Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2...

74
1 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatului - Principii de fixare - Structura sistemului de forte - Clasificarea mecanismelor de fixare - Structura proiectarii sistemului de fixare 5.1.1. Principii de fixare Actiunea de FIXARE este determinata de aplicarea asupra semifabricatului orientat in dispozitiv a unui sistem de forte, care sa asigure si sa conserve schema de orientare pe tot parcursul procesului de prelucrare. Conditii / principii de aplicare a sistemului de forte: - sa nu impiedice procesul de prelucrare; - sa mentina semifabricatul in contact cu elementele de orientare, respectiv de fixare; - sa nu deformeze local sau total semifabricatul; - sa contribuie la diminuarea sau eliminarea vibratiilor; - sa nu determine forte sau momente de rasturnare, alunecare sau deplasare a semifabricatului. 5.1.2. Structura sistemului de forte In cazul general, asupra semifabricatului pot actiona urmatoarele forte si momente, corespunzatoare fiecarei faze de lucru (fig. 5.1): Fig. 5.1 Structura sistemului de forte la prelucrarea mecanica Capitolul 5 F S Fixare F R Q F a M t Proces Cep de sprijin Scula Orientare Reglare Actionare G M e /F e Placa de reazem Surub Corp dispozitiv ST Parghie Rozeta

Transcript of Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2...

Page 1: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

1

5.1. Sisteme de fixare a semifabricatului

- Principii de fixare - Structura sistemului de forte - Clasificarea mecanismelor de fixare - Structura proiectarii sistemului de fixare

5.1.1. Principii de fixare Actiunea de FIXARE este determinata de aplicarea asupra semifabricatului orientat in dispozitiv a unui sistem de forte, care sa asigure si sa conserve schema de orientare pe tot parcursul procesului de prelucrare. Conditii / principii de aplicare a sistemului de forte:

- sa nu impiedice procesul de prelucrare; - sa mentina semifabricatul in contact cu elementele de orientare, respectiv de fixare; - sa nu deformeze local sau total semifabricatul; - sa contribuie la diminuarea sau eliminarea vibratiilor; - sa nu determine forte sau momente de rasturnare, alunecare sau deplasare a semifabricatului.

5.1.2. Structura sistemului de forte In cazul general, asupra semifabricatului pot actiona urmatoarele forte si momente, corespunzatoare fiecarei faze de lucru (fig. 5.1):

Fig. 5.1 Structura sistemului de forte la prelucrarea mecanica

Capitolul 5

FS

Fixare

FR Q

Fa

Mt

Proces

Cep de sprijin

Scula

Orientare Reglare Actionare

G

Me/Fe

Placa de reazem

Surub

Corp dispozitiv

ST

Parghie

Rozeta

Page 2: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

2

Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele de orientare si reazeme, impreuna cu actiunea fortei masice, determinata de greutatea obiectului. Fortele de reglare (prestrangere) - FR sunt necesare atunci cand forta masica (greutatea), sau componentele sale nu pot asigura contactul dintre toate bazele de orientare ale semifabricatului si reazeme. Fortele de reglare se pot realiza astfel:

- manual: cu mecanisme speciale, cu mecanisme independente; - elastic: cu arcuri - combinat: cu ajutorul elementelor de fixare.

Cazurile tipice de aplicare a fortelor de reglare sunt determinate de unghiul de pozitie al semifabricatului fata de reazemul principal (fig. 5.2):

a. β = 0

FRB > μG

FR = (1,5 ÷ 2) μG

b. β = 180o

FRA > G

FR = (1,5 ÷ 2) G

c. β = 30 ÷ 60o

GB < μGA

FRB + GB > μGA

FR = 1,5 G(μcosβ – sinβ)

Fig. 5.2 Aplicarea fortei de reglare

FRB G

Reazem A

β

μG

Reazem B

μ

FRB G

A

β

B

FRA

FRB

G

A

β

μGA

B

μ

GA

GB

Page 3: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

3

Forte si momente din procesul de aschiere Ansamblul dispozitiv – semifabricat este solicitat de urmatoarele grupe de forte si momente:

a. Forte si momente de aschiere – Fa, Ma au caracter variabil si se determina prin calcule, in functie de procedeul sau metoda de aschiere aplicata.

b. Forte si momente masice – sunt dezvoltate datorita cinematicii procesului realizat pe un anumit tip de masina.

Din categoria acestor forte fac parte:

- Greutatea semifabricatului – G influenteaza favorabil fixarea pe suprafete plane / profilate orizontale

sau cu inclinari mici ( 0

max 30 )

In cazul dispozitivelor rotative greutatea influenteaza defavorabil sistemul de fixare, de aceea se impune conceperea unor solutii de echilibrare statica si de blocare, riguros calculate si executate.

- Forte centrifugale – FC apar atunci cand centrul de greutate al semifabricatului nu coincide cu axa de rotatie a acestuia in timpul procesului (fig. 5.3).

Fig. 5.3 Aplicarea fortei de echilibrare La echilibru

FCP = FCE , adica 22 EEPP RmRm ,

in care 60

2 Pn .

FS FCP

Dispozitiv

Semifabricat (mP)

CP

FCE

CE

ST AR AR

Rotaţie nP RE

RP

Piesa de echilibrare (mE)

Page 4: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

4

Rezulta masa piesei de echilibrare:

E

PPE

R

Rmm [Kg]

- Forte si momente de inertie – solicita suplimentar mecanismul de fixare atunci cand ansamblul dispozitiv - semifabricat executa:

a. miscare rectilinie alternativa – se dezvolta forta de inertie - FI

mint

VmF l

PI

in care: Vl – viteza maxima liniara (de aschiere); tmin – timpul minim de demaraj sau franare a mecanismului de miscare al masinii.

b. miscare de rotatie – se dezvolta momentul de inertie - MI

min60

2

t

nIM P

I

in care: I – moment de inertie geometric calculat fata de axa de rotatie (AR);

nP – turatia semifabricatului / piesei. Aceste solicitari se iau in considerare la proiectarea mecanismelor de fixare si actionare ale dispozitivelor utilizate pentru prelucrarea semifabricatelor masive la viteze de aschiere mari.

Forte de fixare

Fortele de fixare (strangere) – FS se aplica semifabricatului dupa ce acesta a fost orientat in dispozitiv, eventual si prin aplicarea fortelor de reglare (prestrangere). Aceste forte se recomanda sa fie aplicate pe directie perpendiculara pe baza de orientare care leaga numarul maxim de grade de libertate. In general, marimea si locul de aplicare a fortelor de fixare se determina pe baza echilibrului dintre sistemului de forte si momente de aschiere si sistemul fortelor de fixare. De aceea schemele de fixare pot fi examinate pe un numar redus de cazuri. Cazul 1 – fortele de fixare FS si cele de aschiere Fa au acelasi sens si actioneaza pe directia reazemelor (fig. 5.4,a) FS = FSmin

FSmin > μG

FS = (1,5 ÷ 2) μG

in care: μ - coeficient de frecare. Pentru acest parametru valorile recomandate pentru calcule preliminare pot fi adoptate in functie de tipul contactului de frecare:

Page 5: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

5

a. Contact element de fixare – semifabricat – se considera ca elementele de fixare sunt din otel dur (calit), iar suprafetele active sunt finisate; coeficientul de frecare are valori diferentiate in functie de starea suprafetei de fixare a semifabricatului, astfel (tab. 5.1):

Tab. 5.1 Coeficientul de frecare pe suprafata de fixare

Starea suprafetei de fixare Rugozitatea Ra [μm]

μ

Finisata 0,8÷1,6 0,1÷0,15 Semifinisata 3,2 0,15÷0,25 Degrosata Rugoasa / neprelucrata

6÷12 20÷50

0,2÷0,35 0,4÷0,5

Fig. 5.4 Schema de fixare – cazuri tipice

a. Contact semifabricat – reazem – se considera ca elementele de orientare (reazeme) sunt din otel dur (calit), coeficientul de frecare poate fi adoptat cu urmatoarele valori, prezentate in tabelul 5.2.

Fa

G

Reazem 1 μG

Reazem 2

μ

FS

Fa

Reazem 1 μFS

Reazem 2

μ

FS

Fax

FS

Mandrina cu falci

μ μFS Mt

Faz

RP

Fa

Reazem 1

FS

a. Cazul 1 b. Cazul 2

d. Cazul 3 c. Cazul 4

Page 6: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

6

Tab. 5.2 Coeficientul de frecare pe suprafata de orientare (rezemare)

Starea suprafetei de orientare

Forma si starea suprafetei active a reazemelor

μ

Semifinisata / finisata Plana, calita, finisata 0,15 Degrosata / laminata Rugoasa / neprelucrata

Plana, calita, cu striatii / canale Plana, calita, cu striatii / zimti

0,3 0,7

Semifinisata / finisata Degrosata / laminata Rugoasa / neprelucrata

Falca / prisma, calita, finisata Falca / prisma, calita, cu canale Falca / prisma, calita, cu zimti

0,2 0,4÷0,5

0,65÷0,85

Cazul 2 – Fa si FS au aceeasi directie dar sensuri opuse (fig. 5.4,b)

aSS FKF

in care: KS - coeficient de siguranta a fixarii semifabricatului in dispozitiv; KS = 1,5 ÷ 2,5 pentru contactul otel – otel, la piese de dimensiuni medii (200 x 200 x 200 mm) Cazul 3 – Fa si FS au directii perpendiculare, iar actiunea fortelor de aschiere este preluata numai de fortele de frecare de la nivelul contactului semifabricat – reazem (fig. 5.4,c)

aS

S

FKF

Cazul 4 – momentul de rasucire Mt si fortele de aschiere Fa sunt preluate de momentul, respectiv de fortele de frecare, rezultate din sistemul de fixare a semifabricatului (fig. 5.4,d)

P

tSS

R

MKF

sau

axS

S

FKF ,

in functie de solicitarea de aschiere predominanta,

in care: Pazt RFM

b

SS

z

FF 2,1

Fax – forta de aschiere longitudinala (axa X); Faz - forta de aschiere transversala (axa Z); zb – numarul falcilor (bacurilor) de fixare ale mecanismului; KS – coeficient de siguranta; KS > 1

μ - coeficient de frecare la contactul falca de fixare – semifabricat.

Pentru a realiza echilibrul fortelor cu o siguranta suficienta, fortele exterioare considerate a actiona asupra semifabricatului se maresc fata de cele rezultate din calcule printr-un coeficient de siguranta - KS :

4321 KKKKK S

Page 7: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

7

K1 – coeficient prin care se tine cont de neuniformitatea adaosului de prelucrare; K1 = 1,8 pentru prelucrari de degrosare K1 = 1,5 pentru prelucrari de finisare K2 – coeficient de influenta a marimii (dimensiunilor) suprafetelor de reazem; K2 = 1 pentru reazeme limitate (cu dimensiuni din standarde) K2 = 1,5 pentru reazeme cu suprafete mari (de constructive speciala) K3 – coeficient prin care se tine cont de continuitatea procesului de aschiere; K3 = 1 pentru aschiere continua (uniforma) K3 = 1,2 pentru aschiere discontinua (cu socuri, vibratii) K4 – coeficient prin care se tine cont de cresterea fortelor exterioare datorita uzurii sculelor de aschiere; K4 = 1,1 ÷ 1,9 (tab. 5.3). Acest coeficient este dependent de procedeul de aschiere, materialul semifabricatului si de solicitarea de aschiere predominanta.

Tab. 5.3 Coeficientul K4

Procedeul de prelucrare Solicitarea de aschiere* K4

Otel Fonta Aliaje neferoase

Gaurire Mt Fax

1,15 1,1

1,15 1,1

Largire Adancire Lamare

Mt Fax

1,3

1,2

1,3

1,2

Largire de finisare Alezare

Mt sau Fax 1,2 1,2

Strunjire exterioara si interioara Faz Fay Fax

1 1,4 1,6

1 1,2

1,25

Frezare frontala (plana) Frezare cilindrica Frezare cilindro-frontala

Ft

1,9 otel moale

1,4 otel dur

1,2÷1,4

Rectificare cilindrica Rectificare plana

Ft 1,2 --

Brosare cilindrica Brosare canale

Fa 1,55 --

Nota: - * forta / momentul care scoate piesa din echilibru si modifica pozitia acesteia fata de reazeme; - Mt – momentul de torsiune (aschiere), calculat in axa de rotatie a sculei; - Fax, Fay, Faz – componenta fortei de aschiere pe cele trei directii ale sistemului de axe adoptat (XYZ); - Ft – forta totala de aschiere; - Fa – forta de aschiere, calculata in axa piesei.

