Cursul de Fitotehnie

download Cursul de Fitotehnie

of 144

 • date post

  05-Apr-2018
 • Category

  Documents

 • view

  235
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Cursul de Fitotehnie

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  1/144

  UNIVERSITATEA DE TIINE AGRICOLE I MEDICINVETERINAR ION IONESCU DE LA BRAD IAI

  FACULTATEA DE HORTICULTURNVMNT LA DISTAN

  ef lucr. dr. Marius Sorin ZAHARIA

  FITOTEHNIE

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  2/144

  Iai, 2006

  CAP.1. PROBLEME GENERALE DE FITOTEHNIE

  1.1 OBIECTUL FITOTEHNIEI I LEGTURA CU ALTE TIINE

  Fitotehnia este tiina agricol al crei obiectiv este studiul biologiei, ecologiei itehnologiei de cultivare a plantelor de cmp n scopul obinerii unor producii ridicate i de calitatesuperioar, n condiii de eficien economic i de pstrare a echilibrului ecologic i puritiimediului.

  n sens mai larg, fitotehnia include studiul tuturor plantelor cultivate (anuale, perene,ierboase sau lemnoase), att din cultura mare, ct i cele horticole sau furajere. Prin diversificareamare a modurilor i scopurilor de cultur, din sfera larg a fitotehniei s-au desprins noi discipline

  ca: Legumicultura, Pomicultura, Viticulturai Producerea furajelor .Plantele de cmp, aflate n prezent n sfera de activitate a Fitotehniei, sunt acele plante

  cultivate pe suprafee mari (cereale, leguminoase, plante tehnice), care dein circa 80% din terenularabil al rii noastre. Ele asigur cea mai mare parte din produsele necesare alimentaiei oamenilor i a furajrii animalelor, precum i materie prim pentru diverse ramuri industriale productoare de bunuri de consum.

  Fitotehnia este una din ramurile de baz a tiinei agricole care stabilete tehnologiile de

  cultivare ale plantelor, bazate pe cele mai noi cuceriri ale tiinei. Ea nu se rezum numai la a dareete (numrul de plante la unitatea de suprafa, lucrrile i epocile de executat, cantitatea desmn la hectar, doze de ngrminte sau pesticide etc.), ci are un caracter dinamic, princunoaterea profund a relaiilor ntre plante i mediu i stabilirea msurilor de armonizare aleacestora, n vederea obinerii unor producii mari i de calitate superioar. Optimizarea factorilor din relaia plant-mediu include soluionarea difereniat a tuturor problemelor privind amplasareai rotaia culturilor, fertilizarea, lucrrile solului, folosirea seminelor valoroase i semnatul di-fereniat, lucrri corespunztoare de ntreinere a culturilor i recoltarea. Toate acestea au ca scopcrearea celor mai favorabile condiii pentru intensificarea procesului de fotosintez prin care sesintetizeaz substane organice i organo-minerale din substane anorganice luate din mediulnconjurtor de ctre plante.

  Produsele fotosintezei sunt folosite, n parte, pentru creterea i dezvoltarea plantei; o alt parte din aceste produse reprezint substane de rezerv (hidrai de carbon, grsimi, proteine etc.)acumulate n rdcini, tuberculi, tulpini, frunze, fructe sau semine, constituind produsul util omului, pentru care se cultiv fiecare plant n parte.

  Din radiaia solar activ n fotosintez, cu lungimea de und cuprins ntre 0,7 - 0,3microni, cea mai mare parte (71%) cade pe mri i oceane (fiind deci neutilizabil), iar circa 20%

  2

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  3/144

  ajunge pe suprafee ocupate cu culturi, pduri, stepe etc. Din radiaia care ajunge pe plante verzi o parte este convertit n energie chimic de ctre acestea (numitcoeficient de utilizaresau deconvertire).

  Energia din partea vizibil a spectrului solar (activ n fotosintez), ajuns pe pmnt, n

  zona temperat este, n medie, de 3.000 4.000 Kcal/zi/m2

  , din care 25 - 50% este absorbit devegetaie, iar 50 75% se ntoarce n mediu sub form de lumin reflectat (din care o partentreine fenomenele meteorologice) (I. PUIA i V. SORAN, 1981).

  Din energia luminoas absorbit de plante, cea mai mare parte (n medie, 97%) estefolosit n evapotranspiraie (hidratarea i reglarea temperaturii plantelor) sau se pierde sub formde cldur.

  Prin fotosintez plantele verzi rein abia 0,6 7,7% (n medie, circa 3%) din energia

  luminoas ajuns asupra lor. ns cea mai mare parte din energia luminoas de la soare nu ajunge pe suprafaa verde.

  Randamentul potenial (teoretic) de transformare a radiaiei solare, vizibile, n energiechimic este de 18%, iar actualele producii (considerate mari) reprezint doar a 5-a sau a 6-a partea recoltei poteniale (C. HERA, 1979). Dup unele calcule teoretice (prezentate de N.ZAMFIRESCU, 1977) la plantele superioare efectul fotosintetic ar trebui s se ridice la 28%, iar coeficientul de convertire sau randamentul fotosintetic la 20%.

  Din energia solar convertit n energie chimic prin fotosintez i fixat n biomas(biomasa brut), o parte este consumat n procesele de cretere i dezvoltare, de metabolism, iar o parte se acumuleaz sub form de substane organice de rezerv. Consumul prin respiraie este de30 50% din energia acumulat, n condiii ecologice obinuite.

