Schema de Vaccinare 2012

15
Vaccinarea copiilor in Romania Ce este vaccinul si cum actioneaza Vaccinul este un produs biologic, care se inoculeaza unui individ, in scopul de a preveni o imbolnavire, produsa de un anumit agent patogen (un microorganism capabil sa produca o imbolnavire). Imunitatea inseamna rezistenta organismului la un anumit agent patogen si se dobandeste dupa ce persoana respectiva contacteaza boala (de exemplu, o persoana care a facut rujeola, nu va mai face boala si a 2-a oara pentru ca va avea deja imunitate). Vaccinul ajuta organismul sa identifice un tip de microb / virus si sa inceapa sa produca anticorpi pentru distrugerea microbilor / virusilor respectivi, dezvoltand astfel imunitatea persoanei, fara a-i produce si imbolnavirea. Este bine sa vaccinam copiii? Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi. Daca inainte se murea din cauza difteriei, a tetanosului, a poliomielitei, datorita cercetarilor si progreselor facute in medicina, in prezent dispunem de posibilitatea de a ne feri pe noi si copiii nostri

description

Schema de vaccinare Romania 2012[valabila pana in august 2012]

Transcript of Schema de Vaccinare 2012

Page 1: Schema de Vaccinare 2012

Vaccinarea copiilor in Romania

Ce este vaccinul si cum actioneaza

Vaccinul este un produs biologic, care se inoculeaza unui individ, in scopul de a preveni o imbolnavire, produsa de un anumit agent patogen (un microorganism capabil sa produca o imbolnavire).

Imunitatea inseamna rezistenta organismului la un anumit agent patogen si se dobandeste dupa ce persoana respectiva contacteaza boala (de exemplu, o persoana care a facut rujeola, nu va mai face boala si a 2-a oara pentru ca va avea deja imunitate).

Vaccinul ajuta organismul sa identifice un tip de microb / virus si sa inceapa sa produca anticorpi pentru distrugerea microbilor / virusilor respectivi, dezvoltand astfel imunitatea persoanei, fara a-i produce si imbolnavirea.

Este bine sa vaccinam copiii?

Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi. Daca inainte se murea din cauza difteriei, a tetanosului, a poliomielitei, datorita cercetarilor si progreselor facute in medicina, in prezent dispunem de posibilitatea de a ne feri pe noi si copiii nostri de o serie de boli cu grad ridicat de contagiozitate, urmand schema de vaccinare existenta in prezent in Romania.

Page 2: Schema de Vaccinare 2012

In plus, un copil nevaccinat care contacteaza boala va avea de suferit, parintii vor consuma resurse pentru medicamente, ingrijire spitaliceasca, concedii medicale. Toate aceste neplaceri, dar mai ales suferinta copilului, ar putea fi evitate doar daca s-ar respecta schema de vaccinare,

In Romania sunt o serie de vaccinari gratuite si obligatorii, dar pe langa acestea, mai sunt si alte vaccinari optionale pe care dvs impreuna cu medicul dvs pediatru puteti decide sa le faceti copilului.

Pareri care circula despre vaccinuri

Vaccinurile nu ofera siguranta ca nu va mai contacta boala

Producatorii de vaccinuri nu pot intra cu vaccinurile pe piata decat dupa ce acestea au fost aprobate de catre agentiile medicamentelor, iar pentru a obtine aceasta aprobare, trebuie sa demonstreze ca sunt sigure si eficiente. De asemenea, este evaluat periodic si modul in care acestea sunt fabricate.

Efectele adverse care apar sunt de obicei temporare si minore (febra moderata, durere locala). Foarte rar se produc si efecte adverse severe, unele atat de rare incat nici macar nu poate fi estimat riscul.

Un copil care a fost vaccinat de exemplu impotriva varicelei, cu vaccinul VARILRIX, poate sa contacteze boala dcaa vine in contact cu o persoana infectata cu acest virus, dar el va dezvolta o forma mult mai usoara decat un copil nevaccinat.

In timp vaccinurile pot avea efecte adverse

Chiar daca apar efecte adverse, acestea de obicei sunt minore si temporare, asa cum am mentionat mai sus, si de obicei, oricare ar fi acestea, sunt mult mai simple decat boala in sine.

Daca de exemplu decideti ca nu e o idee buna sa va vaccinati copilul impotriva rujeolei, atunci trebuie sa stiti ca rujeola (pojarul - in termeni populari) poate provoca encefalita.

Schema de vaccinare din Romania

Page 3: Schema de Vaccinare 2012

Conform cu dispozitiile Ministerului Sanatatii din Romania si deciziile OMS privind prevenirea si controlul bolilor infecto-contagioase, va prezentam mai jos schemele de vaccinari, obligatorii si optionale, din Romania.

Schema de vaccinare derulata prin Programul National de Vaccinari este obligatorie si gratuita si este actualizata periodic in functie de situatiile epidemiologice speciale.

