Teologie Morala Ioan Brie

of 102

 • date post

  05-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  288
 • download

  6

Embed Size (px)

Transcript of Teologie Morala Ioan Brie

 • 7/21/2019 Teologie Morala Ioan Brie

  1/102

  1

  TITUTUL TEOLOGIC PENTICOSTAL DIN BUCURETIFACULTATEA DE TEOLOGIE PASTORAL PENTICOSTAL

  Lect. univ. dr. Ioan BrieBUCURETI 2012

 • 7/21/2019 Teologie Morala Ioan Brie

  2/102

  2

  Cuvnt nainte

  Cursul de Etic Cretin este unul dintre cele mai practice cursuri studiate n cadrul

  colilor biblice. n contextul societii umane postmoderne, aprofundarea eticii cretine trebuie

  s fie o preocupare intens pentru fiecare cretin. Tendina tot mai pronunat nspre relativism

  etic, combinat cu secularizarea i globalizarea reprezint o provocare serioas pentru eticienii

  cretini.

  Progresul tehnologic i tiinific, n special n zona biomedical, ne provoac la probleme

  pentru care cu greu se gsesc rspunsuri clare. Uneori avem impresia c problemele ridicate

  de evoluia galopant a lucrurilor depete capacitatea noastr de a oferi rspunsuri

  convingtoare provocrilor fcute. Cu toate acestea, Scriptura rmne mereu un izvor de

  rspunsuri pentru toate problemele etice ridicate de ctre societatea uman.

  n ultimii ani, am predat cursul de etic cretin n cadrul mai multor Colegii i Seminare

  Biblice. Unul dintre materialele de referin pe care le-am folosit este lucrarea lui Norman

  Geisler, Christian Ethics Options and Issues, lucrare publicat n limba romn de ctre

  Colegiul Biblic Betania din Sibiu sub titlul ETICA CRETIN Probleme i opiuni. Mai muli ani

  am predat cursul de etic cretin, n cadrul Coelgiului Biblic Betania, dup cartea lui Geisler,carte folosit n cadrul acestei coli ca i curs. Partea I a prezentului curs este preluat din

  lucrarea ETICA CRETIN Probleme i opiuni de Norman L. Geisler. Aceast preluare este

  fcut cu permisiunea Colegiului Biblic Betania din Sibiu.

 • 7/21/2019 Teologie Morala Ioan Brie

  3/102

  3

  Teologia Moral: definiie i opiuni etice

  Cursul 1Etica se ocup cu ceea ce este corect sau greit din punct de vedere moral. Etica

  cretin se ocup cu ceea ce este corect i ceea ce este greit din punct de vedere moral

  pentru un cretin. Aceasta este o carte despre etica cretin. Pentru c cretinii i bazeazcredina pe revelaia lui Dumnezeu n Scriptur, Biblia va fi citat ca fiind autoritatea concluziilorpe care le extragem aici.

  Dumnezeu nu s-a limitat la a se revela doar n Scriptur; El s-a revelat n mod general nnatur (Rom. 1:19-20; 2:12-14). Deoarece caracterul lui Dumnezeu nu se schimb, ar trebui sne ateptm s vedem asemnri i deosebiri ntre revelaiile naturale i supranaturale ale luiDumnezeu. Cu toate acestea, ideea central a acestei cri nu este legea natural a luiDumnezeu pentru toi oamenii, ci legea Sa divin pentru credincioi.

  Definiia eticii

  Au fost propuse numeroase teorii referitoare la ceea ce nseamn o aciune bun dinpunct de vedere etic. nainte de a trece la dezvoltarea unei etici cretine, ar fi util s discutmdiferitele vederi care contrasteaz cu vederea cretin asupra moralitii.

  Cine este mai puternic are dreptate

  Se spune c filozofului antic grec Trasimah i aparine afirmaia dreptatea este interesulprii mai tari. Cu alte cuvinte, ceea ce este corect din punct de vedere moral este definit ntermenii celor care dein puterea. Deseori aceast afirmaie este interpretat n sensul deineriiunei puteri politice, cum ar fi cazul lui Machiaveli, cu toate c s-ar putea referi i la putereafizic, psihologic sau alte feluri de putere.

  Cu toate c aceast vedere nu este foarte larg mprtit, ea este des practicat. ns

  teoria are cteva lipsuri fatale. Mai nti, ea pare a nu observa diferena dintre putere ibuntate. Este posibil s fii puternic, fr ns a fi bun i este posibil a fi bun fr ns a fiputernic. n al doilea rnd, marii tirani, de la Nero la Stalin, reprezint suficiente dovezi carecontrazic teoria c cel mai puternic are dreptate. Mrturia istoriei este aceea c puterea corupe,iar puterea absolut corupe n mod absolut.

  Moralitatea este comportament

  O alt teorie etic susine c ceea ce este corect din punct de vedere moral estedeterminat de gruparea la care aparine individul n cauz. Etica este definit n termenii etniei.Ceea ce este corect din punct de vedere moral este ceea ce consider comunitatea a fi moral.Cerinele comunitii sunt porunci etice. Fiecare societate i creeaz propria etic. Oricare ar fi

  asemnarea dintre codurile morale ale diferitelor grupri sociale, aceasta se datoreaz numainevoilor i aspiraiilor comune, nu vreunei prescripii morale universale.Prima problem n ce privete aceast poziie este ceea ce numim capcana este-ar

  trebui s fie. Numai pentru c cineva face ceva nu nseamn c acela este lucrul pe care artrebui s-l fac. Altfel violul, cruzimea, crima, ar deveni n mod automat aciuni corecte din punctde vedere moral. n al doilea rnd, dac concepiile fiecrei comuniti sunt corecte, atunci nuexist nici o modalitate de a aplana conflictele dintre comuniti. Cci, dac nu ar exista principiimorale care s se situeze deasupra tuturor comunitilor, nu va exista nici vreo modalitatemoral de a soluiona conflictele dintre ele. n al treilea rnd, dac moralitatea este relativpentru fiecare grup social, atunci chiar i dou principii etice contrare pot fi corecte. ns doulucruri contrarii nu pot fi ambele adevrate. Nu se poate ca orice s fie corect, cu att mai puinlucrurile contradictorii.