  Diferena ntre efectul fotosintetic (energia solar convertit n energie chimic) iconsumul prin transpiraie, respiraie (excluznd energia din respiraie utilizat n sinteza altor compui chimici) este de 50 70% i constituie "producia net" a fotosintezei (randamentul bioenergetic) saurandamentul fotosintetic(producia net a vegetaiei terestre). Sumarandamentelor zilnice pe ntreaga perioad de vegetaie constituie randamentul fotosintetic total(biomasa total), din care o parte este produs agricol (recolta). Raportat la producia primar net,recolta economic reprezint cel mult 30%, diferena de circa 70% constituie din punct de vedereeconomic producia secundar, care n unele cazuri se confund cu deeurile. Din producia net avegetaiei terestre, energia folosit de om este de circa 7%.

  Randamentul fotosintetic este influenat de condiiile climatice (lumin, temperatur,umiditate), cele de nutriie, de vrsta plantei i durata perioadei de vegetaie. n general, plantele cu

  perioad de vegetaie mai lung realizeaz randamente fotosintetice totale mai mari. n timpulvegetaiei plantele au la nceput un randament fofosintetic mai redus, care crete pn n faza de

  3

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  4/144

  nflorire - fecundare, dup care scade treptat spre maturitate. Factorii de vegetaie care influeneazfotosinteza i respiraia (temperatura, lumina etc.) pot modifica raportul ntre ele, influenndrandamentul fotosintetic.

  Culturile de toamn i petrec mare parte din vegetaie (6 luni) n condiii mai puin

  prielnice pentru fotosintez (nopi lungi, temperaturi i lumin reduse), timp n care respiraiacontinu, determinnd o cretere redus a biomasei. n condiiile din ara noastr, grul de toamni elaboreaz circa 3% din substana uscat total n perioada octombrie - martie (circa 180 zile),97% acumulndu-se n perioada aprilie - iunie (90 zile). Culturile de primvar parcurg vegetaian condiii mai favorabile pentru fotosintez.

  Valorificarea mai intens a energiei solare, implicit creterea randamentului fotosintetic, serealizeaz prin folosirea unor soiuri sau hibrizi cu productivitate ridicat i prin aplicarea

  tehnologiei de cultur care menine procesul fotosintetic la nivel nalt (densitate de cultur optim,fertilizare raional i asigurarea apei, combaterea buruienilor etc.). Dup cum s-a artat ns,sortimentele de plante agricole actuale au o eficien redus a valorificrii luminii solare (n speciala celei intense).

  Metodele de cercetare.Obiectul de cercetare al fitotehniei este planta cultivat,ndeplinind funcia de productor de substane organice necesare omului. Atingerea obiectivelor urmrite de fitotehnie (producii ridicate i de calitate superioar) se realizeaz numai prinaplicarea n producie a cuceririlor tiinifice, renunndu-se la improvizaie, amatorism iempirism.

  Fitotehnia, ca tiin, are metode proprii de cercetare, n vederea stabilirii particularitilor biologice, ecologice i a tehnologiei de cultur a plantelor, n funcie de biotip i condiiile pedoclimatice. Cercetrile se efectueaz prin: experiene executate n cmp, n case de vegetaie, nlaborator i prin minuioase cercetri n fitotroane, dup tehnici de cercetare adecvate. Cercetrileexecutate n cmp, n condiii obinuite de via a plantelor, au ca scop stabilirea: rotaiilor culturilor, fertilizrii (doze, epoci i mod de aplicare a ngrmintelor), a celor mai adecvatelucrri ale solului, soluionarea problemelor privind nsmnarea (epoca, densitatea, distana ntrernduri, adncimea de semnat i cantitatea de smn la ha), precum i cele referitoare lalucrrile de ntreinere. n vederea fundamentrii unor probleme, la care se cere dirijarea factorilor de vegetaie, cercetrile fitotehnice se execut n case de vegetaie i laborator, precum i nfitotroane.

  n ultimul timp, cercetrile din domeniul fitotehniei sunt orientate nu numai spre punerea nvaloare a capacitii productive a plantelor (soiurilor), ci realizarea acesteia cu cheltuieli ct mai

  mici i cu un consum minim de energie. Tehnologiile viitorului vor trebui sa se adapteze crizei

  4

 • 7/31/2019 Cursul de Fitotehnie

  5/144

  mondiale de energie, prin gsirea minimului de lucrri posibile. Nu numai lucrrile mecaniceconsum energie, ci i producia de ngrminte (mai ales cele cu azot), pesticide, irigaie etc.

  Cercetrile n domeniul fitotehniei n ara noastr se efectueaz n Institute de Cercetri(I.C.C.P.T. Fundulea, I.C.P.C. Braov etc), staiuni de cercetri agricole i n cadrul instituiilor de

  nvmnt superior agronomic din ar. Pentru principalele plante de cultur sunt programe decercetare, cuprinznd probleme de biologie, ameliorare i tehnic de cultur. Rezultatele obinutesunt verificate pe suprafee mai mari, pentru diferite condiii pedoclimatice, apoi sunt generalizaten producie.

  Legtura fitotehniei cu alte tiine.n vederea atingerii obiectivelor propuse, fitotehniafolosete cuceririle tiinifice i ale altor discipline. n aspectele teoretice, fitotehnia se sprijin petiinele fundamentale, cum sunt: Biologia, Fiziologia vegetal, Botanica, Ecologia, Chimia(bio-

  chimiai agrochimia), de cunotine din Biofizic(izotopi radioactivi) i Matematic(prelucrareadatelor