f2075-Ghid de Practica - MASTER 2013-2014 ase

of 13 /13
GHID DE PRACTICĂ PENTRU STUDENŢII ANULUI II - MASTER Anul universitar 2013 2014

Embed Size (px)

description

ghid

Transcript of f2075-Ghid de Practica - MASTER 2013-2014 ase

 • GHID DE PRACTIC

  PENTRU STUDENII ANULUI II - MASTER

  Anul universitar 2013 2014

 • 2

  CUPRINS

  1. CADRUL GENERAL

  2. DERULAREA STAGIULUI DE PRACTIC

  3. PROIECTUL DE PRACTIC

  4. ANEXE

  Anexa nr. 1 Convenia de practic (aceasta include i portofoliul de practic anexa la convenia cadru)

  Anexa nr. 2 Calendarul pregtirii / Jurnalul de practic

  Anexa nr. 3 Formular de evaluare a activitii studenilor n cadrul stagiului de practic

  Anexa nr. 4 Atestat de practic

 • 3

  1. CADRUL GENERAL

  Prezentul ghid reprezint un suport de informare pentru studenii anului II - master din cadrul Facultii de Contabilitate i Informatic de Gestiune.

  Conform cadrului legal n vigoare, practica de specialitate pentru studenii anului II master se organizeaz n conformitate cu Legea Educaiei Naionale nr. 1/2011, Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor i studenilor, Ordinul ministrului educaiei, cercetrii i tineretului nr. 3955/2008 i Metodologia privind organizarea i desfurarea practicii de specialitate n cadrul programelor de masterat, aprobat de Consiliul de Administraie al Academiei de Studii Economice din Bucureti, disponibil la adresa http://mefc.ase.ro/Media/Default/baza%20legislativa/Metodologprmast.pdf.

  Practica de specialitate este prevzut ca disciplin distinct n planul de nvmnt al anului II, semestrul II, conducnd la obinerea numrului de puncte de credit menionate n planul de nvmnt al programului de masterat respectiv i se finalizeaz cu evaluarea pe baza unui colocviu. Studenii vor trebui s efectueze un numr de 280 de ore de practic pn la finele semestrului II al anului II.

  Stagiul de practic de specialitate se deruleaz la o entitate economic ce poate fi: societate comercial, instituie public, banc, precum i n alt tip de organizaie, care poate asigura condiiile desfurrii stagiului de practic

  Avnd n vedere prevederile legale menionate mai sus, n cadrul acestui ghid se definesc i vor fi utilizai urmtorii termeni:

  Stagiul de practic, reprezint activitatea desfurat de studenii anului II al programelor de masterat conform planului de nvmnt aprobat, care are drept scop verificarea aplicabilitii cunotinelor teoretice nsuite de acetia, n cadrul programului de pregtire profesional.

  Organizatorul de practic este Academia de Studii Economice din Bucureti prin Facultatea de Contabilitate i Informatic de Gestiune, care desfoar activiti instructiv-educative i formative, potrivit legislaiei romne n vigoare.

  Partenerul de practic este entitatea economic din Romnia care asigur desfurarea stagiului de practic i al crei profil de activitate este compatibil cu cel al domeniilor de pregtire oferite n cadrul universitii organizatoare de practic.

  Cadrul didactic supervizor este cadrul didactic care va prezenta studenilor cerinele specifice derulrii stagiului de practic i/sau va asigura evaluarea studenilor practicani.

  Tutorele este persoana desemnat de Partenerul de practic din cadrul angajailor si, care va coordona activitatea studentului pe toat perioada stagiului i va asigura respectarea condiiilor de pregtire i dobndirea de ctre acesta a competenelor profesionale planificate.

  Practicantul este studentul care desfoar activiti practice pentru consolidarea cunotinelor teoretice i pentru formarea abilitilor practice necesare unei integrri mai rapide i facile pe piaa muncii.

  Convenia de practic (Anexa nr. 1) este contractul tripartit de practic, care va fi semnat i nsuit de ctre studentul practicant, organizatorul, respectiv partenerul de practic. Acest document cuprinde i portofoliul de practic precum i responsabilitile prilor semnatare. Acest formular este disponibil la adresa http://cig.ase.ro/acreditare/cv/f2075-CONVENTIE%20PRACTICA%20CADRU%202014.pdf.

