Raspunsuri Aptitudini 2012

download Raspunsuri Aptitudini 2012

of 10

Transcript of Raspunsuri Aptitudini 2012

Varianta 1Doctrina si deontologia profesiei contabile

1. Definiti conceptul de profesie contabila:

Profesia contabila este definita ca totalitatea activitatilor, serviciilor care presupun cunostinte de natura contabila, a specialistilor care le efectueaza, precum si organismele lor profesionale

Profesiile liberale se exercit n anumite domenii de activitate i sunt protejate, de regul, prin lege (experi contabili, contabili autorizai, avocai, notari, medici, arhiteci).

Se exercit de ctre persoanele care au calitatea de expert contabil i de contabil autorizat, n condiiile prevzute de O.G. nr.65/1994.

Exercitarea profesiei are la baz norme profesionale i reguli de conduit etic proprii, elaborate sau adoptate de Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai asociaie profesional de utilitate public autonom.

Normele profesionale i regulile de conduit etic care stau la baza exercitrii profesiei de expert contabil i de contabil autorizat sunt convergente cu cele utilizate de ctre asociaiile profesionale de profil la nivel internaional.

Experii contabili i contabilii autorizai au obligaia s respecte normele profesionale i regulile de conduit prevzute de Codul etic naional al profesionitilor contabili.

Pentru a asigura oferirea unor servicii de nalt calitate n interesul public, experii contabili i contabilii autorizai trebuie s se conformeze, de asemenea, prevederilor Programului naional de dezvoltare profesional continu, elaborat de ctre Corp. Definirea expertului contabil: persoana care a dobndit aceast calitate i are competen profesional de a (art.2, alin.(1) din O.G. nr.65/1994): Organiza i conduce contabilitatea; Supraveghea gestiunea societilor comerciale; Efectua expertize contabile. Dobndirea calitii de expert contabil (art.3, alin.(1) din O.G. nr.65/1994): Examen de acces la profesie (cel puin media 7 i minimum 6 la fiecare disciplin); Stagiu de 3 ani; Examen de aptitudini la terminarea stagiului. Condiii pentru prezentare la examen de admitere (art.4, alin.(1) din O.G. nr.65/1994); Are capacitate de exerciiu deplin; Are studii economice superioare i diplom recunoscut de Ministerul Educaiei i Cercetrii; Nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislaiei n vigoare, intezice dreptul de gestiune i de administrare a societilor comerciale.3.2. Caracteristica distinctiv a profesiei contabile Asumarea responsabilitii de a aciona n interes public.

Responsabilitatea profesionistului contabil nu const exclusiv n a satisface nevoile unui client sau unui angajator individual.

Acionnd n interes public profesionistul contabil trebuie s respecte i s se conformeze prevederilor Codului etic.

Publicul profesiei contabile este format din: clieni, instituii de credit, autoriti guvernamentale, angajatori, angajai, patronate, investitori i alte persoane care se bazeaz pe obiectivitatea i integritatea profesionistului contabil.

Definirea interesului public: bunstarea colectiv a comunitii i a instituiilor deservite de profesionistul contabil.

Standardele profesionale sunt puternic determinate de interesul public.

Exemplificri:

Profesionitii contabili prin misiunea de inere a contabilitii i de ntocmire a situaiilor financiare confirm inerea corect i potrivit dispoziiilor legale a contabilitii, regularitatea i sinceritatea situaiilor financiare suport pentru obinerea de mprumuturi i capital de lucru pentru acionari;

Auditorii finaciari i cenzorii opinia privind imaginea fidel, poziia i performana financiar a entitii att pentru cerinele interne ct i pentru investitori prezeni sau poteniali, creditori financiari i comerciali, clieni, autoriti i ali utilizatori.

Directorul financiar sau contabiluil ef utilizarea eficient a resurselor entitii;

Auditorul intern asigur un sistem de control care sporete ncrederea n informaiile financiare ale entitii;

Expertul contabil expertizele contabile jurdiciare efectuate constituie mijloace de prob - prin calitatea lui personal contribuie la stabilirea adevrului de ctre organele de drept.

Consultantul fiscal contribuie la stabilirea ncrederii i eficienei informaiilot din declaraiile fiscale, la aplicarea corect a prevederilor Codului fiscal.

Caracteristicile eseniale ale unei profesii contabile sunt:

deinerea unei competene intelectuale specifice, obinut prin formare i nvmnt;

respectarea de ctre membri a unui ansamblu de valori i de reguli stabilite de organismul profesional, cu deosebire cele care se refer la integritate i obiectivitate;

recunoaterea unei datorii vizavi de public.

