Me to de Interactive Degr Up

Post on 11-Sep-2015

221 views 5 download

Transcript of Me to de Interactive Degr Up

METODE INTERACTIVE DE GRUP

METODE INTERACTIVE DE GRUP

PIRAMIDA I DIAMANTUL Inst. LCTU EMANUELA

Au ca obiectiv dezvoltarea capacitii de a sintetiza principalele robleme, informaii, idei ale unei teme date sau unui text literar.

Copiii trebuie informai n legtur cu regulile construirii piramidei sau diamantului iar pentru a putea construi piramida(diamantul) ei trebuie s formuleze definiii, s interpreteze roluri, s triasc sentimente etc.

PIRAMIDA metoda poate fi integrat la nceputul unei ativiti pentru reactualizarea cunotinelor, sau n vederea realizrii feed-back-ului, ca varianta de desfurare a unui joc didactic.Etape : se decupeaz mai multe ptrate de culori diferite, se construiete piramida dup ndrumri verbale formulate(dup culoare, ptratul rou n partea de sus i n centru, ptratele galbene unul lng altul, continuai pn formai o piramid cu cinci trepte) vizualizarea piramidei construite se sorteaz benzile(treptele) piramidei se aaz crector, pe orizontal, de la banda cea mai scurt la cea mai lung. Apoi se adreseaz ntrebrile : - Cum sunt aezate benzile? - Cte benzi putem aeza?

- Toate piramidele au acelai numr de

benzi?

Se poate lucra cu jetoane cu fructe, animale, legume. Imaginile se clasific dup felul lor i se gsete locul potrivit, copiii denumesc noiunile.

Exemple de teme pentru aceast metod :

Piramida hazlie

Piramida culorilor

Piramida anotimpurilor

Piramida personajelor

Piramida polurii

Piramida circului etc

DIAMANTUL se realizeaz la fel ca i piramida dar de la baza piramidei se mai construiesc tot attea trepte n jos cte sunt i n sus.

Are ca obiectiv decuparea unei figure dup contur i obinerea unei figure i descoperirea caracteristicilor diamantului (aezarea cresctoare i descresctoare a irurilor cu ptrate).

Etape :

Se intuiete imaginea Se analizeaz ordinea aezrii irurilor i caracteristicile ptratelor(culoare, mrime) Se decupeaz dup contur imaginea

Se reanalizeaz figura obinut(forma, numru de trepte, aezarea (des)cresctoare etc.)

Se continu decuparea fiecrei trepte

Se reconstituie diamantul verificndu+se nsuirea corect a tehnicii de utilizare.

Aceste etape se fac pentru ca n momentul n care desfuram o activitate folosind aceast merod copiii s tie cum s aeze imaginile.

Eu am folosit aceste metode in cadrul unei lectii de Educatie pentru societate care a avut ca tem Piramida prieteniei i Diamantul copilariei.La baza piramidei am aezat imagini cu prietenii din toat lumea , pe urmtoarea treapta cu prietenii de la gradini. Pe urmtoarea prietenii de la bloc, apoi familia, iar vrful era destinat celui mai bun prieten.

Diamantul copilriei coninea imagini cu copiii a cror copilrie este trist sau fericit.

n partea de jos erau imagini cu copii foarte triti, apoi copii mai fericiti i tot asa n partea de sus fin imagini cu copii fericii.

PIRAMIDA DIAMANTUL