A Text

download A Text

of 150

 • date post

  09-Apr-2018
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of A Text

 • 8/8/2019 ArsenieBocaCuvinteVii.omiliiIndrumariPrediciDuhovnicesti Text

  1/150

  CUVlNTE Vtl 9

  TANARUL BOGAT-l-

  Un tanar framantat de intrebari; de cea mai mare intrebare: ce safac sa motenesc viaja cea venica ? Auzise de Proorocul". Se apropiede Mantuitorul cu cuviinta, ca unul ce era de neam bun:

  ~ OM

  q

  f

  - Inva{atorule bune, ce sa fac sa motenesc via$a cea venica ?Mantuitorul ii intrerupe intrebarea: Ce ma numeti bun - singurDumnezeu e bun". - Ca i cand ar fi vrut sa-1 corecteze de mai inainte inparerea ce-o avea tanarul despre bunatate sau chiar despre bunatatea sa.(Sunt oameni care se bat in piept ca-s cinstiji. Aa o fi; dar sa nu creadaca cinstea e numai atata cata o au ei. Cinstea i bunatatea cata o avemnoi e o masura prea mica fafa de marimea ei adevarata, cum sunt acesteanumai la Dumnezeu). lata cum il ridica dintr-o data la o infelegere maiadevarata despre bunatate. Mantuitorul tia sigur ca tanarul nu-Lcunoate, ci-L socotete numai ca pre un Prooroc in Israel.

  - tii poruncile Legii ?" (i i le spune Mantuitorul pe scurt: sa nucurveti, sa nu ucizi, sa nu furi i celelalte; incepe cu porunca ce 1-arprimejdui mai mult - tanar fund.) Deci daca vrei sa intri in viaja, Jineporuncile. Tanarul voind sa se indrepteze" - unii din paring spun:vrand sa se laude inaintea Mantuitorului, marturisete ca toate acesteale-a pazit din tinerejele sale. E de crezut; familiile alese pazesc poruncilelegii. Totui tanarul acesta, dei implinise poruncile, staruia in elnemuljumirea cu sine insui i cu omeneasca sa bunatate.

  - Vrei sa fii desavarit ? Mergi vinde-Ji averile tale i le impartesaracilor i vei avea comoara in cer, i vino urmeaza-Mi Mie !"

  La nimeni pana aci n-a cerut Iisus sa-i vanda averile ! Tanarulvoia mai mult decat intrarea in viaja, de pe urma implinirii poruncilor.

  Vrei sa fii desavarit 7" - implinete sfaturile !Pe cuvantul acesta se intemeiaza calugaria !

 • 8/8/2019 ArsenieBocaCuvinteVii.omiliiIndrumariPrediciDuhovnicesti Text

  2/150

  10 PARINTELE ARSENIE BOCA1

  .*

  Deci iata ce fagaduinta dau calugarii: ca implinesc mai mult decatporuncile; se fagaduiesc sa implineasca sfaturile: al saraciei, al vietuiriicurate i al urmarii Mantuitorului, ascultatori facandu-se lui Dumnezeui povajuitorilor lor.

  Aci tanarul, luat oarecum pe neateptate, nu i-a dat seama Cine ilcheama i la ce il cheama. N-a adancit raspunsul Mantuitorului i aplecat intristat

  Mantuitorul, dand din cap, a vazut ca era lipit cu inima de bogajiei n-a cugetat destul de adanc. i a zis ucenicilor cuvantul acesta: Cat

  n'-'3

  ftr*.

  tttt

  E*^

  &:"-"*

  m*Uf.-|r-f^p-L

  Ti!:'-"-U

  $$z

  ' tT-}-&

  !

  '- -jS3

  de anevoie vor intra bogajii in Imparatia lui Dumnezeu", - gandindu-sela ispitele i primejdiile bogatiei. Atunci au zis ucenicii: Doamne, darcine poate sa se mantuiasca ?" Era credinta la cei vechi ca bogatii se potmantui mai uor, ca unii ce au miei i boi i pot aduce jertfe, pe cand ceisaraci n-au de unde aduce jertfe.

