Cap.6 Concluzii

Post on 17-Sep-2015

10 views 3 download

description

Concluzii

Transcript of Cap.6 Concluzii

CAPITOLUL 6 CONCLUZII

Situaia geopolitic actual impune existena unor fore (n domeniul naval, grupri de nave) care s fie nzestrate cu o mare putere de foc i n acelai timp s aib o foarte bun manevrabilitate i o autonomie ct mai mare, asigurndu-se astfel o evoluie corespunztoare n cadrul teatrelor de operaii.

Fregata cu numrul de bordaj F111 ndeplinete n momentul actual condiiile impuse n ceea ce privete capacitatea de ripost prin tehnica de lupt instalat la bord. Viteza de evoluie de maxim 24 Nd, ns i diminueaz potenialul datorit timpilor mari de rspuns, datorit faptului c timpii de deplasare i implicit perioada de timp dintre primirea ordinului de dizlocare i atingerea punctului ordonat sunt mari, comparativ cu fregatele moderne din clasele multipurpose (realizate dup cele mai recente concepte modulare) i chiar i n comparaie cu clasele mai vechi de fregate (ex. fregatele din clasa Type 22 Batch.)

Aceast lucrare are ca scop studierea unor eventuale posibiliti tehnice de realizare a unei viteze de deplasare care s ating limita de 32 34 Nd.

n capitolele lucrrii se efectueaz, pe rnd, calculele de rezisten la naintare, ntregul algoritm de calcul respectnd condiiile concepute de ctre Sv. A. Harvald. n acelai timp, pentru a asigura un grad ct mai ridicat de corectitudine al calculelor efectuare, s-a apelat la studiul comparativ al rezultatelor probelor de bazin, efectuate de ctre ICEPRONAV S.A. Galai, n anul 1996, n cadrul lucrrii de Modernizare prin retehnologizare a navei distrugtor Mreti n conformitate cu actul de omologare. Aceste probe au vizat domeniul de viteze cuprins ntre 18 i 34 Nd. Se observ n urma realizrii studiului comparativ c eroarea existent este relativ mare, dar se consider ca fiind acceptabil, avnd n vedere faptul c modalitatea de calcul este una aproximativ, efectuat pe baza unor coeficieni determinai pe baza seriilor de diagrame Harvald.

n urma calculelor a rezultat urmtoarea valoare pentru rezistena la naintare corespunztoare viteze de 32 Nd: RT = 5130,105 [KN]; probele de bazin au avut urmtoarea valoare pentru aceast mrime: RTS = 1720,325 [KN]. Ulterior, n calcule, s-a folosit valoarea rezistenei la naintare determinat n urma probelor de bazin.

Capitolele urmtoare abordeaz problematica pus de sistemele de propulsie, n ansamblu, determinndu-se bilanul energetic, puterea instalat necesar pentru realizarea vitezei de deplasare propuse, realizndu-se calculul de proiectare al elicei i, n final, se propune o variant de optimizare a instalaiei de propulsie, care s-i asigure o mai bun manevrabilitate, stabilitate, precizie i siguran - elicea Voith-Schneider .

Pentru a realiza viteza actual de deplasare (24 Nd), nava dispune de 4 motoare MAN 8L52/55A, care au urmtoarele caracteristici:

- alezajul D=52 cm;

- cursa S=55 cm;

- turaia n=450 rpm;

- masa m=113 t;

- lungimea L=9450 mm;

- limea l=2500 mm;

- nlimea h=4650 mm;

- presiunea de aprindere papr=125 bar;

- consumul specific de combustibil cs=150 g/CPh;

- consumul specific de ulei cs ulei=1,2 g/CPh;

- raportul de comprimare =11,2;

- ordinea de aprindere: 1-2-4-6-8-7-5-3-1;

Instalaia de propulsie este echipat cu reductor inversoare pentru fiecare din cele 4 motoare, avnd un raport de transmisie i=1,6:1, cu masa de 25 t.

Pentru a putea dezvolta o vitez de evouie de 34 Nd, dup cum reiese din calculele prezentate n capitolele anterioare, este necesar o putere instalat de 86987,813 CP, fa de puterea total instalat n realitate, 33760 CP. Puterea necesar instalat ar putea fi furnizat prin intermediul unui sistem combinat de propulsie, dup conceptul CODAG (Combined Diesel and Gas).

n ceea ce privete propulsorul n sine, cele dou elici, a cror existen este impus de sistemul combinat de propulsie cu motoare cu ardere intern i turbine cu gaze, ar putea fi nlocuite cu deosebit succes de dou propulsoare Voith Schneider, a cror versatilitate a fost subliniat n capitolul 5.PAGE 153