 • 4

  IV. DERULAREA STAGIULUI DE PRACTIC

  Delimitri generale

  Stagiile de pregtire practic se vor realiza, de regul, pe perioada semestrului II al anului II al programului de master i vor totaliza un numr de 280 de ore.

  Potrivit articolului 6 (1) din Metodologia privind organizarea i desfurarea practicii de specialitate n cadrul programelor de studii universitare de masterat, practica de specialitate se organizeaz i se desfoar pe baza conveniei cadru sau pe baza unei adeverin din care s rezulte angajarea pe un post compatibil cu cerinele curprinse n programa analitic/fia disc iplinei (este necesar menionarea poziiei pe care este angajat studentul i precizarea atribuiilor acestuia n timpul angajrii). n acest caz, potrivit articolului 12, responsabilul din partea partenerului de practic furnizeaz practicantului, sub semntur i tampil, o apreciere din care s rezulte numrul orelor efectuate, punctualitatea, disciplina i gradul de nsuire a cunotinelor practice (pentru aceast apreciere poate fi utilizat modelul de atestat prezentat n cadrul Anexei 4 sau poate fi prezentat sub o alt form, dar care s includ cerinele elementele menionate anterior). Adeverinele, n original, vor fi predate de ctre practicani n mod organizat, la nivelul formaiei de studiu, la secretariatul CIG i nu mai pot fi solicitate ulterior pentru a fi utilizate ntr-un alt scop. Proiectul de practic este i n acest caz necesar.

  Potrivit articolului 7 din Metodologia privind organizarea i desfurarea practicii de specialitate n cadrul programelor de studii universitare de masterat, pentru studenii participani la proiecte finanate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaional Sectorial de Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), n care ASE este beneficiar, precum i pentru cei participani la alte programe de mobiliti ale ASE, se aplic prevederilor contractuale ale respectivelor programe. Practica derulat prin astfel de programe va fi luat n considerare doar n condiiile n care studentul poate face dovada c aceasta a fost efectuat n conformitate cu cerinele fiei disciplinei.

  Potrivit articolului 6 (2) din Metodologia privind organizarea i desfurarea practicii de specialitate n cadrul programelor de studii universitare de masterat, conveniile de practic se ncheie anticipat desfurrii activitii, de obicei, la nceputul anului universitar n care este prevzut stagiul. Conveniile de practic (completate n trei exemplare originale) se vor depune, semnate de ctre fiecare student, n mod centralizat (un singur set pentru fiecare grup de practic) la secretara de an.

  Pe perioada desfurrii stagiului de practic, cele trei pri semnatare ale conveniei de practic (organizatorul de practic, practicantul, partenerul de practic) au urmtoarele responsabiliti:

  Practicant:

  S se prezinte pe toat durata stagiului de practic la instituia partener de practic i s respecte programul de lucru agreat cu aceasta ;

  S desfoare activitile specificate de tutore n conformitate cu portofoliul de practic, n condiiile respectrii cadrului legal cu privire la volumul de munc i dificultatea acestora;

  S nu foloseasc, sub nicio form, informaiile la care are acces n timpul stagiului despre partenerul de practic, pentru a le comunica unui ter sau pentru a le publica, n timpul sau dup terminarea stagiului, dect cu acordul respectivului partener de practic;

  Studentul i asum ntreaga rspundere pentru respectarea normelor de organizare i de protecie a muncii specifice unitii gazd pe toat durata desfurrii practicii. n cazul apariiei unei dispute ntre studentul practicant i instituia gazd, acetia pot apela la universitate ca s acioneze ca mediator, dar prile nu vor implica universitatea n nici un alt mod n desfurarea conveniei de practic.

