Program de Dezvoltare Social-economică 2015-2018

download Program de Dezvoltare Social-economică 2015-2018

of 94

description

Program de Dezvoltare Social-economică 2015-2018, Partidul Socialistilor Republicii Moldova

Transcript of Program de Dezvoltare Social-economică 2015-2018

Programul de dezvoltare social-economic a Republicii Moldova pe termen mediu (anii 2015-2018)

Cuprins

1. Principalele probleme i rezultate ale dezvoltrii social-economice

2. Trecerea la noul model de dezvoltare

3. Obiectivele sociale prioritare, sarcinile economice, parametrii i strategia

de dezvoltare

4. Condiiile generale ale dezvoltrii social-economice

4.1. Integrarea internaional i legturile economice externe

4.2. Stabilitatea macroeconomic

4.3. Politica bugetar i politica cheltuielilor bugetare

4.4. Politica fiscal

4.5. Reglementarea activitii de ntreprinztor

5. Domeniile-cheie ale dezvoltrii economiei

5.1. Investiiile

5.2. Industria

5.3. Agricultura

5.4. Energetica

5.5. Infrastructura transportului

6. Dezvoltarea social

6.1. Piaa muncii i ocuparea populaiei

6.2. Veniturile populaiei

6.3. Educaia

6.4. Ocrotirea sntii

Anexa 1.

Indicatorii-int ai dezvoltrii social-economice pe termen mediu

Anexa 2.

Indicii de dezvoltare a unor sectoare separate ale economiei i a sferei sociale

1. Problemele i rezultatele majore ale dezvoltrii social-economice

Mai mult de 20 de ani Republica Moldova se dezvolt ca un stat independent. Spre regret ns, aceast perioad destul de ndelungat nu se remarc prin progrese palpabile ale situaiei social-economice, ba dimpotriv analiza parametrilor social-economici de baz ne arat c ara este aruncat cu decenii n urm ca nivel de dezvoltare economico-social.

n evoluia sa, economia naional a cunoscut dou perioade aproximativ egale ca durat, dar radical diferite ca tendin: prin zece ani de criz i apoi prin mai bine de zece ani de ascensiune. Rezultatul final al acestor dou perioade este subdezvoltarea economiei i srcia majoritii cetenilor. Prima perioad (anii 1990 1999) este asociat cu aa-numita terapie de oc, care a generat criza anilor ' 90 ce s-a extins pe un deceniu. Ctre sfritul acestei perioade Moldova pierduse practic 2/3 din potenialul su economic. Economia nu descretea pur i simplu, n virtutea unor factori fireti erau lichidate cu bun tiin numeroase ntreprinderi, erau distruse cele mai tehnologizate sectoare ale industriei, fiind lsate s degradeze infrastructura tehnic i fondurile fixe.

n urma crizei anilor 90, volumul producerii PIB-lui i cel al produciei industriale s-au redus cu 67%, volumul produciei agricole cu 56%, volumul investiiilor n capitalul fix cu aproape 90%.

Costurile sociale ale acelui deceniului de criz s-au dovedit i mai mari. Aproape 200 mii de persoane i-au pierdut locul de munc, puterea de cumprare a salariilor angajailor din economie a sczut cu 75%, puterea de cumprare a pensiei medii lunare cu 87%. Circa 70 la sut din cetenii Moldovei s-au pomenit dincolo de pragul srciei. Cea de-a doua perioad perioada de cretere economic a nceput n anul 2000 i continu n prezent. Evoluiile pozitive din economie au fost ntrerupte de dou ori (n 2009 din cauza impactului crizei financiar-economice globale, i n 2012, ca urmare a secetei), totui, n ansamblu etapa respectiv se caracterizeaz prin redresare economic.

Trebuie s constatm, totui, c nici aceast cretere economic cu durata de peste 10 ani nu a reuit s compenseze pierderile suferite de economia naional i de populaie n deceniul precedent.

Ctre anul 2013, volumul PIB era cu 36 la sut mai mic dect n perioada pre-criz, volumul produciei industriale cu 44%, al celei agricole cu 46%, al investiiilor cu 78% mai mic.

Rezultatele acestei creteri economice de durat demonstreaz c potenialul economic de alt dat oricum nu a fost restabilit. O parte nsemnat a acestui potenial s-a pierdut fr urm au disprut, sau au devenit neglijabile ca pondere asemenea sfere ale produciei, cum ar fi producie ca instrumente, electronice, construcia de tractoare i altele. Dezvoltarea relativ accelerat a sferei serviciilor, inclusiv de noi tipuri de servicii i activiti,, nu a putut compensa pierderile capacitilor sfera produciei de mrfuri industriale i agricole.

Economia a nceput s se dezvolte i s creasc pe o baz de producie limitat, la industria uoar i la agricultur. Anume din aceast cauz ansele ca economia s regenereze pn la parametrii pe care i nregistra n anii 80 nceputul anilor 90 doar pe baza potenialului de producie rmas de atunci snt, la ora actual, practic epuizate.

Rezultatele sociale ale celor peste 10 ani de cretere economic s-au dovedit, n ansamblu, pe msura rezultatelor economice.

ntreaga perioad de cretere economic a fost marcat de reducerea numrului locurilor de munc i a ocuprii forei de munc. n perioada anilor 2001-2013, numrul angajailor s-a redus cu aproape 350 mii de persoane, sau cu 23%. Fiecare 1% de cretere a PIB a fost nsoit de reducerea numrului de angajai cu 0,5%. Totodat, cererea de locuri de munc nu se reducea, ci cretea, pentru c a crescut numrul persoanelor apte de munc. Tensiunea tot mai mare de pe piaa muncii era neutralizat de migraia masiv a populaiei peste hotarele rii n cutarea locurilor de lucru.

Per ansamblu, ns, n cei peste 20 de ani numrul locurilor de munc s-a redus cu 1/3, iar practic fiecare al treilea locuitor al rii de vrst apt de munc a plecat la munc peste hotare.

Cu toate c n perioada de revigorare economic salariul real a crescut de 2 ori mai rapid dect PIB, valoarea sa nu a ajuns la nivelul dinaintea crize. Puterea de cumprare a salariului rmne cu aproape 8% mai mic dect n anul 1990.

i mai descurajante snt rezultatele n domeniul asigurrii cu pensii. Creterea pensiilor n anii de cretere economic nu a condus la recuperarea dimensiunii mrimilor pensiilor de pn la criz. Mrimea real a pensiei medii constituie doar 1/2 din nivelul anului 1990 i nu atinge minimumul de existen al pensionarului.

Rezultatele de baz ale dezvoltrii social-economice a Republicii Moldova

n anii 1990 - 2012

perioada%

Produsul Intern Brut a.2013 fa de a.1989 64.5

Producia industrial a.2013 fa de a.1989 56.4

Producia agricola.2013 fa de a.1989 53.7

Investiiile n capitalul fixa.2013 fa de a.1989 22.3

Numrul persoanelor ocupate n economie - - inclusiv persoane angajatea.2013 fa de a.1989 69.5

59.8

Pensia medie lunar real a.2013 fa de a.1989 52.7

Salarul mediu lunar real a.2013 fa de a.1989 92.4

Astfel, n perioada de cretere economic nu au fost depite nici consecinele sociale, nici cele economice ale crizei anilor 90. Economia i dezvoltarea social nu au ajuns nici pn acum la nivelul sfritului anilor 80 - nceputul anilor 90.

ns problemele dezvoltrii social-economice ale Moldovei la etapa actual nu se limiteaz la problemele pierderii tehnice a potenialului de altdat. S-au produs schimbri calitative profunde, care nu i permit rii s ias din starea de srcie economic i social total. n primul rnd, acestea snt dezindustrializarea economiei i degradarea structurii ei. Ponderea industriei n PIB a czut pn la 13-14%. Ponderea sczut a industriei face ca structura economiei naionale s se deosebeasc n mod dezavantajos de structurile economiilor regionale a principalilor parteneri ai Moldovei. n statele Uniunii Europene, ponderea industriei n structura economiei este de 2 ori mai mare (26 % din PIB), iar n rile Uniunii Vamale de 3 ori mai mare (cca 40 % din PIB).

Industria naional este reprezentat de o list relativ redus de tipuri de producie, printre care locul central este ocupat de producerea produselor alimentare, a buturilor i a articolelor de tutun, care n ansamblu constituie mai bine de 1/2 din volumul total al produciei industriei prelucrtoare. Cu alte cuvinte, are loc agrarizarea industriei, al crei nucleu este format din ntreprinderi de prelucrare a materiei prime agricole, i care, din acest motiv, se afl ntr-o dependen sever de rezultatele activitii sectorului agricol.

Dezindustrializarea a fost nsoit de meninerea cotei nalte a sectorului agricol n economia Moldovei, care, practic, a devenit egal cu cota industriei. Ponderea agriculturii n PIB-ul Moldovei (cca 13%) este cu mult mai mare comparariv cu rile UE (mai puin de 2%) i rile Uniunii Vamale (mai puin de 6%).

Lipsa unei industrii dezvoltate nseamn lipsa unei locomotive reale de cretere economic durabil i de calitate.

Nici un alt sector al economiei, nu poate ndeplini acest rol, n condiiile specifice economiei autohtone. Pentru dezvoltarea durabil a economiei naionale este necesar prezena unui sector industrial dezvoltat. Industria este principalul sector-generator de subvenii n agricultur, asigurnd o parte considerabil din fluxurile de transport i o solicitare stabil a capacitilor sectorului transporturilor, extinde cererea de lucrri de construcie i montaj, contribuie la implementarea tehnologiilor noi i la dezvoltarea sectorului de cercetare i dezvoltare, la formarea unui segment calificat de for de munc i a locurilor de munc cu un nivel relativ nalt de salarizare etc. n al doilea rnd, este vorba despre o ntrziere semnificativ n dezvoltare nu doar comparativ cu rile dezvoltate, dar i fa de multe ri cu economii n curs de dezvoltare. Principalul indicator al nivelului de dezvoltare social-economic al unei ri este nivelul PIB pe cap de locuitor n Moldova acest indicator constituie ceva mai mult de 2000 mii USD pe an, ceea ce constituie aproape de 17 ori mai puin dect n statele UE i mai bine de 5 ori mai puin dect media n rile Uniunii Vamale. Dac actuala creterea economic n Republica Moldova (4,6% anual) se va menine neschimbat, atunci pentru depirea decalajului cu rile UE, Moldova va avea nevoie de 60 de ani, iar cu rile Uniunii Vamale de peste 30 de ani, cu condiia c creterea economic a partenerilor notri din Vest i din Est va fi zero.

ntrzierea n dezvoltare este rezultatul nivelul comparativ sczut al dotrii tehnico-tehnologice a celor mai importante ramuri ale industriei, n gradul nalt de uzur a fondurilor fixe, n degradarea infrastructurii tehnice. Astfel, uzura fizic i moral a mijloacelor fixe n energetic depete 70%, n stare nesatisfctoare se afl 74% din lungimea total a drumurilor naionale i 78% din cele locale. Economia se caracterizeaz printr-un nivel redus de producere i implementare a tehnologiilor i tehnicii noi. Moldova este cu mult n urma rilor uniunii Europene i rile uniunii Vamale de gradul de dezvoltare a sectorului de cercetare i dezvoltare i a rolului su n procesul de modernizare a economiei Numrul specialitilor tehnici ocupai cu cercetarea i dezvoltarea, n calcul la 1 milion de locuitori ai rii, n Moldova este de 4 ori mai mic dect n rile-parteneri occidentale i estice, iar volumul de finanare a cercetrii i dezvoltrii este de zeci i chiar sute de ori mai mic . n al treilea rnd, se atest nghearea nivelului de via extrem de sczut al majoritii cetenilor. Reducerea permanent a cererii forei de munc i degradarea structurii economiei naionale au determinat un nivel extrem de sczut al ratei de ocupare a populaiei n economie.

n Moldova, doar cca 40% din populaia cu vrsta de peste 15 ani este ocupat n economie, n timp ce n rile Uniunii Europene i ale Uniunii Vamale acest indice depete 50%.

