LUCRARE Dizertatie Vulpe.camelia

download LUCRARE Dizertatie Vulpe.camelia

of 44

Transcript of LUCRARE Dizertatie Vulpe.camelia

Cap 1. Prezentarea general a firmei S.C. Vel Pitar S.A 1.1 Istoricul si descrierea afaceriin 1999, Fondul de Investiii New Century Holdings achiziioneaz n Romnia primele dou companii de morrit i panificaie, Mopariv Vlcea i Berceni Bucureti. n anul 2000, Mopariv achiziioneaz Panegrano Cluj, iar NCH mai cumpar o societate de morrit i panificaie, Granpan Tecuci. 2001 este anul n care se formeaz SC Vel Pitar SA Rmnicu Vlcea, prin fuziunea companiilor Mopariv Rmnicu Vlcea, Mopariv Cluj Napoca, Berceni Bucureti i Granpan Tecuci. Sediul noii companii este stabilit la Rmnicu Vlcea. n octombrie 2002 Vel Pitar SA fuzioneaz prin absorbie cu compania Spicul Arges Piteti, deinnd la momentul respectiv peste 2000 de angajai. n 2003 procesul de extindere a continuat cu preluarea altor dou companii: Pangran Iasi i Gorjpan Targu Jiu, iar n 2005 Vel Pitar a achiziionat o unitate de producie n oraul Bals. Anul 2006 a marcat mrirea grupului, prin fuziunea cu societile Postvarul din Braov i Panam din Giurgiu. Numele purtat de companie astzi este plin de semnificaii istorice ce dateaz cu sute de ani n urm. Astfel, la sfrit de secol XIV este atestat documentar la curtea domnitorilor rilor Romne dregtorul Vel Pitar, care era "pus peste pitari i ngrija s se gseasc fina i s se coac n fiecare zi pine proaspat pentru domn, curteni i otire".Vel Pitar este liderul pieei de morrit i panificaie din Romnia, avnd centre de producie n 10 judete ale rii (Vlcea, Bucureti, Arges, Cluj, Galai, Iai, Gorj, Olt, Braov i Giurgiu) i un partener de grup, societatea Libertatea Bucureti. Acionarul majoritar la Vel Pitar SA este fondul american de investiii Broadhurst Investments Limited, administrat n Romania de New Century Holdings (NCH).

Grupul Vel Pitar este divizat in zece firme disctincte si opereaz 12 fabrici de paine in zece judee din tar si in Bucureti. Dou dintre aceste companii au activiti in industria de morrit apte Spice si Moara Rahova, VP Magassin reprezinta divizia de magazine, in timp ce Vel Pitar a preluat afacerile de producie din segmentul de panificaie, precum i distribuia produselor finite.

1

Productorul de panificaie din Rmnicu Vlcea, deinut de fondul de investiii Broadhurst, estima pentru acest an o cifr de afaceri la nivel de grup de 150 de milioane de euro si un profit operaional de aproximativ 12 milioane de euro, pe fondul investiiilor realizate in 2007. Fondul de investiii Broadhurst este administrat de compania New Century Holdings(NCH), care are o participatie de aproximativ 80% din toate cele zece firme rezultate n urma divizrii.

1.2 Particularitile activitii ntreprinderiiPrincipalele activiti ale companiei sunt n industriile de panificaie i morrit, Vel Pitar fiind liderul pieei romneti a produselor de panificaie i un juctor important n domeniul produciei i distribuiei de specialiti, biscuii i napolitane, paste finoase, specialiti de cofetrie i patiserie i produse de morrit. Cu un volum al livrrilor zilnice de produse proaspete de peste 300 de tone, Vel Pitar acoper zone urbane ca Bucureti, Rmnicu Vlcea, Giurgiu, Cluj Napoca, Tecuci, Iai, Trgu Jiu, Braov, Focani, Dragani, Cimneti, Panciu, ct i ntinse zone din judeele Arge, Vlcea, Ilfov, Giurgiu, Vrancea, Galai, Cluj, Iai, Gorj i Braov. Produsele sunt livrate direct ctre punctele de vnzare, utiliznd un parc auto de peste 400 de autovehicule de diverse tonaje. Ca o confirmare a importanei pe care Vel Pitar SA o acord calitii produselor sale, definit prin prospeime, igien, controlul materiei prime i al ingredientelor, compania a primit certificarea pentru standardul ISO 9001/2000 completat n semestrul I al anului 2005 cu obinerea certificrii H.A.C.C.P. n domeniul siguranei alimentare pentru entitile Vlcea, Bucureti i Piteti. Cldit pe experien n arta morritului i a brutriei, compania Vel Pitar se mdreste astzi cu angajai de elit pregatii la nivel european i cu sisteme eficiente i profesionale de producie i distribuie, avnd ca misiune satisfacerea celor mai exigente gusturi, oferind clienilor si din toata ara produse de morrit i panificaie de calitate superioar. Principalele produse, mrfuri i servicii prestate n anul 2007 sunt: o produse de morrit 2

-finuri -mlai -derivate (tarate, spartura, pleava). o produse de panificaie -pine -specialiti -produse de patiserie -pesmet -biscuii -napolitane o nutreuri combinate o mrfuri -dulciuri -buturi nealcoolice -buturi alcoolice -cafea -lactate -conserve din carne o prestri servicii -morrit -revizii tehnice periodice -reparaii mecanice Obiective de marketing pstrarea poziionrii mrcii drept lider al industriei de morrit i panificaie la nivel naional creterea gradului de recunoatere a brand-ului Vel Pitar `activarea` personajului prin aducerea lui intr-un cadru mai aproape de consumator.

Obiective de comunicare expertiz, experien n industria de profil grija pentru produse i pentru sntatea intregii familii difereniere fa de concuren, unicitate. Directii de realizare: o Modernizarea tehnologiilor existente i introducerea unora noi.

3

o Realizarea unui portofoliu de produse echilibrat, cu un raport calitate/pre atractiv. o Orientarea n linie cu tendinele de pe pieele rilor membre Uniunii Europene. o Folosirea abilitilor de analiz i orientare/dezvoltare strategic. o Alegerea momentului cel mai potrivit pentru schimbrile strategice ale companiei, lansarea de noi produse, investiii majore . o Dezvoltarea afacerii prin: intensificarea activittii din sectorul morrit, ntrirea brandurilor Vel Pitar la nivel naional, posibilitatea de a exporta i de a investi n trile vecine. o Dezvoltarea unei culturi orientat spre angajat care s duc la creterea performanelor i motivrii profesionale. Anul 2009 se anun promitor, condiiile din pia s-au imbuntit, adoptarea legislaiei europene i reglementrile privind sigurana alimentar fac s ne ndreptam ctre o concuren loial dat de reducerea evaziunii fiscale i dispariiei acelor concureni care nu vor ndeplini condiiile minime de funcionare. mbogirea portofoliului de produse i creterea prezenei pe piaa hipermarket-urilor i supermarket-urilor se constituie n tot attea ocazii favorabile de realizare a Obiectivelor 2007 nscrise n Bugetul de Venituri i Cheltuieli. De asemenea, considerm c Planul de Afaceri pe care l-am stabilit pentru urmtorii doi ani va contribui la realizarea a tot ceea ce ne-am propus: 1. Splitare interna Vel Pitar cu reflectare n raportari i situaii financiare relevante a fiecrei linii de bussiness. 2. Predictibilitate n activitate i n atingerea nivelului de performan planificat. 3. Creterea vitezei de luare a deciziilor tactice i de implementare a lor. 4. Dezvoltare brand-uri naionale Vel Pitar.

1.3 Prezentarea mediului de afaceriPrincipalii concureni ai societii pe pia sunt reprezentai de: S.C. BoromirInd S.R.L ca principal competitor n domeniul produselor de morrit i panificaie pe piaa

4

judeului Vlcea i a judetului Sibiu, S.C.Dobrogea S.A, S.C. Bneasa S.A, S.C.Moara Baciu S.A. Cluj-Napoca, S.C.Mopan SA Suceava, S.C.Compan Trgovite, S.C.Anairo Tg.Jiu, S.C. Gerpen Tg.Jiu, S.C. Pambac Bacu, S.C. Rostar Bucureti, S.C. Propast Iai, S.C. Galmopan Galai, societile de panificaie cu nivele de producie individuale mici, dar semnificative ca nivel global pe produsele specifice. n domeniul de activitate al societii, concurena este deosebit, n special prin dezvoltarea micilor afaceri, cu arie de piat limitat, dar semnificative prin plasarea acestora n zonele cu potenial comercial ce asigur o operare profitabil. n prezent se nregistreaz o evoluie pozitiv a cotei de pia deinut de societate n sensul deinerii a aproximativ 42-43% din piaa zonala disponibil i 5% din piaa naional pentru produsele de panificaie proaspete. Societatea nu are un nivel de expunere semnificativ fa de un anumit client sau grup de clieni, deoarece prin politica de marketing promovat se dezvolt afaceri cu clientel credibil i cu un grad de dispersie n cifra de afaceri ridicat, ceea ce asigur un nivel de protecie corespunztor. Piaa furnizorilor de materii prime i materiale este att piaa romneasc ct i piaa extern. Printre principalii furnizori de materii prime i materiale enumerm: furnizori de gru: Comcereal Teleorman, Comcereal Giurgiu, Comcereal Galai, Nidera , Cargill, productori agricoli individuali ce asigur societii stabilitatatea aprovizionarilor i certitudinea calitii materiei prime. furnizori de materiale auxiliare: Lesaffre SRL, Agemod Crist Impex, Intermeridian, Drim Daniel, Avicola Impex SRL, Scavil SA, Slnic Prahova, MegaRoll SA, S.C. Puratos Prod SRL, S.C. Solaris SA, S.C. Vinalcool Arges. Principalele piee de vnzare ale societii sunt: Judeul Vlcea cu o pondere de 25% n totalul vnzrilor societii. Vnzrile se realizeaz att prin reeaua proprie de vnzare a societii ct i prin vnzrile realizate ctre clienii-persoane juridice pe baz de contracte.

5

Judeul Arges cu o pondere de 20% n totalul vnzrilor societii,vnzrile realizndu se att prin reeaua proprie de vnzare a societaii ct i prin vnzrile realizate ctre clienii-persoane juridice pe baz de contracte. Judeul Cluj cu o pondere de 3% n totalul vnzrilor societii, vnzrile realizndu-se ctre clienii-persoane juridice pe baz de contracte. Municipiul Bucureti cu o pondere de 38% n totalul vnzrilor societii. Judeul Iasi cu o pondere de 4 % n totalul vnzrilor societii. Judeul Gorj cu o pondere de 3% din totalul vnzrilor societii. Judeul Galai cu o pondere de 2% n totalul vnzrilor societii, vnzrile realizndu-se ctre clienii-persoane juridice pe baz de contracte. Judeul Braov cu o pondere de 4% n totalul vnzrilor societii, vnzrile realizndu-se ctre clienii-persoane juridice pe baz de contracte. Judeul Giurgiu cu o pondere de 1% n totalul vnzrilor societii, vnzrile realizndu-se ctre clienii-persoane juridice pe baz de contracte.

