SUPORT CURS STINGERE.doc

of 231 /231
MINISTERUL AFA CERILOR INTERNE INSPECTORA TUL GENERAL P ENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ CENTRUL NAŢIONAL PENTRU SECURITA TE LA INCENDIU ŞI PROTECŢIE CIVILĂ SUPORT DE CURS TEHNICIAN PENTRU SISTEME ŞI INSTALAŢII DE LIMITARE ŞI STINGERE A INCENDIILOR Cod COR 742106 1

Embed Size (px)

Transcript of SUPORT CURS STINGERE.doc

MINISTERUL ADMINISTRAIEI I INTERNELOR

MINISTERUL AFACERILOR INTERNEINSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAII DE URGENCENTRUL NAIONAL PENTRU SECURITATE LA INCENDIU I PROTECIE CIVIL

SUPORT DE CURS

TEHNICIAN PENTRU SISTEME I INSTALAIIDE LIMITARE I STINGERE A INCENDIILOR

Cod COR 7421061. TERMENI I EXPRESII SPECIFICE APRRII MPOTRIVA INCENDIILOR

Autorizaia de securitate la incendiu, conform OMAI nr. 3/2011, este actul administrativ emis, n baza legii, de inspectoratul pentru situaii de urgen judeean sau al municipiului Bucureti, prin care se certific, n urma verificrilor n teren i a documentelor privind realizarea msurilor de aprare mpotriva incendiilor, ndeplinirea cerinei eseniale - securitate la incendiu - la construcii, instalaii tehnologice i alte amenajri.

Autorizaia de securitate la incendiu confer persoanelor fizice sau juridice, deintoare ale construciilor, instalaiilor i ale altor amenajri, dreptul de a le edifica, de a le pune n funciune i de a le exploata din punctul de vedere al ndeplinirii cerinei eseniale - securitate la incendiu.

Aviz de securitate la incendiu, conform OMAI nr. 3/2011, este actul emis, n baza legii, de inspectoratul pentru situaii de urgen judeean sau al municipiului Bucureti, dup verificarea de conformitate cu prevederile reglementrilor tehnice n vigoare a msurilor de aprare mpotriva incendiilor, adoptate n documentaiile tehnice de proiectare, pentru ndeplinirea cerinei eseniale - securitate la incendiu - a construciilor, instalaiilor i altor amenajri.

Focul este o ardere autontreinut, care este deliberat organizat pentru a produce efecte utile i a crui propagare n timp i spaiu este controlat.

Incendiul reprezint procesul complex de ardere, cu evoluie necontrolat, datorat prezenei substanelor combustibile i a surselor de aprindere, a crui apariie i dezvoltare are efecte negative prin producerea de pierderi de viei, pagube materiale, i care impune intervenia organizat pentru stingere.

Trebuie precizat c nu orice ardere constituie un incendiu. n general, n conformitate cu standardul SR adoptat dup ISO 8421/1, arderea se definete ca fiind reacia exoterm a unei substane combustibile cu un comburant, nsoit de emisie de flcri i/sau incandescen i/sau fum.

n conformitate cu standardul SR EN 13943, prin comportare la foc se nelege schimbarea sau meninerea proprietilor fizice i chimice ale unui produs expus la foc. Noiunea include n acelai timp reacia la foc i rezistena la foc.

Reacia la foc este definit drept comportarea unui material care, prin propria sa descompunere, alimenteaz un foc la care este expus n condiii specificate. Astfel, a fost elaborat un sistem coerent, unitar i complex de euroclase de reacie la foc i, respectiv, de rezisten la foc.

Noiunea de rezisten la foc reprezint proprietatea unui element de construcie de a-i pstra, pe o durat determinat, stabilitatea, etaneitatea i/sau izolarea termic cerute.

Compartimentul de incendiu este delimitat de o grani, care constituie o barier contra focului (compartimentare) i fumului (bariera de fum). Pentru a preveni creterea incendiului la o mrime inacceptabil, care s determine o propagare periculoas a fumului n interiorul cldirii, graniele unor asemenea ncperi vor fi n mod normal constituie astfel nct s reziste la foc pe o durat de timp determinat.

Ariile compartimentelor de incendiu se stabilete n funcie de riscul de incendiu existent, de destinaia, de alctuirea i de rezistena la foc a elementelor de construcie.

Cauz a incendiului suma factorilor care concur la iniierea incendiului, care const, de regul, n sursa de aprindere, mijlocul care a produs aprinderea, primul material care s-a aprins, precum i mprejurrile determinante care au dus la izbucnirea acestuia.

Mijloace tehnice de aprare mpotriva incendiilor sisteme, instalaii, echipamente, utilaje, aparate, dispozitive, accesorii, materiale, produse, substane i autospeciale destinate prevenirii, limitrii i stingerii incendiilor.

Pericol iminent de incendiu situaia creat de cumularea factorilor care concur la iniierea incendiului, declanarea acestuia fiind posibil n orice moment.

Prevenirea incendiilor totalitatea aciunilor de mpiedicare a iniierii i propagrii incendiilor, de asigurare a condiiilor pentru salvarea persoanelor i bunurilor i de asigurare a securitii echipelor de intervenie.

Stingere a incendiilor totalitatea aciunilor de limitare i ntrerupere a procesului de ardere prin utilizarea de metode, procedee i mijloace specifice.

Utilizator persoana fizic sau juridic ce folosete un bun, cu orice titlu, n interesul su, al altuia sau n interes public.

Scenariu de securitate la incendiu documentul care descrie calitativ evoluia unui incendiu n timp, identificnd evenimentele-cheie care l caracterizeaz i l difereniaz de alte incendii posibile ntr-o incint.

2. ELEMENTE DE TEORIA ARDERII

Arderea fenomen fizic asociat unui incendiu i reprezint reacia exoterm a unei substane combustibile cu un comburant nsoit de: emisie de flcri i/sau incandescen i emisie de fum

Procesul de ardere este posibil numai dac se ntrunesc simultan n timp i spaiu urmtoarele condiii: existena materialului combustibil;

prezena substanelor care ntrein arderea (oxigenul, aerul sau substane ce pot ceda oxigenul);

surs de aprindere cu energie capabil s realizeze temperatura de aprindere.

Incendiul exercit asupra construciilor, instalaiilor i utilizatorilor o aciune extrem soldat cu importante pagube materiale i uneori cu pierderi de viei omeneti.

Din punct de vedere termodinamic, incendiul este o reacie chimic exoterm, ntre oxigenul din aer i diverse substane coninute n materialele combustibile, respectiv ntre carburant i comburant.

Elementele chimice care prin ardere dezvolt cldur i emit lumin sunt: Carbonul [C2], Hidrogenul [H2], Sulful [S].

Cu excepia unor substane relativ rare denumite substane piroforice care se pot aprinde spontan la contactul cu aerul, marea majoritate a produselor pentru construcii i instalaii precum i obiectele sub form de mobilier, mijloace de producie, produse depozitate, etc., sunt substane ce nu se aprind n contact cu aerul la temperatur normal. ESTE NECESAR APRINDEREA ACESTORA.

Arderea poate avea loc cu flacr sau fr flacr (ardere mocnit). Gazele i lichidele ard cu flacr. Arderea solidelor este complex, ntlnim solide:

ce ard n stare solid (arder mocnit),

care la nclzire emit vapori,

care ard simultan cu flacr i fr flacr.

Materialele care prin ardere emit un gaz combustibil sunt denumite materiale inflamabile. Materialele care ramn n stare solid n timpul reaciei chimice de ardere, uneori la temperaturi chiar de 4500C (deci fr ardere luminoas) nu sunt considerate inflamabile ci numai combustibile.

n caz de incendiu, focul se propag de-a lungul suprafeelor diferitelor obiecte i structuri arhitectonice, apoi de la un obiect (sau structur) la altul, fie prin transmiterea cldurii (radiaie, conducie, convecie), fie prin deplasarea substanelor aflate deja n combustie. Viteza de propagare de-a lungul unei suprafee din acelai material este influenat de mrimea, forma i natura acestuia.

Incendiul include numeroase fenomene de natur fizic i chimic:

transfer de cldur,

formarea flcrilor i a fumului,

schimbul de gaze cu mediul nconjurtor,

transformri structurale produse n elementele de rezisten ale cldirilor precum i n materialele de construcii i instalaii componenete ale acestora.

n majoritatea cazurilor, incendiul are efecte grave asupra oamenilor cum ar fi:

panic,

intoxicaii cu fum,

traumatisme,

decese.

Transferul de cldur se face prin conducie, convecie i radiaie.

Conducia propagarea cldurii din aproape n aproape, din molecul n molecul, fr transport de substan. Conducia este caracteristic corpurilor solide.

Observaie: Termoconductoarele sunt corpurile ce permit propagarea cldurii prin conducie (metalelor), in timp ce termoizolatoarele sunt corpurile ce nu permit propagarea cldurii prin conducie (apa, aerul,...).

Convecia propagarea cldurii prin cureni (ascendeni i descendeni).

Radiaia propagarea cldurii prin raze. Radiaia termic se poate propaga prin vid.

Etapele de evoluie ale unui incendiu

n evoluia unui incendiu n interiorul unei ncperi se disting 5 faze:

Apariia focarului iniial este datorat mprejurrilor favorizante sunt puse n contact materiale combustibile cu sursa de aprindere a crei energie duce la iniierea incendiului.

Arderea lent este o etap cu durat variabil, de la cteva minute, ore pn la zile sau chiar sptmni (arderi mocnite). Durata acestei etape este dependent de natura, cantitatea i modul de distribuie a materialelor combustibile n ncpere, de dimensiunea i de amplasarea surselor de aprindere, de cantitatea de cldur transmis de acestea. Temperatura crete relativ lent, fr a atinge valori importante, dimensiunile flcrii sunt mici n raport cu dimensiunile ncperii. Arderea se propag la materialele din vecintatea sursei, acestea suportnd termodegradri.

Arderea activ arderea care se propag la toate obiectele nvecinate cu focarul avnd n vedere c i cantitatea de aer este suficient. Ca urmare a diferenei de densitate, precum i a curenilor de convecie, gazele calde se acumuleaz la nivelul tavanului i ies pe la partea superioar a deschiderilor, fiind nlocuite cu un curent de aer care ptrunde pe partea inferioar. Apare radiaia ca factor al transferului de cldur i radiaia suprafeelor incandescente. Dac nu exist suficient aer sau materialele combustibile se afl la distan mare nct incendiul nu poate fi transmis prin conducie, este posibil regresia sau stingerea. Natura pereilor i finisajul acestora joac un rol important n aceast faz.

Fenomenul de flash-over acesta nu este o faz a incendiului, el desemneaz momentul instalrii incendiului generalizat;

este momentul cel mai periculos pentru intervenia pompierilor;

se caracterizeaz printr-o cretere rapid a temperaturii, o masiv generare de fum, iar nivelul radiaiei atinge valori maxime, astfel nct sunt afectate structurile de rezisten;

este foarte dificil s se determine exact punctul de tranziie ctre flash-over, deoarece acest fenomen nu apare printr-un salt instantaneu, ci ntr-o perioad de timp delimitat, foarte scurt, n care diverii factori se comport diferit;

n momentul producerii fenomenului are loc o srcire brusc a procentului de oxigen, se produce un tiraj invers i procentul de dioxid de carbon atinge o valoare de 20%.