Cererea redus de for de munc constituie una din cauzele nivelului sczut de salarizare, care este principala surs de formare a fondului de asigurri sociale obligatorii.. Din acest fond snt pltite pensiile i alocaiile sociale, nivel sczut este o consecin a gradului redus al ocuprii forei de munc i salarii mici.Toate veniturile obinute de populaia Moldovei pe teritoriul rii nu asigur un nivel decent de via pentru majoritatea cetenilor, dar nici un nivel de consum n limitele minimumului de existen.

Venitul mediu pe membru de familie, obinut din toate sursele din interiorul rii (de la activitatea de munc, din proprietate, din sistemul asigurrilor sociale .a.) este cu 14% mi mic dect mrimea minimului de existen. n acelai timp, volumul de consum de bunuri materiale i servicii de ctre populaie constituie 93% din PIB, adic este aproape echivalent cu volumul produciei naionale. Paradoxul situaiei const n faptul c, mncnd ntregul PIB, majoritatea locuitorilor Moldovei se afl n stare de srcie sau de bunstare sczut.

Economia nu asigur un nivel de via decent pentru majoritatea cetenilor, care, la rndul lor, nu pot s asigure dezvoltarea economiei, deoarece nu au posibilitatea s investeasc n dezvoltarea acesteia din cauza c snt obligai s utilizeze veniturile pentru necesiti de consum i nu dispun de economii necesare pentru investiii. Pe cnd n rile dezvoltate i n multe ri n curs de dezvoltare, veniturile populaiei constituie o surs important de mijloace investiionale interne.

Nivelul sczut al veniturilor majoritii cetenilor R.Moldova influeneaz negativ stimulentele dezvoltrii pieei interne i ale ameliorrii structurii produciei naionale, structura cererii majoritii populaiei este destul de primitiv: 47% din cheltuielii snt destinate cumprrii produselor alimentare i 21% - achitrii serviciilor comunale. Aceasta structura intern a cererii de consum nu stimuleaz schimbri calitative n structura economiei, iar nivelul redus al acestei cereri nu stimuleaz creterea ritmului i calitii dezvoltrii economice. 2. Trecerea la noul model de dezvoltareProblemele degradrii structurale, ntrzierea n dezvoltarea economic i srcia sunt n continuu reproduse de ctre actualul model de dezvoltare socio-economic. Ea creeaz iluzia relativ stabil de dezvoltare, mascnd problemele-cheie i nu rezolvarea lor.Modelul de dezvoltare n vigoare este destul de simplu. El prezint un lan primitiv, a crui prim i cea mai important verig este exodul masiv al cetenilor n cutarea locurilor de munc. Transferurile de bani ale migraniilor moldoveni contribuie la fluxurile de valut strin ntr-un ritm semnificativ care depete considerabil creterea PIB-ului, susin veniturile populaiei i cererea intern de consum, producia de mrfuri i servicii. Cererea intern de consum, susinut de transferurile bneti de peste hotare, stimuleaz importul i ncasrile fiscale provenite din acesta, ceea ce permite statului s asigure cheltuielile sociale. Astfel, n cadrul actualului model de dezvoltare socio-economic problemele ocuprii forei de munc, veniturilor populaiei, cererii interne, creterii produciei, resurselor valutare i veniturilor bugetare se soluioneaz, n mare msur, parc de la sine.

ns cu ct mai mult este exploatat acest model, cu att mai mari devin riscurile nu doar ale continurii degradrii socio-economice a rii, dar i ale distrugerii modelului n vigoare. n primul rnd, creterea exportului de for de munc va deveni n curnd imposibil, din cauza caracterului limitat al nsei forei de munc n Moldova. n al doilea rnd, munca ndelungat peste hotare i poate determina pe muli migrani s se stabileasc definitiv n ara n care au sau pot avea un loc de munc. n al treilea rnd, rile n care muncesc migranii moldoveni pot introduce restricii la primirea forei de munc. de peste hotare. Toate aceste perspective snt destul de reale i, n acelai timp, riscante din punctul de vedere al autoconservrii actualului model de dezvoltare. n al patrulea rnd, devine tot mai pronunat deficitul de cadre calificate n interiorul rii, care a i devenit deja unul din factorii care limiteaz dezvoltarea economiei.

Din aceste considerente, Moldova se afl n faa necesitii acute de a adopta un nou model i o nou strategie de dezvoltare socio-economic, n caz contrar ara este sortit s reproduc la nesfrit probleme structurale de degradare economic, ale napoierii tehnico-tehnologice i ale srciei. Pn n prezent, dezvoltarea social a fost un rezultat pasiv al dezvoltrii economiei, care nu a urmrit realizarea obiectivelor sociale i nu se orienta spre realizarea lor. Actualul model de dezvoltare nu are drept scop explicit soluionarea problemelor sociale, deoarece funcioneaz pe baza unui principiu simplu de rezolvare a multora din acestea: principiul exportului benevol-forat al surplusului forei de munc.

n consecin, economia nu reacioneaz la provocrile sociale acute: reducerea ocuprii forei de munc, descalificarea forei de munc, conservarea unui nivel de trai extrem de sczut pentru o mare parte a populaiei. Economia naional nu rspunde n mod adecvat la aceste provocri sociale, economia naional face fa din ce n ce mai slab nu doar necesitilor interne de dezvoltare, dar i condiiilor externe, caracterizate prin intensificarea concurenei internaionale.

Adoptarea unui model nou de dezvoltare presupune subordonarea obiectivelor economice celor sociale. Acest lucru nseamn c la nceput, ca prioritare sunt determinate obiectivele sociale, iar apoi se formuleaz sarcinile-cheie de ordin economic, realizarea crora va asigura o maxim apropiere de obiectivele sociale stabilite. Astfel misiunea social a economiei devine piatra de temelia modelului i strategiei de dezvoltare.

Noul model de dezvoltare social-economic, spre deosebire de cel actual, "nu pune ntre paranteze" problemele sociale, care n prezent fie de la sine "se soluioneaz preponderent datorit migraiei forei de munc, fie foarte lent, pe contul dezvoltrii economice, definind soluionarea lor n calitate de principala sarcin i punct de referin pentru dezvoltarea economiei. Acesta include obiectivele sociale de intrare, sarcinile, parametrii de dezvoltare i politica respectiv n nsui nucleul su, obiectivele atinse de ieire. Reieind din principiul supremaiei obiectivelor sociale, se stabilesc principalele opiuni i obiective de dezvoltare economic i social. Schimbarea condiiilor de dezvoltare, a obiectivelor i sarcinilor atrag modificarea sau ajustarea politicilor i munca asupra sarcinii sociale reformulate.

Trecerea la noul model de dezvoltare acut pune problema modificrii politicilor economice i sociale i a necesitii planificrii rezultatelor sociale i economice prestabilite. Toate direciile politicii socio-economice, activitatea organelor administrrii de stat trebuie s fie supuse atingerii acestor rezultate. Rezultatele globale ale funcionrii acestui model - realizarea maxim a obiectivelor sociale prioritare adecvate provocrilor economice.Structura modelului dezvoltrii social-economice Fr ndoial, exist limite obiective pentru atingerea obiectivelor i sarcinilor sociale ale dezvoltrii economiei, legate de condiiile externe i interne. Abilitatea de a atinge obiectivele i sarcinilor interne este influenat de muli factori situaia n economia rilor partenere, condiiile comerului exterior, capacitatea autoritilor administrrii de stat de a implementa politici adecvate, susinerea de ctre mediul de afaceri i populaie a strategii de dezvoltare i a msurilor specifice din cadrul politicilor etc.

Eventuala influen a acestor factori trebuie luat n calcul, totodat promovnd strategia adoptat pentru a maximiza realizarea scopurilor i obiectivelor acesteia.

3. Obiectivele sociale prioritare, sarcinile economice, parametrii i strategia de dezvoltareObiectivele sociale, care urmeaz s determine traiectoria general a dezvoltrii socio-economice pe termen mediu (4 ani), snt stabilite de provocrile sociale actuale i de necesitile sociale primordiale ale majoritii membrilor societii. Primul obiectiv social: creterea ratei de ocupare a populaiei n economie, stoparea tendinei de reducere a locurilor de munc. Acest obiectiv ocup locul central n determinarea principalele obiectivele pe termen mediu de dezvoltare socio-economic. Realizarea acestuia va permite de a rezolva mai multe probleme sociale i economice: creterea resurselor financiare ale bugetului asigurrilor sociale de stat pentru majorarea pensiilor i altor pli sociale

lichidarea presiunii de pe piaa muncii i asigurarea populaiei cu locuri de munc i cu perspectiv de munc

ntoarcerea migranilor de munc n Moldova

creterea produciei interne i nlocuirea exportului de for de munc prin exportul de mrfuri i servicii, . a.

Se prevede n termen de 4 ani sporirea numrului locurilor de munc i a lucrtorilor cu 200 de mii, sau cu 17%, inclusiv n industrie cu 60 mii (cu peste 17%), n agricultur cu 50 mii (cu 17%), n sfera serviciilor cu 90 mii (cu 13%). Rata de ocupare a populaiei n economie (ponderea persoanelor angajate din total persoane cu vrst de peste 15 ani) va crete de la 39% pn la 45%. Cel de-al doilea obiectiv social este creterea accelerat a salariilor i reducerea decalajului nivelului de retribuire a muncii comparativ cu rile regionale partenere. Se preconizeaz rata de cretere a salariilor s fie mai mare dect rata de cretere a PIB-ului. Acest lucru este dictat de nevoia rapid de recuperare a funciei sociale i stimulatorii a salarizrii, care urmeaz s devin o surs stabil de venit pentru majoritatea familiilor, s stimuleze fluxul de for de munc n economie (inclusiv a celor care n prezent muncesc peste hotare) i i imbunteasc calificarea i clitatea muncii. n condiiile creterii planificate a PIB-ului cu 46% n 4 ani, salariu mediu lunar real se va majora cu 50%, iar mrimea nominal a acestuia cu 83%.

Cel de-al treilea obiectiv social este ca mrimea medie a pensiei s depeasc nivelul minim de existen. Creterea nivelului de ocupare a populaiei n economie i creterea accelerat a salariilor vor permite mbuntirea raportului dintre angajaii n cmpul muncii i cel al pensionarilor, dar i formarea n bugetul asigurrilor sociale obligatorii a unui volum de fonduri necesare i suficiente pentru creterea semnificativ a pensiilor.

n rezultatul majorrii planificate a numrului angajailor i a salariului mediu, sumele contribuiilor pentru asigurarea social obligatorie vor crete mai mult de 2 ori n 4 ani.