1.4 Caracterizarea activitii ntreprinderii pe baza principalilor indicatori economico-financiariTabel 2.1 Nr. Crt. I I.1 I.2 I.3 I.4 I.5 I.6 I.7 II Indicatori Indicatori de rezultate Cifra de afaceri Valoarea adugat Producia exerciiului Venituri totale Cheltuieli totale Rezultat brut (profit) Rezultat net (profit) Indicatori ai potenialului tehnico-economic 2005 2006 2007 -leiIndici (%) 2006/2005 2007/2006

158,552,61 4 37,401,782 120,324,45 4 173,814,49 0 169,284,68 5 4,529,805 3,142,098

225,099,74 6 63,053,269 179,291,67 5 247,859,63 3 236,831,74 2 11,027,891 7,832,714

228,820,42 1 74,106,395 180,487,99 4 250,986,61 6 245,587,03 3 5,399,583 4,473,534

141.97 168.58 149.01 142.60 139.90 243.45 249.28

101.65 117.53 100.67 101.26 103.70 48.96 57.11

6

II.1 II.2 II.3 III III.1 III.2 III.3 III.4 III.5 III.6 III.7 III.8 III.9 III.10 III.11 IV IV.1 IV.2 IV.3 IV.4 IV.5 IV.6 IV.7

Nr mediu de salariai Active imobilizate Active circulante Indicatori ai potenialului financiar Capital social Capital propriu Capital mprumutat Fond de rulment Nevoia de fond de rulment Trezoreria net Rata lichiditii curente Rata lichiditii rapide Rata lichiditii imediate Rata solvabilitaii globale Rata solvabilitii patrim Indicatori de eficienta Rata rentab economice Rata rentab financiare Rata rentab comerciale Rata resurselor consumate Productiv medie a muncii Profit mediu/salariat Vit de rot a activelor circ (zile)

2,570 48,122,996 28,860,512 6,162,681 55,313,730 619,838 7,252,718 6,067,937 1,184,7811.30 0.61 0.05 3.49 0.99 4.05 7.29 2.54 2.61

3,426 49,457,179 30,171,548 6,162,681 63,629,490 0 14,267,535 9,490,419 4,777,1161.87 0.87 0.30 4.89 1.00 9.79 15.71 4.44 4.65

4,259 60,488,137 34,317,741 6,906,795 75,315,942 0 14,923,029 7,392,921 7,530,1081.74 0.92 0.38 4.77 1.00 4.69 5.47 1.80 1.83

133.31 102.77 104.54

124.31 122.30 113.74

100.00 115.03 0.00 196.72 156.40 403.21 143.26 143.30 552.55 140.07 101.12 241.57 215.40 174.53 177.99 111.78 187.00 73.64

112.07 118.37 104.59 77.90 157.63 92.91 105.75 128.76 97.42 100.00 47.92 34.79 40.51 39.42 80.98 45.94 111.89

46,819 122,26166

52,333 228,62649

42,378 105,03755

Situaia economico-financiar n anul 2007 s-a concretizat n imbuntirea randamentelor interne, fapt care a condus la consolidarea activelor patrimoniale, a cifrei de afaceri i a profitabilitii. Cifra de afaceri a Vel Pitar a fost n 2007 de 228.820.421 lei/an din care 162.031.289 lei s-au obinut din vnzarea produselor proprii (panificaie, morrit, biscuii i napolitane), din chirii i alte activiti i 66.789.132 lei din vnzarea prin reeaua de magazine proprii. Cifra de afaceri a crescut n 2007 fa de anul precedent cu 1,65%, iar fa de anul 2005 cu 44,3%. Profitul brut a cunoscut o dinamic negativ, fiind cu 51% mai mic dect cel nregistrat n 2006. Evoluia n sens invers a rezultatului fa de cifra de afaceri se datoreaz n mare parte rezultatului din exploatare care a nregistrat o diminuare, principalele cauze fiind, conform conducerii societii, creterea costurilor cu fora de munc, creterea preurilor de achiziie a combustibililor i a energiei electrice.

7

Indiferent c este vorba despre o caracteristic a tipului de activitate sau c este meritul echipei de management, n ultimii 3 ani ratele de ndatorare i indicii de lichiditate s-au meninut la un nivel foarte bun, ceea ce nseamn un risc financiar destul de cobort pentru companie. Vel Pitar a incheiat anul 2007 cu un cash flow de 7,5 milioane lei, cu 2,8 milioane de lei mai mult dect la inceputul anului, inregistrnd o cretere comparativ cu anul 2005 de pn la 7 ori mai mare. Pentru 2007, se constat o cretere a veniturilor cu 3,126,983 lei, pn la 250,986,616 lei, dup ce anul 2006 a avut o cifr de afaceri de 225,099,746 lei. Vel Pitar a investit, n 2007, peste 15,6 milioane lei, n principal pentru modernizarea proceselor tehnologice, mbuntirea activitilor i procedurilor logistice, modernizarea propriilor magazine, dar i certificarea sistemului de management al calitii de ctre SRAC i IQNet. Anul trecut, investiiile Vel Pitar s-au ridicat la circa 18 milioane lei, inclusiv extinderea grupului n exteriorul granielor, pe piaa regional, n industria de morrit i panificaie. Productorul din industria de morrit i panificaie Vel Pitar Ramnicu Vlcea i-a majorat, la sfritul lunii decembrie 2007, capitalul social de la 6,906 milioane lei la 7,045 milioane lei, prin includerea valorii unor terenuri atribuite n proprietate societii. Consiliul de Administraie al Vel Pitar, prezidat de Gheorghe Francu, a aprobat diferena de 138.460 lei noi, ce constituie majorarea de capital, stabilit prin expertiza asupra terenurilor. Nivelurile de performan stabilite de Adunarea General a Acionarilor din Aprilie 2007 au fost ndeplinite astfel: Cifra de Afaceri obinut este de 228.820.421 lei i reprezint 95,7% fa de Buget . Profitul net obinut este de 4.473.534 lei i a fost realizat n proporie de 43% fa de Buget. Capacitatea de autofinanare: profituri nete i amortismente, realizat este de 8.405.321 lei. Veniturile totale sunt de 250.986.616 lei. Cheltuielile totale sunt de 245.587.033 lei. Profitul pe aciune este de 0,07 lei.

8

Consiliul de Administraie propune ca profitul net distribuibil realizat, respectiv 4.442.183 lei s fie destinat majorrii surselor proprii de finanare. Politica de investiii pentru exerciiul financiar urmtor, ce va fi supus aprobrii de Adunarea General a Acionarilor, va contribui la accelerarea creterii cotei de pia national i obinerea unei profitabilitti adecvate domeniului, obiectivul fiind atingerea unui profit net distribuibil de 12.101.846 lei, respectiv 4,3% din cifra de afaceri 2007.

Cap 2. Analiza profituluin prezenta lucrare mi propun s analizez rentabilitatea Societii Comerciale Vel Pitar S.A, n condiiile n care profitul este scopul i raiunea aciunii economice, mobilul principal al investirii capitalului. Ultimii ani sunt marcai de apariia a numeroase concepii n ceea ce privete definirea, clasificarea i evidenierea modalitailor de amplificare a performanelor intr-o organizaie, mai cu seama intr-o firm. n accepiunea general, performana reprezint o realizare deosebit intr-un domeniu de activitate. Aceast definiie ne conduce la concluzia c performana nu este o constatare, ea se construiete (Bouguinnon A., 1995). n decursul timpului, performana s-a masurat fie prin marimea firmei, fie prin rentabilitatea i profitul obinut, fie prin trezorerie. Studierea rentabilitii unei operaii, a unei activiti sau a unei ntreprinderi este totdeauna asociat cu satisfactia inregistrat ca rasplat a efortului. Elie Cohen prezint rentabilitatea ca o abordare tehnic a performanei, definiie prin care sunt prezentate att punctele comune dar i distincia dintre cele doua concepte prezentate. Rezultatul, i implicit rentabilitatea, este o marime absolut, n timp ce performana este un concept relativ care se bazeaza pe obiective i pe norme. Rezultatul este o performan bine definit sau mai bine zis o latur a performanei, cu caracter exact. Rentabilitatea constituie unul din aspectele eseniale ale gestiunii ntreprinderii. Ea constituie un motor al activitii, un stimul, o masur a eficacitii gestiunii i un mijloc de finanare a investiiilor, prin autofinanare. Rentabilitatea este inteleas ca fiind calitatea de a fi rentabil, posibilitatea de cstig, de profit, de venit net (din fr. rentabilitate), una din

9

laturile eseniale ale eficienei economice1. Dac rentabilitatea este mic, insuficient, n raport cu rentabilitatea medie a capitalurilor pe ansamblul economiei, aportorii de capital se indeparteaz de ntreprindere i ea nu va gsi finanarea necesar funcionrii sale. Mai grav, o rentabilitate negativ antreneaz dispariia ntreprinderii, cci, n timp, pierderile reduc fondurile proprii ale ntreprinderii pn la ncetarea plailor. Creterea rentabilitii ntreprinderii este unul din obiectivele eseniale pentru orice manager, realizarea lui constituind adesea un indicator de performan managerial. Rentabilitatea poate fi analizat sub dou aspecte, prin prisma profitului, privit ca un indicator de volum i prin intermediul ratei profitului (a ratei rentabilitii), care exprim eficiena folosirii principalelor resurse angajate n obinerea profitului. Profitul permite identificarea disponibilitilor i posibilitilor de dezvoltare a firmei, de aceea, analiza sa static nu este suficient, acesta trebuind comparat cu indicatorii calculai pentru perioada precedent pe baza rezultatelor firmei sau cu cei ai unor firme de dimensiuni i cu activiti similare. Profitul (beneficiul), ca indicator absolut (de mrime) al rentabilitii, constituie premis i consecin a unei afaceri. Ca premis, se are n vedere faptul c iniierea unei afaceri implic o anumit investiie, iar consecina o constituie rezultatul ateptat de investitor. Cu ct acest rezultat este mai mare, cu att se formeaz noi surse disponibile pentru alte investiii. Profitul n calcul poate fi profitul brut, determinat prin scderea din venituri a cheltuielilor, a taxei pe valoarea adugat i a accizelor acestora. Masa profitului brut se calculeaz la nivelul firmei, scznd din cifra de afaceri toate costurile activitii. Analiza profitului poate oferi informaii cu privire la rentabilitatea absolut a societii, care, luat separat, nu ne poate da o imagine a eficacitii produciei, a fondurilor de producie sau a muncii. Att pentru diagnosticul intern, ct i pentru utilizatorii externi ai informaiei privind intreprinderea, cunoaterea capacitii de a produce profit absolut nu este suficient de reprezentativ. Drept urmare se impune compararea masei profitului cu alte mrimi, n special cu mrimile care exprim efortul depus pentru obinerea masei profitului, degajndu-se astfel rate ale rentabilitii, care din punct de vedere al analizei, au o mai mare capacitate informaional.

