23282979 Logopedie Modul 4

download 23282979 Logopedie Modul 4

of 23

Transcript of 23282979 Logopedie Modul 4

  • 4. 3. PROGRAM LOGOPROFILACTIC I LOGOTERAPEUTIC

    4. 3. 1. EFICIENA EXERCITIILOR LOGOPEDICE

    Copiii cu tulburri de limbaj se nscriu printre cei a cror colarizare este amnat pn nspre vrsta de apte opt ani, datorit eecului colar care i amenin pe acetia mai ales n prima clas a ciclului primar.

    Abordarea timpurie i n echip (logoped, O. R. L. - ist, pediatru, neurolog etc. ) a tulburrilor accentuate de limbaj asigur acestei categorii de copii pregtirea necesar pentru activitatea lor ulterioar n coala de mas, terapia logopedic la vrstele mici dovedindu-se a fi una din msurile utile de prevenire a insuccesului colar.

    Rezultatele pozitive ale experimentului nostru logopedic aplicat la nceput ntr-o singur grdini din municipiul Cluj-Napoca, ne-au determinat s-l extindem i la alte grdinie din raza cabinetului nostru logopedic, cu att mai mult cu ct activitatea logopedic intercolar trebuie orientat n direcia cuprinderii tuturor copiilor precolari cu deficiene de limbaj.

    n prima etap a experimentului, aceea cu caracter constatativ, am depistat copiii cu tulburri dislalice. La aceast aciune au fost antrenate i educatoarele grupelor de copii.

    n etapa a doua am stabilit mijloacele indirecte de profilaxie a tulburrilor dislalice i am efectuat un instructaj logopedic, teoretic i practic cadrelor didactice din grdini, n scopul familiarizrii lor cu problemele de profilaxie a tulburrilor de limbaj. Am pus la ndemna fiecrei educatoare care participa la experiment lista exerciiilor de gimnastic facial i lingual, precum i lista exerciiilor de onomatopee. Aceste exerciii au fost aplicate i demonstrate n grdini mai nti de ctre logoped.

    n etapa urmtoare cea dea treia s-a trecut la efectuarea de ctre educatoare a exerciiilor mai sus amintite, cu toate grupele i n mod gradat, sub ndrumarea i controlul permanent al logopedului. Exerciiile care erau de scurt durat (5-6 minute), se efectuau zilnic, n cadrul activitilor de nviorare, apoi se reluau pe parcursul zilei n cadrul activitilor la alegere, pe grupe mici de copii, n care erau cuprini i copiii care nu ntmpinau nici o dificultate de articulare. S-a recurs la acest procedeu tocmai pentru a evita formarea prerii printre copii c atenia educatoarelor ar fi ndreptat n mod special asupra unora dintre ei. S-a evitat astfel naterea complexului de inferioritate la copiii deficieni, una din cele mai mari piedici n activitatea profilactic i terapeutic a tulburrilor de limbaj. Exigenele educatoarelor nu au vizat niciodat un singur copil, ci ele s-au ndreptat mereu spre ntregul colectiv de copii.

    ntr-o etap mai naintat, cnd copiii i-au nsuit micrile articulatorii neverbale, s-au asociat treptat i cteva exerciii de dezvoltare a auzului fonetic care constau din emiterea unor sunete mai dificile. Efectuarea acestor exerciii s-a fcut ntr-o anumit ordine, urmrind localizarea rostirii sunetelor respective.

    La precolari, formarea corect a sunetelor se poate face sub form de joc antrenant, cu subiect vesel, n timpul creia copiii nva s indice singuri locul corect de articulare a sunetelor.

    Un exemplu: ntr-o zi de var, cu soare dogortor, am pornit la plimbare prin pdure. Vntul adia uor, mica ncet frunzele copacilor (). Nici n-am observat cnd cerul s-a nnorat. Vntul a nceput s sufle din ce n ce mai tare (vjjj-vjjj) i s-a pornit furtuna. Dar, vara, ploaia trece repede, soarele strlucete din nou, iar psrile voioase i continu cntecul (cip-cip-cirip). n drumul nostru am ntlnit un urs, care ieea mormind dintr-un zmeuri (morrr-morrr). La marginea pdurii, lng o balt, am asistat la un concert de broate (oac-oac), de gte (ga-ga) i de gnsaci (s-s-s). Ne-am ntors acas de-abia seara. Sunetul soneriei (z-z-z) a adus-o n prag pe mama, care ne atepta nerbdtoare.

  • n timp ce educatoarea lucreaz cu ntreaga grup de copii, logopedul se ocup de cazurile cu tulburri mai pronunate de limbaj, utiliznd, n scopul corectrii lor oglinda logopedic, aparatul de difereniere fonematic i alte mijloace la care ne-am mai referit n paginile anterioare ale prezentei lucrri. De exemplu, cu sigmaticii interdentali, la care deprinderea de a scoate limba este foarte fixat, am efectuat exerciii de pronunare a siflantelor du dinii strni i cu buzele imobile. Lipsa de micare a buzelor i a maxilarelor a fost compensat prin micri linguale mai accentuate. La sigmaticii labio-dentali deprinderile negative de a ridica buza inferioar spre dinii superiori (transformnd astfel pe s n f) am nlturat-o prin exerciii individuale (desfurate n faa oglinzii) de pronunare a siflantelor cu buzele ct mai ntinse, comisurile labiale trase mult, astfel nct buza inferioar s nu ating dinii superiori.

    Munca logopedic s-a concentrat ndeosebi asupra formrii izolate a consoanelor complexe sub aspect biomecanic (ex.: r), urmnd ca introducerea lor n combinaiile fluente ale vorbirii s fie realizat de educatoare prin activitile din grdini. Dificultile ncep odat cu exerciiile de coarticulare a sunetelor n silabe, cuvinte, propoziii i fraze. Cu copii care ntmpin greuti la pronunarea grupelor consonantice, logopedul lucreaz individual, pentru a-i deprinde cu procedeul de coarticulare. Prima consoan se lungete uor, apoi se face o scurt pauz necesar acomodrii organelor vorbirii, dup care se pronun restul din combinaia fonetic (ex.: s. . . caun). Treptat pauza se reduce (s. . caun, s-caun) pn se ajunge la articularea direct (Cf. E. Bocaiu, 1973).

    Pe tot parcursul exerciiilor de coarticulare, continuate apoi cu ntreaga grup de copii, se pune un accent deosebit pe poziia corect a limbii, a dinilor, a buzelor i a maxilarelor. Nerespectarea, poziiei aparatului fonoarticulator n pronunarea unui sunet atrage dup sine modificri n pronunarea altor sunete. De pild, poziia greit a sunetului c, la incisivii superiori n loc de incisivii inferiori, face ca sunetul s din cuvntul scaun s devin , deoarece noul loc de articulaie a sunetului c, cel greit deci, este vecin cu locul de articulaie al sunetului , care este un sunet prepalatal. Fenomenul se ntlnete ndeosebi la copiii cu hipotonie muscular i cu deficit auditiv. Exerciiile de pronunare (ex.: micri lente, bine conturate, precise, accentuate, vizibile i ritmice) care contribuie la nlturarea acestor confuzii nu trebuie prelungite n mod exagerat, pentru c sunt obositoare i duneaz rezonanei vocale. Cele mai eficiente s-au dovedit a fi exerciiile n care se mbin pronunarea exagerat a unor sunete noi cu pronunarea aproape normal, aceasta contribuind la trecerea accentului de pe latura acustic pe cea articulatorie.

    Programul activitilor instructiv-educative din grdiniele de copii ofer educatoarelor posibilitatea folosirii unei game largi de mijloace indirecte pentru profilaxia tulburrilor de limbaj.

    ntregul program terapeutic, din care cu titlu de exemplificare doar am prezentat un fragment n acest subcapitol, dup ce l-am stabilit pn la cele mai mici detalii, l-am aplicat prin intermediul persoanelor care se ocup de educarea copiilor (educatoare i prini), logopedului revenindu-i sarcina de-a dirija aceast activitate logoterapeutic, de a decide asupra cazurilor care necesit un tratament suplimentar n grdini i n mediul familial, de a antrena n munca de educare a vorbirii pe toi cei interesai i de a populariza rezultatele pozitive. Descongestionndu-se de cazurile mai uoare, pe care le-a rezolvat prin colaborarea larg cu dasclii i prinii copiilor logopai, profesorului logoped i rmne timpul necesar tratrii cazurilor mai grave, care necesit uneori, lrgirea strii sale de colaborare cu medicii (pediatrii, O. R. L. -iti, neurologi, psihiatri).

    Valoarea mijloacelor indirecte de profilaxie a tulburrilor de limbaj nu este deloc neglijabil ntruct ele pregtesc suportul psihologic necesar n munca de corectare, stimuleaz la copii interesul pentru o vorbire corect, expresiv, frumoas.

  • Tabelul nr. 4. 3

    Situaia copiilor cu tulburri dislalice la sfritul anilor colari 1973/1974 i 1978/1979

    Ani

    i co

    lari

    PRECOLARI COLARI

    Exa

    min

    ai

    Dep

    ista

    i

    nsc

    rii

    la

    ca

    bine

    tul

    F

    recv

    eni

    C A S N

    Exa

    min

    ai

    Dep

    ista

    i

    nsc

    rii

    la

    ca

    bine

    tul

    Fre

    cven

    C A S N

    Cif

    re

    %

    Cif

    re

    %

    Cif

    re

    %

    Cif

    re

    %

    Cif

    re a

    bsol

    ute

    %

    Cif

    re a

    bsol

    ute

    %

    Cif

    re a

    bsol

    ut

    %

    Cif

    re a

    bsol

    ute

    %

    1978

    /19

    79 9

    50

    86

    13

    13

    25

    29. 0

    32

    37. 3

    9 10. 5

    20

    23. 2

    1100

    36

    21

    21

    16

    76. 2

    3 14. 3

    2 2. 9

    35

    62. 5

    1973

    /19

    74 1

    800

    159

    2 2 60

    38. 0

    75

    47. 1

    15

    9. 3

    9 5. 6

    2300

    109

    30

    30

    26

    86. 8

    2 6. 6

    2 6. 6

    79

    72. 5

    Legend: C corectai; A ameliorai; S staionari; N netratai.

    Eficiena utilizrii exerciiilor logopedice n corectarea dislaliei se reflect, dei nu n totalitatea ei, n datele cuprinse n tabelul nr. 4. 3. Din informaiile sintetizate n acest tabel subliniem doar cteva puncte. Proporia copiilor cu tulburri dislalice (din totalul celor cu tulburri de pronunie) gsit la cele dou sondaje pe care le-am efectuat (n anul colar 1973/1974 i n 1978/1979) este aproximativ aceeai (98, 6, respectiv 98, 1%). Acest lucru rezult din compararea datelor cuprinse n fig. 4. 9. n nici unul din cei doi ani colari, care fac obiectul discuiei noastre, n-au putut fi tratai la cabinetul logopedic toi copiii cu tulburri dislalice. Referindu-se la copiii de vrst colar, se vede c am fost nevoii lsm fr tratament, n amndoi anii colari n discuie, un numr destul de mare de copii (35 de elevi, adic 62, 5% din totalul celor depistai ca avnd tulburri dislalice n 1973/1974 i 79, adic 72, 5% din cei 109 elevi n 1978/1979). Situaia mult mai bun la populaia precolar se datoreaz utilizrii pe scar larg a metodelor de profilaxie, metode despre care am vorbit mai nainte. Numrul precolarilor netratai, destul de mic dealtfel (20, adic 23, 2% din cei 86 depistai n anul colar 1973/1974 i 9, adic 5, 6% din cei 159 depistai n anul colar 1978/1979), l formeaz copiii cu frecven sporadic la grdini, frecven generat de un ntreg cortegiu de cauze, asupra crora nu struim acum i aici. Cele de mai sus ndreptesc ntrebarea: de ce un numr att de mare de copii de vrst colar mic n-au putut beneficia de tratament logopedic, tiut fiind, c ei, spre deosebire de precolari, la care problema frecvenei nu se pune cu atta severitate, au frecventat cu regularitate cursurile ciclului primar? Rspunsul este urmtorul: n-au putut fi cuprini n sfera de activitate a cabinetului logopedic. Fiecare logoped (reamintim aici prevederile Regulamentului nvmntului de cultur general pentru copiii cu deficiene senzoriale, fizice i intelectuale) va lucra anual n cabinet cu 35-40 copii. Or, datele din tabelul de mai sus arat c n fiecare din cei doi ani colari am cuprins n tratament un numr de copii dislalici apropiat de cel prevzut n norm: 34 (13 precolari i 21 elevi) n anul colar 1973/1974 i 32 (2 precolari i 30 elevi) n anul colar 1978/1979. Dac la numrul copiilor dislalici aflai n tratament la cabinetul nostru logopedic n anul colar 1973/1974, de pild, mai adugm i pe cei tratai de noi de alte tulburri de limbaj dect cele dislalice (acetia fiind n numr de 12), vedem c numrul total al copiilor logopai cu care logopedul a lucrat direct, n cabinet, este de 45, ceea ce este peste norma stabilit de amintitul act normativ.

