Tema 3. Modalităţi de lansare în afaceri

of 35 /35
LOGO Tema 3. Modalităţi de lansare în afaceri

Embed Size (px)

description

Tema 3. Modalităţi de lansare în afaceri. 3. Desfăşurarea activităţii în baza contractului de franchising. 2. Procurarea unei afaceri existente. Subiectele. 1. Deschiderea afacerii propri i. 1. Deschiderea afacerii propri i. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Tema 3. Modalităţi de lansare în afaceri

 • Tema 3. Modaliti de lansare n afaceri

  Company Name

 • Company NameSubiectele1. Deschiderea afacerii proprii.

  Company Name

 • 1. Deschiderea afacerii proprii

  A deschide o afacere este uor. A administra ce ai deschis este dificil.J. Timmons

 • Exist trei posibiliti de ncepere a activitii de antreprenoriat

 • Deschiderea afacerii de la zero este deseori cea mai preferabil metod de lansare, iar n cazul unei idei unice de produs sau serviciu poate fi unica metod pentru ntreprinztor. n acelai timp, aceast modalitate este cea mai riscant, deoarece totul ncepe de la zero.

  nfiinarea ntreprinderii

 • Avantajele deschiderii ntreprinderii

 • Dezavantajele deschiderii ntreprinderii

 • Formalitile legale privind deschiderea afaceriiLuarea deciziei de creare a afacerii i identificarea ideii de afaceriAlegerea formei organizatorico-juridicenregistrarea ntreprinderii la Camera nregistrrii de StatDeschiderea contului bancar temporarDepunerea cererii de nregistrare,Obinerea codului unic fiscal,Aprobarea denumirii afacerii,Fabricarea tampilei, publicarea informaiei n Buletinul Oficial al CS, eliberarea certificatului de nregistrarenregistrarea la Casa Naional de Asigurri Socialenregistrarea la Compania Naional de Asigurri n MedicinDeschiderea contului bancar curentObinerea liceneiObinerea autorizaiilor:-sanitare- construcii

 • Company NameProcesul de nregistrare include perfectarea documentelor de constituire, determinarea denumirii ntreprinderii, confecionarea tampilei, obinerea Certificatului de nregistrare. Durata medie a procesului de nregistrare constituie n medie 3-10 zile lucrtoare. nainte de a ncepe activitatea este necesar de parcurs urmtoarele etape:

  Formalitile legale privind deschiderea afacerii

  Company Name

 • Formalitile legale privind deschiderea afacerii

 • Deschiderea contului bancar Indiferent de forma organizatorico-juridic, toate ntreprinderile sunt obligate s pstreze mijloacele bneti la bnci, prin deschiderea contului bancar. Este necesar de studiat mai multe bnci, la care banc tarifele sunt mai reduse, transferurile sunt mai rapide, care este credibilitatea bncii etc.Pentru a deschide un cont curent sunt necesare mai multe acte:Cererea de deschidere a condului semnat de contuctorul i contabilul-ef al ntreprinderii,Copia Certificatului de nregistrare al ntreprinderii,Copia documentului de constituire (statutul, regulamentul),Fia cu specimenele de semnturi autentificat notarial,Extrasul din Registrul de Stat ce confirm persoana mputernicit s administreze ntreprinderea,Copia actului de identitate a persoanei care prezint actele,Alte documente la cererea bncii.

 • n dependen de genul de activitate, este necesar i obinerea autorizaiilor:Autorizaia pentru amplasarea unitii de comer i a celei prestatoare de servicii, eliberat de Primrie,Autorizaia de la Centrul de Medicin Preventiv privind corespunderea normelor sanitare,Autorizaia de la Direcia Situaii Excepionale cu avizul de la pompieri referitor la respectarea cerinelor antiincendiare,Avizul de la Inspectoratul Muncii.Numai dup efectuarea tuturor formalitilor, ntreprinztorul poate ncepe activitatea.

  Obinerea autorizaiilor

 • 2. Procurarea unei afaceri existente

  nainte de a lua decizia privind procurarea unei afaceri deja existente, este necesar de studiat avantajele i dezavantajele ce le va obine noul proprietar.