Fortele de fixare calculate dupa aceste scheme sunt, in general, aproximative, dar de cele mai multe ori precizia rezultata este suficienta pentru practica proiectarii.

Page 8: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

8

Pentru a determina si utiliza relatiile de calcul ale fortelor de fixare se considera ca semifabricatul orientat pe reazeme poate pierde echilibrul (pozitia orientata) sub actiunea solicitarilor exterioare in trei moduri posibile, care determina trei ipoteze de calcul ce pot fi adoptate:

1. Prin rasturnare in jurul unui reazem, caz in care forta de fixare necesara rezulta din relatia de calcul a momentului rezistent, opus rasturnarii;

2. Prin alunecare liniara pe reazeme, caz in care forta de fixare necesara rezulta din ecuatia de proiectii a fortelor exterioare si a celor de frecare (manifestate pe reazeme datorita fortelor de fixare);

3. Prin deplasare pe directia fortelor exterioare, care sunt orientate in sens opus fortelor de fixare.

5.1.3. Clasificarea mecanismelor de fixare Conservarea schemelor de orientare si mentinerea pozitiei semifabricatului in dispozitiv pe toata perioada procesului de prelucrare mecanica se realizeaza prin includerea in structura dispozitivului portpiesa a mecanismelor de fixare, care formeaza un subansamblu foarte important. Criteriile de clasificare tin seama de: tipul elementului de fixare, tipul sistemului de actionare, complexitatea mecanismului.

Elementul de fixare: - surub / element cu filet; - parghie ; - excentric / cama;

Sistemul de actionare: - manual, recomandat dispozitivelor utilizate in productia de serie mica si mijlocie

(100 – 400 piese/lot); - mecanizat, pentru productia de serie mare si masa (>1000 piese/lot), realizat prin sistem:

pneumatic, hidraulic / hidro-pneumatic, electric / electromagnetic, vacuum;

Complexitate: - mecanisme simple, care contin un singur element de fixare; - mecanisme combinate, compuse dintr-un mecanism / element de actionare si mai multe

elemente de fixare.

Page 9: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

9

5.1.4. Structura proiectarii sistemului de fixare Pe baza analizei structurii sistemului de forte se concepe schema de fixare a semifabricatului, in baza careia se realizeaza proiectarea mecanismului de fixare, parcurgand urmatoarele etape:

Schema de orientare

1 Forte de reglare – FR, G - determinarea fortelor necesare conservarii schemei de

orientare

2 Forte si momente de proces – Fa, Mt, FI, MI, FC - determinarea solicitarilor de aschiere si a fortelor masice

amplasate in variante de fixare defavorabile

3 Model fizic al fixarii - tipul fortelor - puncte de aplicare - sens de actiune - ipoteza de calcul - stabilitate maxima a semifabricatului

4 Forte de fixare – FS - determinarea fortelor necesare blocarii semifabricatului

pe reazeme in perioada procesului de prelucrare

- adoptarea / proiectarea unui tip de mecanism - dimensionarea elementelor de fixare

- dimensionarea subansamblului

Mecanismul de fixare

- adoptarea / proiectarea unui tip de mecanism - dimensionarea elementelor de actionare

- dimensionarea ansamblului - dispozitiv

Mecanismul de actionare

Page 10: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

1

5.5. Mecanisme de fixare cu filet

- Forta de fixare - Elemente constructive - Aplicatie. Exemplu de calcul

5.5.1. Generalitati In structura acestor mecanisme se afla un cuplu mecanic “surub - piulita”, care transforma momentul de actionare (exterior) intr-o forta axiala, folosita pentru fixarea semifabricatului in mod direct, sau prin intermediul altor elemente (bride, parghii, talpi de presiune, etc.). (figura 5.5)

Fig. 5.5. Aplicatie a mecanismelor de fixare cu filet (Ex. - Sisteme BERNARDO)

Avantaje:

- simplitate constructive; - siguranta in functionare; - accesibilitate / universabilitate; - dezvoltarea de curse si de forte mari;

Dezavantaje: - timp mare de actionare – desfacere; - nu asigura constanta fortei de fixare; - consum mare de energie la actionare manuala;

Recomandari: - pentru fabricatia de serie mica –mijlocie (100 – 400 piese/lot); - dispozitive actionate manual; - pentru fixarea semifabricatelor rigide; - combinarea cu elemente de transmitere a fortei de fixare: bride, parghii, falci, etc.

Capitolul 5

Page 11: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

2

In figura 5.6 sunt prezentate principalele tipuri de suruburi de fixare standardizate, utilizate in constructia dispozitivelor mecanice, iar in figura 5.7 tipuri de piulite. Forme si dimensiuni de suruburi pot fi adoptate din “Elemente de proiectare a dispozitivelor pentru masini-unelte” – [5] Volumul 1 in tabelele: 4.13, 4.14, , 4.16, 4.31, 4.32, 4.33, 4.42, 4.59; pentru piulite pot fi utilizate tabelele: 4.17, 4.20, 4.21, 4.22, 4.27, 4.28, 4.29, 4.30, 4.37, 4.64, 4.65.

Fig. 5.6. Tipuri de suruburi de fixare

Fig. 5.7. Tipuri de piulite de fixare

Page 12: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

3

5.5.2. Calculul fortei de fixare Se realizeaza in functie de urmatoarele particularitati si caracteristici constructive:

- forma capului de presiune - caracteristicile dimensionale ale filetului - coeficientul de frecare surub – piulita, respective cap de presiune / piulita – semifabricat - forta de actionare (exterioara) - lungimea activa a manetei / cheii de actionare.

Solutiile tehnice cel mai des utilizate pentru realizarea mecanismelor de fixare a semifabricatelor sunt prezentate in continuare:

• Piulita cu guler plat (figura 5.8) [5] – Volumul 1, tab. 4.17, 4.20, 4.21, 4.22, 4.27, 4.28, 4.29, 4.30, 4.65

• Piulita si saiba plata (figura 5.9) [5] – Volumul 1, tab. 4.64, 4.39, 4.40, 4.41

• Surub cu cap de presiune inelar (figura 5.10)

Fig. 5.8. Mecanism de fixare cu piulita cu guler plat Pentru dimensiuni standardizate se recomanda:

D = (2 ÷ 2,2) df d = (1,1 ÷ 1,15) df

Fig. 5.9. Piulita si saiba plata

Saiba plata Piulita normala

D

d

df

Piulite cu guler

M

μf

FS

(Fm)

Piulita

d

μS df

Cheie

Surub

Guler D

Z Lm

Page 13: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

4

Fig. 5.10. Mecanism de fixare cu surub cu cap (cep) inelar

La aceste trei variante ale aceleiasi solutii de fixare suprafata de contact are forma INELARA, cuprinsa intre diametrele D si d. Ecuatia de echilibru a momentelor fata de axa surubului / piulitei / in axa OZ:

MMrF fsmft =+⋅

in care: −mfr raza medie a filetului ( 0,5 df )

Ft – forta tangentiala din spira filetului

( )ϕα +⋅= tgFF St

FS – forta de fixare realizata in axa filetului α - unghiul elicei filetului (α = 2 ÷ 40 pentru filet METRIC)

⋅=

f

f

d

parctg

πα

−fp pasul filetului (tabel 5.4)

Tab. 5.4 Filet Metric – pas normal

Diametrul filetului df [mm] 6 8 10 12 16 20

Pasul filetului pf [mm] 1,0 1,0 1,25 1,25 1,5 1,5

−ϕ unghiul de frecare dintre spirele filetului piulitei si ale surubului

farctg µϕ =

df

D

pf

Cep

Surub cu cep

Lm M

μf

(Fm)

d μS

df x pf

Cheie

Surub D

Z

FS

Cep inelar

Piulita Corp filetat

Page 14: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

5

−fµ coeficientul de frecare din filet, se recomanda a fi utilizat cu urmatoarele valori:

- µf = 0,15 ÷ 0,38, pentru frecare uscata (fara ungere) si elemente filetate din otel; - µf = 0,08 ÷ 0,12, pentru frecare umeda (cu ungere) si elemente filetate din otel.

Pentru comparatie se prezinta datele tehnice ale doua tipuri de filete, prin doua cazuri:

- filet trapezoidal - 030=β , unghiul la varful filetului

- Sf µµ ⋅= 04,1

- 00 74,1193,5 ÷=ϕ pentru 2,01,0 ÷=Sµ

- filet metric - 060=β

- Sf µµ ⋅= 15,1

- 00 95,1256,6 ÷=ϕ , pentru 2,01,0 ÷=Sµ

Mfs – momentul de frecare de pe suprafata inelara de fixare a capului de presiune, respectiv al saibei sau piulitei

2e

SSfs

DFM ⋅⋅= µ

in care diametrul echivalent al suprafetei de fixare / de contact are relatia de calcul

−−= 22

33

32

dD

dDDe

M – momentul de actionare (exterior) aplicat la cheia / maneta de strangere de lungime Lm, sau rozeta de actionare de diametru Dm

mm LFM ⋅= sau mm DFM ⋅=

in care: Fm – forta de actionare manuala, care poate fi utlizata in calcule cu urmatoarele valori:

- Fm = 50 ÷ 100 N, pentru actionare usoara (foarte comoda); - Fm = 100 ÷ 150 N, pentru actionare medie (comoda); - Fm = 150 ÷ 200 N, pentru actionare relativ dificila.

Pentru actionarea cu cheie fixa standard

( ) fdM ⋅÷= 5,11 [N m]

Inlocuind in ecuatie se obtine dezvoltarea

( ) mmSSf

S LFdD

dDFtg

dF ⋅=

−−⋅⋅++⋅

22

33

3

1

2µϕα ,

iar prin prelucrare rezulta expresia generala a fortei de fixare

Page 15: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

6

( )

−−++

⋅=

22

33

32 dD

dDtg

d

LFF

Sf

mmS µϕα

.

In continuare sunt analizate diverse variante constructive, cazuri particulare, ale mecanismului de fixare cu filet:

• Surub cu cap de presiune plat (figura 5.11) [5] – Volumul 1, tab. 4.13. Suprafata de contact , pe care se realizeaza fixarea, este CIRCULARA.

Fig. 5.11. Surub cu cap (cep) circular / plat Forta de fixare dezvoltata

( ) Dtgd

LFF

Sf

mmS

⋅++

⋅=

32

µϕα

• Surub cu cap de presiune sferic (figura 5.12) [5] – Volumul 1, tab. 4.14, 4.31, 4.32, 4.59. La aplicarea strangerii pe suprafata plana contactul se realizeaza teoretic intr-un PUNCT.

Fig. 5.12. Surub cu cap (cep) sferic / bombat

μf

μS

df x pf

D FS Cep plat

Cep

Surub cu cep

df D

pf

df

r

pf

Cep

Surub cu cep

μf

df x pf

FS Cep sferic

r

Page 16: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

7

Forta de fixare dezvoltata

( )ϕα +⋅⋅=

tgd

LFF

f

mmS

2

• Surub cu cap sferic si talpa de presiune (figura 5.13) [5] – Volumul 1, tab. 4.15, 4.16, 4.35, 4.36. Contactul pe suprafata conica se realizeaza pe un CERC de diametru De

βcos2rDe =

in care, pentru talpi de presiune / capete de presiune standardizate, β = 60o.

Fig. 5.13. Surub cu cap (cep) sferic si talpa / cap de presiune Forta de fixare dezvoltata

( ) eSf

mmS Dtgd

LFF

⋅++⋅⋅=

µϕα2

• Piulita cu guler sferic si saiba (figura 5.14) [5] – Volumul 1, tab. 4.37, 4.38, 4.39 Contactul pe suprafata sferica a piulitei se realizeaza pe un CERC de diametru De, a carui marime se poate calcula in functie de tipul saibei de presiune:

- Saiba cu locas sferic de raza R cu a piulitei

−−= 22

33

32

dD

dDDe

- Saiba cu locas conic de unghi β, pentru saibe standardizate β = 60o.

