Etica Publicitara

of 19 /19
Etica Publicitara

Embed Size (px)

description

etica publicitara

Transcript of Etica Publicitara

Page 1: Etica Publicitara

Etica Publicitara

Page 2: Etica Publicitara

Exista diferite opinii în legatura cu publicitatea. Conform unora aceasta este o arta ale carei efecte nu pot fi masurate, în timp ce altii sunt de parere ca este o stiinta cu efecte determinabile. Predomina chiar opinia ca era modalitatea de a induce oamenii în eroare. În sens larg, publicitatea reprezinta o modalitate de a transmite informatiile legate de produse sau servicii, iar faptul ca stimuleaza vânzarile reprezinta doar una dintre functiile sale.

Page 3: Etica Publicitara

În prezent însa ne izbim de publicitate peste tot. Uneori aceasta este mai agresiva, alteori ea nu transmite informatii complete sau, si mai rau, corecte segmentului tinta vizat.

Page 4: Etica Publicitara
Page 5: Etica Publicitara
Page 6: Etica Publicitara
Page 7: Etica Publicitara
Page 8: Etica Publicitara
Page 9: Etica Publicitara

Dar publicitatea a fost definita ca reprezentând ansamblul instrumentelor, metodelor si procedeelor utilizate pentru a face cunoscute produsele sau serviciile, pentru a trezi interesul clientilor potentiali, în vederea cumpararii lor imediate sau în perioadele urmatoare

Page 10: Etica Publicitara

Publicitatea trebuie sa transmita într-un mod rapid si sugestiv o informatie succinta relevanta, adresata consumatorilor în masa. Publicitatea poate face referire la oricare din calitatile produsului. Ea creeaza atitudinea fata de produs, transmite informatii despre acesta si încearca sa creeze consumatorului o opinie favorabila în legatura cu produsul respectiv

Page 11: Etica Publicitara
Page 12: Etica Publicitara
Page 13: Etica Publicitara
Page 14: Etica Publicitara
Page 15: Etica Publicitara

Când vorbim de etica în publicitate trebuie avute în vedere trei aspecte: este vorba atât de respectarea regulilor de etica fata de consumatori, dar si fata de firma care se foloseste de publicitate pentru promovarea produselor sale sau fata de concurentii acesteia.

Page 16: Etica Publicitara

Astfel, ar putea fi considerate abateri de la codul eticii fata de consumatori urmatoarele: *conceperea de mesaje publicitare care sa cuprinda informatii incomplete (omitându-se esentialul sau partile negative cu implicatii mari pentru consumatori), *transmiterea de informatii false cu scopul de a induce în eroare consumatorii,* folosirea asa-numitelor mesaje subliminale (influentarea subconstientului potentialilor consumatori), *reclame cu continut prea agresiv (cu scene violente sau de alta natura).

Page 17: Etica Publicitara

 În ceea ce priveste firma care îsi promoveaza produsele/serviciile prin publicitate, datoria morala a managerului sau a agentiei de publicitate este sa se foloseasca de toate mijloacele posibile pentru a vinde produsele respective. Asta înseamna ca daca partile implicate în conceperea unei reclame sunt constiente de existenta unor aspecte negative ale produselor promovate, acestea vor trebui ascunse cât mai bine pentru ca scopul final al unei reclame este sa determine cumpararea respectivelor produse. 

Page 18: Etica Publicitara

Cât despre regulile de etica în raport de concurenta acestea se refera în principal la imitarea mesajelor publicitare, la conceperea de reclame asemanatoare sau, si mai rau, la parodierea reclamelor concurentei.În concluzie, etica în publicitate presupune ca firmele sau institutiile care se folosesc de publicitate, sa utilizeze orice mijloace posibile pentru a determina potentialii clienti sa le cumpere produsele/serviciile, mijloace care însa nu trebuie sa dauneze intereselor consumatorilor si sa nu faca obiectul unei concurente neloiale.

Page 19: Etica Publicitara