    Revenind la copiii dislalici aflai n tratament la cabinet, se impune precizarea c numrul foarte redus al precolarilor n raport cu elevii trebuie pus pe seama faptului subliniat i mai nainte c

  • logopedul nu lucreaz direct, individual dect cu precolarii care au tulburri accentuate de limbaj, celorlali aplicndu-li-se un tratament indirect, n cadrul grupelor din care fac parte, cu sprijinul direct al educatoarelor i prinilor.

    Eficiena exerciiilor de corectare a dislaliei, exerciii pe care ne-am strduit s le mbuntim de la an al an, se reflect i n creterea numrului de copii corectai de noi, fie direct, n cadrul cabinetului logopedic, fie indirect, cu ajutorul educatoarelor, nvtorilor i prinilor cu care am colaborat. Diferena de cca. 10% ntre copiii (din ambele grupe de vrst) corectai de noi n cei doi ani colari la care ne-am referit (29, 0% n 1973/1974 fa de 38, 0% n 1978/1979 la precolari i 76, 2% n 1973/1974 fa de 86, 8% n 1978/1979 la colari) are pentru noi rolul unui feed-back, ea (aceast cretere) artndu-ne c ne aflm pe un drum bun, fapt ce ne-a determinat s mprtim i altora din experiena noastr i prin intermediul crii de fa.

    LEGENDA: AT1 copii cu alte tulburri de limbaj (N = 4; 2, 4%) AT2 copii cu alte tulburri de limbaj (N = 3; 1, 0%) RF1 copii cu tulburri de ritm i fluen (N = 13; 8, 1%) RF2 copii cu tulburri de ritm i fluen (N = 19; 6, 5%) D1 copii cu dizartrie (N = 2; 1, 4%) D2 copii cu dizartrie (N = 3; 1, 1%) R copii cu rinolalie (N = 2; 0, 7) SL1 copii cu sigmatism labiodental (N = 5; 3, 5%)) SL2 copii cu sigmatism labiodental PC1 copii cu paracapacism (N = 3; 2, 1%)) PC2 copii cu paracapacism (N = 12; 4, 5%) PL1 copii cu paralambdacism (N = 1; 0, 7%) PL2 copii cu paralambdacism (N = 5; 1, 8%) DS1 -copii cu dislalie silabic (N = 1; 0, 7%) DS2 -copii cu dislalie silabic (N = 12; 4, 7%)

    n cele ce urmeaz ne vom ocupa mai n detaliu de cea mai rspndit form a dislaliei rotacismul.

    4. 3. 2 ROTACISMUL O FORM A DISLALIEI

    Exist un numr apreciabil de tulburri dislalice care nu pot fi corecte la vrsta precolar, din mai multe cazuri:

    nefrecventarea grdiniei de ctre unii copii printre care se gsesc i cei cu tulburri de limbaj; frecventarea de ctre copiii cu tulburri de limbaj numai a grupei mari, ceea ce este insuficient

    pentru formarea deprinderilor de vorbire corect; influena negativ a modelelor greite de educaie; tratamentul medical la care trebuie supui unii dintre copiii cu deficiene de limbaj depete,

    uneori, graniele vrstei precolar. Aceast categorie de copii, ajuni la vrsta colaritii trebuie s stea n centrul ateniei logopedului, tratarea lor fcndu-se la cabinet, unde se lucreaz pe grupe de tulburri, efectivul grupelor variind ntre 1-6 copii, n funcie de gradul de dificultate a tulburrilor de limbaj.

    Dintre toate sunetele limbii noastre, a cror greit pronunare cauzeaz irul lung al tulburrilor dislalice amintite mai nainte, am ales pentru exemplificare varianta r (buclucaa consoan r), din mai multe motive:

    datorit complexitii sale articulatorii, varianta r este cea mai supus la deformri;

  • este sunetul asupra cruia creterea n etate a copiilor exercit cea mai mic influen; n comparaie cu alte tulburri, rotacismul cedeaz mai greu la tratamentul logopedic; sunetul r ocup locul al doilea ca frecven n seria consoanelor din limba romn i locul al

    cincilea (dup vocalele i, e, a, i consoana n) ntre sunetele limbii noastre. De notat, n legtur cu acest din urm motiv, c statisticile fonetice difer puin de la un autor la altul. Sursa bibliografic utilizat de noi (Alexandra Roceric-Alexandrescu, 1968) indic urmtoarea ordine de rang a fonemelor romneti:

    Rangul 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Litera e i a n r u t o s ce m d l p v (Fonemul) Rangul 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 Litera f g b z h j g

    (Fonemul) De ce am ales pentru exemplificare o consoan i nu o vocal, pe este de pild, care are frecvena cea mai mare n limba romn? Pentru c tulburarea vocalelor se produce mai rar, iar atunci cnd are loc este un indiciu al unei dislalii grave sau al existenei i a altor handicapuri de limbaj, cum sunt dizartriile, afaziile, alaliile sau al tulburrilor de ritm. Or, se tie bine acest lucru, tratarea unor astfel de tulburri este de competena specialistului (poate chiar a specialitilor, avnd n vedere c terapia lor presupune colaborarea ntre specialiti din mai multe domenii).

    Dac ne-am oprit la o consoan din motivele artate mai sus atunci de ce-am ales-o pentru exemplificare pe cea de-a doua consoan (n ordinea frecvenei) i nu pe prima, care este n? Ca rspuns la aceast ntrebare, ne reamintim aici prerea educatoarelor i nvtorilor care au rspuns la ntrebrile chestionarului nostru: cel mai greu de corectat este rotacismul (pararotacismul) spun 68, 1% dintre dasclii investigai i cel mai uor de ndreptat este nitacismul (paranitacismul) i mitacismul (paramitacismul) susin 62, 3% dintre subiecii notri. Explicaia este deci ct se poate de limpede: am ncercat s-i ajutm pe cititorii notri (educatoare, nvtori i prini) s neleag i s se descurce, apoi, n situaia cea mai dificil pentru c n situaiile uoare se pot descurca i singuri, mai ales dup ce li s-a oferit i destule exemple i modaliti de lucru.

    Dintre toate sunetele limbii noastre, vibranta r este cel mai greu de articulat deoarece are nevoie de o mobilitate deosebit a limbii, de micri complexe i fin coordonate ale muchilor si, precum i de o proporie anatomic corect a limbii n raport cu celelalte organe de vorbire. Lipsa din vorbire a consoanei r d acesteia un aspect psresc, fcnd-o neclar i obositoare pentru auditoriu. Nici n alte limbi r nu este considerat un sunet uor. Astfel, M. E. Hvatev l consider ca pe unul dintre cele mai dificile sunete ale vorbirii, iar K. Gwinner l socotete cel mai dificil sunet al limbii germane (Cf. M. Guu, 1975).

    n perioada de dezvoltare a vorbirii, sunetul r se contureaz foarte diferit. El poate fi format din diferite pri ale aparatului de articulaie (la vrful limbii, buze, vlul palatin, palatul moale, uvul, faringe, laringe sau la maxilare), unde fonaia se ntrerupe i apar vibraii. De aceea ntlnim forme diferite de pronunie a acestui sunet: apical, labial, palatal, velar, nazal, uvular, faringal, laringual, mandibular.

    Forma corect de pronunare a sunetului r variaz de la o limb la alta, n funcie de specificul ei fonetic. Dintre toate formele de pronunie a vibrantei r formele apical i uvular sunt cele mai uzuale.

    n limba romn, forma specific de pronunare a sunetului r este cea antelingual-apical, toate celelalte forma amintite mai sus fiind considerate defecte de pronunie. Consoana r precizeaz Gramatica limbii romne , numit vibrant, se produce prin atingerea uoar a vrfului limbii de alveolele incisivilor superiori, formnd una dup alta mai multe ocluziuni alveolare foarte slabe i foarte scurte, presiunea de aer intrabucal desprinde de alveole, de mai multe ori ntr-un interval de timp foarte scurt, vrful limbii, datorit elasticitii muchilor linguali, vibreaz i revine ntr-una la alveole.

  • n pronunarea antelingual apical alveolar a vibrantei r se integreaz, ntr-o aciune unitar, mai multe micri: vrful limbii, subiat i liber, atinge uor, fr s apese, regiunea alveolar a incisivilor superiori, iar marginile laterale ale limbii se sprijin pe molarii superiori, spre a mpiedica scurgerea lateral a aerului. La mijloc se face o adncitur prin care se scurge spre vrful limbii aerul expirat. Maxilarele i buzele sunt ndeprtate, trase puternic n pri i ncordate. Vlul palatin este ridicat, blocnd trecerea aerului prin cavitatea nazal. Coardele vocale intr n vibraie.

    Abaterile de la aceast form de pronunie, care cum spuneam mai sus n limba romn este considerat corect, sunt cunoscute n logopedie sub denumirea de rotacism i pararotacism. Cauzele care afecteaz pronunia sunetului r sunt att de natur organic, ct i de natur funcional i psiho-social.