Acest lucru va permite majorarea de aproape 2 ori a pensiei medii lunare. Ca urmare, pensia medie va depi minimul de existen cu 35%. Mai mult de 18% din ceteni vor fi capabili s simt mbuntirea situaiei financiare.Obiectivele sociale pe termen mediu indicatorii sociali de baz

2014

(estimare/

prognoz)20182018 fa de

2014, %

Creterea nivelului de ocupare a populaiei n economie

Numrul persoanelor ocupate n economie, mii pers. 11501350117

Nivelul de ocupare a populaiei cu vrste de 15 ani i mai mult, %39,0

45

Creterea accelerat a mrimii salariilor

Salariul mediu lunar, lei42207735183

Creterea salariului real, %150

Mrimea medie a pensiei urmeaz s depeasc minimul de existen

Mrimea medie a pensiei lunare, lei110023002, 1 ori

Raportul dintre pensia medie i minimul de existen, %78135

Obiectivele de intrare lansate n cadrul noului model de dezvoltare nu au doar un caracter social. Realizarea lor consecvent va determina efecte economice, manifestate n extinderea cererii interne de consum i a capacitii pieei naionale, respectiv majorarea volumului de producere de bunur i servicii. Mai mult, creterea esenial a ocuprii forei de munc, a salariilor i pensiilor va mbunti structura cererii, n favoarea unor mrfuri i servicii mai calitative i mai costisitoare, ceea ce va stimula ameliorarea structurii producerii i calitii produselor.

Obiectivele sociale prioritare determin cele mai importante sarcini de dezvoltare a economiei pe termen mediu. Sarcina numrul unu: accelerarea ritmului de cretere, mbuntirea calitii dezvoltrii economiei i reducerea rmnerii n urm fa de nivelul de dezvoltare a statelor regionale partenere Doar accelerarea creterii economice este capabil s genereze resursele suplimentare necesare pentru soluionarea problemelor sociale acumulate. Dac ritmul de cretere va rmne la nivelul oficial prognozat 4-5% anual, atunci starea de lucruri n sfera social nu se va schimba radical, economia va evolua lent, din inerie, iar problemele modernizrii i renovrii structurale vor rmne pe planul doi.

Schimbarea radical a situaiei, a calitii dezvoltrii economice i sociale este posibil doar cu condiia accelerrii ritmului de dezvoltare. Pentru a atinge obiectivele sociale propuse, rata anual de cretere economic trebuie s constituie n mediu 10%, iar n doar 4 ani, PIB-ul ar trebui s se majoreze cu 46%. Productivitatea muncii urmeaz s creasc anual cu 6%.

Accelerarea ritmului de dezvoltare este necesar de a se obine n toate sectoarele, ea fiind nsoit de mbuntirea calitii prin implementarea tehnologiilor noi, creterea eficienei, trecerea la standardele moderne de producie, de management etc.

Creterea producerii PIB-ulu pe cap de locuitor, ce urmeaz a fi obinut n 4 ani (de la 2,3 mii USD pn la 4,1 mii USD) va permite reducerea actualului decalaj economic imens fa de rile Uniunii Europene i Uniunii Vamale. Cea de-a doua sarcin este industrializarea modernizarea economiei Dominanta creterii economiei naionale pe termen mediu urmeaz s devin industria, ale crei ritmuri de dezvoltare trebuie s le depeasc pe cele ale creterii celorlalte sectoare i ale economiei n general. Se preconizeaz c ele vor atinge 17% anual, asigurndu-se o cretere a produciei industriale cu 83% n 4 ani. O astfel de cretere a industriei va contribui esenial la creterea volumului de producie i creterea numrului de persoane angajate n celelalte sectoare, n special n sfera transportului de mrfuri, construciilor i comerului cu ridicata.

Crearea de noi producii industriale i extinderea celor existente ar urma s atrag suplimentar n economie cca 50 mii de angajai. Dat fiind faptul c n industrie locurile de munc se deosebesc printr-o calitate mai nalt din punct de vedere al cerinelor de calificare i de retribuire a muncii, creterea rapid a industriei va avea repercusiuni pozitive asupra nivelului de salarizare i a calitii forei de munc atrase n economie.

Problema principal de pe ordinea de zi a creterii economice este noua industrializare, care este capabil de a schimba imaginea i structura economiei naionale. n 4 ani, ponderea industriei n PIB va crete de la 14% pn la 18%, iar numrul de angajai - de la 12% la 16%Industrializarea favorizeaz creterea nivelului tehnico-tehnologic al dezvoltri economice. Este necesar sprijinul acordat de stat pentru susinerea dezvoltrii unor sectoare industriale nalt tehnologizare, aceste sectoare constituind o condiie obligatorie pentru succesul industrializrii economiei naionale. A treia sarcin este mobilizarea investiiilor interne i strine. Accelerarea ritmurilor de dezvoltare, industrializarea i modernizarea tehnologic a economiei necesit investiii foarte mari. n primul rnd, trebuie s se mobilizeze resursele investiionale interne fondurile ntreprinderilor formale i ale economiei subterane, ale bugetului de stat i ale bugetelor locale, ale sectorului bancar i ale populaiei. Investiii strine trebuie s fie minim legate de creterea datoriei de stat i ntr-o msur ct mai mare cu investiiile strine private, precum si cu implementarea proiectelor interstatale de parteneriat n domeniul industriei, infrastructurii, inovrii.

Ritmul de cretere a investiiilor n capital fix ar trebui s depeasc creterea PIB-ului, pentru a asigura un fundament de dezvoltare accelerat i durabil a economiei, n primul rnd a industriei i a infrastructurii. Se preconizeaz ca, timp de 4 ani, volumul investiiilor n capitalul fix s creasc cu peste 80% . Ponderea acestor investiii n PIB va crete de la 18% pn la 27%. Sarcinile economice pe termen mediu: principalii indicatori - int

2014

(evaluare/

prognoz)20182018

2014, %

Accelerarea ritmurilor de cretere economic

PIB, volumul nominal, mil. Lei109,0188,1173

PIB, creterea real, %146

PIB pe cap de locuitor, USD23244060179

Industrializarea economiei

Creterea volumului produciei industriale, %183

Ponderea industriei n PIB, %1418

Ponderea angajailor n industrie n total angajai, %1216

Mobilizarea surselor de investiii

Creterea investiiilor n capitalul fix, %181

Ponderea investiiilor n PIB, %1827

Schimbarea modelului de dezvoltare nu este posibil fr o schimbare de politica. Toate direciile de baz ale politicii social-economice a statului - n domeniile industriei, investiiilor, fiscal, agrar, al cheltuielilor publice, al reglementrii activitii de ntreprinztor, al asigurrilor i proteciei sociale, al ocupri forei de munc i al retribuirii muncii, al dezvoltrii sferei educaiei i ocrotirii sntii etc. - trebuie s lucreze, n primul rnd, pentru atingerea obiectivelor sociale i pentru ndeplinirea sarcinilor economice-cheie. n cele mai importante domenii ale politicii economice urmeaz s fie elaborate i implimentate msuri prioritare, necesare pentru aducerea economiei la ritmurile i volumurile de cretere invocate, iar n sfera politicilor sociale msurile prioritare, necesare pentru realizarea obiectivelor sociale propuse, i trasarea msurilor care s contribuie la ndeplinirea sarcinilor economice. Esena strategiei dezvoltrii socio-economice pe termen mediu:Atingerea, pe parcursul a 4 ani:

a unui nivel de ocupare a populaiei n economie nu mai puin 45%, creterea mrimii reale a salariului de 1,5 ori, depirea mrimii medii a pensiei fa de minimumul de existen cu 35%n condiiile:

asigurrii stabilitii macroeconomice i a securitii energeticePrin soluionarea sarcinilor: de majorare a vitezei de cretere n toate sectoarele, industrializrii economiei, mobilizrii surselor interne i externe de investiii Pe calea:orientrii drastice a politici social-economice a statului spre ndeplinirea sarcinilor specificate i spre atingerea obiectivelor sociale finale.

4. Condiiile generale ale dezvoltrii social-economice

4. 1. Integrarea internaional i legturile economice externeSituaia actual i tendineRepublica Moldova i dezvolt activ relaiile economice cu multe ri ale lumii i cu diverse organizaii internaionale n domeniile comerului, investiiilor, crerii ntreprinderilor mixte etc.

Sfera cea mai important a cooperrii internaionale a Moldovei este comerul, deoarece ara nu dispune, de propriile resurse energetice, nu produce multe tipuri de mrfuri necesare pentru producia i consumul intern, i re nevoie de de comercializarea produselor proprii pe pieele externe. de desfacere. Volumul comerului extern practic este egal cu volumul PIB-lui.

Economia Moldovei este caracterizat printr-un grad nalt de orientare spre export (exportul constituie 30% din PIB) i, este puternic dependent de importuri (importul constituie 69% din PIB). O tendin general, stabilit n domeniul comerului extern al Republicii Moldova este creterea volumului operaiunilor comerciale, a importului i a exportului. Totodat, volumul importurilor depesc cu mult valoarea exporturilor. Balana negativ a comerului extern nu numai c poart un caracter cronic, dar i se afl ntr-o permanent cretere. Astfel, n perioada a.a. 2009 - 2013, deficitul balanei comerciale a crescut cu mai bine de jumtate (cu 55%). Deficitul balanei comerciale externe este acoperit n special din contul remitenelor cetenilor care muncesc n afara rii, dar i din contul creditelor i granturilor externe oferite Guvernului.

Potrivit datelor Bncii Naionale, n anul 2013 prin bncile comerciale n favoarea persoanelor fizice au fost transferate circa 1,6 mld. USD, sum echivalent cu 67 % din volumul exportului Republicii Moldova. Banii migranilor ajung n ar nu doar prin intermediul transferurilor oficiale, dar i prin introducerea numerarului n buzunare. Aa, n anul 2013 prin intermediul caselor de schimb valutar pe piaa de consum a intrat o sum de lei echivalent cu 22710,6 mil. USD (soldul vnzare-cumprare), plus creterea depozitelor persoanelor fizice n valut strin cu 155,9 mil. USD. Cifra total este de 2866,5 mil. USD, ceea ce este egal cu 120,0% din ntregul export moldovenesc i cu 52,0% din importuri. n urma creterii mprumuturilor externe, datoria extern a Guvernului i a Bncii Naionale a ajuns s constituie 1,8 mld. USD, sau 22% din PIB. Adic, problemele deficitului balanei comerciale i exporturilor insuficiente se soluioneaz nu datorit accelerrii ritmurilor de cretere a produciei interne i a locurilor de munc, ci datorit creterii migraiei forei de munc i a datoriei externe. Principalii parteneri comerciali ai Moldovei sunt rile CSI i a Uniunii Europene. n anul 2013 cota acestor ri n exportul moldovenesc a constituit 86%, (38% - statele CSI i 48% - statele UE), iar n import 75% (35% - statele CSI i 45% - statele UE). O caracteristic esenial a economiei moldoveneti este dualismul economic extern. Situat la hotarul dintre dou mari piee regionale celei vestice i celei estice - Moldova este condamnat s dezvolte legturi economice externe constructive att cu Vestul, ct i cu Estul.

Pn n prezent, comerul exterior rmne pentru Moldova principala form de cooperare economic cu alte state. ns comerul exterior constituie prima i cea mai joas treapt de integrare. Urmtoarele etape de integrare - uniunea vamal, piaa comun (spaiul economic unic), uniunea economic i monetar. Uniunea vamal ofer rilor beneficii suplimentare, de acces n comun pe pieele de mrfuri, servicii, capital, for de munc, protecie colectiv a pieei unice, dezvoltarea cooperrii tehnologice n domeniul produciei, participarea la pieele integrate de resurse energetice, de produse agricol i altele.

Moldova este obiectiv interesat s devin membr a unui proces de integrare aprofundat i a unei grupri integraioniste. Singur, bazndu-se doar pe evoluia comerului cu alte ri, Moldovei i va fi extrem de dificil s-i amelioreze ritmurile i calitatea de dezvoltare a economiei, s efectueze industrializarea, s majoreze semnificativ volumul investiiilor i, respectiv, s mbunteasc situaia financiar precar a majoritii cetenilor rii prin creterea numrului locurilor de munc i veniturilor populaiei.