Fenomenul back-draft apare la deschiderea brusc a uii, avnd loc o propagare exploziv a flcrilor, similar fenomenului flash-over;

ferestrele sunt colorate de fum, iar fumul iese prin mici deschideri cu efect pulsatoriu, flcrile sunt mici i cldura excesiv.Arderea generalizat se produce imediat dup flash-over i ntreaga ncpere este cuprins de flcri, arznd toate materialele combustibile. Se caracterizeaz prin tendina uniformizrii temperaturilor spre valorile maxime, transferul prin radiaie devenind preponderent. Trebuie avut n vedere c n aceast etap structura de rezisten este cea mai afectat ( apar fisuri cu posibilitatea transmiterii incendiului n spaiile nvecinate). Regimul de ardere se stabilizeaz i poate fi condiionat de dimensiunea deschiderilor (regimul de admisie a aerului) i suprafeele de contact a materialului combustibil cu aerul. Incendiile ventilate sunt intense, dar de scurt durat, viteza de ardere fiind limitat de mrimea suprafeelor combustibile, aerul fiind n exces. Incendiile neventilate sunt de regul de intensitate mai redus i de durat mai lung, viteza de ardere depinznd n acest caz de dimensiunea deschiderilor din ncpere i de forma acestora.

Regresia este faza n care temperatura nceteaz s mai creasc, apoi ncepe s scad datorit epuizrii combustibilului, dar scderea nu este brusc, acionnd n continuare distructiv asupra structurii de rezisten a construciei.Iniierea i evoluia unui incendiu sunt caracterizate prin urmtorii parametrii principali:

temperatura minim de aprindere temperatura minim la care o ardere se poate menine n condiii specificate [0C], temperatura de aprindere spontan (autoaprindere) temperature minim la care se obine aprinderea n condiii de ncercare specificate fr surse de aprindere pilotate; temperatura de inflamabilitate temperatura minim la care trebuie nclzit un material sau un produs pentru ca vaporii emii s se aprind instantaneu n prezena unei flacri n condiii specificate [0C], viteza de ardere viteza de antrenare a frontului de flacr ntr-un amestec combustibil. Viteza de ardere poate fi: vitez de ardere pe suprafa,

vitez liniar de ardere,

vitez masic de ardere,

vitez de propagare a flcrii.

timp minim de aprindere durata maxim de expunere a unui material la o surs de aprindere pentru a provoca o ardere n condiii specificate, indicele de oxigen reprezint concentraia minim de O2 exprimat n procente de volum, care ntreine arderea unui material combustibil. Indicele de oxigen al materialelor i substanelor naturale este cuprins ntre 20-30 iar a celor sintetice 15-95. cldura de ardere (putere calorific) energia termic degajat n urma arderii unei uniti de mas din substana dat n condiii specifice de temperatur i presiune [], densitatea sarcinii termice sarcina termic pe unitatea de suparafa a pardoselii []. Sarcina termic reprezint energia termic ce poate fi produs prin arderea complet a tuturor materialelor combustibile coninute ntr-un spaiu, inclusiv finisajele tuturor suprafeelor i se determin pe baza puterii calorifice, cu relaia:

[J]

n care:

Mi este masa materialelor combustibile de acelai fel, [kg];

Pci este puterea calorific inferoar a materialelor combustibile de acelai fel [];

Densitatea sarcinii termice se calculeaz cu relaia:

[]

unde AS este suma ariilor pardoselilor ncperilor ce alctuiesc spaiul protejat, [m2]

3. RISCUL DE INCENDIU

Riscul de incendiu este produsul dintre probabilitatea iniierii unui incendiu ntr-o situaie tehnic dat i importana estimat a pagubelor produse de incendiu (Ordin nr.163/2007 art. 40, alin. (1)).

Riscul de incendiu este produsul dintre probabilitatea iniierii unui incendiu ntr-un proces tehnologic sau ntr-o situaie tehnic dat i importana estimat a pagubelor sau consecinelor incendiului, raportat la msurile de protecie mpotriva incendiilor, exprimate prin factorii msurilor de protecie aplicate.

Riscul de incendiu se calculeaz cu relaia:

n care:

Ri reprezint riscul de incendiu;

P pericolul potenial de incendiu, generat de factorii de risc specifici existeni;

G gravitatea consecinelor posibile;

A coeficient de activare a factorilor de risc, difereniat pe tipuri de obiective (cldiri cu diferite funciuni) i natura factorilor de risc;

M msurile de protecie mpotriva incendiului, exprimate prin factorii msurilor de protecie aplicate.

Pentru orice situaie analizat, riscul de incendiu se situeaz n domeniul riscuri acceptate dac ndeplinete condiia:

n care Ra este riscul de incendiu acceptate pentru tipul de obiectiv luat n analiz.

Riscul de incendiu acceptat se determinat cu relaia:

n care:

ci este un coeficient de punere n pericol a persoanelor i/sau bunurilor materiale (coeficient de gravitate);

Rin riscul de incendiu normat (riscul minim de incendiu cuantificat);

n funcie de densitatea sarcinii termice, riscul de incendiu n cldirile civile (publice) poate fi:

ridicat (mare) qs ( 840 ;

mediu (mijlociu) 420 ( qs > 840 ;

redus (mic) qs < 420 ;

n situaiile n care nivelul de risc este asociat cu pericolul de explozie, nivelul riscului de incendiu poate fi apreciat ca fiind foarte ridicat (foarte mare).

Riscul de incendiu se stabilete i se precizeaz prin niveluri de risc, pe zone, ncperi, compartimente, cldiri i instalaii.

4. REGLEMENTRI PRIVIND CALITATEA N CONSTRUCII.

CERINA ESENIAL - SECURITATE LA INCENDIU

Construciile trebuie s corespund, att n ansamblu, ct i pe pri separate, utilizrii preconizate, innd seama mai ales de sntatea i sigurana persoanelor implicate de-a lungul ntregului ciclu de via al construciilor. n condiiile unei ntreineri normale, construciile trebuie s ndeplineasc aceste cerine fundamentale aplicabile construciilor pe o durat de utilizare rezonabil din punct de vedere economic.

La proiectarea, executarea i exploatarea instalaiilor de stingere a incendiilor, trebuie s se stabilileasc msuri, condiii i nivelurile de performan potrivit prevederilor prezentului normativ i reglementrilor specifice care s asigure ndeplinirea cerinelor fundamentale din Regulamentul (UE) nr. 305/2011 din 9 martie 2011 al Parlamentului European i al Consiliului de stabilire a unor condiii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcii i de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului referitoare la:

1. rezistena mecanic i stabilitate;

2. securitate la incendiu;

3. igiena, sntate i mediu nconjurtor;

4. siguran i accesibilitate n exploatare;

5. protecia mpotriva zgomotului;

6. economie de energie i izolare termic;

7. utilizare sustenabil a resurselor naturale.

Construciile trebuie proiectate i executate astfel nct ncrcrile care pot fi exercitate asupra lor n timpul construirii i utilizrii s nu duc la niciunul dintre urmtoarele evenimente:

a) prbuirea ntregii construcii sau a unei pri a acesteia;

b) deformaii de o mrime inadmisibil;

c) deteriorarea altor pri ale construciei sau a instalaiilor sau a echipamentelor instalate ca urmare a unor deformaii majore ale elementelor portante;

d) deteriorare disproporionat fa de evenimentul cauzator iniial. 1. ndeplinirea cerinei fundamentale de calitate, rezistena mecanic i stabilitate se realizeaz prin dimensionarea i executarea corespunztoare a structurii de rezisten a instalaiilor de stingere a incendiilor, n corelare cu sistemul constructiv al cldirii n care sunt amplasate.

Elementele componente ale instalaiilor de stingere a incendiilor trebuie s fie fixate de structura de rezisten a construciei prin dispozitive corespunztor dimensionate, n colaborare cu specialistul structurist al construciei. La proiectarea i executarea reelelor exterioare de alimentare cu ap a instalaiilor de stingere a incendiilor, se va ine seama de tipul i caracteristicile terenului, precizate prin studii geotehnice.

Staiile de distribuie aferente instalaiilor fixe de stingere a incendiilor se amplaseaz, de regul, n ncperi proprii. Aceste ncperi, trebuie s fie situate la nivelurile inferioare ale construciei sau, atunci cnd acest lucru nu este posibil, construcia trebuie s fie corespunztor dimensionat ncrcrilor statice i dinamice ale instalaiei de stingere. Sunt exceptate instalaiile fixe de stingere a incendiilor care utilizeaz substane pentru care productorii nu solicit restricii de pstrare i de utilizare.

Construcia trebuie s fie proiectat i executat n aa fel nct, n caz de incendiu:

a) stabilitatea elementelor portante ale construciei s poat fi asumat pe o perioad determinat;

b) apariia i propagarea incendiului i a fumului n interiorul construciei s fie limitate;

c) extinderea incendiului ctre construciile nvecinate s fie limitat;

d) utilizatorii s poat prsi construcia sau s poat fi salvai prin alte mijloace;

e) s fie luat n considerare sigurana echipelor de intervenie.2. Cerina fundamental securitate la incendiu are n vedere asigurarea condiiilor sigure de funcionare a instalaiilor de stingere a incendiilor. Pentru aceasta este necesar amplasarea i montarea corespunztoare a instalaiilor de stingere a incendiilor n construcie fa de spaiul protejat, avndu-se n vedere i protecia acestor instalaii mpotriva radiaiilor termice generate de surse de nclzire nvecinate.

Pentru asigurarea eficienei stingerii incendiilor, instalaia trebuie conformat i dimensionat n funcie de spaiul protejat i de caracteristicile incendiului, utiliznd tipul corespunztor de instalaie i de substan de stingere.

Construciile trebuie s fie proiectate i executate astfel nct s nu reprezinte, pe ntregul lor ciclu de via, o ameninare pentru igiena sau pentru sntatea i sigurana lucrtorilor, a utilizatorilor sau a vecinilor, nici s exercite un impact exagerat de mare asupra calitii mediului sau a climei pe ntregul lor ciclu de via, n cursul construirii, utilizrii, demolrii, n special ca rezultat al oricrora din urmtoarele:

a) emanaii de gaze toxice;

b) emisii de substane periculoase, de compui organici volatili (COV), de gaze care produc efect de ser sau de particule periculoase n aerul din interior sau n atmosfer;

c) emisie de radiaii periculoase;

d) scurgerea de substane periculoase n apa freatic, apa marin, apa de suprafa sau n sol;

e) scurgerea de substane periculoase n apa potabil sau substane care au un impact negativ diferit asupra apei potabile;

f) evacuarea defectuoas a apelor reziduale, a fumului sau a deeurilor solide sau lichide;

g) prezena umiditii n anumite pri ale construciei sau pe suprafee din interiorul acesteia.

3. Igien, sntate i mediu nconjurtor constituie o cerin fundamental care necesit tratarea cu deosebit atenie a fiecrui caz n parte, avnd n vedere riscul pe care-l prezint substana de stingere utilizat.

n toate situaiile n care utilizarea substanelor de stingere a incendiilor determin riscuri pentru utilizatori, este obligatorie realizarea tuturor msurilor de protecie a vieii i a sntii acestora.

Pentru asigurarea proteciei i refacerii mediului se utilizeaz numai substane de stingere a incendiului care nu au influene majore asupra mediului.