    Dintre cauzele organice enumerm cteva devieri ale organelor de articulaie: unele mici devieri ale marginii anterioare a limbii, curbat pe locul de jonciune apical mpiedic

    limba s ating cu toat marginea sa alveolele incisivilor superiori i, deci, s vibreze, ea neputnd opune rezisten jetului de aer expirat;

    membrana frenular nedezvoltat face ca limba s se ridice drept, opunnd rezisten prea mare curentului de aer expirat i prin aceasta mpiedic vibraia vrfului ei;

    din cauza membranei frenulare ntinse pn la vrful limbii frenul lingual este prea scurt (anchiloglosia sau legat de limb, cum i se spune popular) i mpiedic micarea prii anterioare a limbii spre alveolele incisivilor superiori, adic spre locul de articulaie a sunetului r;

    bolta palatin ogival slbete presiunea curentului de aer expirat i, drept urmare, apexul nu poate vibra;

    disproporia limbii n raport cu celelalte organe de vorbire creeaz dificulti n adoptarea poziiei corecte pentru articularea sunetului r; n aceast categorie de cauze organice sunt incluse macroglosia (limba exagerat de mare), microglosia (o limb nedezvoltat), aglosia (lipsa limbii n cazuri extrem de rare i numai datorit unor accidente), precum i dezvoltarea prea mare a prii dorsale a limbii;

    leziuni ale nervului hipoglos, care duc la tulburri de motricitate; leziuni organice ale analizatorului auditiv, care produc deficiene n sfera auzului fonematic Din cauzele funcionale care genereaz diferite forme de rotacism amintim cteva tulburri de motricitate ale muchilor implicai n articularea sunetului r:

    parezele i atrofiile unilaterale i bilaterale ale limbii mpiedic realizarea micrilor fine necesare n pronunarea sunetului r;

    atrofierea i mobilitatea redus a vlului palatin mpiedic ridicarea acestuia pentru expulzarea curentului de aer pe cale bucal i din aceast cauz expiraia se face pe nas;

    limba hipertonic duce la contracii linguale prea mari i mpiedic vibrarea ei; limba hipotonic nu are mobilitatea necesar pentru ncordarea tonic a muchilor si n

    pronunarea sunetului r; intervenia asimetric a celor dou buci ale limbii duce la lateralizarea sunetului r, ca i a altor

    sunete, cum este, de exemplu, s; deficienele auditive afecteaz autocontrolul auditiv al producerii sunetului r, articulaia fiind mai

    labil, mai precis. La cauzele organice i funcionale, prezentate mai sus, se adaug cauzele de natur psiho-social:

    un model defectuos de articulaie duce, prin imitaie, la fixarea unei deprinderi de pronunie incorect;

    nestimularea vorbirii mpiedic formarea motivaiei interioare la copil; atitudinea copilului fa de propriul defect poate accelera sau ncetini procesul de corectare a

    acestuia;

  • slaba dezvoltare a ateniei i memoriei auditive mpiedic formarea percepiei auditive i motrico-kinestezice corecte.

    n condiionarea complex a rotacismului i pararotacismului se ntreptrund cauzele organice cu cele funcionale i psiho-sociale, crend un tablou complex al acestor tulburri. A. I. Imberzin (citat de Guu, 1975, p. 211) vorbete de existena a 28 de variante ale rotacismului, iar E. Verza (1982, p. 51) arat c pornind de la criteriul simptomatologic i etiologic, n literatura logopedic sunt descrise peste 30 de forme diferite de rotacism (sub. n. )

    Din gama extrem de extins a acestor tulburri se pot desprinde cteva forme tipice. Le vom prezenta n cele ce urmeaz, innd seama de aspectul calitativ (sau exterior) al criteriului simptomatologic de clasificare a tulburrilor dislalice (vezi figura numrul 2. 15). Ne vom opri doar la formele cele mai rspndite de rotacism, specifice limbii romne.

    Omiterea din vorbire a sunetului r produce rotacismul afonematic. Sunt ns cazuri n care sunetul r apare la nceputul cuvntului (dar numai cnd este urmat de o vocal) i lipsete doar din interiorul i de la sfritul cuvntului. El poate lipsi, de asemenea, din cuvinte cu grupuri consonantice.

    Substituirea sunetului r cu unul dintre sunetele i, l, v, h, mai frecvent cu l, datorit asemnrii acustice i articulatorii care exist ntre cele dou sunete, duce la formarea rotacismului parafonematic numit pararotacism.

    Prin distorsiunea sunetului r rezult rotacismul disfonematic, care mbrac mai multe forme:

    rotacismul apical apare atunci cnd nu sunt respectate cerinele fonetice de articulaie antelingual apical alveolar a sunetului r; adic atunci cnd limba se afl, n momentul pronuniei, lipit de alveole, ceea ce nu-i permite s vibreze suficient. Aceast form de rotacism mbrac, la rndul su, mai multe variante:

    = rotacismul fricativ, cnd vrful limbii este prea strns pe alveolele incisivilor superiori, mpiedicnd vibrarea limbii; sunetul are o nuan fricativ, uor siflant.

    = rotacismul palatal, tipic pronuniei engleze, cnd vrful limbii nu respect poziia de articulaie corect, alveolar, ci alunec spre vlul palatin, modificnd rezonana normal a sunetului r

    =rotacismul sonor, cnd, din cauza presiunii prea mari, a jetului de aer expirat i a mobilitii reduse a vrfului limbii, sunetul r apare forat, strident;

    = rotacismul polivibrant, atunci cnd numrul de vibraii (2-3) caracteristice aspectului fonetic al limbii noastre este mai mare, sunetul este polivibrant;

    =rotacismul monovibrant, atunci cnd numrul de vibraii este mai mic dect cel specific pronuniei corecte a sunetului r; n acest caz, vibranta r se aude foarte puternic.

    Rotacismul velar, n care nu vibreaz vrful limbii, aa cum este normal, ci vlul palatin (palatul moale).

    Rotacismul nazal se datoreaz mobilitii reduse sau atrofiei musculare a palatului moale care, nemaiputnd nchide orificiul palatului faringian, face s apar vibraiile ntre partea posterioar a palatului moale i peretele posterior al faringelui; emisia lui r este strident i cu caracteristici nazale. Rotacismul uvular apare prin vibrarea uvulei datorit presiunii exercitate asupra ei de un curent intens de aer fonator. Este frecvent n limba romn, dar apare nenatural, strin, mprumutat din limba francez. Seeman afirm c r-ul uvular, ca i cel velar sunt dezavantajoase pentru voce prin faptul c la articularea lor are loc o ncordare mrit a organelor fonoarticulatorii necesare expirrii undei de aer. Forma uvular a pronuniei lui r se ntlnete i la copiii mici, cu o manifestare vremelnic, care dispare odat cu perfecionare pronuniei.

  • Rotacismul laringal, produs prin vibrarea puternic a coardelor vocale, care sunt strns unite, apare ca o form rar, ntlnit mai ales dup o stare patologic, cum este, de pild, palatoschizis.

    Rotacismul faringal, care este, de asemenea, destul de rar ntlnit, se instaleaz ntre peretele exterior al faringelui i baza limbii.

    Rotacismul mandibular apare datorit micrilor rapide ale maxilarului inferior, odat cu care clmpnesc dinii.

    Rotacismul bisonor, format prin pronunarea rapid succesiv a dou sunete: unul velar sau antelingual i altul laringal, datorit poziiei prea ridicate a laringelui n timpul pronunrii sunetului r.

    Rotacismul bucal se formeaz prin vibrarea obrajilor, datorit scurgerii laterale a jetului de aer printre limb i obraji.

    Rotacismul marginal apare prin vibrarea marginilor laterale ale limbii. Rotacismul interdental se caracterizeaz prin deplasarea apexului lingual spre exterior la

    incisivii superiori n contact cu care el vibreaz. Rotacismul labiodental este generat de vibrarea buzei superioare n contact cu incisivii inferiori,

    i invers, prin vibrarea buzei inferioare n contact cu incisivii superiori. Rotacismul labial se realizeaz printr-un joc al limbii i vibrarea buzei.

    Evoluia tulburrilor de pronunare a sunetului r , mai sus enumerate, se prezint astfel: pn la vrsta de trei ani sunetul r este omis, pe urma el este substituit cu i, l, h, v, iar pe la vrsta de ase-apte ani pararotacismele se transform, la unii dintre copii, n rotacisme de natur distorsional. Dei se strduiesc s rosteasc ct mai corect sunetul r, unii copii nu reuesc deoarece la ei, n locul limbii care vibreaz foarte puin sau chiar deloc, vibreaz palatul moale, uvula sau alte pri ale organelor de articulaie ale cror micri sunt mai puin pretenioase dect micrile apexului lingual.

    Constatarea de mai sus se ntemeiaz i pe datele sondajului ntreprins de noi printre copiii rotaciti i pararotaciti de vrst precolar i colar mic, date pe care le prezentm n tabelul nr. 4. 4.

    Tabelul nr. 4. 4

    Evoluia tulburrilor de pronunare a sunetului r Formele

    tulburrilor

    Omisiuni Substituiri Distorsiuni

    Grupa de vrst

    Cifre abs. % Cifre abs. % Cifre abs. %

    Precolari (N = 67) colari mici (N = 36)

    36 6

    53, 7 116, 7

    22 12

    32,8 33, 3

    9 18

    13, 4 50, 0

    Etapele corectrii dislaliilor, despre care am vorbit pe larg n lucrarea de fa, mbrac forme specifice n cazul fiecrui sunt n parte, deci i n cazul vibrantei r. Le reamintim;

    emiterea sunetului, care, n cazul sunetului r are dou faze; stabilirea corect a poziiei organelor de vorbire i obinerea a 2 sau 3 vibraii cu vrful limbii la incisivii superiori consolidarea sunetului r n vorbirea coarticulat; diferenierea sunetului r de sunetele cu care a fost nlocuit; fixarea i automatizarea sunetului n vorbirea cursiv.

  • n literatura de specialitate se vorbete de peste 50 de metode i procedee de corectare a acestui sunet dintre care nu vom prezenta aici dect cteva, i anume numai pe cele experimentate de noi n tratarea precolarilor i colarilor mici.

    n prezentarea lor vom urmri linia etapelor mai sus amintite. Exerciiile pentru emiterea vibrantei r urmresc, n principal, dezvoltarea elasticitii i a mobilitii apexului lingual, astfel nct acesta s se mite uor, precis i s vibreze de 2-3 ori, odat cu scurgerea curentului de aer. Vrful limbii trebuie s fie ascuit, nu lat sau bont, iar frenul lingual s nu fie prea scurt deoarece ar putea mpiedica micarea apexului la alveolele incisivilor superiori. Pentru stabilirea poziiei corecte a limbii n emiterea sunetului r se recomand exerciii de gimnastic lingual, ca limba sus-jos n gur, cu buzele ntinse i cu maxilarele ndeprtate, pentru a-l nva pe copil s-i ridice limba la marginile alveolelor incisivilor superiori; pentru a-l sensibiliza, apexul lingual se freac uor de incisivii superiori spre vlul palatin i napoi, lent, relaxat, contribuind la ntinderea frenului i la dezvoltarea supleei limbii necesar n pronunarea sunetului r; exerciii linguale pentru formarea jgheabului lingual, prin care aerul expirat trece i pune n micare vrful limbii.

    Antrenamentul lingual se face pn cnd limba ajunge n poziie corect. Oglinda logopedic este un mijloc preios pentru demonstrarea poziiei corecte a organelor implicate n rostirea consoanei r. Exerciiile articulatorii sunt eficiente dac sunt scurte i dese. n terapia sunetului r este foarte important, pe lng poziia corect a apexului lingual, tensiunea produs prin ncordarea aparatului de articulaie, cu excepia vrfului limbii. Ea, tensiunea, favorizeaz expirarea cu putere a undei de aer spre vrful limbii, fcnd-o s vibreze. Prin vibraiile apexului lingual se realizeaz sonorizarea caracteristic sunetului r. Numrul de vibraii variaz n funcie de poziia acestui sunet n cuvnt. n poziia iniial, cnd r este combinat cu vocale (de exemplu: Rica), vrful limbii nu are vibraii. Dac r se combin cu consoane, atunci apexul lingual are 2-3 vibraii, adic attea cte sunt caracteristice limbii romne (de exemplu: tren). Acest lucru este important de tiut pentru organizarea muncii de corectare. n poziia median, cnd r este intervocalic (de exemplu: pere) limba vibreaz mai scurt i mai puin dect n combinaii consonantice (de exemplu: latr, vatr, atr etc. ). De reinut este faptul c i n combinaii consonantice exist deosebiri n ce privete numrul de vibraii i durata lor. Astfel, n cazul n care r este precedat de o consoan (de exemplu: obraz, petrec, ctre etc.) vibraiile vrfului limbii sunt mai puine i mai slabe dect atunci cnd r este urmat de o consoan (de exemplu perdea, verde etc. ). n poziia final r este foarte slab, de multe ori numai cu o vibraie (de exemplu: mr, pr, vr, cer etc.).

    Sunt copii dislalici la care sunetul r poate s apar spontan, prin exerciiu de motricitate general. Aa sunt aciunile globale prin care se transmit vibraiile de limb. Dintre ele amintim: micri de scuturare a minii n timpul emiterii sunetului r; micri de exteriorizare a senzaiei de frig, prin tremurare; brrr; stnd ntr-un picior, se fac micri de vibrare a piciorului liber i a minii, vibraii care se transmit la limb, iar la o expiraie puternic apare spontan sunetul r.

