2014 01 01 Metodologie Dizertatie Public

8
PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/ 1 .. FACULTATEA DE ŞTIINŢE POLITICE, FILOSOFIE ŞI ŞTIINŢE ALE COMUNICĂRII . B-dul Vasile Pârvan, Nr. 4, 300223 Timişoara, România. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro. . DECANAT. METODOLOGIA ORGANIZĂRII ȘI DESFĂŞURĂRII EXAMENULUI DE FINALIZARE A STUDIILOR DE MASTERAT În anul universitar 2013-2014, sesiunea iulie și septembrie 1. CADRUL JURIDIC 1.1. Examenele de finalizare a studiilor universitare de masterat se organizează în conformitate cu Regulamentul de organizare a examenelor de finalizare a studiilor universitare de masterat pe anul universitar 2013 /2014, aprobat de Senatul UVT precum si cu alte acte normative prevazute de acesta. 1.2. În cazul în care, până la data desfășurării examenului, foruri superioare din Universitatea de Vest sau de la Ministerul Educației Naționale vor elabora acte normative care vor impune modificări ale prezentei metodologii, Consiliul Facultății le va adopta și va publica modificările printr-o Hotărâre de Consiliu. 1.3. Prezenta metodologie este valabilă pentru următoarele următoarele studii universitare de masterat: Jurnalism european și comunicare în regiuni multietnice, Jurnalism sportiv, Mass-media şi relaţii publice. Tehnici de tehnoredactare, Comunicare si mediere în conflictele sociale, Sistemul info-documentar în context european, Filosofie şi ştiinţe socio-umane, Politici publice și advocacy Studii europene comparate Studii de dezvoltare internationala Fenomenologia și hermeneutica filosofică a religiozității 2. ÎNSCRIEREA LA EXAMENUL DE FINALIZARE A STUDIILOR 2.1. Se pot prezenta la disertaţie numai candidaţii care şi-au îndeplinit toate obligaţiile şcolare prevăzute în planul de învăţământ al specializării la care s-au înscris.

Transcript of 2014 01 01 Metodologie Dizertatie Public

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    1

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    METODOLOGIA ORGANIZRII I

    DESFURRII EXAMENULUI DE

    FINALIZARE A STUDIILOR DE MASTERAT

    n anul universitar 2013-2014, sesiunea iulie i septembrie

    1. CADRUL JURIDIC

    1.1. Examenele de finalizare a studiilor universitare de masterat se organizeaz n conformitate cu Regulamentul de organizare a examenelor de finalizare a studiilor universitare de

    masterat pe anul universitar 2013 /2014, aprobat de Senatul UVT precum si cu alte acte

    normative prevazute de acesta.

    1.2. n cazul n care, pn la data desfurrii examenului, foruri superioare din Universitatea de Vest sau de la Ministerul Educaiei Naionale vor elabora acte normative care vor impune modificri ale prezentei metodologii, Consiliul Facultii le va adopta i va publica modificrile printr-o Hotrre de Consiliu.

    1.3. Prezenta metodologie este valabil pentru urmtoarele urmtoarele studii universitare de masterat:

    Jurnalism european i comunicare n regiuni multietnice,

    Jurnalism sportiv,

    Mass-media i relaii publice. Tehnici de tehnoredactare,

    Comunicare si mediere n conflictele sociale,

    Sistemul info-documentar n context european,

    Filosofie i tiine socio-umane, Politici publice i advocacy

    Studii europene comparate

    Studii de dezvoltare internationala

    Fenomenologia i hermeneutica filosofic a religiozitii

    2. NSCRIEREA LA EXAMENUL DE FINALIZARE A STUDIILOR

    2.1. Se pot prezenta la disertaie numai candidaii care i-au ndeplinit toate obligaiile colare prevzute n planul de nvmnt al specializrii la care s-au nscris.

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    2

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    2.1.1. Absolvenii promoiilor anterioare se pot nscrie la examenele de finalizare a studiilor n

    sesiunile programate pentru promoia curent, cu plata unei taxe stabilit anual de Senatul UVT.

    2.2. nscrierile se fac la secretariatul facultii pe baz de:

    cerere depus la secretariatul facultii n termenul stabilit pentru aceasta.

    lucrarea de disertaie, avizat de ctre cardul didactic coordonator i nsoit de

    referatul de evaluare n faa comisiei de examen (anexa 1 completat), acordat de ctre conductorul tiinific,

    declaraia din anexa 2, completat i semnat de ctre candidat (prin care acesta i asum paternitatea lucrrii i rspunderea pentru consecinele academice i juridice ale plagiatului).