Medicul dvs de familie ar trebui sa va aduca la cunostinta schema de vaccinari obligatorii si gratuite si sa va informeze atunci cand au loc campaniile de vaccinare.

Schema de vaccinari oferita de Ministerul Sanatatii in ROMANIAVarsta recomandata Vaccin Descriere vaccinPrimele 24 de ore de viata

Hep B < /td> Vaccinare impotriva hepatitei B

1-7 zile BCG (in maternitate)Vaccinare impotriva tuberculozei (vaccinarea se face in maternitate)

2 luni DTPa-VPi - Hib si HEP B

DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano – pertusisVPi = Vaccinare anti polio – injectabilHib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)Hep B = Vaccinare antihepatica B

4 luni DTPa - VPI - Hib

DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano – pertusisVPi = Vaccinare anti polio – injectabilHib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)

6 luni DTPa-VPi - Hib si HEP B

DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano – pertusisVPi = Vaccinare anti polio - injectabilHib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B) Hep B = Vaccinare antihepatica B

12 luni DTPa-VPi - Hib si ROR

DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano - pertusisVPi = Vaccinare anti polio - injectabilHib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B) ROR = vaccin rujeolic, rubeolic, oreion

4 ani DTPa (rapel 2) Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis

Page 4: Schema de Vaccinare 2012

7 ani (in clasa I) ROR (campanii scolare) Vaccinare antirujeolica, antidifterica, antitetanica

9 ani (in clasa IIIa)VPI (oral trivalent) - campanii scolare

Vaccinare antipoliomelitica - injectabil

14 ani (in clasa VIII) DT, Rubeolic (campanii scolare) Vaccinare antituberculoasa si antidifterica / antitetanica

Schema de vaccinari optionale in ROMANIAVarsta

recomandataGlaxo

(GSK))Pasteur Wyeth / fizer

  Descriere vaccin  

La nastere Engerix B    

Engerix B este indicat pentru imunizarea activa fata de infectia cu virusul hepatitei B (VHB), produsa de toate subtipurile cunoscute.

2 luni Infanrix Hib IPV + Engerix B sau in locul lor se poate face Infanrix Hexa

Pentaxim + Euvax   INFANRIX-IPV+Hib contine anatoxina difterica, anatoxina tetanica, antigene purificate ale Bordetelta pertussis [(toxina pertussis (TP), hemagiutinina filamentoasa (HAF) si pertactina (proteina a membranei exterioare de 69 kilodaltoni)] adsorbite pe o sare de aluminiu

Page 5: Schema de Vaccinare 2012

precum si virusurile polio inactivate de tip 1 (tulpina Mahoney), tip 2 (tulpina MEF-1), tip 3 (tulpina Saukett). De asemenea, contine si polizaharidul capsuiar poliribozilribitol fosfat (PRP) al Haemophilus inffuenzae tip B (Hib) purificat, legat covalent de anatoxina tetanica.

PENTAXIM este un vaccin indicat pentru a proteja copilul impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei si impotriva infectiilor invazive produse de Haemophilus influenzae tip b (meningite, infectii ale sangelui, etc.) la copii, incepand cu varsta de 2 luni.

Page 6: Schema de Vaccinare 2012

EUVAX este un vaccin folosit ca imunizare impotriva infectiilor cauzate de toate subtipurile cunoscute ale virusului hepatitei B.

3 luni Synflorix + Rotarix   Prevenar SYNFLORIX se utilizeaza pentru vaccinarea sugarilor si copiilor cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 2 ani impotriva bolii invazive si a otitei medii acute (infectie a urechii medii) cauzate de S. pneumoniae. 

ROTARIX este un vaccin viral, care contine rotavirus uman viu, atenuat si care ajuta la protectia copilului dumneavoastra impotriva gastroenteritei (diaree si varsaturi) produse de infectia cu rotavirus. Infectia cu rotavirus este

Page 7: Schema de Vaccinare 2012

cea mai frecventa cauza de diaree severa la sugari si copii mici.

PREVENAR este un vaccin pneumococic.care va protejeaza copilul impotriva unor boli cum sunt: meningita, bacteriemia (prezenta bacteriilor in sange) pneumonia si infectia urechii, cauzate de sapte tipuri ale bacteriei Streptococcus pneumoniae.

4 luni Infanrix Hib IPV Pentaxim  Vezi descrierea vaccinurilor de la 2 luni

5 luni Synflorix + Rotarix   PrevenarVezi descrierea vaccinurilor de la 3 luni

6 luniInfanrix Hib IPV + Engerix B sau in locul lor se poate face Infanrix Hexa

Pentaxim + Euvax  Vezi descrierea vaccinurilor de la 2 luni

7 luni Synflorix   PrevenarVezi descrierea vaccinurilor de la 3 luni

12 luni Infanrix Hib IPV + Priorix (ROR))

Pentaxim + Priorix (ROR)

  PRIORIX este un vaccin combinat, care contine virusuri rujeolic,

Page 8: Schema de Vaccinare 2012

urlian, rubeolic, atenuate, astfel incat sa nu mai poata determina rujeoia, oreion sau rubeola la persoane sanatoase.