  Ceea ce la oameni e cu neputinja, e cu putinta la Dumnezeu !"Jertfele oamenilor nu pot sa-i mantuiasca, ci numai jertfa de pe Cruce aMantuitorului ne este data spre mantuire

  Intelesul boga^iei:Nu saracia te mantuiete, nici bogatia nu te osandete; precumnici bogatia nu te mantuiete, nici saracia nu te osandete, ci cum aisufletul tau i fata de bogajie i faja de saracie. Eti sarac i zorit cugandul dupa avere, iata ca nu te mantuiete saracia ta. Eti bogat, dardesfacut cu inima de bogajia ta, iata ca nu te primejduiete bogatia ta.Cum stai cu sufletul i fa^a de una i fa$a de alta, de la asta atarnamantuirea sau osanda ta.

  lata imparati care s-au mantuit: sfantul imparat Constantin imaica sa, Elena; imparateasa Irina; sfantul loan Guradeaur era de neaminalt i avand bogajie; sfantul Vasile avea bogatie, dar avea inimadezlipita de ea i traia ca i cum n-ar fi avut-o. Sfantul Vasile a intemeiatdin averea sa primul spital.

  Maica Domnului nu era o ceretoare. Sfantul Marcu avea case inIerusalim. Pescarii aveau oameni angajaji.

  Mai departe tim din predanie despre tanarul acela, ca dupaRastignirea Mantuitorului i dupa inviere, dovedindu-i dumnezeirea Sa,dupa Inaljare i dupa Pogorarea Duhului Sfant, a auzit i el despre toateacestea i abia atunci i-a dat seama cine era Cei cu care vorbise el i nuL-a injeles. Iar cand a vazut uciderea lui tefan i linitea lui cereasca,

  i

  i

  i

 • 8/8/2019 ArsenieBocaCuvinteVii.omiliiIndrumariPrediciDuhovnicesti Text

  3/150

  wcuvinte vii 11

  precum i propoveduirea pe fata i fara nici o frica a Apostolilor, a venitacasa 1 s-a martunsit cretin,Iisus. andu-se de toate, aa cum tl sfatuise

  Sambata. Rezumat omilia25.XI.1946 LP.S. Mitropolit Nicolae Balan

 • 8/8/2019 ArsenieBocaCuvinteVii.omiliiIndrumariPrediciDuhovnicesti Text

  4/150

  12 PARINTELE ARSENIE BOCA

  ttMANATI MAI ADANC !-2-

  :;

  Cu aceste cuvinte a sfarit Iisus zdroaba de toata noaptea a unorpescari, intorcandu-o intra o aa bucurie, incat printr-insa au cunoscut caIisus e Dumnezeu, Stapanul marilor i al vietajilor dintr-insa.

  Oricine dintre noi poate ca s-ar mul^um! cu atata; cu bucuria caDumnezeu i-a ajutat la necaz, cu recunotin$a pentru un moment.Simon pescarul a mai facut ceva: i-a sim|it toata nevrednicia sa

  de om in preajma lui Dumnezeu, i, neputand scapa de sim^amantulnevredniciei, a spus o vorba, care poate fi i potrivitS i nepotrivita:

  **Doamne, iei de la mine, ca om pacatos suntDomnul, nu numai ca nu 1-a ascultat sa se duca de la el, dar 1-a

  chemat la Sine, printre primii ucenici. L-a chemat din marea petilor,unde n-a avut necaz decat o noapte, in marea societajii omeneti:apostol, pescar de oameni, unde necazurile Evangheliei" Jin toata viaja.Ca pescar de oameni, ca vestitor al Evangheliei lui Dumnezeu, s-aindoit de cateva ori in misiunea sa. Odata - dorind el - Iisus 1-a chematpe valuri. In curtea lui Pilat de trei ori s-a lepadat de Iisus. Iar ultimadata - spune o predanie - Petru, vazand urgia prigoanei lui Neron-Cezarul, a fugit, vrand sa scape. Atunci, spune predania, Iisus i s-a aratatmergand spre cetate. Petru-pescarul", cum il numeau cretinii in ascuns- L-a intrebat: Unde mergi Doamne ?" Iar Iisus i-a raspuns: Merg laRoma sa ma rastignesc a doua oara !" Petru i-a injeles greala i dojanape care i-a facut-o Iisus.