βcos2RDe =

df

D1

pf

Surub cu talpa

μf

df x pf

Cep sferic

r

μS

Inel de siguranta

Talpa de presiune

FS

De

D1

β

Page 17: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

8

Fig. 5.14. Piulita cu guler sferic si saiba de fixare

Pentru toate mecanismele simple cu surub sau piulita cursa axiala a acestor elemente de fixare este data prin relatia

θπ

⋅=2

fS

PC

in care: θ - unghiul de rotire al surubului sau piulitei [rad], egal cu unghiul de rotire al cheii / manetei sau rozetei de actionare manuala. In practica industriala se utilizeaza atat fixarea directa (figura 5.15), cat si fixarea prin mecanisme de fixare combinate, in care forta de fixare se transmite semifabricatului prin intermediul unor bride / parghii cu unul sau doua brate (simple sau duble) (figura 5.16)

Fig. 5.15. Fixare directa cu suruburi (Ex. - Portscula de strunjit) O mare parte din aceste mecanisme si elementele lor sunt normalizate sau standardizate, iar cele mai des folosite in structura dispozitivelor port piesa sunt:

- mecanisme cu brida simpla (brida L) - mecanisme cu brida dubla

Surub de fixare

μf Piulita

μS

df x pf

Surub / Prezon

Saiba D R

FS

Guler

Piulita si saiba sferica

d

Page 18: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

9

Fig. 5.16. Fixare cu sisteme de bride (Ex. – Dispozitiv de frezat) Deasemenea o larga raspandire o au mecanismele de fixare cu filet in constructia dispozitivelor de fixare universale de tip “menghina”, elementul de fixare il constituie in acest caz bacul sau prisma mobila, actionata de surub (figura 5.17)

Fig. 5.17. Fixare cu bacuri / prisme actionate cu surub (Ex. – Menghine de fixare)

Surub de actionare Surub de actionare

Maneta

Rozeta

Bac / Prisma

Surub Piulita Saiba

Brida

Page 19: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

10

5.5.3. Exemplu de calcul Se propune proiectarea unui mecanism de fixare cu filet pentru semifabricatul “Flansa” din figura 5.18.

Fig. 5.18. Aplicatie – semifabricat Flansa - 8 gauri echidistante

Fig. 5.19. Schema de orientare

ST – suprafete tinta 8 x Φ10mm

ST (d x l)

D1

D3

D2

D4

hb

Hr

H2

D5 T

A

Semifabricat “Flansa”

Bolt cilindric db x hb

Guler plan Dr

M t

Fa

Axa ST

Page 20: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

11

A. Date initiale Operatia / proces: Burghiere Suprafata tinta: d = 10mm Dimensiuni [mm]:

D1 D2 D3 D4 D5 H2

86 112 60 42 15 36

B. Schema de orientare

Elemente: Bolt cilindric (2grade de libertate) - db = 42mm; hb = 17mm (figura 5.19) Guler (reazem plan) (3grade de libertate) - Dr = 60mm

C. Proces de prelucrare Solicitari de aschiere: Forta de avans (axiala) Fa = 3027N Moment de torsiune Mt = 12,63Nm Pentru schema de orientare propusa solicitarea predominanmta este data de forta de avans, care va determina rasturnarea / inclinarea semifabricatului fata de muchia A.

D. Schema de fixare Elemente: Prezon filetat – df x pf (figura 5.20) Piulita hexagonala cu guler plat – S x DP Saiba detasabila – Ds x ds

Fig. 5.20. Schema de fixare

Dp

X

Ds

T

A

Piulita cu guler S x Dp Prezon filetat df x pf

Saiba detasabila Ds x ds Fa

μf

μS ds

df

M

FS

��

2

��

2

Page 21: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

12

E. Forta de fixare Momentul de rasturnare a semifabricatului fata de muchia A

QD

XFa ⋅=⋅2

3

Forta interna dezvoltata de strangerea piulitei

NFD

XQ a 2597

2

3

=⋅=

In care: mmDD

X 182

32 =−=

Forta de fixare necesara, dezvoltata in axa prezonului si a boltului

Fsnec = Ks · Q = 5142N Ks = K1 · K2 · K3 · K4 = 1,8·1·1·1,1 = 1,98 In care: K4 = 1,1 din Tabelul 5.3, pentru solicitarea predominanta forta de avans (solicitarea de aschiere care tinde sa scoata semifabricatul din echilibru). Schema de fixare corespunde cazului din figura 5.8, in care piulita este actionata cu chie fixa standard, momentul de actionare fiind determinat cu relatia

M = Fm · Lm = (1 ÷1,5) df Forta de fixare

( )

−−

++

⋅=

22

33

32 sp

spSf

mmS

dD

dDtg

d

LFF

µϕα

Pentru proiectarea mecanismului se adopta dimensiunile standardizate ale filetului Metric: df = 12mm pf = 1,25mm pentru care: Dp = (2 ÷ 2,2) df = 26mm

ds = (1,1 ÷ 1,15) df = 13mm µs = 0,2 µf = 1,04 µs = 0,208 M = 12 ÷ 18Nm

Inlocuind in relatia fortei de fixare Fs = Fsnec se determina momentul de actionare necesar Mnec = 7,75Nm < Mmin = 12Nm Rezulta un moment de actionare al piulitei mai mic decat momentul minim dezvoltat la strangerea cu cheie, ceea ce verifica dimensiunile adoptate pentru filet.

Page 22: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

13

F. Dimensionarea mecanismului

In continuare, pornind de la dimensiunile adoptate pentru filet, se vor adopta / allege sau proiecta celelalte elemente din structura mecanismului:

� Prezon pentru insurubat Tabel 4.33 - Forma A pentru otel - Dimensiuni: Ad x l = A12 x 35mm

e = 12mm < hb = 17mm b = 30mm l = 35mm

� Piulita hexagonala cu guler Tabel 4.65 - Dimensiuni: d x p = 12 x 1,25mm

Dd = 25mm S = 19mm

Obs. - se va utiliza o cheie fixa S19. � Saiba detasabila plata Tabel 4.40

- Dimensiuni: d x D x H = 13 x 35 x 8mm

Page 23: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

1

5.6. Mecanisme de fixare cu parghii

- Forta de fixare - Elemente constructive - Aplicatie. Exemplu de calcul

5.6.1. Generalitati

In constructia acestor mecanisme se utilizeaza una , doua , sau mai multe parghii , care au rolul de a transmite, amplifica si / sau schimba directia sau sensul fortelor dezvoltate de mecanismele de actionare. Constructiv parghia se poate realiza in mai multe variante:

- simpla , cu un brat - dubla , cu doua brate: dreapta , in unghi (cu cot)

5.6.2 Calculul fortei de fixare

Se realizeaza in functie de urmatoarele particularitati: - caracteristicile dimensionale ale bratelor parghiei; - coeficientul de frecare dintre elementul de actionare si parghie , respectiv dintre parghie si

semifabricat; - marimea fortei de actionare (exterioara); - pierderile prin frecare din articulatii. Solutiile tehnice cel mai des utilizate pentru realizarea mecanismelor de fixare cu parghii a semifabricatelor sunt prezentate in continuare:

• Parghie cu un brat (figura 5.18) ) [5] – Volumul 1, tab. 4.43, 4.45

Cea mai des folosita varianta constructiva este parghia in forma de L , ghidata in bucsa sau intr-un corp de ghidare. Sub actiunea fortei de fixare parghia are tendinta de inclinare in planul OXZ , ceea ce determina aparitia unei reactiuni a ghidajului distribuita triunghiular pe lungimea ghidata a parghiei. Expresia fortei de fixare

11 3s

r

QF

l

=+ ⋅

in care: Q - forta de actionare axiala , realizata cu un sistem surub (prezon) – piulita

� = ������∝ + ���2 + 1

3���� − ���� − ���

Capitolul 5

Page 24: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

µr - coeficient de frecare bridaµr = 0,05 ÷ 0,1 pentru suprafete de ghidare finisate (Ra = 0,8÷1,6 L – lungimea de ghidare a bridei

� = ��� poate fi adoptat cu valori in intervalul i =

µp= 0,1 ÷ 0,2 pentru suprafete

Fig. 5.18

Fig. 5.18,b

μFfS

FS

Reazem

Brida L

2

coeficient de frecare brida – ghidaj = 0,05 ÷ 0,1 pentru suprafete de ghidare finisate (Ra = 0,8÷1,6 µm);

lungimea de ghidare a bridei; conform recomandarilor din standarde raportul

adoptat cu valori in intervalul i = 0,63 ÷ 0,65;

pentru suprafete semifinisate din otel (piulita – brida);

8,a Parghie cu un brat – Brida L – schema de calcul

,b Parghie cu un brat – Brida L – realizare industriala

M

μS

Piulita

d

df x pf

Cheie

Surub

D

Z

Q

Lm l1

μ

μp

Bucsa de ghidare cu filet

Brida L

l1

; conform recomandarilor din standarde raportul

schema de calcul

realizare industriala

(Fm)

Surub

Ghidaj

L

μr

p

L

Page 25: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

3

Elemetele din structura mecanismului pot fi adoptate cu dimensiuni standard astfel: - surub / prezon de fixare [5] – Volumul 1, tab. 4.33; - piulite, rozete si manere / chei de actionare [5] – Volumul 1, tab. 4.17; 4.20, 4.21, 4.23; 4.24; 4.27; 4.30; 4.44; 4.54;

- bucsa de ghidare [5] – Volumul 1, tab. 4.45.

• Parghie cu doua brate drepte [5] – Volumul 1, tab. 4.46; 4.48; 4.49; 4.54 Cele mai utilizate variante constructive sunt:

A. SCHEMA 1 (fig. 5.19)

Fig. 5.19. Parghie cu doua brate drepte – Brida 1 Relatia de predimensionare / alegere a bridei, neglijand frecarile, are forma

Ql

LFS ⋅=

2

Expresia reala a fortei de fixare este utilizata pentru verificarea eficientei mecanismului proiectat

1 0

2 2 0

2cos

2cos

a

s

s

dL h

F Qd

l h

µ µγ

µ µγ

− ⋅ + ⋅ = ⋅

+ ⋅ + ⋅

in care: γ – unghiul de presiune al parghiei

=

2

2

l

harctgγ

μS

Element de actionare

FfS

FS

Q l1 μa l2

L

h1

h2 d

μ0

Brida 1 Bolt Articulatie

γ

Page 26: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

4

μ0 - coeficientul de frecare din articulatie;

μ0 = 0,01 ÷ 0,05 pentru ajustaje de precizie medie

μa - coeficientul de frecare cu elementul de actionare (surub, piulita, plunjer, etc.);

μa = 0,08 ÷ 0,1

μs - coeficientul de frecare brida – semifabricat;

μs = 0,2 ÷ 0,25 pentru suprafete neprelucrate, sau degrosate (Ra = 12 ÷ 25 µm).

B. SCHEMA 2 (fig. 5.20)

Fig. 5.20. Parghie cu doua brate drepte – Brida 2 Relatia de predimensionare / alegere a bridei, neglijand frecarile, are forma

Ql

lFS ⋅=

2

1

Forta de fixare reala, incluzand frecarile

1 1 0

2 2 0

2cos

2cos

a

s

s

dl h

F Qd

l h

µ µγ

µ µγ

− ⋅ + ⋅ = ⋅

+ ⋅ + ⋅

C. SCHEMA 3 (fig. 5.21) Relatia de predimensionare / alegere a bridei, neglijand frecarile, are forma

QL

lFS ⋅= 1

μS

Element de actionare

FfS

FS

Q

l2

μa

l1

L

h1 h2 d

μ0

Brida 2

Bolt Articulatie

γ

Page 27: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

5

Fig. 5.21.a Parghie cu doua brate drepte – Brida 3

Fig. 5.21.b Parghie cu doua brate drepte – Brida 3 – realizare industriala Forta de fixare reala, incluzand frecarile

1 1 0

2 0

2cos

2cos

a

s

s

dl h

F Qd

L h

µ µγ

µ µγ

− ⋅ + ⋅ = ⋅

+ ⋅ + ⋅

Din punctul de vedere al utilizarii rationale a fortei de actionare Q , SCHEMA 1 este cea mai avantajoasa ,

multiplicand forta Q prin raportul

2

1L

l> , iar SCHEMA 3 este dezavantajoasa , deoarece 1 1

l

L< .

Celelalte variante, SCHEMA 2, respectiv SCHEMA 3 prezinta in schimb un sistem comod si accesibil de actionare, motiv pentru care se utilizeaza frecvent in structura sistemelor de fixare cu bride drepte pe masini de

μS

Element de actionare

FfS

FS

Q

l2

μa

l1

L

h1

h2 d

μ0

Brida 3

Bolt Articulatie

γ

l2 l1

L Brida 2

Surub de sprijin (articulatie)

Piulita Saiba plata

Surub de actionare

h1 h2

Page 28: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

6

prelucrare prin aschiere; pentru a fi utilizate eficient se recomanda ca punctul de aplicare al fortei de actionare sa fie cat mai aproape de semifabricat.