    Evocarea onomatopeelor poate contribui, n cazuri uoare de rotacism, la apariia spontan a vibrantei r prin intuirea timbrului caracteristic acestui sunet.

    Pentru emiterea sunetului r este necesar producerea vibraiilor, care se pot intui i prin alte procedee, ca: logopedul demonstreaz n oglind poziia corect a organelor articulatorii, precum i modul de producere a vibraiilor, prin vibrarea buzelor, tiut fiind c ntre nervii motori ai buzelor i ai limbii exist o strns legtur; copilul poate fi ajutat s intuiasc vibraiile limbii sale punndu-l s sufle colul hrtiei, fcndu-l prin aceasta s vibreze; copilul poate simi vibraiile propriei limbi palpndu-i, pe rnd, brbia, dinii, obrajii, comisurile labiale; pentru a-i demonstra poziia corect a vibrantei r, n partea anterioar a cavitii bucale, l invit ca, avnd limba lipit de buza superioar, s trimit un curent puternic de aer ntre limb i buz, pn se aude un zgomot.

    n cazul n care sunetul r nu poate fi emis prin aceste exerciii se recurge la mijloace auxiliare, dintre care amintim: buci mici de hrtie care, puse pe vrful limbii, trebuie aruncate afar cu vibraie; dup

  • exemplul lui Demostene, unii terapeui au pus bilue de stof, pnz, ln, hrtie, vat etc. sub vrful limbii pentru a obine poziia ei corect; n cazul unei slabe mobiliti linguale, se pun la rdcina limbii degetele mici, unul n continuarea celuilalt. n felul acesta limba este inut n poziie ridicat la incisivii superiori; vibraiile vrfului limbii se pot obine cu ajutorul spatulei sau a degetului mic plasate sub limb. Prin micarea lor rapid la stnga i la dreapta, acestea (spatula sau degetul) fac limba s vibreze.

    Alturi n completarea metodelor mai sus enumerate (demonstraia i exerciiul), n corectarea rotacismului se folosete i metoda derivrii sunetului r din sunete corect emise. Concretizrile privind aplicarea metodei derivrii se vor referi la toate cele trei situaii: substituirea, omiterea i distorsionarea sunetului r.

    Substituirea sunetului r prin l este cea mai frecvent form de dislalie a acestui sunet la copii. Ea se nltur relativ uor dac avem n vedere asemnarea dintre articulaia lui l i r, asemnare care este de fapt i cauza cea mai frecvent a confundrii i nlocuirii lui r cu l. Se tie c l este un sunet alveolar-superior, baza lui de articulaie aflndu-se n imediata apropiere a lui r, care este i el un sunet alveolar-superior, situat ns cu 1-2 mm mai n partea anterioar a maxilarului superior (Cf. C. Punescu, 1962, p. 96). Corectarea acestei forme de dislalie necesit exerciii relativ simple (cuvinte cu ri iniial i apoi cu re n celelalte poziii). Cerem copilului s pronune cuvintele respective, independent sau n propoziii, cu gura ct mai deschis. Dup cteva ncercri, copilul va pronuna corect sunetul r (Cf. E. Verza, 1977, p. 132-133). Un alt procedeu de transformare a lui l n r: se pronun un l nesonor i apoi se expulzeaz curentul de aer scurt i energic sau pronunarea prelungit a lui LE (LELELE) care se transform n RE printr-o uoar apsare vibrant pe brbie, punnd n felul acesta vrful limbii n vibraie (Cf. M. Guu, 1975, p. 226-227).

    n cazul n care copilul a fost depistat trziu (nu a frecventat grdinia, bunoar) i deci el are constituite o seam de alte sunete, r poate fi obinut i din sunete mai ndeprtate ca loc i mod de articulare, spre a nltura mai uor confuziile datorate asemnrilor. n astfel de situaii, noi l-am derivat pe r din z.

    S ne oprim acum, pe scurt, la cteva modaliti de derivare aplicate n cea de-a doua situaie, cnd copilului omite sunetul r.

    Derivarea vibrantei r din siflanta z. Consoana r fiind sonor, se poate pronuna corect prin derivarea ei din z de la care mprumut vibraiile. Se stabilete poziia organelor participante la pronunia sunetului r: se analizeaz vizual n oglind poziia corect, apoi se emite un zzz lung.

    Procedeul este simplu. Aezm limba n poziia de pronunie a sunetului r, deci al alveolelor incisivilor superiori. Pentru a nu o lsa s revin la incisivii inferiori, fenomen care se ntlnete mai cu seam la copiii cu hipotonie lingual, o sprijinim cu degetul arttor sau cu degetele mici ale minilor, unul n prelungirea celuilalt. Cu limba n aceast poziie pronunm sunetul z. Pentru a provoca limbii vibraii ct mai accentuate, sunetul z se pronun n timp ce degetul de sprijin se mic energic de la stnga la dreapta, sunetul z transformndu-se treptat n r.

    Devierea vibrantei r din uiertoarea prepalatal j. Procedeul se bazeaz tot pe producerea de vibraii limbii. Aezm limba n poziia de pronunare a sunetului r. Concomitent cu pronunarea sunetului j, cu limba aflat la alveolele incisivilor superiori, apsm ritmic cu degetul arttor sub brbie. Micarea ritmic a degetului va imprima apexul lingual vibraiile care-l vor transforma treptat pe j n r. n timpul exerciiilor de acest gen se pune un accent deosebit pe pstrarea poziiei apicale a vrfului limbii, astfel j nu se poate transforma n r, nu se poate produce, deci, derivarea despre care vorbeam mai sus.

    Derivarea vibrantei r din dentalele t i d. Procedeul are la baz locul apropiat de articulare a sunetelor. Se tie c t i d, fiind dentale-alveolare-superioare, au locul de rostire la baza incisivilor superiori, deci n vecintatea vibrantei r, despre care am mai spus c este alveolar-superioar. Se procedeaz n felul urmtor: cu limba n poziia de pronunare a vibrantei r se pronun n mod repetat sunetul t

  • concomitent cu inspirul puternic sau sunetul d pe fondul expirului puternic. Se recomand ca inspirul i expirul puternice s fie nsoite de ridicarea i coborrea braelor pentru a mri capacitatea cutiei toracice, respectiv pentru a ajuta plmnii s elimine aerul din care a fost reinut oxigenul.

    Inspirul i expirul, nsoite de starea de ncordare general a organismului, pun organele fonoarticulatorii ntr-o poziie de ncordare, de tensiune (cu excepia prii apicale a limbii, care rmne relaxat pentru a putea vibra), ceea ce contribuie la transformarea lui t, respectiv a lui d n r. Exerciiile de gimnastic general, care faciliteaz fenomenul descris mai sus, se reduc, treptat, pe msura formrii deprinderii de pronunare a sunetului r, iar n final, dup automatizarea fonemului, ele sunt eliminate total.

    Practica logopedic arat c situaia cea mai dificil este aceea n care sunetul r apical este distorsionat n formele lui uvulare i velare. Modalitile de transformare a lui r uvular i a lui r velar n r apical nu difer prea mult, deoarece bazele de articulaie ale celor dou pronunri greite (distorsionate) sunt foarte apropiate ntre ele: la r uvular, uvula este aceea care vibreaz, iar la r velar intr n vibraie diferite pri ale vlului palatin. Transformarea r-ului velar n r apical se face prin exersarea grupelor consonantice trrr, drrr, iar a r-ului uvular prin exersarea grupului consonantic brrr. La aceste exerciii limba se plaseaz n poziia r-ului labial, pentru ca prin micarea buzelor, provocat de aerul expirat cu putere, apexul lingual s fie fcut s vibreze. Exerciiile se continu pn cnd copilul reuete s-i retrag limba din poziia labial n poziia corect, cea apical.

    Sunetul emis izolat, prin exerciii de genul celor descrise mai sus, urmeaz a fi consolidat prin introducerea lui n coarticulaii silabice directe, indirecte i nchise (de exemplu: ri, r, r, re, ra, ro,ru), n logatomi (ex.: rer, rir etc. ), n grupe consonantice (ex.: tre, tri, tro, tru), n cuvinte cu sunetul n trei poziii (iniial, median i final), n cuvinte monosilabice, bisilabice, trisilabice, polisilabice, n propoziii simple i dezvoltate, n fraze. n propoziii sunetul trebuie s fie prezent n toate cuvintele.

    n alegerea materialului verbal trebuie s se in seama de o serie de cerine. Se vor evita, de pild, cuvintele n care s fie situate n vecintatea sunetului afectat sunete care mpiedic pronunarea lui corect. Sunetul r nu se exerseaz n combinaii cu sunetele c, g, h, deoarece acestea, fiind consoane velare, mpiedic articularea apical a sunetului r. Vibranta r trebuie combinat pentru consolidare i automatizare cu sunetele care au punctele de articulaie n partea anterioar a cavitii bucale (ex.: p, b, t, d).

    Etapa consolidrii vibrantei r, n toate combinaiile posibile, ridic probleme mai puine dect etapa de difereniere. Logopatul ncearc s se debaraseze de vechiul mod de vorbire prin exerciii de difereniere motrico-kinestezic a pronuniei corecte de cea greit, prin exerciii de difereniere a vibrantei r de sunetele ndeprtate (ex.: r de z, s), apoi de sunetele cu care se aseamn sub aspect acustic i articulatoriu (ex.: r de l). Sunt binevenite, de asemenea, exerciiile cu silabe i cuvinte paronime (ex.: Ri-li. Ric-Lic etc. ). Diferenierea se face ntocmai ca la consolidare, ncepnd cu combinaiile cele mai simple (silabe) pn la propoziii i fraze, att oral ct i scris. Folosirea din plin a aparatului de difereniere fonematic mrete eficiena exerciiilor efectuate n aceast etap.

    Automatizarea sunetului r prin activiti la cabinetul logopedic, asemntoare cu cele desfurate de elevi n clas, duce la introducerea lui n vorbirea curent.

    Sunetul r se obine foarte greu. Durata tratamentului difer de la caz la caz n funcie de forma rotacismului, de cauzele care l-au generat, precum i de atitudinea copilului fa de propria-i deficien.

    n cele mai multe cazuri, rotacismul nu este o tulburare solitar. El se asociaz cu alte tulburri dislalice, ca: palatizarea unor consoane (mai frecvente fiind: , j, c, g), desonorizarea explozivelor peste limita de toleran (ex.: tlac n loc de drag), omiterea de sunete n combinaii consonantice (ex.: tad n loc de strad), articulaia nesigur etc. n acest caz avem de-a face cu o dislalie polimorf determinat de tulburarea general a articulaiei sunetelor vorbirii.

  • Am struit mai mult, n finalul acestei prime pri a crii de fa, la o singur form de manifestare a dislaliei rotacismul pentru a concretiza cteva din modalitile de aplicare a metodelor i procedeelor terapeutice, metode i procedee care, dup cum subliniaz i ali cercettori (de pild, E. Verza, 1977, p. 137-140), pot fi aplicate la oricare categorie de dislalici, cu condiia s se accentueze acea latur care le este mai accesibil i s se in seama de vrst, de deficienele asociate dislaliei, de nivelul dezvoltrii intelectuale, de personalitatea dislalicului.

    ntr-un mod similar poate fi abordat fiecare dintre tulburrile dislalice, tulburri la a cror lichidare pot contribui substanial i dasclii (educatoarele i nvtorii) i prinii copiilor marcai de astfel de deficiene. Contribuia acestor factori educogeni (coala i familia) la eradicarea tulburrilor de limbaj ale copiilor, tulburri care, dup cum am demonstrat n paginile acestei cri, influeneaz att de negativ reuita lor colar, i n general ngreuneaz adaptarea lor colar i social, st sub semnul strnsei lor colaborri cu profesorul logoped.