 • Avantajele procurrii afaceriiDSunt stabilite relaile cu clienii

 • Dezavantajele procurrii afaceriiDUtilaj nvechit, uzat, spaii care necesit mari cheltuieli pentru reparaie

 • Etapele procesului de procurare a afacerii existenteCutarea afacerii care se vindeDeterminarea motivului vnzriiDiagnosticarea afaceriiEvaluarea costului afaceriiNegocierea costului vnzriincheierea contractului de vnzare-cumprare

 • Cea mai dificil etap a procesului de cumprare a afacerii este evaluarea ntreprinderii. n acest sens, ntreprinztorul trebuie s apeleze la serviciile evaluatorilor, brokerilor imobiliari, contabililor-auditori, juritiEvaluarea afacerii

 • La fel de important este diagnosticul ntreprinderii din punct de vedere juridic. Este necesar de analizat documentele referitoare la legalitatea constituirii firmei i contractelor ncheiate, informaia despre terenul pe care se afl afacerea

  Evaluarea afacerii

 • Company Name

  Metodele de evaluare a afacerii

  Metoda de evaluareCaracteristica metodeiMetoda bazat pe comparaieValoarea ntreprinderii este aceeai ca la afacerile similare vndute anterior. Netoda poate fi aplicat n cazul n care sunt cunoscute preurile de vnzare la alte ntreprinderi care au aceleai dimensiuni, activeaz n acelai domeniuMetoda patrimonialValoarea ntreprinderii este egal cu valoarea activului net contabil i se calcul prin formula:Patrimoniul= Total activ DatoriiMetoda este aplicat n cazul noilor ntreprinderi.Metoda veniturilor viitoareSe ine cont de capacitatea ntreprinderii de a genera venituri. Calcularea veniturilor viitoare se efectueaz pornind de la condiiile actuale de gestiune, situaia fluxurilor bneti pe ultimii 3 aniMetoda mixtSe ia n considerare att activele materiale, ct i cele nemateriale i anume goodwill-ul sau fonedul comercial. Fondul comercial apare ca urmare a unor relaii bune cu clienii, calificarea nalt a personaluilui, imaginea, tehnologiile avansate etc.

  Company Name

 • O alt modalitate de lansare n afaceri este franchisingul. Cuvntul franchise este de origine francez i potrivit unor surse semnific eliberarea de la robie, iar potrivit altor surse scutirea de taxe vamale i impozite. Cu timpul semnificaia lui s-a modificat i astzi franchisingul reprezint un contract n care vnztorul (franchiserul) permite cumprtorului (franchisee-ul) s foloseasc drepturile sale.Primele elemente ale sistemului de franchising au aprut la finele secolului XIX cnd compania Singer Sewing Machine i General Motors Corp n SUA au nceput s realizeze produsele lor prin intermediul dealerilor, care obineau o licen special pentru acest lucru.

  3. Desfurarea activitii n baza contractului de franchising

 • Sistemul contemporan de franchising s-a dezvoltat n SUA n perioada anilor 50-60 ai secolului XX. n Europa primele elemente ale sistemului de franchising au aprut n anii 70 n Frana.n ceea ce privete R.Moldova, aparia franchisingului a fost condiionat de adoptarea n 1997 a Legii cu privire la franchising. n prezent pe piaa moldoveneasc activeaz aa francize ca: Mango, Celio, Mexx, olsen, Sele, McDonald`s, KFC, Fornetti, Buon Giorno, 1C etc. Cea mai mare extindere o au francizele din domeniul comerului, n special al confeciilor, precum i companiile din domeniul serviciilor, cum ar fi fast-food-urile.

  Franchisingul n R. Moldova

 • Company Name Apariia marilor centre comerciale, mai ales n mun. Chiinu, a devenit de asemenea un stimulent n dezvoltarea franchisingului. Dac pn nu demult ntreprinderile moldoveneti erau cele care cumprau francize, n ultimii ani au aprut i primii franchiseri locali, reuind s-i creeze un nume i s ocupe poziia de lider pe piaa local, astfel de companii ca Alina Electronic, Andi`s Pizza sau Neuron Grup au nceput s vnd francize altor afaceri.