4. Pentru realizarea cerinei fundamentale siguran i accesibilitate n exploatare a instalaiilor de stingere a incendiilor trebuie ndeplinite condiiile necesare funcionrii acestora n deplin siguran. n documentaiile de proiectare trebuie s se evidenieze influenele instalaiilor de stingere a incendiilor asupra utilizatorilor i construciei.

Construciile trebuie proiectate i executate astfel nct s nu prezinte riscuri inacceptabile de accidente sau pagube n cursul funcionrii sau al utilizrii, cum ar fi alunecri, cderi, loviri, arsuri, electrocutri, leziuni cauzate de explozii i tlhrii. n special, construciile trebuie s fie proiectate i executate astfel nct s fie accesibile i utilizabile pentru persoanele cu dizabiliti.

Pentru funcionarea instalaiilor de stingere a incendiilor n condiii de siguran n exploatare sunt necesare msuri, dispozitive, echipamente etc. corespunztoare de protecie, care s elimine posibilitatea producerii unor riscuri pentru utilizatori (rniri, arsuri, asfixieri, electrocutri, contaminri, explozii etc.).

Instalaiile de stingere a incendiilor, n funcionare normal i n stare de avarie, nu trebuie s influeneze negativ parametrii i nivelurile de performan ale construciei, referitoare la cerinele de calitate prevzute de lege.

5. Cerina fundamental protecia mpotriva zgomotului se asigur prin msuri corespunztoare astfel realizate nct prin funcionare s nu afecteze confortul acustic al utilizatorilor i al zonelor nvecinate. Construcia trebuie proiectat i executat n aa fel nct zgomotul perceput de ctre utilizatori sau de ctre persoane aflate n apropiere s fie meninut la un nivel la care s nu fie periclitat sntatea acestora i s le permit s doarm, s se odihneasc i s lucreze n condiii satisfctoare.

6. Cerina fundamental economie de energie i izolare termic se asigur prin analize i soluii de caz, n funcie de condiiile specifice n care se folosesc instalaiile, de cerinele acestora i caracteristicile substanelor utilizate la stingerea incendiilor.Construciile cu instalaiile afertente de nclzire, rcire, iluminare i ventilare trebuie astfel proiectate i executate nct consumul de energie necesar funcionrii s fie mic, innd cont de utiliyatori i de condiiile locale de clim. Construciile trebuie, de asemenea, s fie eficiente din punct de vedere energetic, consumnd ct mai puin energie pe parcursul construirii i demontrii lor.

7. Cerina fundamental utilizare sustenabil a resurselor naturale se realizeaz prin proiectarea, executarea i demolarea construciilor astfel nct utilizarea resurselor naturale s fie sustenabil i s asigure n special urmtoarele:

(a) reutilizarea sau reciclabilitatea construciilor, a materialelor i prilor componente, dup demolare;

(b) durabilitatea construciilor;

(c) utilizarea la construcii a unor materii prime i secundare compatibile cu mediul.

La proiectarea, executarea i exploatarea instalaiilor de stingere a incendiilor trebuie s se aib n vedere i prevederile reglementrilor tehnice conexe i documentele normative de referin.5. OBLIGAII PRIVIND APRAREA MPOTRIVA INCENDIILORConform legii 307 din 12 iulie 2006 privind aprarea mpotriva incendiilor, aprarea mpotriva incendiilor reprezint ansamblul integrat de activiti specifice, msuri i sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar i de informare public, planificate, organizate i realizate potrivit prezentei legi, n scopul prevenirii i reducerii riscurilor de producere a incendiilor i asigurrii interveniei operative pentru limitarea i stingerea incendiilor, n vederea evacurii, salvrii i proteciei persoanelor periclitate, protejrii bunurilor i mediului mpotriva efectelor situaiilor de urgen determinate de incendii.

Art. 6: persoanele fizice i juridice sunt obligate s respecte reglementrile tehnice i dispoziiile de aprare mpotriva incendiilor i s nu primejduiasc, prin deciziile i faptele lor, viaa, bunurile i mediul.

Persoanele fizice i asociaiile familiale ndeplinesc atribuiile pe linia aprrii mpotriva incendiilor n nume propriu, prin titularul de drept al entitii.

Art. 19: administratorul sau conductorul instituiei, dup caz, are urmtoarele obligaii principale:

c) s solicite s i obin avizele i autorizaiile de securitate la incendiu, prevzute de lege, i s asigure respectarea condiiilor care au stat la baza eliberrii acestora; n cazul anulrii avizelor ori a autorizaiilor, s dispun imediat sistarea lucrrilor de construcii sau oprirea funcionrii ori utilizrii construciilor sau amenajrilor respective;

l) s asigure utilizarea, verificarea, ntreinerea i repararea mijloacelor de aprarea mpotriva incendiilor cu personal atestat, conform instruciunilor furnizate de proiectant;

q) s utilizeze n unitatea sa numai mijloace tehnice de aprare mpotriva incendiilor, certificate conform legii.

Art. 21: utilizatorul are urmtoarele obligaii principale:

b) s ntrein i s foloseasc, n scopul pentru care au fost realizate, dotrile pentru aprarea mpotriva incendiilor, puse la dispoziie de administrator, conductorul instituiei, proprietar, productor sau importator;

d) s nu efectueze modificri neautorizate i fr acordul scris al proprietarului, al proiectantului iniial al construciei, instalaiei, echipamentului, dispozitivului sau mijlocului de transport utilizat ori al unui expert tehnic atestat potrivit legislaiei n vigoare.

Art. 23: proiectanii de construcii i amenajri, de echipamente, utilaje i instalaii sunt obligai:

d) s includ n proiecte i s predea beneficiarilor schemelor i instruciunile de funcionare a mijloacelor de aprare mpotriva incendiilor pe care le-au prevzut n documentaii, precum i regulile necesare de verificare i ntreinere n exploatare a acestora, ntocmite de productori.

Art. 24: executanii lucrrilor de construcii i de montaj de echipamente i instalaii sunt obligai:

a) s realizeze integral i la timp msurile de aprare mpotriva incendiilor, cuprinse n proiecte, cu respectarea prevederilor legale aplicabile acestora;

b) s asigure luarea msurilor de aprare mpotriva incendiilor pe timpul executrii lucrrilor, precum i la organizrile de antier;

c) s asigure funcionarea mijloacelor de aprare mpotriva incendiilor prevzute n documentaiile de execuie la parametrii proiectai, nainte de punerea n funciune.

Responsabilii cu exploatarea i ntreinerea sistemelor i instalaiilor de stingere a incendiilor trebuie s aib afiat la loc vizibil i n vecintatea incintelor protejate panouri cu urmtorul coninut:

a) schemele de funcionare ale instalaiilor de stingere a incendiilor;

b) instruciunile de exploatare ale instalaiilor de stingere;

c) instruciuni specifice de securitate i sntate n munc i msuri pentru prevenirea accidentelor umane n timpul i dup inundarea cu substan de stingere.

Personalul de exploatare i ntreinere a sistemelor i instalaiilor de stingere a incendiilor, trebuie s fie instruit i va lua la cunotin de prevederile prezentului normativ i celorlalte reglementri specifice, precum i cu privire la msurile necesare de protecie mpotriva contaminrii, a intoxicrii cu substane periculoase precum i mpotriva electrocutrilor.

Personalul de exploatare a sistemelor i instalaiilor de stingere a incendiilor, trebuie s fie instruit asupra practicilor de salvare i intervenie n caz de necesitate.

n toate locurile unde se folosesc substane de stingere a incendiilor cu nivel de concentraie toxic organismului uman, se prevd prin proiectare indicatoare corespunztoare de avertizare i se asigur meninerea n exploatare a strii corespunztoare a acestora.

Pentru salvarea oamenilor din spaiile inundate cu substane de stingere cu nivel de concentraie toxic organismului uman, se iau msuri de evacuare imediat i de evitare a accesului n aceste spaii. Se va acorda primul ajutor persoanelor afectate de substanele speciale de stingere.

Mijloacele i echipamentele de protecie necesare interveniei la incintele, sistemele i instalaiile de stingere a incendiilor, se menin n stare de funcionare la parametrii proiectai i se recomand a se pstra ntr-o ncpere apropiat, protejat fa de spaiul ce se inund cu substana special de stingere i la care accesul s fie uor.

Pentru atenionarea personalului din interiorul spaiilor supuse inundrii cu substane speciale de stingere trebuie s fie afiate la loc vizibil panouri de avertizare inscripionate cu urmtorul text , conform modelului prezentat n figura de mai jos.

ATENIE !

N CAZ DE ALARM SAU INCENDIU,

PRSII IMEDIAT INCINTA.

PERICOL DE MOARTE !

Indicator pentru avertizare asupra faptului c spaiile sunt protejate cu substane speciale de stingere

n toate spaiile n care sunt amplasate baterii de recipieni (butelii) cu substane speciale de stingere a incendiilor i n special, pe feele exterioare ale uilor staiilor de stocare i distribuie, se va afia urmtoarea inscripie, conform modelului prezentat n figura urmtoare.

ATENIE !

STRICT INTERZIS ACCESUL PERSOANELOR NEAUTORIZATE.

PERICOL DE MOARTE !

Indicator pentru avertizare pentru spaiile n care se depoziteaz butelii cu substane de stingere

6. MSURI GENERALE DE PREVENIRE A INCENDIILOR LA EXECUTAREA LUCRRILOR CU FOC DESCHIS

Utilizarea focului deschis n locuri cu pericol de incendiu i pe timp de vnt este interzis; locurile cu pericol de incendiu, n care se aplic aceast interdicie, se stabilesc i se marcheaz de persoanele n drept.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis n incintele unitilor, n zonele de agrement i n gospodriile populaiei se face numai n locuri special amenajate, n condiii i la distane care s nu permit propagarea focului la construcii, depozite, culturi agricole, pduri, plantaii sau la alte vecinti.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deeurilor i a altor materiale combustibile se face n locuri special amenajate ori pe terenuri pregtite, cu luarea msurilor ce se impun pentru mpiedicarea propagrii focului la vecinti, asigurndu-se supravegherea permanent a arderii, precum i stingerea jarului dup terminarea activitii.

Arderea miritilor se face numai dup luarea msurilor ce se impun pentru mpiedicarea propagrii focului la vecinti, asigurndu-se supravegherea permanent a arderii.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distane mai mici de 40 m fa de locurile cu pericol de explozie: gaze i lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fa de materiale sau substane combustibile: lemn, hrtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fr a fi supravegheat i asigurat prin msuri corespunztoare.

Luarea msurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul n condiii i n locuri n care se pot produce incendii constituie o obligaie a persoanelor care rspund, potrivit legii, de creterea, educarea i ngrijirea copiilor.

Reglementarea de ctre administratorul operatorului economic/conductorul instituiei sau, dup caz, de consiliul local a modului de executare a lucrrilor cu foc deschis presupune:

a) stabilirea locurilor unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrri cu foc deschis, cum sunt topirea bitumului, arderea deeurilor combustibile, currile prin ardere, precum i a persoanelor care le supravegheaz;

b) stabilirea i marcarea locurilor cu pericol de incendiu n care este interzis utilizarea focului deschis;

c) nominalizarea persoanelor care au dreptul s emit permis de lucru cu foc;

d) descrierea procedurii de emitere, semnare, aducere la cunotin i pstrare a permisului de lucru cu foc;

e) aprobarea unor instruciuni specifice de prevenire a incendiilor pentru astfel de lucrri.