Uneori datoria membrilor, vizavi de profesiunea lor i de public, poate fi n contradicie cu interesul lor personal pe termen scurt, sau cu obligaiile lor de loialitate fa de angajator.

innd seama de remarcile precedente, este de datoria organismelor profesionale naionale s defineasc reguli de etic pentru membrii lor astfel nct s garanteze o calitate optim a serviciilor i s pstreze ncrederea publicului n profesie.

Profesia contabil liberal este bazat pe moralitate ireproabil, pe independen, pe tiin n profesie, pe competen.

2. Care sunt potrivit legii atributiile CECCAR ?

n art. 19 din O.G. nr. 65/1995 sunt enumerate urmtoarele atribuii:

a) organizeaz examenul de admitere;

organizeaz efectuarea stagiului;

organizeaz susinerea examenului de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat;

elaboreaz: programele de examen, privind stagiul i examenul de aptitudini, care se avizeaz de MEF, urmrindu-se armonizarea cu prevederile Directivelor Europene n domeniu.

b) organizeaz evidena experilor contabili, a contabililor autorizai i a societilor comerciale de profil, prin nscrierea acestora n Tabloul Corpului.c) asigur buna desfurare a activitii experilor contabili i a contabililor autorizai.d) elaboreaz i public normele privind activitatea profesional i conduita experilor contabili i a contabililor autorizai, elaboreaz ghidurile profesionale n domeniul financiar contabil;e) elaboreaz, n colaborare cu instituiile guvernamentale, standardele privind evaluarea societilor comerciale, precum i a unor active sau bunuri ale acestora.

f) sprijin formarea i perfecionarea profesional a experilor contabili i a contabililor autorizai, prin programe anuale de pregtire continu, organizate n diverse forme,astfel nct la acestea s aib acces toi membri activi.g) apr prestigiul i independena profesional a membrilor si n raporturile cu autoritile publice, organisme specializate, precum i cu alte persoane juridice i fizice din ar i strintate.

h) colaboreaz cu asociaiile profesionale de profil din ar i din strintate.i) editeaz publicaii de specialitate.

j) alte atribuii stabilite prin lege sau regulament.

3. Care sunt lucrarile care pot fi executate de expertii contabili?

Exercitarea profesiei de expert contabil i de contabil autorizat

4.1 Expertul contabil Competene profesionale (art.6 din O.G.nr.65/1994):

ine sau supravegheaz contabilitatea i ntocmete sau verific i semneaz situaiile financiare;

Acord asisten privind organizarea i conducerea contabilitii;

Efectueaz analize economico-financiare i evalurii patrimoniale;

Efectueaz expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice n condiile prevzute de lege;

Execut alte lucrri cu caracter financiar contabil, de organizare administrativ i informatic;

ndeplinete, potrivit dispoziiilor legale, atribuiile prevzute n mandatul de cenzor la societile comerciale;

Acord asisten de specialitate necesar pentru nfiinarea i reorganizarea societilor comerciale;

Efectueaz pentru persoane fizice i juridice servicii profesionale care presupun cunotine de contabilitate;

Efectuarea de activiti de audit financiar i consultan fiscal cu respectarea reglementrilor specifice acestor activiti (O.G. nr.75/2001 privind organizarea i exercitarea activitii de audit finaciar; O.G. nr.71/2001 privind organizarea i exercitarea activitii de consultan fiscal);

Modaliti de exercitare a profesiei (art.7 din O.G. nr.65/1994):

Individual (activitate independent, conform art.46, alin.(1) i (3) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal);

Societi comerciale de expertiz contabil (art.8 din O.G. nr.65/1994, Legea nr.31/1990 privind societile comerciale).

Varianta nr.21. Care sunt organele si structurile Corpului cu atributii de investigare. judecare si tragere la raspundere ?

La nivelul filialelor teritoriale Comisia de disciplina a filialei si comisia de cenzori

La nivelul Corpului Comisia Superioara de Disciplina si comisia de cenzori2. In ce consta diferenta dintre expertul contabil si economistul salariat?Expertul contabil este persoana care a dobndit aceast calitate n condiiile O.G. nr. 65/1994, avnd competena profesional de a verifica i de a aprecia modul de organizare i de conducere a activitii economico-financiare i de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societilor comerciale i de a verifica legalitatea bilanului contabil, a contului de profit i pierdere, i a celorlalte componente ale situaiilor financiare.