Cursul de integrare european, declarat la nivel oficial, nu pesupune ulterioara aderare a Republicii Moldova la UE, care este o grupare integraionist de nivel nalt (o uniune politic, economic i monetar). Moldovei i se propune, pe un termen nedefinit, crearea unei zone de liber schimb cu UE. O astfel de perspectiv pentru Moldova este extrem de dubioas: ara risc s piard mai mult dect ar ctiga.

Dup nivelul de dezvoltare i competitivitate, economia Moldovei i economiile rilor-membre ale UE fac parte din categorii de greutate totalmente diferite. n Moldova, Produsul Intern Brut per locuitor constituie peste 2 mii USD anual de 18 ori mai puin dect n rile Uniunii Europene.

n condiiile de liber schimb, concurena pe piaa intern se va intensifica, i putem presupune c foarte muli productori locali din sectoarele de baz ale economieiagricultur i industria alimentar - nu vor putea face fa noilor provocri. n Moldova, subveniile de stat acoper doar 2 % din costul produciei agricole brute, ceea ce este de 20 de ori mai puin dect n majoritatea rilor europene.

napoierea tehnico-tehnologic a produciei naionale i infrastructura degradat predetermin un nivel sczut al competitivitii i reduce atractivitatea investiional a economiei. n ultimii ani, volumul investiiilor n capitalul fix a constituit nu mai mult de 1/5 din nivelul anului 1990.

Volumul importurilor din rile UE l depete de 2,2 ori pe cel al exporturilor Moldovei n aceste ri. n comerul cu rile europene s-a format un bilan cu sold negativ care continu s creasc. . Doar n a.a. 2009-2013, acesta a crescut cu 80%.

Pentru Moldova, crearea unei zone comer liber cu UE nu va face dect s estind geografia comerului liber. Dac n prezent Moldova este membru a 2 zone de liber schimb a rilor CSI i a rilor-participante la Acordul de Liber Schimb Central-European (Albania, Bosnia i Heregovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Kosovo), atunci dup semnarea Acordului de Asociere cu UE ea va deveni participant deja la 4 zone de liber schimb (CSI, Acordul de Liber Schimb Central-European, UE i Turcia). Avantajele comerciale pe care le va obine Moldova snt dubioase, n schimb, acestea cu siguran vor fi nsoite de intensificarea concurenei din partea partenerilor comerciali.

Dar lucrul cel mai important este c Moldova va rmne n continuare n afara unei integrri economice reale att cu rile CSI, ct i cu rile Uniunii Vamale. Mai mult, dup crearea noilor zone de comer liber ara risc s suporte pierderi legate de aplicarea de ctre rile Uniunii Vamale a unor msuri de protecie, compensatorii i anti-dumping n raport cu mrfurile moldoveneti.

Zona de liber schimb cu rile UE, Turcia i Uniunea Vamal (ncepnd cu anul 2015 Uniunea Economic Eurasiatic) prezint perspective integraioniste absolut neechivalente.

n cadrul integrri Eurasiatice, rile participante i soluioneaz un complex ntreg de obiective strategice, principalele dintre care sunt:

- crearea pieelor comune alimentare, electroenergetice, de transport i altele;

- dezvoltarea cooperrii ntre productori sub aspect tehnologic;

- promovarea exporturilor n ri tere;- protecia pieei interne comune;

- eliminarea restriciilor privind accesul pe piaa muncii a cetenilor din rile membre;

- susinerea financiar a proiectelor ndreptate spre modernizarea infrastructurii transportului, a infrastructurii energetice, de telecomunicaii i municipale, spre dezvoltarea produciilor cu valoare adugat i spre sporirea eficienei energetice etc.

Aceste i alte direcii corespund pe deplin necesitilor de dezvoltare a economiei Moldovei, punerea lor n aplicare, n comun cu ali participani la integrarea euro-asiatic, snt de natur s contribuie la soluionarea multor probleme i sarcini strategice de dezvoltare economic i social a rii. Probleme fundamentale deficitul sporit i n cretere al bilanului comercial, n special n comerul cu rile Uniunii Europene, care este acoperit preponderent din contul de remitenelor parvenite de la ceteni care muncesc peste hotare i din credite i granturi externe;

declararea oficial a cursului de integrare european poart un caracter pur politic; ea nu se bazeaz pe o analiz i o evaluare detaliat a consecinelor economice i sociale ale implementrii acestei opiuni;

limitarea participrii Moldovei la integrarea european doar la acordarea regimului de liber schimb, fr perspective de aderare la UE; riscurile ridicate pe care le atrage crearea zonelor de liber schimb cu rile UE i Turcia, determinate de competitivitatea relativ slab a produciei naionale, napoierea tehnico-tehnologic, subdezvoltarea infrastructurii;

riscurile reale pe care le comport crearea zonelor de liber schimb cu rile UE i Turcia, determinate de aplicarea de ctre rile Uniunii Vamale a unor msuri de restricionare a accesului mrfurilor moldoveneti pe piaa lor comun posibilitile economice reduse ale Moldovei de a rezolva cu succes problema sporirii ritmului de dezvoltare economic i a nivelului de trai a populaiei, fr o profund i eficient integrare cu economia altor ri, n afara participrii la o grupare integraionist regional;

renunarea la implicarea rii n procesele de integrare economic real, care se desfoar n Est, i utilizarea avantajelor oferite de participarea la Uniunea vamal, la piaa comun i la Uniunea Economic Eurasiatic n curs de formare.

Strategia de dezvoltarePentru o apropiere mai eficient de obiectivele strategice ale dezvoltrii economice i sociale, Moldova are nevoie de o integrare economic internaional profund, o perspectiv n acest sens fiindu-i oferit de integrarea Eurasiatic. Participarea Moldovei n procesele de integrare Eurasiatic nu contravin obiectivelor de dezvoltare a unei cooperri reciproc avantajoase cu rile Uniunii Europene i cu alte ri n domeniile comerului, economiei i n sfera social. Strategia de dezvoltare a activitii economice externe i a integrrii internaionale include dou direcii-cheie:

participarea plenar la procesele integraioniste Eurasiatice, aderarea rii la Uniunea Vamal i la Uniunea Economic Eurasiatic, pentru a profita de avantajele integrrii Eurasiatice n realizarea unor rate nalte, durabile de cretere a economiei, creterea nivelului i a calitii vieii cetenilor i reintegrarea rii.

dezvoltarea consecvent a unei cooperri economice reciproc avantajoase i a interaciunii cu rile Uniunii Europene i cu toi ceilali parteneri externi.

Indicatorii-int

20132018

Ritmurile de cretere a exportului (medii anuale), %12

(2009-2013)16

(2015-2018)

Ritmurile de cretere a importului (medii anuale), %4

(2009-2013)12

(2015-2018)

Deficitul balanei comerciale, % PIB3931

Obinerea de ctre Moldova a calitii de membru al Uniunii Economice Eurasiatice-Implementat pn n anul 2018

Msurile principale va fi elaborat i ndeplinit un plan de msuri (foaie de parcurs) pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamal i la Spaiul Economic Unic al republicii Belarus, Republicii Kazahstan i Federaiei Ruse

vor fi ntreprinse consultri ntre Moldova i Transnistria n scopul ntocmirii unei foi de parcurs i realizrii unor aciuni coordonate pentru implementare pe ambele maluri ale Nistrului

Republica Moldova va adera la Acordurile n vigoare ale rilor Uniunii Vamale i va deveni membru al Uniunii Vamale, al Spaiului Economic Unic i al viitoarei Uniuni Economice Eurasiatice

Republica Moldova va revizui Acordurile ncheiate anterior cu alte ri i organizaii internaionale, pentru a-i ajusta baza legislativ internaional la baza legal a Uniunii Vamale i a Spaiului Economic Unic.

Republica Moldova va deveni membr a Bncii Eurasiatice de Dezvoltare, ceea ce-i va permite s-i extind sursele financiare de investiii i s implementeze proiecte n domeniile prioritare (industrie, agricultur, energetic, infrastructura transporturilor);

Va fi elaborat i implementat un plan de msuri pentru cooperarea n domeniul produciei i tehnologiilor ntre productorii naionali cu cei din rile Uniunii Vamale, orientat spre sporirea volumului de producie, implementarea n comun a unor proiecte de modernizare i creterea potenialului de export.

Republica Moldova va continua i va dezvolta cooperarea cu rile Uniunii Europene i cu celelalte state ale lumii n domeniile de interes comun. 4.2. Stabilitatea macroeconomicSituaia actual i tendineO condiie necesar pentru realizarea obiectivelor sociale pe termen mediu i pentru soluionarea eficient a sarcinilor economice este meninerea stabilitii macroeconomice.

Spre deosebire de stabilitatea situaiei n anumite sectoare ale economiei, caracterizat prin dinamica pozitiv a indicilor de ramur, stabilitatea macroeconomic nseamn stabilitatea parametrilor economici generali. La acetia se refer inflaia, devalorizarea monedei naionale, ratele reale ale dobnzilor, echilibrul bugetar, datoria de stat.

Asigurarea stabilitii macroeconomice se realizeaz, n primul rnd, prin promovarea politicilor antiinflaioniste, monetar-creditare, valutare i politicilor de gestiune a datoriei de stat. Inflaia i cursul valutar

Parametrii de baz ai nivelului inflaiei au fost stabilii de Banca Naional a Moldovei n limitele a 5+/-1,5% anual. Se consider c aceti parametri ai inflaiei snt pentru Moldova optimi pentru meninerea creterii economice, pe de o parte, i pentru stimularea cererii i neadmiterea aprofundrii srciei populaiei, pe de alt parte.

Banca Naional a Moldovei dispune de suficient experien i de instrumente necesare pentru meninerea nivelului de inflaie stabilit. Cu toate acestea, n ultimii ani, aciunile Bncii Naionale n acest domeniu, ca i instrumentele utilizate nu au corespuns de fiecare dat necesitii asigurrii stabilitii monedei naionale i creterii economice.

Pentru atingerea parametrului-int al inflaiei Banca Naional a recurs, n special, la intervenii pe piaa valutar sub form de cumprare a valutei strine.

Aa, n anul 2011, sub influena conjuncturii economice externe, au nceput s se manifeste tendine deflaioniste, care puteau s aib repercusiuni nefaste asupra productorilor moldoveni i asupra economiei n ansamblu.. Pentru mrirea lichiditilor, Banca Naional a luat decizia de a interveni pe piaa valutar sub form de cumprare a valutei strine. n anul 2012, Banca naional a cumprat peste 320 mil. USD, emind, astfel, cca 4 mld. lei. De notat c cea mai mare parte a acestei sume a fost transformat n numerar. Injectarea de lichiditi a a permis inerea sub control a proceselor deflaioniste.

n anul 2013 Banca Naional a cumprat valut n sum de 308 mil. USD (3,9 mld. lei), motivind din nou aceast decizie prin prevenirea deflaiei i susinerii cererii agregate. ns pentru a atinge obiectivul de inflaie n anul 2013 nu erau necesare interveniile pe piaa valutar, deoarece practic anul ntreg nivelul inflaiei s-a meninut n limitele stabilite.

n anul 2013, n condiiile creterii economiei, nu exista necesitatea stimulrii cererii prin intervenii valutare din partea Bncii Naionale. Pentru ca lichiditile pus la dispoziie de ctre BNM s contribuie la creterea economic, acestea urmeaz s intre n sectorul real al economiei, dar acest lucru nu sa ntmplat. Prin punerea n circulaie de ctre BNM a 4 mld. lei din cumprarea valutei strine, rezervele bancare n exces, adic sursele reale de creditare a economiei, s-au majorat cu doar 67 mil. lei. Aceste mijloace bneti au ajuns nu n sectorul real, ci pe piaa de consum i cea valutar. n primul caz, aceti bani au meninut inflaia n limitele stabilite de BNM, iar n cel de-al doilea caz au devenit instrument de speculaii pe piaa valutar, contribuind la multiple fluctuaii de scurt durat a cursului monedei naionale.