    N LOC DE CONCLUZII LA PARTEA I Terapia timpurie a deficienelor de limbaj este o necesitate. Cercetrile au pus n eviden valoarea incontestabil a msurilor timpurii de profilaxie i corectare a tulburrilor de limbaj. Prin urmare: cu ct mai devreme, cu att mai bine i mai eficient.

    Practica a demonstrat c mbinarea armonioas a terapiei directe cu terapia indirect este ct se poate de binevenit. Colaborarea profesorului logoped cu toi cei care se ocup de educarea copilului (prini, educatoare, nvtori, n clasele gimnaziale cnd este cazul profesori de limba romn) este de natur s preia din sarcinile sale (ale logopedului) pe cele care nu necesit prezena permanent a specialistului. n felul acesta eforturile sale se pot canaliza spre rezolvarea situaiilor mai dificile, a acelor cazuri care au nevoie de un tratament sub un control permanent din partea specialistului. Ctigul este evident: crete simitor numrul copiilor eliberai de aceast meteahn (tulburrile simple pot fi lichidate complet, iar dintre copiii cu tulburri grave puini vor fi aceea care nu vor putea fi mcar ameliorai). Toate acestea ns impun cu necesitate o intens i competent munc de popularizare a logopediei, de familiarizare a factorilor coparticipani la activitatea de profilaxie i corectare a tulburrilor de limbaj, cu specificul acestei aciuni sarcin dificil care tot profesorului logoped i incumb.

    Colaborarea logopedului cu ali specialiti (pediatri, stomatologi, O. R. L. - iti, neurologi, psihiatri etc. ) este, de asemenea, o necesitate. Cazurile grave i foarte grave nu pot fi rezolvate dect pe aceast cale.

    Logopedul nu trebuie s piard din vedere nici un moment c unul dintre cei mai apropiai colaboratori ai si, alturi de cei mai sus amintii, este nsi copilul logopat. De felul cum va ti s i atrag stima i simpatia, de msura n care va reui s-i stimuleze ncrederea i colaborarea, depinde n foarte mare msur reuita strdaniilor sale.

    Logopedul, ca oricare lucrtor care se druie muncii sale, este un permanent cuttor de mai bine. Ceea ce a reuit s fac nu reprezint pentru el dect un modest pas spre mai bine, spre mai eficient. Perpetua primenire a instrumentelor sale de lucru, ceea ce nseamn implicit informaia la zi n specialitatea sa, trebuie s-i fie deviza.

    Dac la tot ce am spus pn aici alturndu-ne opiniilor altor lucrtori n domeniul psihopedagogiei speciale, opinii bazate pe datele unor cercetri experimentale mai subliniem i faptul c tulburrile de limbaj reprezint una din cele mai importante cauze ale eecului colar va fi ntrit ndeajuns, credem, ideea c activitatea logopedic nu reprezint un scop n sine, ci ea se nscrie i nu pe ultimul loc pe linia cerinelor puse n faa colii, i anume aceea de a gsi metodele cele mai adecvate pentru a uura adaptarea copilului la sistemul muncii colare.

  • G L O S A R1. AFAZIE (gr. a fr i phasis cuvnt). Termen substituit de Trousseau celui de AFEMIE (gr. a fr i pheme vorbire) propus de Broca pentru a desemna, la nceput pierderea limbajului articulat n absena leziunilor nervoase, apoi pentru a desemna pierderea limbajului consecutiv leziunilor creierului, ceea ce o face incurabil la adult (la copil sunt posibile recuperri).

    Obs. Privativul grecesc a (fr) indic lipsa total (ex. afazie, afonie, afrazie, apraxie etc. ), pe cnd particula greceasc dys (greu, dificil, defectuos, alterat) indic o lips, o deficien parial (ex. disartrie, disfonie, disgrafie).

    AFERENT. Procesul ce se propag ca influx nspre centrii nervoi dinspre periferie (de la organele periferice receptoare sau de la reele nervoase aflate n organele interne, muchi, tendoane etc. ). Cile aferente propag (sub form de influx nervos) mesaje senzoriale. Nervii afereni sau fibrele nervoase aferente culeg i conduc impulsurile excitatoare spre centrii nervoi (vezi: EFERENT).

    AFONEMIE (descris de unii autori sub numele de MOGHILALIE). Pronunare eliptic, caracterizat prin lips total, din vorbirea unui logopat, a unui sunet sau a mai multor sunete. Ex. a n loc de ra, fate n loc de frate, m n loc de mr, atunci cnd este omis vibranta r, ceea ce determin o vorbire tears.

    AFONIE (gr. aphonia muenie). Incapacitate de fonaie, pierderea total sau parial a vocii datorat paraliziei muchilor coardelor vocale sau afectrii centrilor nervoi ce-i comand. Uzual, prin afonie se mai nelege incapacitatea de a cnta sau intona corect.

    AFRAZIE (termen creat de Fleury). Bolnavul poate pronuna dar nu utilizeaz nelesul just al cuvintelor.

    AFRICATE (SEMIOCLUZIVE). Consoane cu caracter complex, a cror articulaie ncepe cu o ocluziune i se termin printr-o constricie; africatele se compun din dou consoane: una ocluziv i alta constrictiv, avnd, n rostire, durata de timp a unei singure consoane: (ce) este egal cu t+s, iar (ge) este egal cu d+j. aceste consoane se scriu ntotdeauna urmate de vocalele e i i, dnd sunete ce se scriu ce, ci i ge, gi. Toate aceste vocale i consoane se rostesc fr rotunjirea buzelor, ba mai mult pentru corecta formare a vocalelor e i i buzele trebuie s aib comisurile puternic ridicate ca n surs.

    AGNOZIE (gr. a fr i gnosis cunoatere). Tulburare a percepiei caracterizat prin lipsa capacitii de a recunoate obiectele, persoanele, lucrurile etc. Ea se datoreaz n majoritatea cazurilor unor leziuni ale zonelor corticale din jurul analizatorilor. Forme clinice: agnozia vizual (sau optic): persoana nu recunoate vizual obiecte cunoscute, nu poate citi etc. ; agnozia auditiv (denumit i surditate verbal sau surditate psihic), caracterizat printr-o audiie aparent normal, ns copilul aude n loc de cuvinte zgomote confuze. Reeducarea este foarte dificil, surdul verbal nu poate repeta cuvintele dect unele silabe izolate; el nu nelege sensul cuvintelor; agnozie tactil (stereoagnozia): bolnavul nu recunoate obiectele prin pipit; alexia agnozic ; tulburri de nelegere a limbajului scris, cu conservarea limbajului interior, a comunicrii i nelegerii limbajului oral; acalculia: tulburri n recunoaterea numerelor, n efectuarea operaiilor aritmetice, determinate de leziuni situate n orice parte a creierului; tulburri paroxistice ale schemei corporale etc.

    AGRAFIE (gr. a - fr i graphein - scriere). Afeciune patologic manifestat prin imposibilitatea de a exprima ideile prin scris, pierdere sau tulburare a funciunii de exprimare a gndurilor prin scris. Ea poate s fie asociat, sau nu, cu tulburri afazice. Este foarte rar la copii, mai frecvent fiind disgrafia (mai puin grav). Agrafia este o form de apraxie datorat unei disfuncii din creierul stng la dreptaci. Poate fi nnscut sau dobndit.

    AGRAMATISM (form afazic determinat de Kussmaul 1878 sub numele de AKATOFAZIE i studiat de Pick 1913 ). Este o tulburare a limbajului caracterizat prin pierderea capaciti de a vorbi

    1 NOT: Glosarul cuprinde termenii cei mai utilizai n logopedie.

  • corect din punct de vedere gramatical. Astfel, flexiunea cuvintelor (modificarea cuvintelor dup gen, numr i caz) se face incorect sau este absent (verbele sunt folosite numai la infinitiv); frazele sunt greit construite prin lipsa acordurilor gramaticale. Este o form de afazie cauzat de leziuni ale scoarei cerebrale. Unii autori o denumesc afazie sintactic. Forme de agramatism se ntlnesc n tulburrile de limbaj mai complexe, cum ar fi alalia, dislexia, disgrafia, etc.

    ALALIE (gr. a fr i lalein vorbire). Lips sau slab dezvoltare a vorbirii la persoane ce dispun de auz normal i de posibiliti de dezvoltare intelectual comun i care, de regul, nu pot fi ncadrate n clasa debililor mintali. Ea este cauzat de unele disfuncii ale zonelor corticale ale vorbirii. Termenul de alalie a fost introdus de Lordat, el nlocuindu-l pe cel de afazie, prin care Trousseau desemna aceast pierdere patologic a limbajului. Se ntlnesc, la ali autori (M. Seeman, C. Launay, S. Borel-Maisonny), i ali termeni pentru a desemna fenomenul alaliei: audiomutitate (mutitatea celor care aud), muenie idiopatic, afazie congenital etc.

    ALEXIE (gr. a fr i lexis citire). Inabilitate i incapacitate de a citi i nelege limbajul scris, asociat de regul cu agnozii sau afazii. Este o form de agnozie vizual i este sinonim cu cecitatea verbal. Subiectul este capabil de a se exprima verbal sau n scris, dar nu poate nelege sensul cuvintelor scrise, alexia fiind o tulburare de percepie a simbolurilor scrise o disoluie perceptiv vizual cauzat de leziuni ale substanei albe a lobului occipital major care intereseaz lobulii linguali i fuziformi i deseori spleniul corpului calos. Ca i agrafia, i dislexia poate fi un simptom al afaziei, dar poate exista i n afara acesteia. Sunt diferite grade de alexie pornind de la incapacitatea de recunoatere, n lectur, a cuvintelor scrise, pn la ilizibilitatea silabelor (asilabie) sau a literelor, cifrelor sau a notelor muzicale (amuzie). Alexia congenital se manifest n cazul n care un copil cu intelect normal se dovedete incapabil de a-i nsui cititul. Dificultile pariale de nvare a citirii se denumesc prin termenul de dislexie de evoluie.

    APICAL (lat. apex vrf)(despre consoane) = articulat prin apropierea vrfului limbii de dini, de alveole, de bolta palatului.

    APRAXIE (gr. a fr i praxis aciune). Termen introdus de Liepman (1900) pentru a desemna dispariia capaciti de executare corect a unor aciuni obinuite (de ex. : mbrcarea, scrierea, mersul) datorit pierderii nelegerii modului de ntrebuinare a obiectelor uzuale i a imposibiliti de a executa diverse micri (ntr-o succesiune corect) subordonate unui scop. Subiectul pierde posibilitatea de exprimare gestual datorit unor leziuni localizate n regiunea parietal sau n corpul calos. Dup Ed. Claparde, apraxia este n sfera motorie ceea ce este agnozia n sfera percepiei. Apraxia mbrac o multitudine de forme clasice: ideomotorie, ideatorie, melokinetic, constructiv, buco-linguo-facial, amuzia apraxic, vocal etc.

    ARTICULEME = micrile fiecrui organ care particip la pronunarea unui fenomen. BETACISM (PARABETACISM). Denumirile specifice ale dislaliilor de sunete (ex. : betacism parabetacism; rotacism pararotacism etc. ) sunt construite n cazul alterrii sau omiterii sunetului din numele grecesc al fenomenului afectat i terminaia ism(ex. : betacism); cuvntului astfel format i se adaug prefixul para n cazul nlocuiri unui sunet mai greu de articulat prin altul la a crui pronunare subiectul (copilul) nu ntmpin aceleai greuti. Pentru detalii, vezi lucrarea de fa p. 25 i tabelul 1. 2 a.