• Parghie cu doua brate cotite [5] – Volumul 1, tab. 4.52

Uzual , dispunerea bratelor se adopta pentru unghiul β de 090 , sau de 045 . (fig. 5.22).

Fig. 5.22. Parghie cu doua brate cotite Schemele cel mai des folosite in structura dispozitivelor de prelucrare mecanica sunt (fig. 5.23):

Fig. 5.23. Scheme de utilizare a parghiilor cu cot Relatia de predimensionare / alegere a bridei, neglijand frecarile, are forma

Ql

lFS ⋅=

2

1

μS

Element de actionare

FfS

FS

Q

l1

μa

l2

h2

h1

d

μ0

Bolt Articulatie

β

Brida cu cot

FS

Q

l2 l1

β

FS

Q

l2

l1 β

FS

Q

l2 l1

β

Page 29: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

7

Forta de fixare reala se calculeaza cu o relatie simplificata, care include si frecarile

1 1 0

2 2 0

2

2

a

s

s

dl h

F Qd

l h

µ µ

µ µ

− ⋅ − ⋅= ⋅

+ ⋅ + ⋅

Pentru dimensionarea mecanismelor cu bride drepte, in practica proiectarii se utilizeaza urmatoarele relatii de calcul: Cazul 1: brida actionata cu brate egale l1 = l2

1 1

2 2 00,7a

ss

l hF Q

l h d

µµ µ

− ⋅= ⋅+ ⋅ + ⋅ ⋅

Cazul 2: brida actionata cu brate inegale l1 > l2

1 1 0

2 2 0

0,20

0,48a

ss

l h dF Q

l h d

µ µµ µ

− ⋅ − ⋅ ⋅= ⋅+ ⋅ + ⋅ ⋅

Cazul 1: brida actionata cu brate inegale l1 < l2

1 1 0

2 2 0

0,48

0,20a

ss

l h dF Q

l h d

µ µµ µ

− ⋅ − ⋅ ⋅= ⋅+ ⋅ + ⋅ ⋅

O relatie mult simplificata si mai rapida de calcul utilizeaza un coeficient in care sunt cuprinse pierderile prin frecare

din structura mecanismului 0( , , )s aµ µ µ .

1

2s

lF Q

lη= ⋅ ⋅ 1

2s

lF Q

lη= ⋅ ⋅

in care:η = f 10

2

( , , , )s a

l

lµ µ µ ( valori orientative de calcul pot fi preluate din [1] - tabelul 6.4).

Elemetele din structura acestor mecanisme pot fi adoptate cu dimensiuni standard astfel: - surub / cep de sprijin (articulatie) [5] – Volumul 1, tab. 4.55; 4.56; 4.57; - surub de actionare ) [5] – Volumul 1, tab. 4.13; 4.14; 4.31; 4.32; 4.58; 4.59; 4.60.

Page 30: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

8

5.6.3. Exemplu de calcul Se propune proiectarea unui mecanism de fixare cu parghie pentru semifabricatul “Matrita de indoire tevi” din figura 5.24.

Fig. 5.24. Aplicatie – semifabricat Matrita de indoire – R18

Fig. 5.25. Schema de orientare (planul XZ)

ST – suprafata tinta Φ16

Hp

H1

Semifabricat “Matrita”

Cep de sprijin1 Hc x Dc

Placa de sprijin Hp x Lp x Bp

M t

Fa Axa ST

ST (d x l)

Page 31: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

9

Fig. 5.25. Schema de orientare (planul XY)

A. Date initiale Operatia / proces: Burghiere Suprafata tinta: d = 16mm Dimensiuni [mm]:

L1 H1 B1 B2

78 46 40 30

B. Schema de orientare

Elemente: Placi de sprijin (3grade de libertate) - Hp = 10mm; Lp = 100mm; Bp = 16mm (figura 5.25) Cep de sprijin1 (1grad de libertate) – Dc = 20mm; Hc = 6mm Cep de sprijin2 (2grade de libertate) – Dc = 20mm; Hc = 6mm

C. Proces de prelucrare Solicitari de aschiere: Forta de avans (axiala) Fa = 5622N Moment de torsiune Mt = 21,5Nm Pentru schema de orientare propusa solicitarea predominanmta este data de momentul de aschiere (torsiune), care va determina rotirea piesei fata de Axa ST.

D. Schema de fixare Elemente: Prezon filetat – df x pf (figura 5.26) Brida mobila (parghie dreapta) – d x L Piulita hexagonala cu guler sferic – S x R Saiba cu locas conic – Ds x ds x 2β Sprijin reglabil – d x L

Cep de sprijin2 Hc x Dc

B1 B2

L1

Page 32: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

10

Fig. 5.26. Schema de fixare

Mecanismul are o structura similara celui prezentat in SCHEMA 3 din figura 5.21, in care:

T

M t Axa ST

Ls

A

B M

m1

m2

Parghie dreapta d x L

Ds Piulita cu guler sferic S x df

Prezon filetat df x pf

Saiba R

μa

M

Q FS

A μS

� 2

B

Sprijin reglabil

C

μf

m1 m2

Page 33: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

11

η⋅⋅= QL

mFS

0

1

L0 = m1 + m2 Pierderile prin fecare pot fi estimate in domeniul η = 0,8 ÷ 0,95. Pentru proiectare se adopta forma si dimensiunile parghiei din variantele standardizate:

- Brida mobila – Tabel 4.46; - Brida rotativa – Tabel 4.47; - Brida cu picior – Tabel 4.48.

Pentru ca punctual de fixare A sa fie pozitionat in axa piesei, la 0,5 B1, se adopta o brida mobila cu dimensiunile: Dimensiuni [mm]:

l1 l L d C1

24 26 100 14 10

In care: l1 + l ≥ 0,5 B1 + (15 ÷ 20)mm

Din dimensiunile parghiei rezulta utilizarea unui surub / prezon de strangere cu filet M12 x 1,25mm.

E. Forta de fixare Rezulta ca pentru actionarea parghiei se utilizeaza un mechanism cu surub – piulita – saiba, similar cu cel din figura 5.14, la care forta dezvoltata in filet este

eSf Dtgd

MQ

⋅++⋅=

µϕα )(

2

Pentru strangerea piulitei cu cheie fixa standard S19, de lungime Lm = 180mm momentul de actionare este

M = Fm Lm = 27Nm, pentru Fm = 150N (actionare comoda).

Coeficientii de frecare: µa – piulita – saiba, µa = 0,1 ÷ 0,2; µf – filet, µf = 0,208 Unghiurile filetului: α – unghiul de inclinare al spirei, α = 1,9o

⋅=

f

f

d

parctg

πα

φ – unghiul de frecare, φ = 11,75o

farctg µϕ =

Din tabelul 4.37 pentru piulita cu guler sferic cu raza R = 17mm, contactul cu saiba cu locas conic se realizeaza la diametrul echivalent

De = 2R · cosβ = 17mm

Inlocuind rezulta Q = 8571,42N.

Page 34: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

12

Forta de fixare necesara se determina din conditia de stabilitate a semifabricatului la actiunea momentului de torsiune din procesul de burghiere

SSS

tSnec K

L

MF ⋅

⋅=

µ, rezulta FSnec = 2967N

In care: LS = 50mm;

Ks = K1 · K2 · K3 · K4 = 1,8·1·1·1,15 = 2,07 µS = 0,2 ÷ 0,35, pentru piese in contact cu suprafete semifinisate (Ra = 12µm) Folosind dimensiunite de catalog ale parghiei se pot determina parametri de calcul

m2 = 45mm

21

12

cllm −+=

m1 = 40mm

( )111 cllLm ++−= L0 = 85mm

Pentru coeficientul pierderilor prin frecare adoptat la valoarea η = 0,9 rezulta forta de fixare reala dezvoltata de parghie

FS = 0,42 Q = 3600N > FSnec.

In concluzie structura si elementele mecanismului de fixare au fost bine alese, sau predimensionate.

F. Dimensionarea mecanismului In continuare, pornind de la dimensiunile parghiei se adopta si celelalte elemente component cu dimensiuni:

� Brida mobila Tabel 4.46 - Tip A - Dimensiuni: Ad x l = A14 x 100mm

l = 26mm l1 = 24mm c1 = 10mm B = 40mm H = 18mm

� Prezon pentru insurubat Tabel 4.33 - Forma A pentru otel - Dimensiuni: Ad x l = A12 x 70mm

e = 12mm b = 36mm l = 70mm

� Piulita hexagonala cu guler sferic Tabel 4.37 - Dimensiuni: d x p = M12 x 1,25mm

D = 24mm S = 19mm R = 17mm

Page 35: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

13

Obs. - se va utiliza o cheie fixa S19. � Saiba cu locas conic Tabel 4.38

- Dimensiuni: D1 x D x H = 14,2 x 24 x 5mm 2β = 120o

� Cep de sprijin reglabil Tabel 4.56 - Dimensiuni: d x L = M12 x 32mm

d1 = 12mm S = 17mm

Obs. – diametrul de sprijin al cepului sa fie mai mic decat latimea canalului bridei, adica cu d1 ≤ d; - se va utiliza o cheie fixa S17;

Page 36: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

1

Mecanisme de centrare - fixare

- Principii de centrare si fixare - Clasificarea mecanismelor de centrare – fixare - Principalele tipuri de mecanisme de centrare – fixare

6.1. Generalitati

Prelucrarea semifabricatelor in dispozitive port-piesa presupune instalarea acestora prin doua faze succesive: orientarea si fixarea. Prin pozitionarea bazei de orientare dupa un plan sau o axa de simetrie s-au creat dispozitive care realizeaza simultan orientarea si fixarea semifabricatului.

Mecanismele concepute pentru acest scop se impart in:

- mecanisme de centrare: orienteaza si fixeaza semifabricatul dupa un plan de simetrie;

- mecanisme autocentrante: orienteaza si fixeaza semifabricatul dupa doua plane de simetrie reciproc perpendiculare , sau dupa o axa de simetrie.

Dupa forma constructiva a elementelor care realizeaza centrarea se deosebesc urmatoarele tipuri de mecanisme:

- cu prisme / falci sau bacuri;

- cu parghii;

- cu pene si plunjere multiple;

- cu elemente elastice (bucse).

Prin combinarea elementelor de centrare cu unele mecanisme de fixare uzuale ( cu filet, cu parghii, etc. ) se obtin dispozitive de centrare si fixare specifice:

- menghine: centreaza dupa 1÷2 plane de simetrie, elementele de centrare sunt sub forma de prisme sau bacuri (falci) plane;

- mandrine: centreaza dupa axa de simetrie a unei suprafete cilindrice exterioare / interioare, elementele de centrare sunt pene si plunjere multiple sau bucse elastice;

- dornuri: centreaza dupa axa de simetrie a unei suprafete cilindrice interioare, elementele de centrare sunt bucse elastice sau pene si plunjere multiple.

Aceste mecanisme sunt caracterizate prin trei parametri constructivi - functionali:

- precizia de centrare ( eroarea de orientare );

- cursa de lucru;

- forta de fixare.

Capitolul 6

Page 37: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

2

6.1. Mecanisme de centrare cu prisme

- Structuri constructive - Forta de fixare - Aplicatie. Exemplu de calcul

Aceste mecanisme sunt folosite frecvent pentru centrarea - fixarea semifabricatelor pe suprafete curbe exterioare, dupa unul sau doua plane de simetrie. Cu ajutorul lor se construiesc menghinele de centrare - fixare , utilizate in procese de gaurire, alezare, largire, frezare .

Dupa caracteriastica de centrare ( numarul planelor de simetrie ) se folosesc doua variante de mecanisme:

- de centare : un plan de simetrie si o singura prisma mobila;

- autocentrante : doua plane de simetrie perpendiculare si doua prisme mobile.

6.1.1. Mecanisme de centrare

Realizeaza orientarea si fixarea semifabricatului dupa un plan de simetrie longitudinal, care este planul prismei (PSx) .

In functie de raportul dimensiunilor semifabricatului sunt utilizate doua tipuri de mecanisme:

- cu prisma mobila si placa de presiune (figura 6.1), pentru Lx ≤ Ly; - cu prisma mobila si prisma fixa sau reglabila (figura 6.2), pentru Lx > Ly.