  Partenerul de practic:

  Prin intermediul tutorelui desemnat, partenerul de practic are obligaia de a respecta termenii Conveniei de practic; S instruiasc studentul practicant cu privire la normele de securitate i sntate n munc, n conformitate cu legislaia n

  vigoare ;

  S pun la dispoziia studentului practicant instrumente specifice de lucru, acolo unde este cazul ;

 • 5

  S implice studenii n activiti specifice domeniului studiat, n vederea asigurrii unui context favorabil formrii de competene profesionale n domeniu;

  S pun la dispoziia studentului datele necesare ntocmirii proiectului de practic; S asigure studentului practicant, pe parcursul derulrii stagiului de practic, posibilitatea desfurrii activitii n toate

  compartimentele relevante ale instituiei pentru atingerea obiectivului de practic stabilit; S elibereze pentru fiecare student un Atestat de practic (Anexa nr. 4) n care s fie cuprins evaluarea tutorelui acordat

  pentru stagiul de practic efectuat de student. S raporteze universitilor organizatoare de practic eventualele incidente n care au fost implicai studenii.

  Universitatea organizatoare de practic:

  S desemneze un cadru didactic supervizor pentru fiecare formaie de studiu; S aduc la cunotin studenilor participani cerinele stagiului de practic.

  Evaluarea stagiului de practic

  Pentru evidenierea activitii desfurate, pe perioada derulrii stagiului de practic, studentul are obligaia elaborrii unui Proiect de practic. Acesta va fi luat n considerare n procesul de evaluare a stagiului de practic efectuat.

  Finalizarea stagiului de practic i obinerea creditelor alocate disciplinei sunt condiionate de evaluarea i certificarea acestuia.

  Evaluarea studenilor este efectuat de o comisie format din minim doua persoane, din care vor face parte i cadrul didactic supervizor. Aceasta se va face n cadrul unui colocviu de practic. Potrivit articolului 15 din Metodologia privind organizarea i desfurarea practicii de specialitate n cadrul programelor de studii universitare de masterat, colocviul se susine n cadrul sesiunii de examene prevzut la finalul semestrului al patrulea al programului de studii universitare de masterat. Notele ce pot fi acordate sunt de la 1 la 10.

  Potrivit articolului 15 din Metodologia privind organizarea i desfurarea practicii de specialitate n cadrul programelor de studii universitare de masterat, pentru acordarea notei se va ine seama de urmtoarele aspecte : cunotinele practice dobndite, calitatea proiectului ntocmit i aprecierea din partea responsabilului de practic. Formularul de evaluare a activitii studenilor n cadrul stagiului de practic, n vederea acordrii notei, este prezentat n Anexa nr. 3.

  Comisia de evaluare va lua de asemenea n considerare nota acordat de ctre tutori studenilor practicani. n acest scop, studentul va prezenta Atestatul de practic (Anexa nr. 4) semnat i tampilat de partenerul de practic. n cazul n care, studentul a desfurat stagiul de practic ntr-o perioada anterioar celei planificate, potrivit planului de nvmnt, acesta poate aduce un document similar acestuia, din care s reias aprecierea fcut de tutore, cu privire la activitatea practicantului.

  Certificarea stagiului de practic se va realiza prin acordarea punctelor de credit prevzute n planul de nvmnt al programului de master respectiv (minim 10 puncte de credit).

  Nepromovarea colocviului de practic conduce la refacerea activitii de practic.

 • 6

  V. PROIECTUL DE PRACTIC

  La finalul stagiului, studenii vor redacta un Proiect de practic, care va fi susinut n cadrul colocviului de practic. Proiectul de practic va avea urmtoarea structur cadru :

  Seciunea I a Prezentarea instituiei partenere de practic

  n cadrul acestei seciuni se va avea n vedere prezentarea entitii economice ale crei documente sunt analizate n vederea ntocmirii proiectului de practic sau, dup caz, despre care practicantul culege informaii. De principiu, vor fi incluse n cadrul acestei seciuni : denumirea entitii economice, obiectul de activitate profesional, organigrama, indicatori economico-financiari specifici temei alese, etc. Detalii privind informaiile incluse n aceast seciune vor fi stabilite mpreun cu cadrul didactic suprevizor.

  Seciunea II a Portofoliul de practic

  Pe perioada stagiului de practic, studentul practicant va completa portofoliul de practic (anexa la convenia cadru). Pentru detalierea informaiilor aferente punctului nr. 2 (calendarul pregtirii/jurnalul de practic) din cadrul acestui portofoliu, este preyentat un model orientativ n cadrul Anexei nr. 2

  Seciunea a III a Prezentarea detaliilor specifice proiectului de practic

  n funcie de specificul informaiilor abordate, fiecare cadru didactic supervizor va stabili detaliile ce vor fi incluse n cadrul acestei seciuni.