    2.3. La examenul de finalizare a studiilor se pot prezenta numai candidaii care i-au ndeplinit toate obligaiile colare prevzute n planul de nvmnt al specializrii.

    Candidatul trebuie, odat cu predarea lucrrii la secretariat, s depun i o declaraie (anexa 2).

    3. CALENDARUL EXAMENULUI DE FINALIZARE A STUDIILOR

    3.1. Examenul de finalizare a studiilor pentru absolvenii studiilor postuniversitare i universitare de master se desfoar n dou sesiuni: iulie i septembrie.

    3.2. Prima sesiune de desfurare a examenului de finalizare a studiilor pentru absolvenii studiilor postuniversitare i universitare de master este organizat dupa urmtorul calendar:

    10 iulie: data limit pentru depunerea lucrrilor de disertaie 14-20 iulie: desfurarea examenului

    3.3. A doua sesiune a examenului de disertatie se organizeaz dup urmtorul calendar: 12 septembrie: nscriere, depunerea lucrarilor

    15-17 septembrie: desfurarea examenului

    3.4. Programarea detaliat pe probe, discipline, sli, ore, va fi afiat la avizierul Facultii cu 24

    de ore naintea nceperii examenului

    4. PROBELE EXAMENULUI DE FINALIZARE A STUDIILOR.

    4.1. Examenul de finalizare a studiilor universitare de masterat are o proba unica ce const n

    prezentarea i susinerea n edin public a LUCRRII DE DISERTAIE, n faa comisiei de disertaie.

    4.1.1. Fiecare candidat are la dispoziie 20 minute pentru a prezenta sintetic textul disertaiei n faa comisiei, dup care rspunde observaiilor i eventualelor ntrebri ale membrilor comisiei.

    4.1.2. Candidaii pot utiliza, pentru susinerea disertaiei, o prezentare n format multimedia.

    4.2. Lucrarea de disertaie este o lucrare tiinific de 60-80 de pagini, elaborat pe o tem aleas de candidat, sub coordonarea tiinific a unui cadru didactic universitar.

    4.3. Tema disertaiei poate fi cea aleas de ctre candidat la colocviul / examenul de admitere la masterat; la cererea masteranzilor, tema poate fi schimbat o singur dat, dar numai nainte de nceperea ultimului semestru de studii la masterat.

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    3

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    4.4. Lucrarea de disertaie poate fi coordonat de ctre orice cadru didactic din nvmntul

    superior care deine titlul tiinific de doctor, este titular n nvmntul superior pe postul de lector, confereniar sau profesor i ndeplinete una din urmtoarele condiii:

    - a predat cel puin o disciplin la programul de studii i seria din care face parte absolventul, indiferent de universitatea de provenien acestui cadru didactic;

    - a predat cel puin o disciplin la programul de studii n cadrul cruia absolventul a efectuat un stagiu de mobilitate Erasmus, n perioada n care studentul a efectuat stagiul.

    4.4.1. Lucrarea va fi elaborat de regul n limba romn. n cazurile n care coordonatorul accept, sau dac nu este vorbitor de limba romn, lucrarea va fi elaborat ntr-o limb de circulaie internaional convenit cu coordonatorul i va fi nsoit de un rezumat n limba romn, cu o ntindere de minim 10 la sut din totalul lucrrii, elaborat de ctre candidat. La cererea comisiei lucrarea va fi prezentata in limba romana.

    4.4.2. Coordonatorul lucrrii de disertaie care, nefiind vorbitor de limba romn, nu poate completa referatul de evaluare (Anexa I) n limba romn, va completa varianta n limba englez.

    4.4.3. Lucrarea reprezint efortul personal de planificare, documentare, elaborare i redactare al absolventului, sub ndrumarea direct a cadrului didactic coordonator. Att studentul ct i coordonatorul sunt rspunztori pentru respectarea deontologiei tiinifice i a dreptului de autor, conform legii.

    5. ORGANIZAREA EXAMENULUI DE FINALIZARE A STUDIILOR. COMISIILE DE DISERTAIE.

    5.1. Comisia de examen este format din preedinte, minim doi membri i un secretar de comisie. 5.2. Preedintele i membrii pot fi cadre didactice avnd specialitile corespunztoare programului de

    masterat, trebuie s aib titlul tiinific de doctor i gradul didactic de lector, confereniar sau profesor. Secretarul comisiei poate fi asistent universitar.

