Text Tibpal

Post on 30-Sep-2015

212 views 0 download

description

t

Transcript of Text Tibpal

Dramaturginis projektas Sala

e st n spatele acestor antrenamente? Le foloseti zilnic, ca actor?

Nu le folosesc zilnic. Eu am nceput s fac teatru la Figura Studio, care este un teatru experimental, unde micarea e la fel de important ca i textul sau orice alt form de exprimare. Am luat parte la destul de multe workshop-uri, la nceput, n anii `90, n Ungaria. i unul dintre ele a fost cel de dans-contact, dou sptmni intensive de dans-contact, iar genul acesta de expresie m-a captivat i am nceput s mi dezvolt toat munca scenic pe care o fac de 25 de ani, folosind atenia corporal despre care am nvat acolo, experimentnd pe mine i cu alii n diferite ocazii. Micarea propriu-zis s-a transformat n atenia corporal. Pe scen este foarte mare nevoie ca, prin atenia corporal, s fii ct mai liber pentru c atunci poi s reacionezi n timp ct mai scurt la impulsurile pe care le primeti din partea partenerilor, din partea publicului. i eu cred c sunt foarte importante micarea i atenia corporal.

Atenia e un lucru pe care l-ai dobndit n timp, nu?

Da, mai nti ne contientizm corpul, apoi are loc o eliberare. Te eliberezi i atenia trebuie s vin de undeva din afar. Din afar simi cum i se produce o atenie continu asupra corpului.

tibor4Ce nseamn pentru tine, ca actor, echilibrul minte-corp-suflet?

E baza, dar nu numai pe scen, este baza fiinei umane. Ca s poi s fii liber i ct mai bine pregtit s reacionezi, trebuie s fii pregtit din toate aceste puncte de vedere. i asta nu vine de la sine, trebuie s lucrezi cu ele, ca s ajung s fie ntr-o relaie, altfel nu ai echilibru.

Crezi c studenii, actorii n devenire folosesc acest echilibru? Ct de important este acest lucru pentru formarea lor?

Nu tiu cum e acum n facultate, cel puin la Tg. Mure nu prea cred c dau atenie acestui echilibru. Poate c nici nu e nevoie sau posibil poate c acest echilibru devine important n timp. Nu tiu. Eu cred c facultatea ar trebui s fac n aa fel nct s existe mai multe tehnici. S nu fie o singur modalitate de nvare. S aduc meteri ct mai muli, pentru a crea posibilitatea mai multor ntlniri ntre studeni i aceti meteri, care au deja o perspectiv concret.

Ce crezi c e important n teatru s spun/nsemne ceva sau s transmit ceva? n ce msur trebuie s coexiste acestea dou?

Eu cred c trebuie s fie ambele ca s transmit trebuie s aib ceva de spus. Nu poate s transmit fr s aib o problem, fr ca cei care fac teatru s aib problema, care trebuie s ajung la spectatori.

Eti unul dintre cei mai apreciai actori de la Teatrul Tamasi Aron, cnd ai simit c ai devenit cu adevrat actor?

Depinde ce nseamn actor adevrat. Nu tiu ce nseamn. Ar fi o limitare s ncercm s definim. Revin la ce am spus adineauri. Dac eu am o problem i trebuie s am ntotdeauna o problem atunci caut prin ce metode pot s mpart aceast problem. Nu caut soluii, pentru c poate soluia mea nu e valabil i pentru tine. Eu nu cred n soluii puse pe stativ:asta e soluia. Dar important e ca problema s fie spus, n aa fel nct spectatorul s ncerce s caute singur o soluie, fiecare cu ce are n bagaj.

Teatrul ntotdeauna trebuie s fie la zi, i prin problemele pe care le ridic, dar i prin uneltele pe care le folosete, de asta e viu i actorul nu moare niciodat, are mereu treab, trebuie s i rennoiasc tot timpul atenia cu care caut noi forme, noi mijloace prin care s atrag, s i pun ntrebrile care trebuie. Asta m intereseaz i pe mine.