Fig. 6.1. Mecanisme cu placa de presiune

Orientarea semifabricatului, pentru prelucrarea suprafetelor tinta ST, se realizeaza pe trei baze:

- BO1 – baza de asezare;

Y

FS

Placa de presiune

Lx

Ly X

PSx PSx

ST3

ST2

ST1

BO2

BO3

BO1

Ghidaj Placa de baza

Prisma mobila

Fixare

Desfacere

Page 38: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

3

- BO2 – baza de ghidare;

- BO3 – baza de sprijin – centrare – fixare.

Cu ajutorul prismei mobile, care se comporta ca o falca, se dezvolta forta de fixare in axa longitudinala.

Fig. 6.2. Mecanisme cu prisma fixa / reglabila

Orientarea semifabricatului, pentru prelucrarea suprafetelor tinta ST, se realizeaza pe trei baze:

- BO1 – baza de asezare;

- BO2 – baza de ghidare - centrare;

- BO3 – baza de sprijin – centrare – fixare.

Prisma reglabila se adopta in cazul orientarii in acelasi dispozitiv a unei familii de piese cu dimensiuni cuprinse intr-un domeniu de valori, care poate fi reglat, iar prisma mobila dezvolta forta de fixare in axa longitudinala.

Placile de presiune si prismele trebuie ghidate longitudinal, pentru a realiza orientarea corecta si precisa a semifabricatului in planul de simetriem PSx.

Ghidarea

A. Ghidarea placilor de presiune si a prismelor reglabile se realizeaza prin:

- ghidaje laterale – pentru prisme sau placi normale (figura 6.3,a);

- canale de ghidare longitudinale – pentru prisme sau placi cu latime mare (figura 6.3,b).

Dimensiunea suprafetei de ghidare se realizeaza in sistemul ajustaj alunecator 6

7

h

H, clasa de precizie 2;

toleranta H7 pentru ghidaje, respectiv h6 pentru placa / prisma.

Reglarea la dimesiune a placilor si prismelor se realizeaza cu un suruburi de reglare, iar blocarea lor in pozitia reglata prin suruburi sau stifturi filetate (figura 6.4); domeniul maxim de reglare este dat de lungimea canalelor liniare (lR).

FS

Prisma fixa / reglabila

Lx

Ly PSx PSx

ST2 ST1

BO3

BO1

Ghidaj1 Placa de baza

Prisma mobila

Fixare

Desfacere

Y

X

BO2

Ghidaj2

Reglare

Page 39: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

4

1,6

1,6

1,6

1,6

1,6

Fig. 6.3. Solutii tehnice de ghidare a placilor / prismelor reglabile

Fig. 6.4. Reglarea la dimensiune a placilor / prismelor reglabile

L

6

7

h

H

PSx

Ghidaj PSx

PSx

PSx

L2

6

7

h

H

Placa reglabila

a. b.

Surub de reglare

Placa / prisma reglabila

ST

Ghidaj

Surub de blocare

PSx

ST

Reglaj lR

PSx PSx

Ghidaj

Page 40: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

5

B. Ghidarea prismelor mobile se realizeaza prin:

- ghidaje in caseta – pentru prisme normale (figura 6.5,a) [5] – Volumul 1, tab. 4.9;

- ghidaje cu prag – pentru prisme cu latime mare (figura 6.5,b).

Fig. 6.5. Solutii tehnice de ghidare a prismelor mobile

Actionarea

Actionarea prismelor mobile se realizeaza manual prin mecanisme cu filet sau cu disc excentric.

Mecanismele cu filet (figura 6.6) - utilizeaza suruburi cu cep sferic, actionate prin rozeta de mana, maneta sau chie fixa ; prisma mobila are o constructie speciala atat pentru suprafetele de ghidare cat si pentru suprafata de montare a surubului. Surubul se infileteaza intr-o placa speciala pentru suruburi de actionare.

Fig. 6.6. Actionarea prismelor mobile cu surub

L2

6

7

h

H

PSx

Prisma mobila

PSx

PSx

PSx

Ghidaj caseta

a. b.

L1

6

7

h

H L1

6

7

h

H

L2

6

7

h

H

Ghidaj cu prag Prisma mobila

Cp

Prisma mobila

Placa pentru suruburi Ghidaj

Surub cu cep sferic

df x pf

M

D

θ

Rozeta

FS

Q

Page 41: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

6

Acest tip de mecanism este folosit in constructia dispozitivelor care dezvolta forte mari de fixare si curse mari de fixare – desfacere. [5] – Volumul 1, tab. 4.15 ÷ 21, 61, 77. Relatia de calcul a cursei este

πθ2fp pC =

in care θ - unghiul total de rotire a surubului / rozetei / manetei [rad].

Mecanismele cu disc excentric (figura 6.7) – utilizeaza o cama circulara actionata cu maner. Acest tip de mecanism este folosit in constructia dispozitivelor care dezvolta forte mici de fixare si curse mici de fixare – desfacere [5] – Volumul 1, tab. 4.23, 24, 70. Relatia de calcul a cursei este

eCp =

in care e – excentricitatea camei.

Fig. 6.7. Actionarea prismelor mobile cu cama circulara

6.1.2. Calculul fortei de fixare

Forta de fixare a semifabricatului se determina dupa schema mecanismelor cu falci ghidate (figura 6.8).

Ecuatiile de echilibru scrise fata de axa ghidajului 0OX :

0

02

=⋅−⋅+⋅

=−−

xNaFbQ

FFQ

S

fgS

in care : Ffg = µ N, forta de frecare din ghidaje;

µ – coeficient de frecare falca mobila – ghidaj. Pentru ghidaje din otel cu suprafete de ghidare rectificate µ = 0,08 ÷ 0,1.

Cp

Prisma mobila

Ghidaj

e Lm

β Fm

Disc excentric

Maneta / maner

FS Q

Page 42: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

7

cx3

2= , conform distributiei triunghiulare a reactiunilor din ghidaj;

Q – forta de actionare a falcii dezvoltata de un mecanism de actionare.

Fig. 6.8. Mecanism cu falca ghidata si prisma de centrare - fixare

Cele mai utilizate mecanisme de actionare sunt (figura 6.9):

a. surub – piulita (solidara cu falca mobila) (figura 6.9,a)

( ) eSf Dtg

dM

Q⋅++

=

32µϕα

b. surub cu cep (figura 6.9,b): - cilindric

( ) Dtgd

MQ

Sf ⋅++=

32µϕα

- sferic

( )ϕα +⋅=

tgd

MQ

f

2

c. cama circulara / disc excentric (figura 6.9,c)

( )dDe

MQ

++=

201

sau 16

max De

MQ

+=

FS

a

c

b

L

Q/Fa

N

N Ffg

Ffg

x

Prisma

Ghidaj

Placa / Falca mobila

μ

μ

Page 43: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

8

Fig. 6.9. Mecanisme de actionare uzuale - scheme

Inlocuind rezulta:

µ2SFQ

N−=

033

=+−⋅+⋅µµc

Fc

QaFbQ SS

sau

−=

+ bc

Qc

aFS µµ 33

Rezulta expresia fortei de fixare realizata de prisma:

c

ac

b

QFS

µ

µ

31

31

+

−⋅=

In expresia fortei de actionare M este momentul de actionare extern, realizat manual

mm LFM ⋅= sau mm DFM ⋅=

in care: Fm – forta de actionare manuala; Lm - lungimea manetei de strangere; Dm - diametrul rozetei de actionare.

M M

M

FS FS

Q

Q FS

Q

a. b.

df - pf df - pf

d

D

c.

Page 44: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

9

Pentru prisma ghidata direct ca prisma mobila si actionata axial, rezulta cazul particular

a = b = 0 si FS = Q.

In practica industriala aceste mecanisme se regasesc sub forma de menghine de centrare si fixare, in marea lor majoritate actionate cu surub:

- menghine universale cu prindere orizontala (figura 6.10). Pentru fixarea semifabricatelor prismatice se utilizeaza suprafata plana a bacurilor, iar pentru semifabricate cilindrice sau cu raze de racordare sunt folosite suprafetele unghiulare de tip “prisma”.

Fig. 6.10. Menghine cu prindere orizontala - menghine cu prindere verticala (figura 6.11). Aceste dispozitive sunt concepute pentru centrarea si fixarea semifabricatelor cilindrice (bare, tevi, tuburi, bucse, arbori, etc.), elementele de orientare si fixare sunt prisme de constructie speciala.

Fig. 6.11. Menghine cu prindere verticala

Surub de actionare

Rozeta

Prisma mobila Placa de presiune

Piulita

Surub de actionare

Maneta

Bac mobil

Prisma fixa

Menghina cu prisma mobila Menghina cu prisma fixa

Surub de actionare

Maneta

Prisma mobila

Prisma fixa

Prisma fixa

Prisma mobila Surub de reglare

Surub de fixare

Page 45: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

10

6.1.3. Mecanisme autocentrante

Realizeaza centrarea si fixarea semifabricatului dupa doua plane de simetrie reciproc perpendiculare, sau dupa o axa de simetrie. In acest caz dispozitivul este conceput sub forma de menghina cu doua prisme sau falci mobile, actionate simultan de un mecanism cu filet stanga – dreapta (sensul de inclinare a elicei filetului – α) (figura 6.12).

Fig. 6.12. Menghina autocentranta actionata cu surub - schema

Ambele prisme / falci realizeaza aceeasi cursa de deplasare fata de planul de simetrie al menghinei PSy.

Relatia de calcul a cursei este

πθ2fp pC =

in care θ - unghiul total de rotire a surubului / rozetei / manetei [rad].

M

FS

df - pf

FS

Q

PSy

Filet dreapta

Desfacere

Q

PSy

PSx PSx

Cp

Fixare

Filet stanga

FS

Q

c

a

b

Falca ghidata

Prisma

Surub de actionare

Page 46: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

11

Forta de fixare se calculeaza cu relatia mecanismelor cu falci ghidate, actionate cu surub

( )c

ac

b

tgd

MF

fS

µ

µ

ϕα 31

312

+

−⋅

+⋅=

In industria constructoare de masini si echipamente sistemele de prelucrare mecanica sunt echipate cu dispositive de fixare autocentrante la care actionarea este preponderant manuala (figura 6.13,a). La prelucrarile de precizie pe sisteme automatizate se utilizeaza dispozitive autocentrante actionate electric, cu surub, sau pneumatic, cu cilindri cu dubla actiune (figura 6.13,b).

Fig. 6.13. Dispozitive autocentrante pentru prelucrari mecanice

Surub de actionare

Motor de actionare cu surub Maneta

Prisme mobile

Bacuri mobile

a. Menghina autocentranta cu prisme b. Menghina autocentranta cu bacuri

Page 47: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

12

6.1.4. Exemplu de calcul Se propune proiectarea unui mecanism de centrare - fixare cu prisme pentru semifabricatul “Biela 15/8” din figura 6.14.

Fig. 6.14. Aplicatie – semifabricat Biela – 15/8

Fig. 6.15. Schema de orientare (planul XZ)

Hg

Semifabricat “Biela”

Bucsa cu guler de sprijin Dg x Hg

M t

Fa

Axa ST

ST1 (d x l)

ST1 – suprafata tinta Φ15

ST2 – suprafata tinta Φ8

ST2 (d x l) H2 H1

L2

Page 48: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

13

Fig. 6.15. Schema de orientare (planul XY)

A. Date initiale Operatia / proces: Burghiere Suprafate tinta: d1 = 15mm; d2 = 10mm Dimensiuni [mm]:

L1 L2 H1 H2 R1 R2

110 60 42 32 30 20

B. Schema de orientare

Elemente: Bucse cu guler de sprijin (3grade de libertate) – Hg = 10mm; Dg = 35mm; dg = 25mm (figura 6.15) Pentru reazeme tip bucse din otel se recomanda urmatoarele dimensiuni:

Dg = 2R – (4 ÷ 5)mm Hg = (0,2 ÷ 0,5) Dg dg = d + (6 ÷ 8)mm Prisma de reazem cu fixare laterala (2grade de libertate) – D1 = 45 ÷ 60mm; L = 80mm; N = 54mm; α = 90o L01 = 95,42mm Prisma mobile tip A (1grad de libertate) – D1 = 30 ÷ 40mm; l = 50mm; N = 38,5mm; α = 90o L02 = 59mm Pentru reazeme tip prisma se determina cota de pozitie a centrului razei de racordare a bazei de orientare

−+=

22sin2

10 αα

tg

NDLL

L1

Prisma mobila D1

PSx PSx R1 R2

L01 L02

Prisma fixa D1

Page 49: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

14

C. Proces de prelucrare Solicitari de aschiere: Forta de avans (axiala) Fa = 6320N Moment de torsiune Mt = 26,86Nm Pentru schema de orientare propusa solicitarea predominanmta este data de momentul de aschiere (torsiune) din faza de burghiere a ST1, care va determina rotirea piesei fata de Axa ST1.