1

Mic dictionar enciclopedic, editura Stiintifica i Enciclopedica, Bucureti, 1986, pg. 1473

10

2.1 Analiza dinamic i structural a rezultatului net.2.1.1 In funcie de gruparea veniturilor i cheltuielilor dup natura lor. n analiza structural a veniturilor i cheltuielilor dup natur se utilizeaz soldurile intermediare de gestiune, avnd ca surs de informaii Tabloul soldurilor de gestiune.Tabel 2.1 Tabloul soldurilor de gestiune Nr Indicatori crt 2005 1 Vnzri de mrfuri 51,749,024 2 Costul mrfurilor vndute 49,337,655 3 Marja comercial (1-2) 2,411,369 4 Producia vndut 106,803,590 5 Variaia produciei stocate 13,468,113 6 Producia imobilizat 52,751 Producia exerciiului 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 (4+5+6) Consumurile de la teri Valoare adaugat (3+7-8) Venituri din subvenii de exploatare Cheltuieli cu impozite, taxe, varsaminte Ch cu personalul Excedentul brut din expl (9+10-11-12) Alte venituri din expl Alte cheltuieli de expl Ajustri priv imob necorp i corp Ajustri priv activele circ Ajustari priv provizioane pt riscuri i cheltuieli Rezultatul expl (13+1415-16-17-18) Venituri financiare Cheltuieli financiare Rezultatul curent al ex 120,324,454 85,334,041 37,401,782 0 591,355 26,639,273 10,171,154 820,985 547,165 5,327,634 806,119 2,300 4,308,921 920,027 699,143 4,529,805 -leiIndici (%) 2006 65,530,581 49,025,005 16,505,576 159,569,164 19,604,891 117,620 179,291,675 132,743,982 63,053,269 0 927,542 40,485,783 21,639,944 1,245,537 874,707 10,060,947 1,257,557 323,193 10,369,077 1,791,840 1,133,026 11,027,891 2007 66,789,132 49,371,489 17,417,643 162,031,289 18,363,446 93,259 180,487,994 123,799,242 74,106,395 0 1,187,951 55,033,374 17,885,070 1,298,495 1,096,638 13,931,787 300,858 -464,993 4,319,275 2,410,995 1,330,687 5,399,583 2006/2005 126.63 99.37 684.49 149.40 145.57 222.97 149.01 155.56 168.58 156.85 151.98 212.76 151.71 159.86 188.84 156.00 14,051.87 240.64 194.76 162.06 243.45 2007/2006 101.92 100.71 105.53 101.54 93.67 79.29 100.67 93.26 117.53 128.08 135.93 82.65 104.25 125.37 138.47 23.92 41.66 134.55 117.45 48.96

11

23 24 25 26 27 28

(19+20-21) Venituri extraordinare Cheltuieli extraordinare Rezult extraordinar Rezult brut al ex (22+25) Impozit/profit Rezultat net (26-27)

0 0 0 4,529,805 1,387,707 3,142,098

0 0 0 11,027,891 3,195,177 7,832,714

0 0 0 5,399,583 926,049 4,473,534

243.45 230.25 249.28

48.96 28.98 57.11

S.C Vel Pitar S.A comercializeaz mrfuri de tipul: dulciuri, buturi alcoolice, buturi nealcoolice, cafea, lactate, conserve din carne, obinnd n 2007 venituri din vnzarea acestora de 66,789,132 lei, cu aproximativ 2% mai mari dect n anul precedent, n 2006, obinndu-se o cifra de afaceri aferent mrfurilor cu 26.6% mai mare dect n 2005. Totodat, n perioada 2005/2006, costul mrfurilor vndute a sczut cu 0.63%, favoriznd un profit din vnzarea mrfurilor n 2006 de aproximativ 6 ori mai mare dect cel din exerciiul anterior. Marfa comercial obinut n 2007 este de 5.53 ori mai mare dect cea din 2006, crescnd de la o valoare de 16,505,576 lei la 17,417,643 lei. Producia vndut evaluat la preul de vnzare a cunoscut o cretere mai mare n anul 2006, cu aproximativ 50% comparativ cu anul precedent, aceasta datorndu-se att creterii volumului fizic al produciei vndute, ct i creterii preurilor, iar n 2007 a crescut cu numai 1.54% fa de anul 2006, majorarea datorndu-se n special creterii preurilor. Producia exerciiului care include valoarea bunurilor i serviciilor fabricate de ntreprindere pentru a fi vndute, prezint o majorare semnificativ, de 50% n 2006 comparativ cu exerciiul financiar anterior, n timp ce n 2007 i menine o valoare aproximativ egal cu cea din 2006. Consumurile de bunuri i servicii furnizate de teri au crescut de la 85,334,041 n 2005 la 132,743,982 n 2006. n 2007, s-au redus cu 6.74% fa de anul precedent, aceast scdere datorndu-se exclusiv reducerii cheltuielilor cu materiile prime i materialele consumabile i a altor cheltuieli materiale, creterea cheltuielilor cu energia i apa, determinnd majorarea acestora. Valoarea adaugat, ce exprim creterea de valoare rezultat din utilizarea factorilor de producie peste valoarea bunurilor i serviciilor provenite de la teri, a cunoscut o cretere de 68.5% n 2006 fa de anul 2005 i de 17.53% n 2007 fa de 2006. Aceasta a determinat creterea sursei de acumulri bneti din care se face remunerarea 12

angajailor, a statului prin impozite i taxe, a creditorilor prin dobnzi i comisioane pltite, a investiiilor prin amortismente calculate i nu n ultimul rnd a capitalurilor proprii prin dividende pltite acionarilor. Cheltuielile cu personalul au crescut simitor de la un an la altul, dublndu-se n 2007 comparativ cu anul 2005, aceasta datorndu-se att majorrii salariilor care au avut loc n ultimii ani ct i a creterii numrului de angajai, de la 2570 n 2005, 3426 n 2006 la 4259 n 2007. Excedentul brut de exploatare crete n 2006 comparativ cu perioada precedent cu peste 112%, ceea ce evideniaz o cretere semnificativ a contribuiei exploatrii la formarea rezultatelor. n 2007, excedentul brut din exploatare se reduce de la 21,639,944 la 17,885,070, adic cu 17.35% fa de perioada precedent, diminund astfel resursele degajate de exploatare pe baza crora ntreprinderea exercit decizii strategice. Cheltuielile cu despgubiri, donaii i activele cedate au crescut n cei 3 ani, astfel c s-au dublat n 2007 comparativ cu exerciiul financiar 2005, majorndu-se cu 60% n 2006 i apoi cu inc 26% n 2007. Amortizarea i provizioanele aferente imobilizrilor au crescut cu peste 88.84% n 2006 fa de 2005 i cu 38% n 2007 comparnd cu 2006. Toate acestea, i modificarea excedentului brut din exploatare n sensul creterii acestuia n perioada 2005/2006, au condus la majorarea rezultatului din exploatare cu 140.64%, i n sensul descreterii acestuia n perioada 2006/2007, au determinat scderea rezultatului din exploatare cu 58.34%. Veniturile financiare depesc cheltuielile financiare, astfel rezult un profit din activitatea financiar n cretere n fiecare din cei trei ani, care duce mai departe, la creterea rezultatului curent. Dupa deducerea impozitului pe profit, se constat obinerea unui profit net n 2006 de 7,832,714 lei, de aproape 150% mai mare dect cel din anul precedent, ca apoi s se reduc pan la 4,473,534 lei n 2007, cu 43% mai mic comparativ cu exerciiul anterior. Deoarece Vel Pitar desfasoar i activitate de comer, se recurge la analiza marjei comerciale, indicator ce permite determinarea rezultatului obinut din vnzrile de mrfuri. Analiza marjei comerciale specific activitii de comert

13

Tabel 2.2 Indicatori CAmf MC Rmc (%)

2005 51,749,02 4 2,411,369 4.66

2006 65,530,581 16,505,576 25.19

-lei2007 66,789,132 17,417,643 26.08

MC=

CAmf*Rmc 100

CAmf MC Rmc Analiza marjei comerciale - 2007/2006: MC2006/2005 =MC2006 -MC2005 = 17,417,643 - 16,505,576 = 912,067 lei 1. Influena cifrei de afaceri din vnzarea mrfurilor:(C Amf -CAmf )*Rmc (66, 789,132 65,530,581)* 25.19 2005 2006 2005 = =316,999 lei CAmf 2006/2005 = 100 100

2. Influena ratei marjei comerciale:Rmc 2006/2005 = Cmf 2006 *(Rmc 2006 -Rmc 2005) 66, 789,132*(26.08 25.19) = =595,068 lei 100 100

Analiza marjei comerciale - 2006/2005: MC2005/2004 =MC2005 -MC2004 =16,505,576-2,411,369=14,094,207 lei 1. Influena cifrei de afaceri din vnzarea mrfurilor:(CAmf2005 -CAmf2004 )*Rmc (65,530,581 51, 749, 024)* 4.66 2004 = =642,184 lei CAmf2005/2004 = 100 100

2. Influena ratei marjei comerciale:Rmc2005/2004 = Cmf 2005 *(Rmc2005 -Rmc 2004 ) 65,530,581*(25.19 4.66) = =13,452,023 lei 100 100

Se constat o cretere semnificativ a marjei comerciale n anul 2006 fa de anul precedent cu 14,094,207 lei, adic de pan la 5.8 ori, acest lucru datorndu-se majorrii

14

veniturilor din vnzarea mrfurilor, acestea cunoscnd o cretere de aproximativ 26,63% i intr-o mai mic msur scderii costului mrfurilor vndute, 0.63%. n anul 2007 se observ o cretere a marjei comerciale cu 5.52% fa de anul 2006 datorat exclusiv creterii cifrei de afaceri aferente mrfurilor cu 1.92%, creterea costului mrfurilor vndute cu 0.71, ducnd la scderea acesteia. Creterea cifrei de afaceri obinut din vnzarea mrfurilor cu 13,781,557 lei n anul 2006 fa de 2005 a avut ca efect majorarea marjei comerciale cu 642,184 lei, iar creterea ratei marjei comerciale cu 20.53% a condus la creterea marjei brute cu 13,452,023 lei. n anul 2007, comparativ cu anul 2006 cifra de afaceri obinut din vnzarea mrfurilor s-a majorat cu 1,258,551, conducnd la creterea marjei comerciale cu 316.999 lei, iar creterea ratei marjei comerciale cu 0.89% a determinat o cretere a marjei comerciale cu 595,068 lei.Tabel 2.3 Rate de natura economico-financiare Nr crt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Indicatori Rmc fa de valoarea mf vndute Rmc fa de costul mf vndute Rata valorii adugate Rata excedentului brut din expl Rata rentab com brute Rata rentab ec brute Ponderea ch. fin cu dob n EBE Ponderea ch cu amort n EBE Ponderea ch cu provizioanele n EBE 2005 4.66 4.89 30.47 27.19 6.42 13.12 2.29 52.38 7.95 2006 25.19 33.67 32.20 34.32 9.61 27.06 1.53 46.49 7.30 2007 26.08 35.28 37.45 24.13 7.82 18.77 0.04 77.90 -%Indici (%) 2006/2005 2007/2006 540.537 688.855 105.677 126.203 149.860 206.173 66.915 88.760 91.905 103.537 104.785 116.278 70.321 81.305 69.350 2.677 167.546 -