Interveniile masive ale Bncii Naionale au condus la deprecierea monedei naionale. BNM nu a atenuat fluctuaiile leului, ci le-a provocat. Fluctuaiile cursului de schimb al monedei naionale n ultimii 4 ani, au atins nivelul de 17% - de la 11, 29 lei/dolar SUA pn la 13,16 lei/dolar SUA, iar rata inflaiei a oscilat ntre 2,9% i 9,2%. n condiiile unor astfel de fluctuaii ale cursului monedei naionale, activitatea agenilor economici i, respectiv, dezvoltarea economiei s-au desfurat n condiii departe de normele stabilitii. Devalorizarea excesiv a monedei naionale, avnd n vedere cota mare a importurilor n PIB, conduce n mod inevitabil la creterea preurilor. Aa s-a ntmplat dup depreciere leului n decembrie 2009. Deja la nceputul anului 2010 creterea preurilor a depit n mod semnificativ parametrii anilor precedeni. n ianuarie-martie 2010 rata de cretere a preurilor a fost de 4,8 ori mai mare dect n ianuarie - martie 2009.Banca Naional practic nu a folosit alte instrumente pentru meninerea inflaiei n limitele propuse, care sunt operaiile pe piaa deschis i acordarea de credite sistemului bancar. n acelai timp,utilizarea interveniilor valutare n scopul reglementrii inflaiei contravine Strategiei de politic monetar, potrivit creia asemenea intervenii se opereaz de ctre Banca Naional doar n dou cazuri: pentru atenuarea fluctuaiilor drastice a cursului de schimb i pentru completarea rezervelor valutare. Piaa monetar-creditar n pofida majorrii volumului creditelor bancare acordate economiei i reducerea ratelor dobnzii, pe parcursul ultimilor ani n Moldova se atest aa-numita situaie de exces de lichiditate. Excedentul de lichiditate mediu zilnic al bncilor comerciale, pe care acestea l plaseaz n Certificate BNM (hrtii de valoare ale bncii centrale, pe care aceasta le utilizeaz pentru sterilizarea lichiditilor excesive), n ultimii doi ani a depit suma de 3,8 mld. lei. Un alt indiciu al excesului de lichiditate este situaia de pe piaa primar a valorilor mobiliare de stat. La licitaiile sptmnale de plasare a VMS, care se petrec o dat pe sptmn, cererea din partea bncilor aproape dublu depete oferta.

Astfel, bncile pot acorda resurse pe termen lung la o rat a dobnzii, care depete nivelul inflaiei cu 1-1,5%. S-a creat o situaie paradoxal. Pe de o parte, economia are nevoie urgent de importante resurse financiare pentru modernizare, iar pe de alta exist o mas enorm de lichiditi, care nu-i afl alt aplicare dect s circule pe piaa de consum i pe cea valutar.

Situaia excesului de lichiditi este caracteristic pentru rile n curs de dezvoltare, care se confrunt cu un aflux important de valut strin, cauzat de o varietate de factori. n cazul nostru, acesta se datoreaz transferurilor bneti ale cetenilor care muncesc peste hotare, a cror cot , n unele perioade a ajuns pana la 30% din PIB.Excesul de lichiditate deformeaz piaa monetar, reduce eficacitatea politicii monetare a bncii centrale i nu contribuie la o cretere economic durabil. n plus, acest fenomen prezint un pericol deosebit din punct de vedere al stabilitii macroeconomice: fr a fi o cauz a destabilizrii macroeconomice, excesul de lichiditate genereaz condiii monetare pentru oscilaii ale cursului de schimb i pentru explozii inflaioniste. Datoria de stat Asigurarea stabilitii macroeconomice necesit o administrare rezonabil a datoriei de stat. Dinamica datoriei de stat, i mai ales direciile de utilizare a mijloacelor mprumutate pot indica asupra apariiei unor poteniale riscuri de instabilitate. n cazul n care mprumuturile guvernamentale nu sunt folosite pentru restructurarea economiei, dar n principal, pentru consumul curent, ara risc s se confrunte pe viitor cu probleme legate de deservirea i rambursare datoriilor. Cu toate acestea, modernizarea economiei cu implicarea mprumuturilor interne i externe, cheltuite pentru investiiile eficiente n economie, este justificat i nu comport riscuri de instabilitate.

Suma total a datoriei de stat, de la sfritul anului 2009 pn la sfritul anului 2013, a crescut cu 60%. Cea mai mare cretere au nregistrat-o mprumuturile externe ale statului cu 77%. Ponderea lor n suma total a datoriei de stat a crescut de la 65% pn la 72%. n acelai timp, datoria intern a statului a crescut cu doar 23%, iar ponderea ei n suma total a datoriei de stat s-a redus de la 35% pn la 28%. Valoarea datoriei de stat existente nu este critic. Ea constituie 24% din PIB, acest nivel fiind cu mult sub normele internaionale existente. Problema ine de eficiena utilizrii resurselor mprumutate. mprumuturile interne snt direcionate cu precdere pentru acoperirea deficitului bugetului de stat la partea de cheltuieli curente, iar cele externe pentru finanarea unor proiecte n diferite sectoare. Problema de baz const n eficacitatea datoriei publice, n rezultatele obinute din utilizarea acestor mijloace financiare, evaluare care nu se face. Deficitul bugetarO condiie indispensabil a stabilitii macroeconomice este meninerea echilibrului bugetar. n ultimii ani s-a redus substanial mrimea absolut i relativ a deficitului bugetului de stat. Dac n anul 2009 acesta se cifra la 3,6 mld.lei, sau 6,0% din PIB, atunci n anul 2013 el a atins suma de 1,5 mld. lei, sau 1,5% din PIB. Nivelul deficitului bugetar este mai jos dect n multe ri cu un grad mai nalt de dezvoltare, i mai mic dect valoarea cu care se opereaz n practica mondial.

Reducerea deficitului bugetar a fost realizat, n special, prin promovarea politicii de reducere a cheltuielilor bugetare, preponderent cu caracter social. ns deficitul bugetar redus nu a contribuit la o cretere economic durabil, la restructurizarea economiei i la creterea stabil a nivelului de trai al populaiei. Realizarea unui deficit bugetar mic a devenit un scop n sine al politicii fiscale, slab orientate spre modernizarea economiei i susinerea financiar a sectorului real al economiei, ceea ce ar fi asigurat un fundament economic solid pentru soluionarea problemelor sociale.

Dac deficitul bugetar este generat de creterea costurilor care asigur modernizarea i creterea sectoarelor prioritare, i se acoper din contul atragerii resurselor interne i a creditelor investiionale externe, acesta nu amplific riscurile de instabilitate macroeconomic. Creterea bugetului de stat pn la 3%, finanat prin mprumuturi de pe pieele interne i externe i asociat cu crearea resurselor pentru susinerea investiiilor orientate spre restructurarea economiei, nu numai c nu afecteaz stabilitatea macroeconomic, dar i asigur stabilitatea dezvoltrii ulterioare. Probleme fundamentale Principala problem este legtura slab ntre politica promovat, msurile de asigurare a stabilitii macroeconomice i soluionarea problemelor creterii economice:

rolul Bncii Naionale n asigurarea stabilitii macroeconomice se rezum la reglementarea inflaiei n limitele stabilite, n acelai timp politica monetar n ansamblu este slab orientat asupra creterii economice; politica autoritilor, n primul rnd cea a Bncii Naionale, a fost i rmne o politic reactiv n raport cu dezechilibrele economice, cnd msurile i instrumentele aplicate nu previn agravarea situaiei, ci remedierea acestora;

fluctuaiile considerabile pe durata unui an a cursului de schimb al monedei naionale afecteaz n mod negativ condiiile de activitate a agenilor economici i provoac speculaii pe piaa valutar;

sursele financiare disponibile n sectorul bancar creeaz problema excesului de lichiditate, dar nu snt ndreptate spre investiii n economie;

nivelul relativ redus al deficitului bugetului de stat i a datoriei de stat denot rolul edus al statului n mobilizarea surselor pentru modernizarea economiei i creterea ritmurilor de dezvoltare;

nu exist o politic de stat i un program de investiii de stat, orientate spre creterea durabil a economiei i spre finanarea unor proiecte strategice n sectorul real;

nu se efectueaz evaluarea eficienei asistenei financiare externe, inclusiv a celei investiionale.

Strategia de dezvoltareEsena strategiei const n faptul ca politica macroeconomic nu doar s asigure condiii de dezvoltare stabile, ci i s devin un participant activ al procesului de promovare a creterii economice.

Politica i msurile menite s asigure stabilitatea macroeconomic de durat se bazeaz pe ideea unitii sectorului financiar i a celui real al economiei, a subordonrii politicilor monetar-creditare, bugetare, valutare i a politicii n domeniul datoriei de stat soluionrii sarcinilor de ordin economic, formulate n programul de dezvoltare social-economic a republicii Moldova pe termen mediu:

- accelerrii ritmurilor de cretere n toate sectoarele, industrializrii economiei, mobilizrii surselor interne i externe de investiii. Pentru restabilirea rapid a echilibrului de pe piaa monetar urmeaz s fie utilizate instrumente monetare n calitate de instrumente de reacie rapid.

Pentru meninerea unui echilibru de durat i susinerea unor ritmuri nalte de cretere economic, va fi intensificat coordonarea aciunilor Guvernului i ale Bncii Naionale prin ajustarea obiectivelor i sarcinilor programului de dezvoltare social-economic i a politicii bncii centrale n domeniul inflaiei, cursului valutar, pieei monetare, datoriei de stat, deficitului bugetului de stat.

Anual, Guvernul i Banca Naional vor elabora, vor aproba i vor implementa un document unic Politica social-economic, monetar-creditar i valutar.

Coordonarea politicilor i a aciunilor va permite concentrarea eforturilor i resurselor asupra direciilor prioritare de aciuni pentru obinerea unei creteri durabile sporite a economiei naionale. Indicatorii-int

20132015-2018

Inflaia (medie anual), %4,6%5 +/-1,5%

Datoria de stat, % PIB24cel mult 50

Deficitul bugetului de stat , % PIB- 1,5cel mult -3

Msurile principaleGuvernul, n comun cu banca Naional a va dezvolta aa-numitul lider indicii, prin care vor fi depistate riscurile macroeconomice instabilitate, i care vor fi utilizate pentru monitorizarea continu i de ajustare a situaie Guvernul, de comun acord cu Banca Naional, va elabora aa-numiii indici prealabili, cu ajutorul crora vor fi depistate riscurile instabilitii macroeconomice i care vor fi utilizai pentru monitorizarea continu i ajustarea situaiei.

Interveniile valutare ale Bncii Naionale vor fi operate n exclusivitate cu scopul atenurii/avertizrii fluctuaiilor monedei naionale i pentru suplinirea rezervelor oficiale;

Guvernul, de comun acord cu Banca Naional, va elabora i va implementa anual Politica social-economic, monetar-creditar i valutar, menit s coordoneze politicile i msurile n domeniul asigurrii stabilitii, modernizrii i creterii economiei;

Pentru atragerea resurselor financiare disponibile i direcionarea excesului de lichiditi spre investiii n sectoarele de importan primordial se va recurge la emiterea VMS plasate pe termen de 5-7 ani. Volumul surselor atrase va fi limitat de indicele-limit al deficitului bugetului de stat (nu mai mult de 3% din PIB) i al datoriei de stat (nu mai mult de 50% din PIB).