D. Schema de fixare Elemente: Prisma mobila – D1 x D2 (figura 6.16) Surub cu cep sferic – d x D x L Ghidaj pentru elemente mobile – b x h Placuta pentru suruburi – d x L x B

Fig. 6.16. Schema de fixare

Mecanismul are in component elemente standardizate adoptate din:

- Prisma de reazem cu fixare lateral – Tabel 4.6; - Prisma mobile si reglabila – Tabel 4.7; - Prisma mobile – Tabel 4.8; - Surub cu cep sferic M12 x 1,25 – table 4.61

E. Forta de fixare Prisma mobile are rolul si de element de fixare a semifabricatului, forta de fixare necesara dezvoltata in axa prismei este

2sin

)( 1 αµ⋅+

⋅=RL

MKF

S

tsSnec

, FSnec = 1888N

LS

Placuta pentru suruburi

T

M t

A

B

μ

μ

Ghidaj caseta

��

2

��

2

2

Q Axa ST1

M

Lm

Fm

Surub cu cep sferic

μf

Page 50: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

15

In care: LS = 74,14mm

2sin22

α⋅+= RLLS

Ks = K1 · K2 · K3 · K4 = 1,8·1·1·1,15 = 2,07 µ = 0,1 ÷ 0,2, pentru piese in contact cu suprafete finisate (Ra = 2µm) Forta de actionare pe care trebuie sa o realizeze mecanismul cu surub

Q = FSnec

)(

2

ϕα +⋅⋅=

tgd

LFQ

f

mm

Coeficientul de frecare din filet - µf = 0,15 ÷ 0,35, pentru piese din otel cu contact uscat. Unghiurile filetului: α – unghiul de inclinare al spirei, α = 1,89o

⋅=

f

f

d

parctg

πα

φ – unghiul de frecare, φ = 14,03o

farctg µϕ =

Se adopta o actionare foarte comoda (usoara) a surubului, considerand Fm = 100N; se determina dimensiunea elementului de actionare a surubului (manivela, maner, rozeta filetata)

( )ϕα +⋅⋅≥ tgd

F

QL f

mm 2

Inlocuind Q = FSnec, se obtine Lm = 32,33mm. Pornind de la aceasta valoare se adopta ca element de actionare Piulita striata cu stift de fixare M12 si D = 42mm > Lm.

F. Dimensionarea mecanismului Se adopta elementele componente cu urmatoarele dimensiuni:

� Prisma de reazem cu fixare laterala Tabel 4.6 - Tip A - Dimensiuni: L = 80mm

B = 65mm H = 20mm

- Suruburi de fixare cu cap cilindric Tabel 4.113 d x l = M12 x 20mm pentru dprisma = 13mm l = H – h + (10 ÷ 20) = 17 ÷ 27mm

Page 51: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

16

- Stifturi de centrare Tabel 4.117 d x l = 10 x 40mm pentru dprisma = 10mm

l = H + (1 ÷ 1,5) ·H = 40 ÷ 50mm � Prisma mobila Tabel 4.8

- Tip I - Dimensiuni: l = 50mm

B = 45mm H = 20mm D2 = 14,5mm

� Surub de actionare cu cep sferic Tabel 4.61 - Dimensiuni: d x L = M12 x 80mm

D = 14mm pentru D2prisma = 14,5mm S = 19mm R = 17mm

� Piulita striata cu stift de fixare Tabel 4.21 - Dimensiuni: d = M12mm

D = 42mm M = 25mm d3 = 4mm d1 = 30mm

- Stift de fixare Tabel 4.117 d x l = 4 x 30mm, in care l ≤ d1piulita = 30mm.

Page 52: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

1

7.1. Proiectarea structurii mecanice a dispozitivelor

- Corpul dispozitivului - Elemente de asamblare - Elemente pentru orientarea si fixarea dispozitivelor

7.1.1. Principalele conditii de proiectare a corpului

Corpul sau batiul unui dispozitiv port-piesa constituie un element important al structurii mecanice

si functionale al acestuia, care are rolul de asamblare a tuturor elementelor si mecanismelor de orientare , ghidare si fixare a semifabricatului, cat si a elementelor de asezare si fixare a dispozitivelor pe masina de prelucrat.

Pentru a indeplini rolul sau functional , corpul dedispozitiv trebuie sa satisfaca o serie de conditii tehnice si de exploatare:

- sa fie rezistent, pentru a prelua toate fortele care iau nastere in operatia de orientare-fixare, cat si in procesul de prelucrare a semifabricatului;

- sa fie rigid, pentru a evita deformatiile si vibratiile structurii mecanice a dispozitivului, si implicit a semifabricatului;

- sa fie usor de exploatat, cu spatii suficiente intre elementele structurii si smifabricat, pentru a permite introducerea-scoaterea comoda si rapida a semifabricatului;

- sa fie accesibil, pentru a permite evacuarea / curatarea usoara a aschiilor si a lichidelor de racire-ungere;

- sa fie centrabil, pentru asigurarea orientarii, centrarii si fixarii corecte / precise a dispozitivului pe masina de prelucrat;

- sa fie sigur, pentru a evita ranirea in timpul operatiei de asambale-centrare-fixare dar mai ales in timpul exploatarii;

- sa fie ieftin, adaptand complexitatea structurii mecanice si functionale la caracteristicile geometrice si tehnologice ale semifabricatului, pentru a proiecta un dispozitiv optim la un cost cat mai redus.

La proiectarea corpului de dispozitiv trebuie sa se tina seama de regulile de roiectare corepunzatoare metodei constructive si tehnologice prin care acesta se realizeaza.

Corpuri turnate - din fonta cenusie, aliaje de aluminiu, materiale plastice armate.

[5] – Volumul 1, tab. 4.89 ÷4.101

Sunt recomandate in urmatoarele conditii:

- realizarea de corpuri complexe geometric;

- executarea unui numar mare de corpuri de acelasi tip;

- corpuri rezistente si rigide, cu o mare rezistenta la solicitari de compresiune si o mare capacitate de amortizare a vibratiilor;

- corpuri pentru dispozitive de mare precizie, pentru care sunt prevazute tratamente de detensionare;

Capitolul 7

Page 53: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

2

- aliajele de aluminiu si masele plastice se recomanda pentru obtinerea unor corpuri cu rezistenta buna la uzura si cu greutate redusa.

Corpuri sudate - otel carbon sub forma de placi, bare sau profile.

Conditii de proiectare:

- realizarea de corpuri mari / foarte mari dar simple ca structura;

- pentru dispozitive unicate, utilizate in productia de serie mica-mijlocie (50÷500 piese/lot );

- corpurile sudate se trateaza termic prin recoacere, pentru eliminarea tensiunilor remanente inaintea prelucrarilor dimensionale.

Corpuri forjate - otel carbon ( obisnuit )

Conditii de proiectare:

- realizarea de corpuri de dimensiuni mici si cu forme geometrice simple.

Fig. 7.1. Corp pentru dispozitiv de gaurit – varianta turnata

Corpuri asamblate - elemente de asamblare din otel ( suruburi, prezoane, stifturi, pene, etc.).

[5] – Volumul 1, tab. 4.87, 4.88

Conditii de proiectare:

- relizarea de corpuri de dimensiuni mici si mijlocii si de forma relativ simpla;

Talpa

Coloana L

Bosaj

Placa de baza

Ureche de fixare

Page 54: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

3

- elementele componente sunt profile turnate sau laminate, prelucrate prin aschiere si asamblate prin suruburi si stifturi;

- corpurile asamblate sunt mai putin rigide si au un pret de cost mare.

Fig. 7.2. Corp pentru dispozitiv de gaurit – varianta asamblata

Un corp de dispozitiv poate fi realizat prin diverse solutii tehnologice; alegerea, in proiectare, a solutiei optime / adaptate se face analizand urmatoarele caracteristici si conditii:

- forma geometrica, dimensiunile de gabarit si masa semifabricatului;

- scopul / tipul dispozitivului si complexitatea operatiei de prelucare pentru care acesta se proiecteaza;

- marimea si domeniul de variatie al solicitarilor din proces;

- clasa de precizie ceruta;

- disponibilitatile de materiale si semifabricate;

- metodele / procedeele tehnologice de executie;

- timpul alocat conceptiei si executiei dispozitivului ;

- caracterul frabricatiei sub care este procesat semifabricatul.

Se prezinta, pentru exemplificare, o comparatie intre doua solutii tehnice de realizare a unui corp de dispozitiv pentru dispozitivele de gaurit; varianta din figura 7.1 este obtinuta prin turnare din fonta sau otel

Talpa

Coloana suport

Placa 2

Placa de baza

Ureche de fixare

Placa 1 Suruburi

Suruburi

Suruburi

Bucsa

Page 55: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

4

turnat, iar varianta din figura 7.2 este realizata din module individual executate, apoi centrate cu stifturi si asamblate cu suruburi.

7.1.2. Elemente de asamblare

Pentru executarea corpurilor asamblate, cat si pentru realizarea asamblarilor elementelor componente ale unui dispozitiv se utilizeaza, in mod obisnuit, elementele pentru asamblari demontabile, ca: suruburi, prezoane, stifturi sau pene.

Alegerea dimensiunilor, a numarului si a pozitiei elementelor de asamblare se face in functie de anumite conditii normalizate impuse asamblarilor demontabile:

- dimensiunile si numarul suruburilor / stifturilor se stabilesc pe baza solicitarilor la care acestea sunt supuse, precum si in functie de dimensiunile de gabarit ale elementelor pe care le asambleaza;

- dimensiunile suruburilor / stifturilor sa fie cuprinse intr-un domeniu cat mai strans de valori, pentru a reduce numarul etapelor si sculelor de asamblare;

- alegerea locurilor de amplasare a suruburilor / stifturilor influenteaza dimensiunile de gabarit ale pieselor asamblate, precum si nivelul de siguranta al asamblarii;

- gaurile filetate pentru suruburi si gaurile alezate pentru stifturi se recomanda sa fie strapunse;

- suruburile recomandate sunt:

- surub cu cap inecat (pentru surubelnita) STAS 2571-70 (ds = M3 ÷ M8)

[5] – Volumul 1, tab. 4.116

- surub cu cap cilindric (pentru surubelnita) STAS 3954-70 (ds = M3 ÷ M8)

[5] – Volumul 1, tab. 4.116

- surub cu cap cilindric si locas hexagonal STAS 5144-80(ds = M5 ÷ M20)

[5] – Volumul 1, tab. 4.113

- stift filetat (pentru surubelnita) STAS 4770-70 (ds = M3 ÷ M10)

[5] – Volumul 1, tab. 4.115

- stift filetat cu locas hexagonal STAS 5171-80 (ds = M5 ÷ M20)

- stifturile de centrare recomandate sunt:

- stift cilindric STAS 1599-80 (dst = 3 ÷ 20mm) ; forma A forma B

[5] – Volumul 1, tab. 4.117

Diametrul stiftului se poate predimensiona cu relatia

1,22≅ − ⋅st s fd d p

in care : fp - pasul filetului suruburilor de fixare.

- dimensiunile recomandate pentru asamblarea cu suruburi si stifturi sunt prezentate in figura 7.3 – asamblare cu suruburi, respectiv 7.4 si 7.5 – asamblare cu stifturi si suruburi.

[5] – Volumul 1, tab. 2.29

Page 56: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

5

Fig. 7.3. Elemente geometrice de asamblare cu suruburi

Fig. 7.4. Elemente geometrice de asamblare cu stifturi si suruburi pentru placi plate

ds

T Surub

F

L

E

H

D K

Saiba

G ds

B

ds dst

Ajustaj 1 Typeequationhere

Ajustaj 2 Typeequationhere

N1

N2

Placa 1

Placa 2

A C

A

Stift de centrare

Page 57: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

6

Pentru figura 7.3:

D = (1,8 ÷ 2) ds

H = 2 ds

T = 1,5 ds

F = (0,5 ÷ 1) ds

E = (0,5 ÷ 21) ds

B = (1,5 ÷ 2) ds

L = G = 2 ds

K = min. (1 ÷ 2)mm

in care: ds – diametrul surubului.