Ce te ine nc n via pe scen?

Eu sper s m in nc mult vreme acel ceva Teatrul ntotdeauna trebuie s fie la zi, i prin problemele pe care le ridic, dar i prin uneltele pe care le folosete, de asta e viu i actorul nu moare niciodat, are mereu treab, trebuie s i rennoiasc tot timpul atenia cu care caut noi forme, noi mijloace prin care s atrag, s i pun ntrebrile care trebuie. Asta m intereseaz i pe mine. Pe de alt parte m intereseaz continuitatea unui limbaj teatral pe care l-am nceput acum 25 de ani, pentru c acesta e marele avantaj al unei trupe de teatru. Nu gndete numai prin spectacole. Spectacolul e un lucru, dar pentru mine e din ce n ce mai important limbajul teatral i continuitatea lui, formele, mecanismul teatrului, cum funcioneaz. Dac lucrezi de unul singur i doar faci spectacole, dar nu exist acest laborator de teatru atunci atenia i se limiteaz i nu ai cum s cercetezi mai n profunzime mecanismul teatrului.

Ce anume te-a determinat s faci aceast meserie? De unde a pornit totul?

A venit aa din ntmplare, eu m-am fcut actor din ntmplare serios vorbesc. Eu nu am fcut coal. Am devenit actor de pe o zi pe alta, aa pe hrtie. Am nceput pregtirea i numai dup 15-20 ani am urmat studiile universitare i am terminat facultatea. Deci la mine totul a avut un traseu total diferit fa de ali actori.

Dar mi se pare fabulos. Cum simte un om, care se trezete ntr-o zi i i zice sunt actor. Chiar mi se pare ceva de altundeva

n `90 cnd s-a nfiinat instituional teatrul Figura Studio din Gheorgheni, s-a dat un examen pentru actori i, fiindc nainte de `90, nu erau multe locuri la actorie la Tg. Mure, doar un loc pentru biei i unul pentru fete, s-au acumulat multe talente sau energii. Era lips mare de actori tineri. Atunci s-a dat un concurs pentru a se ocupa 10 posturi de actori i m-am prezentat i m-au luat.

De ce?

De ce m-au luat?

Nu, de ce te-ai prezentat?

Pentru c simeam c am energii n plus de dat, c am nevoie de spaiu Nu tiam ce e teatrul. Eu m-am nscut n Trnveni, acolo am trit pn la vrsta de 23 de ani, cu armata i civa ani petrecui i prin alte locuri Dar departe de teatru. ntotdeauna simeam c am nite energii pe care am nevoie s le mprtesc. Aveam o formaie de muzic, o formaie eram doi cu chitar acustic i cntam n excursii, cnd mergeam cu cortul. i fceam o atmosfer seara nu erau alte forme de distracie pe atunci i s-au acumulat energii tocmai din cauza dictaturii, din cauz c erau limitate posibilitile unde s te desfori. i mereu simeam c trebuie. Am auzit anunul i am zis asta e. m duc. ncerc, nu am nimic de pierdut. i tocmai energiile astea le-a vzut Bocsardi, pentru c el i Tompa Gabor erau cei care au fcut concursul, ei au depistat energiile, le-am plcut, m-au luat i atunci am nceput primii pai. O lume absolut nou.

M intereseaz continuitatea unui limbaj teatral pe care l-am nceput acum 25 de ani, pentru c acesta e marele avantaj al unei trupe de teatru. Nu gndete numai prin spectacole. Spectacolul e un lucru, dar pentru mine e din ce n ce mai important limbajul teatral i continuitatea lui, formele, mecanismul teatrului, cum funcioneaz. Dac lucrezi de unul singur i doar faci spectacole, dar nu exist acest laborator de teatru atunci atenia i se limiteaz i nu ai cum s cercetezi mai n profunzime mecanismul teatrului.