Distrugerea prin ardere a unor deeuri sau reziduuri combustibile se efectueaz cu respectarea legislaiei specifice privind protecia mediului.

Efectuarea lucrrilor de sudare, tiere, lipire sau a altor asemenea operaiuni care prezint pericol de incendiu, n construcii civile (publice), pe timpul programului cu publicul, n instalaii tehnologice cu risc de incendiu sau explozie, n depozite ori n alte spaii cu pericol de aprindere a materialelor, produselor sau substanelor combustibile este interzis.

Lucrrile prevzute anterior se pot executa n spaiile respective numai dup ce s-au luat msuri pentru: evacuarea persoanelor, ndeprtarea sau protejarea materialelor combustibile, golirea, splarea, blindarea traseelor de conducte ori a utilajelor, aerisirea sau ventilarea spaiilor, dotarea locurilor de munc cu mijloace de limitare i stingere a incendiilor.

Lucrrile menionate se execut numai pe baza PERMISULUI DE LUCRU CU FOC, al crui model este prezentat n anexa nr. 1.

Pentru efectuarea lucrrilor de reparaii curente i reparaii capitale ce se execut cu foc deschis, unitatea executant trebuie s emit persoanelor care execut astfel de lucrri un PERMIS DE LUCRU CU FOC. Persoanele care efectueaz reparaii sau alte lucrri, care n mod normal nu lucreaz n interiorul zonelor protejate, trebuie s nceap lucrarea numai dup ce au primit o aprobare scris de la responsabilul desemnat al utilizatorului n care se precizeaz data nceperii lucrrii i durata ei; pe durata lucrrii utilizatorul trebuie sa ia msuri alternative de aprare mpotriva incendiilor.

n toate cazurile prevzute de utilizare a focului deschis sunt obligatorii instruirea personalului de execuie, control i supraveghere asupra msurilor de aprare mpotriva incendiilor, precum i informarea serviciului privat/voluntar pentru situaii de urgen.

Permisul de lucru cu foc, se ntocmete n dou exemplare, dintre care unul se nmneaz efului formaiei de lucru sau persoanei care execut operaiunile cu foc deschis, iar cellalt rmne la emitent.

Permisul de lucru cu foc este valabil o singur zi.

La terminarea lucrului, permisul de lucru cu foc se pred de ctre executant emitentului.

eful sectorului de activitate, atelier, secie, depozit, instalaie etc. n care se execut operaiuni cu foc deschis are obligaia s asigure msuri pentru:

a) pregtirea locului;

b) instruirea personalului;

c) controlul dup terminarea lucrrii.

Executantul lucrrii are obligaia de a utiliza pentru executarea lucrrilor cu foc deschis numai echipamente i aparate n bun stare de funcionare.

Toate echipamentele i aparatele pentru executarea lucrrilor cu foc deschis se ntrein i se verific n conformitate cu instruciunile furnizorului.

n timpul executrii lucrrii trebuie s se asigure:

a) supravegherea permanent a flcrii, a rspndirii i a traiectoriilor scnteilor sau particulelor de materiale incandescente i a intensitii fluxului de cldur;

b) strngerea i depozitarea resturilor de electrozi n vase speciale cu nisip sau cu ap;

c) nchiderea robinetelor buteliei de oxigen i a generatorului de acetilen, dac durata ntreruperii executrii lucrrii depete 10 minute;

d) interzicerea agrii arztoarelor, chiar stinse, de buteliile de oxigen sau de generatoarele de acetilen;

e) neefectuarea de deplasri cu arztoarele aprinse n afara zonei de lucru sau de urcri pe scri, schele etc.;

f) evacuarea carbidului din generator, n cazul ntreruperii lucrului pe o perioad mai ndelungat.

Dup terminarea lucrrii, eful sectorului de activitate, trebuie s asigure urmtoarele msuri:

a) verificarea locului n care s-a executat lucrarea, precum i a spaiilor adiacente i a celor situate la cotele inferioare sau superioare, pentru a constata dac nu s-au creat focare de incendiu: zone incandescente, miros de ars sau degajri de fum etc.;

b) descoperirea tuturor zonelor protejate, verificndu-se dac starea lor este intact, i luarea de msuri n consecin;

c) verificarea, la anumite intervale, pe parcursul mai multor ore i n timpul nopii, a situaiei existente la locul n care s-a efectuat lucrarea i n imediata apropiere a acestuia;

d) depozitarea n condiii de siguran a echipamentelor folosite la lucrare;

e) reamplasarea pe poziiile iniiale a elementelor i materialelor combustibile la cel puin 6 ore de la terminarea lucrrii;

f) colectarea lamului de carbid n containere destinate acestui scop i depozitarea acestora ntr-un loc special amenajat.

Folosirea flcrii: lumnri, fclii, tore i altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, oper, operet, a festivitilor desfurate n restaurante sau pentru ambian ori divertisment n restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzis.

Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flcrii n situaiile menionate anterior cu condiia asigurrii condiiilor de mpiedicare a iniierii i propagrii incendiului, dup cum urmeaz:

a) evitarea amplasrii n apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.;

b) folosirea unor suporturi incombustibile;

c) prevenirea producerii unor incendii prin rsturnare, manevrare greit etc.;

d) stingerea obligatorie a flcrilor la terminarea evenimentului;

e) nominalizarea personalului propriu ce asigur supravegherea i intervenia n caz de incendiu;

f) asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de aprare mpotriva incendiilor;

g) anunarea, dup caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situaii de urgen, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuii n domeniul aprrii mpotriva incendiilor.

Pentru spectacolele de tipul celor menionate care au loc pe timpul unei stagiuni, se transmite la inspectoratul pentru situaii de urgen judeean/al municipiului Bucureti, la nceputul stagiunii, programul spectacolelor respective.

ANEXA 1UNITATE EMITENT

PERMIS DE LUCRU CU FOC

Nr. __________din _________Se elibereaz prezentul Permis de lucru cu foc dnei/dlui ____________________, ajutat de dna/dl.__________________, care urmeaz s execute ________________, folosind_________________ la (n)___________________ . Lucrrile ncep la data de ____________ ora ____, i se ncheie la data de__________ora ___

Premergtor, pe timpul i la terminarea lucrrilor cu foc se vor lua urmtoarele msuri:

1.ndeprtarea sau protejarea materialelor combustibile din zona de executare a lucrrilor i din apropierea acesteia, pe o raz de_____metri, astfel:

2.Golirea, izolarea, splarea, aerisirea conductelor, utilajelor sau instalaiilor, prin:

3.Ventilarea spaiilor n care se execut lucrrile se realizeaz astfel:

4.Verificarea zonei de lucru i a vecintilor acesteia, nlturarea surselor de aprindere i a condiiilor care favorizeaz producerea incendiilor i a exploziilor, protejarea antifoc a materialelor din zon.

5.nceperea lucrrilor cu foc s-a fcut n baza buletinului de analiz nr._____din _______, eliberat de ________________________________(acolo unde este cazul).

6.Respectarea normelor de aprare mpotriva incendiilor, specifice tehnologiei de lucru:

7.n zona de lucru se asigur urmtoarele mijloace de stingere a incendiilor:

8.Lucrrile cu foc deschis nu se execut dac sunt condiii de vnt

9.Pe timpul lucrrilor se asigur supravegherea acestora de ctre dna/dl___

10.eful serviciului public voluntar/privat pentru situaii de urgen este anunat despre nceperea, ntreruperea i ncheierea lucrrii.

11.Controlul msurilor de aprare mpotriva incendiilor se asigur de ctre dna/dl_____________

12.Supravegherea lucrrilor cu foc se asigur de ctre dna/dl________________

13.Incendiul sau orice alt eveniment se anun la ______________prin _______________

14.Alte msuri specifice de aprare mpotriva incendiului

15.Personalul de execuie, control i supraveghere a fost instruit asupra msurilor de aprare mpotriva incendiului

ResponsabiliNumele i prenumeleSemntura

Emitentul

eful sectorului n care se execut lucrrile

Executanii lucrrilor cu foc

Serviciul public voluntar/privat pentru situaii de urgen

7. PROCEDEE I SUBSTANE DE STINGERE A INCENDIILOR

A. PROCEDEE DE STINGERE A INCENDIILOR

Conform standardului SR EN 2/1995 sunt definite urmtoarele clase de incendiu funcie de materialele care ard, i anume:

Clasa A: incendii de materiale solide, n general de natur organic, a cror ardere are loc, n mod formal, cu formare de jar (materiale solide combustibile: lemn, carton, esturi, materiale plastice i hrtie);

Clasa B: incendii de lichide sau solide lichefiate (lichide inflamabile: produse petroliere, petrol, alcool); Clasa C: incendii de gaze (gaze inflamabile: gaz de huil, GPL, GN); Clasa D: incendii de metale (metale combustibile i aliajele lor: sodiu, potasiu, magneziu, aluminiu i titan); Clasa F: incendii de buctrie (ulei de gtit sau grsimi).

Fires involving freely burning materials. For example wood, paper, textiles and other carbonaceous materials.Fires involving flammable liquids. For example petrol and spirits. NOT ALCOHOL OR COOKING OIL.Fires involving flammable gasses. For example propane and butane.Fires involving flammable metals. For example magnesium and lithium.Fires involving electrical equipment. For example photocopiers, fax machines and computers.Fires involving cooking oil and fat. For example olive oil, maize oil, lard and butter.

Water

Foam

ABC Dry Powder

Dry Special Powder

CO2 Gas../..

Wet Chemical

1. PROCEDEE DE STINGERE

Prin procedeu de stingere a incendiilor sau de ntrerupere a arderii se nelege un proces fizic sau chimic, aplicat prin aciuni succesive, care n final trebuie s conduc la ncetarea arderii.

In prezent, se folosesc cu rezultate bune apte procedee de ntrerupere a procesului de ardere. Alegerea unui sau altuia dintre procedee depinde de natura, situaia i mrimea incendiului, de proprietile substanelor care ard, de calitatea produselor de stingere, de mijloacele i personalul care particip la stingere, de condiiile meteorologice i altele.

a) Rcirea zonei de ardere

Se realizeaz prin introducerea unor substane aflate la temperatur joas comparativ cu cea a incendiului i caracterizate printr-o cldur specific mare, astfel nct s preia o parte din cldura necesar continurii procesului de ardere. Ca urmare, viteza de ardere se

micoreaz, iar cantitatea de cldur degajat se reduce. Pe timpul arderii materialelor solide i a lichidelor combustibile, straturile de la suprafa se nclzesc pn la temperatura de aprindere. De exemplu, la suprafaa materialelor solide temperatura poate ajunge la 500 - 600C, iar la lichide la 200-300C. n aceste cazuri, pentru ntreruperea procesului de ardere prin rcire, procesul de stingere trebuie s acioneze pentru reducerea temperaturii suprafeei care arde sub nivelul temperaturii de ardere.

Eficiena stingerii incendiilor, folosind acest procedeu, depinde de mrimea suprafeei de contact dintre materialul arde i produsul de stingere, de diferena dintre temperatura stratului care arde i a produselor de rcire, de capacitatea substanei de rcire de a absorbi cldura (cldura specific) i de cantitatea de substan de rcire care se refuleaz n unitatea de timp (debit) asupra materialului care arde.