Fig. 7.5. Elemente geometrice de asamblare cu stifturi si suruburi pentru placi cu prag

Pentru figura 7.4:

A = (1 ÷ 1,3) ds

M = (1 ÷ 1,5) dst

L = 2 ds

N1, N2 = (2 ÷ 2,5) dst

C ≥ 0,5 ds sau C ≥ 0,5 dst

Pentru figura 7.5:

ds

Placa 1

Placa 2

dst

A

K

M C

M

Page 58: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

7

C ≥ 2 ds sau C ≥ 2 dst

in care: ds – diametrul surubului de fixare, dst – diametrul stiftului de centrare.

Gaurile de centrare pentru stifturi sunt alezate si formeaza, la asamblare, un ajustaj cu strangere in fiecare

placa prin cimpul de toleranta ��

��.

Bibliografie

[1] S. V. ROSCULET, s.a. – Proiectarea si constructia dispozitivelor, Ed. Didactica si pedagogica, 1982 Pag. 316 ÷ 320 [2] I. STANESCU, V. TACHE – Dispozitive pentru masini-unelte. Proiectare - constructie, Ed. Tehnica, 1979 Pag. 218 ÷ 223 [5] V. TACHE, s.a. – Elemente de proiectare a dispozitivelor pentru masini-unelte, Ed. Tehnica, 1985 Volumul 1 – Elemente de proiectare a dispozitivelor. Culegere de date de proiectare. Pag. 279 ÷ 289

7.1.3. Elemente pentru orientarea si fixarea dispozitivelor

Acestea au un rol foarte important in realizarea lantului de suprafete ale unui sistem tehnologic de

prelucrare, deoarece aceste elemente asigura orientarea / centrarea dispozitivelor pe masinile-unelte si apoi, in urma fixarii, mentinerea acestei orientari in timpul procesului tehnologic.

Prin utilizarea acestor elemente speciale, standardizate sau tipizate, se elimina reglajele si masuratorile ce se impun pentru orientarea dispozitivelor.

Se disting doua grupe de elemente speciale:

- pentru orientarea si fixarea dispozitivului pe masa masinii ( masini de gaurit, masini de alezat si frezat, masini de frezat, masini de mortezat, masini de danturat ) ;

- pentru orientarea si fixarea dispozitivului pe capatul arborelui principal ( masini de strunjit, masini de rectificat rotund).

• Orientarea si fixarea pe masa masinii

Aceasta operatie necesita urmatoarele elemente:

- corpul dispozitivului - prin suprafata plana a placii de baza sau chiar a corpului insusi, in cazul unui corp monobloc; se orienteaza dispozitivele usoare, fixe ( care nu necesita deplasari pe masa masinii );

- talpi sau suprainaltari (figura 7.6) – acestea trebuie sa fie mai late decat latimea canalelor de pe masa masinii ( l1 > a ); pentru a fi coplanare suprafetele talpilor sunt prelucrate simultan, in aceeasi prindere / operatie ( prin frezare si rectificare ).

- picioare de asezare (figura 7.7) - sunt standardizate sau normalizate, utilizate pentru orientarea dispozitivelor grele;

[5] – Volumul 1, tab. 4.106

- bolturi si pene – realizeaza orientarea si ghidarea liniara, in lungul canalelor de orientare –fixare practicate pe masa masinii.

[5] – Volumul 1, tab. 4.102

Aceste elemente pot fi fixe sub forma de bolturi de orientare (figura 7.8), respectiv de pene de orientare (figura 7.9), amplasate pe placa sau corpul dispozitivului, sau mobile, elementele de orientare

Page 59: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

8

fiind accesorii ale masinii, pe placa dispozitivului practicandu-se doar canalele de orientare / ghidare liniara.

Fig. 7.6. Asezarea dispozitivelor pe talpi si suprainaltari de orientare

Fig. 7.7. Asezarea dispozitivelor pe picioare

Fig. 7.8. Bolturi de orientare pentru canale T

Picior conic cu filet

D l

Canal “T”

a�8

ℎ6

d�7

�6

b1 b2

Placa de baza

Bolt de orientare

Masa masinii

t

l1 1,6

1,6

Placa de baza Talpa

Masa masinii

Canal de orientare-fixare

a

1,6

1,6 l1

Placa de baza

Suprainaltare

d2

d1

1,6 a

l

K Picior cilindric

Corp

1,6 d1

K

l d2

Placa de baza

Masa masinii

Page 60: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

9

Forma A Forma B

a = 14 ÷ 18mm a = 22 ÷ 54mm

Fig. 7.9. Pene de orientare pentru canale T

- urechi de fixare (figura 7.10) si ochiuri de fixare (figura 7.11) - sunt suprafete special practicate pe placile de baza sau corpurile dispozitivelor care necesita a fi fixate pe masa masinii cu ajutorul unor suruburi si piulite speciale, adaptate formei canalelor mesei de lucru.

[5] – Volumul 1, tab. 4.105

Cea mai folosita forma de canal este realizata prin combinarea a doua canale de sectiune dreptunghiulara, dipuse sub forma literei ” T “, numit canal T.

Fig. 7.10. Urechi de fixare

a�8

ℎ6 a

�8

ℎ6

Placa de baza

Pana de orientare

Masa masinii b

B Canal “T”

b3

b1 b2

Placa de baza

Ureche de fixare Masa masinii

Piulita cu guler

ds

1÷3

min. 6

D

K Degajare a

B1

Surub pentru canal T

R

b3 b4

l2

Page 61: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

10

Fig. 7.11. Ochiuri de fixare

- bride sau parghii (figura 7.12) – utilizate pentru fixarea pe masa masinii a dispozitivelor complexe de dimensiunii mari, la care nu este posibila executarea de urechi sau ochiuri de fixare pe placa de asezare.

[5] – Volumul 1, tab. 4.48, 4.49

Fig. 7.12. Bride de fixare a dispozitivelor

• Orientare si fixarea pe capatul arborelui principal al masinii

In functie de tipul procesului de prelucrare la care va fi supus semifabricatul si de particularitatiile constructive ale masinii-unelte sunt utilizate frecvent urmatoarele elemente:

- suprafete conice exterioare (figura 7.13) - utilizate pentru centrarea in alezajul conic, realizat din constructie in capatul arborelui principal, a dispozitivelor relativ usoare si a caror dimensiuni de gabarit nu le depasesc pe cele ale arborelui masinii.

[5] – Volumul 1, tab. 4.107, 4.109

b3

l2

d3

d4

b4

r

R

Ochi circular Ochi oval

Corp dispozitiv

Masa masinii Surub pentru canal T

h

L

m

H

Brida cu picior

Adaos (Piesa de presiune)

Page 62: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

11

Acest tip de centrare-fixare este specific masinilor de strunjit, masinilor de rectificat rotund, precum si accesoriilor masinilor de frezat universale. Precizia ridicata a centrarii recomanda utilizarea acestor elemente cu predilectie in operatiile de finisare.

Fig. 7.13. Centrarea dispozitivelor pe suprafete conice scurte si lungi

- suprafete cilindrice interioare / exterioare si frontale (figura 7.14) – utilizate pentru centrarea

in arborele principal a dispozitivelor cu dimensiunii diametrale mari si de greutate mare.

[5] – Volumul 1, tab. 4.108

Precizia de orientare este mai scazuta datorita utilizarii unor flanse intermediare de lagatura, ceea ce creaza jocuri functionale intre elemente in contact.

Fig. 7.14. Centrarea dispozitivelor pe suprafete cilindrice scurte si suprafete frontale

Corp dispozitiv

Arbore principal Con scurt

Suruburi de fixare

Tija filetata

Con lung (Morse)

Corp dispozitiv

Corp dispozitiv Arbore principal

Cilindru scurt

Suruburi de fixare

Cilindru scurt

Suprafata frontala

Capat de arbore filetat

Page 63: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

12

Bibliografie

[1] S. V. ROSCULET, s.a. – Proiectarea si constructia dispozitivelor, Ed. Didactica si pedagogica, 1982 Pag. 320 ÷ 331 [2] I. STANESCU, V. TACHE – Dispozitive pentru masini-unelte. Proiectare - constructie, Ed. Tehnica, 1979 Pag. 223 ÷ 227 [5] V. TACHE, s.a. – Elemente de proiectare a dispozitivelor pentru masini-unelte, Ed. Tehnica, 1985 Volumul 1 – Elemente de proiectare a dispozitivelor. Culegere de date de proiectare. Pag. 287 ÷ 296

Page 64: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

1

7.2. Sisteme de ghidare a sculelor

- Bucse de ghidare - Precizia de orientare si ghidare - Placi de ghidare - Aplicatie. Exemplu de calcul

7.2.1. Elemente pentru orientarea si ghidarea sculelor aschietoare

Aceste elemente au rolul de a orienta sculele in raport cu suprafetele tinta de pe semifabricat si de a mentine aceasta orientare prin ghidare continua in timpul procesului de prelucrare. Aceasta metoda elimina erorile de trasaj si diverse reglaje tehnologice, determinand cresterea preciziei de prelucrare si a productivitatii.

Din punctul de vedere al desfasurarii procesului de prelucrare aceste elemente asigura si o crestere a rigiditatii si stabilitatii dinamice a sculelor. De aceea ele sunt incluse in categoria elementelor speciale , de precizie , din structura unui dispozitiv .

Principalele elemente pentru orientare si ghidare sculelor sunt:

- bucse de ghidare – utilizate pentru dispozitivele de gaurit, largit, lamat, alezat; - opritori si gabarite ( cale ) – utilizate pentru dispozitivele de strunjit si frezat.

Dispozitivele care au incluse astfel de elemente se utilizeaza cu predilectie in procesele tehnologice asociate unei fabricatii de serie mijlocie si serie mare; la ora actuala aceste elemente mai echipeaza unele dispozitive pe masini universale, rolul lor fiind preluat de pozitionarea precisa prin comanda numerica a masinilor .

7.2.2. Bucse de ghidare

Aceste elemente speciale sunt utilizate pentru orientarea si ghidarea sculelor destinate prelucrarii alezajelor / gaurilor, in operatii de burghiere, largire, lamare, alezare, brosare .

Numarul mare de operatii de prelucrare a gaurilor si diversitatea lor intr-un proces de fabricatie determina o pondere de 20 ÷ 25% de utilizare a masinilor de gaurit, din totalul parcului de masini de prelucrare prin aschiere. Pentru prelucrarea gaurilor aceste masini au nevoie de echipamente si accesorii diverse, care trebuiesc proiectate si executate, cum sunt: dispozitive de gaurit, coloane de conducere, mese rotative, scule auxiliare, etc.

Dintre acestea dispozitivele de gaurit prezinta o varietate foarte mare de solutii constructive, tehnologice si de actionare, iar in structura lor sunt amplasate bucse de ghidare a sculelor aschietoare si placi de ghidare ( placi port-bucsa ).

Capitolul 7

Page 65: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

2

Variantele geometrice si tehnologice de bucse de ghidare frecvent utilizate sunt:

- bucse fixe fara guler (figura 7.15,a) – pentru prelucrari de serie mica cu o singura scula; se folosesc ca bucse de baza sau intermediare, combinate cu bucsele schimbabile.

[5] – Volumul 1, tab. 4.78

Bucsa fara gulerSTAS 1228/1-75

Bucsa cu gulerSTAS 1228/2-75

Suprafata de ghidare asculei

d

Placaport-bucsa

r 1-3

d1n6

d Td l ld1

d2

l 1

0,02

0,8 0,8

0,8 0,8

Fig. 7.15. Bucse de ghidare fixe fara guler (a) si cu guler (b)

- bucse fixe cu guler (figura 7.15,b) - pentru asamblarea intr-o placa port-bucsa de grosime mica; gulerul poate fi folosit ca opritor pentru portscula la prelucrarea gaurilor infundate de aceeasi adancime.

[5] – Volumul 1, tab. 4.79

D

D

D2 H7/n6d

D1H7/n6

d

ST1

Bucsa 1schimbabila

Scula 1

Placa

ST2

Scula 2

Bucsa fixa2 (de baza)

Faza 1 Faza 2

Fig. 7.16. Bucse de ghidare fixe si schimbabile pentru doua faze de prelucrare

a. b.

Faza 1 Burghiere

Faza 2 Adancire

Page 66: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

3

- bucse schimbabile (figura 7.16) – sunt utilizate in operatii de prelucrare cu mai multe faze de executie a aceluiasi alezaj ( exemple : burghiere + largire, largire + alezare, burghiere + lamare/adancire ).