Rata marjei comerciale reprezenta n 2005, 4.66% din cifra de afaceri aferent mrfurilor, crescnd n 2006 la 25.19%, adic de 4.4 ori mai mult dect n 2005 i ajungnd la 26.08% n 2007. Procentul ratei marjei comerciale cunoate o cretere i mai spectaculoas n 2006, este de 5.88 mai mare dect n 2005 i cu 4.78% mai mare n 2007 fa de anul precedent. n fiecare dintre cei trei ani, rata marjei comerciale fa de costul mrfurilor vndute a depit rata marjei comerciale fa de valoarea mrfurilor vndute, ceea ce demonstreaz creterea n fiecare an a profitului din activitatea de comer. Ponderea valorii adugate n producia exerciiului la care se adun marja comercial s-a majorat cu 5.67% n 2006 i cu 16.27% n 2007 comparativ cu anii 15

precedeni. Fiind mai mic n fiecare din cei trei ani dect ponderea valorii adugate n totalul consumului de la teri, reprezint un punct forte pentru societate, determinnd astfel creterea bogiei creat de ntreprindere prin utilizarea elementelor care contribuie la potenialul su productiv. Rata excedentului brut din exploatare a crescut de la 27.19% n 2005 la 34.32% n 2006, ca n 2007 s ajung la 24.13% cu 29.68% mai mic dect cea din anul precedent. Rata rentabilitii comerciale brute evolueaz n sensul creterii de la 6.42% n 2005 la 9.61% n 2006, determinnd astfel o cretere a capacitii firmei de a degaja lichiditi. Pe de alt parte, n 2007 rata rentabilitii comerciale brute scade cu aproximativ 19% comparativ cu anul 2006, n condiiile n care marja comercial se majoreaz n aceast perioad cu 5.53%, ceea ce dovedeste o mpovrare referitoare la costurile de exploatare. Rata rentabilitii economice brute cunoate cea mai mare valoare n anul 2006, o cretere de peste 100% fa de anul precedent, reprezentnd o valoare suficient de mare a excedentului brut din exploatare pentru a permite ntreprinderii renoirea imobilizrilor sale prin amortizri, acoperirea riscurilor din provizioanele constituite i asigurarea finanrii sale care antreneaz cheltuieli financiare. Cheltuielile financiare cu dobnzile n excedentul brut din exploatare sunt din ce n ce mai mici de la un an la altul, ponderea acestora fiind nesemnificativ n excedentul brut din exploatare, de 2.3% n 2005, ajungnd la 0.04 n 2007, evideniind n acest mod un risc financiar aproape inexistent. Ponderea cheltuielilor cu amortizarea n excedentul brut din exploatare a crescut cu 25.5 puncte procentuale din 2005 pan n anul 2007, de la 52.38% pan la 77.9%, nsemnnd o proporie relativ mare alocat din excedentul brut din exploatare pentru conservarea potenialului tehnic, echipamente i viabilitaii ntreprinderii. 2.1.2 Dupa destinaia cheltuielilor de exploatare. Informaiile necesare analizei, sunt furnizate de Nota explicativa nr. 4 i de contul de Profit i pierdere.Tabel 2.4 Nr leiIndicatori 2005 2006 2007

16

crt. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 CA net Costul bunurilor vd Marja brut (1-2) Alte venituri din exploatare Chelt de desfacere Chelt gen de administraie Rezult expl (3+4-5-6) Venituri financiare Chelt financiare Rezult financiar (8-9) Rezult extraordinar Rezult brut al ex (7+10+11) Impozit/profit Rezult ex (12-13)

Suma 158,552,614 128,999,262 29,553,352 820,985 16,894,523 9,170,893 4,308,921 920,027 699,143 220,884 0 4,529,805 1,387,707 3,142,098

%CA 100 81 19 1 11 6 3 -

Suma 225,099,74 6 175,017,90 7 50,081,839 1,245,537 28,104,576 12,853,724 10,369,076 1,791,840 1,133,026 658,814 0 11,027,890 3,195,177 7,832,713

%CA 100 78 22 1 12 6 5 -

Suma 228,820,42 1 182,922,69 8 45,897,723 1,298,495 29,310,761 13,566,183 4,319,275 2,410,995 1,330,687 1,080,308 0 5,399,583 926,049 4,473,534

%CA 100 80 20 1 13 6 2 -

n ceea ce privete metoda costului vnzrilor, aceasta ofer informaii mai relevante pentru utilizatori privind nivelul cifrei de afaceri i al costului aferent vnzrilor care, n anul 2006 reprezint 78% din cifra de afaceri, iar n 2007, acesta crete, ajungnd s detin o pondere de 80% din cifra de afaceri.

2.2 Analiza profitului operaionalProfitul operaional sau marja brut fa de costul bunurilor vndute are rolul de a acoperi cheltuielile de distribuie, cheltuielile generale de administraie i cheltuielile financiare, astfel inct firma s obtin un profit suficient de mare pentru a remunera corespunzator acionrii.

Tabel 2.5 Nr crt 1 2 3 CA neta

-leiIndicatori 2005 158,552,614 128,999,262 29,553,352 2006 225,099,746 175,017,907 50,081,839 2007 228,820,421 182,922,698 45,897,723

Costul bunurilor vd (Cbv) Profitul operaional (PO)

17

4 5 6

Marja medie brut fa de costul bunurilor la 1 leu CA (mb) Indicele preurilor (Ip)1 Indicele costurilor (Ic) Volumul ef al prod vd evaluat pe baza preurilor din anul precedent (

0.186 -

0.222 100.90 99.40

0.201 105.09 103.50

qvi pi1 i=1

n

0

7

) Volumul efectiv al prod vd evaluat pe baza costurilor din anul precedent (

-

223,091,919

217,737,578

qvi ci1 i=1 n

n

0

) 176,074,353 176,736,906

8

mb' 9

(1-

qvi=1 n i=1 n

i1

cpi0 ) p

qvi=1 n

i1 i0

-

0.211

0.188

mb'' 10

(1-

qvi=1

i1

cpi0 ) p

qvn

i1 i1

-

0.218

0.228

PO=CAneta-Cbv

PO= qvii pi (1i=1

n

qv cpi i=1 n

i

qv pi i=1

)

i

PO= qvi pi mbi=1

n

qvi CA pi PO mb gi pi cpi

1

Indicele preturilor de consum pentru servicii , Anuarul statistic al Romaniei 2006 si https://statistici.insse.ro/ipc/

18

Analiza profitului operaional - 2007/2006: PO 2006/2005 =PO2006 -PO2005 =45,897,723-50,081,839= -4,184,116 lei 1. Influena modificrii cifrei de afaceri: CA 2006/2005=(CA 2006 -CA 2005 )mb 2005 =(228,820,421-225,099,746) 1.1 Influena modificrii volumului fizic al produciei vndute: 0.222= 825,990 lei

qvi 2006/2005 =(

n

i=1

qvi pi - qvi m b ) =(217,737,578-225,0 99,746)0.222= -1,634,401 lei 2006 2005 2005 pi 2005 2005i=1

n

1.2 Influena modificrii preului mediu de vnzare:pi2006/2005 =( qvi2006 pi2006 - qvi2006 pi2005 ) mb i=1 i=1 n n

=(228,820,421-217,73 7,578)0.222= 2,460,391 lei 2005

2. Influena modificrii marjei medii brute fa de costul bunurilor vndute la 1 leu CA:

mb2006/2005 =CA 2006 (mb

-mb 2006

)=228,820,421(0.201-0.222) = -5,011,919 lei 2005

2.1 Influena modificrii structurii produciei vndute:

gi2006/2005 =CA(mb'-mb 2006

)=228,820,421(0.188-0.222 )= -7,822,036 lei 2005

2.2. Influena modificrii preurilor medii de vnzare:

pi 2006/2005 =CA 2006 (mb''-mb')=228,820,421(0.228-0.12.3. Influena modificrii costurilor unitare de producie: cpi 2006/2005 =CA(mb 20062006

88)=8,995,909 lei

-mb'')=228,820,421(0.201-0.2

28)= -6,185,792 lei

Se constat o scdere a profitului operaional n 2007 cu 4,184,116 lei, respectiv cu 8.355% fa de anul precedent, aceasta datorndu-se n exclusivitate scderii marjei medii brute fa de costul bunurilor vndute la un leu cifr de afaceri cu 9.845%, majorarea valorii vnzrilor cu 1.653%, conducnd la creterea profitului. Creterea cifrei de afaceri de la 225,099,746 lei la 228,820,421 lei a avut ca efect majorarea profitului cu 825,990 lei. Aprofundnd aceast influen, remarcm c acest lucru s-a datorat n exclusivitate majorrii preurilor la produsele de morrit i panificaie n anul 2007 fa de 2006 cu aproximativ 5%, care au determinat o cretere a cifrei de afaceri cu 11,082,843 i o cretere a profitului operaional cu 2,460,391 lei. n 2007 a sczut volumul fizic al vnzrilor, ceea ce a condus la o scdere a cifrei de afaceri cu 7,362,168 i la scderea profitului operaional cu 1,634,401 lei. Cifra de afaceri a crescut n 19

special datorit mbuntirii calitii produselor, Vel Pitar oferind clienilor si produse de cea mai bun calitate, i creterii gradului de calificare a personalului, astfel c, compania se mndrete astzi cu angajai de elit pregtii la nivel european i cu sisteme eficiente i profesionale de producie i distribuie. Marja medie brut la un leu cifra de afaceri s-a redus cu 0.02 lei datorit unei creteri mai accelerate a costului bunurilor vndute, cu 4.517% comparativ cu creterea cifrei de afaceri, cu 1.653%, ceea ce presupune o oarecare diminuare a eficienei activitii. La creterea costului bunurilor vndute au contribuit toate cele 3 categorii de costuri care intr n componenta acestuia, i anume, s-au majorat cheltuielile activitii de baz cu 4.492%, cheltuielile activitilor auxiliare cu 6.278% i cheltuielile indirecte de producie cu 3.631%. Aprofundnd influena acestui factor, observm c modificarea structurii vnzrilor a condus la reducerea profitului operaional cu 7,822,036 lei, aceast influen datornduse creterii ponderii sortimentelor cu un nivel prevzut al marjei brute la un leu cifra de afaceri mai redus dect media nregistrat pe ntreprindere i prin scderea ponderii produselor cu un nivel prevzut al marjei brute la un leu cifra de afaceri superioar mediei nregistrat pe ntreprindere. Pe de alt parte, preurile de vnzare au avut tendina de majorare la sortimentele care dein ponderea majoritar n totalul vnzrilor, i anume la produsele de panificaie proaspat din fina alb, specialitati ca batoane, covrigi, chifle graham, produsele ambalate French Toast i pastele finoase Thalia, ducnd la creterea profitului operaional cu 8,995,909 lei. Costurile de producie au nregistrat depiri la principalele tipuri de produse, ducnd la micorarea profitului operaional cu 6,185,792 lei. n perioada analizat au nregistrat o cretere semnificativ n special cheltuielile cu utilitile, energia i apa folosite n procesul de producie, care s-au majorat cu aproximativ 50% i cheltuielile cu manopera, cunoscnd o cretere de 35%. n schimb, cheltuielile cu materiile prime i materialele s-au redus cu 13.65%, ceea ce au dus la o cretere a profitului operaional. Pentru majorarea profitului n anul 2007 se urmarete creterea volumului de activitate prin creterea cantittitii de produse fabricate i vndute i printr-o majorare mai

20

blnd a preurilor dac piaa permite acest lucru. De asemenea, se va lua n calcul o reducere a costurilor far a afecta n schimb calitatea produselor.