Prin urmare, ne gsim n faa unei arii de competene mult mai largi fa de cea a unui economist salariat; economistul este subordonat unui ef ierarhic i execut atribuiile specifice fiei postului su. De asemenea, economistul este specializat n multe domenii: turism, servicii, marketing, management, planificare, salarizare, financiar-contabil, etc.

Expertul contabil este un economist, absolvent al specializrii financiar-contabile, independent fa de societatea comercial. El nu primete, pentru lucrrile executate, un salariu, ci un onorariu prevzut prin contractul ncheiat cu referire la misiunea sa.

Contabilul autorizat este persoana care a dobndit aceast calitate n condiiile O.G. nr. 65/1994 i are capacitatea de a ine contabilitatea i de a pregti lucrrile necesare ntocmirii situaiilor financiare. Contabilul autorizat, ca i expertul contabil, este un profesionist independent.

Contabilul salarizat este subordonat efului ierarhic i execut sarcinile ce i revin din fia individual a postului. Rareori, n cazul unei ntreprinderi mari, mijlocii, execut toate lucrrile contabile. De regul, este specializat pe un sector al contabilitii.

Ca i economistul salariat, contabilul salariat rspunde fa de calitatea lucrrilor executate, putnd fi stimulat ori penalizat de eful ierarhic sau la propunerea acestuia.

Expertul contabil, contabilul autorizat, chiar dac sunt independeni, rspund civil i penal fa de ntreprindere. De asemeni, ei pot pierde ntreprinderea de client i, prin aceasta, sursa de venit.

n schimb, economistul i contabilul salariai, pierd cu greu postul lor n urma unor proceduri anevoioase.

3. Care sunt organele de decizie si control ale CECCAR?

la nivel centralOrganele de conducere sunt: Conferinta nationala, Consiliul superior, Biroul permanent, Presedintele Corpului

la nivel teritorial

Organele de control sunt:Adunarea general (ordinar i extraordinar); Consiliul filialei; Biroul Permamnent al filialei; Preedintele filialei

Varianta 3.1. Care sunt principiile fundamentale ale eticii in profesia contabila ?Principiile etice ale profesiei contabile sunt:

Integritatea

Obiectivitatea

Confidentialitatea sau secretul profesional

Respectul fata de normele profesionale

Independenta

Competenta profesionala si prudenta

Profesionalismul2. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a deveni membra a Corpului ?

Prin societate de expertiza contabila se intelege societatea comerciala care indeplineste conditiile prevazute la art.8 lit.a-d din O.G.nr.65/1994 si este inscrisa in Tabloul Corpului, adica:

sa aiba ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil;

majoritatea actionarilor sau asociatilor sa fie experti contabili si sa detina majoritatea actiunilor sau a partilor sociale;

consiliul de administratie al societatii comerciale sa fie ales in majoritate dintre actionarii sau asociatii experti contabili,

actiunile sa fie nominative. Orice nou asociat sau actionar sa fie admis de adunarea generala.

Expertii contabili si contabilii autorizati isi pot exercita profesia:

individual, in cabinete proprii;

cu asociati sau actionari in societati comerciale, potrivit legii;

ca salariati la o societate de profil, recunoscuta de Corp.

Societatile de expertiza contabila au cel putin 51% actionari experti contabili sau contabili autorizati si cel putin 51% din numarul membrilor consiliului de Administratie sunt experti contabili sau contabili autorizati, membri ai Corpului.

Societatile de expertiza contabila nu pot avea participari financiare in unitati patrimoniale industriale, comerciale, agricole, bancare sau de asigurari si nici in societati civile.

Societatile comerciale de expertiza pot fi romane, straine sau mixte. Societatile de expertiza se bucura de aceleasi drepturi si au aceleasi obligatii impuse membrilor Corpului. Exceptie: dreptul de a alege sau de a fi ales in organle de conducere ale Corpului.

Angajarea raspunderii societatilor comerciale de expertiza contabila si a membrilor care le alcatuiesc se realizeaza prin exercitarea drepturilor administrative si a celor de natura tehnica de catre:

-conducatorul (administratorul) societatii: drepturile administrative (de exemplu: fata de banca, reprezentarea societatii in fata tertilor si a administratiei publice etc.), acesta dispunand de semnatura sociala a societatii;

-expertii contabili, contabilii autorizati si ceilalti asociati care asigura cerintele de natura tehnica ale propriilor lucrari executate, prin semnarea acestora, alaturi de semnatura autorizata a conducerii societatii.

3. Rolul profesiei contabile pentru dezvoltarea economiei ?

Nu exista progres uman fara dezvoltarea pietelor, iar dezvoltarea pietelor nu este posibila fara profesionistii contabili.