 • 7/21/2019 Teologie Morala Ioan Brie

  4/102

  4

  Omul este msura

  Protagora, un filozof antic grec, afirma c omul este msura tuturor lucrurilor. neles nsens individual, aceasta nseamn c voina personal a fiecrui individ este standardul pentruceea ce este bine i ru. Ceea ce mi se pare mie corect din punct de vedere moral, aceea estecorect. Ceea ce pentru mine este corect, se poate ca pentru altul s fie greit i invers.

  Aceast vedere implic n primul rnd faptul c o aciune poate fi corect pentru o

  anumit persoan, chiar dac este plin de cruzime, ur sau tiranie. ns acest lucru esteinacceptabil din punct de vedere moral. n al doilea rnd, dac aceast teorie ar fi pus npractic, societatea ar deveni inoperant. Nu poate exista o adevrat comunitate (com-unitate)acolo unde nu exist unitate. Dac fiecare ar face ce i-ar place, rezultatul ar fi un haos total. in cele din urm, aceast teorie nu ne spune care aspect al naturii umane ar trebui luat camsur a tuturor lucrurilor. Aceast ntrebare ar atrage n mod inevitabil rspunsul aspectelebune, iar acestea implic un standard al binelui dincolo de omenesc, standard prin care putemspune ce anume este bun i ce este ru n natura sau activitatea uman.

  Rasa uman este baza binelui

  Un mod de a evita individualismul radical i solipsismul etic al poziiei lui Protagora estefolosirea rasei umane n ntregul ei ca standard pentru bine. n acest mod individul nu determinceea ce este corect pentru ntreaga omenire, ci ntreaga omenire determin ceea ce este corectpentru individ. Pe scurt, omenirea este msura tuturor lucrurilor.

  Ca rspuns ar trebui observat n primul rnd c se poate chiar ca ntreaga ras umans fie greit. Comuniti ntregi, cum ar fi cea din Jonestown, au comis sinucidere n mas. Ces-ar ntmpla dac vasta majoritate a rasei umane decide c sinuciderea este cea mai bunsoluie la problemele lumii? Oare nonconformistul este obligat s se conformeze? n al doilearnd, rasa uman este schimbtoare, aa cum sunt i practicile etice. Sacrificarea copiilor eraodinioar aprobat de o mare mas de oameni, la fel ntmplndu-se i cu sclavia. Astfel,spunem c rasa are o exprimare mai bun a valorilor. ns mai bine implic un cel mai bineprin care se msoar progresul. Nu putem ti c rasa uman este mai bun sau mai rea dac

  nu exist un standard perfect n afara ei, dup care s poat fi msurat.

  Binele nseamn moderaie

  n conformitate cu Aristotel, moralitatea se afl n moderaie. Binele este aureamediocritas sau cursul moderat al aciunii. De exemplu, Aristotel credea c temperana estecalea de mijloc ntre indulgen i insensibilitate. Iar mndria este calea de mijloc ntre vanitatei umilin. Tot aa, curajul este calea de mijloc dintre team i agresivitate.

  Pentru a fi siguri, moderaia este deseori cea mai neleapt cale. Chiar i Biblia spune:Blndeea (moderaia n versiunea englez King James a Bibliei) voastr s fie cunoscut detoi oamenii (Filip. 4:5). Problema nu este dac moderaia este expresia corect a moralitii, cidac este definiia corect (sau esena) moralitii. Exist cteva motive s credem c nu este

  natura esenial a ceea ce este bine. nainte de toate, de multe ori lucrul corect este cel extrem.n urgene, n auto-aprare i n rzboaie mpotriva, aciunile moderate nu sunt ntotdeauna celemai bune. Chiar n ce privete unele virtui, ele nu ar trebui exprimate n mod moderat. Nimeninu ar trebui s iubeasc n mod moderat. De asemenea, nu trebuie s fim moderat derecunosctori, mulumitori sau generoi. n al doilea rnd, nu exist o convenie universalasupra a ceea ce este moderat. Aristotel, de exemplu, considera umilina un viciu; cretinii oconsider o virtute. n al treilea rnd, moderaia este n cel mai bun caz doar un ghid general deaciune, nu o lege etic universal.

  Binele este ceea ce produce plcere

  Inspirndu-se de la epicurieni (secolul IV .H.), hedonitii afirm c ceea ce produceplcere este corect din punct de vedere moral, iar ceea ce produce durere este greit din punctde vedere moral. ns pentru c doar cteva lucruri pot produce doar plcere sau doar durere,formula pentru determinarea a ceea ce este corect este complicat. Binele, afirm ei, este ceeace produce cea mai mult plcere i cea mai puin durere pentru majoritatea oamenilor.

 • 7/21/2019 Teologie Morala Ioan Brie

  5/102

  5

  Exist multe dificulti n ce privete aceast definiie a binelui. Mai nti, nu toateplcerile sunt bune (de exemplu, sadismul) i nu orice durere este rea (de exemplu, durereacare te pune n gard). n al doilea rnd, ce fel de plcere ar trebui folosit ca baz pentru a