Produsele de stingere indicate a se folosi n acest procedeu sunt: apa, zpada - cnd lipsete apa, dioxidul de carbon - sub form de zpad carbonic.

b) Izolarea materialelor i substanelor combustibile de aerul atmosferic

Procedeul const n izolarea materialelor care ard de aerul atmosferic, care ntreine arderea. In acest fel, se reduce viteza de ardere i, respectiv, degajarea de cldur.

Acest procedeu este indicat a se folosi la stingerea incendiilor de lichide combustibile, ca i n unele situaii de ardere a materialelor i substanelor solide. Practic, se acioneaz cu produsul de stingere la partea inferioar a flcrilor. Stratul izolant de produs de stingere, format la suprafaa materialului combustibil care arde are i rolul de a ntrerupe transferul de cldur prin radiaie, avnd ca urmare rcirea stratului de la suprafa, precum i oprirea formrii i degajrii gazelor sau vaporilor inflamabili, ceea ce duce la ntreruperea procesului de ardere.

Eficiena procesului depinde de gradul de etanare a vaporilor de la suprafaa lichidelor sau a spaiilor n care are loc arderea. Sistemele cele mai utilizate pentru izolarea de aerul atmosferic a materialor i substanelor care ard sunt refularea de spume, pulberi stingtoare, aplicarea de prelate ude etc.

c) Reducerea continului de oxigen

Procedeul const n introducerea de substane care nu ntrein arderea n amestecurile de gaze-aer (vapori-aer), care particip la ardere. Ca urmare, are loc diluarea produselor gazoase combustibile existente n zona de ardere, fapt care conduce la scderea vitezei de ardere i, implicit, la scderea temperaturii.

Diluarea coninutului de aer i, implicit, a oxigenului se poate realiza cu eficacitate n spaii relativ nchise (tuneluri, subsoluri, camere de uscare etc).

La un coninut n oxigen sub 15% arderea nceteaz. Produsele de diluare cele mai ntrebuinate sunt dioxidul de carbon, aburul apa pulverizat foarte fin.

d) Introducerea de inhibitori n spaiile n care are loc arderea

Procedeul se bazeaz pe proprietatea unor substane active, denumite inhibitori, de a ncetini sau a opri reacia. Pe timpul arderii, se formeaz produi intermediari care constituie centri activi ai reaciei n lan. Prin eliminarea centrilor activi ai reaciei n lan se diminueaz viteza de ardere i se ntrerupe arderea.

Principalele produse de stingere prin inhibiie chimic sunt, n prezent, nlocuitorii de haloni (ageni de stingere curai). Ei sunt caracterizai prin punct de fierbere cobort i stabilitate termic sczut.

e) Reducerea temperaturii substanelor aprinse prin amestecarea maselor de lichid aprins

Din momentul n care combustibilul lichid se aprinde, temperatura de pe suprafaa lui crete pn devine egal cu temperatura de fierbere. Astfel, la nceputul arderii, n apropierea suprafeei libere a combustibilului se formeaz un strat nclzit de grosime mic, care nu depete civa centimetri. In straturile de adncime lichidul rmne rece.

Transmiterea i egalizarea acelui lichid se face fie cu ajutorul aerului sau al gazelor inerte introduse pe la partea inferioar a rezervoarelor, fie prin recircularea aceluiai lichid.

f) Folosirea substanelor explozive

Procedeul se folosete pentru stingerea incendiilor de pdure, n special de coronament, care se dezvolt cu violen, a celor de sonde n erupie sau la rezolvarea unor soluii deosebite.

Prin distrugerea sau mprtierea elementelor existente n zona de ardere, datorit efectului undei de oc, se poate ntrerupe procesul de ardere.

g) ndeprtarea materialelor combustibile din zona de ardere

Prin ndeprtarea materialor combustibile care vin n contact cu zonele de ardere, propagarea incendiului poate fi limitat. Procedeul se folosete, de obicei, la incendii de acoperiuri i planee, la grupuri de cldiri cu elemente combustibile, la depozite de material lemnos, la incendii de pdure etc.

Pentru ntreruperea procesului de ardere se pot folosi, simultan, mai multe procedee descrise. La o combinare a acestora ns, unul din ele este principal i hotrtor n aciunea de intervenie pentru stingerea incendiului.

Alegerea procedeelor sau procedeelor de ntrerupere a arderii depinde de natura, situaia i proporiile incendiului, de proprietile substanelor care ard, de calitatea produselor de stingere, de mijloacele i personalul care particip la stingere, de gradul de instruire al acestuia, de condiiile meteorologice sau de alte cauze.

Protecia mpotriva incendiilor este o problem deosebit de complex, studiat n continuu n vederea perfecionrii. Dei variantele de soluionare sunt diferite pe plan internaional, sunt recunoscute ca elemente de baz trei categorii principale:

elemente de protecie pasive elemente i materiale de construcie specializate pentru asigurarea proteciei la foc;

elemente de protecie active instalaii automate de semnalizare i stingere a incendiilor;

elemente pasiv active mijloace destinate interveniilor la incendii, acionate manual.

Gradul de dotare cu mijloace de protecie mpotriva incendiilor este echivalent cu gradul de siguran la foc al construciilor i este considerat criteriu de baz n rile dezvoltate, pentru stabilirea asigurrilor.

n cadrul elementelor de protecie active un rol important l au instalaiile de stins incendii.

2. SUBSTANE I PRODUSE DE STINGERE

A. APA

1. Caracteristici ale apei

Din punct de vedere al substanelor de stingere, apa este substana de stingere cea mai ieftin, uor de procurat i cu o capacitate de rcire considerabil, fiind cea mai utilizat n caz de incendiu la ora actual, dar trebuie s fie folosit sub forma cea mai apropriat focarului incendiat.

Exist i o serie de proprieti ale apei care i limiteaz domeniul de utilizare:

Densitate relativ mare;

Bun conductoare de electricitate;

Reacioneaz cu serie de substane chimice, care genereaz dup caz hidrogen sau oxigen;

La temperaturi joase, reacioneaz cu unele metale (sodiu, potasiu) cu degajare de

cldur (pn la 600C) i n unele cazuri cu degajare de hidrogen;

Reacioneaz cu carbura de calciu degajnd prin reacie cldur i acetilen.

n caz de incendiu apa se poate folosi sub form de jet compact, jet pulverizat, cea de ap i abur.

Procedeele de ntrerupere a procesului de ardere prin care apa acioneaz asupra focarului de incendiu sunt:

Rcirea zonei de ardere;

Izolarea zonei incendiate de aerul atmosferic;

Reducerea coninutului minim de oxigen;

Diluarea gazelor din zona de ardere, care pot ntreine i dezvolta incendiul.

Prin procedeu de ntrerupere a procesului de ardere se nelege un proces fizic sau chimic aplicat printr-o serie de aciuni succesive, care trebuie s se finalizeze prin ncetarea arderii.

Aciunea de rcire a zonei de ardere se datoreaz faptului c, apa are o mare capacitate de absorbie a cldurii raportat la cldura specific i cldura latent de vaporizare. Efectul principal al apei la stingerea incendiului l constituie rcirea materialului care arde. Ea vine n contact cu materialul aprins absoarbe cldura, se transform n vapori i prin saturarea spaiului nconjurtor, limiteaz accesul aerului spre focarul incendiului. Aceste caliti o fac s fie deosebit de util la stingerea incendiilor de materiale solide combustibile (clasa de incendii A).

De asemenea, apa mai poate fi folosit la crearea unei atmosfere inerte, atunci cnd poate fi pulverizat de 1700 ori mai mult dect volumul ei n stare lichid, deplasnd astfel aerul i vaporii inflamabili n zone deprtate de zona de ardere.

Chiar i acolo unde apa nu poate stinge singur complet un incendiu se folosete adesea mpreun cu alte substane stingtoare, cum ar fi, de exemplu, pulberile stingtoare sau lichidele vaporizatoare, pentru realizarea unei stingeri complete i ntrun timp scurt. n aceast situaie apa reduce arderea cu flacr i rcete mediul ambiant, n timp ce cealalt substan stingtoare continu s realizeze stingerea complet.

2. Particulariti ale jetului de ap pulverizat

Apa pulverizat se folosete la:

Dispersia n atmosfer a gazelor i vaporilor combustibili grei;

Precipitarea fumului rezultat din arderea substanelor incendiate;

Protecia personalului care acioneaz la incendiu, n zone cu temperaturi mari;

Rcirea elementelor de construcie sau a instalaiilor;

Se folosete pentru stingerea incendiilor de lichide combustibile imiscibile, insolubile n ap i cu densitatea mai mic dect aceasta, i care au temperaturi de

inflamabilitate superioare valorii de 60 C etc.

Avantajele utilizrii apei fin pulverizate sunt:

Ceaa de ap se poate utiliza la controlarea focarelor ce cresc n ritm constant, unde se poate nc intra, dar unde focarul principal nu poate fi atacat direct;

Ceaa de ap poate fi utilizat la crearea unei atmosfere inerte, atunci cnd trece din starea lichid n starea de vapori, producndu-se o mrire a volumului de 1700 de ori, ceea ce duce la deplasarea aerului i a vaporilor inflamabili n zone deprtate de zona de ardere;

Prin folosirea ceii de ap se realizeaz o disipare a cldurii degajate de flcrile din cadrul incendiului cu o eficacitate mai mare dect n cazul jetului compact de ap;

Prin folosirea ceii de ap s-a constatat c numrul de decese este mult mai mic.

Trebuie s amintim c apa pulverizat are i unele dezavantaje la folosire, cum ar fi:

Posibila distrugere a echilibrului termic n compartimentul incendiat;

Producerea de abur supranclzit cu pericol potenial de arsuri pentru servani;

Generarea ideii c nu se poate controla un incendiu la fel de bine ca n cazul atacului cu jetul compact;

Folosirea ceii de ap poate reduce vizibilitatea i poate crea disconfort asupra pompierilor. B. ABURUL

Proprietile aburului ca substan de stingere a incendiului:

Ca substana de stingere a incendiului este recomandat att aburul saturat (care este cel mai eficient), ct i aburul supranclzit

Aburul, ca substan de stingere a incendiului, este recomandat s se utilizeze n instalaii fixe i semifixe, n special acolo unde exist o surs permanent de abur i care asigur cantitatea de abur necesar funcionrii instalaiei de stingere.

Numrul de orificii de distribuie a aburului

Diametrul interior al evii de distribuie abur (mm)

Nomogram pentru determinarea numrului de orificii de ieire a aburului pentru stingerea incendiului.Mecanismul stingerii cu abur a incendiilor. Domenii recomandate pentru instalaiile de stingere cu abur a incendiilor:

Efectul de stingere al aburului se bazeaz pe reducerea concentraiei de oxigen n zona de ardere, pn la o limita la care arderea nceteaz. Pentru aceasta este necesar o concentraie volumic a aburului n aer de minimum 35%. Instalaiile de stingere cu abur a incendiului se prevd n conformitate cu reglementrile tehnice n vigoare i pot fi folosite pentru: stingerea incendiilor declanate pe suprafee mici (prin inundarea incintelor nchise cu volume mai mici de 500 m3), precum i pentru stingerea incendiilor la rezervoare coninnd fluide cu temperatura de inflamabilitate peste 1000C i un volum mai mic de 5000 m3;

limitarea propagrii incendiilor prin crearea de perdele de abur astfel amplasate nct s constituie bariere continue de abur;

prevenirea incendiilor i exploziilor n spaii n care pot apare scpri de fluide inflamabile (explozibile), prin inundarea spaiilor respective pentru diluarea amestecurilor de astfel de fluide.