1 an + 1 luna Varilrix (pentru varicela)    

VARILRIX este indicat in imunizarea activa fata de varicela a subiectilor sanatosi, incepand cu varsta de 9 luni.

1 an si 2 luni Havrix (pentru virusul hepatic) Avaxim (pentru virusul hepatic A)

  HAVRIX protejeaza fata de hepatita A prin inducerea de anticorpi anti-VHA specifici.

AVAXIM este indicat pentru imunizarea activa impotriva infectiei cauzata de virusul hepatitei A, la copii incepand cu varsta de 12 luni pana la 15 ani inclusiv, care au risc crescut de contaminare sau raspandire a infectiei sau de a dezvolta o boala potential letala ca

Page 9: Schema de Vaccinare 2012

urmare a contaminarii.

1 an si 6 luni Synflorix   PrevenarVezi descrierea vaccinurilor de la 7 luni.

1 an si 8 luni Havrix - doza a 2-a Avaxim - doza a 2-a  Vezi descrierea vaccinurilor de la 1 an si 2 luni

2 ani

Intre 2 si 5 ani Synflorix (copiii fara doze anterioare de vaccin anti - pneumococic) (2 doze la 2 luni distanta)

Pneumo23 (copiii fara doze anterioare de vaccin anti - pneumococic)

Intre 2 si 5 ani Prevenar (copiii fara doze anterioare de vaccin anti - pneumococic)

PNEUMO23 este un vaccin pentru prevenirea infectiilor pneumococice, in special respiratorii, pentru adulti si copii mai mari de 2 ani.

2 ani si 1 luna   Meningo A+C  

MENINGO A+C este un vaccin pentru prevenirea meningitei cerebrospinale cauzate de meningococii de tip A si C.

4 ani Infanrix - DTP      

7 ani Priorix    Vezi descrierea vaccinului de la 12 luni.

9 ani   Imovax Polio   IMOVAX POLIO este un vaccin indicat pentru prevenirea poliomielitei la sugari, copii si

Page 10: Schema de Vaccinare 2012

adulti atat pentru vaccinarea primara cat si pentru rapel.

10-14 ani (limita 26 ani)

Cervarix     CERVARIX este un vaccin destinat protectiei femeilor impotriva bolilor cauzate de infectia cu virusul papiloma uman (papilomavirus, HPV), tipurile 16 si 18. Aceste boli includ: cancerul de col uterin (cancerul cervical) - cancerul partii inferioare a uterului, leziunile precanceroase ale colului uterin (leziunile cervicale precanceroase, dispaziile cervicale) - modificarile celulare la nivelul colului uterin care prezinta un risc de transformare in cancer. Cervarix ofera protectie impotriva HPV tipurile 16 si 18, care sunt responsabile de aproximativ 70 %

Page 11: Schema de Vaccinare 2012

din cazurile de cancer de col uterin (cancer cervical).

ATENTIE: Vaccinurile optionale se pot procura de la farmacii. Ele se vor transporta si depozita obligatoriu la rece (2-8 grade Celsius), responsabilitatea pentru siguranta vaccinului revenind pacientului (geanta frigorifica). Nepastrarea in conditii optime a vaccinului, duce la anularea activitatii sale protective, precum si la pericolul aparitiei efectelor nedorite cu ocazia administrarii.

Sfaturi pentru parinti, dupa vaccinare

Mergeti cu copilul direct acasa Ajunsi acasa, spalati-va bine pe maini cu apa si cu sapun si apoi introduceti 4-5 comprese ude in

congelator, pentru a le avea la indemana.

Dupa ce le-ati lasat 5-10 min la congelator, aplicati-le pe locul in care s-a facut vaccinul. Trebuie sa schimbati compresa cam la 5 minute.

Este posibil ca medicul pediatru sau medicul de familie care i-a facut vaccinul sa va recomande si sa masati zona respectiva, in sens invers acelor de ceasornic. In acest caz, respectati instructiunile medicului dvs. Daca nu vi s-a recomandat masarea sau aplicarea compreselor, nu le aplicati si nici nu masati zona.

Este posibil de asemenea ca medicul care i-a facut vaccinul sa va recomande sa ii dati si antitermice / antiinflamatoare preventiv, in primele 24 ore (paracetamol sau novocalmin, in doza recomandata de medic, daca bebelusul are sub 3 luni, respectiv paracetamol, nurofen, novocalmin, tot in doza recomandata de medic, daca bebelusul are peste 3 luni)

Sursa: http://www.7p.ro/default.aspx?PageID=943#ixzz2rSDXNXq3

Page 12: Schema de Vaccinare 2012

Update !!! Aici gasiti noua schema de vaccinare obligatorie din Romania incepand cu 22 august 2012

Sursa: http://www.7p.ro/default.aspx?PageID=943#ixzz2rSE3eCyo