  VII. ANEXE

  Anexa nr. 1 Convenia de practic (aceasta include i portofoliul de practic anexa la convenia cadru)

  Anexa nr. 2 Calendarul pregtirii / Jurnalul de practic

  Anexa nr. 3 Formular de evaluare a activitii studenilor n cadrul stagiului de practic

  Anexa nr. 4 Atestat de practic

 • 7

  Anexa 1

  CONVENIE CADRU privind efectuarea stagiului de practic n cadrul programelor de studii universitare de licen sau masterat

  Prezenta convenie-cadru se ncheie ntre:

  Academia de Studii Economice din Bucureti (denumit n continuare organizator de practic), reprezentat de Rector prof.univ.dr. Pavel NSTASE, adresa organizatorului de practic: Piaa Roman nr. 6, sector 1, cod potal 010374, Bucureti, email: [email protected], telefon: 021.319.19.00, fax: 021.319.18.99.

  .............................................................................. (denumit n continuare partener de practic), reprezentat de (numele si calitatea)

  dl/dna..............................................................................................., adresa partenerului de practic: .............................................................................................................., adresa unde se va desfura stagiul de practic: ..........................................................................................................., email:........................., telefon: ..................................

  Student/masterand ............................................................................. (denumit n continuare practicant) CNP....................................,

  ziua naterii............................, locul naterii ......................................, cetean......................................., paaport (dac este cazul). ........................, permisul de edere (dac este cazul) ...................................., adresa de domiciliu ................................................................................................................................, adresa unde va locui pe durata desfurrii stagiului de practic .......................................................................................................

  nscris n anul universitar ....................., la Academia de Studii Economice din Bucureti, facultatea .........................................................................................., anul de studii , seria.........., grupa..................., email:........................, telefon:.................................

  ARTICOLUL 1

  Obiectul conveniei-cadru (1) Convenia-cadru stabilete cadrul n care se organizeaz i se desfoar stagiul de practic n vederea consolidrii cunotinelor teoretice i pentru formarea

  abilitilor, spre a le aplica n concordan cu specializarea pentru care se instruiete, efectuat de practicant.

  (2) Stagiul de practic este realizat de practicant n vederea dobndirii competenelor profesionale menionate n portofoliul de practic, parte integrant a prezentei convenii-cadru.

  (3) Modalitile de derulare i coninutul stagiului de pregtire practic sunt descrise n prezenta convenie-cadru i n portofoliul de practic cuprins n anexa la

  prezenta convenie-cadru.

  ARTICOLUL 2

  Statutul practicantului

  Practicantul rmne, pe toat durata stagiului de pregtire practic, student/masterand al instituiei de nvmnt superior.

  ARTICOLUL 3

  Durata i perioada desfurrii stagiului de practic

  (1) Stagiul de practic va avea durata de........................... (2) Perioada desfurrii stagiului de practic este de la (zi/lun/an)..........................pn la (zi/lun/an).......................... ....

  ARTICOLUL 4

  Plata i obligaiile sociale (1) Stagiul de pregtire practic (se bifeaz situaia corespunztoare):

  Se efectueaz n cadrul unui contract de munc, cei doi parteneri putnd s beneficieze de prevederile Legii nr. 72/2007 privind stimularea ncadrrii n

  munc a elevilor i studenilor. Nu se efectueaz n cadrul unui contract de munc. Se efectueaz n cadrul unui proiect finanat prin Fondul Social European.

  Se efectueaz n cadrul proiectului ..................................................................................

  (2) In cazul angajrii ulterioare, perioada stagiului nu va fi considerat ca vechime n situaia n care convenia nu se deruleaz n cadrul unui contract de munc.

  (3) Practicantul nu poate pretinde un salariu din partea partenerului de practic, cu excepia situaiei n care practicantul are statut de angajat. (4) Partenerul de practic poate totui acorda practicantului o indemnizaie, gratificare, prim sau avantaje n natur, specificate la art. 12.

