geografie (1).docx

download geografie (1).docx

of 37

 • date post

  08-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  247
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of geografie (1).docx

I. Geografia si didactica acesteia

1. Geografia ca stiinta2. Didactica geografiei ca stiinta3. Stiinta mediului si educatia pentru mediu

1. Geografia ca stiinta

- Cum a aparut ?- Obiectul de studiu al geografiei- Relatia dintre geografie ca stiinta si ca obiect de invatamant

A aparut ca o necesitate, de a ne localiza in spatiu, pentru a sti unde ne aflam - a aparut in antichitateGe - pamantgraphein - a descrie

"Prima pagina de geografie a fost harta " - Simion Mehedinti

Geografia s-a nascut in antichitatea greaca, in principal ca harta, evoluan ca stiinta a spatiului terestru si a relatiilor spatiale- principala stiinta menita sa ajute la intelegerea structurii si a functionarii spatiului terestru.

In lumea conteporana harta ramane un simplu instrument de analiza sau o expresie de cunoastere si aprofundare a unui teritoriu.Necesitatea care a dat nastere georgrafiei in Antichitate ramane si astazi aceeasi - necesitatea de a ne localiza.

In prezent, insa, capata si o valenta noua, necesitatea de a ne reintegra in unitatea spatiala a mediului terestru, ca urmare a profundelor transformari ale mediului terestru sub influenta omului.

Obiectul de studiu

Din perspectiva necesitatii vareia ii corespunde si istoriei sale indelungate, geografia ca acceptiune in sens larg, de disciplina, de informare a publicului, sintetizand principalele cunostinte despre Terra, ca intreg si parte a Sistemului Solar.In sens restrans, geografia este stiinta mediului terestru (natural si cultural), a mediului geografic(inconjurator), stiinta a organizarii spatiale a fenomenelor terestre in sisteme teritoriale bine individualizate.

Din perspectiva secolului XXI cu privire la conceptia actuala despre obiectul geografiei, noile opinii converg in aceeasi directie, respectiv geografia.Geografia studiaa planeta Terra ca sistem unitar, adica geosistemul (structura, energia, evolutia sa, geosferele naturale, componentele) dar si raportul relatiilor de intergrare a omului in peisaj.

- studiaza mediul de la suprafata pamantului, unde a aparut si exista viata, mediul fizic ca suport pentru societatea umana.geografia ca stiinta studiaza relatiile dintre geosferele Terrei - litosfera, atmosfera, hidrosfera, biosfera, antroposfera, rezultand un invelis specific sociosistemului sau mediului geografic, in toata varietatea, complexitatea si unitatea lui, inclusiv sub aspectul utilizarii si transformarii acestuia de catre societatea umana.

Relatiile dintre geosfere :- statice- dinamice- spatiale- temporale- de la cauza la efect

Principiile pe care se fundamenteaza geografia

principiul :- repartitiei spatiale- repartitiei de timp- al cauzalitatii- al structualismului- al diversitatii

Legile specifice geografiei - legea zonalitatii geografice pe latitudine, legea etajarii pe verticala, legea eroziunii fluviale, legea eroziunii glaciare etc

O serie de metode de investigare a realitatii comune mai multor stiinte dar si metode proprii (metoda cartografica)

Relatia dintre geografie ca stiinta si geografia ca obiect de invatamant

- nu este una de egalitate, deoarece continutul obiectului de invatamant se elaboreaza in functie de logica si continutul stiinte dar si ca funtie de logica (cerintele) didactica.

Obiectul de invatamant este o structurare specifica a unui cuantum de cunostinte si operatii adoptabile caracteristicilor si finalitatilor didactice.In obiectul de invatamant informatiile sunt preluate dupa o metodologie specifica a conceptului didactic dupa o metodologie specifica a conceptului didactic pentru a asigura participarea activa a elevilor si redactate intr-un limbaj stiintific adecvat elevilor.Obiectivele actuale ale geografiei ca stiinta, vizeaza urmatoarele directii :- analiza- diagnoza si progama

zona mediului geografic - formularea unor solutii cu caracter aplicativ in scopul organizarii optime si a utilizarilor variabile a mediului de catre om.Geografia contemporanconfer domeniului educaiei (geografie colar)o serie de domenii:

- Dimensiunea geoecologic- reflect principala problem a lumii contemporane : cunoaterea , conservarea i reabilitarea mediului nconjurtor .

- Dimensiunea global - ofer premisele unei educaii pentru globalitate : raportarea la ansamblul planetar al elementelor naturale ,umane ia celor rezultate din interaciunea dintre om i natur .

- Dimensiunea european - a fost i este o preocupare continu a geografiei umane .

- Dimensiunea uman (relevat prin titlul de ,,geografie uman")- red problematica societii omeneti n dimensiunile ei spaiale , temporale i n legtur cu elementele din mediul nconjurtor .

- Dimensiunea economic - dezvoltarea durabil are coordinate noi n condiiile generalizrii economiei de pia care mbin elemente legate de eficiena , accesarea resurselor i atenia pentru mediul ambiant .

