text integral (Word)

download text integral (Word)

of 4

 • date post

  07-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  226
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of text integral (Word)

Bibliotecicolare/

Biblioteci tradiionale

MOTTO:

Fiecare om primete dou feluri de educaie :

una dat de alii i

alta mult mai important, pe care i-o face singur.

(Gibon)Biblioteca i oamenii ce o slujesc (bibliotecarii) i au rolul lor, adesea netiut n societatea contemporan.

Aflat sub semnul automatizrii, a zeului calculator i a altor mijloace de informare, bibliotecile triesc procesul de tranziie de la biblioteca pe hrtie cu cri din vremuri mai mult sau mai puin uitate, la cea automatizat.

Interesul pentru citit nu vine de la sine, ci se formeaz printr-o munc a factorilor educaionali (familia, coala i implicit bibliotecarul), o munc ce presupune rbdare, perseveren, voin. Rolul bibliotecarului nu se reduce la gestul de a da i de a prelua cri, de a crete un cititor pentru bibliotec, ci st i sub semnul unui demers al modestiei, al bunului sim, al universului magic n care triesc, acela al crilor.

Crile vor fi rsfoite i citite cu mult nesa de ctre copiii notri dac, noi bibliotecarii, mpreun cu cadrele didactice vom ti s le deschidem inima i sufletul ctre lectur.

Cine a nvat s-i fac din carte un prieten credincios va fi bogat toat viaa.

Pe alt plan, lectura este un mijloc de creare, recreere i devenire a personalitii umane, de sensibilizare la valorile culturii umane, de bine, frumos i adevr.

Pentru ca apropierea de carte s devin o deprindere zilnic, iar plcerea de a citi - o necesitate dorit i trit, e potrivit ca i familia s se implice activ n apropierea copilului de miracolul crii, nc nainte de nvarea alfabetului. Familia constituie primul mediu de via social i cultural, iar prin valorile pe care le transmite copilului asigur premisele dezvoltrii intelectuale, morale i estetice ale acestuia.

Virtuile unei adevrate lecturi sunt multiple. Cine a nvat de copil s-i fac prieten credincios cartea, nu o va mai prsi toat viaa.

n al doilea rnd, lectura este un mijloc de creere i devenire a personalitii, de sensibilizare la valorile perene ale culturii umane de bine, frumos i adevr.

Stimularea lecturii o facem i prin afiaje. Rubricile: Cititori fruntai, Dicionar biblioteconomic , V prezentm cartea, stimuleaz elevii i ofer nvtorilor i diriginilor prilejul de a folosi aceste date pentru cultivarea interesului elevilor pentru lectur.

Prin urmare, biblioteca i implicit bibliotecarul nu se poate limita numai la administrarea de carte ci trebuie s declaneze i s menin n timp, printr-o motivaie continu, nevoia de carte, necesitatea lecturii, pstrarea crilor, care l nal pe om pentru c aa cum afirma nc de la nceputuri M. Costin nu iate alt mai frumoas i mai de folos n viaa omului zbav dect cetitul crilor.

Biblioteca mileniului trei biblioteca generaiilor viitoare, ca centru de educare i recreere, nseamn progres att pentru elevi, cadre didactice (cititor ntr-un cuvnt) ct i pentru societate.

Uneori, chiar ntr-un banal schimb de experien, unde s-ar prea c nu poi deslui dect aparene, oamenii, precum bibliotecarii, entuziati, total druii, pun suflet ca totul s devin un dialog, iar realitatea capt alte nelesuri.

Bibliotecarul poate oferi pe lng lectura obligatorie data de ctre coala, opere i genuri literare diferite care se integreaz n sfera literaturii pentru copii, evideniind receptivitatea copiilor fa de frumos, cu condiia ca acesta s fie accesibil.

Este de un real folos ca bibliotecarul s cunoasc Programa coal pentru a adapta i a recomanda coninutul lecturilor. De asemenea acesta poate face vizite periodice la coal pentru a prezenta ultimele achiziii ale bibliotecii sau pentru a recomanda anumite titluri de lecturi.

Cititorul trebuie permanent ndrumat, orientat spre un evantai diversificat de cri instructive de la basm la povestire, schi sau nuvel, de la legend la poezia patriotic, de la fabul la cltoriile extraordinare, la romanele tiinifico-fantastice sau literatura de informare. Copilului trebuie s i se recomande cri diverse deoarece este de reinut treptele sale de dezvoltare i principiul accesibilitii.

Adolescenii au la fel de mare nevoie de o ndrumare spre a alege ceea ce vor citi. Lectura joac un rol important la aceast vrsta cnd capacitatea de asimilare este foarte ridicat. coala este direct rspunztoare de felul n care este ndrumat preadolescentul i adolescentul spre lectur. Chiar dac a fost obinuit s citeasc din clasele mici la un moment dat va fi atras de alte activiti iar lectura va cdea pe un plan secundar. Elevii vor fi informai asupra faptului c lectura este esenial, n cadrul orelor de limba romn, acetia neputndu-i nsui corect coninutul unei opere literare fr a lectura n totalitate volumul literar. Dac preadolescenii i adolescenii vor aloca un timp ct mai scurt pentru lectur , sau vor lectura superficial o carte, randamentul colar va fi diminuat.

Pentru o colaborare intens cu biblioteca, elevii trebuie stimulai pentru a citi. Se pot aplica diferite metode prin care elevii pot fi stimulai, munca n grup fiind una din metodele care dau succes.

ndrumarea lecturii la adolesceni i preadolesceni poate deveni o problem deoarece suntem n secolul informatizrii n care informaia digital este din ce n ce mai prezent n viaa noastr. Acetia vor alege cu siguran o modalitate atrgtoare i uoar n gsirea informaiei necesare. Internetul ofer o surs enorm de informaie, care este uor accesibil dar elevilor trebuie reamintit lucrul c lectura unei cri va avea un grad ridicat de complexitate fa de rsfoire a unor enciclopedii virtuale, orict de complexe ar fi.

Lor li se va trebui insuflat ideea de a contopi aceste tendine vechi lectura clasic i tendine noi lectura digital. Ar fi de un real succes cutarea unei bibliografii cu ajutorul P.C-ului, lecturarea clasic a operei i ntocmirea unui rezumat sau a unui comentariu folosind n cele din urm ajutorul calculatorului. Ar fi metod util de a mbina utilul cu plcutul.

Copiilor de orice vrst trebuie s li se argumenteze faptul c mai presus de orice metod folosit, de oricare mijloc de convingere pentru lectur, n biblioteci mii de cri stau la dispoziie i le ofer tot ce au n legtur cu ceea ce i intereseaz sau i pasioneaz. n plus de acestea sala de lectur a unei biblioteci cu o dotare adecvat ntotdeauna va sta la dispoziie cu tot felul de materiale ajuttoare: dicionare, enciclopedii, ziare, atlase, albume.

Un rol deosebit n ndrumarea lecturii copiilor de orice vrst l va avea ntotdeauna strnsa legtur dintre coal i bibliotec cele dou instituii putnd realiza maximul de randament n vederea ndrumrii i stimulrii lecturilor.

Acionnd frontal, vom tansforma expresia biblioteca o cenureas n biblioteca centru de educare i recreere.

ntreaga activitate trebuie s fie subordonat dezvoltrii acestei idei.Biblioteca, a fost i rmne un templu al culturii, iar noi, cei ce slujim acest templu, trebuie s dovedim iniiativ.

Lupu Valentina

Vasilescu Cecilia

Grijincu Olga

PAGE 3

_1287836393.ppt

Biblioteci colare /

Biblioteci tradiionale