Instalaiile de stingere a incendiilor cu abur nu se utilizeaz n cazurile n care, n spaiul supus inundrii exist:

materiale care n contact cu apa ar reaciona violent;

materiale care s-ar topi la temperatura jetului de abur;

instalaii electrice sub tensiune;

persoane care nu pot fi evacuate. C. GENERATOARELE DE AEROSOLI

Generatoarele de aerosoli pentru stingerea incendiilor sunt recipiente metalice de diverse forme i mrimi care utilizeaz pentru generarea aerosolilor o substana solid (tip SBK) ce conine sruri de potasiu. Fiecare recipient are ncorporat un sistem special, propriu, de activare independent al generatorului. Unele tipuri de generatoare de aerosoli pot avea mecanism propriu de absorbie a cldurii. Pentru identificarea unei game de produse se pot utiliza o grupare de litere i cifre avnd semnificaii determinate (tip generator, cantitate substan, declanare), i anume:

generator de aerosoli pentru stingerea incendiilor;

cantitatea de agent de stingere (n grame);

declanare manual.

Caracteristicile instalaiilor cu generatoare de aerosoli pentru stingerea incendiilor:

viteza mare de stingere (de ordinul zecilor de secunde i eficiena superioar comparativ cu alte sisteme convenionale);

stocarea agent de stingere n recipiente fr presiune;

produse ecologice (potenial nul de depreciere a stratului de ozon iar timpul de viaa n atmosfer al aerosolului, neglijabil);

anticorosive;

diminueaz considerabil daunele materiale (jetul de aerosoli acioneaz strict asupra focarului de incendiu i nu deterioreaz celelalte bunuri aflate n incint);

netoxice (pentru oameni, animale sau plante);

generatoarele de aerosoli sunt autonome i automate;

generatoarele de aerosoli sunt realizate n diferite forme i mrimi (utilizabile n funcie de volumul care trebuie protejat);

instalare cu costuri reduse i rentabile economic. Proprietile fizice principale ale aerosolului descrcat de generatoarele sunt:

conductivitate electric:

- nula pn la 24000 V;

corosivitate:

- nula;

soc termic:

- nul;

ncrcare electrostatic:

- nula;

reziduuri dup stingere:

- neglijabile;

Din punct de vedere chimic, aerosolul este constituit din microparticule de compui de potasiu i unele gaze n cantiti mici.

Particulele de compui de potasiu sunt de dimensiuni att de mici nct rmn n suspensie un timp relativ lung, fiind purtate de curenii de convecie natural generai de fenomenul de ardere. Aceasta conduce la creterea eficienei agent de stingere.

Timpul maxim de stingere a incendiului cu aerosoli descrcai de generatoarele este de 40 secunde (inhibarea are efect i dup timpul de descrcare).

Proprietile ecologice ale aerosolului descrcat de generatoarele , sunt urmtoarele:

potenialul de distrugere al stratului de ozon (O.D.P.) este nul;

potenialul de nclzire global a atmosferei (G.W.P.) este nul;

timpul de via n atmosfer (remanen, A.L.T.): ntre 30 i 120 min. Forma i dimensiunile carcasei generatoarelor de aerosoli sunt realizate astfel nct s corespund cerinelor funcionale. Carcasele pot fi cilindrice sau paralelipipedice. Funcie de spaiul protejat i de mrimea produsului carcasa se poate realiza din metal, mas plastic sau carton.

Mecanismul stingerii incendiilor. Domenii recomandate: Activarea generatorului sub aciunea focului iniiaz reacia chimic a agentului de stingere a incendiului i genereaz jetul de aerosoli care conine azot, ap i compui de potasiu (aerosolul generat stinge incendiul prin inhibarea reaciei chimice de ardere). Aerosolul fiind constituit din microparticule de compui de potasiu i unele gaze, datorit raportului mare ntre suprafaa microparticulelor i masa acestora, cantitatea necesar de material activ pentru stingerea incendiului este mic. Stingerea incendiului cu jetul de aerosoli se realizeaz prin dou aciuni: aciunea fizic i aciunea chimic. Aciunea fizic de stingere este determinat de caracteristicile fizico - chimice ale metalelor alcaline (litiul, sodiul, potasiul). Aceste elemente, n comparaie cu celelalte, necesit cea mai mic energie de ionizare (au cel mai sczut potenial de ionizare). Astfel, cu un aport mic de energie este posibil eliminarea electronilor de valen din aceti atomi. Cantitatea necesar de energie de ionizare este furnizat de energia flcrii. Ionizarea potasiului n timpul stingerii este indicat de culoarea violet a flcrii. n acest fel energia flcrii se reduce n funcie de potenialul de ionizare al elementelor respective prezente n ea. Aciunea chimic se bazeaz pe unele reacii n succesiune rapid (cu vitez mare) ntre atomi i fragmente de molecule instabile (radicali), care au loc n flacr n timpul arderii. Astfel de reacii constituie aa numitele reacii n lan ale radicalilor (reacii radicalice n lan). Deoarece radicalii sunt instabili, ei tind prin reacii ulterioare succesive, s ating un nivel final de stabilitate. Produii finali stabili sunt, printre alii, dioxidul de carbon (CO2) i apa (H2O). Potasiul, provenit prin disocierea carbonatului de potasiu, reacioneaz n timpul arderii cu radicali hidroxil (OH) liberi, formnd hidroxidul de potasiu (KOH), care este un compus foarte stabil. n aceast etap se ntrerupe reacia n lan a radicalilor liberi i flacra se stinge. Aerosolii se pot utiliza pentru stingerea incendiilor de tip A, B i C, precum i pentru prevenirea exploziei amestecurilor de gaze i/sau pulberi (praf) cu aerul. Aerosolii sunt recomandai pentru stingerea incendiilor de substane gazoase, solide i lichide, n special a celor care deriv din hidrocarburi (gaze naturale, produse petroliere, combustibili, lubrifiani etc.) i a incendiilor la echipamente electrice cu tensiuni pn la 24.000 V. Folosirea aerosolilor este recomandat i pentru stingerea incendiilor din construcii civile, de producie sau depozitare (magazine, depozite, hoteluri, muzee, bnci, birouri, hale, echipamente electrice sau electronice i altele similare). Aerosolii pentru stingerea incendiilor nu sunt recomandai pentru stingerea incendiilor de metale piroforice i a substanelor care ard i mocnesc n lipsa oxigenului. D. SPUMA

Este un agregat de bule umplute cu aer, format dintr-o soluie apoas a unui spumant concentrat corespunztor.

spumantul concentrat poate fi:

spumant concentrat proteinic (P), obinut din substane proteinice hidrolizate;

spumant concentrat fluoroproteinic (FP) - spumant concentrat proteinic cu adaos de ageni activi de suprafa fluorurai;

spumant concentrat sintetic (S), bazat pe un amestec de ageni activi de suprafa hidrocarbonai i care poate conine fluorocarburi cu stabilizatori adiionali;

spumant concentrat rezistent la alcooli (AR), care este rezistent la descompunere atunci cnd se aplic pe suprafaa unui alcool sau a unor solveni polari;

spumant concentrat care formeaz film apos (AFFF), bazat pe un amestec de hidrocarburi i ageni de suprafa fluorurai i care are capacitatea de a forma un film apos pe suprafaa anumitor hidrocarburi;

spumant concentrat fluoroproteinic FFFP), care formeaz un film apos pe suprafaa anumitor hidrocarburi.

n concordan cu rezultatele obinute la ncercarea de performan la foc, spumantul concentrat se clasific:

pentru performanele de stingere : n clasele : I, II sau III;

pentru rezistena la reaprindere, n nivelurile : A, B, C sau D

Dac un spumant concentrat este indicat ca fiind corespunztor pentru a fi utilizat cu ap de mare, concentraiile recomandate pentru utilizarea cu ap potabil i cu ap de mare trebuie s fie identice.

nainte i dup condiionarea la temperatur, spumantul concentrat, declarat de ctre furnizor c nu este afectat de congelare i decongelare, nu trebuie s prezinte, vizual, nici un semn de stratificare i neomogenitate (SR EN 1568/1-4).

Coeficientul de nfoiere (k) este raportul dintre volumul de spum i volumul soluiei spumante din care spuma a fost generat.

n funcie de valorile coeficienilor de nfoiere realizai, spumele se clasific n:

a) spum de joas nfoiere : k = 1 la 20;

b) spum de medie nfoiere : k = 21 la 200;

c) spum de nalt nfoiere : k > 201.

Prin asociere, denumirile de joas, medie sau nalt nfoiere se aplic i echipamentelor, sistemelor i spumanilor concentrai corespunztori.

Spuma produs din spumantul concentrat, nainte i dac spumantul concentrat este desemnat ca sensibil la temperatur, dup condiionarea la temperatur, cu ap potabil i, dac este corespunztor, cu ap de mare sintetic, trebuie s aib o clas de stingere i un nivel de rezisten la reaprindere aa cum se specific n tabelul de mai jos (standard de referin SR EN 1568/1-4).

Timpi maximi de stingere i timpi minimi de reaprindere (n minute)

(standard de referin SR EN 1568/1-4)

Clasa de performan la stingereNivelul de rezisten la reaprinderencercare cu aplicare lentncercare cu aplicare forat

Timp de stingere mai mic deTimp de reaprindere mai mare deTimp de stingere mai mic deTimp de reaprindere mai mare de

IANu este aplicabil3Pt. A - 10

Nu este aplicabil

B5153

C5103

D553

IIANu este aplicabil410

B5154Nu este aplicabil

C5104

D554

IIIB515

C510Nu este aplicabil

D55

Mecanismul stingerii cu spum a incendiului. Domenii recomandate pentru instalaiile de stingere cu spum a incendiilor:

Spuma utilizat pentru stingere formeaz o barier ntre substana combustibil i oxigenul din aer, separnd carburantul de comburant. Spumanii pentru stingerea incendiilor sunt utilizai pe scar larg pentru controlul i stingerea incendiilor de lichide inflamabile i pentru inhibarea reaprinderii. De asemenea, ei pot fi utilizai pentru prevenirea aprinderii lichidelor inflamabile i n anumite condiii, stingerea incendiilor de solide combustibile. Spumanii concentrai, de fabricaie, grade i clase diferite, sunt adesea incompatibili i nu trebuie amestecai, dect dac s-a stabilit dinainte c nu rezult o pierdere de eficacitate inacceptabil. Spumanii pot fi utilizai n combinaie cu alte substane de stingere, n mod particular cu dioxid de carbon i pulberi. Acolo unde spuma i pulberea pot fi aplicate simultan sau succesiv, utilizatorii trebuie s se asigure c orice interaciune nefavorabil nu produce o pierdere de eficacitate inacceptabil. Spumanii sunt adecvai pentru aplicarea pe suprafaa incendiilor de lichide nemiscibile cu ap. Instalaiile de stingere a incendiilor cu spum nu se folosesc n cazurile n care este interzis prezena apei, precum i atunci cnd substanele care ard pot reaciona cu spumanii i pot forma amestecuri toxice sau explozibile. n instalaiile de stingere a incendiilor cu spum, se folosesc numai spumani, utilaje i echipamente conform lrgislaiei n vigoare. E. PULBERI PENTRU STINGEREA INCENDIILORProprieti:

Componentul de baza al majoritii pulberilor stingtoare de incendiu este bicarbonatul de sodiu. Pulberea cu bicarbonat de sodiu, trebuie s fie n conformitate cu norma european EN 615. n afara pulberii pe baz de bicarbonat de sodiu, se mai produc pulberi pe baz de bicarbonat de potasiu, sulfat de amoniu, carbonat de sodiu, sulf, uree, diferite produse ale borului. Amestecarea diferitelor tipuri de pulbere (ABC i BC) poate duce la aglutinare i producerea de gaz va crete presiunea n rezervor la un nivel nesigur. S-a ntmplat ca aceste creteri de presiune s provoace spargerea rezervoarelor i s determine rniri corporale i distrugeri. Pulberea recuperat poate s fi fost contaminat anterior i s fi absorbit umezeal. Dac este reciclat, pulberea poate eventual s devin aglutinat i s ntrerup curgerea pulberii, cnd se utilizeaz la un incendiu. Cu ct procentul de bicarbonat de sodiu este mai mare, cu att capacitatea pulberii ca substan de stingere crete, deoarece restul componentelor au rolul de a ameliora mobilitatea pulberii i de a o feri de aglomerare la umiditate. Pulberile pe baz de bicarbonat de sodiu folosite n multe ri, sunt mcinate fin (1 cm3 de pulbere conine 25 de milioane de particule cu efect activ de stingere). Sporirea fineei de mcinare peste o anumit limit nu mai duce la o intensificare a efectului de stingere deoarece masa particulelor de pulbere fiind prea mic, energia lor cinetica devine insuficient pentru a le permite ptrunderea n focarul de ardere. Sub aciunea cldurii produs la incendiu, bicarbonatul de sodiu se descompune conform relaiei : NaHCO3 Na2CO3 + CO2 + H2O La descompunerea totala a 1 kg de pulbere de bicarbonat de sodiu, se degaj 0,26 kg dioxid de carbon i se consum o cantitate de cldura necesar pentru evaporarea a 300 cm3 de ap, creia i corespunde un efect de rcire de 0,11 kWh. Pentru vehicularea pulberii stingtoare n conductele instalaiei de stingere a incendiului se utilizeaz un gaz propulsor care poate fi unul din gazele indicate n tabelul urmtor:Gaze propulsoare pentru pulberi stingtoare de incendiu

Gaz propulsorConinut maxim de ap %

Aer0,006

Argon0,006

CO20,015

Heliu0,006

Azot0,006

Cantitatea de gaz propulsor trebuie s fie calculat pentru zona de inundare cea mai defavorabil hidraulic, astfel nct cantitatea necesar de pulbere s fie descrcat n cel puin timpul de descrcare minim i trebuie s fie prevzut o cantitate suplimentar de gaz propulsor pentru a goli rezervorul cu pulbere i pentru a permite s fie curate conductele de distribuie la presiunea de lucru pentru o durat de cel puin 1 min.

Cnd se utilizeaz CO2 ca gaz propulsor sistemul trebuie s fie proiectat cu atenie, pentru a asigura c nivelul concentraiei de CO2 nu depete 5% n volum din incinta protejat. CO2 trebuie s fie n conformitate cu norma european EN 25923.

Mecanismul stingerii cu pulberi a incendiilor. Domenii recomandate pentru instalaiile de stingere cu pulberi a incendiilor:

Pulberea acioneaz la stingerea incendiului prin descompunerea ei n contact cu temperaturile ridicate dezvoltate n focar, avnd drept efect primar ntreruperea reaciilor de ardere n lan i ca efect secundar, rcirea i nbuirea focarului. Instalaiile fixe de stingere a incendiilor cu pulberi se prevd, conform reglementrilor tehnice n vigoare i se utilizeaz pentru stingerea incendiilor de substane combustibile solide, lichide sau gazoase. In instalaiile de stingere cu pulberi se utilizeaz numai pulberi pentru clasele de incendiu definite n standard, verificate de ctre laboratoare autorizate. Pulberea stingtoare de uz general avnd drept componeni de baz bicarbonai sau fosfai alcalini, se utilizeaz la stingerea incendiilor din clasele A, B i C, precum i a celor din instalaii i aparate electrice sub tensiune. Aceasta pulbere nu se utilizeaz la stingerea incendiilor din clasa D (ca de exemplu cele provocate de metale pulverulente, piroforice, pentru care se utilizeaz pulbere special). F. DIOXID DE CARBON Este recomandat pentru incendii din clasa A,B,C;

Dioxidul de carbon (CO2) utilizat ca substan de stingere a incendiilor, (standardul de referin EN 25923), trebuie s fie fr urme de umezeal, oxigen, sulf sau alte impuriti. Dioxidul de carbon nu arde i nu ntreine arderea. La starea normal fizic (la presiunea pN = 101325 N/m2 i temperatura absolut TN = 273,15 K), densitatea dioxidului de carbon este de 1,976 kg/l, deci mai greu dect aerul. Dioxidul de carbon fiind un gaz incolor i inodor, se recomand ca la utilizarea lui s se prevad odorizarea cu gaze nepericuloase, cu miros specific. Temperatura critic a dioxidului de carbon fiind de 31,40C, se poate lichefia cu uurin. Temperatura de fierbere a dioxidului de carbon lichid la presiunea atmosferic normal, de 760 mm Hg, este de -78,50C. La presiunea de 5,28 bar i temperatura de 56,20C (la punctul triplu), dioxidul de carbon poate fi prezent simultan n stare solid, lichid sau gazoas. Sub aceast presiune, dioxidul de carbon poate fi numai n stare solid sau gazoas, aceast stare depinznd de temperatur. Daca dioxidul de carbon comprimat ntr-un recipient de stocare se destinde pn la presiunea atmosferic, se obine CO2 solid, sub form de zpad carbonic. La descrcarea dioxidului de carbon lichid n atmosfer, o mare parte a lichidului se transform rapid n vapori, cu mrirea considerabil a volumului. Restul de lichid se transform n particule fin divizate de ghea uscat, la temperatura de 790C. Dioxidul de carbon, ca substan de stingere a incendiului, are urmtoarele caracteristici: nu distruge obiectele i materialele stinse;

ptrunde n orificiile materialului aprins (fiind mai greu dect aerul);

este ru conductor de electricitate;

nu se deterioreaz prin stocare ndelungat;

nu este sensibil la aciunea temperaturilor sczute.

Mecanismul stingerii incendiilor cu dioxid de carbon:

Dioxidul de carbon acioneaz la stingerea incendiilor prin reducerea concentraiei de oxigen sau a fazei gazoase a combustibilului incendiat din atmosfera incintei respective, pn la o valoare a concentraiei de oxigen la care combustia (arderea) nceteaz. Dioxidul de carbon se utilizeaz la stingerea substanelor combustibile care prin ardere nu furnizeaz oxigenul necesar combustiei, sau sunt caracterizate prin ardere de suprafa. Dioxidul de carbon nu se utilizeaz pentru stingerea incendiilor n profunzime. Efectul de stingere al dioxidului de carbon const, n principal, n faptul c substituie rapid oxigenul i alte gaze din aer i rcete mediul incendiat. Efectul optim n aciunea de stingere a incendiilor cu dioxid de carbon se obine atunci cnd se menine etaneitatea n incintele nchise (ncperi, echipamente, zone etc.) i concentraia minim necesar, n intervalul de timp care permite completa nbuire a focarului. Descrcarea vaporilor de dioxid de carbon nu este eficient pentru stingerea incendiilor. Dioxidul de carbon descrcat sub form de CO2 lichid reprezentnd 70 pn la 75% din cantitatea total de dioxid de carbon coninut n recipieni (butelii), capacitatea nominal a recipientelor pentru un sistem trebuie s fie cu 40% mai mare dect cea rezultat din calcul.G. ARGON Substana gazoas cu denumirea chimic argon (Ar) este folosit ca substan de stingere a incendiului sub indicativul IG01

Utilizarea argonului ca substan de stingere a incendiului este admis numai dac are agrement tehnic.

Proprietile fizice:

masa molecular 39,948

temperatura de fierbere la presiunea de 1,013 bar -185,90C

temperatura de ngheare -189,40C

temperatura critic -1,22,30C

presiunea critic 49,0 bar

densitatea critic 536 kg/m3 volumul specific la presiunea de 1,013 bar i

temperatura de 200C

0,602 m3/kg

Argonul este un gaz incolor, inodor i inert din punct de vedere chimic.

Proprietile chimice principale ale argonului, sunt: puritatea, n concentraie volumic, minimum

99,9%

coninutul de umiditate, n concentraie masic, maximum 5010-6 Argonul se dizolv, ca i celelalte gaze inerte, n alcool etilic, benzen i ciclohexan.

Proprietile toxicologice:

nici un efect advers observabil (NOAEL) la o concentraie volumic de argon n aer de 43 %;

cel mai mic efect advers observabil (NOAEL) la o concentraie volumic de argon n aer de 52 %;

Argonul este un gaz ecologic (nepoluant), nu atac stratul de ozon i nu este toxic.

Ca substan de stingere a incendiului, argonul are urmtoarele proprieti:

nu distruge obiectele i materialele stinse;

ptrunde n cele mai mici orificii ale materialului aprins;

are o conductibilitate termic redus i este un ru conductor de electricitate;

nu se deterioreaz prin stocare (conservare ndelungat);

nu este sensibil la variaiile de temperatur ale mediului din incinta protejat.

Mecanismul stingerii incendiilor cu argon. Domenii recomandate pentru instalaii de stingere a incendiilor cu argon: Argonul acioneaz la stingerea incendiului prin reducerea concentraiei de oxigen sau a fazei gazoase a combustibilului incendiat din atmosfera spaiului protejat, pn la o valoare a concentraiei de oxigen de aproximativ 12%, la care arderea nceteaz.

Argonul se utilizeaz la stingerea substanelor combustibile care prin ardere nu furnizeaz oxigenul necesar combustiei, sau sunt caracterizate prin ardere de suprafa. Argonul nu se utilizeaz pentru stingerea incendiilor n profunzime (incendii mocnite).

Efectul optim n aciunea de stingere a incendiilor cu argon, se obine atunci cnd se menine etaneitatea n spaiile nchise (carcasele echipamentelor) i se realizeaz concentraia necesar de stingere ntr-un interval de timp foarte mic (de ordinul secundelor), care permite inhibarea procesului de ardere n atmosfer inert i completa nbuire a focului. Timpul teoretic de stingere cu argon este de maximum 22 de secunde pentru incendiu de clasa A i 17 secunde pentru incendiu de clasa B.

Argonul este folosit eficient pentru stingerea incendiilor la:

echipamentele infrastructurii informaionale (dulapuri cu servere, dulapuri pentru stocarea datelor, centre de calculatoare, automate bancare, uniti de telefonie celular .a.);

spaii de producie i camere de comand, sisteme robotice, linii automate de producie, echipamente i generatoare electrice, laboratoare, vopsitorii, simulatoare de zbor, control trafic aerian, maritim, fluvial sau rutier etc.;

spaii care adpostesc valori deosebite (tezaure, muzee, biblioteci, galerii de art, colecii, arhive etc.).