    BLBIAL (logonevroz) = tulburare de vorbire de natur nevrotic. Ea apare mai ales n copilrie n perioada precolar i se manifest prin greutate n pronunarea corect a unor cuvinte sau repetri i omisiuni de silabe. Se accentueaz si sunt nsoite de emoii, vorbit n public, n schimb, dispar complet cnd copilul cnt. Tratamentul blbieli se face de ctre medic i logoped i reuete cu att mai radical, cu ct s-a nceput mai devreme. Blbiala rapid (bolboroseala, numit i vorbire tumultoas) etc. , este o tulburare de pronunie prin alterarea silabelor nlocuirea unora cu altele sau dispariia lor prin lips de atenie. Cnd subiectul este atent nu comite greeal de pronunare, fapt ce l

  • deosebete de blbitul adevrat. Vorbirea aceasta tumultoas este greu de neles, mai ales cnd individul schimb o consoan (ex. copilul clec la plimbare, n loc de pleac).

    BRADILALIE (bradiartrie) (gr. bradys lenti lalein vorbire). ncetinirea ritmului vorbirii, datorit creia expresia verbal devine greoaie, lent, trgnat iar cuvintele sunt adeseori pronunate silabisit. Face parte din tulburrile de ritm ale vorbirii i mai poart denumirea de vorbire lent i monoton. Bradilalia apare n intoxicaii cronice, stri confuzive, encefalite cronice, stri demeniale, epilepsie etc.

    CAPACISM (PARACAPACISM) vezi explicaia de la betacism (parabetacism) COMISUR. Punct de unire a dou pri de anatomice (comisura buzelor, comisura

    pleoapelor). COMPLEX DE INFERIORITATE. Sentiment de insuficien (personal). Termenul de complex a fost introdus de C. G. Jung pentru a desemna o totalitate de triri i de trsturi personale cu un fond afectiv foarte intens, declanate de evenimente, situaii, relaii umane, etc. , mai mult sau mai puin generale care au un caracter frustrant. Frecvent observat la copil i la adult, complexul de inferioritate a fost studiat mai ales de Alfred Adler. Acest complex ia natere n copilrie cnd subiectul devine contient de slbiciunea sa natural. Efectele sale sunt deprimante: copilul se repliaz asupra lui nsui, se retrage din aciune i se refugiaz n reveria consolatoare, pansndu-i rnile cu iluziile sale. Pentru evitarea formrii complexului de inferioritate, este necesar crearea n jurul copilului a unui climat propice pentru dezvoltarea sa.

    DEFECTOLOGIE. Disciplin care se ocup cu studiul psihologic i pedagogic al persoanelor cu deficiene senzoriale, intelectuale etc.

    DELTACISM (PARADELTACISM)-vezi explicaia de la betacism (para-betacism). DENTALE. Consoane care se articuleaz prin apropierea vrfului limbii de dinii

    incisivi superiori sau inferiori. DICIUNE (dicie). Modul de a pronuna cuvintele, silabele i sunetele: arta de a

    pronuna corect i clar un text. DISARTRIE (gr. dys - greu i arthon - articulaie) denumit M. Seeman dislalie central. Tulburare de vorbire caracterizat prin confuzie n articularea cuvintelor, ca i prin modificri ale ritmului intonaiei i expresivitii vocii. Se observ n unele boli ale sistemului nervos, n paralizia general progresiv, n intoxicai alcoolice. Forma extrem a disartriei este anartria, manifestat prin imposibilitatea pronunrii cuvintelor.

    DISFONEMIE = tulburare de articulaie cauzat de nerespectarea bazei de articulaie a sunetului. Din aceast cauz nveliul sonor al fenomenului (denaturat) nu mai corespunde tiparului fonetic al acestuia. Un exemplu de disfonemie l reprezint sigmatismul lateral, labiodental i cel adental, n care nu se respect baza corect de articulaie a sunetelor siflante. Maniera de articulare lingno-prepalatal, a consoanei t, n locul articulrii corecte lingno-dentale, bunoar, d vorbitorului un accent strin de limba noastr, un accent englez.

    DISFONIE (gr. dys dificil phone sunet). Tulburare a vocii, a registrului i calitii sunetelor vocale i a timbrului. Pronunia poate fi nazal sau rguit fiind datorat unor defeciuni de construcie sau de structurare a actului emisiei i de surmenarea sau uzura aparatului fonematic. Este considerat dislalie de origine laringian de ctre unii autori. Se deosebete disfonia organic de cea funcional, aceasta din urm fiind produs de o utilizare incorect a vocii.

    DISFONOGRAFIILE fac parte din tulburrile limbajului scris. Cauze ale apariiei acestor tulburri sunt aa-numitele cuvinte conflictuale: cuvintele care conin n structura lor fonetic unele tendine contradictorii ale normelor fonetice genernd un proces de nesiguran, de oscilare n stabilirea structurii fonografice a cuvntului i tulburnd att ritmul ct i unitatea proceselor de analiz i sintez cortical.

  • DISGLOSIE (gr. dys defectuos, alterat i glossa - limb, vorbire). Alterarea pronuniei unuia sau mai multor foneme, consecutiv anomaliilor de structur ale organelor periferice ale vorbirii. Fiind urmarea unui deficit instrumental, disglosia nu afecteaz limbajul n structura sa semantico-sintactic. Acest sindrom instrumental se deosebete de sindroamele dismaturative, disglosia nefiind regresiv cu vrsta, ci persistent i dup vrsta de 5-6 ani sau apare dup perioada de formare a scrisului, ceea ce justific n denumirea ei i adaosul de tardiv. Disglosia mai este denumit i dislalie mecanic, tocmai pentru c apare n cazul malformrii organelor periferice de vorbire.

    DISGRAFIE. Perturbare a nvrii scrisului, anomalie a activitii grafice exprimat n substituiri, inversri de litere i silabe sau fuziuni de cuvinte. Ea se manifest prin neregularitatea desenului literelor i dispunerea lor anarhic n pagin. La baza ei sunt deficiene ale dezvoltrii auzului fonematic i limbajului oral, deficiene motorii i, n unele cazuri, perturbri emoionale. Disgrafia se amelioreaz i chiar poate dispare complet prin grafoterapie i terapie de susinere care stimuleaz copilul organizndu-i micrile, fapt ce red copilului ncrederea n sine.

    DISGRAMATISMUL. Incapacitate de a formula gramatical actul vorbirii, incapacitate care se continu i dup vrsta de 5 ani. Vorbirea gramatical trebuie s se termine la vrsta de 3 ani. n aceast tulburare de articulaie fonetic consoanele mai greu de pronunat (r, s, g, c) sunt nlocuite cu altele mai uoare, cum ar fi dentalele sau labialele.

    DISLALIE. Tulburare a vorbirii, caracterizat prin deficiene n pronunarea unor sunete sau grupe de sunete, vorbirea n ansamblul ei fiind normal. Formele ei sunt variate: imposibilitatea pronunrii unor sunete (r, s, z, j etc. ), pronunarea deformat, neclar, incorect a unor sunete, nlocuirea sunetelor care nu pot fi pronunate cu alte sunete (r prin l, v prin f), vorbirea nazonant etc. , manifestri care ne determin s apreciem vorbirea cuiva ca fiind ssit, peltic sau pe nas. Dislalia este frecvent ntlnit n copilrie, ea fiind pn la vrsta de 3-4 ani o stare normal, fiziologic. Este cauzat de anomalii sau leziuni ale mecanismelor de fonaie i de articulri periferice (ale limbii, dinilor, buzelor, vlului palatin etc. ) de factori psihologici (imitare de ctre copii a tulburrilor de vorbire ale prinilor) sau de o educaie necorespunztoare. Corectarea acestor tulburri se realizeaz prin aplicarea unor metode i procedee speciale psihopedagogice de ctre logoped. De observat c din punct de vedere etimologic, cuvntul dislalie este compus din doi termeni de origine greac: particula dis, care n medicin indic ceva patologic i verbul laleo (a vorbi n sensul vorbirii curente). Termenul de dislalie a fost introdus n literatura de specialitate, n 1830, de ctre R. L. Schulthess. Ali autori descriu aceast tulburare de pronunie sub denumirea de psellismus, termen derivat de la grecescul psellisms, desemnnd o tulburare de pronunie ce mpiedic articularea corect a anumitor sunete. Unii autori francezi descriu dislalia i sub denumirea de blesitate (blesit).

    DISLEXIE (gr. dys dificil i lexis cuvnt). Tulburare a nelegerii simbolurilor grafice. Dislexicul nelege primele cuvinte ale frazei, dup care celelalte componente i pierd sensul. La copii dislexia se manifest prin dificulti de simbolistic a orientrii spaiale verbale. De cele mai multe ori sunt evidente urmtoarele: inversiuni de silabe (ra n loc de ar); confuzii de litere simetrice (d i b, p i q etc. ); confuzii de fenomene apropiate (v i f, c i g etc. ); omisiuni de sunete.

    DISLOGIE. Tulburare a ideaiei, manifestat printr-o vorbire incorect; tulburare a asocierii ideilor cu cuvintele.

    ECOLALIE. Fenomen patologic de vorbire dup ecou, de repetare automat a cuvintelor i gesturilor (atunci se numete ecopraxie sau ecokinezie) interlocutorului. Se numete ecofrazie cnd const din repetarea propoziiilor. Survine n schizofrenie, confuzie, stri onirice, catatonice, maniacale etc.

    EFERENT. Impuls i traiect nervos ce pornete de la centrii cerebro-spinali spre periferie, la muchi, organe de sim, organe interne; direcie centrifug proprie nervilor motori (i altora) prin care se transmit comenzile la efectori. Contrar AFERENT, centripet.

  • ENCEFALIT. Afeciune inflamatorie a sistemului nervos central; boal cauzat de inflamarea acut sau cronic a encefalului.

    ETIOLOGIE (gr. aitia cauz i logos tiin). Disciplin care studiaz cauzele unui fenomen (n spe maladie) dezvluind originea i evoluia sa; ramura medicinii care studiaz cauzele bolilor i factorii care influeneaz apariia diverselor boli.

    FILOGENEZ. Procesul evoluiei formelor organice ori a unui grup de animale sau plante n cursul dezvoltrii istorice a lumii vii.

    FITACISM (PARAFITACISM). Vezi explicaia de la betacism (parabetacism). FONAIE. Capacitatea particular a laringelui omului de a modula cuvintele, capacitate la care contribuie n mare msur i cavitatea bucal, faringian, alturi de sistemul rinosinuzal. Defectele de fonaie pot s apar n urma unor malformaii din aceste regiuni (buz de iepure, gur de lup).

    FONAIUNE. Ansamblul fenomenelor care produc vocea. FONEM. Cea mai mic unitate sonor a limbii, care are funciunea de a diferenia cuvintele ntre ele , precum i formele gramaticale ale aceluiai cuvnt. (n trecut) Sunet.

    FONOARTICULARE (PRONUNIE). Aciunea motric de a exprima verbal sunetele limbii.

    FRICATIV . Consoan sau sunet la a cror pronunare canalul fonator se strmteaz astfel nct aerul s se poat scurge n tot timpul emisiunii; consoan constrictiv sau sunet constrictiv (ex. s, z).

    GAMACISM (PARAGAMACISM). Vezi explicaia de la betacism (parabetacism). GNGVEAL. Defect de vorbire al omului gngav (blbit). GRASEIERE. Pronunare a sunetului r n mod uvular sau velar (ca francezii).

    HEMIPLEGIE. Paralizia unei pri a corpului datorat afectrii emisferei cerebrale opuse sau a cilor de acces ctre aceasta.

    HIPOACUZIE (SURDITATE). Diminuarea capacitii auditive. n general, noiunea este folosit n cazul acelor subieci care aud greu, dar care pot distinge sunetele suficient s neleag cuvntul rostit. Hipoacuzia copilului poate influena negativ nsuirea i folosirea corect a limbajului, iar mai trziu colaritatea. Opus: HIPERACUZIE = acuitate auditiv superioar, ieit din comun; subiectul nregistreaz cele mai slabe sunete.

