii profesionale v este transferat parial. Urmrind nregistrrile din caietul de abiliti practice, vei avea controlul ndeplinirii baremului de activiti recomandat de profesorii Dumneavoastr i v vei putea orienta atenia spre domeniile n care suntei deficitar sau n care dorii s v dezvoltai.

    Caietul de abiliti practice este, pe de alt parte, un registru, n care vei consemna activitatea individual, pentru evidena personal i pentru documentarea ulterioar.

    Cum se folosete caietul de abiliti practice?

    Pentru nceput, rsfoii caietul de abiliti practice, de la nceput pn la sfrit, pentru a v familiariza cu coninutul acestuia. Identificai apoi, mpreun cu profesorii i colegii dumneavoastr, acele teme care pot fi acoperite la fiecare din disciplinele preclinice, clinice sau stagiile practice de var.

    Consemnai fiecare activitate la rubrica corespunztoare.

    Fiecare consemnare din caietul de abiliti practice va fi descris i detaliat ntr-un document care va fi adugat portofoliului dumneavoastr de activitate, cu acelai numr cu cel din caietul de abiliti practice.

  • 2

    Ce este protofoliul de activitate?

    Portofoliul de activitate este o colecie de materiale elaborate de un profesionist, reflectnd cele mai importante evenimente din cariera acestuia, colecionate spre a fi supuse evalurii altor persoane. Portofoliul de activitate servete att documentrii realizrilor profesionale, a progreselor nregistrate i a ndeplinirii baremurilor pentru acreditarea profesional, ct i reunirii principalelor realizri personale. De exemplu, un pictor va include n protofoliul su de activitate cele mai reprezentative lucrri.

    Din perspectiva dezvoltrii personale, portofoliul de activitate constituie o modalitate de planificare i structurare a activitii profesionale, precum i o surs de reflecie asupra mplinirilor, a modului n care acestea au fost realizate i direciilor de dezvoltare ulterioar.

    Ce se poate include n portofoliu:

    Note i nregistrri referitoare la pacieni

    Exerciii sau probleme rezolvate

    Protocoale de manopere sau operaii; protocoale de activitti de laborator

    Descrierea unor manopere efectuate sau grilele de evaluare a acestora

    Notie, conspecte, scheme, grafice, explicaii

    Corespondena cu pacientul sau medicul de familie

    Lucrari tiinifice

    Alte nregistrri (documente originale sau copii xerox), etc.

    V sugerm s folosii dosare biblioraft, cu mecanism mecanic, organizate prin separatoare (file colorate) dup modelul caietului de abiliti practice.

    Cteva exemple:

    La stagiul de semiologie facei anamneza unui pacient cu stenoz mitral. n caietul de abiliti practice vei consemna activitatea la pagina corespunztoare - nregistrarea 1.1.1., iar asistentul de grup o va semna i parafa. Foaia A3 pe care ai consemnat datele de anamnez o vei numerota 1.1.1., la fel ca nregistrarea din caiet, i o vei aduga la protofoliul Dumneavoastra de activitate. Pe aceast pagin putei face i comentarii personale cu privire la modul n care ai interacionat cu pacientul, la atitudinea acestuia, la confortul pe care l-ai avut, la reacia asistentului de grup, a colegilor, etc.

    n cadrul practicii de var, sub supravegherea asistentei medicale, facei o injecie intramuscular unui pacient internat n secia chirurgie. Vei nregistra activitatea n caietul de abiliti practice cu numrul 2.1.K.1., iar asistenta va semna la rubrica corespunztoare. Cnd ajungei acas, reflectai asupra activitii de la stagiu i notai modalitatea de realizare a manoperei, modul n care a reacionat pacientul, feedback-ul primit de la ndrumtor, popunerile de ameliorare a activitii respective, etc. Vei numerota documentul 2.1.K.1. i l vei aduaga la protofoliul de activitate. Dac avei alte documente referitoare la manoper, scheme, descrieri, grile de evluare, etc., anexai-le la protofoliu cu acelai numr de nregistrare.

  • 3

    n stagiul de boli infecioase facei o prezentare de caz. Consemnai activitatea n caietul de abiliti practice cu numrul 4.1.G.1., contrasemnat de asistentul de grup iar prezentarea (ciorna sau copia dup original, etc.) o anexai cu acelai numr 4.1.G.1. la protofoliul de activitate.

    In stagiul de chiurgie facei un exerciiu de tipul joc de rol, avnd ca tem comunicarea vetilor proaste. Suntei pus n siuaia de a comunica unui pacient pe care l avei n ngrijire (rol jucat de un coleg), situaia critic n care se gsete ca urmare a complicaiilor survente n evoluia unei pancreatite acute. Consemnai activitatea n caietul de abilitti practice la numrul 4.2.A.E.1. Ajuns acas, reflectai i consemni n scris impresiile asupra exerciiului. Numerotai fila cu numrul 4.2.A.E.1. i o adugai la protofoliul de activitate.

    n cursul practicii de var, n cabinetul medicului de familie, facei o prescripie pentru un pacient cu angor de efort. Consemnai activitatea n caietul de abilitti la numrul 7.2.A.1., contrasemnat de medicul de familie, iar o copie a prescripiei o anexai cu acelai numr la protofoliul de activitate.

    Un prieten v vorbete despre tatal su care consum alcool excesiv i care, dupa o internare de trei sptmni n clinic, este n impas, acas i la serviciu. Cunoatei existena unui grup de suport Alcoolicii anonimi, cu care luai legtura i aranjai o ntlnire pentru tatl prietenului Dumneavoastr. Consemnai activitatea n caietul de abiliti practice la numrul 8.7.1. Rubrica Semnatura i parafa rmne goal. Ajuns acas, reflectai i consemnai n scris experiena trit i o adugai portofloiului de activitate la numrul 8.7.1.

    Trebuie completate cu nregistrri toate rubricile din caietul de abiliti practice?

    Nu trebuie s completai toate rubricile caietului, numrul acestora este doar orientativ! Dac pentru o anumit tem avei mai multe nregistrri, putei aduga pagini suplimentare n caiet.

    Din ce moment trebuie completat caietul de abiliti practice? Ce tip de activiti trebuie incluse n caietul de abiliti practice?

    ncepei s completai caietul chiar din prima sptmn de coal, din anul I. Purtai-l cu Dumneavoastr peste tot, la lucrrile practice, la laboratoare, la stagiile clinice, la practica de vara, la workshopuri i la activitile pe baz de voluntariat, etc.

    Construii-v portofoliul de activitate nc de la nceput. Discutai periodic cu mentorul Dumneavoastr realizrile, nemplinirile i direciile de dezvoltare profesional.

    Ce importan d Facultatea de Medicin caietului de abiliti practice?

    Facultatea de Medicin consider caietul de abiliti practice un instrument de prim importan n formarea viitorilor medici. Pe msur ce portofoliile de activitate i caietul de abiliti practice au fost incluse n cultura universitii (reprezentat de studeni i cadre didactice), acestea devin totodat i instrumente de evaluare a studenilor, att pe parcursul celor ase ani de studiu, ct i cu ocazia examenului de licen. n perspectiv, caietul de abiliti practice i portofoliul de activitate vor putea fi utilizatate i n procesul de admitere la programele de rezideniat.