H. INERGEN IG 541

Este un amestec de trei gaze, n urmtoarele concentraii volumice: - azot 52%

- argon 40%

- dioxid de carbon 8%

Utilizarea gazului IG 541 ca substan de stingere a incendiului este admis numai dac are avizele i agrementele tehnice legale.

Proprietile fizice principale ale substanei de stingere a incendiilor IG 541, sunt urmtoarele:

masa molecular 34

temperatura de fierbere la presiunea de 1,013 bar

(absolut) -1960C

temperatura de ngheare -78,50C

presiunea vaporilor la temperatura de 200C 152 bar abs.

volumul specific al vaporilor supranclzii la presiunea

de 1,013 bar i temperatura de 200C

0,697 m3/kg

Proprietile chimice ale substanei de stingere IG 541 sunt prezentate n tabelul urmtor:ProprietateaGazul component

AzotArgonDioxid de carbon

Puritatea molecular n concentraie volumic,

minimum99,99%99,997%99,5%

Coninutul de umiditate, n concentraie masic

maximum510-6%410-6%1010-6%

Oxigen, n concentraie masic maximum310-6%310-6%1010-6%

Proprietile toxicologice ale substanei IG 541:

nici un efect advers observabil (NOAEL) la o concentraie volumic de IG 541 n aer de 43 %;

cel mai mic efect advers observabil (NOAEL) la o concentraie volumic de IG 541 n aer de 52 %;

Alte proprieti:

este incolor i inodor;

este un gaz nepoluant, ecologic, nu atac stratul de ozon i nu este toxic.

Mecanismul stingerii incendiilor cu IG 541. Domenii recomandate pentru instalaii de stingere a incendiilor cu IG 541 Substana de stingere IG 541 acioneaz la stingerea incendiului prin reducerea concentraiei de oxigen, din atmosfera spaiului nchis, pn la valoarea limit la care arderea (combustia) nceteaz.

Efectul de stingere a incendiului n spaiul protejat are loc prin reducerea coninutului de oxigen la aproximativ 12,5%, n timp ce coninutul de dioxid de carbon crete la circa 4%.

Timpul de stingere a incendiului cu gaz IG 541 trebuie s fie de maximum 22 de secunde pentru incendiu de clasa A i 17 secunde pentru incendiu de clasa B.

Substana IG 541 se utilizeaz la stingerea incendiilor de materiale i substane combustibile care prin ardere nu furnizeaz ele nsele oxigenul necesar combustiei, sau sunt caracterizate prin ardere de suprafaa. Substana IG 541 nu se utilizeaz pentru stingerea incendiilor n profunzime (focuri mocnite).

Se recomand utilizarea substanei IG 541 pentru stingerea incendiilor la:

incinte cu tehnic de calcul: (reele de calculatoare, bnci de suporturi magnetice, tunele de cabluri, sub pardoselile nalte ale centrelor de calcul etc.);

incinte cu aparatur i echipamente electronice sau de telecomunicaii (diagnosticri, tratamente i cercetri medicale, centrale telefonice, staii radio/TV, centre de comunicaii, staii de satelit, reea telefonie celular, etc.);

incinte din producie i transporturi (camere de comand, calculatoare de proces, sisteme robotice, linii automate de producie, echipamente i generatoare electrice, laboratoare, vopsitorii, simulatoare de zbor, control trafic aerian, maritim, fluvial sau rutier, etc.);

incinte cu valori: (tezaure, muzee, biblioteci, galerii de art, colecii, arhive, depozite etc.).

I. AZOT, IG 100

Are formula chimic N2 i este folosit ca substan de stingere a incendiului. IG 100 este un gaz inert, incolor i incombustibil. Proprietile principale ale IG 100, sunt urmtoarele: masa molecular 28,02

temperatura de fierbere la presiunea de 1,013 bar abs.-195,80C

temperatura de ngheare-210,00C

volumul specific al vaporilor supranclzii,

la temperatura de 200C i presiunea de 1,013 bar 0,858 m3/kg

densitatea relativ a IG 100 n raport cu aerul 0,967;

concentraia volumic a IG 100 n aer 78%

Proprietile chimice principale ale IG 100 sunt urmtoarele: puritatea molecular, n concentraie volumicmin. 99,6%

coninutul de umiditate, n concentraie masicmax. 5010-6 concentraia volumic a oxigenului n IG 100max. 0,1%

solubilitatea: parial solubil n ap, greu solubil n alcool.

Proprietile toxicologice ale IG 100 sunt: nici un efect advers observabil (indicele NOAEL) la o concentraie volumic de IG 100 de 43%;

cel mai mic efect advers observabil (indicele LOAEL) la o concentraie volumic de IG 100 de 52%;

Mecanismul stingerii incendiilor cu IG 100. Domenii recomandate pentru stingerea cu IG 100 a incendiilor: Efectul IG 100 de prevenire a aprinderii i/sau de stingere a incendiului amestecurilor de substane combustibile (vapori, gaze sau praf) cu aer este dat de reducerea procentului de oxigen din amestec.

Instalaiile de stingere a incendiilor cu IG 100 se prevd conform reglementrilor tehnice n vigoare i pot folosi pentru:

inertizarea spaiilor nchise sau a instalaiilor tehnologice, prin nlocuirea parial a aerului din spaiile respective cu IG 100, dilund amestecurile de combustibili cu aerul;

stingerea incendiilor din instalaii tehnologice sau spaii nchise;

vehicularea pulberilor stingtoare;

acionarea automat a instalaiilor fixe de stingere a incendiilor cu pulberi sau gaze, etc.

J. SUBSTANE DE STINGERE FK-5-1-121. Proprietile substanei de stingere FK-5-1-12

Substana cu denumirea chimic dodecafluor-2-metilpentan-3-1, avnd formula chimic CF3CF2C(O)CF(CF3)2 este folosit ca substan de stingere a incendiilor sub indicativul FK-5-1-12.

Utilizarea substanei de stingere a incendiilor FK-5-1-12 este admis numai dac are avizele i agrementele tehnice legale.

La temperatura mediului ambiant de 200C, substana FK-5-1-12 este un lichid clar, fr culoare (incolor) i fr miros (inodor).

Substana FK-5-1-12 este stocat n butelii (cilindri) din oel, fiind presurizat cu azot la presiunea de 25 bar (abs) la temperatura de de 200C (presiune joas), respectiv la presiunea de 42 bar (abs) la temperatura de 200 C (presiune nalt).

Proprietile fizice principale ale substanei de stingere a incendiilor FK-5-1-12, sunt urmtoarele :

masa molecular

316.04

temperatura de fierbere la presiunea de 1.013 bar (absolut)49.2 0C

temperatura de ngheare

-108.0 0C

temperatura critic

168.66 0C

presiunea critic

18.646 bar

volumul critic

494.5 cm3/mol

densitatea critic

639.1 kg/m3

densitatea lichidului la temperatura de 200 C

1616 kg/m3

densitatea vaporilor saturai la temperatura de 200 C 4.3305 kg/m3

volumul specific al vaporilor supranclzii la presiunea de

1.013 bar (abs) i temperatura de 200 C

0.0719 kg/m3

cldura latent de vaporizare la punctul de fierbere

88.0 kJ/kg

cldura specific a lichidului

1.103 kJ/kg 0C

cldura specific a vaporilor la presiunea de

1.013 bar (absolut)

0.891 kJ/kg 0C

presiunea vaporilor la temperatura de 200C

0.3260 bar (abs)

Substana de stingere a incendiului FK-5-1-12 are urmtoarele proprieti chimice :

puritatea molecular

minimum 99.0 % mol/mol

aciditatea n concentraie masic

maximum 3 x 10-6

coninutul de umiditate, n concentraie masic maximum 0.001 %

reziduri nevolatile, n concentraie masic

maximum 0.03 %

Proprietile toxicologice ale substanei de stingere a incendiului FK-5-1-12, sunt urmtoarele:

indicele NOAEL nici un efect advers observabil, la o concentraie volumic procentual de substan FK-5-1-12 n aer de 10 %.

indicele LOAEL cel mai mic efect advers observabil, la o concentraie volumic procentual de substan FK-5-1-12 n aer de > 10 %.

Concentraiile volumice procentuale (uzuale) de stingere a incendiilor (incendii din clasele A, B) sunt 4.0 % < C < 10.0 % volume de substan FK-5-1-12 n aerul ncperii protejate mpotriva incendiului.

n tabelul de mai jos sunt redate concentraiile volumice procentuale, C [%], de substan FK-5-1-12 pentru stingerea incendiilor, respectiv concentraiile minime de proiectare, pentru incendii clasa B, incendii de suprafa clasa A i pentru alte substane combustibile.

Concentraiile volumice procentuale de substan FK-5-1-12 de stingere a incendiilor, respectiv minime de proiectare

Substana combustibilConcentraia volumic procentual C [%]

de stingereminim de proiectare

Incendii clasa B

Heptan

Metiletil keton4.55.9

Aceton4.55.9

Alcool etilic5.57.2

Alcool metilic6.58.5

Incendii de suprafa clasa A4.05.6

Caracteristicile de stingere a incendiului, ale substanei FK-5-1-12, n comparaie cu alte substane de stingere sunt redate n tabelul urmtor:ProprietiFK-5-1-12HFC-125HFC-227eaGaze inerte

Concentraia volumic procentual (uzual) de stingere a incendiului4-7.2%8.7-12.1%7.5-8.7%38-40%30-75%

Indicele NOAEL10%7.5%9%43%-

Coeficient de siguran67-150%Nu3-20%7-13%letal

Temperatura de fierbere la presiunea normal de 1.013 bar (abs)49.20C-48.50C-16.40C-196.00C-

Timpul de deversare/inundare i respectiv de stingere a incendiului cu substana FK-5-1-12 este sub 10 secunde.

La concentraiile volumice normale de stingere a incendiului (volume de substan FK-5-1-12 n aer) de 4.0 % < C < 7.2 %, concentraia volumic a oxigenului din aerul camerei protejate mpotriva incendiului, scade nesemnificativ, de la 21 % la 20.2 %, astfel c aceast scdere a concentraiei de oxigen nu prezint pericol pentru persoane.

Timpul de evacuare a persoanelor din ncperile (spaiile) inundate cu substana de stingere a incendiului FK-5-1-12, n funcie de diferite concentraii volumice procentuale de substan FK-5-1-12 n aerul ncperii, sunt redate n tabelul urmtor:Tipul ncperii (spaiului) protejat mpotriva incendiuluiConcentraia volumic procentual de substan de stingere a incendiului n aerul ncperii[C]Timpul de evacuare a persoanelor din ncperile inundate cu substana de stingere a incendiului FK-5-1-12

ncpere (spaiu) ocupat (n mod normal) permanent de persoane9 % < C < 10.5 %Evacuare posibil sub 5.0 minute

ncpere (spaiu) neocupat (n mod normal) permanent de persoaneC > 10.5 %Evacuare posibil sub 1.0 minut, sau trebuie folosite mti sau aparate de respirat

Substana de stingere a incendiului FK-5-1-12 nu las reziduri pe echipamentele din spaiul protejat.

Substana de stingere a incendiului FK-5-1-12 are un coeficient (factor) de distrugere (depreciere) a stratului de ozon ODP = 0, o durat de remanen n stratosfer a produilor de descompunere termic ALT de numai 5 zile i un coeficient de nclzire global GWP = 1.0 (egal cu al dioxidului de carbon).

2. Mecanismul stingerii incendiilor