Analiza profitului operaional - 2006/2005: PO 2005/2004 =PO2005 -PO2004 =50,081,839-29,553,352=20,528,487 lei 1. Influena modificrii cifrei de afaceri: CA 2005/2004 =(CA2005 -CA2004 )mb2004 =(225,099,746-158,552,614)0.186= 12,404,026 lei 1.1 Influena modificrii volumului fizic al produciei vndute:

qvi 2005/2004 =(

n

n

qvi pi 2005 2004i=1

i=1

qvi

2004

m b ) =(217,737,578-225,0 pi 99,746)0.222= 12,029,778 lei 2004 2004

1.2 Influena modificrii preului mediu de vnzare:pi 2005/2004 =( qvi 2005pi 2005 - qvi 2005pi 2004 )mb 2004 =(228,820,421-217,737,578)0.222=374,248 leii=1 i=1 n n

2. Influena modificrii marjei medii brute fa de costul bunurilor vndute la 1 leu CA: mb 2005/2004 =CA(mb 20052005

-mb

2004

)=225,099,746(0.222-0.186)

=8,124,461 lei

2.1 Influena modificrii structurii produciei vndute: gi 2005/2004 =CA(mb'-mb 20052004

)=225,099,746(0.211-0.186

)= 5,483,345 lei

2.2. Influena modificrii preurilor medii de vnzare: pi 2005/2004 =CA(mb''-mb')=225,099,746(0.218-0.2 2005 11)=1,584,669 lei

2.3. Influena modificrii costurilor unitare de producie: cpi 2005/2004 =CA(mb 20052005

-mb'')=225,099,746(0.186-0.2

18)= 1,056,446 lei

Anul 2006 evidentiaza o cretere a profitului operaional pn la 50,081,839 lei, cu 69.46% mai mult dect n anul precedent. Aceasta se datoreaz att creterii cifrei de afaceri ct i marjei medii brute fa de costul bunurilor vndute la un leu cifr de afaceri n perioada analizata. Creterea cifrei de afaceri cu 41.97% a determinat majorarea profitului operational cu 12,404,026 lei. Creterea cifrei de afaceri se datoreaz att creterii cererii i implicit a cantitatii vndute produselor de panificaie Vel Pitar, ct i

21

creterii preurilor la produsele de morrit i panificaie n 2006 fa de anul 2005 cu 0.9%, conform datelor furnizate de Institutul Naional de Statistic. Marja medie brut a crescut cu 19.26%, efectul fiind creterea profitului operaional cu 8,124,461 lei. Aprofundnd influena acestui factor, se constat urmtoarele: - modificarea structurii vnzrilor a condus la creterea profitului operaional cu 5,483,345 lei, aceast influen se datoreaz diminurii ponderii sortimentelelor, cum ar fi croissantele Roll4ever, cu un nivel prevzut al marjei brute la un leu cifr de afaceri inferior mediei programate pe ntreprindere i prin majorarea ponderii produselor cu o marj brut la un leu cifr de afaceri superioar mediei programate pe ntreprindere, aceasta insemnnd produse ambalate, cele de tip French Toast precum i produsele proaspete de cofetrie i patiserie. - preurile de vnzare au avut o usoar tendin de majorare la produsele de tipul celor ambalate, French Toast, paste finoase Thalia i rulade Almadolce i produsele de panificaie proaspat din fin alb, specialiti ca batoane, covrigi, care dein ponderea majoritar n totalul vnzrilor, efectul fiind majorarea profitului operaional cu 1,584,669 lei. - costurile de producie au cunoscut o scdere la principalele tipuri de produse, pine proaspat, specialiti, produse de patiserie i cofetrie determinnd creterea profitului operaional cu 1,056,446 lei.

Cap 3. Analiza ratelor de rentabilitateRata de rentabilitate evideniaz caracteristicile economice i financiare ale firmelor, prin aceea c permite compararea performanelor comerciale ale acestora, ea fiind o mrime relativ, care exprim gradul n care capitalul total, respectiv capitalul permanent

22

sau capitalul propriu, aduc profit. Ratele de rentabilitate permit efectuarea de comparaii n spaiu, precum i fa de anumite norme sau standarde i acceptate de organisme de specialitate. Analiza rentabilitii se poate realiza pe baza a patru rate de rentabilitate, i anume: rata rentabilittii comerciale, rata rentabilitii resurselor consumate, rata rentabilitii economice, rata rentabilitii financiare. Rata rentabilitii comerciale relev eficiena politicii comerciale a agentului economic n general i a politicii de preuri practicate de acesta, n special. Se determin raportnd profitul aferent vnzrilor realizate la valoarea acestora. Profit 100 CA Rata rentabilitii resurselor consumate, denumit n mod curent rentabilitate a Rc = costurilor, exprim legatura cost-profit, n esen raportul efect-efort, care reprezint efortul resurselor consumate, dimensionate prin costuri. Profit 100 Ch expl Pentru a putea produce i comercializa, intreprinderea trebuie s faca investiii, R rc = ceea ce presupune existenta resurselor de finanare i antrenarea unui risc, dar i degajarea unui profit care s justifice antrenarea acestuia. Tehnica modern de finanare a activelor din resursele totale ale ntreprinderii, far o afectare special, permite identificarea a dou categorii principale de investiii: investiii industriale i investiii comerciale, care constituie activele de exploatare ale ntreprinderii, precum i investiii financiare. Justificarea investiiilor rezid din sacrificarea utilizrii actuale a cstigului curent n sperana unor ctiguri suplimentare viitoare prin fructificarea plusului de valoare. Investirea resurselor financiare n ntreprindere i exploatarea activelor au ca obiective obinerea unui profit exprimat ca profit monetar, poziie pe pia, putere. Eficiena acestor investiii se masoar prin rata rentabilitii economice calculate ca raport ntre rezultatul obinut din exploatare i capitalul investit, materializat n activele ntreprinderii. R at = Rez expl 100 Active totale

Rata rentabilitii financiare este un indicator semnificativ n aprecierea performanelor economico-financiare ale ntreprinderii, att n cadrul diagnosticului intern, ct i n analizele solicitate de parteneri externi. Rata rentabilitii financiare este regsit

23

sub forma ratei rentabilitii financiare a capitalului permanent i rata rentabilitii financiare a capitalului propriu (Return on Equity ROE). n teoria de specialitate, n cadrul ratelor de rentabilitate financiar sunt regsite i rata de rentabilitate a activelor totale (Return on Total Assets ROA) i rata de rentabilitate a capitalului utilizat (ROCE). Utilizarea ratei rentabilitii financiare a capitalului permanent are rolul de a evidenia corelaia dintre capitalul permanent i profitul brut inaintea deducerii cheltuielilor financiare cu dobnzile i a impozitului pe profit. Pr brut 100 Capit perm

Rf =

Rata rentabilitii financiare a capitalului propriu msoar n mrime relative, remunerarea capitalurilor acionrilor aduse ca aport, sau a profitului net lsat la dispoziia firmei pentru autofinanare. Reflect corelaia dintre profitul net, ca venit al acionarilor i capitalurile proprii ale ntreprinderii. Pr net 100 Capit pr

ROE=

Dac rata rentabilitii economice exprim remunerarea capitalului investit, fcnd referire numai la activitatea de exploatare, rata rentabilitii financiare cuantific remunerarea capitalului propriu prin prisma tuturor celor trei tipuri de activitati: exploatare, financiar i extraordinar. Rata rentabilitii financiare are n vedere proveniena capitalurilor, fiind sensibil la structura financiar a ntreprinderii i n mare masur influenat de gradul de ndatorare al ntreprinderii. Evoluia ratei rentabilitii financiare, alturi de politica de dividend influeneaz rata de cretere a ntreprinderii. Creterea ratei rentabilitii financiare, n condiiile unei cote medii de dividend de 100% impune stagnarea creterii activitii ntreprinderii. Dac paralel cu creterea ratei rentabilitii financiare se practic o politic de dividend judicioas, sunt asigurate premisele unei rate de cretere a ntreprinderii superioare celei inregistrate n perioadele precedente. Alegerea variantei de desfurare a activitii ntreprinderii rmne la latitudinea acionariatului, dar esenial este cunoaterea efectului deciziei asupra activitii n viitor. 24

Rentabilitatea unei ntreprinderi nu poate fi analizat independent de aspectele legate de structura sa financiar. Pentru orice ntreprindere prezint interes cunoaterea structurii financiare cu care i poate desfasura o activitate rentabil, precum i cunoaterea nivelului de ndatorare la care poate apela, astfel inct aceasta s nu se reflecte negativ asupra rentabilitii sale financiare. Rata rentabilitii financiare a capitalului propriu pune n eviden randamentul capitalurilor proprii, respectiv al plasamentului efectuat de acionarii societii prin cumprarea aciunilor. n determinarea ratei rentabilitii financiare a capitalului propriu se ine cont de metodologia de calcul a profitului net, ce presupune modul de calcul al amortizrii i provizioanelor, al cheltuielilor deductibile i nedeductibile avute n vedere la determinarea bazei de calcul a profitului impozabil. La determinarea ratei rentabilitii financiare calculate n functie de capitalul propriu apar unele probleme. Ne punem intrebarea daca este corect s luam n calcul capitalul propriu sau capitalul social, sau daca capitalul propriu luat n calcul la determinarea ratei rentabilitii financiare este cel din anul curent sau precedent. De asemenea, o alta intrebare care apare este ce se va intampla, daca n cursul anului au loc modificari ale capitalului social? S-a ajuns la concluzia c este necesar includerea rezervelor alaturi de capitalul social n cazul analizei rentabilitii financiare, iar n cazul n care capitalul social sau capitalul mprumutat s-a modificat pe parcursul anului, trebuie calculate o valoare medie pentru capitalul utilizat. Daca acest lucru este facil n cazul modificrii capitalului social, nu putem spune acelai lucru i despre capitalurile mprumutate. O societate comercial poate fi rentabil, s realizeze profit, dar s nu fie solvabil din cauza lipsei de lichiditi, ca urmare a decalajului dintre incasrile i plile pe care le face n cadrul ciclului financiar. Astfel apare o contradicie, pe de o parte contul de profit i pierdere reflect profit, deci, teoretic, acesta ar trebui s se afle sub forma disponibilitilor bneti. Practic ns, societatea se confrunta cu lipsa disponibilitilor n cas, i aceasta pentru c ntre circuitele vnzri-cumprri i ncasri-pli exist o anumit deconexiune. Se constat c nu putem aprecia activitatea unei firme doar pe baza rezultatelor analizei profitului i a rentabilitii, fiind necesar mbinarea acestei analize cu analiza altor indicatori care s exprime lichiditatea, solvabilitatea i viabilitatea firmei. Un diagnostic economico-financiar complet nu se poate realiza neglijnd cuplul rentabilitate-risc. Riscul este o variabil exogena, antonima rentabilitii. Efectele riscului

25

fiind contradictorii, se pune problema stpnirii unui anumit nivel al riscului pentru a obine rentabilitatea scontat. Riscul poate fi tradus i ca variabilitatea profitului fa de media rentabilitii din ultimele exerciii, ca incapacitatea ntreprinderii de a se adapta n timp i la cel mai mic cost la variaia condiiilor de mediu. ntre risc i rentabilitate se manifest o corelaie direct, n sensul c aversiunea fa de risc determin niveluri sczute de rentabilitate a capitalului investit. n consecint, rentabilitatea se afl sub incidenta strii generale de risc n care intreprinderea ii desfasoar activitatea.