-Dimensiunea interdisciplinaritii - are n spaiul geografiei ,o semnificaie deosebit , deoarece prin structura sa interioar ,ca tiin a naturii ct i a societii , poate sintetiza aspecte ale cunoaterii i practicii umane din cele dou mari domenii;acestora li se adaug elemente de transdisciplinaritate prin metodele asumate , n deosebi , metoda cartografic i de multidisciplinaritate aceeai problem este analizat de diferii specialiti prin prisma propriilor discipline .

- Dimensiunea naional - poate fi realizat printr-un sistem educaional nou care s aib un nucleu , conform i tradiional .

Pentru o percepere corect a acestui raport dintre geografie ca tiin i geografie ca obiect de nvmnt trebuie s respecte o serie de repere educaionale :

Proiectarea curriculm-ului vertical (urmnd parcursul colar) ct i a procesului de instruire cu toate elementele sale (obiective , coninuturi , activiti de nvare ) ; Elementele procesului de instruire s fie adecvate capacitilor i vrstei elevilor (dezvoltarea psihologic). Instruirea (i coninutul) n prima parte a colaritii trebuie s aib o structur adecvat n principal vrstei (sau preponderent psihologic) i n partea a doua ,prepondere logic (adic adecvat n principal structurilor tiinei ). Accesibilitatea instruririi i a curriculum-ului trebuie fcut pn la un nivel care s nu pericliteze dezvoltarea intelectual a elevilor (i ndeosebi a celor capabili de performane mai nalte). Obiectivele educaionale stipulate n ,,Caretea Internaional a Educaiei prin Geografie pot fi urmrite n procesul de instruire prin geografia colar . Utilizarea tradiiilor colii romneti i ale poziiei geografiei n educaie elaborat i aplicat( inclusiv prin manuale de Simion Mehedini ), care printre altele a creat o imagine cuprinztoare a geografiei ca tiin unitar ,integrat despre natur i societate . Aplicarea sistemului de evaluare prin instrumente diversificate i corespunztoare obiectivelor i coninuturilor . 2. Didactica geografiei ca tiin

Didactica geografiei ca teorie special- nvare,instructiv.

-Are ca obiect de studiu predarea i asimilarea ; care se afl ntr-o strns interdependen , realizarea obiectivelor predrii depinznd de substratul psihologic al nvrii .

- Este disciplina tiinific al crei obiectiv este optimizarea procesului de predare-nvare.

-ntre didactic i metodic exist o strns legtur .

* Dac didactica colar studiaz procesul de nvmnt n ce are essenial i general independent de obiectul de studiu , atunci din acestea s-au desprins metodicile ca teorii speciale ale procesului de nvmmt pentru fiecare obiect de studiu .

* Nucleul disciplinar al didacticii este ,,metodica adic ,,drumul , calea de urmat.

* Didactica general include metodici ale ,,didacticii speciale rezultate din aplicarea teoriei generale asupra procesului de nvmnt la predarea-nvarea fiecrei discipline colare .

n acest sens didactica geografiei este o subramur a didacticii generale (ca parte a pedagogiei ), care urmrete principiile , metodele i procedeele de predare , forme de organizare ale procesului de nvmnt adaptndu-le obiectivelor legate de specificul geografiei ca tiin i ca obiect de nvmnt .

n acelai timp , didactica geografiei are o strns legtur cu psihologia pediatric de la care ia informaii despre legile psihologice n funcie de care asigur nsuirea , asimilarea cunotinelor de ctre elevii pe diferite niveluri de vrst .

Didactica geografiei are ca obiect de studiu n cadrul procesului educaional , principiile ,metodele , procedeele , mijloacele de nvmnt i formele de organizare necesare pentru realizarea obiectivelor (sau competenelor) izvorte din coninutul geografiei colar ,n raport cu particularitile de vrst i psihologice ale elevilor .

Obiectivele didacticii geografiei

n concordan cu direciile educaionale din Noul Curriculum Naional i potrivit coninutului Cartei Internaionale Educaionale prin Geografie , obiectivele sunt :

Perzentarea documentelor colare (plan cadru de nvmnt , programe colare , ghiduri , norme metodologice i materiale suport , manuale colare alternative , care consemneaz datele eseniale privind procesul de educaie i experienele de nvare pe care coala le ofer elevului. Utilizarea mijloacelor de nvmnt permanent i specifice geografiei inclusiv , cele audio-vizuale , la care se adaug cele n scopul accesibilitii informaiilor din coninuturi , exemplificri privind modul de utilizare, de confecionare , colecionare i procurare etc. Abordarea de modaliti privind selectarea i sistematizarea informaiilor pertinente i utile n volumul de cunotine geografice i fixarea lui n noiuni , concepte , principii , legi etc. , rezultnd din selectarea i organizarea obiectivelor din coninuturi . Dirijarea demersului metodic , centrat pe activitatea elevului n scopul nelegerii elementelor i fenomenelor geografice a sistemelor spaiale , a structurilor , succesiunilor n timp , interaciunilor i cauzalitii