  Intors de Dumnezeu iarai la misiunea sa, la necazurile morjiipentru Viaja, sigur ca, - dupa cuvantul ce-1 auzise odinioara: mana maiadanc" - a simjit din nou nevrednicia sa de om i bucuria pe care i-afacut-o Dumnezeu, bucurie care a covarit necazul firii, cu adancurilerostului dumnezeiesc. In necazurile, pline dfe bucurie, ale Evangheliei,mult mai multa roada a adus cretinatajii moartea sa muceniceasca

  +

  pentru Iisus, decat daca i-ar fi crujat viaja pentru sine.

  I^M

 • 8/8/2019 ArsenieBocaCuvinteVii.omiliiIndrumariPrediciDuhovnicesti Text

  5/150

  55CUVtNTE Vll55 13

  lata ce rosturi au avut cuvintele lui Iisus mana mai adanc", invia^a i misiunea ucenicului Sau Petru-Pescarul55

  55

  Ce invajaminte putem desprinde noi din cuvantul lui Iisus:manaji mai adanc" ?

  - Ca in toata stradania noastra buna, sa manam mai adanc.Necazul, piedicile sau incercarile sunt puse ca sa le trecem, iar nu ca sane oprim sau sa ne intoarcem pagubai.

  - Incercarile de tot felul sunt binecuvantate de Dumnezeu itrimise oamenilor, cu rostul ca din prilejul lor sa ne intalnim cu El, cacide la El primim puterea neobinuita, care intoarce necazul in bucurie.

  - Ca intotdeauna, ori de cate ori ne intalnim cu Dumnezeu innecazuri, toate sunt chemari de-a-I fi mai aproape, de-a-I fi ucenici, de-anu tacea binefacerile Sale catre noi, - Ca mare trebuinja au oamenii,confra^ii notri, de marturia noastra, precum ca in incercari e maiaproape Dumnezeu de noi i noi de EL

  - Sa manam deci mai adanc rosturile viejii acesteia i ale tuturorincercarilor ei, ca sfaritul lor e moartea pacatului i intalnireanedesparfita cu Dumnezeu.

  - Ca fara gasirea lui Dumnezeu in incercarile viefii, viaja noastraar fi o noapte de zdroaba zadamica, mai zadamica decat odinioara cea alui Simon pescaruLNu pricepem viaja fara Dumnezeu. Dar II pricepem pe Dumnezeudin necazurile viejii - bune toate - i din ele propoveduim peDumnezeu.

  - i propovedui$i-L i voi

  Sambata5.IX.48 Dumineca; Luca 5,1-1

 • 8/8/2019 ArsenieBocaCuvinteVii.omiliiIndrumariPrediciDuhovnicesti Text

  6/150

  14 PARINTELE ARSENIE BOCA

  O INTREBARE IUBIRII-3-1

  Caci aa a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Fiul SauCel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nupiara, ci sa aiba via|a venica" (loan 3,16).

  t

  i

  - De ce L-a dat Dumnezeu pe Fiul Sau, Iisus, spre jertfa, 99i incajertfa de cruce" ?

  - Pentru ca singurul grai care mai poate razbi pana la inimaoamenilor, s-a dovedit ca nu mai ramane altul, decat Jertfa Cuiva pentruei.

  ?!

  W%

  $?i-'i

  --,7*

  fos

  m.-,>"*

  ~~i

  i

  Sr-B=6iPr :,j'

  Cand moare cineva pentru tine, pe acela nu-1 po^i uita niciodata.La inceputul unuia dintre razboaie ieise o lege ca po|i lipsi de la

  razboi daca iji gaseti un inlocuitor. Greu de gasit inlocuitor la moarte.Era undeva un om, cu o casa de copii, dar necredincios i trebuia sapiece la razboi. Cand la plecare, iata vine la el un tanar i-i spune: Eusunt singur, chiar daca mor dupa mine nu plange nimeni; merg eu inlocul d-tale la razboi !" S-a dus tanarul. Dupa oarecare vreme tanarulcade rank de moarte i cum ajunge acasa moare.

  Mormantul sau era mereu impodobit cu flori i nimeni nu tia cinei le pune, pana cand intr-o noapte a fost gasit necredinciosul ca-i duceaflori la mormant

  - Bine, dar tu nu crezi in Dumnezeu !- Ba acum cred