3.1 Analiza ratei rentabilitii comercialeRataTabel 3.6 Nr crt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Cifra de afaceri

rentabilitii

comerciale

exprim

eficiena

activitii

comerciale-lei2007 228,820,421 224,703,003 4,117,418 1.799 105.09 103.50 217,737,579 217,104,351 0.291 5.120

a

ntreprinderii asigurnd legatura dintre profitul i cifra de afaceri net.Elemente 2005 158,552,614CA

2006 225,099,746 215,101,498 9,998,248 4.442 100.90 99.40 223,091,919

(CA))

Chelt aferente cifrei de afaceri ( Ch

154,517,513 4,035,101 2.545

Rezultat din exploatare ( Pr ) Rata rentabilitii comerciale - R c (%) Indicele preurilor (Ip) Indicele costului (Ic) CA recalculat ( CA r ) Chelt aferente CA recalculate ( Ch Rc' Rc''CA r

)

216,399,897 3.000 3.865

n literatura de specialitate exist mai multe moduri de calcul al acestei rate, ns pentru analiza rentabilitii n cazul societii analizate, de morrie i panificaie, am ales urmtorul model: Pr R = 100 CAc n

R =(1gi

c

qv ci=1 n i=1

i i

qv p

)100

i i

Rc

pi ci

26

Analiza ratei rentabilitii comerciale - 2007/2006:c c R c 2006/2005 =R 2006 -R 2005 =1.799%-4.442%= -2.642%

1. Influena modificrii structurii produciei vndute:c gi 2006/2005 =R c' -R 2005 =0.291%-4.442%= -4.151%

2.Influena modificrii preurilor de vnzare unitare: pi 2006/2005 =R c'' -R c' =5.120%-0.291%=4.829% 3.Influena modificrii costurilor de producie unitare:c ci 2006/2005 =R 2006 -R c'' =1.799%-5.120%= -3.321%

Comparnd cu anul 2006, se observ o scdere a ratei rentabilitii comerciale de la 4.442% la 1.8%. Cu toate c cifra de afaceri a crescut cu un procent de 1.65% n anul 2007 se observ o majorare a cheltuielilor aferente cifrei de afaceri cu 4.46% care a condus la un profit din exploatare cu 58.8% mai mic dect cel din exerciiul financiar precedent. n acest sens, factorii direci care au influenat modificarea ratei rentabilitii comerciale sunt modificarea structurii vnzrilor, modificarea preurilor i cea a costurilor. Modificarea structurii cifrei de afaceri a condus la scderea ratei rentabilitii comerciale cu 4.15 puncte procentuale, aceasta se explic prin creterea ponderii sortimentelor a cror rata a rentabilitii comerciale este inferioar ratei medii a rentabilitii comerciale pe total ntreprindere i prin scderea ponderii produselor cu o rat a rentabilitii comerciale superioar ratei medii a rentabilitii comerciale pe total ntreprindere. Creterea preului mediu de vnzare cu 5.09%, care se explic n primul rnd printr-o cretere a calitii produselor, n special la produsele de panificaie proaspata din faina alba, specialitati ca batoane, covrigi, chifle graham, produsele ambalate French Toast i pastele fainoase Thalia, a determinat o cretere a cifrei de afaceri cu 11,082,843 i a ratei rentabilitii comerciale cu 4.83 puncte procentuale. Datorita creterii preurilor medii de aprovizionare, a creterii salariului mediu i a majorarii cheltuielilor cu energia i apa, au crescut costurile unitare, determinand o scadere a ratei rentabilitii comerciale cu 3.32 puncte procentuale. Analiza ratei rentabilitii comerciale - 2006/2005:

27

c c c R2005/ 2004 = R2005 R2004 = 4.442%-2.545%=1.897%

1. Influena modificrii structurii produciei vndute:c gi 2005/2004 =R c' -R 2004 =3.000%-2.545%=0.455%

2.Influena modificrii preurilor de vnzare unitare: pi 2005/2004 =R c'' -R c' =3.865%-3.000%=0.865% 3.Influena modificrii costurilor de producie unitare:c ci 2005/2004 =R 2005 -R c'' =4.442%-3.865%=0.577%

Se constat majorarea ratei comerciale cu aproximativ 1.9% n anul 2006, comparativ cu anul precedent. Aceasta se datoreaz unei creteri mai rapide a profitului operaional (69.46%) n comparaie cu majorarea cifrei de afaceri (41.97%). Creterea ratei a fost determinat de influenele pozitive semnificative ale structurii produciei, a preurilor medii de vnzare pe produse i costurilor de producie unitare de 0.45%, 0.86% i respectiv 0.57%. Contribuia favorabil a modificrii structurii cifrei de afaceri nete este efectul majorrii ponderii produselor mai profitabile dect media pe ntreprindere n anul anterior, French Toast, pastele finoase Thalia, franzela extra, pinea alb, fapt justificat n condiiile modificrii cererii i ofertei pe pia. Scderea costurilor de producie unitare nu a fost generat de scderea calitii produselor, ci de scderea cheltuielilor cu materiile prime i materialele consumate, cheltuielilor administrative i de desfacere. n condiii normale de inflaie, majorarea preurilor de vnzare constituie efectul imbuntirii calitii produselor, situaiei de monopol i poziiei concureniale puternice a ntreprinderii pe pia. Preurile de vnzare au avut o tendint de majorare la produsele de tipul celor ambalate, French Toast, proaspete - pinea alb, pinea graham, franzela extra, paste finoase Thalia, i rulade Almadolce, care dein ponderea majoritar n totalul vnzrilor, efectul fiind majorarea profitului operaional cu 1,584,669 lei i a cifrei de afaceri cu 2,007,827 lei. Majorarea ratei comerciale semnific mbuntirea eficienei activitii comerciale a ntreprinderii i ntrirea controlului costurilor aferente vnzrilor, deci un semnal pozitiv pentru investitori.

28

3.2 Analiza ratei rentabilitii resurselor consumateRata rentabilitii resurselor consumate, denumit i rata rentabilitii costurilor, reflect corelaia dintre profitul aferent cifrei de afaceri i costurile totale aferente vnzrilor.Tabel 2.7 Nr crt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Elemente Cifra de afaceri (CA) Chelt aferente CA ( ChCA

2005 158,552,614 ) 154,517,513 4,035,101 2.611

2006 225,099,746 215,101,498 9,998,248 4.648 100.90 99.40 223,091,919

-lei2007 228,820,421 224,703,003 4,117,418 1.832 105.09 103.50 217,737,579 217,104,351 0.292 -3.100

Rezultat din exploatare ( Pr ) Rata rentabilitii resurselor consum ( R rc ) -%Indicele preurilor (Ip) - % Indicele costului (Ic) - % CA recalculat ( CA r ) Chelt aferente CA recalc ( ChCA r

)

216,399,897 3.092 3.715

R R rc'' (%)n

rc' (%)

Pr R = CA 100 Chrc

R =(

rc

qv p qv ci=1 i=1 n

i i

-1)100

i i

gi R rc ci pi Analiza ratei rentabilitii resurselor consumate - 2007/2006:rc rc R rc 2006/2005 =R 2006 -R 2005 =1.832%-4.648%= -2.816%

1. Influena modificrii structurii produciei vndute:rc gi 2006/2005 =R rc' -R 2005 =0.292%-4.648%= -4.356%

2.Influena modificrii costurilor de producie unitare: ci 2006/2005 =R rc'' -R rc' =-3.100%-0.292%= -3.392%

29

3.Influena modificrii preurilor de vnzare unitare:rc pi 2006/2005 =R 2006 -R rc'' =1.832%-(-3.100)%=4.932%

Rata rentabilitii resurselor consumate a nregistrat o scdere n anul 2006 comparativ cu perioada precedent, scdere bazat pe influenele nefavorabile ale structurii produciei vndute i pe creterea costurilor de producie, creterea preurilor de vnzare avnd o influen pozitiv, ameliornd scderea acesteia. Modificrile din structura vnzrilor au determinat o scdere a ratei cu 4.35%, datorita scderii ponderii produselor vndute cu o rentabilitate fa de costuri mai mare dect rentabilitatea medie fa de costuri nregistrat la nivelul ntregii producii n perioada de referin. Creterea costurilor complete unitare a determinat o reducere a ratei rentabilitii resurselor consumate cu 3.4%. Aceasta este efectul creterii costurilor de achiziie a resurselor materiale, a cheltuielilor cu salariile i a costurilor de distribuie. O evoluie important o are evoluia preurilor de vnzare, care a dus la creterea ratei rentabilitii resurselor consumate cu 4.93%. creterea preurilor de vnzare s-a datorat mbuntirii calitii produselor i de influena factorilor conjucturali, cum ar fi scderea puterii ale concurenilor.

Analiza ratei rentabilitii resurselor consumate - 2006/2005:rc rc R rc 2005/2004 =R 2005 -R 2004 =4.648%-2.611%=2.037%

1. Influena modificrii structurii produciei vndute:rc gi 2005/2004 =R rc' -R 2004 =3.092%-2.611%=0.481%

2.Influena modificrii costurilor de producie unitare: ci 2005/2004 =R rc'' -R rc' =3.715%-3.092%=0.622% 3.Influena modificrii preurilor de vnzare unitare:rc pi 2005/2004 =R 2005 -R rc'' =4.648%-3.715%=0.933%

30

Anul 2006 a nregistrat o majorare a ratei rentabilitii resurselor consumate comparativ cu perioada precedent, cretere bazat pe influenele favorabile ale structurii produciei vndute, creterea preurilor de vnzare i scderii preurilor de producie unitare. Modificrile din structura vnzrilor au determinat o cretere a ratei cu 0.48%, datorit creterii ponderii produselor vndute cu o rentabilitate fa de costuri mai mare dect rentabilitatea medie fa de costuri nregistrat la nivelul ntregii producii i scderii ponderii sortimentelor vndute cu o rentabilitate fa de costuri mai mic dect media nregistrat la nivelul ntreprinderii n perioada de referin. Costurile de producie au cunoscut o scdere la principalele tipuri de produse, pine proaspt, specialiti, produse de patiserie i cofetrie i a determinat o cretere a ratei rentabilitii resurselor consumate cu 0.62%. Modificarea preurilor de vnzare, n sensul creterii acestora a condus la creterea ratei rentabilitii resurselor consumate cu 0.93%. Creterea preurilor de vnzare la produsele de tipul celor ambalate, French Toast, paste fainoase Thalia i rulade Almadolce, care dein ponderea majoritar n totalul vnzrilor, s-a datorat mbuntirii calitii acestor produse precum i creterii cererii pentru produsele ambalate n locul celor proaspete.

3.3 Analiza ratei rentabilitii economiceRata rentabilitii economice pune n eviden performanele utilizrii activului total al unei ntreprinderi, respectiv a capitalului nvestit pentru obinerea acestor performane.Tabel 2.8 Nr crt 1 2 3 4 5 6 7 -lei2007 4,117,418 95,306,939 228,820,421 224,703,003 4.320 1.799 105.09

Elemente Rezultat din exploatare Active totale Cifra de afaceri Chelt aferente CA Rata rentabilitii ec (%) Rata rentabilitii com (%) Indicele preurilor (%)

2005 4,035,101 77,496,544 158,552,614 154,517,513 5.207 2.545 -

2006 9,998,248 79,971,739 225,099,746 215,101,498 12.502 4.442 100.90

31

8 7 8 9 10

Indicele costului (%) CA recalculat Chelt aferente CA recalc Rc' (%) Rc'' (%)

-

99.40 223,091,919 216,399,897 3.000 3.865

103.50 217,737,579 217,104,351 0.291 5.120

n cazul analizei am ales modelul care reflecta eficienta activelor folosite, aceast rata prezentand importanta pentru actionari i creditori financiari. R at = Pr *100 AtC A A t

R at =

CA Pr * *100 At CA

R atRc

gi pi ci

Analiza ratei rentabilitii economice - 2007/2006:at at R at 2006/2005 =R 2006 -R 2005 =4.320-12.502=-8.182% lei

1.Influena vitezei de rotaie a activului: CA 2006 CA 2005 CA 228,820,421 225,099,746 =( )R c = ( )*4.442 = -1.838% 2005 At 2006/2005 At 2006 At 2005 95,306,939 79,971,739 228,820,421 (1.799-4.442) = -6.344% 95,306,939

2. Influena ratei rentabilitii comerciale: CA 2006 R c -R 2006/2005 =(R At 2006 CA gi 2006/2005 =(R 2006 -R At 2006c 2006