  ARTICOLUL 5

  Responsabilitile practicantului (1) Practicantul are obligaia ca pe durata derulrii stagiului de practic s respecte programul de lucru stabilit i s execute activitile specificate de tutore n

  conformitate cu portofoliul de practic, n condiiile respectrii cadrului legal cu privire la volumul i dificultatea acestora.

  (2) Pe durata stagiului, practicantul respect regulamentul de ordine interioar al partenerului de practic. In cazul nerespectrii acestui regulament, conductorul partenerului de practic i rezerv dreptul de a anula convenia-cadru, dup ce n prealabil a ascultat punctul de vedere al practicantului i al tutorelui i a ntiinat conductorul instituiei de nvmnt unde practicantul este nscris i dup primirea confirmrii de primire a acestei informaii

  (3) Practicantul are obligaia de a respecta normele de securitate i sntate n munc pe care i le-a nsuit de la reprezentantul partenerului de practic nainte de nceperea stagiului de practic.

  (4) De asemenea, practicantul se angajeaz s nu foloseasc, n niciun caz, informaiile la care are acces n timpul stagiului despre partenerul de practic sau clienii

  si, pentru a le comunica unui ter sau pentru a le publica, chiar dup terminarea stagiului, dect cu acordul respectivului partener de practic.

  ARTICOLUL 6

  Responsabilitile partenerului de practic

  (1) Partenerul de practic va stabili un tutore pentru stagiul de practic, selectat dintre salariaii proprii i ale crui obligaii sunt menionate n portofoliul de practic, parte integrant a conveniei-cadru.

  (2) In cazul nerespectrii obligaiilor de ctre practicant, tutorele va contacta cadrul didactic supervizor, aplicndu -se sanciuni conform regulamentului de organizare

  i funcionare al instituiei de nvmnt superior. (3) Inainte de nceperea stagiului de practic, partenerul are obligaia de a face practicantului instructajul cu privire la normele de securitate i sntate n munc, n

  conformitate cu legislaia n vigoare. Printre responsabilitile sale, partenerul de practic va lua msurile necesare pentru securitatea i sntatea n munc a practicantului,

  precum i pentru comunicarea regulilor de prevenire asupra riscurilor profesionale. (4) Partenerul de practic trebuie s pun la dispoziia practicantului toate mijloacele necesare pentru dobndirea competenelor precizate n portofoliul de practic. (5) Partenerul de practic are obligaia de a asigura practicanilor accesul liber la serviciul de medicina muncii, pe durata derulrii pregtirii practice.

  ARTICOLUL 7

  Obligaiile organizatorului de practic (1) Organizatorul de practic desemneaz un cadru didactic supervizor, responsabil cu planificarea, organizarea i supravegherea desfurrii pregtirii practice.

  Cadrul didactic supervizor, mpreun cu tutorele desemnat de partenerul de practic stabilesc tematica de practic i competenele profesionale care fac obiectul stagiului de pregtire practic.

 • 8

  (2) In cazul n care derularea stagiului de pregtire practic nu este conform cu angajamentele luate de ctre partenerul de practic n cadrul prezentei convenii, conductorul instituiei de nvmnt superior (organizator de practic) poate decide ntreruperea stagiului de pregtire practic conform conveniei-cadru, dup informarea

  prealabil a conductorului partenerului de practic i dup primirea confirmrii de primire a acestei informaii. (3) In urma desfurrii cu succes a stagiului de practic, organizatorul va acorda practicantului numrul de credite specificate n prezentul contract, ce vor fi nscrise

  i n Suplimentul la diplom, potrivit reglementrilor Europass (Decizia 2.241/2004/CE a Parlamentului European i a Consiliului).

  ARTICOLUL 8

  Persoane desemnate de organizatorul de practic i partenerul de practic (1) Tutorele (persoana care va avea responsabilitatea practicantului din partea partenerului de practic):

  Dl/Dna............................................................................ Funcia................................. .................... Telefon............................... Fax................................ Email...................................................