  Franchisingul n R. Moldova

  Company Name

 • n literatura de specialitate se disting mai multe clasificri ale tipurilor de franchising, n funcie deTipurile de Franchising

 • Astfel, n funcie de obiectul oferit n franchising, deosebim:Tipurile de Franchising

 • Franchisingul numeluiFranchisingul numelui. Franchiserul ofer franchiseeului dreptul de a se folosi de marca sa de comer.Franchisingul mrcii de comer se aplic mai des n lanurile hoteliere (Romada Inn; howard Johnson), reeaua de restaurante (McDonald`s, Burger King, Pizza hut), firme de nchiriere a automobilelor (Avis Hertz) etc.n cazul dat franchisee-ul are dreptul de a folosi numele franchiserului, prelucrnd sau modificnd produsul, cu condiia c va respecta strict procedurile de lucru i de marketing ale acestuia.

 • Franchisingul comercial sau franchisingul distribuiei produselor: franchiserul ofer franchisee-ului dreptul de a comercializa produsele sale pe un teritoriu limitat. Acest sistem este larg rspndit n industria automobilelor, fiind utilizat de aa companii ca Chrysler, Ford, General Motors; n industria produselor petroliere Exxon, Shell, Texaco, a buturilor rcoritoare Pepsi-Cola i Coca-Cola.

  Franchisingul comercial sau franchisingul distribuiei produselor

 • Franchisingul corporativ sau franchisingul afacerii: franchiserul ofer franchisee-ului un pachet complet al afacerii care este deja cunoscut pe pia. Prima franchiz corporativ a fost lansat de compania McDonalds. Compania ofer att know-how-ul necesar, ce cuprinde totalitatea cunotinelor nepatentate, care se bazeaz pe experiena i probele efectuate de franchiser instruirea complet a personalului, amenajarea restaurantului, ajutorul n angajarea personalului, oferirea consultanei permanente, ct i standardele de calitate.

  Franchisingul corporativ

 • n funcie de profilul participanilor, exist mai multe tipuri de franchising. Tipul franchiser-productor i franchisee-productor este des aplicat n industria buturilor rcoritoare i alcoolice. De exemplu, compania Coca-Cola furnizeaz franchisee-ului, firm de mbuteliere, concentratul, acesta, adugnd unele ingrediente, l mbuteliaz i comercializeaz butura rcoritoare sub numele de Coca-Cola n reeaua local de comer.

 • Relaia franchiser-productor i franchisee-vnztor cu ridicata sau vnztor cu amnuntul este tipic industriei constructoare de automobile, echipamente agricole, produselor petroliere, vopselelor etc.De exemplu, compania Ford acord licen de vnzare pentru automobilele sale unor firme independente, care accept o serie de condiii de comercializare i de deservire a clientului naintate de compania productoare.

 • Dup nivelul de intermediere exist:Tipurile de Franchising

 • Franchisingul direct presupune ncheierea unui contract direct cu fiecare franchisee local, asigurndu-se astfel o legtur strns ntre franchiser i franchisee.n cazul n care franchisee este situat, din punct de vedere geografic, departe de franchiser, aplicarea sistemului creeaz unele inconveniene legate de lipsa susinerii la nivel local, necunoaterea particularitilor naionale, a gusturilor i preferinelor consumatorilor i, ca urmare, poate condiiona adoptarea unor decizii greite. Astfel, pentru a-i dezvolta reeaua de francize peste hotare, franchiserii apeleaz la master franchising.

  Franchisingul direct

 • Franchisingul directFranchiserFranchiseeFranchiseeFranchisee

 • Master franchising const n oferirea de ctre franchiser unei francize locale a dreptului de subfranchiser n regiunea dat. Astfel, subfranchiserul local ncheie contracte de franchisee locale, avnd responsabilitatea verificrii respectrii acestora.Master franchising

 • Master franchisingFranchiserSubfranchiseeSubfranchiseeSubfranchiseeMaster franchisee

 • Company Name