    HOTENTOTISM. Form specific a dislaliei universalis (acea tulburare de pronunie ce afecteaz majoritatea sunetelor: consoane+vocale), caracterizat printr-o vorbire ininteligibil, constnd din articularea unic a consoanei t (ex. : tu te tu atat = tu te du acas; tu ti t tit = tu tii s citeti). Aceast vorbire, neleas numai n cadrul membrilor aceleiai familii, constnd dintr-o tulburare de structur lingvistic n care limbajul mutilat const din suprimri de segmente fonice, substituiri de foneme, ecolalie i deplasri de sunete i silabe n cadrul cuvntului, cu stereotipii verbale pn la apariia unor silabe sau cuvinte de neoformaie, a fost denumit hotentotism (E. Fourni), tetism (M. E. Hvatev), limbaj vocal (N. Hovorca), idiolalie (de alii).

    LABIALE. Sunete care se articuleaz cu participarea buzelor. LOGONEVROZ. Vezi BLBIAL.

    LOGOPEDIE. Disciplin psihopedagogic consacrat studierii i reeducrii sau terapiei corective a limbajului deficient sau handicapat. Ea propune metode i procedee adecvate fiecreia din tulburrile de limbaj.

    MACROGLOSIE. Mrirea n volum a limbii, aprnd ca un efect congenital sau n urma unei hipertrofii musculare, depunerii de amiloid sau existenei unui limf - sau hemangiom. n opoziie cu microglosia = limb de dimensiuni mici, care este un defect de asemenea congenital.

    MITACISM (PARAMITACISM). Vezi explicaia de la betacism (parabetacism).

  • MOGHILALIE. Tulburare a limbajului care se manifest prin omiterea diferitelor sunete, omisiune care, n anumite cazuri grave de dislalie, se poate extinde i la grupuri consonantice, ori cuvinte. Vezi AFONEMIE.

    MUTISM. Afeciune ctigat i caracterizat prin dispariia limbajului fr leziune cerebral, spre deosebire de afazia ctigat, la care dispariia limbajului se datoreaz unei afeciuni cerebrale.

    OCLUZIV. Consoan care se articuleaz printr-o ocluziune a aparatului fonator, urmat de o explozie; consoan exploziv.

    ONTOGENEZ. Dezvoltare individual a organismelor vegetale i animale, care cuprinde toate transformrile organismului de la stadiul de embrion pn la sfritul existenei lui; ontogenie = ramur a biologiei care studiaz acest proces.

    PALIGRAFIE. Form de palikinezie constnd n repetarea n scris a unor anumite cuvinte.

    PALILALIE (PALILOGIE) (gr. palin din nou i lelein vorbire). Tulburare care const n repetarea involuntar, spontan i incorect, a unuia sau mai multor cuvinte, de obicei a ultimelor sau a ultimului cuvnt dintr-o fraz. Se ntlnete n boala Parkinson, paralizia pseudobulbar, n leziuni striate cu caracter atipic cunoscute sub denumirea de boala Pick i boala Alzheimer.

    PARACAPACISM, PARAGAMACISM. Vezi explicaia de la betacism (parabetacism). Aceste dou categorii de tulburri de vorbire reprezint 1, 36% din totalul tulburrilor de articulaie depistate. Se ntlnesc n general mai mult la colarii mici (primele dou clase). n cazul acestor dou defecte, sunetele c i g sunt nlocuite cu sunetele d i t (de ex. : dar n loc de gar i Tluj n loc de Cluj).

    PARACUZIE. Simptom de percepie auditiv denaturat cauzat de leziuni ale analizatorului; surditate insular manifestat pentru o gam restrns de frecvene, dincolo de care acuitatea auditiv se menine n limitele normalului.

    PARAFAZIE (gr. para afar i phasis vorbire), deschis n secolul trecut de ctre Jackson. Tulburare n care silaba precedat nu devine un excitant adecvat pentru cea urmtoare. Ex. :bolnavul zice expres n loc de exact. Aceasta se explic prin faptul c silaba ex a provocat un rspuns condiionat fals, a fost un excitant condiionat inexact pentru silaba urmtoare. Parafazia este o tulburare de vorbire proprie afaziei i caracterizat prin deformarea sunetelor din cuvinte, n aa fel nct cuvintele sunt confundate dup similitudinea de pronunare, indiferent de coninutul simbolic pe care-l au. Deformarea cuvintelor folosite prin nlocuirea cuvntului oportun prin altul desprins de context se dovedete, probabil, amneziei verbale. Expresiile verbale vehiculate de subiect nu corespund actului de gndire.

    PARAFEMIE. Tulburare patologic ce const n deformarea vocalelor unui cuvnt n cursul vorbirii.

    PARAFONEMIE (denumit de unii autori cu termenul de PARALALIE). Tulburare a limbajului constnd n substituirea sau alternana unor sunete cu altele, n mod permanent, sunete, fie izolate, fie n combinaiile fluente ale vorbirii. De exemplu: din limba japonez, lipsind cu desvrire sunetul r, japonezii se vor exprima, n limba romn, nlocuind pe r cu l. Vor spune clem n loc de crem i lomn n loc de romn. De asemenea, n limba german, lipsind consoana j, unii vorbitori germani, nedeprini cu sistemul nostru fonetic, vor spune n limba romn ale n loc de jale, nlocuindu-l pe j cu .

    PARAGRAFIE. Tulburare de scris observat cu predilecie n afazia senzorial, care se caracterizeaz prin scrierea greit a cuvintelor, prin confundare a semnificaiei lor, a regulilor de ortografie etc.

    PARAGRAMATISM. Tulburare a exprimri verbale, studiat de Kleist, care se manifest prin structurarea incorect a frazelor, observat n cursul unei regresii

  • afazice dar care nu a atins faza de agramatism. Expresii bizare sau neoformaii care pornesc ns de la rdcini corecte.

    PAREZ. Paralizie uoar, incomplet, care permite micri de amplitudine redus i cu for diminuat.

    PELTICRIE. Vorbire peltic: peltic = om care rostete defectuos anumite consoane; vorbire care trdeaz o asemenea rostire defectuoas.

    PITACISM (PARAPITACISM). Vezi explicaia de la betacism (parabetacism). PROGNATISM. Conformaie a feei omului care const n proeminena exterioar (n form de bot) a maxilarelor sau a arcadelor dentare ale acestora.

    PSITACISM. Tulburare n care manifestarea sonor a limbajului o ia naintea ideilor, cuvintele rostindu-se fr neles, neurmrind, n fond, nici o idee; un fel de vorbire similar cu aceea a papagalului ntlnit la idioii verbali (unii idioi prezint un mutism total).

    RINOLALIE (DISLALIE ORGANIC). Vorbire nazalizat; nazalizarea su-plimentar (parazitar) sau insuficient a vorbirii.

    ROTACISM. Defect de pronunare a sunetului r. Este ntlnit sub urmtoarele forme: a) omiterea total a sunetului din cuvnt (osu n loc de rou); b) pronunarea uvual sau velar a sunetului r; c) pronunarea monovibrant a sunetului r, realizat printr-o singur btaie a vrfului limbii i pronunarea polivibrant, realizat prin mai multe bti dect cele necesare; d) pronunarea labial a sunetului r, prin vibrarea buzelor; e) pronunarea interdental a sunetului r. Cele mai frecvente forme de rotacism sunt cele guturale (uvulare i velare) i rotacismele monovibrante.

    SIFLANT . Sunet, consoan constrictiv(), dental(), format() prin atingerea vrfului limbii de cele dou iruri de dini sau numai de dinii incisivi inferiori; consoan siflant.

    SIGMATISM. Defect de pronunie a sunetelor siflante i sibilante. Forme: a) sigma-tismul interdental constituite cea mai rspndit form a tulburrilor de articulaie, reprezentnd 41, 83% din totalul tulburrilor de articulaie depistate; b) sigmatismul addentar reprezint 11, 58% din numrul defectelor de articulaie observate; c) sigmatismul lateral reprezint 4, 08% din numrul tulburrilor de articulaie depistate; d) sigmatismul reprezint 3, 4% din totalul tulburrilor de articulaie; e) sigmatismul labiodental reprezint 1, 36%. Aceste forme se remit prin laborioase, exersri corective, sub supravegherea logopedului. n unele cazuri devine necesar i intervenia chirurgical.

    SOMA. Ansamblul celulelor nereproductoare ale organismului viu; somatic = care ine de corp, privitor la corp.

    SUNET. Element al vorbirii rezultat din modificarea curentului de aer expirat prin articulaie; sunete lichide: cu proprieti ale vocalelor i consoanelor; sunete glotate: care nu sunt nici vocale nici consoane (ex. : h aspirat).

    TAHILALIE. Tulburare de ritm n vorbire, denumit i vorbire accelerat. Acest termen este apropiat ca sens de cel de TAHIFEMIE = form patologic de hiperactivitate verbal, constnd n accelerarea exagerat a ritmului verbal ngreunnd astfel mult comprehensibilitatea comunicrii.

    TETACISM (PARATETACISM). Vezi explicaia de la betacism (parabetacism). TIMIDITATE. Comportament defensiv i anxios, ezitant i astenic, exprimnd dificulti de adaptare social (sau o adaptare negativ) ce sunt normale i explicabile n copilria mic i la pubertate, dar ridic probleme n celelalte etape. Cauze: temperamentul hipertonic, nesiguran de sine, complexe de inferioritate etc. Pentru depirea timiditii, important este activitatea social i dezvoltarea ncrederii n sine i n alii.

  • BIBLIOGRAFIE SELECTIV Ajuriaguerra, J. (1980). Scrisul copilului, vol. I, II, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Antal, a. , (1978). Igiena colar, Bucureti: Editura medical. Artemov, v. A. (1962). Natura comunicativ a limbajului oral, n Revista de psihologie, nr. 4. Avram, A. (1955). Asupra clasificrii vocalelor romneti, n Studii i cercetri lingvistice, VI, nr. 3-4. Bara, s. , (1962). Unele contribuii la metoda tratrii logonevrozei colarului, n Revista de psihologie,

    nr. 1. Bara, s. , (1962). Contribuii la studiul stereotipului dinamic prin tehnica nregistrrii vorbirii

    logonevroticului pe banda de magnetofon, n Revista de psihologie, nr. 1. Berca, I. , (1963). Privire critic asupra corelaiei dintre citire i scriere, n Revista de pedagogie, nr. 3. Bocaiu, E. , Bobaru, R. , Iacob, B. , Olaru, E. , (1965). Procesul de nvtur al elevilor cu tulburri

    de vorbire din clasele mici, n Revista de pedagogie, nr. 1. Bocaiu, E. , (1967). Consideraii asupra utilizrii aparatelor generatoare de impulsuri n corectarea

    rotacismelor, n Revista de psihologie, nr. 4. Bocaiu, E. , (1970). Corectarea tulburrilor de vorbire, n nvmntul precolar, supliment al

    Revistei de pedagogie, nr. 2. Bocaiu, E. , Popa, I. . , (1971). ndrumtor n tratamentul logopedic al afaziilor expresive, Cluj, (f. e. )

    (multigrafiat). Bocaiu, E. , (1972). Exerciii de dezvoltare a diciunii corecte la vrsta precolar mic, n

    nvmntul precolar, supliment al Revistei de pedagogie, nr. 2. Bocaiu, E. , (1973). Prevenirea i corectarea tulburrilor de vorbire n grdiniele de copii, Bucureti:

    Editura Didactic i Pedagogic. Bocaiu, E. , Moldovan, V. , (1975). Unele aspecte ale muncii logopedice n grdiniele de copii, n

    probleme de defectologie, vol. IX, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Bocaiu, E. , (1983). Blbiala. Prevenire i tratament, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Bocaiu, E. , (1983). ndrumtor pentru dezvoltarea vorbirii n colectivitile de copii, centrul de

    multiplicare al Universitii, Cluj-Napoca. Calavrezo, C. , (1967). Metode i procedee pentru corectarea disgrafiei i a dilexiei, n vol. Tulburrile

    limbajului scris (sub red. C. Punescu), Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Calavrezo, C. , (1969). Contribuii metodice la corectarea dislaliei, n Caiet de pedagogie medical,