Finanarea modernizrii economiei, a programelor i proiectelor corespunztoare va fi susinut prin intermediul creditrii bancare, prin oferirea de ctre Banca Naional a unor credite pe termen lung bncilor a rata de baz a BNM.

Va fi intensificat coordonarea aciunilor Ministerului Finanelor i ale Bncii Naionale prin relansarea activitii Comitetului pentru lichiditate i a funciilor sale de monitorizare a situaiei de pe piaa monetar, n domeniul deservicii datoriei de stat interne i externe etc.

Va fi operat o inventariere a proiectelor de asisten financiar extern (utilizarea creditelor i granturilor, asistenei tehnice i investiionale) i va fi implementat un sistem de evaluare a eficienei acestora din perspectiva obiectivelor i sarcinilor programului de dezvoltare social-economic pe termen mediu.

4.3. Politica bugetar i politica cheltuielilor publiceSituaia actual i tendinen ultimii ani, bugetul a constituit un produs al politicii economice promovate, fiind dependent de modelul ales al dezvoltrii economice, fr a juca vreun rol de sine stttor. Realitile dezvoltrii economice i politica economic promovat n anii 2009-2012 au determinat tendinele din sfera bugetar:

adaptarea cheltuielilor bugetare la un nivel mai redus al veniturilor;

dependen bugetului de mprumuturile externe;

reducerea deficitului bugetar;

limitarea cheltuielilor publice (n cadrul prognozei bugetare pe termen mediu, adoptate anual);

meninerea dependenei finanelor publice locale fa de autoritile centrale.Politica bugetar a permis majorarea, ctre anul 2013 comparativ cu anul 2009, a veniturilor bugetului public naional cu doar 57%, iar a cheltuielilor cu 41%. Aceti indici snt cu mult mai mici dect cei nregistrai n anii 2005-2008, cnd s-a obinut o cretere a veniturilor cu 77,0%, iar a cheltuielilor cu 64,3%. Adaptarea cheltuielilor bugetare la un nivel mai sczu al veniturilor s-a realizat, n principal, prin reducerea cheltuielilor pentru sfera social. Ponderea cheltuielilor sociale n PIB a sczut de la 31,8% din PIB n 2009 pn la 27,9% n 2013, i de la 70,2% din cheltuielile bugetului public naional pn la 68,2%. n ultimii trei ani (2010 2013) s-a creat o tendin stabil de reducere a cheltuielilor pentru educaie, ocrotirea sntii, protecia social ca pondere n PIB. Ponderea cheltuielilor pentru educaie n PIB, preconizata pentru anul 2013, a fost cu 2,0 puncte procentuale mai mic dect nivelul nregistrat de facto n anul 2010, pentru ocrotirea sntii cu 0,3, pentru protecia social cu 1,5. Dac n anul 2010, cheltuielile pentru educaiei au constituit 9,2% din PIB, atunci cele prognozate pentru anul 2013 au fost de 7,1%, pentru ocrotirea sntii 5,6% i, respectiv 5,1%, pentru protecia social 14,3% i, respectiv, 12,8%. Se preconiza reducerea numrului angajailor din sectorul bugetar cu 23,9 mii persoane n perioada 2010 2013, n sfera educaiei reducerile au constiuit 29,7 mii persoane. Finanarea agriculturii a purtat un caracter instabil. n anul 2013, volumul finanrii de la bugetul de stat a acestui sector a constituit 1,4% din PIB i 3,6% din toate cheltuielile bugetului public. n anul 2009 aceti indici atingeau, respectiv, 1,7% i 3,8%. n acelai timp au crescut semnificativ cheltuielile bugetare pentru finanarea transporturilor, gospodriei drumurilor, telecomunicaiilor i informaiei, volumul acestor cheltuieli a crescut de la 1,1% pn la 2,7% din PIB.

Structura cheltuielilor publice pe categorii economice i bugete sectoriale pe programe n anii 2009-2013 denot lipsa unei reorientri a resurselor bugetare spre sfera produciei, care asigur creterea economic. Ponderea mijloacelor bugetare, direcionate spre industrie, a constituit doar 0,06% din PIB n anul 2009 i 0,1% din PIB n anul 2012. Politica bugetar nu a reacionat la faptul c ponderea industriei n PIB aproape c s-a egalat cu cea a agriculturii. O presiune semnificativ asupra bugetului de stat au exercitat-o transferurile ctre bugetele asigurrilor de stat obligatorii i asigurrilor obligatorii de asisten medical, ale cror venituri au crescut, n perioada 2009-2013, cu 39,2% , iar cheltuielile cu 40,0%, pe cnd n cei patru ani precedeni aceti indici au crescut, respectiv, cu 84,1% i de 2,7 ori.

Politica bugetar-fiscal promovat poate fi caracterizat ca o politic fiscal rigid. Aceasta lucru s-a manifestat prin reducerea cheltuielilor pentru remunerarea muncii, mrfuri i servicii, creterea sanciunilor pentru infraciuni fiscale, majorarea ratelor TVA pentru productorii agricoli, accizelor, taxelor rutiere, , restabilirea impozitului pe venit din activitatea de ntreprinztor, introducerea TVA pentru investiiile n capitalul social, toate acestea n schimbul unor creteri neeseniale a cheltuielilor pentru asistena social i investiii n infrastructura drumurilor. Promovarea unei astfel de politici bugetar-fiscale a dus la reducerea deficitului bugetar de la 6,0% din PIB n anul 2009 pn la 1,5% n anul 2013. n acelai timp, finanarea deficitului bugetar s-a realizat preponderent din surse externe, ceea ce a condus la creterea datoriei de stat de la 957,5 mil. USD n anul 2009 pn la 1305.2 mil.USD n 2013, sau de 1,4 ori. Creterea dependenei bugetului de sursele externe s-a manifestat nu doar n creterea surselor externe de finanare a deficitului bugetar, dar i prin creterea dependenei cheltuielilor bugetare de sursele externe. Ponderea resurselor externe (granturi i credite) n finanarea cheltuielilor bugetului de stat n anii 2009-2012 a constituit 10-17%. Creterea dependenei bugetului de stat de sursele externe nu a fost nsoit de obinerea unor rezultate economice i sociale adecvate.

n ultimii ani nu s-au produs schimbri pozitive privind situaia bugetelor locale i relaiile acestora cu bugetul de stat.

Meninerea dependenei finanelor publice locale de stat s-a derulat pe fundalul subfinanrii cronice, pe parcursul multor ani de zile, de ctre stat a atribuiilor transferate la nivel local, dar i a unei asigurri sczute a teritoriilor cu propriile surse de venit. Raportul transferurilor interbugetare la volumul veniturilor fiscale i nefiscale a tuturor bugetelor locale a depit 100%. Tendinele negative la capitolul stabilitii financiare a teritoriilor n anii 2009-2013 nu au permis autoritilor publice locale pe deplin i n timp util s-i exercite atribuiile i obligaiile. Pe parcursul ultimilor ani nu a avut loc creterea ponderii veniturilor bugetelor locale n PIB. n anul 2009 aceasta a constituit 10,4% din PIB, n 2010 10,6%, n 2011 9,0% i n 2013 9,4%. n deceniul precedent, cota veniturilor bugetelor locale n PIB a atins 20%. n corespundere cu comunicatul oficial privind prognoza bugetului pentru anii 2014-2016, se ateapt majorarea deficitului bugetar pn la 2,4% - 3% din PIB, reducerea cheltuielilor bugetului public naional de la 40,3% din PIB n 2012 pn la 38% din PIB n anul 2016, inclusiv a cheltuielilor curente, concomitent, cu creterea cheltuielilor pentru asistena social i investiii n infrastructur. Problemele fundamentalePolitica bugetar, promovat n anii 2009-2013 i orientat spre majorarea veniturilor prin majorarea accizelor, TVA, a taxelor rutiere, a sanciunilor etc., nu s-a soldat cu rezultatele scontate, fiind implementat fr evaluarea impactului msurilor planificate i ntreprinse asupra businessului, asupra populaiei i asupra dezvoltrii social-economice n ansamblu:

Insuficiena veniturilor fiscale ale bugetului a fost compensat parial prin pli nefiscale, obinute din prestarea de instituiile publice a unor servicii cu plat; volumul taxelor care formeaz aa-numitele mijloace i fonduri speciale a atins, n anul 2013, suma de 1,3 mld. lei, sau peste 3,5% din toate veniturile bugetului de stat; lista serviciilor cu plat i tarifele percepute nu snt aprobate n Legea bugetului i nu se reglementeaz prin nici o alt lege (nu exist o lege cu privire la preuri i la formarea preurilor); serviciile cu plat respective constituie o povar financiar suplimentar pentru populaie i pentru agenii economici. n afara bugetului public naional sunt formate i, separat, se aprob de ctre Parlament bugetele unor instituii publice autonome: al Consiliului Concurenei, al Ageniei Naionale pentru Reglementare n Energetic, al Ageniei Naionale pentru Reglementare n Comunicaii Electronice i Tehnologia Informaiei, care i formeaz bugetele proprii prin diverse contribuii i pli; autonomia financiar a acestor structuri, pe de o parte, i discrimineaz pe funcionarii publici care lucreaz n organele bugetare ale administraiei publice (sub aspectul condiiilor i nivelului de salarizare), iar pe de alt parte genereaz o povar financiar suplimentar pentru agenii economici i populaie.

liosesc reguli bugetar-fiscale pentru toi participanii la procesul bugetar, a responsabilitii juridice a conductorilor autoritilor administraiei publice centrale, administraiei publice locale i instituiilor bugetare pentru neobinerea unor rezultate conforme surselor alocate, a unui act normativ unic (Codului bugetar), care ar reglementa procesele de analiz, planificare, elaborare, corectare, eviden i raportare, monitorizare a executrii bugetului etc.

politica cheltuielilor bugetare este slab corelat cu obiectivele strategice de cretere a nivelului ocuprii forei de munc i al bunstrii materiale a populaiei, de investire, modernizare i dezvoltare a acelor sectoare ale economiei, care asigur creterea locurilor de munc i ritmuri nalte, stabile de cretere economic; accentuarea dependenei bugetului de stat de finanele externe se produce fr o evaluare a rezultatelor proiectelor finanate din surse externe; astfel, cota granturilor externe n bugetul public naional n anul 2013 este comparabil cu suma impozitelor pe venit din salarii, dar influena lor n promovarea reformelor i dezvoltarea social-economic, n general, nu este evaluat.

lipsete un sistem eficient de achiziii publice de bunuri i servicii, mecanismul de determinare a eficienei lor, nu sunt ncheiate contracte pe termen lung, se tergiverseaz procedurile de desfurare a licitatiilor, lipsete cadrul de reglementare a documentaiei pentru efectuarea de lucrri capitale etc. controlul gestionrii finanelor publice, efectuat de ctre Curtea de Conturi, se axeaz preponderent pe verificarea cheltuielilor, obiectul controlului fiind volumul alocrilor bugetare, dar nu i rezultatele obinute. punerea n aplicare a programelor bugetare sectoriale pe termen mediu nregistreaz o eficien sczut, deoarece la etapa elaborrii lor continu s se utilizeze metoda cheltuielilor bugetare, iar obiectivele i criteriile de ndeplinire ale acestor programe, n multe cazuri poart un caracter formal, nu snt corecte, nu snt corelate cu scopurile i obiectivele autoritii publice sau a instituiei publice, fapt evideniat de rapoartele Curii de Conturi. persist o dependen considerabil a bugetelor locale fa de stat; se intensific tensiunile financiare privind asigurarea financiar a teritoriilor, fapt care nu stimuleaz organele administraiei publice locale s dezvolte economiile din teritoriu i s-i extind baza impozabil; n loc de o cutare activ de resurse suplimentare autoritile locale se afl ntr-un regim de ateptare a asistenei financiare.