Dezvoltarea intreprinderilor depinde de costul capitalului acestora, iar costul capitalului acestora depinde de increderea in informatiile financiare, adica de calitatea muncii profesionistilor contabili.

Fara profesionistii contabili nu s-ar putea masura activitatile economice, nu ar exista bugete nationale si solidaritate intre cetatenii aceluiasi stat, incredere in tranzactiile comerciale si financiare, nu s-ar putea imparti roadele activitatilor economice intre angajati si proprietari, intre munca si capital.

Profesionistii contabili sunt implicati in toate domeniile vietii economice si sociale, ei lucreaza in contabilitate si raportare financiara, in management financiar, in fiscalitate, in sisteme informatice, ca auditori, in consultanta, in educatie, in intreprinderi comerciale, industriale, in organizatii non-profit, in sectorul public etc.

Varianta nr.41. Criterii de recunoastere a unui organism profesional ? sa fie un organism necomercial si neguvernamental

sa fie acceptat si recunoscut de membrii sai

membrii sai sa fie profesionisti contabili

sa se bucure de buna reputatie in randul autoritatilor pulblice si publicului

sa aiba capacitatea de a dezvolta si influenta standardele profesionale si contabile

membrii sai sa fie autorizati sa desfasoare la cel mai inalt nivel activitatile traditionale ale prof. contabili

sa aiba capacitatea de administrare si resursele necesare pentru indeplinirea obiectivelor sale. 2. Integritatea in profesia contabila

Integritatea presupune ca profesionistul contabil sa fie drept si onest in relatiile profesionale si sa nu se asocieze in declaratii false ce i-ar putea pune in pericol buna reputatie a profesiei.Principiul integritii impune ca obligaie tuturor profesionitilor contabili de a fi drepi i oneti n relaiile profesionale i de afaceri. Integritatea implic, de asemenea, tranzacii corecte i juste.

Un profesionist contabil nu trebuie s se asocieze cu rapoartele, evidenele, comunicatele sau alte informaii cnd apreciaz c acestea:

conin informaii false sau care induc n eroare;

conin informaii eronate;

omit sau ascund informaii, atunci cnd aceste omisiuni induc n eroare.3. Care sunt atribuiile Conferina Naional Ordinar a CECCAR?

Conferina Naional Ordinar are urmtoarele atribuii:

a) Stabilete direciile de baz pentu asigurarea bunei exercitri a profesiei de expert contabil i contabil autorizat;

b) Aprob Regulamentul de organizare i funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai, modificrile i completrile acestuia, avizate de Ministerul Economiei i Finanelor i de Ministerul Justiiei, precum i Codul privind conduita etic i profesional a experilor contabili i a contabililor autorizai;

c) Aprob bugetul de venituri i cheltuieli i bilanul contabil al Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai;

d) Aprob sistemul de salarizare pentru conducerea Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai, precum i pentru aparatul propriu al acestora;

e) Alege i revoc membrii Consiliului Superior al Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai i ai comisiei de cenzori;

f) Examineaz activitatea desfurat de Consiliul Superior i de consiliile filialelor Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai, i dispune msurile necesare;

g) Hotrte sancionarea disciplinar a membrilor Consiliului Superior i ai consiliilor filialelor Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai n conformitate cu prevederile OG nr. 65/1994, la propunerea Comisiei Superioare de Disciplin. Contestarea sanciunilor hotrte de Conferina Naional poate fi fcut la Secia Contencios Administrativ a Curii de Apel, n termen de 30 de zile de la data ntiinrii oficiale. Hotrrile Curii de Apel sunt definitive;

h) Aprob planurile anuale de activitate ale Consiliului Superior i ale consiliilor filialelor Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai;

i) Alege i revoc preedintele i membrii Comisiei Superioare de Disciplin;

j) ndeplinete orice alte atribuii prevzute de lege.

Varianta nr.51. Principalele prevederi ale codului etic referitoare la confidentialitate

Cere profesionistului contabil sa nu divulge si sa nu foloseasca in interes personal informatiile pe care le obtine cu ocazia indeplinirii misiunilor sale. n urmtoarele situatii profesionistii contabili sunt sau pot fi obligati s divulge informatii confidentiale:

- Atunci cnd divulgarea este autorizat de ctre client sau angajator;

- Atunci cnd divulgarea este autorizat prin lege

Obligatia de confidentialitate continu si dup ncheierea relatiei dintre profesionistul contabil si client sau angajator. Cnd profesionistul contabil schimb organizatia angajatoare sau obtine un nou client el are dreptul s utilizeze experienta anterioar. Profesionistul contabil nu ar trebui, totusi, s foloseasc sau s divulge informatii confidentiale primite sau obtinute dintr-o relatie profesional sau de afaceriConfidenialitatea este strict, n afar de cazul n care a primit o autorizaie special de a divulga informaiile sau n caz de obligaii legale sau profesionale.