    Centrul de multiplicare al Universitii Bucureti. Calmy, S. , (1967). Cum s facem exerciii grafice, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Carol, l. , (1976). Exerciii, poezii pentru cei mai mici copii, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Cazacu, T. , (1957). Aspecte ale stilului vorbirii copilului, n Studii i cercetri lingvistice, nr. 3. Chircev, A. , (sub red. ) (1970). Lecii de psihologia copilului i adolescentului, Centrul de

    multiplicare al Universitii, Cluj-Napoca. Creu, E. , Iliescu, C. , Nichita, S. , Popescu, S. , (1976). ndrumtor metodic pentru dezvoltarea

    vorbirii. . . n clasaI , Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Dama, I. , Dama-Toma, Maria, Ivnu, Z. , (1996). Dezvoltarea vorbirii n grdinia de copii i n

    clasele I i a-II-a, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. * * * (1957). Din munca educatoarelor pentru dezvoltarea vorbirii copiilor precolari, Bucureti:

    Editura Didactic i Pedagogic. Dumitrescu, A. , (1965). Unele probleme teoretice legate de diagnosticarea logopatiilor, n Revista de

    psihologie, nr. 2. Edelsberger, l. , (1959). Logopedia i foniatria, n vol. Logopedia cehoslovac, Centrul de

    documentare medical, Bucureti. Edelsberger, l. , (1959). Logopedia ca sector tiinific al defectologiei, n vol. Logopedia cehoslovac,

    Centrul de documentare medical, Bucureti.

  • Farkas, M. , (1980). Patologia limbajului infantil i procesul de corectare a acestuia n lumina neuro-lingvisticii contemporane, n Probleme de defectologie, vol. X, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic.

    Grbea, t. , Piti, M. , (1978). Patologia vocal, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Golu, M. , Verza, E. , (1970). Consideraii metodologice n legtur cu fenomenul de lateralizare i

    influena lui asupra dezvoltrii limbajului, n Analele Universitii Bucureti. , Bucureti. Guu, M. , (1975). Logopedia, vol. I, Centrul de multiplicare al Universitii, Cluj-Napoca. Guu, M. . a. , (1980). Structura acustic i semnificaia fonetic a vocalelor limbii romne, n

    Probleme de defectologie, vol. X, Hvatev, M. E. , Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. * * * Logopedia (1959). Ucipedghiz, Moskva, (traducere litografiat) Iancu, I. , Pampu, E. , (1958). Unele modificri fiziopatologice n analizatorul verbo-motor la

    logonevrotici, n Revista de psihologie, nr. 3. Jurcu Emilia, (1974). Teoria i practica tratamentului logopedic al tulburrilor de limbaj, n vol.

    coala i elevii, (sub red. A. Chircev, V. Lscu, T. Fodor), Cluj-Napoca, (f. e. ). Jurcu, Emilia, (1974). Valoarea igienico-mintal a logopediei, n vol. Probleme actuale de

    psihopedagogie colar, (sub red. A. Chircev, V. Lscu, T. Fodor), Cluj -Napoca, (f. e. ). Jurcu, Emilia, Jurcu, N. , (1982). Tulburri articulatorii i terapia lor precoce, n Revista de

    psihologie, nr. 1. Kreindler, A. , Fradis, A. , (1970). Afazia, Bucureti: Editura Academiei R. S. R. Kreindler, A. , (1977). Agnozii i apraxii, Bucureti: Editura Academiei R. S. R. Montessori, M. , (1978). Descoperirea copilului, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Neagu, E. , (1961). Observaii preliminare asupra unor cazuri de dislalie printre copiii de vrst

    precolar (5-7 ani) din oraul Cluj, n Probleme de defectologie i psihopatologie, vol. II, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic.

    Neagu, E. , (1963). Observaii asupra rspndirii tulburrilor de vorbire la copiii de vrst colar mic (clasele I-IV) din oraul Cluj, n Probleme de defectologie i psihopatologie, vol. III, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic.

    Neagu, E. , Mare, V. , (1963). Rolul deficienelor motrice ale limbii i ale musculatorii faciale n producerea tulburrilor de articulaie, n Probleme de defectologie i psihopatologie, vol. III, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic.

    Nicula, I. , (1980). Pedagogie colar, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Nikaina, N. A. , (1961). Defecte de pronunare i scriere la elevii din primele clase ale colilor de

    mas, n vol. Probleme de pedagogie specil, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Opri, V. , (1972). S secionm frenul limbii?, n Sntatea, nr. 6. Punescu, C. , (1962). Dezvoltarea vorbirii copilului i tulburrilor ei, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Punescu, C. , (1966). Tulburrile de vorbire la copil, Bucureti: Editura Medical. Punescu, C. (1966). (sub red. ), Studii i cercetri de logopedie, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Punescu, C. (1967). (sub red. ), Tulburrile limbajului scris, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Punescu, C. (1972). (coord. t. ), Nedezvoltarea vorbirii copilului, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Punescu, C. , (1973). Limbaj i intelect, Bucureti; Editura tiinific. Punescu, C. , (1973). Structuri morfo-funcionale n dezvoltarea limbajului, n Probleme de

    defectologie, vol. IX. , Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Punescu, C. (coord. t. ), (1976). Introducere n logopedie, vol. I, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Punescu, C. , (1978). Tulburrile limbajului scris i integrarea colar, n nvmntul n clasele I-IV,

    culegere metodic editat de Revista de pedagogie, Bucureti.

  • Punescu, C. , (1981). Copilul nostru de la vrsta de 0-3 ani, Bucureti: Editura tiinific i Enciclopedic.

    Punescu, C. (sub red. ) (1984). , Tulburri de limbaj la copil, Bucureti: Editura Medical. Pene, M. , Molan, V. , (1997). ndrumtor pentru folosirea Abecedarului, Bucureti: Editura Aramis. Pene, M. , Popes, Ana, E. , (1998). Dicionar de grdini, Bucureti: Editura Aramis. Peteanu, M. , (1963). Un caz de mutism electiv la un copil de vrst precolar determinat de greeli

    educative, n Probleme de defectologie, vol. III, Bucureti: Editura tiinific i Enciclopedic. Piscoi, V. , Jurcu Emilia, Jurcu, N. , (1985). Limbaj i nvare, n Familia, nr. 3(235). Piscoi, V. , Jurcu, Emilia, Jurcu, N. , (1985). Din nou despre limbaj i nvare, n Familia, nr. 9

    (241). Popescu, P. , (1978). Dicionar de psihologie, Bucureti: Editura Albatros. Pora, E. (coord). , (1978). Dicionarul sntii, Bucureti: Editura Albatros. Predescu, V. , Ionescu, G. , (1970). Psihoterapia n grup, n Revista de neurologie, psihiatrie, i

    neurochirorgie, nr. 1, 3, 4 Pricop, M. , Blbie, V. , (1969). Culegere de material metodic pentru corectarea dislaliilor la elevii

    claselor I-IV, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. * * * Regulamentul colilor de cultur general pentru copii cu deficiene, apropat de M. E. I. cu

    ordinul nr. 861/1971. Roceric-Alexandrescu, Alexandra, (1968) Fonostatica limbii romne, Bucureti: Editura Academiei R.

    S. R. Rosetti, Al. , Lzroiu, A. , (1982) Introducere n fonetic, Bucureti: Editura tiinific i

    Enciclopedic. Roca, Al. , Chircev, A. , (sub red. ), (1972). Psihologia copilului colar, Bucureti: Editura Didactic

    i Pedagogic. Slama-Cazacu, T. , (1957). Relaiile dintre gndire i limbaj n ontogenez, Bucureti: Editura

    Academiei Slama-cazacu, T. , (1961). Dialogul cu copii, Bucureti: Editura Academiei R. S. R. Sovak, M. , (1959) Din istoricul logopediei, n vol. Logopedia cehoslovac, Centrul de documentare

    medical, Bucureti. Stan, Sandina. , (1972). Arta vorbirii scenice, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic, Stnic, C. , Vrmau, E. , (1997). Terapia tulburrilor de limbaj, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic, R. A. Strchinaru, I. , (1959). n legtur cu problemele prezenei i evoluiei tulburrilor de vorbire la copil,

    n Probleme instructiv-educative, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Suciu, A. , (1940). Tulburrile de vorbire la copii i rspndirea lor printre colarii din Cluj, n Revista

    de psihologie, nr. 3. chiopu, U. , (1970). Jocul i alte activiti distractive ca instrumente de psihologie, n vol. Probleme

    psihologice ale jocului i distraciilor, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. chiopu, U. , (1978). Dicionar de psihologie, Tipografia Universitii Bucureti. chiopu U. , Verza, E. , (1981). Psihologia vrstelor, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Tomescu, M. , (1969) Particularitile psihologice ale formrii deprinderii vorbirii corecte la copiii cu

    despicri de bolt i vl palatin, n Analele Universitii Bucureti, psihologie. Toncescu, S. , Pavel, A. , (1969). Dislalia funcional i dislalia simptomatic, n Caiet de pedagogie

    medical, Centrul de multiplicare al Universitii Bucureti. Triteanu, S. , Pavel, A. , (1977). Aportul jocului didactic la formarea deprinderilor de vorbire corect

    la elevii clasei I, n perfecionarea procesului instructiv-educativ n ciclul primar, Culegere metodic editat de Revista de pedagogie, Bucureti.

    Vasiliu, E. , (1965). Fonologia limbii romne, Bucureti: Editura tiinific. Verza, E. , (1970). Etape n educarea limbajului copiilor alalici, n Studii de psihologie editate de

    Universitatea Bucureti.

  • Verza, E. , (1972). Caracteristicile dislexiei i disgrafiei la colari, n Analele Universitii Bucureti, psihologie.

    Verza, E. , (1972). Particularitile psihoterapiei n reeducarea vorbirii i personalitii logonevroticului, n Analele Universitii Bucureti, psihologie.

    Verza, E. , (1973). Conduita verbal a colarilor mici, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Verza, E. , (1977). Dislalia i terapia ei, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Verza, E. , (1982). Ce este logopedia?, Bucureti: Editura tiinific i Enciclopedic. Verza, E. , (1983). Disgrafia i terapia ei, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic. Verza, E. , (1985). Modelarea comportamentului grafic al elevului n raport cu aprecierea cadrului

    didactic, n Revista de psihologie, nr. 3. Vian-Mitea, O. , (1972). Componente vizuale ale limbajului oral. Perceperea vocativelor, n Revista

    de psihologie, nr. 2. Vlasova, T. A. , (1958). Munca logopedului cu precolarii blbii, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Vlasova, T. A. , (1975). Despre copii cu abateri n dezvoltare, Bucureti: Editura Didactic i

    Pedagogic. Voicu, M. (1973). Aspecte ale evoluiei comunicrii verbale la colarii din clasele IIV, n volumul

    Interaciunea proceselor cognitive, Bucureti: Editura Academiei R. S. R. Weinert, Herbert. (1963). Die Bekampfung von Sprechfehlern (Combaterea defectelor de pronunare,

    trad. din limba german) Berlin: Veb Verlag Volk und Gesundheit. Zrg, B. , NeaguBocaiu, E. , (1964). Cu privire la raportul dintre tulburrile de vorbire i

    dezvoltarea activitii intelectuale la copil, n Probleme de defectologie, vol. IV, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic.

    Zrg, B. , (1969). Aspecte ale dezvoltrii aciunilor mintale de autocontrol n nvarea verbal, n Revista de psihologie, nr. 4.