  (2) Cadrul didactic supervizor, responsabil cu urmrirea derulrii stagiului de practic din partea organizatorului de practic:

  Dl/Dna............................................................................ Funcia..................................................... Telefon............................... Fax................................ Email............................................. ......

  ARTICOLUL 9

  Evaluarea stagiului de pregtire practic prin credite transferabile Numrul de credite transferabile ce vor fi obinute n urma desfurrii stagiului de practic este de......................

  ARTICOLUL 10

  Raportul privind stagiul de pregtire practic (1) In timpul derulrii stagiului de practic, tutorele mpreun cu cadrul didactic supervizor vor evalua practicantul n permanen, pe baza unei fie de

  observaie/evaluare. Vor fi evaluate att nivelul de dobndire a competenelor profesionale, ct i comportamentul i moda litatea de integrare a practicantului n activitatea partenerului de practic (disciplin, punctualitate, responsabilitate n rezolvarea sarcinilor, respectarea regulamentului de ordine interioar al ntreprinderii/instituiei publice etc).

  (2) La finalul stagiului de practic, tutorele elaboreaz un raport, pe baza evalurii nivelului de dobndire a competenelor de ctre practicant. Rezultatul acestei evaluri va sta la baza notrii practicantului de ctre cadrul didactic supervizor.

  (3) Periodic i dup ncheierea stagiului de practic, practicantul va prezenta un caiet de practic care va cuprinde:

  denumirea modulului de pregtire; competene exersate; activiti desfurate pe perioada stagiului de practic;

  observaii personale privitoare la activitatea depus. (4) Caietul de practic va fi nsoit de portofoliul de practic (prezentat n anex la convenia cadru).

  ARTICOLUL 11

  Sntatea i securitatea n munc. Protecia social a practicantului (1) n cazul stagiilor externe, practicantul anexeaz prezentului contract dovada asigurrii medicale valabil n perioada i pe teritoriul statului unde se desfoar

  stagiul de practic.

  (2) Partenerul de practic are obligaia respectrii prevederilor legale cu privire la sntatea i securitatea n munc a practicatului pe durata stagiului de practic. (3) Practicantului i se asigur protecie social conform legislaiei n vigoare. Ca urmare, conform dispoziiilor Legii nr. 346/2002 privind asigurrile pentru

  accidente de munc i boli profesionale, cu modificrile i completrile ulterioare, practicantul beneficiaz de legislaia privitoare la accidentele de munc pe toat durata

  efecturii pregtirii practice. (4) In cazul unui accident suportat de practicant, fie n cursul lucrului, fie n timpul deplasrii la lucru, partenerul de practic se angajeaz s ntiineze asigurtorul

  cu privire la accidentul care a avut loc.

  ARTICOLUL 12

  Condiii facultative de desfurare a stagiului de pregtire practic (1) Indemnizaie, gratificri sau prime acordate practicantului:

  (2) Avantaje eventuale:

  (3) Alte precizri:

  ARTICOLUL 13

  Prevederi finale

  Aceast convenie-cadru s-a ncheiat n trei exemplare la data: .........................

  Rector - Academia de Studii Economice din

  Bucureti (Organizator de practic) Reprezentant -

  (Partener de practic) Student/masterand - (Practicant)

  Numele i prenumele Prof.univ.dr. Pavel NSTASE

  Data

  Semntura

  tampila

  Am luat cunotin

  Nume i prenume Funcie Semntura

  Cadru didactic supervizor

  Tutore

 • 9

  Data

 • 10

  ANEX la convenia-cadru

  PORTOFOLIU DE PRACTIC la Convenia-cadru privind efectuarea stagiului de practic n cadrul programelor de studii universitare de licen sau

  masterat 1. Durata total a pregtirii practice: 2. Calendarul pregtirii: 3. Perioada stagiului, timpul de lucru i orarul (de precizat zilele de pregtire practic n cazul timpului de lucru parial): 4. Adresa unde se va derula stagiul de pregtire practic: 5. Deplasarea n afara locului unde este repartizat practicantul vizeaz urmtoarele locaii: 6. Condiii de primire a studentului/masterandului n stagiul de practic 7. Modaliti prin care se asigur complementaritatea ntre pregtirea dobndit de studentul/masterandul n instituia de