alocarea de mijloace financiare ctre teritorii are loc n lipsa unor planuri de dezvoltare economic a acestora i a evalurii potenialului fiscal al teritoriilor. persist presiunea substanial asupra pe bugetul de stat, din cauza riscurilor cauzate de un deficit tot mai mare a bugetelor sociale i de asigurri de sntate.Strategia de dezvoltare n contextul naintai pe termen mediu a obiectivelor sociale i economice propuse, strategia politicii bugetare const n:

ndeplinirea necondiionat de ctre stat a obligaiilor asumate n domeniul finanrii n mod prioritar, a sferei sociale, susinerii financiare a bugetelor locale, a bugetelor asigurrilor sociale i de sntate obligatorii; auditul veniturilor i cheltuielilor bugetului public naional, pentru a echilibra sistemul bugetar, sporirea volumului de venituri i a eficienei cheltuielilor bugetare prin perfecionarea formelor i metodelor de formare a mijloacelor bugetare i concentrarea cheltuielilor bugetare pe direcii strategice; sporirea transparenei bugetelor de toate nivelele, ceea ce ar permite societii s identifice problemele bugetare reale deosebit de actuale, iar ulterior s controleze rezultatele adoptrii i executrii deciziilor organelor administraiei publice centrale i locale; reglementarea eficient de ctre stat a dezvoltrii durabile a teritoriilor i asigurarea stabilitii financiare a acestora consolidarea disciplinei bugetar-fiscale prin implementarea unor principii i reguli bugetar-fiscale i a unor msuri de responsabilizare unice pentru toate componentele i toi participanii procesului bugetar. Indicatorii-int20122018

Cheltuieli bugetare pentru investiii capitale, % din cheltuielile bugetului public naional 5,210,0

Cheltuieli bugetare pentru dezvoltarea industriei, % cheltuielile bugetului public naional0,11,0

Cheltuieli bugetare cu caracter social, % din cheltuielile bugetului public naional68,272,5

Veniturile bugetelor locale, % din PIB9,4411,6

Veniturile bugetelor locale, % din veniturile bugetului public naional 25,627,9

Msuri principale:

va fi efectuat evaluarea tuturor cheltuielilor bugetului de stat i ale celor locale, ale bugetelor asigurrilor obligatorii de stat i ale fondurilor de asigurare a asistenei medicale sub aspectul eficienei i utilitii lor, ceea ce reduce cheltuieliler bugetare ineficiente i redirecionarea mijloacelor eliberate pentru finanarea investiiilor, dezvoltarea industriei, infrastructurii, subvenionarea agriculturii i a necesitilor social-economice; pentru raionalizarea cheltuielilor bugetare i mbuntirea calitii managementului dezvoltrii social-economice va fi implementat un sistem de evaluare a rezultatelor tuturor politicilor promovate i finanate din buget; o dat n trimestru, la edina Guvernului vor fi audiate rapoartele conductorilor de ministere i alte instituii publice cu privire la utilizarea mijloacelor publice, inclusiv realizarea indicatorilor stabilii; rezultatele evalurii i a rapoartelor audiate vor servi drept baz pentru adoptarea deciziilor privind suportul bugetar a unor sau altor msuri i politici; va fi efectuat auditul la toate programele sectoriale bugetare pe termen mediu sub aspectul corespunderii obiectivelor i sarcinilor social-economice strategice, dar i atribuiilor autoritilor administraiei publice responsabile de implementarea acestora;

n structura bugetului public naional i n cea a bugetului de stat va fi majorat ponderea cheltuielilor cu caracter social i cea a cheltuielilor pentru dezvoltarea sectorului real al economiei; vor fi prevzute msuri de stimulare a ageniilor economici i a populaiei privind executarea obligaiilor de achitare a plilor n bugetele asigurrilor sociale obligatorii i cel al asigurrii obligatorii de asisten medical;

va fi eliminat practica formrii bugetelor independente ale instituiilor care presteaz servicii publice; va fi efectuat expertizarea tarifelor i stabilirea unor tarife justificate economic la serviciile cu plat prestate de acestea, va fi modificat sistemul de finanare; n legea bugetului de stat vor fi aprobate nomenclatorul i tarifele la serviciile cu plat, prestate de instituiile publice

va fi mbuntit sistemul de achiziii publice, de ncheiere a contractelor de livrare a mrfurilor i serviciilor pentru autoritile administraiei publice i instituiile publice, va fi introdus practica ncheierii contractelor, acordurilor att pentru anul fiscal, ct i pentru termene mai mari, care depesc limitele anului financiar; va fi introdus controlul public asupra cheltuielilor pentru achiziii, prin implementarea unui mecanism de control de audit selectiv, pe parcursul anului cu publicarea rezultatelor acestora; va fi elaborat programul de stat de investiii i sistemul de evaluare a proiectelor investiionale, iar monitorizarea implementrii lor va fi urmat de aplicarea unor msuri de mbuntire a procesului de planificare i gestionare a investiiilor bugetare; va fi revizuit cadrul normativ a relaiilor interbugetare ntre stat i organele autoritilor publice locale cu scopul descentralizrii, va fi efectuat evaluarea potenialului fiscal al teritoriilor i introduse standarde sociale de stat pentru stabilirea necesitilor bugetare ale teritoriilor, inndu-se cont de perspectivele dezvoltrii lor; va fi efectuat evaluarea implementrii de ctre autoritile administraiei publice i instituiile publice a proiectelor finanate din asistena extern n perioada 2009-2013; n cadrul edinelor Guvernului vor fi audiate rapoartele conductorilor ministerelor i instituii publice cu privire la eficiena proiectelor implementate. 4.4. Politica fiscalSituaia actual i tendine Lipsa stabilitii n economie a generat dezechilibre n domeniul fiscal, care s-a manifestat prin frecvente modificri fiscale, a normelor, a numrului de impozite, a regulilor de impozitare i de calcul a impozitelor. Calitatea proast a actelor legislative i normative, lipsa expertizei acestora sub aspectul corespunderii fiscale Constituiei Republicii Moldova i principiilor fiscale stabilite prin lege, au condus la modificarea repetat a unora i acelorai norme fiscale.

Politica fiscal n anii 2009-2013 a fost orientat n special spre creterea veniturilor bugetului public naional, n acest scop fiind exploatat funcia fiscal a sistemului de impozitare. Rezultatul politicii a devenit o cretere a veniturilor provenite din impozite, concomitent mrindu-se i povara fiscal, adic reconstituirea veniturilor bugetare s-a produs, n special, pe seama majorrii poverii fiscale.

Potrivit unui studiu al Bncii Eurasiatice de Dezvoltare, Moldova ocup primul loc printre rile CSI dup nivelul sarcinii fiscale. n anul 2011, veniturile provenite din impozite ale sistemului bugetar al Republicii Moldova au constituit 31% din PIB, n timp ce n Rusia i n Belarus 27%, n Ucraina 25%, n Armenia i Krgzstan 19%, n Tadjikistan -18%. Cele mai sczute rate nregistrate fiind n Kazahstan i Azerbaidjan 14% i respectiv 13%. Povara fiscal medie n rile CSI a constituit, n anul 2011, 21,5% din PIB. n 2013, n Moldova povara fiscal a crescut cu 1,5 puncte procentuale, i a ajuns la 32,2% din PIB. n ultimii ani au avut loc schimbri n structura veniturilor bugetului public naional n favoarea impozitelor indirecte urmare a creterii cotelor TVA i a accizelor. Ponderea impozitelor indirecte n PIB a crescut de la 16,6% n anul 2009 pn la 17,1% n 2013. n termeni absolui, veniturile din impozitele indirecte au crescut, pe parcursul a cinci ani, cu 7,0 mld. lei, i cu doar 0,2 mld. lei pe seama TVA la mrfurile produse i comercializate n Moldova. Aproape 30% din creterea impozitelor indirecte au fost asigurate de ncasrile fiscale din comercializarea produciei supuse accizelor.

Pentru a spori veniturile provenite din TVA, a fost introdus TVA la investiiile agenilor economici n capitalul social, ceea ce a avut un efect descurajator asupra procesului investiional.

Lipsete o politic clar i stabil de impozitare a sectorului agrar. Mrirea ratei TVA cu introducerea concomitent a normei de restituire pariale a TVA a provocat retragerea miloacelor circulante din ramur, lucru care nu a contribuit nici la consolidarea disciplinei fiscale, nici la creterea scontat a ncasrilor din impozitul pe valoarea adugat.

n pofida msurilor ntreprinse pentru modificarea grilei impozitului pe venitul persoanelor fizice, a majorrii anuale a sumei scutirilor personale, a creterii fondului de retribuire a muncii, ponderea impozitului pe venit din salariu n veniturile bugetului public i n PIB a sczut. Dac n anul 2009 ncasrile din impozitele pe venit din salariu a reprezentat 6,2% din veniturile bugetului naional i 2,4% din PIB, atunci n 2013 aceti indici au constituit 6,0% i, respectiv, 2,2%.

Una din componentele de baz ale sarcinii fiscale snt contibuiile sociale - pentru asigurarea social i medical obligatorie.. n acelai timp, ponderea lor n PIB a sczut de la 12,06% n 2009 pn la 7,8% n 2013, iar n veniturile bugetului public naional de la 29,7% pn la 21,1%.

Lipsa de coordonare ntre politica Ministerului Finanelor privind indexarea mrimii scutirii personale a angajailor i cea a Ministerului Muncii, Proteciei Sociale i Familiei privind majorarea ratei contribuiei de asigurri sociale de sntate pentru anul 2014 va conduce la reducerea real a salariilor, provocnd creterea n continuare a salariilor achitate n plic.