)

c 2005

=

2.1. Influena modificrii structurii vnzrilor:c' )= c 2005

228,820,421 (0.291-4.442)= -9.966% 95,306,939

2.2. Influena modificrii preurilor de vnzare: CA pi 2006/2005 =(R 2006 )= c'' -R At 2006 CA c ci 2006/2005 =(R 2006 -R )= 2006 At 2006c'

228,820,421 (5.120-0.291)=11.595% 95,306,939

2.3. Influena modificrii costurilor de producie:c''

228,820,421 (1.799-5.120)= -7.973% 95,306,939 32

n anul 2007, rata rentabilitii economice a activului total a sczut de la 12.5% la 4.3%, fiind cu 65.44% mai mic dect n anul precedent. Aceasta se datoreaz att modificrii profitului aferent cifrei de afaceri care a cunoscut o scdere semnificativ, de 58.82%, ct i creterii activelor totale n aceast perioad cu 19.18%. La creterea activelor totale au contribuit att activele imobilizate, prin realizarea de noi invesii, linii i echipamente tehnologice de panificaie, mijloace de transport, marf, spaii comerciale i capaciti noi de producie ct i activele circulante, n special prin ncasrile din ultimul an, care au crescut cu 59.7%. Analiznd mai departe, influena factorilor direci, aceast reducere a ratei rentabilitii activului total a fost determinat att de scderea vitezei de rotaie a activului total, de la 2.81 la 2.4 numr de rotaii ct i de scderea profitului la un leu cifr de afaceri cu 59.49%. Scderea vitezei de rotaie a activului total a determinat scderea ratei rentabilitii economice cu 1.838 puncte procentuale. O mai mare influen asupra scderii ratei rentabilitii economice a avut-o scderea ratei rentabilitii comerciale, care a condus la reducerea acesteia cu 6.344 puncte procentuale. Aprofundnd influena ratei rentabilitii comerciale, se observ c, factorii care au dus la reducerea ratei rentabilitii economice au fost modificarea structurii vnzrilor i modificarea costurilor de producie. Astfel, modificarea structurii vnzrilor a condus la scderea ratei rentabilitii economice cu 9.966 puncte procentuale. Aceast influen se datoreaz creterii ponderii sortimentelor cu un nivel prevzut al profitului la un leu cifr de afaceri mai redus dect media programat pe ntreprindere i prin scderea ponderii sortimentelor cu un nivel prevzut al profitului la un leu cifra de afaceri superioar mediei inregistrat pe ntreprindere. Costurile de producie au nregistrat depiri la sortimentele care dein ponderea majoritar n cifra de afaceri, efectul fiind reducerea ratei rentabilitii economice cu 7.973 puncte procentuale. Pe de alt parte, preurile de vnzare au nregistrat creteri la majoritatea produselor i au determinat majorarea ratei rentabilitii economice cu 11.595 puncte procentuale. Analiza ratei rentabilitii economice - 2006/2005:at at R at 2005/2004 =R 2005 -R 2004 =12.502-5.207=7.295%

33

1.Influena vitezei de rotaie a activului: CA 2005 CA2004 CA =( )R c 2004 At 2005/2004 At 2005 At 2004 =( 225,099,746 158,552,614 )*2.545 = 1.957% 79,971,739 77,496,544

2. Influena ratei rentabilitii comerciale: CA 2005 R c -R 2005/2004 =(R At 2005 CA gi 2005/2004 =(R 2005 -R At 2005c 2005

)

c 2004

=

225,099,746 (4.442-2.545) = 5.339% 79,971,739

2.1. Influena modificrii structurii vnzrilor:c' )= c 2004

225,099,746 (3.000-2.545)= 1.280% 79,971,739

2.2. Influena modificrii preurilor de vnzare: CA pi 2005/2004 =(R 2005 )= c'' -R At 2005 CA c ci 2005/2004 =(R 2005 -R )= 2005 At 2005c'

225,099,746 (3.865-3.000)= 2.435% 79,971,739

2.3. Influena modificrii costurilor de producie:c''

225,099,746 (4.442-3.865)= 1.624% 79,971,739

Rata rentabilitii economice a activului total a crescut n anul 2006 cu 7.29%, aceasta se datoreaz modificrii profitului aferent cifrei de afaceri care a cunoscut o cretere semnificativ, de 147.78%, creterea activelor totale n aceast perioad cu 3.2%, conducand la scderea acestei rate. La creterea activelor totale au contribuit activele imobilizate necorporale, prin achiziia de noi licene pentru diverse programe informatice, activele imobilizate financiare, prin achiziia de titluri detinute ca imobilizri la SUPER PAST CLUJ NAPOCA, SELECT BUC i COMPAN IAI, i activele circulante, n special prin ncasrile din ultimul an care au crescut de aproape 3 ori, comparativ cu anul precedent. Analiznd mai departe, influena factorilor direci, aceast cretere a ratei rentabilitii activului total a fost determinat att de creterea vitezei de rotaie a activului total, de la 2.05 la 2.81 numr de rotaii ct i de creterea profitului la un leu cifr de afaceri cu 74.53%. Majorarea vitezei de rotaie a activului total a determinat creterea ratei rentabilitii economice cu 1.957 puncte procentuale, dar mai mare influen asupra creterii ratei rentabilitii economice a avut-o majorarea ratei rentabilitii comerciale, care a condus la creterea acesteia cu 5.34 puncte procentuale. 34

Aprofundnd influena ratei rentabilitii comerciale, se observ c, factorii care au dus la reducerea ratei rentabilitii economice au fost modificarea structurii vnzrilor, modificarea preurilor de vnzare i modificarea costurilor de producie. Astfel, modificarea structurii vnzrilor a condus la creterea ratei rentabilitii economice cu 1.28 puncte procentuale. Aceast influen se datoreaz creterii ponderii sortimentelor cu un nivel prevzut al profitului la un leu cifr de afaceri mai mare dect media programat pe ntreprindere i prin scderea ponderii sortimentelor cu un nivel prevzut al profitului la un leu cifr de afaceri inferioar mediei inregistrata pe ntreprindere. Costurile de producie au nregistrat diminuri la sortimentele care dein ponderea majoritar n cifra de afaceri, efectul fiind creterea ratei rentabilitii economice cu 1.624 puncte procentuale. Pe de alta parte, preturile de vnzare au nregistrat creteri la majoritatea produselor i au determinat majorarea ratei rentabilitii economice cu 2.435 puncte procentuale.

3.4 Analiza ratei rentabilitii financiareRata rentabilitii financiare este rata care ajuta investitorii s aprecieze n ce msur investiia lor este rentabil sau nu.

Tabel 2.8 Nr crt 1 2 3 4 5 6 7 8 Profit net

-leiElemente Capital propriu Rata rentabilitii fin (Rf) Venituri totale Activ total Viteza de rotaie a At Gradul de indatorare (k) Rentabilitatea neta a ven totale (%) 2005 3,142,098 55,313,730 5.681 173,814,490 77,496,544 2.243 1.401 1.8 2006 7,832,714 63,629,490 12.310 247,859,633 79,971,739 3.099 1.257 3.2 2007 4,473,534 75,315,942 5.940 250,986,616 95,306,939 2.633 1.265 1.8

Modelul ales n analiza ratei rentabilitii financiare este modelul DU PONT: Rf = Pn 100 Vt Rf = Vt At Pn 100 At Cpr Vt

35

Rf

Vt At At Cpr Pn Vt

Analiza ratei rentabilitii financiare - 2007/2006:R f =R f2006 -R f2005 =5.940%-12.310%= -6.370%

1. Influena vitezei de rotaie a activelor totale: Vt 2006 Vt 2005 At 2005 Pn 2005 Vt =( ) 100= -1.850% At 2006/2005 At 2006 At 2005 Cpr 2005 Vt 2005 Vt At = ( 2006 Cpr 2006/2005 At 2006 At At - 2006 ) 2005 Cpr 2006 Cpr 2005 Pn 2005 100=0.072% Vt 2005

2. Influena factorului de multiplicare a capitalului propriu:

3. Influena profitului net la 1 leu venituri totale Vt At Pn = 2006 ( 2006 Vt 2006/2005 At 2006 Cpr 2006 Pn Pn 2005 - 2006 )100= -4.591% Vt 2006 Vt 2005

Rata rentabilitii financiare s-a diminuat n 2007 cu 6.370 puncte procentuale raportnd la perioada anterioar. Acesta s-a datorat pe de o parte scderii profitului net de la 7,832,714 n 2006 la 4,473,534 n 2007, i pe de alt parte majorrii capitalului propriu cu 42.88%. Scderea profitului, reprezentnd sursa important de finanare a dezvoltrii activitii, conduce la o diminuare a remunerrii participrii acionarilor prin intermediul dividendelor. Avand n vedere acest model de analiz, unul din factorii directi care influeneaz modificarea ratei rentabilitii este viteza de rotaie a activului total, care diminundu-se cu 15%, determin o scdere a ratei rentabilitii financiare cu 1.85 puncte procentuale. Creterea gradului de ndatorare cu 0.68% care s-a datorat unei creteri mai rapide a activului total dect cea a capitalului propriu, avnd ca efect creterea randamentului capitalurilor investite, a determinat creterea ratei rentabilitii financiare cu un 0.072%, iar scderea rentabilitii nete a veniturilor totale a condus la scderea ratei financiare cu 4.59%. Modificarea rentabilitii nete a veniturilor totale s-a datorat att scderii profitului

36

net pe anul 2007 cu 42.88%, ct i unei uoare creteri a veniturilor totale, respectiv cu 1.26%. Analiza ratei rentabilitii financiare - 2006/2005:R f =R f2005 -R f2004 =12.310%-5.681%= 6.629%

1. Influena vitezei de rotaie a activelor totale: Vt 2005 Vt 2004 At 2004 Pn 2004 Vt =( ) 100=2.169% At 2005/2004 At 2005 At 2004 Cpr 2004 Vt 2004 Vt At = ( 2005 Cpr 2005/2004 At 2005 At 2005 At 2004 ) Cpr 2005 Cpr 2004 Pn 2004 100= -0.808% Vt 2004

2. Influena factorului de multiplicare a capitalului propriu:

3. Influena profitului net la 1 leu venituri totale Vt At At = 2005 ( 2005 Cpr 2005/2004 At 2005 Cpr 2005 Pn Pn 2004 - 2005 )100=5.268% Vt 2005 Vt 2004

Rentabilitatea financiar cunoate o cretere important n 2006, de la 5.681% n anul 2005 la 12.31% la sfritul anului 2006, ducnd la creterea performanelor economicofinanciare ale sociatii. Acesta se datoreaz unei creteri mult mai accelerate a profitului net, de pn la 150% comparativ cu creterea capitalului propriu de numai 15%. Majorarea rezultatului exerciiului a fost determinat de optimizarea activitaii organizrii interne, a gestiunii comerciale, o mai buna gestiune a stocurilor i nu n ultimul rnd creterii calitii produselor. Avnd n vedere modelul de analiz prezentat, se observ c o influen pozitiv asupra creterii ratei rentabilitii financiare o are creterea vitezei de rotaie a activului total i creterea rentabilitii nete a veniturilor totale. Creterea vitezei de rotaie cu 39.18% a determinat o majorare a ratei rentabilitii financiare cu 2.169 puncte procentuale. La fel, majorarea ratei rentabilitii nete a veniturilor totale cu 74.8% a condus la modificarea ratei rentabilitii financiare n sensul creterii acesteia cu 5.268 puncte procentuale. La creterea acestei rate a rentabilitii nete a veniturilor totale a contribuit majorarea profitului n perioada analizat, cu 150%, n schimb creterea veniturilor, cu 42.6%, ducnd la reducerea acesteia.