[5] – Volumul 1, tab. 4.80, 4.81, 4.82

Toleranta la diametrul interior, de ghidare, al bucsei (Td) se alege in functie de precizia suprafetei tinta ST de pe semifabricat:

- 7dT F= , pentru precizii normale , clasa 9-10 ISO;

- 7dT G= , pentru precizii ridicate , clasa 7-8 ISO;

- 6dT G= , pentru precizii foarte ridicate , clasa 5-6 ISO.

In conditii tehnice generale de desfasurare a procesului de prelucrare se recomanda 7dT F= pentru faze

de degrosare si 7dT G= pentru finisare.

- bucse de ghidare si fixare (figura 7.17) – au rolul de centrare-ghidare a sculei, dar si pentru fixarea semifabricatului pe suprafata de atac a sculei aschietoare; aceste elemente se recomanda doar in cazurile in care toleranta de pozitie a suprafetei tinta este mai mare decat jocul din filetul bucsei de ghidare.

d

ST

d

ST

FS FSPlaca

Suprafata de ataca sculei

Bucsa intermediarade centrare

Bucsa deghidare cu filet

d d

Fig. 7.17. Bucse de ghidare a sculei si de fixare a semifabricatului

7.2.3. Precizia de orientare si ghidare a sculei in bucse

Precizia de orientare si ghidare, cat si o buna functionare a dispozitivelor cu bucse de ghidare este influentata de urmatoarele caracteristicii tehnice si geometrice ale bucselor (figura 7.18):

- lungimea de ghidare (l) – este determinata de paralelismul dintre axa sculei si axa bucsei, de frecarea scula-bucsa, de conditiile de eliminare a aschiilor si patrunderea lichidelor de racire.

La proiectare lungimea se alege in functie de diametrul suprafetei tinta, egal cu diametrul sculei, in domeniul:

(1 5)l d= ÷ ⋅ , pentru diametrul sculei cuprins in intervalul d = 40 ÷ 2mm.

Page 67: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

4

- raza de racordare (r) – asigura introducerea usoara a sculei si protejeaza muchiile aschietoare ale acesteia. Se recomanda

8 2r mm= ÷ , pentru d = 40 ÷ 2mm.

- distanta de evacuare a aschiilor (a) – este necesara pentru a evita uzarea fatetelor de ghidare ale sculelor, dar si a alezajului interior al bucsei. Se poate predimensiona cu relatia

(0,5 1,5)a d= ÷ ⋅ ,

in care : b s pd d d d= = = , respectiv dd = 1,5 d.

d

d ±T

d h6

la

Hp

d F7b

d

dpp

s

ST

Reazem

Placa

Bucsa

Fig. 7.18. Dimensiuni functionale ale bucselor de ghidare

- jocul functional (j) – se manifesta intre bucsa de ghidare si scula si intre bucsa fixa (de baza) si bucsa de ghidare (schimbabila) .

Aceste jocuri vor determina inclinarea axei sculei AS fata de axa suprafetei tinta AST, pozitionata prin coliniaritate cu axa bucsei fixe (Bucsa 2) AB2, si deci aparitia unei erori de pozitie a axei suprafetei prelucrate ASP fata de AST. Aceasta eroare se poate determina geometric printr-o schema de calculdin figura 7.19, in care Ɛd = AE.

Page 68: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

5

AS

AB1

AB2

Bucsa 1

Bucsa 2

Scula

ASTASPdp

SP

ds

la

Hp

d1

D2d2D1 D CF

ABE

zo

xoO

A B E

DCF

Ozo

xo la

Hp

l/2J1/2

ed/2

J2/2

Fig. 7.19. Eroarea de centrare a sculei la dispozitivele de gaurit cu bucsa de ghidare

Deoarece suprafata de ghidare a bucsei si suprafata de ghidare a sculei are forma cilindrica, inclinarea axei sculei se produce la aproximativ jumatatea lungimii active a bucsei de ghidare (0,5l).

Din asemanarea triunghiurilor se pot scrie rapoartele:

AE EOAEO DFO

DF FO∆ ∆ → =�

in care : �� = Ɛ�

2

jDF =

1 2j j j= + , jocul total functional

1j − jocul intre sd si 1d ( scula - bucsa schimbabila 1 )

2j − jocul intre 2d si 1D ( bucsa fixa 2 - bucsa schimbabila 1)

in care :2 2

1 1s isj a a= +

2 22 2 1s ij a A= +

1sa - abaterea superioara la diametrul d1 interior ( Bucsa 1, toleranta F7 sau G7 )

2sa - abaterea superioara la diametrul d2 interior ( Bucsa 2, toleranta H7 )

isa - abaterea inferioara la diametrul ds al sculei ( toleranta h6 )

1iA - abaterea inferioara la diametrul D1 exterior (Bucsa 1, toleranta h6 )

Ɛd

Page 69: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

6

2P

lEO H a= + +

2

lFO =

Dezvoltand egalitatea prin inlocuiri se obtine expresia de calcul a deplasarii axei gaurii, numita eroare de prelucrare, datorate ansamblului de orientare si ghidare cu bucsa fixa si schimbabila

Ɛ� = �2� 2�� + 2� + ��

La fabricatia de serie mare jocul total functional se mareste si datorita uzarii gaurii de ghidare a bucsei de ghidare (schimbabila), de aceea expresia acestuia este

1 2 aj j j j= + +

in care : aj - jocul datorat uzarii alezajului bucsei de ghidare.

In cazul prelucrarii numai cu o singura scula ghidata in bucsa fixa eroarea este mai mica, deoarece si jocul functional total este mai mic (prin absenta bucsei schimbabile), adica

1 aj j j= + , pentru 2 0j =.

7.2.4. Placi de ghidare ( port-bucsa )

Aceste tipuri de placi sunt utilizate pentru amplasarea bucselor de ghidare in raport cu corpul dispozitivului si, in final, in raport cu suprafetele tinta de pe semifabricat. In functie de solutia tehnica conceputa pentru legarea de corpul dispozitivului, placile de ghidare se impart in :

- placi fixe (figura 7.20) – executate dintr-o bucata cu corpul dispozitivului, prin turnare sau separat, dar asamblate cu corpul prin suruburi si stifturi, sau prin sudare .

- placi rabatabile ( articulate ) (figura 7.21) – sunt executate separat de corpul dispozitivului, legatura cu acesta realizandu-se printr-o articulatie cilindrica ( tip ‘’balama ‘’ ).

Aceste tipuri de placi asigura introducerea – scoaterea comoda a semifabricatelor, in schimb sunt mai scumpe, iar precizia prelucrarii este influientata de jocul din articulatie.

Page 70: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

7

lHP

G

l

Placa

Bucsa

Corp dispozitiv

Surub

Placa Bucsa

Stift

Corpdispozitiv

HPG=(0,6÷0,7)*l

Fig. 7.20. Placi de ghidare fixe

lHP

G

0,01

ArticulatieBucsa

Placa articulata

Reazem (schimbabil)

Corpdispozitiv

Prezon

HPG=0,7*l

daH7/n6Ax

Stift filetat

Canal depiulita

Piulita-zavorSTAS 9011-71

Fig. 7.21. Placi de ghidare rabatabile

Page 71: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

8

- placi ridicabile (figura 7.22) – realizeaza miscarea de ridicare – coborare pe verticala, fiind legate de corpul dispozitivului prin coloane de ghidare .

Aceste tipuri de placi sunt recomandate pentru dispozitivele utilizate in fabricatia de serie mare, la care se cere reducerea timpilor auxiliari ai procesului, prin urmare manuirea dispozitivului trebuie sa fie cat mai rapida.

Miscarea placii se poate realiza cu mecanisme actionate manual ( pinion-cremaliera ) sau pneumatic . La unele variante de dispozitive aceste placi au rolul suplimentar si de fixare a semifabricatului in timpul prelucrarii.

Placa

CorpCremaliera

Pinion

ColoanaBucsa de

ghidareFixare

DesfacereHPG=l

lH

PG

Fig. 7.22. Placi de ghidare ridicabile

Placile de ghidare influenteaza precizia de prelucrare a alezajelor pe semifabricat, prin precizia dimensionala si precizia pozitiei axei alezajului, de aceea ele trebuie sa fie suficient de rigide (nu exagerat de masive).

Grosimea placii se adopta, la proiectare, in functie de lungimea / inaltimea bucselor de ghidare utilizate, astfel:

HPG = (0,6 ÷ 0,7) l , pentru placi fixe;

HPG = 0,7 l , pentru placi rabatabile;

HPG = l , pentru placi ridicabile.

Bibliografie

[5] V. TACHE, s.a. – Elemente de proiectare a dispozitivelor pentru masini-unelte, Ed. Tehnica, 1985 Volumul 1 – Elemente de proiectare a dispozitivelor. Culegere de date de proiectare. Pag. 274 ÷ 277

Page 72: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

9

7.2.5. Exemplu de calcul Se propune proiectarea unui subansamblu de orientare si ghidare a sculelor pentru operatia de Gaurire a reperului “Placa” din figura 7.23.

Fig. 7.23. Aplicatie – semifabricat Placa - 2 gauri

A. Date initiale Operatia / proces: Burghiere Faze : 1. Burghiere ST1 + ST2, pentru dimensiunea d1 = 10,5mm 2. Largire ST1, pentru dimensiunea d2 = 15H11mm

B. Schema de ghidare a sculelor

Elemente:

(figura 7.24) Bucsa 1 – bucsa detasabila B d x d1 x l1 = 10,5 x 15 x 28mm; [5] – Volumul 1, tab. 4.80

Bucsa 2 – bucsa fixa fara guler A d x l = 15 x 28mm; [5] – Volumul 1, tab. 4.78

Bucsa 3 – bucsa fixa fara guler A d x l = 10,5 x 20mm; [5] – Volumul 1, tab. 4.78 Placa de ghidare HPG = 20mm Surub de fixare pentru bucse schimbabile M8 x 12mm; [5] – Volumul 1, tab. 4.82

ST1 – suprafata tinta Φ15H11mm

ST2 – suprafata tinta Φ10,5mm

64 ±0,2

30

Page 73: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

10

Faza 1 – Burghiere Φ10,5mm Faza 2 – Largire Φ15 H11mm

Fig. 7.24. Schema de ghidare a sculelor

C. Eroarea de prelucrare Ajustajele formate sunt diferentiate pe fiecare faza de prelucrare.

Faza 1 - Bucsa 3 - interior

++

016,0

034,075,10 F

Burghiu -

−+

027,0

085,10 h

Bucsa 1 - interior

++

016,0

034,075,10 F

exterior

++

007,0018,0

615 m

Reper “Placa”

Placa de ghidare

Bucsa 3

Bucsa 2

Bucsa 1

ST1 Φ10,5 ST2 Φ10,5 ST1 Φ15

Burghiu Largitor

Hp

HPG

Page 74: Capitolul 5 5.1. Sisteme de fixare a semifabricatuluicmrs.ugal.ro/CD/BPD_DP_Capitolele567.pdf · 2 Forte de orientare a semifabricatului Aceste forte realizeaza contactul dintre bazele

11

Bucsa 2 - interior

++

016,0

034,0715 F

Faza 2 - Bucsa 3 - interior

++

016,0

034,0715 F

Largitor -

−+

027,0

0815 h

Jocurile functionale se calculeaza in functie de abaterile din campurile de toleranta la dimensiuni, astfel:

Faza 1 – Bucsa 1 – Burghiu 2 2

1 1s isj a a= +

Bucsa 2 – Bucsa 1 2 2

2 2 1s ij a A= +

in care: as1 = 0,034mm aiS = 0,027mm as2 = 0,034mm Ai1 = 0,007mm Rezulta: j1 = 0,043mm, j2 = 0,034mm si j = 0,077mm

Faza 1 – Bucsa 3 – Burghiu �� = ����� + ����

in care: as3 = 0,034mm Rezulta j3 = 0,043mm

Faza 2 – Bucsa 2 – Largitor �� = ����� + ����

in care: as2 = 0,034mm Rezulta j4 = 0,043mm Abaterea maxima a axei sculei fata de axa suprafetei tinta poate sa apara in Faza 1, la burghierea ST1

Φ10,5mm, unde jocul functional total (j) este cel mai mare

Faza 1 - Ɛ���� = ���� 2�� + 2� + ���

In care: j = 0,077mm

l1 = 28mm

Hp = 18mm

(0,5 1,5)a d= ÷ ⋅ , se adopta a = 11mm

Rezulta Ɛd = 0,118mm, mai mica decat abaterea admisa la distanta dintre axele gaurilor de ±0,2mm.