cap.2Design

Post on 02-Oct-2015

216 views 0 download

description

Suport de curs Design si Estetica

Transcript of cap.2Design

  • 2.1 Dimensiunea cultural a produsului la interfaa artei cu industria

    Succedaneele i surogatele artisticeCopia artistic reprezint lucrarea ce se realizeaz dup original (de ctre cineva nzestrat cu talent, el nsui un creator), pe care l respect, de la procedeele tehnice pn la mici particulariti de form, culoare, materie i spaiu. Uneori, dimensiunile copiei variaz uor fa de cele ale modelului original.

  • Replica este exemplarul realizat manual de ctre un artist dup o oper existent, n condiiile n care datele, coordonatele i eventual subiectul acesteia nu sunt respectate ntocmai, ci devin doar pretext pentru noua form.

  • Muzeul National al Unirii din Alba Iulia a achizitionat copiile celor doua coroane regale purtate de primii suverani ai Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria

  • Sarutul lui Brancusi este replica Sarutului lui Rodin

  • Reproducerea este forma obinut cu mijloace mecanice, chiar n condiii industriale, ce reconstituie, mai mult sau mai puin fidel, exemplarul unei opere existente, la nivelul elementelor vizuale principale.

  • nlocuitorii tehnici i industriali de art sunt produse ce preiau cu mijloace industriale i la scara marilor serii diverse efecte decorative, ornamente, concepute pentru forme utile sau prevalent utile.formele de ceramic realizate n serie, decorate prin calcomanii; formele de sticl cu decoraiuni realizate prin turnare sau tanare n spiritul celor pe care artitii le obin prin gravare, pictare, sablare sau altele;panourile decorative realizate din materiale textile, n tehnicile imprimeurilor; covoarele produse industrial;unele replici" ale broderiei produse, de asemenea, pe cale industrial; formele de metal, de la servicii de mas pn la bijuterii.

  • Pentru unele obiecte, cum ar fi: cele din ceramic, sticl, lemn pentru unele obiecte de uz casnic din metal, concepute n spiritul formelor artistice decorative, dar realizate cu mijloace industriale, n serie, pot fi reinute dou direcii de dezvoltare a produciei lor:

  • o direcie se refer la produsele care, ca forme i decoraii, par a fi continuri" sau imitaii ale unor serii reuite de alt dat; ele au cutare poate, din dorina pstrrii legturilor cu tradiia, chiar prin intermediul obiectelor funcionale;

  • cealalt direcie se refer la preluarea cu statut de prototip a unor reuite sau conceperea unor replici industriale ale acestora; aceste forme se apropie mai mult de familia formelor tip design".

  • Se apreciaz c succedaneele artistice ndeplinesc o funcie pozitiv n cadrul vieii sociale contemporane, permind accesul tot mai larg al oamenilor, de cele mai diverse categorii, la adevratele valori.

  • Prin surogat, la nivelul vorbirii curente, se nelege produsul realizat industrial, din materiale necostisitoare, prezentnd totui asemnri cu cele scumpe, chemat s nlocuiasc pe pia un alt produs, de calitate superioar, care ori nu se gsete, ori, dac se gsete, nu este accesibil tuturor cumprtorilor datorit preului su ridicat.

  • Cauzele acestei expansiuni ar putea fi :ascensiunea vieii burgheze, dobndirea contiinei de sine a acestei societi, care i-a impus normele ei produciei estetice; dezvoltarea rapid i impetuoas a produciei industriale;modificarea relaiei creaie - producie consum;dezvoltarea vieii economice din jurul vechilor nuclee de via urban - cetile - i apariia noilor cartiere de la periferia oraului.

  • Caracterul nociv al surogatelor este evident:mai nti, problema confuziei dintre arta autentic i produsul ce se pretinde drept echivalent al acesteia, fr ns a poseda aceleai caliti estetice;

    n al doilea rnd, problema mentalitilor i comportamentului subcultural, cu implicaii morale negative vehiculate prin intermediul compoziiilor specifice surogatelor de art;

    n al treilea rnd, problema deformrii sau alterrii sensibilitii estetice la mase de milioane i milioane de oameni, absorbii de astfel de preocupri ce nu mai au nimic comun cu sensul artei adevrate.

  • Conform Dicionarului de estetic general (1972) kitsch-ul este un cuvnt german intraductibil, intrat ca atare n fondul de termeni internaionali ai esteticii i utilizat pentru a desemna arta de prost gust, pseudo-arta, precum i toate acele produse estetice concepute n spiritul exploatrii doar a unuia sau a unora dintre grupurile de stimuli ce intr n compunerea artei: stimuli de ordin biologic, de ordin etic (sentimentalismul), de ordin magic sau ludic.Fenomenul Kitsch

  • Abraham Moles, n lucrarea sa Psihologia kitsch-ului", precizeaz: este un cuvnt foarte cunoscut n germana vorbit n sud; cu sensul modern, el apare n Mnchen, n 1860, verbele i nsemnnd i, respectiv, .* * Moles A., Psihologia kitsch-ului, Editura Meridiane, Bucureti, 1980.

  • Kitsch-ul este pseudo-art sau art surogat, dar nu numai att. El poate s apar n numeroase alte ipostaze care nu au de-a face cu arta. Kitsch-ul apare n numeroase sferele de manifestare, de la un simplu obiect, la starea de spirit i mentalitatea generalizat kitsch - ca expresie i satisfacere a unui gust estetic primitiv, nedezvoltat, necizelat i, mai ales, a unui gust estetic pervertit (Gavril Mat, Universul kitsch-ului - o problem de estetic).

  • Kitsch-ul este acceptarea tacit, pe scar social, a unei plceri estetice de prost gust, desemnnd prostul gust n general Kitsch-ul, n toate ipostazele sale, constituie un fenomen surogat. El nlocuiete autenticul, care lipsete sau este inaccesibil din motive financiare, materiale sau de alt natur;

  • Definitoriu, mai ales n zilele noastre, este caracterul de mas al fenomenului kitsch; kitsch-ul reprezint un produs de mas i pentru mase, este expresia cercetrii, stabilirii i satisfacerii preferinelor i ateptrilor masei neinformate. Caracterul de mas al cerinei de kitsch a impus o formul similar i n planul produciei, al ofertei.

  • Exist dou mari perioade importante ale dezvoltrii kitsch-ului:

    a) prima este legat de triumful burgheziei celei de-a doua jumti a secolului al XIX-lea i este cuprins ntre anii 1860-1900. marele magazin este purttorul ideii fundamentale a civilizaiei kitsch: exist i lucruri mai bune, dar sunt mai scumpe;

    b) a doua perioad este cea care se contureaz sub ochii notri, un neokitsch al consumabilului,

  • Obiectul kitsch se definete prin urmtoarele trsturi exterioare

    contururile obiectelor i componentelor n general sunt complexe, nclcite;obiectele kitsch comport rareori suprafee nentrerupte, n general suprafeele fiind umplute sau mbogite cu reprezentri, simboluri, ornamente;contrastele de culori pure complementare, tonaliti de alb, n special trecerile de la rou la roz-bombon, la violet sau liliachiu lptos, ca i combinaiile ntre culorile curcubeului, care se amestec unele cu altele, reprezint caracteristici ale coloristicii kitsch;materialele ncorporate arat rareori ceea ce sunt de fapt: lemnul este vopsit ca s imite marmura, suprafeele de plastic sunt ornamentate cu motive de fibre ncorporate, obiectele de zinc sunt almite, statuile de bronz aurite, materialele sunt deci deghizate.

  • Obiecte kitsch (anii 50)