Cauza diminurii rolului plilor sociale este reducerea numrului locurilor de munc i, respectiv, al angajailor. n plus, ratele nalte ale contribuiilor de asigurri sociale de stat creeaz o presiune fiscal excesiv asupra fondurilor de salarii i nu-i stimuleaz pe angajatori s majoreze numrul angajailor i s sporeasc salariile. n Moldova, impozitarea direct a fondului de salarii (contribuii pentru asigurarea social i medical obligatorie, impozitul pe venit) este foarte nalt, acesteia reprezint 30,1% din sarcina fiscal total. Chiar i dup introducerea sistemului de evaluare a valorii de pia a bunurilor imobiliare, ponderea n buget a veniturilor din impozitele pe bunurile imobiliare s-a redus de la 0,12% din PIB n anul 2009 pn la 0,1% n anul 2012, i cu 0,1 puncte procentuale n structura veniturilor bugetului public naional. Mrimea impozitelor pe bunurile imobiliare colectate de la persoanele fizice i juridice n anul 2012 a constituit doar 121 mil.lei.

n anul 2012 a fost reintrodus impozitul de 12% pe veniturile din activitatea de ntreprinztor, a fost introdus impozitul de 3% pe rulaj pentru ntreprinztorii care au o cifr de afaceri de pn la 100 mii lei anual, impozitul de 7% pe venitul pentru gospodriile rneti (de fermieri), impozitul de 15% pe veniturile estimate prin metode indirecte, au fost nsprite sanciunile pentru nclcrile fiscale. Toate aceste inovaii au mrit povara fiscal i nu i-au stimulat pe productorii de mrfuri i servicii. Problemele principale n domeniul politicii fiscale

politica de impozitare a cptat un caracter pronunat fiscal i urmrete n special majorarea veniturilor din impozite ale bugetului, dar nu stimularea dezvoltrii economiei i, implicit, extinderea bazei de impozitare

legislaia fiscal a devenit mai dificil de aplicat, este supus unor modificri frecvente din cauza calitii proaste a expertizrii prealabile a consecinelor acestora; unele prevederi au dublu sens, contravin principiilor de baz ale impozitrii, snt interpretate sau reglementate prin scrisori ale organelor fiscale, nu au putere juridic; legislaia fiscal este nvechit i necesit revizuire compartimentele de baz ale Codului fiscal au fost elaborate i aprobate n anii 1997-2003, documentul nu are o structur integr, deoarece intrarea lui n vigoare s-a efectuat treptat; diverse compartimente ale Codului fiscal conin exigene fa de evidena fiscal, fa de formularele de raportare fiscal i regulile de prezentare a acestora, totodat lipsesc cerine unice fa de ntocmirea i pstrarea actelor de eviden, fa de politica de eviden fiscal, standarde comune de cerinele fiscale n caz de reorganizare i lichidare a agenilor economici etc. ;

anual, contribuabilii contest peste 600 de decizii ale instanelor de judecat i peste 100 de decizii ale Inspectoratului Fiscal Principal de Stat; contradiciile i ambiguitile din prevederile legislaiei fiscale, , lips de specialiti n instanele de judecat, n cunotin de legislaia fiscal, fac ca examinarea litigiilor s dureze ani de zile, ceia ce aduce prejudicii contribuabililor i statului; s-a creat o practic cnd politica fiscal pentru urmtoarea perioad bugetar se aprob sub form de proiect de modificri la legislaia fiscal

lipsa unui document de politic fiscal, care ar conine obiective i sarcini explicite pentru perioada planificat, cu evaluarea economic a msurilor ntreprinde anterior i a impactului lor asupra dezvoltrii economiei, asupra sarcinii fiscale i administrative provoac nenelegere din partea membrilor comunitii de afaceri i eschivarea acestora de la a respecta n msur deplin obligaiile fiscale

lipsete interaciunea sistemic necesar a organelor fiscale cu alte organe ale puterii publice, cu participanii la procesul fiscal, cu societatea civil la etapa formulrii politicii fiscale i a elaborrii proiectelor de modificare a legislaiei fiscale, fapt care determin recurgerea la corectri frecvente ale normelor fiscale, la emiterea unor acte reglementare, scrisori, explicaii; Problemele principale ale administrrii fiscale n domeniul evidenei obligaiilor fiscale caracterul lent al procesului de trecere la automatizarea evidenei executri obligaiilor fiscale, rambursarea impozitelor pltite sau reinute n plus, calculare a penalitilor, despgubirilor; lipsa regulamentelor interne care descriu procesele de afaceri; lipsa unor forme i metode eficiente de analiz a ndeplinirii obligaiilor fiscale pe grupe de contribuabili, sectoare, teritorii, inclusiv pentru depistarea cazurilor de evaziune fiscal; lipsa unor documente metodologice de ramur aprobate de autoritile publice privind formarea cheltuielilor pentru calcularea impozitului pe venit din activitatea de ntreprinztor; n domeniul controlului depirea atribuiilor de ctre organele fiscale, prin interpretarea prevederilor fiscale prin emiterea unor ordine, regulamente interne fr ca acestea s fie supuse expertizei juridice i fr s fie publicate n Monitorul Oficial; lipsa msurilor de responsabilitate pentru depirea atribuiilor; lipsa unui regulament oficial intern privind efectuarea controalelor, care ar asigura eficiena acestora; lipsa unui sistem de evaluare a calitii controalelor efectuate; nivelul slab al auditului intern; . n domeniul contestrii deciziilor lipsa unor prevederi legale clare privind procesul de contestare, a mecanismelor de soluionare prejudiciar a litigiilor fiscale, lipsa judectoriilor fiscale, a avocailor specializai n fiscalitate, a procedurii de mediere a conflictelor fiscale n domeniul automatizrii procedurilor fiscale lipsa unui sistem de evaluare i a unei strategii de automatizare a proceselor fiscale, caracterul incoerent al politicii de automatizare a procedurilor fiscale.Strategia de dezvoltare Strategia politicii fiscale reiese din obiectivele sociale i economice pe termen mediu i din necesitatea schimbrii modelului de dezvoltare. Ea include:

crearea unui sistem fiscal eficient i stabil, promovarea unei politici fiscale previzibile i transparente, orientate spre stimularea activitii economice, crearea locurilor de munc, reducerea poverii fiscale; punerea n aplicare a principiilor fundamentale ale sistemului fiscal (corectitudinea, echitatea, eficiena, stabilitatea) pentru asigurarea respectrii normelor fiscale i creterea nivelului de ndeplinire benevol a obligaiilor fiscale;

perfecionarea proceselor de administrare fiscal cu scopul reducerii costurilor pierderilor de timp de munc la plata impozitelor, respectrii de ctre toi participanii la procesul fiscal a regulilor i cerinelor, reducerea comportamentului neconcurenial pe pia. . Implementarea strategiei presupune revizuirea total a Codului fiscal i a actelor subordonate corespunztoare ale Guvernului, Ministerului Finanelor, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serviciului vamal, ministerelor i autoritilor administraiei publice locale. Pn la revizuirea complet a Codului fiscal va fi introdus procedura obligatorie de evaluare a calitii actelor normative de modificare sau completare a prevederilor Codului Fiscal i a actelor reglementare, cu excluderea posibilitii de adoptare a unor noi acte juridice n domeniul fiscal fr analiza obligatorie a impactului de reglementare asupra mediului de afaceri. Vor fi anulate toate actele subordonate legii, care interpreteaz Codul Fiscal, extind sau reduc sensul prevederilor lui, precum i cele care contravin principiilor stabilite n Codul Fiscal.

Modificrile politicii fiscale, sistemului fiscal, ratelor i bazei de impozitare vor fi direcionate n special spre restabilirea funciei stimulatorii a impozitelor, simplificarea procedurilor fiscale prin standardizare i automatizare. Toate modificrile regulilor fiscale, i ale sistemului de impozitare,, nainte de adoptare vor fi n mod obligatoriu supuse evalurii impactului asupra dezvoltrii sectoarelor economiei, a sarcinii fiscale i administrative. Va fi modificat i practica legat de formularea documentului de politic fiscal, adoptat anual. Acesta va include evaluarea rezultatelor msurilor implementate n perioada precedent, precum i evaluarea rezultatelor ateptate de la punerea n aplicare a politicii fiscale, planificate pentru perioada urmtoare, impactul lor asupra bugetului, mediului de afaceri, populaiei, dezvoltrii sectoarelor economice i a economiei n ansamblu. Indicatorii-int20132018

Povara fiscal total (toate impozitele i contribuiile), % PIB 32,225,0

Povara fiscal, administrat de organele fiscale

(impozitele colectate de organele fiscale), % PIB21,518,0

Numrul de inspecii tematice (un.)54004320

Termenul de rambursare a TVA (zile)4525

Termenul de restituire a impozitelor pltite n plus (zile)4525

Numrul contestrilor n instanele de judecat (un.)600500

Numrul impozitelor i taxelor/fr taxele vamale i impozitul privat (un.)1914

Numrul de proceduri standardizate (un.)07

Msurile principale n domeniul impozitriiimpozitul pe venit pentru persoanele fizice va fi introdus sistemul de impozitare a venitului cu trei nivele 7%, 15%, 22%;

venitul minim neimpozabil va fi egalat cu minimul de existen, pentru reducerea decalajului dintre grupurile populaiei cu venituri joase, medii i mari;

treptat, vor fi introduse reineri sociale (de instruire) i de proprietate (pentru locuin) din veniturile persoanelor fizice cu venituri ce nu depesc media pe economieimpozitul pe venit din activitatea de ntreprinztor contribuabililor li se va oferi dreptul s aleag regimul de impozitare a sumelor obinute din activitatea de ntreprinztor venit sau profit, indiferent de suma veniturilor din activitatea operaional;

n condiiile meninerii ratelor generale ale contribuiilor obligatorii de asigurri sociale, angajatorii vor avea dreptul la deducerea din suma total a impozitului pe venitul declarat a 60% din suma creterii (fa de anul fiscal precedent) plilor n fondul asigurrilor sociale obligatorii, care a fost generat de majorarea fondului de remunerare a muncii ca urmare a creterii salariilor i/sau a numrului angajailor

n scopul crearea condiiilor pentru renovarea, modernizarea, reutilarea tehnic a mijloacelor fixe, mrimea deducerilor de amortizare a proprietii va fi revizuit n sensul majorrii acesteia

taxa pe valoarea adugat n vederea stimulrii activitii investiionale a anului va fi reintrodus norma potrivit creia plasarea activelor n capitalul social nu este supus taxei pe valoarea adugat TVA la mrfurile i serviciile livrate agenilor economici pe teritoriul RM va completa lista impozitelor care constituie surse de venit ce reglementeaz sistemul bugetar accizele la indexarea cotelor accizelor la mrfurile supuse accizelor se vor lua msuri pentru a preveni ptrunderea pe piaa moldoveneasc, prin contraband, a produselor mai ieftine supuse accizelor i msuri compensatorii pentru populaie i productorii agricoli n caz de cretere a preurilor la produsele petroliere i a tarifelor la resursele energetice ca rezultat al creterii accizelor impozitul pe bunurile imobiliare n vederea sidtribuirii echitabile i uniforme a sarcinii fiscale ntre bunurile imobiliare aflate n proprietatea populaiei, cu valoare de pia diferit, va fi efectuat indexarea acesteia

anual, n scopuri fiscale, va fi efectuat indexarea bunurilor imobile, deinute de agenii economici

va fi finalizat procesul de evaluare a terenurilor de pmnt conform preurilor de pia

n Codul fiscal va fi prevzut valoarea de referin a unui metru ptrat de spaiu locativ, vil, construcie nefinalizat aflate n proprietatea persoanelor fizice, n funcie de localitate, n scopul supunerii acestora impozitului pe bunuri imobiliare

reducerea numrului de impozite va fi revizuit nomenclatorul plilor fiscale n vederea evitrii dublei impuneri a mijloacelor de transport cu taxe locale (taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de pasageri) i taxe rutiere (taxa pentru folosirea drumurilor de catre autovehicule)

va fi anulat unul din cele dou tipuri de taxe locale pentru publicitate, prin comasarea taxei pentru plasarea publicitii i taxei pentru dispozitivele publicitare

va fi anulat taxa special pentru amplasarea publicitii exterioare n zona de protecie a drumurilor auto

va fi redus nomenclatorul taxelor pentru resursele naturale prin comasarea taxelor pentru explorarea i exploatarea zcmintelor de resurse naturale, vor fi revizuite n sensul majorrii taxelor pentru extracia zcmintelor utile i a cotei taxei pentru lemnul eliberat pe piciorcompletarea sistemului de impunere cu un ir de pli obligatorii va fi efectuat inventarierea plilor obligatorii percepute de diverse autoritile administraiei publice o serie de pli obligatorii va fi inclus n sistemul de impozitare (n Codul fiscal): pli obligatorii n fondurile obligatorii de asisten social i de asigurri de sntate,, t