Profesionitii contabili trebuie s se asigure c persoanele angajate sub orice form-subalterni sau colaboratori respect aceleai reguli de confidenialitate.

Confidenialitatea se refer numai la divulgarea informaiilor; ea implic, de asemenea, faptul c informaiile primite nu sunt folosite de profesionistul contabil n beneficiul su personal sau al unui ter.

Acest principiu nu se aplic divulgrii informaiilor care permit profesionistului contabil s ndeplineasc obligaiile sale, stabilite prin normele profesionale.

n interesul publicului i al profesiunii, normele profesionale trebuie s defineasc conceptul de confidenialitate i s furnizeze o orientare asupra naturii i ntinderii obligaiilor legate de confidenialitate i asupra circumstanelor n care divulgarea de informaii primite n cursul exercitrii unei misiuni trebuie autorizat sau cerut.

Obligaiile de confidenialitate sau secret profesional sunt nscrise n legislaia fiecrei ri.

Pentru a stabili dac informaiile confideniale pot fi divulgate, trebuie avute n vedere urmtoarele aspecte (cu titlu de exemple):

a)cnd divulgarea este autorizat de client: dac interesele tuturor prilor (cu deosebire terti) pot fi lezate;

b)cnd divulgarea este cerut de lege sau cnd exist obligaii profesionale de divulgare:

-profesionistul trebuie s fac apel la judecata sa, pentru a determina tipul de informaii care pot fi divulgate; trebuie s se evite situaiile care implic fapte sau opinii nejustificate sau nejustificabile;

-profesionistul trebuie s se asigure c persoanele care primesc informaiile sunt destinatarii coreci ai unor astfel de informaii, adic cu abiliti s primeasc astfel de informaii;

-profesionistul trebuie s stabileasc dac divulgarea i consecinele acesteia implic responsabilitatea sa.

Se recomand, n toate aceste cazuri, consultarea organismului profesional i/sau a unui avocat.2. Care sunt lucrarile ce pot fi executate de contabilii autorizati ?

Contabilul autorizat poate executa, pe baz de contract, persoanelor fizice i juridice, lucrri legate de:

tinerea contabilitatii operatiunilor economico-financiare prevazute in contract; pregatirea documentelor in vederea elaborarii situatiilor financiare; lucrri, declaraii i operaiuni fiscale lunare i trimestriale (altele dect situaiile financiare anuale ale societilor comerciale),

lucrri n partid simpl pentru persoane fizice independente i asociaii familiale etc.;3. Enumerati 8 atributii ale adunarii generale ale filialei CECCAR

Adunarea general are urmtoarele atributii:

a) ia cunostint, dezbate si aprob prin vot deschis raportul de activitate prezentat de consiliul filialei pentru perioada expirat;

b) aprob prin vot deschis bugetul de venituri si cheltuieli al filialei pentru exercitiul financiar viitor si executia bugetului pentru exercitiul financiar expirat nsotit de raportul cenzorilor asupra gestiunii filialei;

c) ia cunostint de raportul consiliului filialei privind rezultatul analizei activittii profesionale a expertilor individuali si a societtilor comerciale controlate, n vederea asigurrii bunei exercitri a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat pe teritoriul filialei. Adunarea general aprob lista expertilor individuali si a societtilor comerciale ce vor fi auditate calitativ n anul urmtor;

d) alege si revoc presedintele si 4 membri ai comisiei de disciplin a filialei;

e) alege si revoc presedintele si membrii consiliului filialei, precum si cenzorii;

f) propune, dintre membrii si, candidati pentru functia de presedinte si de membru al CS;

g) adopt lista cuprinznd membrii de onoare ai filialei;

h) ndeplineste orice alte atributii prevzute de lege, regulament, de Codul etic national al profesionistilor contabili sau hotrte de CS.4. Care sunt organele cu atributii de control in cadrul CECCAR la nivel central si teritorial

LA NIVEL CENTRAL

Organe de decizie (legislativ)Organe de execuie

Conferina Naional

Consiliul Superior

Biroul permanent

Preedintele Corpului Secretariatul General

Sectoare

Seciuni, comisii i departamente

LA NIVEL DE FILIAL

Adunarea General

Consiliul Filialei Biroul Permanent

Preedintele filialei Secretariatul filialei

Sectoare

PAGE 9