  nvmnt superior i n cadrul stagiului de practic: 8. Numele i prenumele cadrului didactic care asigur supravegherea pedagogic a practicantului pe perioada stagiului de

  practic: 9. Drepturi i responsabiliti ale cadrului didactic din unitatea de nvmnt - organizator al practicii, pe perioada stagiului

  de practic: 10. Numele i prenumele tutorelui desemnat de ntreprindere care va asigura respectarea condiiilor de pregtire i

  dobndirea de ctre practicant a competenelor profesionale planificate pentru perioada stagiului de practic: 11. Drepturi i responsabiliti ale tutorelui de practic desemnat de partenerul de practic: 12. Definirea competenelor care vor fi dobndite pe perioada stagiului de practic

  Nr. Competena Modulul de pregtire Locul de munc Activiti planificate Observaii

  13. Modaliti de evaluare a pregtirii profesionale dobndite de practicant pe perioada stagiului de pregtire practic

  Nume i prenume Funcie Semntura

  Cadru didactic supervizor

  Tutore

  Practicant

  Data

 • 11

  Anexa nr. 2

  CALENDARUL PREGTIRII / JURNALUL DE PRACTIC

  (MODEL ORIENTATIV)

  STUDENT PRACTICANT: ________________________________________________________________________________________

  INSTITUIA PARTENER DE PRACTIC: ________________________________________________________________________________________

  TUTORE: ________________________________________________________________________________________

  PERIOADA STAGIULUI: ________________________________________________________________________________________

  * V rugm completai n continuare dup modelul dat, pentru fiecare zi a stagiului de practic.

  Compartimentul .

  Data Intervalul orar Descrierea activitii Documente consultate sau elaborate

  Not: Se va completa de ctre fiecare student

 • 12

  Anexa nr. 3

  FORMULAR DE EVALUARE A ACTIVITII STUDENILOR

  N CADRUL STAGIULUI DE PRACTIC

  (MODEL ORIENTATIV)

  1. Date de identificare student

  Nume. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Prenume. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Universitatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Facultatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Programul de lmasterat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  2. Gril de evaluare

  Nr.

  Crt. Criteriu

  Punctaj

  maxim

  Punctaj

  acordat

  1. Modul de redactare a proiectului de practic 50

  2. Modul de susinere a proiectului de practic 20

  3. Aprecierea tutorelui de practic desemnat de ctre entitatea partener de practic

  30

  TOTAL 100

  Not final acordat : ..

  3. Comisie de evaluare :

  Nume Semntura

  ..

  .

  ..

 • 13

  Anexa nr. 4

  ATESTAT DE PRACTIC

  Nr. . din.

  (MODEL ORIENTATIV)

  Eliberat de instituia partener de practic : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  cu sediul n . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , telefon . . . . . . . . . . . ., fax . . . . .. . . . ., pentru

  Studentul(a) practicant(): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., domiciliat() n localitatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., nr. . . . . ., judeul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., posesor/posesoare al/a crii de identitate seria . . . . .nr. . . . . . . . . . . , eliberat de . . . . . . . . . . la data de . . . . . . . . . . . . , student() la Universitatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , Facultatea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . .. . . . . . anul . . . . , Programul de masterat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Perioada stagiului de practic: Practicantul a efectuat un stagiu de practic n cadrul instituiei gazd n perioada . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., cte . . . . . ore/zi, totaliznd un numr de . . . . . ore de activitate practic efectiv.

  Locul de efectuare a practicii: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Tutore desemnat de ctre unitatea partener de practic:

  Nume: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Funcie:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Telefon/e-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Aprecierea activitii studentului practicant, efectuat de ctre tutore:

  Criteriu Not*

  Respectarea orarului de lucru, a normelor de disciplin i organizare a muncii

  ndeplinirea sarcinilor de munc stabilite de ctre tutore

  Gradul de nsuire a cunotinelor practice

  Modul de interaciune cu ceilali membrii ai colectivului

  Nota final

  *Nota final este reprezentat de media aritmetic a notelor acordate pe fiecare criteriu in parte. Notele pot varia ntre 1 i 10.

  Alte observaii:

  Reprezentant legal Tutore

  Instituie organizatoare de practic