    5.3. Conductorul tiinific al disertaiei poate fi membru al comisiei de examen. 5.4. Candidatul a crui disertaie a fost respins de ctre conductorul tiinific nu se poate prezenta la

    examinare, fiind considerat neprezentat.

    5.5. Disertaia trebuie s demonstreze cunoaterea tiinific avansat a temei abordate, s conin elemente de originalitate n dezvoltarea sau soluionarea temei, precum i modaliti de validare tiinific a acestora.

    5.6. Comisiile de contestaie se stabilesc de consiliile facultilor, se numesc prin decizia rectorului i sunt aprobate de Senatul UVT n edina din luna iunie, anul curent. n componena acestor comisii nu pot fi numite persoane care sunt membrii n comisiile de examinare. La examenul de disertaie nu pot fi contestate dect exclusiv vicii de procedur i organziare a examenului.

    6. EVALUAREA

    6.1. Examenul de disertaie se ncheie cu note de la 1 la 10, nota minim de promovare fiind 6,00. Nota se acord de ctre comisie, pornind de la recomandarea conductorului tiinific, pe baza analizei lucrrii de disertaie i a prezentrii ei de ctre candidat.

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    4

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    6.2. Media examenului de disertaie se stabilete ca media aritmetic, cu dou zecimale, a acestor note

    acordate de membrii comisiei.

    6.3. Comisia va cerceta cu maxim responsabilitate autenticitatea lucrrii, sancionnd orice tentativ de plagiat, n funcie de amploarea acestuia, pn la acordarea notei 1 pentru respectiva lucrare. Se consider plagiat:

    preluarea ad litteram sau modificat (prin transliterare, parafrazare, traducere sau corupere) a unui bloc de text, aparinnd unui alt autor fr citarea expres a acestuia n subsolul paginii sau n bibliografia general a lucrrii.

    preluarea unei reprezentri grafice (fotografie, grafic, desen, tabel) fr indicarea sursei;

    preluarea unor date statistice, informaii sau idei fr menionarea sursei. 6.4. Orice ncercare de fraud n timpul desfurrii examenului de disertaie se sancioneaz cu

    eliminarea candidatului din examen. Pe documentele de evaluare se va meniona n dreptul candidatului eliminat din examen

    6.5. Rezultatele finale ale examenelor se aduc la cunotin candidailor prin afiare n cel mult 48 ore de la ncheierea probei.

    6.5.1. Eventualele contestaii privind strict procedurile de organizare sau deontologia se depun la secretariatul facultii n termen de 24 de ore de la comunicare/afiarea rezultatelor i se rezolv n termen de 48 de ore de la data ncheierii depunerii contestaiilor, de ctre comisia de contestaii.

    6.5.2. Susinerea public a disertaiei fiind o prob oral, nu se pot contesta rezultatele evalurii suinerii lucrrii de disertaie.

    7. DISPOZIII FINALE

    7.1. Masterandul care a ndeplinit toate cerinele prevzute n programul de studii universitare de

    masterat i a obinut cel puin media 6 la susinerea public a disertaiei primete diploma de studii universitare de masterat, nsoit de suplimentul la diplom, ntocmit conform reglementrilor n vigoare.

    7.2. Masterandul care nu obine media de promovare la susinerea disertaiei va primi, la cerere, un certificat de studii universitare de masterat care cuprinde informaii privind forma de nvmnt la care s-a organizat colarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii, precum i foaia matricol.

    7.3. Lucrarea de disertaie, constnd n textul redactat n acest sens, rmne n arhiva facultii, ca document n baza cruia este acordat DIPLOMA DE STUDII UNIVERSITARE DE MASTERAT.

    Facultatea va facilita consultarea disertaiilor n bibliotecile proprii i va asigura accesul la susinerea public.

    7.4. n cazul nepromovrii examenului de absolvire a studiilor, candidaii au dreptul de a se nscrie din nou, ntr-o sesiune ulterioar, cu suportarea de ctre candidat a taxei stabilite de ctre Senatul Universitii de Vest din Timioara.