37

Gradul de ndatorare al firmei scade de la 140% la 125.7%, influennd diminuarea ratei rentabilitii financiare cu 0.8 puncte procentuale.

3.5 Analiza pragului de rentabilitate i a riscului din exploatare i financiarTabel 2.9 Nr crt 1 2 3 4 5 6 -leiIndici (%) Indicatori CA neta Cheltuieli variabile Ch var la 1 leu CA Cheltuieli fixe CA critica Perioada critica 2005 158,552,614 102,727,764 0.648 32,785,405 93,116,447 211 2006 225,099,746 136,278,449 0.605 41,049,523 104,031,775 166 2007 228,820,421 138,566,251 0.606 43,676,110 110,731,569 174 2006/2005 141.97 132.66 93.44 125.21 111.72 78.69 2007/2006 101.65 101.68 100.03 106.40 106.44 104.71

Cifra de afaceri la prag, adic punctul care exprim acel nivel de activitate pentru care firma nu obine nici profit nici pierdere ajunge la o valoare de 110,731,569 n 2007, fiind cu 51% mai mic dect cifra de afaceri efectiv, acesta inseamn c n 2007 firma a desfaurat o activitate confortabil. Putem spune acelai lucru i despre activitatea desfurat n ceilali doi ani, cifra de afaceri efectiv a devansat cifra de afaceri critic cu 53%, iar n 2005 doar cu 41%. Pentru a nu nregistra pierderi, Vel Pitar trebuia s obin o cifr de afaceri de cel putin 104,031,775 n 2006 i de 110,731,569 n 2007, ceea ce s-a i ntamplat, de unde rezult eficiena activitii desfsurate. n 2007 ziua la care se atinge pragul de rentabitate este a 174-a din an, adica n luna mai. n anul 2005 pragul de rentabilitate s-a atins n 211-a zi, iar n 2006 situatia se imbunatateste, numarul de zile scazand cu 21.31%, ajungand la 166-a zi.Tabel 2.10 Nr crt 1

Elemente Indicatorul de pozitie: -absolut - (lei) -relativ - ' (%)

2005

2006

2007

65,436,16770.27

121,067,97 1116.38

118,088,852106.64

2

Coef de elasticitate - e

2.52

1.94

1.94

38

Valoarea indicatorului de poziie crete n 2006 comparativ cu anul precedent, iar coeficientul de elasticitate scade n aceast perioad, ceea ce semnific o scdere a riscului din exploatare. n 2007, riscul crete cu un procent nesemnificativ, aceasta datorit unei creteri a cifrei de afaceri critice cu 6.44%, comparativ cu creterea cifrei de afaceri nete cu 1.65%.

Cap 4. Strategii si soluii de mbuntire a activitii 4.1. Soluii propuse, cuantificarea costului si efectelorPrezenta lucrare, intitulat "Analiza rentabilitii societii comerciale", are ca obiectiv o analiz economico-financiar corect i realist ntreprins, care s ptrund n esena fenomenelor ce caracterizeaz activitatea firmei i n mod deosebit a determinrii i nterpretarii performanelor ntreprinderii pe baza rentabilitii. n concluzie, apreciez activitatea desfurat de ctre SC Vel Pitar S.A ca fiind una pozitiv n ceea ce privete dinamica i structura rezultatului n perioada analizat,

39

cunoscnd performana maxim n anul 2006, cnd a nregistrat un profit net de 7,832,714 lei, cu peste 140% mai mare dect n exerciiul anterior. Principalele evenimente cu influen pozitiv asupra profitului obinut din activitatea de baz a reprezentat-o creterea ariei de distribuie a produselor societii n condiii profitabile i stabilizarea unui portofoliu de clieni cu potenial deosebit, mbunatatirea calitii produselor, Vel Pitar oferind astzi clienilor si produse de cea mai bun calitate, creterea gradului de calificare a personalului, utilizarea de echipamente performane i eficiene, precum i poziionarea n piaa specific de produse la preuri competitive i adaptate ateptarilor consumatorilor. n anul 2007, profitul nregistrat a cunoscut o diminuare cu 42%, comparativ cu perioada precedent, n condiiile n care cifra de afaceri s-a meninut aproximativ la aceeai valoare. De menionat c n anul 2007 rezultatele economico-financiare ale societii au fost influienate negativ de urmatorii factori: inflaie (o cretere a preurilor la produsele de morrit i panificaie cu 5%, spre deosebire de exerciiul precedent, cnd creterea preurilor la aceste produse a fost de 0.9%), creterea costurilor cu for de munc, resurse limitate de gru, n special din cauza secetei, deprecierea monedei naionale.

Grafic 4.1 - Evolutia rezultatului net i a marjei brutelei 60,000,000 50,081,839 lei 50,000,000 40,000,000 29,553,352 lei 30,000,000 20,000,000 10,000,000 0 2005 2006 2007 7,832,713 lei 3,142,098 lei 4,473,534 lei Marja bruta Rezultatul net 45,897,723 lei

40

Rezultatele pot fi mbuntite, astfel, pentru majorarea profitului n anul 2007, propun creterea volumului de activitate prin creterea cantitii de produse fabricate i vndute i printr-o majorare mai blnda a preurilor dac piaa permite acest lucru. De asemenea, se va lua n calcul o reducere a costurilor far a afecta n schimb calitatea produselor. n ceea ce priveste marja brut din vnzri, sau profitul operaional, acesta a cunoscut o evoluie mbucurtoare n 2006, reprezentnd 22% din cifra de afaceri i este cu 69% mai mare comparativ cu cea din anul anterior. Acest lucru reprezint un punct forte pentru ntreprindere, ntrucat acesta presupune creterea cererii i implicit majorarea cantitii vndute a produselor Vel Pitar. O consecin a creterii cererii este reprezentat de o uoar tendin de cretere a preurilor de vnzare a anumitor categorii de produse care dein ponderea majoritar n totalul vnzrilor, aceste sortimente fiind produsele de panificaie proaspat din fin alb, specialiti ca batoane, covrigi, chifle graham, produsele ambalate French Toast i pastele finoase Thalia. De asemenea, reducerea preurilor de achiziie a materiilor prime i nzestrarea cu sisteme eficiente i profesionale de producie i distribuie sunt factori care au contribuit la reducerea costurilor de producie i prin urmare la majorarea marjei brute. n schimb, n 2007 marja brut din vnzri scade cu 8% fa de anul 2006 i reprezint 20% din cifra de afaceri. Acesta este o consecin, n primul rand a inflaiei, determinnd scderea cererii i implicit a cantitii vndute a produselor care nu sunt considerate tocmai de baz, cum ar fi biscuiii ambalai, biscuii vrac, napolitane, pastele finoase cu ou Thalia, dar i a costurilor de producie care au nregistrat depiri la principalele tipuri de produse, ducnd la micorarea profitului operaional. n perioada analizat au nregistrat o cretere semnificativ n special cheltuielile cu utilitatile, energia i apa folosit n procesul de producie i cheltuielile cu manoper. n ceea ce priveste ratele de rentabilitate, se constat o evoluie cresctoare a acestora n perioada 2005/2006, ca n perioada 2006/2007, acestea s cunoasc o scdere considerabil.

41

Grafic 4.2 Evolutia ratelor de rentabilitate

5.940% Rata rentabilitatii fin 12.310% 5.681% 4.320% Rata rentabilitatii ec 12.502% 5.207% 2007 Rata rentabilitatii resurselor consum 1.832% 2.611% 1.799% 4.442% 2.545% 2.000 4.000 6.000 8.000 10.000 12.000 14.000 % 4.648% 2006 2005

Rata rentabilitatii comerciale

0.000

Anul 2006 aduce o cretere a ratelor de rentabilitate, exprimnd astfel eficiena politicii comerciale a ntreprinderii, a consumului de resurse aferent vnzrilor precum i cea a activelor folosite. n anul 2007, reducerea ratei rentabilitii comerciale i cea a resurselor consumate a fost consecina majorrii costurilor unitare de producie, dar i a modificrii structurii n sensul creterii acesteia privitoare la ponderea produselor cu un nivel i un ritm de cretere a eficienei mai mare dect cele medii.

Tabel 4.3 Rezultatele analizelor factoriale a ratelor de rentabilitate Nr crt 1c

Elemente

2005-2006 1.90% 0.46% 0.87% 0.58% 2.04% 0.48% 0.62% 0.93% 7.30% 1.96%

2006-2007 -2.64% -4.15% 4.83% -3.32% -2.82% -4.36% -3.39% 4.93% 8.18% -1.84%

R , din care datorita: g 1.1 p 1.2 c 1.3 2 Rrc, din care datorita: g 2.1 c 2.2 p 2.3 at 3 R , din care datorita: CA / At 3.1

42

3.23.2.1 3.2.2 3.2.3

44.1 4.2 4.3

R c , din care datorita: g p c Rf , din care datorita: Vt/At At/Cpr Pn/Vt

5.34%1.28% 2.44% 1.62%

-6.34%-9.97% 11.60% -7.97%

6.63% 2.17% 8.80% 5.27%

-6.37% 1.85% 0.07% 4.59%

Pentru anul 2007, propun n vederea majorrii acestor rate creterea mai rapid a profitului n comparaie cu majorarea cifrei de afaceri, a activului total sau a capitalului propriu. Acesta presupune sporirea calitii produselor prin perfecionarea tehnicii, adic noi investiii n tehnologii de prelucrare i folosirea tuturor capacitilor de producie existente, mbuntirea i ridicarea nivelului tehnic al produciei, ridicarea calificrii personalului muncitor, modificarea fertilitii pmntului. n concluzie, putem afirma c S.C Vel Pitar S.A este o firma profitabil, rentabil i competitiv, mentinandu-i poziia de lider pe piaa de panificaie i morrit din Romania.

4.2 Sinteza SWOTPunte forte Puncte slabe

43

Societatea Vel Pitar i intrete poziia de lider al pieei de panificaie i morrit din Romania; Cifra de afaceri a cunoscut o majorare continu, acesta datorita: o mbuntirii calitii produselor; o creterii gradului de calificare i stimulare a personalului; o realizarea de produse noi; Desfurarea activitii n condiii de profit att pentru activitatea de exploatare, ct i n activitatea financiar; Indicatori ai echilibrului financiar cu un nivel ridicat, de unde rezult risc financiar minim, chiar inexistent; Politica agresiv de marketing, ceea ce a dus la creterea cifrei de afaceri i a cotei de pia; Profitabilitate mare a activelor totale, ceea ce justifica politica de fuziuni adoptata de companie; Situaie favorabil a echilibrului financiar; n plus, a crescut excedentul de trezorerie; Oportunitati Ptrunderea cu succes pe noi piee, chiar i pe cele externe n perspectiva aderrii Romniei la UE; Posibilitate de cretere prin fuziunea cu noi societi; Existena cererii de noi produse pe pietele existente

Scderea profitului brut n anul 2007 cu 42.3%, comparativ cu 2006; Scderea volumului fizic al vnzrilor n 2007 datorit creterii preurilor; Diminuarea ratelor de rentabilitate n perioada 2006/2007; Nu a acordat dividende n ultimii ani, ceea ce diminueaza atractivitatea aciunilor emise;

Amenintari Concurena autohton, cu grad mare de atomizare; Ateptrile pesimiste privind asiguarea materiei prime gru, datorit secetei din vara anului acesta; Concurena straina, numarul mare de producatori de pine de talie mic, mai adaptabili cerinelor pieei;

44