    Aprobat n edina Consiliului Facultii din data de 30 ianuarie 2014

    DECAN,

    PRODECAN

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    5

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    Conf.univ.dr. GHEORGHE CLITAN Lect. univ. dr. CLAUDIU MESARO

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    6

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    Anexa 1

    REFERAT ASUPRA LUCRRII DE DISERTAIE SESIUNEA iulie / septembrie 2013

    SPECIALIZAREA

    ___________________________________________________________________

    COORDONATOR TIINIFIC

    CANDIDAT

    TITLUL LUCRRII

    CRITERII DE EVALUARE A LUCRRII DE DISERTAIE

    CRITERII CALIFICATIVE Nesatisfctor

    (1-4)

    Satisfctor (5-6)

    Bine

    (7-8)

    Foarte bine

    (9-10)

    CONINUT Calitatea i adecvarea bibliografiei (teorii, paradigme, tipologii)

    Stpnirea conceptelor utilizate Logica argumentrii i structurii problematicii

    Relevana sintezei

    METODOLOGIA UTILIZAT Claritatea obiectivelor i ipotezelor Corectitudinea procedurilor utilizate

    (calitative sau cantitative)

    FORMA Respectarea normelor de redactare

    academic

    Stil i prezentare academic

    MENIUNI SPECIALE (comentarii detaliate pot fi ataate acestui formular) _______________________________________________________________________________

    _______________________________________________________________________________

    _________________________________

    Concluzie:

    Consider c lucrarea de disertaie ntrunete condiiile pentru a fi susinut n faa comisiei de licen apreciind-o cu nota ____________________________________

    Semntura:____________________________________________

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    7

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    EVALUATION OF DISSERTATION PAPER

    SESSION july / september 2013

    SPECIALIZATION

    _______________________________________________________________________

    SCIENTIFIC COORDINATOR

    CANDIDATE

    TITLE OF THE PAPER

    CRITERIA OF EVALUATION

    CRITERIA QUALIFICATIONS Unsatisfactory

    (1-4)

    Satisfactory

    (5-6)

    Good

    (7-8)

    Very good

    (9-10)

    CONTENT Quality and adequation of

    bibliography (theories,

    paradigms, typologies)

    Understanding of concepts

    used

    Argumentation and structure Synthesis relevance

    METHODOLOGY Clearness of objectives and

    hypothesis

    Procedures (qualitative or

    quantitative) are correct

    FORM Academic writing standards

    adequation

    Style

    SPECIAL MENTIONS (more comments may be added on separate paper)

    _______________________________________________________________________________

    _______________________________________________________________________________

    __________________

    Conclusion:

    I consider that the dissertation paper meets the requirements to be presented to the

    comission and I propose the mark: ____________________________________

    Signature____________________________________________

  • PAGINA | Telefon: 0256-592.303 Email: [email protected] Website: http://www.uvt.ro/

    8

    .. FACULTATEA DE TIINE POLITICE, FILOSOFIE I TIINE ALE COMUNICRII.

    B-dul Vasile Prvan, Nr. 4, 300223 Timioara, Romnia. Tel./Fax: +4 0256-592.132 (307), www.pfc.uvt.ro.

    .

    DECANAT.

    Anexa 2

    (se completeaz i se semneaz de ctre candidat)

    DECLARAIE

    Subsemnatul/a.................................................. domiciliat/ n ............................................................ strada........................... nr.......... bloc......... scara.......... apartamentul.............., posesor al CI seria .........

    nr................ i al CNP....................................................., n calitate de absolvent al Facultii de tiine Politice, Filosofie i tiine ale Comunicrii, Programul masteral , promoia .................... din cadrul Universitii de Vest din Timioara, cunoscnd prevederile Codului Penal, art. 292, cu privire la falsul n declaraii, declar pe propria raspundere c teza de disertaie cu titlul ................................................................................................................................

    .......................................................................................................................................

    .

    avnd ca ndrumtor tiinific pe Doamna/Domnul .......................................................

    este n ntregime elaborat i redactat de mine, fiind rezultatul unui efort propriu de cercetare i documentare.

    Lucrarea nu a mai fost utilizat sau prezentat niciodat, n aceast form, pentru obinerea unei evaluri sau a unui titlu academic la alt instituie de nvmnt din ar sau din strintate.

    Toate fragmentele din lucrare ce reproduc surse tiprite sau electronice, fie i n traducere proprie, sunt evideniate conform uzanelor academice acceptate i dein referina exact a sursei bibliografice redate.

    Reproducerile sau reformulrile proprii ale unor idei, texte, fragmente de text, reprezentri grafice, calcule, nregistrti audio-video, sunt nsoite de indicarea sursei bibliografice exacte.

    Nicio parte a tezei nu aduce prejudicii drepturilor de autor legale ale vreunei

    persoane sau instituii i nu ncalc normele deontologiei cercetrii tiinifice. Asum faptul c dovedirea falsului acestei declaraii atrage dup sine

    rspunderea legal precum i renunarea la orice pretenii fa de UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIOARA n ceea ce privete examenul de disertaie. Data_____________________ Semntura ________________________________________